Ronai and Ronai
AMERIKAI

Dél-Szudán az elszakadás mellett 2011. január 30. vasárnap 11:52 | AN/MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Dél-Szudán az elszakadás mellett

Kartúm/Dzsuba – A dél-szudáni lakosság az elszakadás mellett tette le voksát a január közepén tartott népszavazás során – közölte a helyi választási bizottság. Közben a fővárosban szolidaritási tüntetést tartottak diákok az egyiptomi és tunéziai történtekre reagálva.

A január 9. és 15. között tartott népszavazás eredményeképp 98,83% voksolt Dél-Szudán önállósodása mellett. Értesülések szerint az eredményeket még a mai nap folyamán ünnepélyes keretek között hirdetik ki Dzsubában.

A népszavazást az a 2005-ben megkötött békemegállapodás irányozta elő, amely véget vetett Észak és Dél több évtizedes polgárháborújának. Az ellenségeskedésekben 2 millióan haltak meg, és 4 millió ember kényszerült otthona elhagyására.
A szavazási bizottság korábban megerősítette, hogy a referendum érvényes, mivel a lakosságnak az előírt 60 százaléknál nagyobb része vett részt rajta.

Eközben az ország északi részén, a jelenleg még egységes Szudán fővárosában, Kartúmban diákok tüntettek. A rendőrök gumibotokkal és könnygáz gránátokkal oszlatták fel a demonstrálókat, többeket előállítottak.

Ezt követően állig felfegyverzett rendőrök kezdtek járőrözésbe Kartúm főbb útvonalain. A kormánylapok első oldalukon arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek az utcákra.
A vasárnapi kartúmi diákmegmozdulást a Facebook közösségi hálózatón továbbított üzenetek kezdeményezték a tunéziai és főként a szomszédos Egyiptomban zajló népfelkelés hatására. A szudáni diákság a kormányt teszi felelőssé a magas fogyasztói árakért és a szabadságjogok csorbításáért, a ezért a kabinet távozását követeli.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tüntetés az orbáni zsarnokság ellen 2013. június 21. péntek | AN

Tüntetők várták Orbánt Debrecenben 2013. május 25. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos