Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy hallgató: Homofób pedagógia a váci főiskolán 2013. december 12. csütörtök 19:32

  • Hozzászólások(64)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy hallgató: Homofób pedagógia a váci főiskolán

Szétfeszít a düh és az elkeseredettség. A Váci Katolikus Főiskola hallgatója vagyok, ahol Erdő Mária a rektor. A Szent István Társulat által megjelentetett hittankönyvben Erdő Mária a homoszexualitást halálos bűnként említi, ami csak mérsékelt felháborodást váltott ki. Sejthettem volna, hogy az illetékesek nem nyilatkoznak, bár a könyvet visszavonják, az írója (Erdő Péter bíboros húga) továbbra is betölti majd a pozícióját. Ő csak egy vidéki főiskola rektora, a Jeszenszky-féle jegyzethez képest az ügy súlytalannak tűnik. Ártalmatlannak hihetnénk egy kis létszámú intézmény vezetését, ahol óvodapedagógusokat és tanítókat képeznek. Nem az. Rektorként bevezette az „Értékorientált pedagógia” című tárgyat, ami a katolikus értékek szerinti nevelést jelentené. Két éve tanítanak a fenti nézetekhez hasonlókat. Újonnan kinevezve valószínűleg így szerette volna bizonyítani lojalitását a jelenlegi rendszer felé.

A nemi orientáció nem választás kérdése, az viszont igen, hogy egy főiskola rektora felelősen irányítja-e az intézményt, valódi értékeket és elfogadást (lásd: Ferenc pápa a homoszexualitással kapcsolatos véleményét) közvetít-e. A rektor a tárgy létrehozásával agymosást hajt végre. A 2014-15-ben végző pedagógusok már a következőket tanulták: „a semleges (liberális) értékek szerint nevelt fiatalok arra is képesek, hogy feltétel nélkül elfogadják a saját nemi identitásukat.”

Alábbiakban idézek még a főiskolai előadáson elhangzottakból. Egy önálló cikket is megérnének: „Az iskola küzdőtér. A küzdőfelek: a gyerek és a tanár. A gyerek megtanul győzni és veszíteni is.” „A jutalmazás lehet erkölcsi és anyagi (édességgel).” „A követelés a pedagógus részéről háromféle lehet: serkentés, kényszerítés (parancs), gátlás.” „A lusta vagy felületes gyermek fejlődését is segíteni kell a rosszabb jegyek kiszabásával, hogy lássa, válaszút elé érkezett.” „Az elsős gyereket is meg lehet buktatni, hogy megtanulja az élet törvényeit.” „Magyarországon 1989-ben kezdődött az értéksemleges gondolkodásmód és nevelés. Mit jelent? Konstruktív életvezetés az alapja. Az egyén adott helyzetben alkalmazkodni képes az elvárásokhoz, körülményekhez. A pillanatnyi boldogulást, eligazodást az adott helyzetben megtalálja, leginkább a saját érdekei alapján hoz döntést. Az ilyen ember rugalmasan alkalmazkodik az elvárásokhoz. Mi jellemzi? Nincsenek elvei és értékei, így ezeket nem is tudja változtatni, átgondolni.”

A tananyagot szó szerint diktálták, ami már önmagában szánalmas, a jegyzetelés, azaz a gondolkodás képességével rendelkező felnőttekről lévén szó. Ez kisiskolásoknál is elfogadhatatlan, ennél unalmasabb, lélekölőbb dolog nincs. Érthetetlen, hogy abból kell vizsgázni, azt értékelik, amit ők adnak a szánkba, amit szó szerint meg kell tanulni.

Szakirodalomként a Szeretetpedagógia című írásokat jelölték meg. Az elmondottakat semmilyen pedagógiai, pszichológiai tanulmánnyal nem támasztották alá. A károkozás akkor is kisebb lenne, ha a korábbi évek gyakorlata szerint idejét múlt pedagógiát tanítanának. Ideális esetben a keresztény elveket kellene ötvözni a modern neveléstudománnyal.

A hallgatók közül kevesen értik a történések súlyát, még kevesebben háborodnak fel. Arra ne is számítsunk, hogy a kaposvári egyetemistákéhoz hasonló akció alakuljon. Itt senki nem veszélyeztette a miniszoknya viseléséhez való jogunkat.

Sajnos a fenti törekvések mellett az oktatás minőségi megszervezése elmarad. A tájékoztatás elégtelen, az adminisztrációban káosz van, ami az órarend és a tanmenet kialakításában is tapasztalható. A diákokat újra és újra sokkolja a ki nem mondott vagy késve közölt határidők számonkérése, az állítólagos késésekért behajtott pótdíjak.

Nyugtalanító tény, hogy az alapképzésben résztvevők száma két év alatt 640 főről 200 főre esett vissza a felvi.hu szerint.

Néhány mondat Erdő Máriáról. PhD fokozatát (szakmai önéletrajza itt) a szlovákiai Rózsahegyi Katolikus Egyetemen (Katolícka univerzita v Ružomberku) szerezte egy szlovák nyelven beadott disszertációval, szlovákul nem tud. Források: galamuscsoport.hu és egyhazforum.hu . A védés állítólag angol nyelven zajlott, nincs tudomásunk ehhez megfelelő nyelvtudásról.

Végül egy videó a főiskoláról. Fontosnak tartom kiemelni a következőt: „Mi azt szeretnénk, ha egy gyermek esetleg az etikát választja, akkor is olyan szellemben tudja azt tanulni, amely nem áll távol a katolikus egyház szemléletétől…” Értelmezésemben a cél az, ha a szülők etikát választanak, akaratuktól függetlenül az ő gyerekeiket akkor is a katolikus elvek szerint oktatják, mindenképp rájuk erőltetik.

Valóban érdektelen, hogy egy főiskola rektora a doktori címét bizonytalan körülmények között szerzi, homofób gondolatokat közvetít a tankönyvében és agymosást hajt végre a hallgatók között?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (90 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +92 ( 114 szavazatból)
Egy hallgató: Homofób pedagógia a váci főiskolán, 4.7 out of 5 based on 90 ratings

  • Hozzászólások(64)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

64 Reader’s Comments

  1. CS
    “pl a pápai kinyilatkoztatásokat, mivel ők mind tévedhetetlenek” .
    .
    Úgy tudom, a pápa tévedhetetlenségét törölték pár éve, Ratzinger – XIV. Benedek – pápasága alatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  2. HALLGATÓ (SZERZŐ)

    Köszönöm Andy Mage-nek, hogy rámutatott Erdő Mária pályafutásához kapcsolódó további kérdésekre. Írása “Rektori trehányság-felelősség” címmel itt olvasható: http://endresy.blogspot.hu/2013/12/rektori-trehanysag-felelosseg.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  3. SAJNALOM AZOKAT A GYEREKEKET , AKIKNEK AZ ANYUKAJUK MEG NEM TUDJA , HOGY A KATOLIKUS EGYHAZAK ERKOLCSTELEN VEZETOK ALTAL VANNAK BETOLTVE TOBNYIRE ( TISZTELET A KIVETELNEK ) DE SAJNOS MINDANYIUK EGY KALAP ALA TARTOZNAK ! AZ AZ ANYA AKI IGAZAN SZERETI A GYERMEKET AZ MEG A KATOLIKUS TEMPLOMOKBA SEM VINNE A GYERMEKET !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  4. Egyébként alihghanem baromi hasznos lenne, ha a rektorasszony elolvashatóvá tenné a beadott dolgozatot, valamint a védésről készült jegyzőkönyvet.
    Legalább a disszertáció megléte nem lenne kétséges.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. 3 éve, a Pécsi Tudományegyetem egyik mesterképzésén hallgattam hasonló szellemben leadott, Fidesz propagandával tűzdelt etika anyagot. Az a szomorú, hogy az ember vagy besimul, levizsgázik (esetleg tanulás közben néha-néha kimegy hányni) vagy tiltakozik ellene és akkor akár ki is szállhat a képzésről, végezni úgyse fog. Az egyetem pedig nem tesz semmit egy mezei előadó ellen sem, akkor hogyan is lehetne védekezni az ilyen erdőmáriákkal szemben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. Andy Mage,
    Hasznos az lenne, ha a rektor asszony jobb belátásra térne, és venne a (női) kalapját. Még hasznosabb lenne, ha példáját néhány napon belül követné Rózsika néni, majd Kuszaszem, de a leghasznosabb az lenne, ha a baltás gyilkos cinkosa venné az irányt melegebb éghajlat felé.
    Persze mindez vágyálom. Egyetlen hasznos teendő lenne: bojkott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  7. Várom, hogy Mariska néni előálljon a doktorijával. Mint Sitt Pál, mint Tömjén Zsótti, Doktor Szatmári Katalin és még sokan mások Fidesz-körökben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  8. “….could you practice what you preach
    and would you turn the other cheek?”
    http://www.youtube.com/watch?v=WpYeekQkAdc

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Egy továbbgondolása a témának
    http://endresy.blogspot.com/2013/12/disszertacio-szakdolgozat-moral.html

    Egyébként nincs hír semmileyen reakcióról Vácról

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Andy Mage
    .
    Altatják az ügyet. A linket terjeszteni kell, ahova csak lehet, eljuttatni. A fórumok is hatásosak, a jólértesült sajtósok olvassák, mert a téma már nem az utcán, hanem a kommentekben hever.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. proaktiv 2013. december 17. kedd 18:10

    A linket egy ember nem tudja az egész neten terjeszteni. egyiket sem.
    De mindkettő ami a helyzet elemzéséről szól terjeszthető mások által.
    Az ismerősök ismerősein keresztül szét tud terjedni. Mint annyi máskor, annyi más.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. off /
    látom, hogy a szerzővel keresnek a jelzett blogon kontaktot.
    innen?
    / off

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Lássuk be, amit a FIDESz-KDNP nevezetű maffia rákényszerít az országra, nos, abban a keresztény egyházaknak évszázados, a katolikusnak évezredes tapasztalata, gyakorlata van.
    .
    Vallásháborúk, boszorkányüldözések, a protestáló egyházak kiválásának gyújtózsinórját képező álszent bűnbánó cédulák, végtelen a sor.
    .
    “Természetesen” anyagi érdekektől függetlenül (és akkor a mai off-shore birodalmakat nem is említettem) , színtisztán az áldozatok lelki-üdvéért. Bele is haltak a “megmentettek”.
    .
    Én csak a hívőket sajnálom, akik ilyen gazemberek irányításával kényszerülnek keresni Istenüket.
    .
    De lássuk be, volt kitől, honnan tanulnia a “kollégisták” vezérelte maffiánk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Egyetértek coffi 16-i hsz-ével. Egy másik egyetem néhány oktatójának hasonló megnyilatkozásai alatt küzdöttem hányingerrel mostanában. Néha nem bírtam, szóltam. Néha nem volt retorzió, mások 1-2 jegyet levontak a vizsgán, vagy kizárólag számomra „átírták” a vizsgaszabályzatot. Az egyik fiatal tanár határozottan náci nézeteket hangoztatott a katedrán. A felháborodásomat vele is közöltem még az előadás alatt, de a tanszékvezetővel is. Tszvezető válasza az volt, hogy mit vagyok úgy oda, ez csak egy tanár a sokból. Hoztam a következő példát, a kormányhivatalból kijáró oktató kormánypropagandát folytat órán, de ami rosszabb, tárgyi tévedésekkel tanít, és a szociális munka alapelveivel ellenkező szellemben. Mire tszvezető érve (anélkül, hogy a tényekre kíváncsi lett volna), az volt, hogy csak én tévedhetek, mert az adott oktatónak summa cum laude diplomája van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos