Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: A jótanács 2014. január 21. kedd 16:11

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: A jótanács

Nagy az öröm a baloldali végeken, új Bethlen-Peyer paktum küszöbén állunk. Amilyen hírek Nyugatról szivárognak, az „igény” ma már minimális. Attiláék megkapták az ukázt, a halk tanácsot: a lehetséges cél, az elérhető, ha lehet, „kijönni a maccsból” (pingpongnyelven: tíz poén fölé kell kerülni), ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy meg kellene úszni a fránya új kétharmadot. Mert ha nem, házi gorillájuk, Orbán végképp elvadul, törni-zúzni kezd.

Az Európa nevű zártkörű klub már csak ilyen. Évekig vizslatják, forgatják, szagolgatják a bejáratnál leadott névjegykártyát, négy évig világították át Horvátországot, Magyarországon évekig – az Antall korszak kezdete óta – ment a nagy készülés. A jelentkező belép és máris kész a baj. Azt odabenn nehezen orvosolják, ha a friss belépőről öt perc után kiderül: jól átvert, megvezette a portást. Csokornyakkendőjét leoldja, lakkcipőjét ledobja, szmokingban a csillárra szökell, és himbálni kezdi magát. Egy kicsit így éreztem magam én is, amikor először láttam Orbánunkat az Európa Parlamentben torkaszakadtából ordítozni. Amikor a hazai parlament egyhangú határozattal ítélte el a Tavares jelentést. (Az ellenzék pedig lapított.) Amikor kiderült, hogy a strukturális alapok nyolcvan-kilencven százaléka egy Simicska nevű familiáris vállalatánál landol, szépen, élire rakva. (Azért csak nyolcvan-kilencven, hogy maradjon valami a Mészáros Lőrinceknek is.)

Nagy most az öröm ellenzéki végeken. Lesz még belőlük énekes halott. Máris tuti ezüstérmesek. Az utolsó utáni pillanatban sikerült megfogadni holmi nyugati nagykövetek tanácsát. Bajnai tisztelettudóan hátrébb lépett (mozgalma, az Együtt egyúttal okafogyottá vált, hívei oszladoznak), hogy a két nagyság – Attilánk és Gyurcsány – elvihesse a show-t. Nagy az öröm az ellenzéki végeken.

Ólomszürke januári napra ébredek. A tévében az idős közgazdászprofesszort, szakmájának nesztorát hallgatom. Furcsákat mond, egy kicsit szomorú. Lehet zsákutcában is élni – mondja – a periférián is van élet. A Kádár korszak süket űrcsendjében is éltek valahogy az emberek, néha még boldogok is voltak, anélkül nem megy. Azok is mi lehettünk. Csak fáj. Fáj, hogy amit elnyertünk, a szabadság csillámló aranyszemcséje, a tenyerünkből ostobán kihull. Fáj, hogy újra a létra alján állunk, és kell húsz év (most már annyi), amíg visszakapaszkodunk. A felelősség – mert az ember már csak ilyen, öröklétig felelőst, okot és kifogást keres – azoké, akik ezt a három évet a kontónkra elszórakozták. De ne áltassuk magunkat. A felelősség mindig a miénk. Ahogy a miénk a remény is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +40 ( 52 szavazatból)
Buják Attila: A jótanács, 4.6 out of 5 based on 27 ratings

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Veletlenul a kezembe kerult a Nepszava 2018 majus 2-i szama. (Igen, jól látjátok a datumot; Szeles Gabor idögepe mar muködik, de annak a rothado Nyugatnak egy darabot sem fogunk eladni, meg euroert sem. Csakazertis).

    Vezercikk:

    Orban Viktor es buntarsai (Köver, Ader, Deutsh, Simicska stb.) birosag ele kerultek, a vadpontok:
    Összeskuves, a hatalom eröszakos megszerzese, hazaarulas, igen nagyerteku vagyoni hatranyt okozo sikkasztas, devizabuntett, adocsalas…

    A sor igen hosszu volt. Sajnos nem tudtam vegigolvasni, mert közben megszolalt a vekker, felebredtem es bosszusan megallapitottam, hogy Magyarhonban minden maradt a regiben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (35 szavazatból)
  2. Ment a lázas semmittevés idáig. Közben azt hitték, ha ők nem látják, akkor más se látja meg azt, amit nekik meg kellett volna.
    Aztán kiálltak. Égő pofával, pofátlanul.
    Nesztek magyarok, ezt érdemlitek!
    Mi megoldjuk a saját dolgunkat, Ti meg bontakozzatok ahogy akartok.
    Mi már kezet fogtunk a vezérrel, bírjuk az ígéretét is.
    De azért: SZAVAZZATOK RÁNK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (28 szavazatból)
  3. bumburi… ki a ferde füttyre szavazzunk, ha nem rájuk.
    Kérek egy életképes alternatívát, vagy “adjatok egy szilárd pontot, hol lábamat megvethetem és kimozdítom helyéből a világot”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (16 szavazatból)
  4. @foreigner: elnézte a dátumot. Az a 2038. május 2-i szám volt.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (31 szavazatból)
  5. … hogy a két nagyság – Attilánk és Gyurcsány – elvihesse a show-t.
    .
    A showt M.A., a balhét na ki is? háááát Gy.F. viszi el. Amint szokta volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  6. Kufirc
    Mindenki maga dönti el, hogy mit tart tisztességesnek!
    Egyet tudok. Én és a családom nem szavazunk.
    Ezt a választási törvényt Orbán és bandája alkotta, akik az Alkotmányt vakvágányra állították.
    Amikor az Alkotmány betölti a rendeltetését, majd szavazunk. Remélhetőleg NORMÁLIS választási törvény alkotta szabályok szerint.
    .
    Minden más megoldás ugyanis elveszi a jogot tőlünk, hogy szabadon választhassunk.
    A választásra készülő ellenzéki pártok kormányváltásra készülnek.
    Az illegitim NER keretében, egy fidesznek lejtő választási törvénnyel.
    Szerintem azok menjenek el szavazni ilyen keretek között, akik felesküdtek a NER-re,mert nekik nem lehet skrupulusuk ezek ellen a törvények ellen.
    .
    Kérdés: ki esküdött fel rá?
    Ki legalizálta az esküjével ezt a hülyéknek alkotott NER-t?
    Csak megjegyzem, hogy a képviselők is az alkotmányra esküdtek!
    Csak megjegyzem, hogy e szerint hazaárulók, mert legitimációt nyújtanak az Orbán banda aljasságaihoz.
    Csak megjegyzem, hogy amint választanak, nem lesz sem erkölcsi, sem jogi alapjuk az Orbán által bevezetett diktatúrát megváltoztatni.
    Csak megjegyzem, hogy bárki nyer a választáson – ha választ – az egy diktatúrában találja magát, amit a szavazatával is megerősített.
    .
    Én nem kívánok ebben részt venni.
    Öreg Titán túristává változott a saját hazájában, én meg pirézzé.
    Orbánnak, és az ellenzékének köszönhetően.
    .
    “adjatok egy fix pontot,hol lábamat megvethetem és kimozdítom helyéből a világot”.
    .
    Jelentem a fix pont meg volt, Alkotmány volt a neve, amit mindenki semmibe vett, helyette elvetette a lehetőségét annak, hogy kimozdítsa……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (29 szavazatból)
  7. Philip Marlowe

    @bumburi 18:35.Na és ha ne adj isten,aki nem akar asszisztálni a “választáson” orbánéknak és nem menne el,akkor zavarná-e őket az,hogy csak 5% ment szavazni? Azt úgy kommunikálnák,hogy 98%-os fidesz győzelem született.Azoknak meg,akik nem mentek el szavazni,ott lenne az erkölcsi győzelem. Meg a szívó ág, vagy húsz évig.
    Ezzel nem azt akarom mondani,hogy van értelme a szavazásnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  8. Attila. Ez itt “A magyarok Európában 1000 éve” nevű csavaros magyaros észjárású társasjáték. A játékosok az ország politikai hatalmáért versengők, és az ország népe. Kicsit hasonlít a játék a Ki nevet a végén? -hez, de leginkább abban különbözik, hogy ebben a játėkban mindig tudni lehet előre, hogy ki nem fog nevetni sem kôzben sem pedig a végén, az pedig az ország népe.
    A játék legszörnyűbb eleme az az eset, amikor valamelyik politikai versengő három hatost dob. Egy normális játékban ilyenkor a többi politikai versengő vagy visszalép tizet, vagy újra az első mezőről indul, az ország népe pedig részesül a sikerből, és valamilyen jutalomban részesül. Na most ez ebben a magyar társasjátékban nem így van. Ebben ha bárki megdobja a három hatost, akkor az ország népe kapásból visszalép legalább egy évszázadot. Hülye egy játék, tudom, de hát magyar.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  9. “…meg kellene úszni a fránya új kétharmadot. Mert ha nem, házi gorillájuk, Orbán végképp elvadul, törni-zúzni kezd.”

    Teljesen mindegy, kap-e a Fidesz újra 2/3-ot vagy sem. A rendszer már felépült, a nagy mű be van fejezve. Önműködő. Van új alkotmány, egy rakat – a rendszer lényegét adó – sarkallatos törvény, választási tv., munkaügyi -felső-és közoktatási törvény, vallásügyi tv., földdtörvény, médiatörvény, stb. törvény; alkotmánybíróság kiherélve, nyomozóhatóságok a zsebben…

    A rendszer immár él és virul – parlamenti kétharmad nélkül is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  10. bumburi. tényleg azzá változtam, nem vicc. hörpölgetem a finom söröcskéket és mosolygok a bárgyúság végtelenített változatán. turistaként hihetetlenül szórakoztató a magyarokat kívülről figyelni. :-) Isten bizony nem látsz ilyen műsort sehol máshol a földtekén. Elhatároztam, hogy nem én fogok belehülyülni a körülöttem lévő nagy többség hülyeségébe, és bejött. Most már csak nézem és figyelgetem őket, tisztes távolságból, nem érint meg többé az a rengeteg lélekrombolás, ami korábban időnként teljesen kiterített, a magyarok magánügyének tekintem, és valóban jól szórakozom az idétlenségnek ezen páratlan showműsorán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  11. bumburi. ez egy nagyon jó felvetés: vajon miért is nem tették le a mai napig sem a parlamenti képviselők az esküt az orbáni Alaptörvényre?
    .
    Szerintem ez egy valóban nagyon fontos kérdés. Akkor mi alapjàn tevékenykednek? Hiszen az Alkotmányra tett esüjük a mai napig érvényben van!!! Ezt ne tudná Orbán? Dehogynem! Akkor meg miért nem tetette le velük az új eskü? Hiszen csak egy szavába került volna. Na és most kapaszkodj meg, mert mindjárt itt van a válasz:
    .
    Azért, mert akkor az ellenzéknek nyíltan színt kellett volna vallaniuk, hogy leteszik-e az esküt, vagy sem. Ha nem teszik le az esküt, akkor nem vehetnek részt tovább a parlament munkàjában. Ha pedig leteszik, akkor nyíltan elfogadják és támogatják Orbán rendszerét. Az nyilván valószerűtlen lett volna, még ha a képviselői apanázsért ezek az emberek valószínűleg némi magyarázkodással, de le is tették volna az esküt, hogy e kérdésben ekkora az összhang. Nagyon kilógott volna az látszatellenzékiség lólába. Orbánnak szüksége volt az ellenzékre ahhoz, hogy legitimálja a rendszerét. Ezért nem forszírozta az új eskütételt, és így lehetővé tette, hogy a számára fontos gyenge ellenzék továbbra is bejárhasson a parlamentbe (többek között a fizetésért) és ne kompromittálódjanak.
    .
    Szerintem ennél világosabban kevés tény teszi egyértelművé Orbán és ellenzéke kollaboráns viszonyát.
    .
    Ugyanakkor, ha az ellenzék valódi rendszerellenzék lenne, akkor a képviselői eskütétel elmaradása rengeteg fogást kínálna az orbáni rendszer jelenlegi legitimitási hiányosságaira való rámutatáshoz, és élve ezzel a lehetőséggel akár a rendszer megkérdőjelezéséig is el lehetne jutni. Mondom, ha az ellenzék nem csak valami látszatféle lenne, hanem valódi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  12. Magyarországon már Simicska és társai kezéből esznek a galambok is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  13. Öreg Titán
    Ma valahol már leírtam, hogy valószínű a kézfogás is meg volt a megállapodásra.
    Gyurcsánnyal is. Sajnos. Ma ahogy néztem a debreceni “fellépését” megerősödött bennem a gyanú.
    Egy szót sem szólt az országról, meg az Orbán kormány Alkotmány puccsáról.
    Csak Összefogás méltatva, felmagasztalva, és a kormányváltás.
    Lehet hogy ideje nem volt szóvá tenni?
    Miért? Sokasodnak a kérdések bennem.Pláne tudva, hogy a másik kettő mennyiszer megalázta, és megtagadta.
    Lehet hogy olyan erkölcsi magaslatokon áll, hogy mindent félretéve felülemelkedne a sértéseken?
    Régen beszéltek valamilyen egyezségről, hogy választás előtt mindig köt az ellenzék az akkori kormánnyal.
    Tudja a fene. Színjáték az egész.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  14. bumburi. Gyurcsány taktikájával kapcsolatban olvasd el Az ellenzéki kommunikáció cikkhez imént írt kommentemet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  15. Öreg titán

    Elolvastam.
    Szerintem a választáson a pártra szavazók a DK-ra fogják zömmel leadni a szavazatot, arra már most mernék fogadni!
    Nagy játékos Gyurcsány.
    Mesterházy minden ellenkező híreszteléssel szemben még az mszp-ben sem számíthat nagy támogatottságra.
    Persze lehet hogy tévedek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  16. “Az utolsó utáni pillanatban sikerült megfogadni holmi nyugati nagykövetek tanácsát. Bajnai tisztelettudóan hátrébb lépett (mozgalma, az Együtt egyúttal okafogyottá vált, …)
    Tudja valaki, hogy mely nyugati országok nagyköveteiröl van szó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  17. Philip Marlowe

    @Öreg Titán,bumburi.Az tényleg érdekes, hogy az eskü a tákolmányra kérdése valahogy nem volt napirenden és a közbeszédben sem szerepel.Pedig micsoda marketing értéke lett volna,ahogy a sok átszellemült tekintetű megélhetési szívére teszi a kezét és leolvasható a szájukról,hogy Isten áldd meg! Szerintem van még két lehetőség,amiért orbán nem ragaszkodott az eskühöz.Nem akarta túlnyerni magát, a célját elérte eskü nélkül is ( különben a maffiákban a don sem esketi a tagokat).Talán még az, nem merte megkockáztatni,hogy tévéközvetítésben kivonul az ellenzék.
    Egyébként legyen meg a kétharmad vagy kilenctized !Annál előbb jutunk le a meder aljára, ha még van lejjebb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  18. Philip
    Marlowe
    Egyetértünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  19. Philip. nekem eddig belülről nem volt szerencsém megismerni a maffia szokásait :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  20. Philip Marlowe,
    lám detektívem én is azt mondom, hogy nem kell ezt ragozni. Jussunk el mielőbb a teljes erkölcsi, és anyagi csődhöz, csak azután jöhet el végre valami megtisztulás. A magyaroknak valóban Mohács kell, vagy egy pusztító tatárjárás. Netán egy balkáni háborúhoz hasonló rettenet, hogy végre kinyíljon a szemük, és elzavarják a kóklereket. Bár most, hogy leírtam ezeket a mondatokat, kétségeim támadtak. Hogy van -e egyáltalán jó megoldás számunkra, mert néhány ilyen infernó után csak beigazolódna, hogy Kertész Ákosnak igaza van a magyarokról tett kijelentéseiben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  21. Te Commandante, csak úgy csendesen kérdezem: volt itt már Muhi, Mohács, három részre szakadt ország, osztrák uralom, első világháborús dicstelen részvétel, Trianon (“jutalom” az előbbiért), Horthy-rendszer, második világháborús (még dicstelenebb) részvétel, orosz megszállás (újabb “jutalom” az előbbi kettőért), 56, Kádár-rendszer (ismét csak “jutalom” az előbbiért), aztán meg rendszerváltás (vagy mi a fene…), amely elvezetett végül a dicső NER-hez. Az egészből nekem az jön le, hogy a derék magyar nép az égvilágon semmiből sem tanul. Akkor hát mire alapozod töretlen optimizmusodat, hogy pont most fog megvilágosodni?????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  22. Kéretik úgy írni, hogy a magyar nép EGY RÉSZE, mert én kikérem magamnak, még gondolatban sem támogattam vagy értettem egyet ezzel a párttitkár szülők kisztitkár fattyaival. Akik most azt adják amik eredetileg is voltak. Szerintem semmilyen átalakuláson ezek nem mentek át.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos