Ronai and Ronai
AMERIKAI

Para-Kovács Imre: A medve nem játék 2014. március 20. csütörtök 13:46

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Para-Kovács Imre: A medve nem játék

Ha az oroszok nem kampányolnának a kumulatív baloldalnak, elég langyos időszak lenne ez a finoman, de stílusosan melegedő március vége, ám szerencsére az oroszok beszálltak, és mintegy két héttel a választások előtt a legrosszabb arcukat mutatják, Putyin konkrétan vicsorog az egész világra, köpköd és tankokat küld. A hisztériára jellemző, hogy egyesek már a magyar utakon is orosz tankokat vélnek látni, amit megosztanak a Facebookon, és innentől kezdve nincs megállás, a mókavonat elszabadul.

Aki a Fideszre szavaz, Putyinra szavaz – kampányolna egy némileg potensebb baloldal, de nem csak az akarat hiányzik, hiszen Magyarországon ténylegesen betiltották a kampányt, mármint az ellenzék részére. Ebből kell ostort fonni.

Az orosz fenyegetés annyira nem vicces, hogy kicsit összerántotta Európát és a világ többi, rabszolgaságot felszámoló, nőknek szavazati jogot adó részét, persze semmit sem tehetnek, de legalább esélyünk van, hogy a vasfüggöny jó oldalára kerülünk, ha el nem csesszük. Mert még sikerülhet. Borotvaélen táncolunk, drága jó miniszterelnökünk kissé megzavarodva próbálja követni az eseményeket, de leginkább kussol, mert tisztában van vele, hogy neki az lenne a legjobb, ha április 6-ig kómában tartanák, nem szólalna meg, nem kellene Ukrajnával, Pakssal, lopott földekkel, elbukott perekkel és illegális kampánnyal foglalkoznia, csak pihenni, pihenni és pihenni.

Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a Fidesz újfasiszta ifjúsági tagozata lelkesen csóválja képviselőit az orosz intervenció hírére, tapsolnak a megszállásnak, tévéjükben pedig olyan oroszbarát lihegés folyik, hogy Lars von Trier már fontolgatja a Nimfomániás újraszinkronizálását.

Az oroszok annyira jók lettek, hogy visszamenőleg meg van nekik bocsájtva Magyarország megszállása és fogságban tartása, hamarosan megint Felszabadulás térnek fogják hívni a Ferenciek terét, a szovjet emlékmű visszakerül a helyére és újragondolják a Kossuth teret, Nagy Imre és a többiek nélkül, vörös csillaggal, diszkrét Putyin-domborművel a sarokban.

Ennek következménye lehet szerencsétlen esetben, hogy összeülnek az épeszű területi politikusok Trianonban, aztán elcsatolják tőlünk az Európai Unió többi részét, legyünk boldogok, sok szerencsét kívánnak az új Szovjetunióhoz, azt a néhányezer milliárdot ráér visszafizetni a jövő hónapban, és itt van néhány cirill betűs gumibélyegző, hogy könnyebb legyen az átállás.

Az orosz pénznél jelenleg nincs veszélyesebb a körzetben, veszélyesebb, mint az orosz hadsereg, mert az sokkal jobban látszik, adott esetben vissza lehet lőni, meg egyébként is óvatosabban bánnak vele a moszkvaiak, de a pénz alattomosabban, könyörtelenebbül dolgozik. Putyin szívesen elenged 0,05%-ot a kamatból, elvégre nem anyagi, hanem politikai hasznot remél, politikai előnyt vásárol, ha éppen olyan megszorult és erkölcstelen politikusokat talál, mint Orbán Viktor.

Putyin nem a gonosz IMF, ahol világosan lefektetett feltételei vannak a pénz kifizetésének és visszafizetésének, az orosz pénz a szürke zónában keletkezik és oda is tart, a háttéralkuk, korrupció, titkos záradékok zónájába, amit jelenlegi kormányunk annyira szeret. Oroszország nem köti reformokhoz és józan gazdasági döntésekhez a kölcsönt, elég, ha majd valamikor kérhet tőlünk valamit. Egyszer. Addig ne is beszéljünk róla.

Oroszország nem demokratikus ország, olajmilliárdosok lesznek a politikusokból és politikusok az olajmilliárdosokból, miközben néha leültetik, lelövik egymást. Ők fognak gyámkodni fölöttünk az elkövetkező évtizedekben, ha valaki meg nem állítja ezt az őrületet.

Ukrajna szerencsétlensége talán azért hoz kedvező végkifejletet számunkra, mert az Unió bekeményíthet minden orosz érdekeltséggel, üzlettel és sefteléssel szemben, bekeményíthet Paks 2-vel kapcsolatban, és – a kormány minden igyekezete ellenére – megakadályozhatja, hogy az atomerőművünket idő előtt, kalkulálhatatlan áron, egy borzalmas hitelkonstrukció keretében felturbózzuk a fideszes oligarchák kedvéért. Ukrajna szétcincálása és részleges lerohanása talán még a magyar lakosság egy részét is felébresztheti, de ezt tényleg csak viccből írom, mert ilyesmiben nem reménykedem. A magyarok ugyanis majdnem kivonultak az utcára a magyar-orosz barátság mellett tüntetni, mert azt mondták nekik, aztán otthon maradtak, mert akkor meg azt mondták, viszont hamarosan mégis kimennek, mert most meg ezt mondják, és vonulnak majd, viszik a táblát, amit a kezükbe adtak, kiabálják, amit a szájukba, és végül odaérnek a térre, ahol Magyarország miniszterelnöke beszél majd hozzájuk.

Nyilván tök jó dolgokat fog mondani, addig is álljon itt Erzsi levele Gyomaendrődről Orbán Viktornak: „Nagy kedvelője vagyok, nem csak, mint Miniszternek vagy FIDESZ-esnek, de mint magán embernek is. Nálam a hűtőn is az ön képe van kirakva ami még egy régi reklámanyagból lett kivágva. Ez a kép már az idők folyamán megkopott, ezért szeretném, ha küldene egy képet és egy FIDESZ-es plakátot nagyon megköszönném.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (81 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +120 ( 128 szavazatból)
Para-Kovács Imre: A medve nem játék, 4.9 out of 5 based on 81 ratings

  • Hozzászólások(42)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

42 Reader’s Comments

  1. Idővel egy mauzóleum is kerül majd a Kossuth-tér közepére…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (40 szavazatból)
  2. Sok magyar fiatalnak fogalma sincs arrol, hogy Ukrajna szomszédos orszag…itt tudnék gratulalni Hoffman Rozsi néninek, ügyes, ügyes!!!
    .
    Lehetne kampanyolni gimnaziumi földrajz térképekkel is …
    .
    Ami Lars von Triert illeti , neki is feltünt valami :
    .
    “büszkék vagyunk rátok! míg Koppenhágában némán nézték végig ‘A nimfomániás’ első részét, itt, a Toldiban nevettetek, ahol kellett. Lars von Trier ritkán üzen közönségnek, de titeket üdvözöl – a barátján keresztül -– és azt is mondta, hogy ha a második résznél is nevettek, akkor valami gond lehet a magyarokkal…ki tudja? még a végén idejön forgatni…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (41 szavazatból)
  3. Most már tényleg jó lenne, ha ez az impotens ellenzék felébredne, és nem szavazásra készülne, hanem utcai megmozdulásokra, táblával a kezükben, hogy nem akarunk orosz gyarmat lenni!
    Ha ez az idióta miniszterelnök elhagyta a gyámját, vagy az őt, akkor legalább az ellenzék használja az agyát, ha soha nem is, de most már életbevágóan fontos lenne!
    Persze a lihegők nem hagyják egyik pártban sem kibontakozni a tenni vágyást. Bocs, az lehet hogy nincs is.
    De legalább az eszük józanabbik felére hallgatnának!
    Április 6.-a után ugyanis már nem mondhatják, hogy nem tudtuk, és nem gondoltunk erre!
    Nagyon úgy néz ki, hogy a magyar nép nem sodródik különböző ideológiák mentén, hanem irányítva van.
    Úgy a kormány által, mint az ellenzék segedelmével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (40 szavazatból)
  4. Hi! Hibátlan :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  5. Para a legjobb. Ezen nincs miért vitát nyitni. Viszont nem szívesen lennék annak a hűtőszekrénynek a helyében…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (33 szavazatból)
  6. Tisztelt uram!

    Nagy kedvelője vagyok, nem csak mint zsurnalisztának, vagy szakkommentátornak, de mint poétának is. Ezért szeretném , ha befejezné és elküldené nekem a pókerről szóló regényét végre már, nagyon megköszönném!
    Mint magán ember megjegyezném, de inkább nem, mert törlik a hozzászólásomat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  7. http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/367122_az_orban_problema_mar_a_washingtoni_konzervativok

    …tetszett, és a belinkelt cikk is tetszik!…:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  8. Orbán úgy küldte el anno az oroszokat, hogy a majdani jövőre behívta őket.
    Persze, nem minden érdek nélkül. Csak éppen mi fogunk beledögleni.
    De aki egy ilyen f@-ra szavaz, annak úgy is kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  9. [emofree 2014. március 20. csütörtök 13:54 ]

    A világon egyedüálló mauzóleum, 1 négyzetméter alapterületű, három méter magas hasáb, melyben egy múmia lóg…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  10. Ez teljes mértékben így van, de nem csak azok szavaznak Putyinra akik a fideszre szavaznak, hanem azok is akik otthon kuksolnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  11. “küldene egy képet és egy Fidesz-es plakátot, nagyon megköszönném.” Én is, olcsóbb, mint a klozetpapír…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. A mostani eseményektől teljesen függetlenül szeretném tudni ,hogy 1954-ben hogyan és miért került a Krím Ukrajnához ,hiszen meglehetősen szerény tudásom szerint ennek semmi alapja nem volt. MÉGEGYSZER ( isoráz), hangsúlyozom ,hogy nem a ruszkikat akarom védeni és bármiben felmenteni . Esküszöm eszem ágában sincs . De nekem nagyon gyanús ez a 110 % -ban elfogult tájékoztatás.
    Tehát : Mi volt az oka anno a Krím elcsatolásának?? Tudtommal az oroszok nem veszítettek világháborút, etnikai , történelmi, kulturális stb… okokról nem tudok. Tudok ellenben a krími háborúról ( oroszok vivták ) Szevasztopl védelméről ( Párizsban még körutat is neveztek el róla) tudok a jaltai konferenciáról. That ’s it. Semmilyen ukrán izéről nem tudok ,illetve csak annyit ,hogy Hruscsov aznap jól bereggelizett , gondolt egyet és odaadta a félszigetet Ukrajnának . Ezzel az erővel Vlagyivosztokot is odaadhatta volna.
    A krímieket a kutya sem kérdezte ( Ebben az ügyben magyarként nem lehetnénk kicsit empatikusabbak .????) Azonkívül én nem szeretem Putyinékat , de a Jobb Szektor , a Szvoboda párt a Bandera imádók és a Majdanon a horogkeresztet viselő ” forradalmárok ” se a szívem csücske.
    Miféle gondolkodásuk lehet azoknak ,akiknek a Janukovics( jogos) elkergetése után öt perccel az a legnagyobb gondjuk ,egy gazdaságilag tönkrement országban ,hogy a nyelvtörvénnyel baszakodjanak, ott ahol a lakosság kb. fele nem is tud ukránul ( például Azarov miniszterelnök úr).
    Szóval a paksi szörnyűség miatt nem kellene átesni a ló túloldalára.
    Az oroszok eljásása persze nem elfogadható , de illene kicsit objektivebbnek lenni, bár a dolog így is úgy is elvégeztetett. KONYEC FILMA!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (29 szavazatból)
  13. jót szóltál vikmeki. ebben a játékban azonban csak egy szabály érvényesül, a nagyhatalmak rivalizálásáé. minden más csak parasztvakítás. Grúzia és a Krím ugyanrról szól: A NATO el akarja szigetelni Oroszországot. Hogy miért kedvesebb a NATO számára épp Törökország? Például azért, mert nincs SAJÁT atomfegyvere, az oroszoknak meg van. Elég döntő különbség, nemde? Pedig minden épeszű ember számára az oroszok még mindig sokkal európaiabbak, mint a törökök. Ennek ellenére a törököket használja a NATO az oroszok elszigetelésére. Jó mi? Meg most ugyebár Ukrajnára is ez a szerep vár.
    Na most a helyzet az, hogy addig-addig szigetelgetik az oroszokat, hogy már hermetikusan lesznek szigetelve, ami ugyebár egy erjedésben lévő közeg esetén a biztos út a robbanáshoz. Nem túl okos stratégia, de a NATO körüli hadiipari héjáknak minden bizonnyal kifizetődő.
    Putyin rengeteg kezdeményezést tett mind az EU, mind pedig a NATO felé. Gyakorlatilag alig kaptak publicitást. Mondok mindjárt kettőt, ami nem is volt jelentéktelen: a spanyol és a ciprusi válság kezelésében fontos szerepet játszottak az oroszok pénzügyi akciói. Ennek ellenére az oroszok a nyugati médiában ismét az ördög képében jelennek meg, lassan már nagyobb veszélyforrásnak ábrázolva, mint az iszlám terrorizmus. Megkockáztatom: ez egyáltalán nem tisztességes játszma a NATO és az EU részéről. Oroszország már régóta nem háborúzni akar, hanem sokkal inkább integrálódni. Ha annak az energiának, amelyet Irakra vagy Afganisztánra elpocsékoltak, csupán a tizedét fordította volna a nyugat arra, hogy az oroszországi demokratizálódást előmozdítsák, a nyugati világhoz való integrálás szándéka mellett, már nem ellenségként, hanem a Nyugat szövetségeseként lehetne tekinteni Oroszországra. Ezt a folyamatot azonban nem akarják azok, akik abban érdekeltek, hogy fennmaradjon az orosz ellenségkép, akik az erre hivatkozó hadászatban és ahhoz kapcsolatos üzletekben érdekeltek. Sajnos ez van. Ehhez aztán mi végképp annyira kicsik vagyunk, hogy még a partvonalról sem tudunk bekiabálni. Ebben a helyzetben egyáltalán nem várható el Putyintól, hogy akkor, amikor Kijevben tényszerűen fasiszták is ülnek a kormányban, akkor egy történelmileg valóban vitatható státuszú terület esetében, amelynek a többségét oroszok alkotják, egy népszavazással megerősített óhaj előtt bezárja az ajtót. Csupán megjegyzem: sokáig nekem magamnak sem volt fogalmam arról, hogy a Krím a Szovjetunió felbomlása után Ukrajnához került. Csak néhány éve tudtam meg, amikor az orosz-ukrán gázkrízisek miatt felmerült a Krím szerepe. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül, állítom, hogy sokan tippeltek volna rosszul, ha megkérdezik. Magyarán, én mindig is azt hittem, hogy a Krím az oroszoké. Rosszul tudtam ugyan, de most Putyin az én ismereteimhez igazította a helyzetet. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  14. az előbbiekhez még annyit: tutibiztos, hogy a mostani krízishelyzet előtt még Para-Kovács is arra tippelt volna, hogy a Krím az oroszoké :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  15. Paks egy egészen más tészta. Még ha lehet is összefüggést látni az egyéb orosz terjeszkedési manőverekkel. Ennek ellenére Paksot szerintem elsősorban nem ezen a szemüvegen keresztül kell nézni, hanem azon, hogy eleve hülyeség egy atomerőmű építése akkor, amikor a világ a megújuló energiaforrások kibontakoztatása terén nagy lendületben van. Tehát eleve rossz döntés atomerőművet építeni. És rossz döntés az oroszok felé eladósodni is. Nagyon rossz döntés. Nagyon nagy a kockázat. Ugyanis a nyugat szemmel láthatóan nem akar letérni az oroszokkal való konfrontálás útjáról, emiatt pedig egy ilyen eladósodásból semmi jó nem jöhet ki Magyarország számára. Nagyon nagy a kockázata annak, hogy előbb-utóbb előáll egy olyan helyzet, amikor az oroszok vissza tudnak élni az erőfölényükkel. És ha az előbbiekben vázolt nemzetközi konfliktusrendszerbe ágyazva tekintünk a kérdésre, akkor abban az egyben biztosak lehetünk, hogy Magyarország mindenképpen a rövidebbet fogja húzni. Akkor is, ha tovább közeledik Oroszországhoz, mert akkor azért, meg akkor is, ha nem, mert akkor pedig azért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  16. Na tessék: már itt is a való életből vett friss illusztráció az iménti hozzászólásaimhoz:
    .
    “Lengyelország felgyorsítja a légvédelmi rakéták beszerzését, az erre vonatkozó megállapodást még idén szeretné aláírni – közölte csütörtökön a nemzetvédelmi minisztérium szóvivője.
    A tervek szerint néhány héten belül kiválasztják a legjobb ajánlatot, ami lehetővé teszi a megállapodás véglegesítését még az idén.
    Négy jelentkező van: az amerikai Raytheon konszern, a francia Thales és az európai MBDA konzorciuma, az izraeli kormány, valamint a Lockheed Martin által vezetett MEADS konzorcium. A beszerzés értéke eléri a 40 milliárd zlotyt (13,12 milliárd dollár), a szállítás 2022 végéig fejeződik be.”
    .
    nahát! láss csodát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  17. ” A hisztériára jellemző, hogy egyesek már a magyar utakon is orosz tankokat vélnek látni,…”
    -
    A hisztériára jellemző, hogy egyesek már az európai utakon is német tankokat véltek látni, amikor Hitler még éppen csak hogy szónokolni kezdett.
    -

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  18. Teljesen egyetértek vikmekivel. Vannak bizonyos történelmi tények, amiket nem lehet letagadni. Az más kérdés, hogy megàll e Putin Krimnél, s nem kell e neki majd fél Ukrajna…..de ez another question. Isn’t it.?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  19. Nikos: Szerintem is Krím csak egy teszt volt annak felmérésére, mekkora a világ ellenállása az ilyen annekcióra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  20. Öreg Titán

    Örömmel látom ,hogy van aki nem csak érzelemből ruszkizik és esik át a ló túloldalára ,hanem némileg konyít is a dolgokhoz és ráadásul objektív is ( Egy tévedésedet hadd igazitsam ki : A Krím nem a Szovjetunió szétesésekor került Ukrajnához, hanem MINDEN INDOK NÉLKÜL , 1954-ben, Nagyon nem mindegy.)
    Ezért is teszem fel mégegyszer a kérdést : Úgy egyáltalán , mi a frászt kerestek az ukránok a Krím félszigeten???
    Nagyon jól látod , az orosz ( kül) politika pozitív oldalát is. Ha nincsenek a ruszkik , Szíriában már valószinűleg az Al-Kaida The hereos of twin towers
    brigádja lenne hatalmon . Igenis az oroszok bizonyos térségekben ( ex-jugó,
    közel kelet, távol kelet) hasznos ,kiegyenlítő szerepet játszanak. Demokrácia felfogásu k meg hát nem azonos a nyugatéval. Mint ahogy a pápuák kedvenc desszertje sem a Créme Brulée. És akkor mi van? nekik kell egy cárszerű ” atyuska”. Én sok mindenben nem értek egyet Putyinnal és az oroszokkal, de ez a hihetetlenül elfogult egyoldalúság irtózatosan zavar ( persze tudom ,hogy ez blabla , ami a népek etetésére szolgál, és nem nagyon lepődnék meg ,ha a háttérben minden le lenne vajazva. És még egy dolog . Putyin kétségtelenül autokrata vezető , de Erdogan nála sokkal veszélyesebb. Amit ő a Gezi Park ügyében , a minisztercsemeték ( köztük a saját fia) ügyében meg mert tenni ( ügyészek ,bírók ,rendőrségi vezetők százainak ( ezreinek) a kirúgása, ahogy lázította a németországi törököket, ahogy provokálta Izraelt Gázában , ahhoz képest Putyin és rendszere maga a tökély. Most éppen a közösségi médiát szeretné betiltani Törökországban . Úgyhogy ,hagyjuk Ibolyka , a hülyék a túlparton vannak .. Üdv: vikmeki

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  21. PARAJÓ most is.
    Ha érdekes is @Vikmeki s @Öreg_Titán hsz-a is, nagyon nagy baj van velük szerintem. Ugyanis ha valóban furcsa is az 1954-es, belsõ CCCP-s döntés, azt a Szovjetúniótól ‘mentes’ Oroszország nem vitatta 1991-ben sem, s a budapesti szerzõdéskor 1994-ben sem … Vagy tévedek ? (Talán csak nem arról volt szó, hogy Oroszország – akkor még, a legrettenetesebb I. Putyin elõtti – a szellemileg ezek szerint akkor talán jobban ébredezõ, megpróbálta belátni, hogy a XXI. század elõestéjén már megérthetõ lehet : nem ‘nemzet’ államokban kell elképzelni a jövõt … s akkor a határok sem lesznek azok, legalábbis sok szempontból ? Itt még megérne néhány szót a EU is, ha azt is csak a belsõ ‘nemzeti’ határok örökös fenntartásával képzeli el Vikmeki és Öreg Titán)

    Ha szabad úgy gondolkodni, hogy a nemzetközileg elfogadott határok mégsem fontosak, akkor mely határokat kellene tisztelni (na nem mintha egyébként a határoknak, mint olyanoknak nagy rajongója lennék, lásd föntebb) ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  22. Kedves ekki

    sehol nem írtam azt ,hogy én az oroszoknak adok igazat ,sem azt ,hogy helyesnek tartom az eljárásukat . Csak feltettem a kérdést ,hogy ettől a mostani helyzettől függetlenül ,tényleg mi a fenének kellett a Krímet Ukrajnához csatolni (1954) . Ezt minden él nélkül kérdezem, és hátha a választ is tudja valaki. Azt a teljesen egyoldalú hisztérikus tájákoztatást amit KIVÉTEL nélkül minden média tesz ,az pedig elfogadhatatlan.
    Ami az európai határokat illeti az pedig igenis több helyen is változott Európában , űgy de jure ( Koszovó, NDK, Csehszlovákia, Jugoszlávia) , mint
    de facto ( Észak Ciprus, Karabah, Abházia , Dél- Oszétia, Dnyeszter-mellék)
    Szerintem Krím ügyben valami nem frankó, egyik oldalról sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  23. Tisztelt Vikmeki
    Bizonyára az ragadt meg bennem a hsz-ából, hogy “elfogult”. Nekem az szimpatikus, ha az elfogultság a megegyezéses, tárgyalásos megoldások mindennél fontosabb voltát vallja. A történelem pedig nagyon sok “mi a fenének”-et ismer, s mint ahogy ön is említi, határváltozások is vannak. Tehát a kérdésnek utólag, úgy tünik nincs sok értelme. El kell fogadnunk azt, amit a felek, fegyveres konfliktus nélkül elfogadtak. Ha a határváltozás úgy, s annak érdekében történik, ahogy azt az adott pillanatban katonailag erõsebb megteheti, s azt rögtön örök érvényünek kellene elfogadni, az csak erõsítené azokat, akik mindíg is erõbõl kívánnak mindent megoldani. (Látjuk is ennek igen sajnálatos következményeit szinte ‘nap mint nap’, tehát nem állítom, hogy máshol minden rendben volna …) Az Ön felsorolt példái viszont részben az én pozitív példáim volnának.) Krím ügyben mi nem frankó ukrán oldalról ? Diszkriminálta-e Ukrajna a Krímet (autonóm terület volt) valamiben ? A nyelvtörvény – ami persze joggal elutasítandó az orosz anyanyelvüek által (is) – nem területre (Krím) vonatkozó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  24. Pontosítás :
    A nyelvtörvény – ami viszont szerintem joggal elutasítandó az orosz anyanyelvüek által (is) – …

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  25. Kedves ekki

    Pontosítsunk. Nekem nem bármely vélemény egyoldalúsága ellen van kifogásom , hanem a TÁJÉKOZTATÁS egyoldalúsága ellen.
    Miért probléma az ,hogy nekem az a VÉLEMÉNYEM,hogy a Krímet soha nem lett volna szabad Ukrajnához csatolni , de azt nem állítottam,hogy az orosz módszer az jogos. Trianonról is van VÉLEMÉNYEM ,de eszem ágában sincs követelni a visszacsniálását. Ha a TÁJÉKOZTATÁS korrekt, akkor mindenkinek módjában áll kialakítani az egyéni (esetleg elfogult ) véleményét . De itt most minden fehér ami ukrán és minden fekete ami ruszki ( egyébként az ukrán és a belorusz is orosz ,de mindegy). Hogy mi nem tetszik az ukránokban ,hogy mi nem frankó? Soroljam ? Timosenko éppen olyan giga -oligarcha ,mint Janukovics, Juscsenko fia (orange revolution leader ,you know) fia büntetlenül gázolt halálra valakit , miután Ferrarival száguldozott, a jelenlegi ukrán vezetés olyan ,mintha mondjuk nálunk , a vezetés része lenne, a jobbik , a 64 VM, a magyar gárda és a betyársereg. Azonkívül ostobák is . Már az ELSŐ!!!!!!!!!! napon törvényt hoznak ,hogy MINDENÜTT az ukrán az egyetlen hivatalos nyelv.
    Ez mire volt jó? (ez aberrált gondolkodásra vall, mellesleg buta is), hiszen feleslegesen cukkolja a nála sokkal erősebbet: Oké, erőfölénnyel nem szabad visszaélni , de e mögé bujni se szép dolog.De harmadszor is nekifutok és megkérdezem ( ilyen makacs vagyok) mit keres a Krím ukrajnában??? Mindentől függetlenül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  26. Hruscsov ukran szarmazasu volt es kedveskedni akart. A katonai tamaszpontok mellet nagyon jo nyaralohelyek is vannak a Krimen. :)
    Oreg Titan, persze igazad van, hogy majdnem minden szempontbol Oroszorszaghoz kene, hogy tartozzon.
    A NATO-nak es altalaban a nyugati politikusonak sem ezzel van problemaja, alapjaban, hanem azzal AHOGY ez most tortenik.
    A nyugati es kulonosen a angolszasz tarsadalmak alapja a JOGRENDSZER FELTETLEN TISZTELETE. (ezt egyebkent B.L. nagyon szokszor leirta mar)
    Ha egy megallapodast felrugnak, plane fegyveres fenyegetes utjan AZ elfogadhatatlan.
    Nem is ertem az orosz politikai szakertoket ( bar az is lehet mindegyik regota nyugaton el) siman meg lehetett volna ezt a “nepszavazast” torvenyes , a nyugatnak is elfogadhato modon megtartani, hogy maximum akkor nem 98%-ban szavaztak volna hanem cask 70%-ban. Na es?
    Varni kellett volna par honapot amig a helyzet lenyugszik Ukrajnaban, elfogadni a felallo uj kormanyt es utana peticiot benyujtani a region kepviseloinek . Sehol semi feszultseg nem lenne.
    Ehhez kepest az erofitogtatason van a hangsuly. Nagy ara lesz ennek. Minden erintett reszerol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  27. Miert bantjatok a kedves vezetöt kerdezem en, ö az egyedüli okos
    tojas aki az oroszokkal az evezred üzletet kötötte meg.Gondolkodni
    elöbb aztan bantani a draga nagyon-nagyon magyar kurafit.Elvtars,
    gondold el az oroszok felepitik Paksot,s mire kesz annyira meglesznek
    bojkottalva,büntetve,senki emberfia nyugatrol nem all velük szoba
    ez a lokupec celja,mire fizetni kell nincs Putin nincs Oroszorszag,
    nincs adossag de nekünk van Paks meg egy langelmü vezerünk
    ebredjetek erre jatszik a mini csuti rem.Hajra ,Magyarorszag jobban teljesit

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  28. Reggel szerettem volna hozzászólni Bartus László: A vita hazugsága című cikkéhez, az oldal nem adott rá lehetőséget. Tudja valaki az okát?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  29. Kedves Z

    Nyikita Szergejevics Hruscsov Ukrajnában született OROSZ volt.
    Abban igazad van ,hogy nem is a Mi-vel van a baj( szerintem ez így jobb mindenkinek) ,hanem a hogyannal.
    Állitólag az 1954-es elcsatolás sem felelt meg még az akkori szovjet jogrendszernek sem. Az is elgondolkoztató ,hogy az új ( állitólag nyugatias…. de az majd még elválik, attól tartok ott még érnek minket meglepetések….)
    ukrán vezetés miért gondolja azt , a Krimben , az ukrán legyen az egyetlen hivatalos nyelv ,ott ahol az emberek 3% -ának az ukrán az anyanyelve??
    Ez igenis lényeges kérdés, nem lehet csak kézlegyintéssel elintézni!
    Addig legyek szegény míg ezek a Jobb Szektorosok vagy Szvoboda pártosok nem fogják cseszegetni a Kárpátaljai magyarokat IS!!!!
    Én sem figyeltem eléggé ezeket a dolgokat ,csak úgy hirtelen kezdett nagyon gyanús lenni , hogy a magyar média azon részében amit én nézek és olvasok ezerrel elkezdték ekézni a ruszkikat és kritikátlanul ajnározni az új ukrán ( részben tényleg új náci) vezetést . Nekem az ilyen mindig gyanús Például Szíriában is.. És ahogy már írtam nem csak a ( szakértői) vélemények látszottak nagyon elfogultnak ami a kisebb baj, de nem volt tárgyilagos a TÁJÉKOZTATÁS sem. Itt és most ebben az országban EZT NAGYON NEM SZERETEM!!!!! Valahogy az elmúlt 4 évben erre érzékeny vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  30. Most olvasom az ATV honlapon .hogy Ukrajnában a Szvoboda Párt kapta a minisztériumok negyedét . Az a párt amelyik rendszeresen ” mocskos zsidózik” és a történelem “derűs időszakának” tartja a holokausztot. Nagyszerű.
    No comment. Nem tudom miért ,de Ukrajna úgy an block nekem soha nem volt szimpatikus, már Kucsma vagy Kravcsuk idejében sem. Valahogy nem tetszenek ezek a mesterségesen kreált mű országok. Az ilyen országok ,pntosan a hiányzó “valódi múlt ” miatt állandóan kompenzálni akarnak , görcsösen bizonygatják azt ami soha se volt és természetesen ezért túlzottan nacionalisták.A környéken is tudnék pár példát mutatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  31. a legfontosabb: Para-Kovács for president! Tényleg, mennyivel jobb életünk lenne, ha Para lenne a miniszterelnök, és Dr. Mogács a köztársasági elnök.
    A héten hallottam, hogy 1991-ben, az épp megalakult Oroszország első határozatainak egyike volt a Krím visszaszerzésére irányuló, tehát nem egy vatta új dolog ez itt. Viszont azt is ezen a héten hallottam, hogy a Krím meg kb. 200 éve, II. Katalin cárnő ideje alatt került Oroszországhoz, ami meg nem történelmi lépték. Apropó, történelem. Az a Szaniszló nevű futóbolond már Kárpátalja visszaszerzéséről delirál, merthogy történelem, nehogy az legyen, hogy megjelenik bizonyos Szvatopluk azzal, hogy hogyan is volt azzal a fehér lóval, elvtársak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  32. Nem az ukránok nem oroszok. Az ukrán nyelv nagyon különbözik az orosztól (persze sokkal jobban hasonlít hozzá, mint pl. a magyar), és ez akkor is így van, ha Ukrajna lakosságának többsége nem beszél rendesen, vagy egyáltalán sehogy ukránul. Az írek is angolul beszélnek, de attól még nem angolok. A bjelorusz, azaz fehérorosz azonban teljesen ugyanaz, mint az orosz, legalábbis a nyelv. Igaz, mostanában, mióta függetlenek, kreáltak új helyesírást, ami eltér az orosztól. Így lett Lukasenkoból Lukasenka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  33. ekki és mások
    Az oroszok most sem mondták egy szóval sem, hogy megváltoztatták a korábbi álláspontjaikat az európai határok kérdésében.
    De azt azért már ne vonjuk kétségbe, hogy népszavazással egy terület lakói dönthessenek a saját sorsukról. Ez az elv egyáltalán nem ellentétes semmilyen nemzetközi elvvel, az elmúlt években népszavazással kívántak/kívánnak dönteni az alábbi területek sorsáról azok lakói: Katalónia, Skócia, Kosovo, Montenegro. Aztán nehogy már csak olyan népi szándék legyen a nyugati sztenderdek alapján felkarolható, amely egy autonóm köztársaságnak az oroszoktól való függetlenségét óhajtja kivívni, lásd annak idején a balti köztársaságok, ha pedig egy úgyszintén autonóm köztársaság népe éppen Ukrajnától akar elszakadni, azt pedig mindenféle demagóg propagandával el kelljen átkozni. Nagyon kettős így ez a mérce, és nagyon kilóg a lóláb. A Krím a NATO számára stratégiai jelentőségű, mert az orosz hadiflotta léte függ tőle. Ez ilyen egyszerű képlet. Mindenki szarik magasról arra, hogy mit akarnak valójában a krím lakói.
    Aztán ne mondjuk már, hogy kissé nem gusztustalan, hogy éppen az a Törökország méltó a NATO tagságára és az oroszok karanténban tartására, amelyik tömegesen mészárolta a kurdokat és az örményeket.
    Hú, de kilóg a kettős mérce lólába…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  34. vikmeki
    “a Krím a Szovjetunió felbomlása után Ukrajnához került”
    értsd: miután felbomlott a Szovjetúnió, a Krím az új szuverén államok közül Ukrajna területén belül helyezkedett el. ezzel nem azt mondtam, hogy azt megelőzően a Szovjetúnión belül hová tártozott, vagy hová nem. ugyanis ennek nem látom semmi jelentőségét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  35. balfék
    2014. március 21. péntek
    11:59

    Putyin már ránézésre sem az a fajta ember aki nagyon tesztelget ha akar valamit.
    Putyin előkészíti és megszerzi amit akar.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  36. Igza van Parának, jobb lett volna ha az oroszok megállnak a határon 44-ben. Ugye? Hamarabb nácik lehettünk volna, nem kellett volna 40 évet várni. Ide süllyedt az értelmiség?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  37. Öreg Titán

    Ne keverd össze a Szovjetuniót az Orosz Föderációval. A szovjetunión belül voltak köztársaságok és azokon belül pedig autonóm köztársaságok ill . autonóm területek. Ne nagyoljuk el a dolgokat. A Krím 1954 óta az Urán Szovjet Szocialista
    Köztársaság része volt.( Igazságtalanul ,de az más kérdés.
    Ha Katalónia , Skócia és a többi különválhatna ( népszavazással ) ,annak beláthatatlan következményei lennének. Csak Európában (!!!!!) százával jelentkeznének a hasonló igények ( Padania, Dél Tirol, Flandria, Öland, Isztria,
    Bukovina,Székelyföld, Vajdaság) nem is sorolom tovább. Ebből nacionalista őrület és háború lenne. Isten őrizz: ettől. Vegyük úgy ,hogy Koszovó és a Krím az a kivétel ami erősíti a szabályt.
    Ami a törököket és Erdogant illeti ,pontosan tegnap tiltotta be a Twittwert
    Iszlamista terror -tetü .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  38. vikmeki.
    nem értek egyet azzal, hogy egy az önálló állami lét alapvető intézményeivel rendelkező autonóm terület lakói miért ne dönthetnének népszavazással arról, hogy hová akarnak tartozni, vagy, hogy szuverén államként akarnak-e létezni. amíg létezhet Luxemburg, Lichtenstein, San Marino, Vatikán, stb. miniállamok sora, addig nehogy már másoknak ne adathasson meg ugyanez az európai jog. ez nem vezet semmiféle háborúhoz, mert ez a szabad önrendelkezés jogának a puszta érvényesítése. éntőlem egyébként Székelyföld is nyugodtan kiszavazhatná magát Romániából ha akarná, feltéve, hogy rendelkezik az önálló állami lét alapvető intézményeivel. tudomásom szerint ezzel nem rendelkezik. de ha ezt létre tudják hozni még egy népszavazás lebonyolítása előtt, akkor nem látnék ebben semmi kivetni valót.
    A Krímnek saját parlamentje volt és van. Egyszóval minden tekintetben érett az önálló állami létre, és miért ne élhetne ezzel a jogával?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. Öreg Titán

    Azt hittem ismerjük már annyira a másik gondolkodásmódját ,hogy nem kell külön magyarázgatnom ,hogy ELVILEG egyetértek veled , de meggyőződésem (!!!!!),hogy A GYAKORLATBAN ebből óriási vérengzés lenne. Ne felejtsd el ,hogy nem mindenki toleráns demokrata. SŐŐŐŐŐŐŐT!!!!!
    A Krím dolgában egyetértek veled. Azt kivételnek tekintem. Hogy miért? Mert ,csak….. azért….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  40. Öregtitán

    ” Egyébként Székelyföld is nyugodtan kiszavazhatná magát” Aha, hát persze, csak éppen kő kövön nem maradna. 1990 márciusában egy marosvásárhelyi patika kirakatába kitett A4-es papírra írt tájékoztató elég volt egy kisebb helyi polgárháború kirobbanásához. Sütő Andrásnak kiverték a szemét egy zöld kardigános Cofaru nevű románt meg a magyarok rugdaltak félholtra a főtéren.
    És 1990 -t hasonlítsd össze a mai állapotokkal pl: jobbik, betyársereg , ilyen -olyan gárdák és természetesen megvannak ennek a román megfelelői . Ha ez itt európában elindulna ( mármint a kiválósdi meg a népszavazások) , akkor ennek a földrésznek vége lenne. Az teljesen biztos!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos