Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbánnak esze ágában sincs megváltoztatni a médiatörvényt 2010. december 24. péntek 2:37 | MTI/AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbánnak esze ágában sincs megváltoztatni a médiatörvényt

Budapest – Orbán Viktor magyar miniszterelnök meglehetősen magabiztosan nyilatkozott, utasított vissza minden külföldi kritikát a médiatörvénnyel kapcsolatban. Mint mondta, “önbizalom-hiányos országra lenne jellemző megijedni a kritikáktól”.

Orbán a Hír TV egyik műsorában nyilatkozott, ahol kifejtette, nem ijed meg a médiatörvényt ért külföldi kritikáktól, mert szerinte a jogszabály európai. Azt állította, nincs olyan fontos pontja, amely ne lenne megtalálható más Európai Uniós tagállam vagy tagállamok jogszabályaiban. Ehhez képest furcsa, hogy szinte nincs olyan uniós tagállam, amely ne kritizálná a törvényt és ne tartaná a sajtószabadság súlyos sérelmének. Orbán Viktornak ugyanezt a mondatát ismételte el Szijjártó Péter 25 perccel később az MTI-nek.

Szijjártó Péter az objektív tájékoztatás követelményével kapcsolatban egy nappal korábban azt mondta: összevetette a dpa német hírügynökség által kiadott hírt azzal a szöveggel, amit ő szerzett be a német kancellár szóvivőjétől. A dpa híradása szerint a német politikusok bírálták a magyar médiatörvényt, Szijjártó a maga szövegéből azt olvasta ki, hogy megdicsérték. Később több felelős német kormányzati tisztviselő nyilatkozott még egyértelműbben, hogy a német kormány nem dicsérte, hanem a dpa híradásának megfelelően bírálta a magyar médiatörvényt. Werner Hoyer külügyi államtitkár erről öt percig beszélt az SWR nevű német rádiónak. Azt mondta, az „új magyar médiatörvény nem vet jó fényt a közelgő magyar EU-elnökségre”. Angela Merkelről azt mondta Orbán Viktor, hogy “belekeverték szegényt” valami olyasmibe, amit nem is mondott. “Ami pedig a szegény német kancellár-asszonyt illeti, őt kabátlopási ügybe keverték – fogalmazott. – Nem mondott szegény semmit. A német kormány helyettes szóvivője mondta azt, hogy egyébként természetesen egy európai uniós tagállam be kell, hogy tartsa az európai uniós normákat, és nagyon remélik, hogy Magyarország is így tesz majd”. Majd hozzátette: “ördöge van, valóban, Magyarország is így tesz”.

Az AP tájékoztatása szerint a német külügyminiszter telefonon kifejtette Martonyi János külügyminiszternek, hol javasolják megváltoztatni a törvényt, hogy az európai normáknak megfeleljen.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a maga részéről a külföldi véleményeknek csak nagyon mérsékelt jelentőséget tulajdonít. Szerinte önbizalomhiányos országra lenne jellemző megijedni néhány nyugat-európai vagy távolabbról jövő kritikától. “Mi azok nem vagyunk” – mondta.  “Nem vagyunk hajlandóak rezgő lábszárral viszonyulni a parlamenti vitákhoz vagy a nyugati visszhanghoz” – fogalmazott Orbán, aki szerint a nemzetközi sajtó reakcióiból nem derül ki, mi a baj. Orbán Viktor kijelentette: “eszük ágában sincs változtatni a törvényen” .

Az “elszámoltatásnak” nevezett folyamattal kapcsolatban a magyar miniszterelnök  Gyurcsány Ferenccel összefüggésben ezt mondta:  “olyat már mindannyian láttunk, amikor valaki valamit elkövetett, nem is tudjuk, pontosan mit, de szöget üt a fejünkbe, hogy már előre mártírnak állítja be magát. Az kicsit mindig gyanús.” E mondatot elemezve úgy tűnik, maga a gyanú kizárólag arra alapul, hogy Orbán szerint Gyurcsány már előre mártírnak állítja be magát. A tényekről azt mondja, hogy arról fogalmuk sincs. Úgy fogalmazott: “nem tudjuk”, hogy a volt miniszterelnök pontosan mit követett el, csak a viselkedése “ütött szöget a fejükbe”. Az kiszámíthatatlan, mit szól majd Angela Merkel, ha a jogvégzett Orbán Viktortól az erre a logikára épülő vádbeszédet meghallja.

A brit külügyminisztérium is állásfoglalást adott ki a magyarországi média helyzetével kapcsolatban. A szóvivői közlemény szerint a sajtószabadság a szabad társadalom központi eleme. “Reméljük, hogy a magyar kormány hamarosan kielégítő módon megoldja ezt a kérdést, és azt is, hogy (az ügy) nem gyakorol kedvezőtlen hatást a magyar EU-elnökség sikeres lebonyolítására” – áll a brit külügyminisztérium csütörtök este közzétett rövid állásfoglalásában. Diplomáciai nyelven ez azt jelenti, ha nem változtatják meg a törvényt, az kedvezőtlen hatást gyakorolhat a magyar EU elnökségre.

Megszólaltak a csehek is, Karel Schwarzenberg külügyminiszter azt mondta, hogy az Európai Uniónak rögtön a magyar uniós elnökség január elsejei kezdetekor egyértelművé kell tennie a törvénnyel kapcsolatos álláspontját. Schwarzenberg szerint európai keretek között kellene rögzíteni, hogy a szóban forgó törvény ellentmond az Európai Unió alapelveinek. “Szeretjük a magyarokat, de ezzel ők valóban rögtön az elején eljátszották a hírnevüket” – tette hozzá.

Schwarzenberg ugyanakkor óvta az uniót attól, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján azonnal szankciókkal fenyegesse meg Magyarországot. Reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök “meggondolja magát és módosítja a törvényt”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 29 szavazatból)
Orbánnak esze ágában sincs megváltoztatni a médiatörvényt, 4.6 out of 5 based on 12 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. mintha a 11 eves fiamat latnam toporzekolva :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. Szerintem is több agya van a te 11 éves fiadnak mint VIKTORIanus úrnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  3. Szegény Orbán,még szegényebb Magyarország! Hogyan lesz egy kecskepásztorból tudatlan diktátor?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  4. Esze ágában sincs ………..
    miért van neki???????????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  5. Anamnesis Familiaris

    Jó, szellemes cikk, élvezet olvasni, ahogy Bartus László írásainak többségét. Érdemes lenne azonban átfutni a szövegen még egyszer, mert elég sok az elgépelés és a pongyolaság. Találtam egy nagyobb hibát is, méghozzá rögtön a vastagbetűs részben: ” Mint mondta, ‘önbizalom hiányos országra lenne jellemző megijedni a kritikáktól’, ő pedig nem az.”
    Az idézett szövegrészt úgy lehet értelmezni, mintha Szerző szerint Orbán Viktor nem lenne önbizalom-hiányos ország. Gondolom, nem ezt akarta írni, mivel ez túlontúl nyilvánvaló,hisz O.V.ugyan tényleg nem önbizalom-hiányos, de nem is ország (hacsak nem arra utal Bartus úr többszörös áttétellel, miszerint “Az állam én vagyok.”). Egyszóval javaslom a szövegrészt valahogy így módosítani: ” Mint mondta, ‘önbizalom-hiányos országra lenne jellemző megijedni a kritikáktól’, ő pedig nyilvánvalóan cseppet sem önbizalom-hiányos.”
    Kár a Pártnak és talpnyalóinak örömet szerezni efféle hibákkal, főleg, miután oly kiválóan kicikizték Schmitt Pál legújabb nyelvi leleményeit.

    Baráti üdvözlettel: Anamnesis Familiaris, Budapest, Európa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  6. Ez aranyos…..Bartus László helyesen írta: O.V. nem önbizalom-hiányos ország. Tudatalattija már előre vetíti kormányfőnt következő szlogenjét: az állam én vagyok…..:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  7. Orbánon egyre jobban kezd elhatalmasodni Alzheimer!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Todo dinбmica y muy positiva! :)
    Have a nice day

    [url=http://overapidcom.no-ip.info/]Ivan[/url]

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos