Ronai and Ronai
AMERIKAI

Markó Beáta: A sötét ló 2014. január 13. hétfő 14:19

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Markó Beáta: A sötét ló

2010-ben az utolsó szabad és demokratikus magyar parlamenti választásokon – bár nem szeretnénk senkit megbántani, mégis azt kell mondanunk, – épelméjű ember nem szavazhatott egy olyan pártra, amelyik a Lehet Más a Politika (LMP) nevet adta magának. Azért sem, mert nem lehet más a politika, legalábbis Magyarországon nem. Aki Magyarországon élt a rendszerváltás és 2010 között, láthatta, hogy Nem Lehet Más a Politika (NLMP). Sokan abban a tévhitben ringatták magukat, hogy az (N)LMP az elhunyt liberális párt utóda, bár erre semmi alap nem volt. Azért is tűnt irracionálisnak az (N)LMP népszerűsége, mert elsősorban zöldpártnak hirdették magukat, viszont a magyarokat (tisztelet a kivételnek) még a saját környezete sem érdekli, hát még a közös! Elég egyszer Budapestre látogatni lomtalanítás idején, és máris Bangladesben érezheti magát az ember. A kutyatulajdonosok (tisztelet a kivételnek) magától értetődő módon a járdán hagyják kutyáik végtermékét, és felháborodottan, gorombán reagálnak, ha valaki bátorkodik szólni érte. Fakivágások ellen kizárólag az előző balliberális kormány idején tiltakoztak, például, amikor a Nagymező utcában – a budapesti Broadwayn – néhány korhadt fát akartak eltávolítani az oda tervezett mélygarázs miatt. Sikerrel jártak. Garázs nem épült, a színházba járók azóta sem tudnak hol parkolni, viszont bármikor a fejükre dőlhet valamelyik megvédett, odvas fa. Ezzel nagyjából ki is merült a magyar környezetvédők aktivitása.

2010-ben az (N)LMP parlamentbe jutása eléggé kétségesnek látszott. Pár nappal a határidő lejárta előtt még tetemes mennyiség hiányzott az összegyűjtendő kopogtatócédulákból. De láss csodát, hirtelen meglendült a gyűjtés, és szinte egy éjszaka alatt mégiscsak sikerült összeszedni azt a pár tízezer szelvényt. Akkoriban rossz nyelvek azt beszélték, a Fidesz segített nekik, de mi rossz nyelvek rosszindulatú megjegyzéseire nem adunk. Végül 7,5%-nyi illúziókat kergető szavazónak köszönhetően bekerültek az országgyűlésbe, amiben – az említett rossz nyelvek szerint – a Fidesz keze is benne volt. Vezetőjük a T. Házban folytatta a megalakulásukkor megkezdett és a kampányban alkalmazott „középen állunk” című játékot. Hol a baloldalt szidalmazta, hol az úgynevezett jobboldalt. Empatikus megfigyelőnek mégis az volt az érzése, hogy ez utóbbi nem jött annyira szívből, mint az előbbi. Mintha a Fidesz elleni támadásokat egyeztetés előzte volna meg az „apapárt” elnökével. Persze ez is csak egy rosszhiszemű feltételezés.

Az új kormányfő nem sokat teketóriázott, azonnal hozzáfogott elképzelései gyakorlatba ültetéséhez – Magyarország anti-jogállami és antidemokratikus berendezkedésének megteremtéséhez –, valamint a Jobbik programjának megvalósításához. Ennek egyik első lépése volt, hogy megszavazták és megünnepelték a Trianon-emléknapot, amelyet az (N)LMP elnöke saját frakciójával is szembemenve, személy szerint megszavazott. Talán maga sem vette észre, hogy ezzel lökött egy picit a Fidesz szekerén. Állva énekelték a Szózatot a magyar parlamentben, s bizony az (N)LMP vezetője nem tudta elrejteni meghatottságát, egy könnycsepp gurult le az arcán. Ősei forogtak a sírjukban.

A kormány nekilátott a Kossuth tér Horthy térré alakításához, amihez mindjárt több száz egészséges, éppen rügyező fát kellett kivágni. Vártuk a zöldpárt reakcióját, de csupán mély csend áradt felőlük. Teltek-múltak a napok, az évek, és az (N)LMP vezetője rendületlenül tolta tovább a Fidesz szekerét. Olykor a látszat kedvéért tett némi kritikus megjegyzést a kormányzó pártra, de kedvenc célpontja a baloldal volt. Már 2009-ben feljelentette Gyurcsány Ferencet Sukoró-ügyben, amelynek nyomozását a hatóság három évvel később meggyanúsítás nélkül lezárta. Ha kellett, azonnal a kormányfő védelmére kelt: „Orbán Viktort és a Fideszt sok mindennel lehet vádolni, de rasszizmussal, antiszemitizmussal nem” – nyilatkozta Martin Schulz, az EP elnökének szavaira reagálva, aki antiszemita országként festette le Magyarországot. (Tényleg, nem is voltak romagyilkosságok, a Magyar Gárda sem grasszál szabadon az országban, a Gój motorosok sem robogtak „Adj gázt” című rendezvényükön a Dohány utcai zsinagóga környékén, Horthy-szobrokat sem avattak és a lírai alkatú házelnök sem rohangált a nyilas író, Nyirő József nejlonszatyorba szórt hamvaival… ) Jellemfejlődésében tavaly október 23-ára már odáig jutott, hogy kifejtette: „… pártja nem ünnepel együtt azokkal, akik “vudubábut csinálnak politikai ellenfeleikből és azokkal sem, akik hatalmon békés tüntetők szemét lövetik ki”. Azt hittük, Vona Gábort halljuk, netán Rogán Antalt, de nem. Az (N)LMP irányítójának szavai harsogták a Fidesz történelemhamisító narratíváját.

Amint az várható volt, az (N)LMP eróziónak indult. Két év után kilépett a neves író, akinek izgalmas kitérő lehetett az egész parlamentesdi (talán csak anyagot akart gyűjteni a következő könyvéhez? Ez esetben megbocsátunk neki.). Azután kettészakadt a párt, s a kilépők megalapították a Párbeszéd Magyarországért elnevezésű – majdnem klubot mondtunk – pártot. A PM ezek után csatlakozott az Együtt 2014-hez, s írásunk pillanatában éppen együtt vergődnek a baloldali választási összefogásban.

Közeleg április 6-a, az újabb parlamenti választás napja, amelynek dátumát – úgy tűnik – a köztársasági elnökön kívül már az egész ország ismeri. Készülődnek a pártok is, azt remélve, hogy megverhetik a Fideszt az új, Fidesz által kidolgozott, Fidesznek előnyös választási rendszerben. És mit csinál az (N)LMP? Ha hinni lehet (nem lehet) a közvélemény-kutatásoknak, a parlamentbe jutáskor kapott 7,5%-os eredményt, a pártelnök kitartó munkájával mára sikerült 1-2%-ra ledolgozni, de az elveiből nem engedő politikus most is „középen” áll. Nyilván érzi a hatalmas tömeg nyomását a háta mögött, ezért külön listán és külön egyéni jelöltekkel akar indulni, ami nem jelenthet mást, mint hogy segítő kezet nyújt a Fidesznek, hiszen az (N)LMP-re leadott szavazat kidobott voks, egyedül a Fidesznek kedvez az ellenoldal további szétforgácsolódása. Nemrégiben újabb két tag lépett ki a pártból.

Ha netán úgy hozná a sors, hogy a Fidesz örökös elnöke a választások eredményeképpen, új kormánya megalakításához koalíciós partnerre szorulna, az (N)LMP elnökére bizton számíthat. Nem lennénk meglepve, ha négy évig tartó áldozatos munkáját egy államtitkári poszt koronázná meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (70 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +100 ( 118 szavazatból)
Markó Beáta: A sötét ló, 4.8 out of 5 based on 70 ratings

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Nagyon jó……
    -
    ” Nyilván érzi a hatalmas tömeg nyomását a háta mögött, ezért külön listán és külön egyéni jelöltekkel akar indulni, ”
    És persze le is fogja győzni a Fideszt – akik ezt elhiszik, még nem is születtek meg, mert ezen már az óvódások, a bölcsisek is nevetnek.
    -
    “Olykor a látszat kedvéért tett némi kritikus megjegyzést a kormányzó pártra, de kedvenc célpontja a baloldal volt. ”
    Feljelentést azer csak nem tett, hiszen régebben a védője volt, nem keveri a szezont a fazonnal…következetes, mint az a bizonyos!
    Koalának, ha kell mégiscsak megteszik majd, aki kitart vele, nem csak kopogtatócédulkát fog kapni, hanem még valami pozíció is leeshet, már megérte!
    Ha nem, akkor is volt négy évük….
    A felmenők pedig csak forogjanak, abból itt nem lehet megélni, vagy mégis?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (42 szavazatból)
  2. Kiváló írás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (45 szavazatból)
  3. Rövid és velős! Gratula Beáta!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (37 szavazatból)
  4. Jól látja Beáta!
    .
    Itt Magyarországon semmi sem az, aminek nevezik.
    Az LMP egy jobboldali, megkockáztatom szélsőjobb párt. Hívhatnánk sötétzöldnek is, ha már zöldnek nevezik magukat.
    .
    Ön még nem szokott hozzá a magyar újbeszél nyelvhez. Itt a kicsi az nagy, a növekedés az csökkenés, a többség az kisebbség. Aki bankot robbant az nem terrorista, hanem “robbanószerrel visszaélő”, a terrorista az, aki bemegy a fidesz székházba tiltakozni.
    .
    A “terrorista elhárító”-nak nem dolga felszámolni a terrorizmust, ők azért vannak, hogy az otthon rettegő egye számú vezetőt védjék.
    .
    A köztársasági elnöknek nem feladata a köztársaság védelme ő csak a fidesz szócsöve. Persze, hogy mindenki tudja, április 6-ra “tűzte ki” (orbán) a választást, majd be is fogja áderjanó jelenteni, hogy így döntött.
    .
    .
    Nálunk a pornós, színésznő, sőt sztár, a harácsoló-csaló az ország jótevője. A milliárdos adócsaló külön védelmet kap az államtól. Ez nem az USA, ahol az adócsalás az egyik legjobban elítélt bűn.
    .
    Magyarország sem egy ország már, sikeresen szét lett verve. A második világháború nem tett ekkora kárt benne, mint az utóbbi évek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (51 szavazatból)
  5. Schiffer a FideSS tiszteletbeli szóvívője….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (47 szavazatból)
  6. Nagyon jó!
    Viszont ezeket már Orbán sem tudja bepasszírozni a parlamentbe, így csak a futottak még kategória marad nekik. Azzal meg nem koalázhatnak!
    Vesszen a férgese!
    Ám nem csak Orbán elvtárs hű kiszolgálója volt, azért említsük meg hogy a jobbik rendezvényei is vonzották.Jókat röhögött velük, valószínű hogy a színvonal megfelelő volt a számára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (39 szavazatból)
  7. Az LMP mindig a Fidesz szekerét tolta. Miért tenne most másképp? Schiffer baloldal elleni mérhetetlen gyűlölete Kövér László gyűlöletével vetekszik. A Schiffert követő, és a most kilépett és a következő választáson nem induló két képviselő gondolatvilága és eszmerendszere ugyan olyan zavaros, mint a pártvezéré. Egyiküket sem zavarja hatalmat kizárólagosan birtokló puccsisták gaztette, “reálpolitikusként” még most is Gyurcsányoznak. Egyetértek a cíkkíróval nem lehet más a politikai. Schiffer pártjában különösen nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +42 (52 szavazatból)
  8. Zappa
    Igen!!!!
    Magyarország fordítva van bekötve….
    -
    Az LMP, mind a megmaradt öt fő lehet pártfrakció (rájuk faragták a szabályt!) és jár nekik a parlamentben a pénz, a DK, na ők nem kapnak pénzt, oszt jó napot. Szabál, az szabál…
    És igen, az LMP, mind az öten – olyan erősek, hogy le fogják győzni a Fideszt – aki nem hiszi, annak esetleg utánajárnak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +37 (43 szavazatból)
  9. Igen, ez már régen világos és a schiffer nem is csinált titkot belőle. Egy komcsi, alamuszi ivadék és evidens, hogy megérti magát a többi párttitkár szülő kisztitkár fattyával.
    Egyébként a “ki adja a leghülyébb nevet a pártjának ” verseny győztese.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (31 szavazatból)
  10. A cikk velős, de azt kár volt kihagyni belőle, hogy Schiffer János korábban a létező legbizalmasabb munkát kapta Orbán Viktortól: ügyvédi megbízást az ő képviseletére. Ahogy Fodor Gábor sem tett soha olyat, amivel valódi kárt csinált volna egykori szobatársának, Schiffernek sincs egyetlen fidesznek még akár csak kellemetlen tette sem, semmi, 4 év alatt, csak a vég nélküli duma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  11. @ymre, az írás schiffer andrásról szól. schiffer jános ex-mszp-s politikus. talán csak eltévesztetted a nevet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. talált, süllyedt, gratulálok a cikkhez

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  13. Nagyszerű írás!
    Bár Schiffer számomra nem volt sötét ló eddig sem, egyértelmű volt, hogy ov és pártja szekerét tolja. Bár a hála nem politikai kategória, Schiffernek mégis az. Nagyon hálás azért, hogy 4 évig parlamenti képviselő volt és szájjártatásból élthetett. Az nem zavarja, hogy mennyi kárt okozott azzal, amit csinált.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  14. Szupcsi kis cikk, gratula. Igaz a kép amit lefest nem áll teljesen össze, de dolgozzon rajta Beácska.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (10 szavazatból)
  15. Ja, azt még elfelejtettem megkérdezni, hogy vajon mi történhetett 2010 előtt, hogy orbánnak sikerült megszereznie a kétharmadot és egy széljobbos párt is bekerült a parlamentbe soha nem látott eredménnyel?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  16. farkas1234
    “mi történhetett 2010 előtt, hogy orbánnak sikerült megszereznie a kétharmadot”
    .
    Amikor Orbán ellenzékben volt, kő kövön nem maradt. Ki akarták próbálni kormányon is, hátha alábbhagy a rombolhatnék. Az eredmény ugyanaz, ráadásul az alapokat is felszedte. Közben a jogállam földbe tiprása és a munkát keresők éhbérszolgává alázása is megtörtént.
    Aki erre szavazott, tegye fel a kezét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  17. bruckenbacker kapitány

    Zappa
    2014. január 13. hétfő
    16:00

    Inkább MÉREGzöldben kellene őket nevezni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  18. bruckenbacker kapitány

    -nek. Bocsánat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Kár, hogy Timikét a PM üdvöskéjét, az ex-(N)LMP-és Jobbikos “feleséget” meg sem említi a cikk. Undorító jelenség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  20. Az LMP-t már 2008-ban a jobboldal szervezte meg felülről!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  21. “mi történhetett 2010 előtt, hogy Orbánnak sikerült megszereznie a kétharmadot”
    .
    No nézzük csak, teljesen véletlenül “kimúlt” a MIÉP, “kimúlt” a KisgazdaP., “kimúlt” az MDF.
    .
    Természetesen a FIDESz-nek, ehhez semmi köze, semmi köze ahhoz hogy egyedül maradt a jobb oldalon egy lehetséges váltás reményeben. (A KDNP-t senki sem tekinti pártnak, tagjai, haszonlesőin kívül).
    .
    Nos, a váltás olyan is lett. Ami Európa más részein, simán lejátszódik oda-vissza, azt nálunk a FIDESz-nek nevezett köztörvényes bűnöző (maffia) párt, nemzeti létkérdéssé tette.
    .
    Regnálásuk, nem véletlenül lett olyan, amilyen, ahogy az LMP sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  22. A Polgári körökből sarjadt JOBBIK csak formálisan külön párt.
    De ha már itt tartunk.
    .
    A Polgári körök “megszülték” a JOBBIK-ot.
    .
    Mit fognak szülni a “Magyar Csapat”-ok”???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  23. Le5I1el
    Mit fognak szülni a Magyar Csapatok?
    Minden településen besúgást, és annak retorzióját.
    Kisebb településeken mindenki tisztában van ezekkel az alakokkal.
    .
    Emlékeztetőül a Nemzeti Trafik létrehozásának szükségességéről: ez egyfajta találkozó hely lesz a velünk gondolkodóknak, és az esetleges aláírás gyűjtési akciók lebonyolításának a helye.A besúgással sem kell messzire menni az árulóknak.
    .
    Erről még a tarafik mutyi előtt írtam. Be fog jönni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  24. Ezt a Nem Lehetnek Mások a SUTTYÓ ROHADÉKOK ( élen Schifferrel ) féle pártot ki kellene zárni az európai zöld pártból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos