Ronai and Ronai
AMERIKAI

Markó Beáta: Manipulálás a köbön 2014. március 1. szombat 18:53

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Markó Beáta: Manipulálás a köbön

Magyarországon nem könnyű feladat felmérni a társadalom hangulatát, a különböző témákkal, jelenségekkel kapcsolatos véleményét, nem beszélve a politikai szimpátiáról. Először is azért, mert a közvélemény-kutatás feltétele a demokrácia, amiben az emberek nem félnek megmondani a véleményüket. Közismert, hogy Magyarországon már csak látszatdemokrácia van, az emberek féltik az egzisztenciájukat, ezért a felmérésekre vagy nem válaszolnak, vagy valótlant állítanak. Míg korábban egy ezerfős mintához elég volt ezerkétszáz embert felhívni, ma már legalább ötezret kell, hogy összejöjjön ezer válasz. A többiek, ahogy meghallják, miről van szó, lecsapják a telefont. Ilyen körülmények között kell dolgozniuk a kutatóknak.

Egy közvélemény-kutató cég legfőbb tőkéje a hitelesség. Ha ez nincs meg, mit sem ér a munkájuk, mit sem érnek a számaik, az adataik. Arra már kevesen emlékeznek, hogy 2002-ben a választások előtt az összes felmérés kisebb-nagyobb különbséggel, de fideszes győzelmet jósolt, ám végül – sokak bánatára és mások örömére – az MSZP-SZDSZ nyert. Kapitális tévedésük miatt nem nagyon szabadkoztak, hanem folytatták „méréseiket”, mintha mi sem történt volna. De felidézünk egy közelebbi példát. A TÁRKI, melynek hármas jelszava nem a szabadság, egyenlőség testvériség, hanem az: „Érték-elkötelezett szakszerűség – Körültekintő elemzések – Megbízható adatok”, esetét. Rendben. Egy közvélemény-kutató cégnek is lehet humora, nem igaz?

Tavaly ősszel az unióval kapcsolatban készítettek szakszerű, megbízható és körültekintő felmérést. Arra az eredményre jutottak, hogy „Magyarországon először kerültek többségbe az Európai Uniót elutasítók a támogatókkal szemben.” Volt nagy felzúdulás, sokan úgy értékelték, hogy a kormányzó Európa-ellenes retorikája végre meghozta gyümölcsét. Pár nappal később jelentkezett a TÁRKI vezető kutatója, Sík Endre: „Bocsánat, tévedtünk!” – mondta. Véletlenül felcseréltek két számot, és kiderült: mégsem 39, hanem csak 22 százalék viszonyul ellenségesen az EU-hoz. Ezúttal csupán 17 százalékos tévedést produkáltak, amivel újra elvesztették a hitelességüket – ha még hitt bennük valaki –, de mit nekik Hekuba!

Egy magára valamit adó közvélemény-kutató cég ilyenkor lehúzza a rolót, és valami más elfoglaltság után néz, elvégre napjaink kapitalista világában annyiféle megélhetési lehetőség van, de a TÁRKI megrögzötten folytatja a pepecselést a számokkal. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha csak úgy magukban számolgatnának. A gond az, hogy nyilvánosságra szokták hozni az „eredményeiket”, ami kampányidőszakban – mint most –, nem sokkal a választások előtt, különösen rizikós. A héten sem bírták visszafogni magukat, és kiadtak egy új felmérést, amelyben döbbenetes számokat olvashatunk.

A hónapok óta 1-2%-on álló LMP hirtelen megugrott 6%-ra, a baloldali Összefogás 35%-ról 27%-ra zuhant, és nem fogják elhinni, kik a nyertesek!? Igen, a Fidesz (49%) és a Jobbik (19%). „Az előző havi adatokhoz képest ez az elképesztő változás azzal magyarázható” – így a szakszerű TÁRKI –, „hogy most másféle módszert alkalmaztunk”. Érthető, ugye? Egy régi módszer adatait vetik össze egy új módszer adataival.

Magunk nem értünk a statisztikához, de különösnek tartjuk ezt az eljárást, ami szembemegy még a józan paraszti ésszel is. Az egész felmérés egyetlen célt szolgál: a választók további manipulálását, ami tudjuk, kinek kedvez. Az igazsághoz tartozik az is, hogy célkitűzésükben nincsenek egyedül, szinte az összes közvélemény-kutató cég ugyanezt teszi: manipulálnak. Hiszen a bevezetőben említett körülmények miatt a hatás nem is lehet más.

S ebben mindannyian körültekintő munkát végeznek.

Szorgos igyekezetükben és önként vállalt túlteljesítési kényszerükben, szeretnénk felhívni a figyelmüket Balog lelkész cizellált humorról tanúskodó szavaira: „100 százalék fölé ne menjünk, mert az gyanús”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +62 ( 70 szavazatból)
Markó Beáta: Manipulálás a köbön, 4.7 out of 5 based on 37 ratings

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. “Elolvastam a TÁRKI új adatsorát. Adatsornak hívom, mert ez nem közvéleménykutatás. Jól mondják: új mérési módszert alkalmaztak. Én meg megmondom, hogy ezt az új módszert hogy hívják: tollbamondásnak.

    Próbálok objektív maradni, megmutatni az adatsorok lehetetlen vagy épp szánalmasan elcsúsztatott voltát, ha betűket tévesztek az csak azért lesz, mert néha megráz a röhögés. Egyben búcsúzom a TÁRKI-tól, mint közvéleménykutató cégtől. Nem én megyek el, hanem ők semmisülnek meg. Eddig is tendenciózusan mellémértek, de legalább próbáltak úgy csinálni, mintha. Mostmár nincs mintha. Ezt az eredménysort a Habony meg a Kubatov rakta össze a Lendvai utcában és csak aláírásra továbbították a TÁRKI-nak.”
    folyt.:
    http://jovaros.blog.hu/2014/02/26/tollbamondas1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (39 szavazatból)
  2. Most kezdik a választókat felkészíteni a csalásukra. Már előre kozmetikázzák a “méréseket”.
    Valamit kell csinálni, mert ez a barom Orbán még belerángatja az országot egy Ukrajna elleni háborúba. Martonyi már csörgeti a kardot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (40 szavazatból)
  3. Kufirc
    2014. március 1. szombat 20:04
    Bocs, de már 4 éve készítenek fel minket, csak most kezdenek sokan rádöbbenni.
    És ez már nem csalás, hanem gátlástalan diktatórikus lépések sorozata.
    Teljesen nyíltan csinálják, lehetett volna lépni ellene.
    Legalább 2 év volt rá.
    .

    És ha az LMP-t 6%-kal akarják bevinni, meg fogják oldani.
    A számítástechnika csodákra képes. Azt az adatot adja ki, amit kiszámoltatnak vele, csak az algoritmust kell jól megadni.
    És akkor majd kiderül hogy a TÁRKI a legjobb, és megkapja (tőlünk) megérdemelt jutalmát pár állami megrendelés formájában, ahogy nálunk mostanság szokás.
    .
    Igazad van. Valamit csinálni kellene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (38 szavazatból)
  4. Tavaly a választásokkal összefüggésben elmondtam, hogy tenni akarok valamit, cselekedni akarok valami hasznosat a diktatúra ellen. Mert úgy éreztem, hogy a semmittevés, az események passzív szemlélése nem egy hazafias magatartás. S mi több gyáva, megalkuvó, szolgalelkű viselkedés.
    .
    És ma is úgy vélem, hogy tétlenül nézni, hogyan fasizálódik, gazdaságilag és erkölcsileg hogyan megy tönkre az ország – nagyon-nagyon rossz érzés.
    .
    Ekkor admin egyik cikkében ezt írta:
    „Ha nem változtak volna a demokratikus választások feltételei, ha nem írták volna át a körzeteket, nem szüntették volna meg a második fordulót, ha önállóan indulva is egyenlő esélye lenne bárkinek nyerni, ha nem foglalták volna el a választók nagy többségéhez eljutó közmédiát, ha nem sajátították volna ki az informálás jogát, ha független, demokratikus összetételűek maradtak volna a választási bizottságok, ha nem teremtettek volna a határon túlról ellenőrizhetetlen több százezres szavazói bázist, ha a választási győzelem után létrejövő új kormány döntési szabadsággal rendelkezik, stb., akkor nem kellene csapdára gyanakodni.”
    .
    Ennek hatására is(!) úgy döntöttem, hogy elmegyek szavazni és a szavazólapra ráírom, hogy bojkott. Miközben tudom, hogy bármit is írok rá, ez akkor is egy érvénytelen szavazat. Ha azt írom rá, hogy kinyalhatjátok, akkor is csak egy érvénytelen szavazat. Ha semmit, de semmit nem írok rá, akkor is egy érvénytelen szavazat (ha csak a szavazatszedő bizottság be nem ikszeli a fideszt!). De legalább emocionálisan úgy érzem, hogy tettem valamit, miközben intellektuálisan tudom, hogy nem tettem semmit.
    .
    S amit teszek, nem politikai, társadalmi okból teszem, nem világnézeti, ideológiai okból teszem, és nem erkölcsi okból teszem.
    Hanem egyszerűen azért, mert így tartom helyesnek.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  5. oldster
    “a szavazólapra ráírom, hogy bojkott. Miközben tudom, hogy bármit is írok rá, ez akkor is egy érvénytelen szavazat.”
    .
    Nem szabad lebecsülni a Bojkott! szöveggel leadott érvénytelen szavazatokat, mert ha 1 millió lesz belőle, vagy a leadott szavazatok harmadát teszi ki, érvénytelenné teheti a választás eredményét. A tömeges érvénytelen szavazatnak jelentősége van, szemben az otthonmaradással.
    Kellene nyitni egy oldalt, ahol az érvénytelen szavazatokat lehetne összesíteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  6. Miért nem veri az asztalt napi 25 órában az ellenzék . Olyan nincs ( még a nézőpontnál sem!) ,hogy egy párt(?) egy hónap alatt megduplázza a szavazatai számát ( jobbik 8-ról 15 re!!) az lmp meg háromszoroz 2 – 6 %!!! Hogy mi van???
    Ilyen módszer NINCS!!!
    A másik az ukrán téma. Az ellenzék hősiesen harcol a Majdanon . Meghal egy csomó ember. Végre elűzik Janukovicsot. Váhóóóóó! És mi ez első(!!!!!!) lépésük?? A nyelvtörvény, úgy bizony!! Ez volt a legnagyobb gondjuk!! Egy olyan országban ,ahol a lakosság fele ( például a most lemondatott miniszterelnök Azarov) és több millió ukrán nem is tud ukránul.
    Plusz még szembekerülnek a világ egyik legnagyobb és legerősebb katonai hatalmával!! ( Normálisak ezek????)
    A” Majdan hősei” , a futball-hulligán , fasiszta jobboldali szektor az orosz birodalom szétzúzásával fenyegetőzik , miközben Ukrajna segge kint van a gatyából!
    csatlakozásra szólítja a ” Kaukázusban küzdőket” mármint a csecsen, ingus, dagesztáni iszlamista alkaidás terroristákat . Ahogy ezt az egész díszes társaságot elnézem ,azt hiszem kénytelen leszek a ruszkiknak drukkolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  7. vikmeki
    Biztos, hogy hiteles forrásból tájékozódsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  8. Mi a lufaszra kell felkészíteni a társadalmat? engem azért keresztre feszítenének,mert ,a kutyáimnak megpróbálok,többet adni mint magamnak. Hát ha ezt valaki irigyli, az egész nyugodtan bekaphatja.(a kutyáét is, mert a másik az,szuka) Éhező gyermekeknek, pedig adjon,a sok kivarakódzott köcsög,aki ott pózol,a többi köcsög között

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  9. Na jól van! Szoktam én adakozni is, de néha úgy bepöccenek,hogy ölni tudnék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Úgy mellékesen egy budai kerületben érdekes módon sok választó nem kapta meg a választási nyilvántartásba vételéről szóló levelet. A kihagyottak összefüggő területrészeken laknak. Aki fontosnak tartja, bemegy az önkormányzathoz, kivárja a sorát (baromi lassan halad, KÉT ember foglalkozik ezzel a TÖMEGES problémával) és akkor végre megkapja.
    Arra a kérdésre, hogy hogyan történhetett ez meg (hiszen tudjuk, például “konzultációs” leveleknél ilyen nem fordulhat elő), az a válasz, hogy nem ők küldték (nem küldték) ki, hanem a Választási Bizottság, ezért fogalmuk sincs, hogyan történhetett.
    És ez a disznóság valahogy nem volt annyira fontos, hogy valahol írjanak róla.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  11. A balliberális értelmiség köreiben az az általános vélemény, amit Markó Beáta a cikkében részletez. Biztosan így is van ez, hiszen valóban sokan félnek és ezért nem nyilatjoznak. Kérdés azonban, hogy ha a közvéleménykutatók kérdéseire nem válaszolnak, ha a személyüket is érintő hátrányos kormányzati intézkedéseket szó nélkül veszik tudodomásul, ha sztrájkolni vagy tüntetni nem akarnak, akkor legalább szavazni elmennek-e és a fülke magányában, titokban mernek-e majd véleményt mondani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  12. proaktiv

    Az ,hogy , A Janukovics elzavarását követő napon ,az első dolguk volt ,hogy a nyelvtörvényt eltöröljék az tény.
    Az ,hogy a Majdanon vezető szerepet játszó Jobbos Szektor egy vadnacionalista és újfasiszta csürhe ,ez nem most derült ki. ( kb a betyársereg és a fradi b közép keveréke)
    Az ,hogy ezek fordultak felhívással a kaukázusi al -kaidás rablógyilkos iszlám nácikhoz mint potenciális szövetségesekhez ,ezzel tele volt a világsajtó
    A szintén a rendszerváltókhoz tartozó Szvoboda párt ( kb. olyan ,mint Slotáék vagy Funarék) a lehető legalja nacionalzmust képviselik. Ezt évek óta bizonyítják is például a kárpátaljai magyarellenes akcióikkal is.
    azonkivül ” verbálisan” és a nyelvhasználaton keresztül is igy nekimenni a százszor erősebb ruszkiknak (” szétzuzzuk az orosz birodalmat” / jobbos szektor ,febr. 28) mutatja ,hogy ezek nem normálisak. Ezt csak mint tényt közlöm, hidd el én sem vagyok oda az oroszokért( pláne most) ,de ezeket nem hagyhatják szó nélkül és ahogy Putyint ismerem , nem is fogja. ,
    Az ukránok most elég tapló és felelőtlen módon viselkednek. Majd emlékezz arra amit mondtam ,mikor Beregszászon magyarokat fognak verni és majd letépkedik az összes magyar feliratot ( amit természetesen a fidesz -zombik jól ki fognak használni birkaetetésre. )
    Kedves Proaktiv, remélem ennyi elég is , de lehet ,hogy tévedek és ezek mind földreszállt angyalok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  13. Kedves Tarki,
    Volna ket kerdesem:
    1/ Mennyiert teteszettek ekkorat “tevedni”?
    2/ A (kozpenzbol) kifizetett kifizetett osszeg aranyban all-e a tevedes mertekevel?

    Szives valaszukat hetszamjegyu osszegben varom otp-s szamlamra.
    Tisztelettel: egy atlagpolgar, aki mar az altalanos iskola harmadik osztalyaban is gondolkodni mereszelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  14. A fidesz megszületésétől kezdve trükközik, megtéveszt, manipulál.
    Semmiről nincs egyértelmű, hosszabb időre érvényes véleménye.
    Mindig az érdekei vezetik.
    Ha ma úgy gondolják, mást kell mondaniuk, mint tegnap, megteszik arcpirulás nélkül.
    Szisztematikusan kiépített megszállást építettek ki.
    Különbet mint anno az oroszok.
    Megszállták a közmédiát, 90% a kezükben
    megszállták az Alkotmánybíróságot,
    az iskolákat
    az egyházakat,
    az ügyészséget,
    a rendőrséget,
    saját személyi rendőrséget (TEK) hoztak létre,
    megszállták a pénztermelő föld és trafik tulajdonokat.
    Soroljam még?
    Megszállták a buta, gondolkodni képtelen magyarok 90%-ának agyát,
    s pártpropaganda TV-rádió-újság, stb azt harsogja:
    piszok jól élünk, s ha a kormány mandátumát meghosszabbítjuk,
    még jobban fogunk élni.
    Ha ez megtörténik, Magyarországon kiterjedtebb diktatúra lesz, mint a
    Kádár korban volt.
    Félelem uralkodik, még családon belül, szomszédokkal sem oszthatja meg véleményét az ember, mert egzisztenciáját kockáztatja.
    Nem fidesz párti vállakozó pedig alig kap megbízásokat, lehúzhatja a rolót.
    Szégyenlem, hogy nemzetem jelentős része ennyire korlátolt, s
    lustaságból, butaságból hagyja magát átverni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  15. foreigner

    Ez a Tárki egy dilettáns , megvehető szarházi banda . Olyan nem fordulhat elő ,mint ami ezekkel tavaly. Az EU-t elutasitókat ” többségnek mérték ,majd az általános döbbenet hatására 22 % -ra módosítottak , mondván ,hogy félrenéztek egy számot . Na menjenek a ….a……..a. Oda. ez olyan mintha egy orvos a harmadik lábát keresné a paciensnek ,mondván ,hogy azt hitte….. Hogy mer ez a sikendre nevű gusztustalan senki ezután az utcára menni?
    Nem azzal van gondom ,hogy ezeket a számokat mérték ( bár azzal is) hanem ,hogy egy ( AZAZ 1 !!!!!!!!!!!!) hónap alatt. Ennyire nem lehet valaki hülye vagy bér- izé. És pont most…….. Csóró Kafka, azt hitte ,hogy nagyot alkotott…….
    De mi az ehhez az egészhez képest???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  16. A manipulálás ott is oflytatódik, hogy a hasba rúgó Habony Árpi-féle, 8-10 évesek szintjén való tájékoztatást átvették a TV-k, rádiók és az “újságírók”-nak nevezettek.
    Akik nem úgy szólnak honfitársaikhoz, ahogyan felnőtt, értelmes emberekhez kellene szólni – felháborító, hogy ezt sokan még utánzásra is érdemesnek tartják és ajánlják, hogy az ellenzéknek is így kellene megszólítani az embereket!
    Én pedig elvárom, hogy hozzám ne ilyen szinten szóljanak, hanem úgy beszéljenek velem, mint akit nem a gravitáció, hanem az evolúció hozott le a fáról!
    Szégyen volt nézni, ahogyan a rezsimegtakarításról “Matyi bácsit” a saját lakásában a mikrofon elé állítva megszólaltatták – ha ezt akarják, hogy ilyen szinten álljon a büszke magyar nép, akkor mire is lehetünk büszkék?!
    -
    A közvélemény kutatóknak azt kell előre igazolniuk, hogy miért is kerülhet be majdan a Parlamentbe még az LMP, a KDNP és a Jobbik!
    Ezt már elég régóta és elég sokan tudjuk!
    Ha ez bekövetkezik és erre mi lesz a válasz, na ezt nem tudjuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  17. Szerintem hasonló a helyzet a Nézőpont mérésével is. A teljes népességben 18 %-s baloldali támogatottságot mértek, míg a biztos pártválasztók között 17%-ot. Szerintem a második adatnak kellene nagyobbnak lenn, mivel ott kisebb a nevező. Jeleztem ezt a honlapjukon. Meglepetésemre ma már nem lehet kommentálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. ezekkel a közvélemény kutatássokkal csak egy baj van, de az nagyon, az ilyen megjelenő “adatok” csak még jobban adják a nyilas férgek alá a lovat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  19. http://nepszava.hu/cikk/1012435-nyalni-tudni-kell
    -
    Orbán Gáspárról írt cikket egy “újságíró”!
    Azt gondolom, hogy a manipuláláshoz ez is hozzátartozik, sajnos, hogy ilyenek uralják ma az országot és hiszik, hogy ez örökre így marad, tehát még több ilyen gusztustalanság vár ránk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. A Tárki az “tudjukmi”, mindazonáltal én nem röhögnék ilyen hangosan: az Összefogás listája egyszerre szánalmas, felháborító, provokáló és röhejes, minden további nélkül elképzelhetőnek tartom, hogy – jobb híján – a bizonytalanok inkább az LMP-re, vagy, sajnos a Jobbikra szavaznak.
    .
    Tetszett volna a baloldalnak megújulni, vagy legalább ennek látszatát kelteni. Puch, Baja, Szekeres, Fodor, ez valami vicc???
    .
    Itt az egész lista, egyszerűen felfoghatatlan:
    .
    http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2014%2F02%2F12%2Fitt_az_osszefogas_vegleges_es_teljes_listaja%2F&ei=ntUVU5DMIoaJywPV54HwCQ&usg=AFQjCNGQYryGMxjR3LsCN2MENYi74zueqA&bvm=bv.62286460,d.bGQ&cad=rja
    .
    Mondjuk, hogy Török Zsoltra, vagy Nyakó Pistára mi szüksége van a magyar népnek a következő országgyűlésben, arról is órákat lehetne beszélni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  21. inkább 100 török zsolt, mint 1 orbán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  22. Ja, ha ez a mérce… ennyi erővel inkább 100 törésteszt bábú, mint egy Orbán… stb mondjuk az ellenzék nagyjából négy éve ebbe kapaszkodik. Be vannak szarva, hogy lehet, hogy el kell menniük dolgozni. Én is be lennék a helyükben, legtöbbje 4X éves fejjel találkozna életében először a versenyszférával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos