Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Alakul a 100 napos program 2014. március 24. hétfő 7:05

  • Hozzászólások(83)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Alakul a 100 napos program

Mesterházy Attila, a kormányt soha nem váltó erőtlenség miniszterelnök-jelöltje újabb ígérettel rukkolt elő: beígérte az ingyenes egyetemi oktatást, amelyet nem csupán anyagi okokból nem helyeselnek Magyarországhoz képest szegényebb országok, mint az Egyesült Államok, hanem azért is, mert az ingyenes oktatás a magyar felsőoktatás színvonalára süllyesztené a Harvardot és a Yale egyetemet is.

De Mesterházy Attila, aki életében egy hétnél tovább még nem tartózkodott egy működő demokráciában, ennél is továbbment: a kormányt nem váltók listavezetőjeként azt mondta, hogy „az MSZP programjában az is szerepel, hogy minden egyetemista és főiskolás 3-5 hónapos ösztöndíjjal külföldön tanulhasson nyelvet”. Ez már majdnem olyan jó, mint Horn Gyula ingyen repülőjegye a nyugdíjasoknak.

Végezzünk egy rövid számítást. Kíméletből nem számoljuk össze azt a pénzt, amivel Mesterházy a csőd szélén táncoló magyar költségvetést megterhelné az ingyenes egyetemi és főiskolai oktatás teljes finanszírozásának összegével. Számoljuk csak ki annak összegét, ha minden egyetemista és főiskolás nyelvet tanul 3 hónapig külföldön.

Az Oktatási Hivatal statisztikája szerint a 2011/2012 tanévben összesen 241 ezer 614 hallgató tanult nappali tagozaton. Ennyi diákot tanítana Mesterházy ingyen 3 hónapig külföldön. Indulásnál mindenképpen ez a létszám, később csak az új évfolyamokat kell számolni, feltéve, hogy ha a kormányt nem váltó szocialista kormány minden egyetemistát csak egyszer akar külföldre küldeni, mert ugyebár az egy kitolás. Ha átlagban négyéves tanulmányokat számolunk, akkor is minden évben a teljes létszám egynegyedét külföldre kell küldeni.

A 3-5 hónapos ösztöndíj tandíjjal (mert a fránya külföldi iskolákat nem „a kormányt nem váltó erőtlenség” kormánya vezeti, ezért mindenhol tandíjat kell fizetni), szállással minimum 3 ezer euró. 241 ezer 614 hallgató esetében ez 724 millió 842 ezer euró. A stabilan legalább 300 forintos euró árfolyammal számolva ez 217 milliárd 452 millió 600 ezer forint az első évben. Utána minden évben ennek a negyede. Ebben az összegben nincsenek benne egyéb költségek, amelyek ezzel járnak. Az sem lenne kis feladat, hogy a magyar kormány találjon ennyi nyelviskolát, ahol 241 ezer hallgatót elhelyez.

Összehasonlításként jelezzük, hogy amikor az MSZP hírhedt száznapos programja után a Medgyessy-kormány bejelentette a Bokros-csomag utáni legnagyobb megszorító csomagot, akkor arra hivatkoztak, hogy ha nem hoznak megszorító intézkedéseket, akkor egy 550 milliárd forintos lyuk keletkezik a költségvetésen. Ha a számításaink nem csalnak, akkor ezzel a 3-5 hónapos külföldi ösztöndíjjal Mesterházy ennek a költségvetési lyuknak a felét vágná ki az államháztartásból már az első évben, és nem ez az egyetlen ígérete.

Emlékeztetőül hadd mondjuk el, hogy a Medgyessy-kormány 100 napos programja, az úgynevezett „jóléti rendszerváltás” indította el Magyarországot a lejtőn, ekkor veszítette el Magyarország a versenyképességét, ment kevés híján csődbe, és került sokak megélhetése veszélybe. A Fidesz csont nélkül szavazta meg a csomagot, és ezzel két legyet ütött egy csapásra: nem veszített a népszerűségéből, és meglökhették a szocialistákat a totális bukás felé.

Amit most Mesterházy bejelentett, ugyanaz a lépés, amelyből kinőtt a Fidesz kétharmada. Nem véletlen, hogy ekkora orbitális baromságra nem is reagálnak. Ha valamilyen véletlen folytán a kormányt nem váltó erőtlenség mégis nyerné a választást, Mesterházyn elég behajtani ezeket az ígéreteket, és hamarosan jöhet az újabb őszödi beszéd a hazugságokról, az elkerülhetetlen megszorító csomag, és a Fidesz vagy a Jobbik három harmados győzelme.

Mondhatnánk, hogy Mesterházy szövegeit nem kell komolyan venni, mert annyi esélyük sincs győzni, mint egy csigának az epsomi derbin. De mégsem így van. Mesterházy ezeket a képtelen ígéreteit nem az Ifjú Szocialisták nyári táborában vezette elő, hanem Magyarország demokratikus ellenzéke nevében, tiszteletre méltó hölgyek és urak miniszterelnök-jelöltjeként. Ha nincs esélye nyerni, ilyeneket akkor sem beszélhet.

Az igazi veszély pedig az, hogy ha még tesz néhány ehhez hasonló ígéretet, a „vizitdíj népszavazás” népe képes lesz rá szavazni, függetlenül attól, mit gondol róla. Az pedig katasztrófa lenne, ha ezt a programot végre kellene hajtani. Felér egy hazaárulással, amelyet ugyan Mesterházy a többi mellé akaszthat, de ennek súlyosabb következményei is lennének: Magyarország gazdasági és politikai összeomlása.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Mesterházy egy olyan választási szövetség miniszterelnök-jelöltjeként kezdte az újabb 100 napos program ígérgetéseit, amelynek tagja az őszödi beszédet elmondó Gyurcsány, az országot az ígéret Matyiktól egyszer már megmentő Bokros Lajos, vagy a szocialisták esztelen ígérgetéseit mindig elvető Bauer Tamás. Kiegészítve Bajnai Gordonnal, aki szintén végigcsinált már egy konszolidációt a hasonló jó ötletek miatt. Ijesztő a hallgatásuk.

Nem lehet tudni, hogy a „csak Orbánt leváltani” jelszava milyen demokratikus elvek feladására készteti még az „összefogás” tagjait, de lassan teljesen arcukat veszítik, és olyasmihez adják a nevüket, amely a tisztességüket és demokratikus elkötelezettségüket, szakmai hitelüket kérdőjelezi meg. Kivel egyeztette vajon Mesterházy ezt az őrültséget? Hogyan jelentheti ezt be a „következő” kormány nevében az ingyenes egyetemi oktatással együtt?

Ebben az esetben ráadásul kimutatható a száznapos program, az őszödi beszéd, a 2006-os sajnálatos események és a Fidesz kétharmados győzelmét követő „rendszerváltás” közötti összefüggés. Ezek a demagóg hazugságok egy fasiszta rendszer kialakulásához vezettek. Az MSZP ebből semmit nem tanult, semmit nem értett meg. Mesterházy nem tudja, mit beszél, közveszélyes minden szava. A nyilasok uralmát készíti elő, ha nincs akkora szerencsénk, hogy maradnak inkább a fasiszták.

Ez az „összefogás” nevű állatság, amelyet a magyar balliberális értelmiség és média színe-virága szorgalmazott, idáig juttatta az országot, hogy a maradék épeszű ember sem nyithatja ki a száját, nehogy a nagy „összefogást” megsértse. Egy hazugság újabb hazugságot szül. Akik beléptek a rendszert legitimáló választási hazugságba, és vele az “összefogás” hazugságba, egy hazugságörvénybe kerültek, amelyből nem lehet kikerülni. Ezért a fasiszta diktatúrának egy esztelen ígérgetős szélhámosság az alternatívája, amely a puha fasiszta diktatúránál is ijesztőbb rémuralommal fenyeget. Mert az ilyen hazug ígérgetések után nagy megszorítások és gazdasági csőd következik, amely aztán a szélsőjobboldalt juttatja hatalomra.

Ennyi eszük nincs, és még mindig fontosabb ennek a képtelen csapdának a fenntartása, nehogy egymást kritizálják, nehogy valaki „kibeszéljen” a nagy „összefogásból”, és ma már egy épeszű hangot hallani nem lehet. Gyurcsánynak kár volt elmondani az őszödi beszédet és felgyújtatnia az egész országot, ha egy ekkora állatságra nem szólal meg, és nem mondja azt, hogy nem lesz ingyenes egyetemi oktatás, és nem kap minden főiskolás és egyetemista külföldi nyelvi ösztöndíjat évente 217 milliárd forintért, de a negyedéért sem. Vagy ha Orbán leváltása a cél, akkor megint hazudhatunk reggel, délben és este?

Micsoda vakság, hogy a „szabaduljunk meg bármi áron Orbántól” hisztérikus légkörében senki nem gondolkodik, hogy mi vezetett ide. Olyan ígéretekkel akarják Orbánt leváltani, amelyek megágyaztak Orbán diktatúrájának. Nem lehet „bármi áron” és „bárhogyan” megszabadulni Orbántól, hanem csak következetes, jogállami, tisztességes eszközökkel, de még az illegitim választásokon való részvétel sem az. Belzebub által nem lehet kiűzni az ördögöt. Az egyetlen alkotmányos és jogállami megoldás a rendszer egész bojkottja, a választások bojkottja, és az alkotmányos rend visszaállításának követelése.

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az ország intelligensebb fele megint egy olyan társaság kezébe tette le a sorsát, amelyről az Origo egy korábbi összeállítása ijesztő képet fest. Amikor a 100 napos program után László Csaba akkori pénzügyminiszter az MSZP frakciójában elmondta, hogy kiegészítő csomag szükséges, kiigazításra van szükség, mert nincs fedezet, akkor arra ennek a pártnak a frakciója így reagált: „A konfliktus tovább élezte az amúgy is feszült viszonyt a pénzügyminiszter és az MSZP között. László Csaba elment ugyan a frakcióhoz, hogy meggyőzze a képviselőket a program szükségességéről, de nem sokra ment az érveivel. “Nem volt tere a szakmai érvelésnek. Elmondtad, hogy baj van a költségvetéssel, mire felállt egy képviselő, és elkezdett arról beszélni, hogy baszd meg, ezt nem tudom elmondani a választóknak” – mondja egy korábbi PM-es, aki Lászlót többször is elkísérte ezekre az ülésekre. Több képviselő emlegetett olyanokat is, hogy “nem ezt ígértük a választásokon”, illetve feltették a kérdést, “de hát mit mond majd a nép?” – mondják az akkori frakcióülések résztvevői, akik szerint az egyik hangadó akkor is a szókimondásáról híres Karsai József volt. Egyikük emlékei szerint ő egyszer a pulpitust verve kiabálta a pénzügyminiszternek, hogy “Csabikám, így nem lehet politizálni”.

Ne feledjük el, hogy ennek a sötét társaságnak mondta el Gyurcsány az őszödi beszédet, a következményeit ismerjük. A Fidesz kétharmados győzelme után egy ideig úgy tűnt, hogy lesznek civil mozgalmak, amelyek elsöprik ezt a semmihez nem értő, az őskorból itt maradt társaságot. De ez a párt nem újult meg, az új generációnak csak az életkora más, és visszajöttek, mintha mi sem történt volna. A civil mozgalmak nem voltak elég erősek, hogy bojkottálják a rendszert, ezek pedig árulóként beálltak a választásokra készülődni, és magukkal rántottak mindenkit a rendszer legitimációjába.

Jönnek az újabb hazug ígéretekkel, mintha az osztogatás csak a jó szándékon múlna, mintha a költségvetésnek nem lenne kiadás és bevétel oldala. Fogalmuk sincs egy állam működéséről, a kapitalizmusról, a demokráciáról. És ma már az sincs, aki egy szót emelne ez ellen, mert akik tehetnék, egy táborba vannak összekötve velük egy törvénytelen választási törvény által. Tragédia. Nem Orbán a tragédia, hanem ez a tragédia. Mert fasiszták mindenhol vannak, de az, hogy demokraták ne legyenek velük szemben, csak szociáldemagógok, akik elfogadják a fasiszta alaptörvényt, és csak annyiban mások, hogy többet akarnak osztogatni, az egy tragédia.

Menthetetlen ez az ország. Sötét lyuk Európa közepén. Fertőző góc, potenciális katasztrófaövezet.

*

Teljesen mindegy, hogy a puccsisták illegitim kormánya hogyan értelmezi azok távolmaradását, akik bojkottálják  a rendszert. A kollaboránsokra szavazók szintén kollaboránsok lesznek, és elveszítik minden erkölcsi alapjukat, belső tartásukat, hogy a rendszer illegitim jellegéről, a alkotmányos rend törvénytelen megváltoztatásáról beszéljenek. Aki ebben a szavazásban részt vesz, elárulja az utolsó törvényes Alkotmányt, legitimál egy államcsínyt és egy fasiszta rendszert. Tisztességes ember ebben nem vesz részt. Nem megy el a puccsisták illegitim választási helységébe sem, nem regisztrál, nem megy be a szavazófülkébe, nem húz át semmit, nem írja rá, hogy bojkott, hanem egyszerűen nem vesz tudomást erről a törvénytelen médiaeseményről. Ezt a törvénytelen rendszert a hazug és törvénytelen alaptörvényével együtt nemlétezőnek tekinti, átnéz rajta, bojkottálja. Nem számít, hogy Orbán mekkora választási győzelmet hirdet ki, nem számít, hogy mit hazudnak, mit gondolnak. Csak egy számít, hogy semmibe vegyük őket, és őrizzük meg a tisztességünket jobb időkre.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.1/5 (28 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +38 ( 60 szavazatból)
Bartus László: Alakul a 100 napos program, 4.1 out of 5 based on 28 ratings

  • Hozzászólások(83)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

83 Reader’s Comments

  1. Tamás Gáspár Miklós fordulatával élve: ez az egész mind lényegtelen, mellékes. Ami lényeges az az, hogy ebben az országban milliók nyomorognak. A rendszerváltás megbukott. A liberálisok, miközben arra ösztökélték a népet, hogy legyen önellátó, öngondoskodó, tevékenyen részt vettek az ország kifosztásában. Ha én öngondoskodó vagyok, akkor ne növekedjenek a közterheim! Mert ez történt. A közkiadásokat csökkentették, a közterheket nem és közben jól megnövelték az államadósságot is. Ezért tartom igazságtalannak Bartus úr következő mondatát: „Az igazi veszély pedig az, hogy ha még tesz néhány ehhez hasonló ígéretet, a „vizitdíj népszavazás” népe képes lesz rá szavazni, függetlenül attól, mit gondol róla.”
    A „vizitdíj népszavazás” megmutatta, hogy a népnek teljesen elege van az úgynevezett demokratákból, akikről ma a napnál világosabban látszik, hogy mégcsak nem is demokraták. Miért is mennénk el szavazni? A vizitdíj csak az utolsó csepp volt a pohárban, a bukott rendszer szimbóluma: már teljesen mindegy, hogy melyik oldal következik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (14 szavazatból)
  2. oldster, nekem a választás bojkottjáról az a nő jut eszembe, aki szó nélkül viseli a szexuális erőszakot az engedd magad hamarabb szabadulsz elv alapján.
    lehet éppen kimaradni a választásból, de akkor milyen alapon protestálunk a győztes szörnyű tettei miatt?
    mi az egyszerűbb: elmenni a szavazófülkébe, vagy kaszára-kapára kapni, hogy eltávolítsuk az útból a maffiát?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  3. commandante
    2014. március 24. hétfő 09:46
    “a külföldi nyelvtanfolyamok anyagi részét azért nem egyszerűsíteném ennyire le kizárólag a kiadási oldal bemutatására.”
    .
    Egy tény kimaradt a felsorolásból: a külföldi nyelvtanulás anyagi vonzatába Mesterházy bizonyára bekalkulálta az e célra létrehozott uniós ösztöndíjrendszereket is.
    Régebben Erasmus és valami más nevű program volt a neve, most biztosan másképpen nevezik. Viszont nem egyetlen ország egyetemistáiinak szánták, így számbelileg korlátozott lenne a magyar diákok hozzáférése.
    .
    Mindenesetre annyi hozadéka lenne az esetleg tömegesen több hónapra külföldre kijutó ösztöndíjasnak, hogy a demokráci működését a helyszínén ismerék meg, és tapasztalataikat megosztanák a hazai választókkal és politikusokkal. Hátha tanulnának belőle,..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  4. aki egy kártyaasztal mellé ül, …
    ———–
    Kicsit távol áll a témától, de talán nem is annyira.
    Ma egy Petőfiről szóló kítűnő filológiai tanulmányt olvastam. Ebben a szerző egyebek közt ezt írja:

    Vizsgáljuk meg a hamis társadalommal szembekerülő hősök főbb típusait közelebbről.

    Balzac Vautrinjét jelölhetnénk meg az első típus talán legjellemzőbb képviselőjének. “Az Illusions perdues híres zárószakaszában Vautrin kifejti tételeit a csalódott Luciennek: aki egy kártyaasztal mellé ül, annak el kell fogadnia az adott játékszabályokat. Ha ezek a szabályok aljasak, aljasnak kell lenni. Aki uralkodni akar a világ fölött, kezdje azzal, hogy engedelmeskedik a világ e törvényeinek. Az emberekben csak eszközt kell látni saját céljaink eléréséhez. Minden nagy ember szörnyeteg. „Tous les grands hommes sont des monstres.”

    Ennyit mára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  5. A bojkottálás vagy szavazás eldöntését szerintem mindenki döntse, dönthesse el lelkiismerete vagy meggyőződése szerint ki-ki saját maga. Miért?
    Az EU különféle hivatalaiban például alig várják, hogy a magyar választók többsége nyilvánítson határozott véleményt Orbán kiépített antidemokrata rendszere ellenében. Ha Orbán viszonylag kevés szavazat esetén bőven nyer, az unió a jelenlegi rendszabályai szerint továbbra is tehetetlen marad.
    .
    Amíg nem juttat el az ellenzék Brüsszelbe az általuk javasolt választási bojkott-felhívásról valami nyilatkoztafélét, addig Orbán a nyerése esetén nyeregben lesz, akárhányan is szavaznak rá. Az bojkott szöeveggel felülírt érvénytelen szavazatok nagy száma viszont jelentőséggel bír kül- és belföldön egyaránt.
    .
    A külföldi szavazásokkal kapcsolatban a mai Déli Krónikában hangzott el, hogy a magyar konzulátusokon ma megkezdődött a külföldiek szavazása. Romániában levélben bélyeg nélkül is továbbítják. Csíkszeredáról elmondta tudósító, hogy a szavazatok leadásához elég a lakcímkártya és a romániai személyi igazolvány. Ha a románoknak csak a negyede is szavazna, több millió szavazatot jelentene.
    .
    Mire való a magyar útlevél, ha még a határon túli szavazók szavazatainak leadásához sincs rá szükség??? Európában az utazáshoz nem, kell, mert ahhoz is elég a személyi. Mi miatt kellett annyira az újmagyar állampolgárság? A sublódfiókba berakni? Vagy a magyarországi támogatások elérése miatt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  6. A megjelent eddigi adatok alapján 198 ezer külhoni szavazat várható. A határon túliakra jellemző szavazói menatlitás kimondása Csíkszeredáról érkezett, a híradó.hu közölte, amivel más határon túliaknak is példaadó útbaigazításként szolgál, hogy melyik magyarországi pártra voksoljanak. Természetesen az erőfitogtatókra és a magukat nemzetinek nevezőkre, amiből minden újmagyar áp. megérti, hova kell tennie az x-et:
    .
    “Elkezdték leadni szavazataikat a külhoni magyarok
    (…)
    Csíkszeredában a város magyar polgármestere voksolt elsőként. Azt mondta: az, hogy mostantól ők is szavazhatnak, erősíti a nemzetet.
    .
    „Ahhoz, hogy rendbe jöjjenek itt a térségben a dolgok, szükség van egy erős Magyarországra. Ezért vagyunk ma itt, és azt gondoljuk, hogy minden felelős erdélyi, székelyföldi sorstársunk az hasonlóan jár el a következő napokban” – fogalmazott a csíkszeredai Ráduly Róbert.” (…)
    http://www.hirado.hu/2014/03/24/elkezdtek-leadni-szavazataikat-a-kulhoni-magyarok/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Olgacska !!! Remelem Bartos ur vala hogy tobb ember tudtara tudja ezt az infot adni, kozben a Kanadai Magyar Hirlapnak is irtam hasonlo bejegyzest ott is sok a szavazni akaro Magyarszarmazasu.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  8. Beaver
    Lényegtelen a dolog, mert senki sem ellenőrzi a külföldi szavazatokat. Bemondásra megy, a törvény szerint. Majdan: :) 90 nap és bedarálják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  9. Egy ismerősöm vajon kapna-e kanadai menedékjogot amiatt, hogy Magyarország de facto fasiszta?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  10. Bejött a diszkrimináció!
    -
    “Tízszer annyi határon túli, kettős állampolgár kíván részt venni a választáson, mint külföldön dolgozó vagy élő magyar. Noha utóbbiak a hétvégéig még kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket, az már egyértelműen látszik: bejött a kormány megkülönböztető jogalkotása, így távol tudja tartani a voksolástól azokat, akik az utóbbi években tömött sorokban hagyták el az országot.”
    Ehhez tartozik még, hogy a külföldön állomásozó katonák szavazása sem biztosított!
    -
    ME’ CSAK EGY KICSIT LEJT JOBBRA A PÁLYA” – oszt jó napot?!
    -
    Aki nem ment el az országból, az pedig belesimult a rendszerbe, hiszen mindennap elfogadta a fideszesek saját magukra szabott rendeleteit, szépen lassan, mint a békák a fazékban….ez kezdődött 3 milliónyi kifosztásával, akik ma is türelemmel várják, hogy a jóváírás a számlájukon megtörténik.
    -
    Május 25-n nyomulás lesz az EP-s helyekért.
    Szeptemberben a polgármesteri és képviselői székekért.
    Bojkottáljunk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. @Beaver
    Eddig nem akartam szólni, de most már csak megemlítem, hiszen ez nem helyesírási kérdés és nincs köze az angol billentyűzethez sem. Bartusnak hívják az illető urat, akinek az írásait nap mint nap olvassuk itt (és akinek nem mellesleg ezt a fórumot is köszönhetjük).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  12. Minden kedves olvtársamnak melegen ajánlom Csabai Tamásnak a Magyar Narancsban (online) ma 14:00-kor megjelent publicisztikáját. Olvassátok el figyelmesen, ha kell, kétszer is. Lehet, hogy sokaknak ismerősek lesznek ezek a gondolatok, még ha némiképpen más megvilágításból is taglalják az Összefosás nevű gittegylet és csinbumm-cirkusz áldásos tevékenységét és várható hatásait, mint ahogy azt B.L. szokta volt tenni. A végkövetkeztetés azonban világos: bizonyos tekintetben az Összeizé károsabb, mint Orbán és bandája. Az utóbbi ugyanis minden egyes cselekedetével egyre jobban kimutatja a foga fehérjét, egyszersmind sietteti saját bukását. Az Összevissza ezzel szemben minden egyes eddigi, és ezután várható cselekedetével hozzájárul az Orbán-rendszer létezésének meghosszabbításához…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  13. Ja, és a linket elfelejtettem: http://magyarnarancs.hu/publicisztika/bojkott-1989-89297

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Observer,
    Köszönöm a linket.
    Az is nagyon lényeges Csabai Tamás cikkében, hogy van vagy nincs most látható mérsékelt vagy épeszű jobboldal, csak a(z esetleg csak viszonylag) mérsékelt jobboldali szavazók megnyerésével, érdekeik és vágyaik figyelembe vételével, akár a büntetőjogi értelemben közvetlenül nem bűnös, alsóbb beosztású fideszesekkel is együttműködve lehet kimászni ebből a csapdából, csak így lehet működő jogállamot, polgári demokráciát teremteni.
    Azt már én teszem hozzá, hogy ehhez nem kell feladni a demokrácia, a jogállam, a egyenlőség és a szolidaritás fennkölt eszméit, de igenis tekintettel kell lenni az aktuális társadalmi viszonyokra, rétegződésre, műveltség- és vagyonmegoszlásra stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Kedves Bartus László!
    Nagyo szeretem olvasni az irásait.Sokszor sajnálom,hogy az irása kevés emberhez jut el és sajnálom azt is,hogy ugy érzem a hazai ellenzék nem olvasa ezeket az irásokat.Ha olvasná sokat tanulhatnának brlőle.Megtudhatnák mit és hogyan kellene csinálni ,ha valoban leakarnák váltani a mostani rezsimet.
    Még annyit szaretnék az irásával kapcsolatosan megjegyezni,hogy tul hosszuak,az ember elfárad mire a végére él.Jo lenne,ha rövidebbek llennének az irásai.Ugy volna jó,ha lenne egy a témát felvázoló rövidebb változata is az irásnak és ammellett lehet mehosszabb is.Fáradozását köszönöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  16. Observer
    Én is köszönöm.
    A leírtak bizonyítják, és igazolják az ellenérzéseinket a mostani politikai állapotra vonatkozóan.
    A jövőre nézve erősödtek a félelmeim ezt elolvasva, mert ezektől a politikusoktól (se jobb, se bal) nem várhatunk előrelépést,csak negatívumokat.
    Koprodukcióban elvégezték az emberek morális leépülését,az ország tönkretételét,és mindezt hatalmi játszmáiknak köszönhetően.
    Nagyon úgy látom, hogy sok évbe fog telni, amíg a józan ész diadalt arat ezek felett a megélhetésiek felett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  17. adatbányász (2014. március 24. hétfő 20:40)
    .
    Az utóbbi.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Observer (2014. március 25. kedd 16:23)
    .
    Köszönöm. Valóban remek volt a Magyar Narancs írása. Már-már szinte olyan, amilyent csak Bartus tud írni.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. “Már-már szinte olyan, amilyent csak Bartus tud írni.”
    Azért BL stílusa és hozzáállása is egész más.
    Azt hiszem, ő nem írt volna ilyet:
    “a szabad világ megvédése azt is megkövetelte a szövetségesektől, hogy a háború utáni politikai stabilizációhoz a lehető legkorábban partnereket keressenek a hitleri adminisztráció másod- és harmadvonalából.”
    BL alapvetően morális nézőpontot képvisel, és hangsúlyozza, hogy ez ad iránymutatást a végül racionálisnak bizonyuló következtetésekhez. Ezzel szemben CsT a bojkott racionalitását hangsúlyozza elsősorban, és nem erőlteti a morális kérdéseket.
    Ennek ellenére azt hiszem, megférnének egy közös platformon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. Kedves girbegurba,

    én a jog és a morál oldaláról közelítek együtt, és a helyes morál az, hogy tiszteletben tartjuk a jogot, nem tántorodunk tőle egy millimétert sem. Ebből következnek a racionális és morális stratégiák. Az álellenzékkel az a baj, hogy immorálisok, és az immorális szempontjaik felülírják a jogot is, a racionális stratégiákat is. Ez a helyzet: züllöttek, korruptak, megromlottak, rothadtak, mint az ehetetlen gyümölcs. És ebből következik minden lépésük. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  21. oldster: magad is odamész a kaszával/kapával, vagy csak mások bőrét vinnéd a vásárra?
    abban egyetértünk, hogy nagy valószínűséggel a magyar helyzet nem a választásokon fog megváltozni, mert ha nyer az ellenzék, jönnek a jobbik és orbán csadoros harcosai, ha meg orbán újráz, akkor idővel az éhenhalás szélén állók eszik meg elnyomóikat.
    abban viszont lehet, hogy nem értünk egyet, hogy én nem ontanám könnyen még mások vérét sem, inkább a konszenzust támogatnám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  22. Bartus úr, Jn.8,3-10

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Kedves admin,
    Köszönöm, hogy ilyen fürgén igazoltad példával is, amit álláspontodról írtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  24. :))

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Egy rokon lélek…
    http://jovaros.blog.hu/2014/03/26/utanatok_a_vizozon

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Astaroth
    A válasz ott van “A Magyar Narancs felzárkózott az AN mellé” c. cikknél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  27. Választ nem vártam, de elolvasom. Merci, Monsieur!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. Amúgy Szabó Gábor nem “narancsos”. Egykor Kocsis Máté mentora volt. Mondandójával ugyanakkor egyetértek, csakúgy mint Laci véleményeivel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  29. Astaroth
    Tudom hogy hova tartozik Szabó Gábor.
    A válasz neki szólt.
    Bocs, ha félreérthető voltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  30. Admin!
    .
    tapis32 azt javasolja, hogy:
    “Jo lenne,ha rövidebbek llennének az irásai.”
    .
    Mivel ilyen javaslattal már találkoztam, véleményem az, hogy NE.
    .
    Írásainak terjedelme pontosan annyi, amennyi a tárgynak megfelel. Sőt, egyiknél-másiknál én szívesebben vennék még részletesebb kifejtést.
    Akár úgy is mondhatnám, hogy nekem alaposabb magyarázatra van szükség.
    És csak irigyelni tudom azokat, akiknek néhány sor is elegendő a mondanivaló megértéséhez.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  31. http://www.origo.hu/nagyvilag/20050621negyvenegy.html

    Bartus úr, azért erkölcsi ítéletet éppen amerikai demokráciában létező ellenzékről is lehetne mondani. Baptista prédikátor, sheriffhelyettes volt a gyilkos, de a gyilkosságért képtelenek voltak bűnösnek ítélni.
    Igaz is: a nagy erkölcsi fölényünkben egész nyugodtan szolgáltassuk ki az országunkat az oroszoknak, az araboknak – mert rugalmas a munka törvénykönyve… semmi “állj ellen az ördögnek és majd elfut tőled”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  32. oldster. admin.
    akiknek túl hosszúak B.L. írásai, azoknak azt javaslom, hogy csak minden második, vagy harmadik sort olvassák el, stb. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  33. Öreg Titán (2014. március 26. szerda 10:24)
    .
    Figyelmetlen voltál.
    tapis32 azt javasolta adminnak, hogy: “Jo lenne,ha rövidebbek llennének az irásai.”
    .
    Mire én erre azt válaszoltam, hogy NE! NE legyenek rövidebbek az írásai. Így NAGYBETŰVEL.
    .
    És most megismétlem azt amit ott írtam:
    “Írásainak terjedelme pontosan annyi, amennyi a tárgynak megfelel.
    Sőt, egyiknél-másiknál én szívesebben vennék még részletesebb kifejtést.
    Akár úgy is mondhatnám, hogy nekem alaposabb magyarázatra van szükség.
    És csak irigyelni tudom azokat, akiknek néhány sor is elegendő a mondanivaló megértéséhez.”.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos