Ronai and Ronai
AMERIKAI

Születésnapos művészek 2011. január 22. szombat 17:00 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest – Megannyi híres művész ünnepli ma születésnapját.  Összeállításunkban Mihail Iljics Romm szovjet-orosz filmrendezőt, Neil Diamond amerikai énekes-zeneszerzőt, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművészt és Nastassja Kinski német születésű amerikai színésznőt ismerhetik meg.

Mihail Iljics Romm

Száztíz éve, 1901. január 24-én született a szovjet-orosz filmrendező, forgatókönyvíró. Romm a középiskola elvégzése után 1921-től 1925-ig képzőművészeti tanulmányokat folytatott, szobrásznak készült, de egy idő után kételkedni kezdett saját tehetségében. 1931-ben a Moszfilm stúdió munkatársa lett, ahol vágóasszisztensként, majd forgatókönyvíróként foglalkoztatták.1934-ben kapott először lehetőséget az önálló rendezésre, azonban első filmjeit -noha a közönségnek tetszettek- nem vélte sikeresnek. 1943-ban forgatta – az általa legjobbnak tartott – Ábránd című filmjét, amely azonban a háború miatt nem kapott nagy figyelmet. A művészi alkotómunka körülményei a háború után sem javultak a Szovjetunióban, így igazi újdonsággal csak 1961-ben jelentkezett. Ekkor készítette az atomfizikusokról szóló Egy év kilenc napja című alkotását, amelyben az élet és halál kérdéseiről töprengett. Utolsó – egyben legjobb és legismertebb – filmje az 1965-ben forgatott Hétköznapi fasizmus, amely dokumentarista eszközökkel, a tragikum és az irónia nyelvén leplezte le a nácizmust, egyéni módon kutatva a fasizmus lélektanát. A szovjet filmművészet első nemzedékének nagy hatású alkotója 1971. november 1-jén halt meg Moszkvában.

Neil Diamond

A 70. születésnapját ünneplő brooklyni srác fél évvel a diploma előtt hagyta félbe orvosi tanulmányait, hogy főállású slágerszerző legyen. A váltás megérte, hisz huszonöt évesen már slágerlistás dalai voltak, és hamarosan a Brill Building nevű New York-i cég “gyárába” került, amely a legnagyobb sztárokat látta el slágerekkel. A jó megjelenésű, kellemes baritonhanggal megáldott Diamond maga is szívesen énekelgetett, gitározott: 1966-ban a slágerlistára került Cherry, Cherry című száma, majd 1970-ben már ő vezette a listát Crakclin’ Rosie című dalával. Közben olyan számok kerültek ki kezei közül, mint  az I’m a Believer, Sweet Caroline, Kentucky Woman vagy a Barbra Streisanddal énekelt duett, a You Don’t Bring Me Flowers. Diamond karrierje nyugdíjas korában ível ismét felfelé: három éve megjelent új lemeze azonnal az amerikai lista élén indított, amire addigi pályafutása során nem volt példa, és idén bekerült a Rock And Roll Halhatatlanjai közé is.  Bár dalainak értékét a kritikusok egy része vitatja az tény, hogy albumai rendre “bearanyozódnak”, eddig összesen 125 milliónál is több kelt el belőlük.

Szenthelyi Miklós

A most 60 éves hegedűművészt 17 évesen, korengedéllyel vették fel a Zeneakadémiára, ahol Kovács Dénes tanítványa lett. Pályájára Szemjon Sznyitkovszkij, David Ojsztrah korábbi asszisztense volt még nagy hatással, akitől a tökéletes hangszeres játék fontosságát sajátította el. 1973-ban a Weiner Leó-szonátaversenyt Schiff Andrással együtt nyerte meg, 1975-ben első lett a Magyar Rádió hegedűversenyén. A Zeneakadémián évtizedek óta tanít, 1978 óta vezeti a különleges tehetségek osztályát, s tartott mesterkurzust Európában és Amerikában is. 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekarát, hogy olyan szakmai műhelyt teremtsen, amely ideális körülményeket biztosít a fiatal tehetségek művészi fejlődése számára. 2008 elejétől három évig a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet viselő Virtuózok az egyik legtöbbet fellépő zenekar, amely a világ számos országában megfordult. Az utóbbi években szerepeltek többek közt a Zsidó Nyári Fesztiválon, a Balaton fesztiválon és a Budafesten – itt a zenekarvezető Edvin Martonnal vívott “hegedűpárbajt”. Szenthelyi Miklós számára a hangszeren való gyakorlás ugyanúgy hozzátartozik a mindennapokhoz, mint az evés és az ivás. (1976 óta a magyar államtól kapott, 1723-ban készült Guarnieri hegedűn játszik.) Előadóként Bach és Mozart, zenehallgatóként Verdi a kedvenc zeneszerzője. 1986-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2008-ban vehette át a Kossuth-díjat.

Nastassja Kinski

Apja Klaus Kinski, a pszichopata és őrült szerepekre specializálódott híres-hírhedt filmszínész volt, az 50. születésnapját ünneplő színésznő keresztnevét Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének nőalakjáról kapta. A legenda szerint a német rendező, Wim Wenders felesége egy diszkóban látta meg a 13 éves lányt, és ajánlotta férje figyelmébe, aki egy néma zsonglőr szerepében próbálta ki. Az ismertséget egy jóval kommerszebb darab, a Tetthely című német krimisorozat egyik epizódja hozta meg számára, igaz, a szerep be is skatulyázta koraérett, csábító gyereklánynak. Később Roman Polanski közbenjárására modellfelkéréseket kapott, és még nem volt húszéves, amikor arca a Vogue magazin címlapján mosolygott. Polanski 1979-ben ráosztotta a Tess főszerepét, ezzel Nastassja Kinski bekerült a köztudatba, és átvehette az év női felfedezettjének járó Golden Globe-díjat. Szexideál lett belőle, képe az újságok címoldalára került, fotósorozata jelent meg a Playboyban. Több ismert filmeben is szerepelt, például a Párizs, Texasban, a Mária szerelmeiben valamint a Tavaszi vizekben és az Amerikai rapszódiában. Legutolsó filmjét a 2006-os velencei filmfesztiválon mutatták be Inland Empire címmel, melyet David Lynch rendezett.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kiállítás nyílik Stanley Kubrick munkásságáról 2012. október 25. csütörtök | AN

George Clooney Kubáról szóló filmet rendez 2012. június 8. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos