Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Fesz van – “A bolond lány” és a “Fesz van”, a címadó történet 2013. december 3. kedd 19:12

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Fesz van - "A bolond lány" és a "Fesz van", a címadó történet

Kedves Olvasóink,

Bartus László alkotói szabadsága idején sorozatban részleteket közlünk a szerző Hit Gyülekezetéről és annak vezető lelkészéről szóló Fesz van című könyvéből. A történetek segítenek megérteni a diktátorok és a fasizmus természetét. A könyv 1999-ben jelent meg, elérhető az interneten.  Jó szórakozást és hasznos időtöltést kívánunk! A Szerk.

A bolond lány

A rádiózás színt hozott a gyülekezet életébe. De az igazán érdekes az volt, ahogyan az adóvevõk legalitást nyertek az egyházban. Ennek közvetlen elõzménye az, hogy egy tizenéves tatabányai lány szerelmes lett Németh Sándorba. Szenvedélyével elõször csak a gyülekezetben üldözte, ahol az elhárítás lekapcsolta. Késõbb azonban megjelent a háza elõtt, és különféle napszakokban, hisztérikusan kiabálta az utcán: “Sándor, gyere ki”, “Szeretlek, Sándor”, “Gyereket akarok tõled”. Németh Sándor tombolt, de nem tudott mit kezdeni a lánnyal, aki azt hajtogatta: “Bármit csinálsz, akkor is szeretlek.”
Mit lehetett tenni ekkora vonzalom láttán? A gyülekezet apparátusa – a legmélyebb titokban – a szerelmes leány leállításán dolgozott. Ahogy nõtt a szerelem, Németh Sándor egyre inkább szellemi jelentõséget tulajdonított az ügynek. Ez volt a legnagyobb esemény a szellemvilágban, ahol Isten és az ördög erõi küzdenek egymással. Nem volt kétséges, hogy maga az ördög állt a tatabányai leányzó mögött. Belebújt mint Júdásba, hogy megállítsa az ébredést. Értekezletek hosszú során kereste az agytröszt a megoldást, de a lány vonzalma kitartó volt. Hiába böjtöltek, kötözték éjjel-nappal a démonokat. Nem segített a lelki tanácsadás, de még az a néhány pofon sem, amelyet elõbb Németh Sándor, majd a biztonságát felügyelõ testvérek kevertek le neki.
Ekkor jött Egri Pista a rádiókkal. (Ilyenkor mondta Márkus Joe: “Most nem szeretnék az ördög helyében lenni.”) Akkoriban karitatív, szociális és lélekmentõ tevékenységre lehetett URH sávot kérni. Egri Pista erre igényelt frekvenciát. Ettõl kezdve Németh Sándor ezen hívott segítséget, ha a “bolond lány” megjelent. Perceken belül megérkezett Petrõcz Levente csapata. Kocsijukra feltûnõ vöröskeresztet pingáltak, hogy Németh Sándor az utca lakóinak demonstrálja: nem a kedvesérõl, hanem egy elmebeteg nõ támadásáról van szó. A rohambrigád a lányt betuszkolta a mentõnek álcázott autóba, majd távolabb kilökték az út szélére. Mire Petrõcz Levente álvöröskeresztes emberei visszaértek, a lány stoppal megelõzte õket, és Németh Sándor kapujában álldogállt. Egyszer még a kerítésen is bemászott.
Az adóvevõ mellett éjjel-nappali ügyeletet szerveztek. Késõbb figyelõszolgálat állt készenlétben, amely autót állomásoztatott Németh Sándor utcájában. Ha jött a lány, a kommandó lecsapott. Az elhárítás egyre szervezettebb lett. Egy alkalommal a lányt hazaszállították Tatabányára, ahol a helyi gyülekezet tartotta huszonnégy órás megfigyelés alatt a házat. Ha a lány elindult otthonról, riasztották Budapestet. Követték végig a városon, majd Németh Sándor utcája elõtt lekapcsolták.
A precíz mûveletben kimagasló szerep jutott Szekeres Gyurinak, aki a panaszáradatot egyszer nem bírta nevetés nélkül. A vezetõ lelkésznek akkor eszébe jutott, hogy a “bolond lány” tatabányai, ahol Szekeres a pásztor. Közölte, hogy a rossz szellem Tatabányáról jön, s ez Szekeres Gyuri felelõssége. Ez szellemi probléma, amit a helyi gyülekezetnek kell megoldania. Szekeres pedig megoldotta: a tatabányai hívek egész napos megfigyelõ szolgálatot tartottak az Úrért.
Ám a történetnek ezzel nincs vége. A gyülekezet biztonsági szolgálata épp valamelyik határba szállította a hölgyet, amikor rendõri ellenõrzést kaptak. A lány az igazoltató rendõrökkel közölte, hogy az izmos õrzõvédõk (a Hit Gyülekezete tagjai) erõszakkal tuszkolták õt az autóba. A rendõrök a lányt elengedték, a testvéreket pedig – akár Pált és Silást az ApCsel 16-ban – éjszakára fogva tartották. Németh Sándor megértette, hogy összehangolt akcióról van szó. A lány a Nemzetbiztonsági Hivatal ügynöke, a rendõröket pedig odaküldték. Gyûlés gyûlést követett: a vezetõ lelkész szerint kitört a keresztényüldözés. Timár György (kisgazda) ügyvéd – akire azért esett a választás, mert Pajor Tamás édesanyja ismerte – a gyülekezet megbízásából levelet írt a Nemzetbiztonsági Szolgálatnak: hagyjanak fel a provokációval.
A szerelmes bányászlány volt a témája Németh Sándor és Horn Gyula titkos találkozójának is. A megbeszélésre 1993-ban az MSZP Köztársaság téri székházában került sor. A két nagy ember közötti találkozót kérésemre – Németh Sándor megbízásából – Gelencsér Ildikó, az MSZP sajtóosztályának munkatársa, egykori egyetemi évfolyamtársam készítette elõ. Horn Gyula, az MSZP akkori elnöke Gellért Kis Gáborral, a parlament emberi jogi bizottságának késõbbi elnökével jelent meg. Küldöttségünket – kicsit feszes – kék öltönyében Németh Sándor vezette. Vele volt Takács Ferenc diakónus, a Hit Gyülekezete SZDSZ-összekötõje. Takács Ferinek a demokratikus ellenzékhez fûzõdõ régi kapcsolatait használta a vezetõ lelkész. Õ szervezte a gyülekezetben az SZDSZ választási kampányát, és neki kellett felhívnia Magyar Bálintot vagy Kis Jánost, ha Németh Sándornak valami mondanivalója támadt. Nekem üzentek: öltözzek fel rendesen. Hazaszaladtam az érettségi öltönyömért.
Horn Gyula úgy érkezett a találkozóra, hogy elmondta, milyen témákat javasol. Jegyzete volt arról, mit akar mondani. Németh Sándor – aki a gyülekezetben nagy politikai stratégának mondta magát – szintén felkészült a találkozóra. A fejében volt minden. A szocialisták választási gyõzelme akkor már várható volt. Így õ azzal az emberrel ült asztalhoz, aki nem sokkal késõbb négy éven át Magyarország miniszterelnöke volt. A tét sem volt akármi: a találkozóra az adott alkalmat, hogy az MDF korlátozni kívánta az egyházalapítás jogát. Németh Sándor lehetõséget kapott arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetõjével ismertesse a vallási kisebbségek álláspontját, kifejtve az adófizetõ állampolgárok érveit, akiket lelkiismereti szabadságukban akarnak korlátozni. Felvázolja a jobboldali pártok és a klérus érdekazonosságát. Rámutasson, hogy ez a demokrácia végét jelentheti. Megmentse gyülekezete tagjait a diszkriminációtól (mint a jó pásztor, aki kiszabadítja a bárányokat az oroszlán torkából). Németh Sándor azonban más oldalról fogta meg a kérdést: javasolta, hogy vegyék fel a témák közé a Nemzetbiztonsági Hivatal titkos akcióit is. Mert akar majd valamit mondani.
Horn Gyula maradt a vázlata mellett. Megígérte, hogy választási gyõzelme esetén az MSZP “visszacsinálja” a szektatörvényt, ha most megszavazná a parlament. Majd javaslatot tett az MSZP és a Hit Gyülekezete stratégiai együttmûködésére: vegyük fel a kapcsolatot az MSZP úgynevezett hívõ tagozatával. (“Beállhatunk a BIT mellé” – súgtam Takács Ferinek.)
Németh Sándor, amint szóhoz jutott, rögtön a tárgyra tért. Van egy tatabányai lány – mondta remegõ hangon Horn Gyulának -, akit ráküldött a Nemzetbiztonsági Hivatal. Ez a lány ügynök. Háza elõtt zaklatja. A rendõrség egy ízben már a gyülekezet békésen autózó tagjait is õrizetbe vette miatta. Egy éjszakát fogdában töltöttek.
Horn arca meg se rezzent. Értékesnek nevezte azokat az információkat, melyeket a gyülekezet adhat a párt egyházpolitikájának kialakításához. Szorosabb kapcsolat esetén – amely kiterjedhet a választásokra is – figyelembe vennék ezeket. (Németh Sándor nem érzékelte: Horn ajánlatot tett neki. Jövõre kettõrõl akár ötre is növelhetné parlamenti mandátumainak számát. A szocialista képviselõcsoportban a híres “BIT-es frakció” mellett ott ülhetne egy kisebb létszámú “hites frakció” is.) Horn azután kifejtette: adófizetõ állampolgárokat akarnak lelkiismereti szabadságukban korlátozni. Szerinte a jobboldali pártok és a klérus között érdekazonosság áll fenn.
Németh Sándor – miközben arcába tolult a vér – megköszönte a felkínált lehetõséget, majd felhívta a pártelnök figyelmét még egy fontos dologra: jelezni kellene a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy állítsa le az ügynökeit. Fõleg azt a lányt! Horn Gyula még ecsetelte a klérussal szembeni ellenérzéseit, mert az a demokráciát veszélyezteti, majd gyorsan lezárta a találkozót.
Németh Sándor elégedetten érkezett vissza a gyülekezet székházába. Egész úton azt hajtogatta: “Jól sikerült, ugye?” Mi mondogattuk: “Nagyon, nagyon.”A székház dolgozói illõ tisztelettel néztek ránk. Különösen, hogy Németh Sándor nem mondott semmit, csak magabiztosan járkált fel-alá. Mi is hallgattunk. A vezetõ lelkész megtanított bennünket arra, hogy egy okos vezetõ nem osztja meg információit és forrásait. A gyülekezetben futótûzként terjedt a hír: “A Sándor találkozott Horn Gyulával. Nagy ember a Sándor, azzal tárgyal, akivel akar.” Nagy volt az öröm, miután kiderült: Németh Sándor találkozott Torgyán Józseffel, a kisgazdák elnökével is (a gyülekezetben mindig volt néhány bármikor bevethetõ díszkisgazda). Orbán Viktorról viszont elterjedt, hogy átok alá került, mert nem akart találkozni Isten emberével. Olyan volt ez a gyülekezet szemében, mintha Dávidot, Izrael királyát utasította volna vissza valaki.
Németh Sándor rendszeresen kereste más pártok szimpátiáját, ha úgy érezte, befolyása csökken az SZDSZ-ben. A párt háta mögött számos kísérletet tett a “kiugrásra”. Azért maradt “liberális”, mert nem állt vele szóba senki. Pedig a Hit Gyülekezetében idõnként feltámadt a keresztény-nemzeti identitás is: a vezetõ lelkész egy idõben Erdélybe járogatott. A Tedisz egyik nyári táborában álló napig hallgattuk, hogy Attila király leszármazottai vagyunk. (Németh Sándornak a “zsidó értelmiséggel” szemben beteges kisebbrendûségi komplexusai voltak. Ez idõnként antiszemita kirohanásokban is megnyilvánult. Máskor meg azt szerette volna, ha zsidónak nézik. De nem volt az.) A nemzetiek esküdt ellenséget csináltak belõle, mert – Pozsgay Imre kivételével – nem tárgyaltak vele. Pozsgayval Simon V. László, a televízió egykori Halló, vasárnap! címû mûsorának szerkesztõje hozta össze, aki korábban Pozsgay titkára volt. Miután Pozsgay Németh Sándort elfogadta, a prédikátor viszonzásul a legnagyobb politikusnak nevezte õt. Simon V. László hasonlóképpen nagy jelenség volt a Hit Gyülekezetében: a dicséret közben, amikor égnek emelte kezét, hogy magasztalja az Örökkévalót, a Mindenhatót, a Fenségest, a hóna alól kilógott a stukker. Kezével “V” betût mutatott: Jézus gyõzött.
A tatabányai lány végül eltûnt. Isten meghallgatta az imákat (Németh Sándor még nem könyörgött ennyire semmiért). A Nemzetbiztonsági Hivatal valószínûleg beépítette a fiatalkorúak közé, mert – az õt követõ gyülekezeti biztonságiak szeme láttára – az egyik aluljáróban beleszeretett egy hosszú hajú, pattanásos fiúba. Feladta az ördög.

.

Fesz van

Németh Sándor két napja eltûnt. Nem gázolt belém, nem helyezett nyomás alá, naponta csupán háromszor-négyszer hívott. Beteg? Amerikába ment? Morvay kibökte, hogy Camp Davidben van. Mit csinál ott ilyenkor? Hideg van. Csak nem Bibliát olvas? De jó lenne

- futott át rajtam a borzongás (hátha talál benne valamit az irgalomról). Ezt a lehetõséget hamar elvetettem: a Bibliától már elszokott. Azzal nem tölt el két napot.

Megcsörrent a telefon. A gyomrom összeugrott, a fejemre zsibbadás jött, súlyos depresszió és félelem szállt rám. Ez õ. Az Isten embere.

- Le tudsz jönni Camp Davidbe? – kérdezte.

- Természetesen.

- Czingiszer Imre nálunk van. Rögtön indul, felvesz a székházban. Az Opus Dei-rõl szóló könyvet olvasom. Elképesztõ, ami ebben van. Eddig nem értettünk semmit. De most megvan a kulcs. Tegyetek félre mindent, errõl szól az újság e heti száma.

Szorongás vett rajtam erõt. A világi közvéleménynek szánt közéleti lapunk (a Hetek) újabb világösszeesküvést leplez le (az általunk kiadott könyv alapján). Következik: az Opus Dei. A szerzõ ezúttal is – Németh Sándor (mértéktartó írás lesz). Természetesen most is álnéven (az alapító-fõszerkesztõ akkor már hetente írt álnéven egy-egy kolumnát). Lassan megértettem, lapunk arculata most rajzolódik. A Hetek vonásai kezdenek kísértetiesen Németh Sándorra (és fõleg Németh S. Juditra) hasonlítani.

Legyõztem a világias reflexeket. Utasítottam mindenkit, hogy az iraki vegyi fegyvereket felejtsék el. Koszovó ejtve. A pedofil bécsi püspök az lehet, mert arról minden számban adunk (minden héten keresi a fõszerkesztõ, és zabálja az olvasó). Izrael – mint mindig – címlap (ide jön vissza az Úr). De a földrengés nem téma. A bõsi vízlépcsõ elhalasztva.

Hiába. Sokat kell még tanulnom – roskadtam le egy székre. Pedig már azt hittem: sikerült teljesen alárendelnem magam a vezetõ lelkész gondolkodásmódjának. Mindent megtettem, hogy sikerüljön. Annyiszor megfogadtam: “Bemegyek a kenet alá. A fõszerkesztõ szellemi ember, nekem nem a világiak vakságát kell követnem.” Németh S. Judit hatrészes Izrael-sorozata után úgy éreztem, engem már meglepetés nem érhet. Fel sem tûnt, hogy a kultúra rovatban csak olyanok írnak filmkritikát (például Németh Szandra), akik nem látták a filmeket. A Hitélet rovat tervére (amellyel befogtuk az Új Magyarországot, és megközelítettük az Új Demokratát) szemem se rebbent. De az Opus Deire – bevallom – nem számítottam. A témaválasztás a Hit Info (és Csontos Jenõ) legszebb napjait idézte. Lehet, hogy egy keretesben idézünk majd az Albertóból.

Már alig emlékeztem arra, hogy Németh Sándor egy mértékadó polgári lap szerkesztésére kért fel. Azt a célt tûzte maga elé, hogy egy év alatt lekörözi a Népszabadságot. Szép dolog az ambíció – gondoltam, és felépítettem egy szokványos szerkesztõséget. Nem tudtam, hogy más lesz a taktika: saját pályánkon verjük majd meg a Magyar Hírlapot. Abban kerekedünk fölül, amiben õk a leggyengébbek: a szellemi látásban. Az Opus Deirõl õk még csak nem is hallottak. Nem tudják, mi az a “Babilon misztériuma”. Az “Antikrisztus”-ról talán még egy írást sem közöltek. Nálunk havonta van három. Ebben gyõzzük le õket. Hírek helyett próféciákat adunk. Ezzel hódítjuk el az olvasótábort.

Késõn jöttem rá Németh Sándor ravasz taktikájára. Elkövettem azt a hibát, hogy a világi hírközléssel próbáltam felvenni a versenyt. Felültem olyan maszlagoknak, mint tárgyilagosság, tényszerûség. Ezért nem bukkantunk rá az Opus Deire. Hiába rendeltük meg a napi MTI-híreket, szereztük be a külföldi hírügynökségek anyagait, állítottunk embereket a külföldi lapokra, a hírtelevíziókra. Riportereket küldtünk a parlamentbe (feleslegesen, mert ott volt lapunk vezetõ munkatársa: Hack Péter). Ott voltunk a belpolitikai eseményeken, külföldi tudósítóktól rendeltünk cikkeket. Kiguvadt szemmel figyeltük a CNN-t, amely folyamatosan ment a szerkesztõségben. De sehol nem hozták az Opus Dei aktuális ármányait.

Azért nem, mert azt mi fogjuk leleplezni. A szellemi látással tudjuk megelõzni az amerikai és a magyar riválisokat. Németh Sándor elképzelése az volt, hogy majd utánunk jön a világ. (A lap szlogenje: “Hetekkel a világ elõtt.” Ezt a gyülekezeti intrikusok késõbb megváltoztatták: “Retekkel a virág elõtt.”) A vezetõ lelkész szerint nem kell ahhoz riportereket küldeni a Föld minden zugába, hogy tudjuk, mi történik. Prófétikus látás kell hozzá, ami nálunk megvan. Így lett közéleti lapunkban a hét legfontosabb eseménye az Opus Dei (végül is Németh Sándor ezen a héten vette kezébe a róla szóló könyvet).

Testi módon a CNN-bõl vártuk a szenzációt, de nem onnan jött. Bámultuk a BBC-t, pedig “azok nem tudnak semmit”. A hiteles forrás karnyújtásnyira volt tõlünk, és észre sem vettük. Az információ a legmegbízhatóbb helyrõl származott: a “Vatikán titkos ügynökei: Opus Dei” címû tényfeltáró könyvbõl, amelyet a gyülekezet be sem jegyzett, illegális kiadója jelentetett meg. Az orrunk elõtt volt a hét eseménye, és elmentünk volna mellette. Még jó, hogy volt egy hírérzékeny fõszerkesztõnk, aki észreveszi az ilyesmit.

Azonnal hozzáláttam, hogy pótoljam a mulasztást. Morvay Péter már írt egyszer a témáról (talán a fordítás elõtt álló könyvbõl) a Hit Infóban. Eszerint az Opus Dei világi (“szerzetes”) rend, amely nem látható. Tagjai a katolikus egyházra esküsznek fel, de világi foglalkozást ûznek. Beszivárognak az államhatalomba, a gazdasági életbe, a politikai pártokba, a pénzvilágba. Ezeken a helyeken érvényesítik Róma világuralmi törekvéseit. Õk a Vatikán titkos ügynökei. A jezsuiták földalatti szervezete.

Az ajtóban megjelent Czingiszer Imre, Németh Sándor sofõrje, egyik legbelsõ szolgája. Õ járt néha bevásárolni, szállította a családot. Olykor vigyázott a házra. Kértem, várjon egy percet, amíg jelzem a feleségemnek, hogy – az Úr kiismerhetetlen akaratából -ma sem megyek haza. Amint letettem a kagylót, kipillantottam az ablakon. Nem láttam a Ford Mondeót. Nyilván legurult a ház elé. Kimentem az udvarra, de nem láttam sehol. Nem volt az utcán se. Felmentem a parkoló végébe, egészen Hack Péter házáig, de ott sem volt. Visszatértem a székházba, és megkérdeztem az ügyeletest:

- Jól emlékszem, hogy Czingiszer Imre járt itt, és én beszéltem vele? Vagy ez tegnap volt?

- Nem – válaszolta -, most járt itt az Imre, de azt mondta, hogy elindul vidékre.

- Valamirõl megfeledkezett – mondtam. – Rólam. Azért kellett bejönnie, hogy engem elvigyen.

Nyilván nem felejtett el – gondoltam. Kimentem az utca végére, de ott nem volt. Lehet, hogy lement a Bécsi útig. De ott sem volt. Talán csak nem látom. Felhívtam az ügyeletest:

- Van mobiltelefonja az Imrének?

Csengettem. Czingiszer felvette. A háttérben motorhang.

- Hol vagy, Imre? Itt állok a Bécsi úton.

- Elindultam. A Margit Kórháznál járok.

- De Imre. Nem vagyok a kocsiban. Engem kellene levinni.

Nem tudtam várni – mondta Czingiszer Imre. – Már így is fesz van. Még a Sándoréknál voltam, amikor telefonált a Judit, hogy induljak. Éreztem a hangján, hogy már feszültség van.

- De Imre – mondtam -, még nagyobb lesz a feszültség, ha megérkezel, és nem vagyok a kocsiban. Sándor engem vár. Nem tudja megírni a cikkét, ha nem megyek le. Pedig azért van ott. Még a számítógépet sem tudja bekapcsolni.

- Nem tudsz lemenni vonattal?

- Mire leérek, a lap kijön a nyomdából. Ötszáz méterre vagy tõlem. Gyere vissza értem.

- Azt nem lehet – mondta Czingiszer Imre. – A Judit telefonált. Érzem, hogy fesz van. Padlógázzal megyek, nem fordulhatok meg. A Judit azt mondta, induljak. Akkor nem mehetek visszafelé.

- De Imre – mondtam. – Nem látnak. Nem veszik észre, hogy visszajöttél. Nem tudják, hogy elindultál vagy sem. Nincs kamera. Ezt az idõt behozzuk.

Nem lehet. Ezt már nem tudjuk behozni, mert én így is teljes sebességgel megyek. Nem fordulhatok vissza. Ha utolérsz, felveszlek.

Letette. Mentõ ötletem támadt. Hívtam Morvay Pétert:

- Péter. Van egy ügy, ami nincs a kenet alatt. Sándor vár Camp Davidben, de Czingiszer Imre elindult. El kell érnünk. Az Opus Deirõl kellene cikket írnunk. Betett az ördög.

Morvay Péter az Opus Dei hallatán megértette a tét nagyságát. Az utolsó idõkben, az Úr visszajövetele elõtt kiélezõdik a küzdelem Isten országa és a Sátán királysága között. Lehet, hogy az Opus Dei adja majd az Antikrisztust. Figyelmeztetni kell a világot. Ha nem sikerül, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Már így is ötszáz méter hátrányba kerültünk. A Vatikán leleplezése került veszélybe. Ha nem lépünk idóben, beülnek a jeruzsálemi Templomba.

Egy perc múlva Morvay Péter csikorgó kerekekkel kivágódott a Bécsi útra. Nem állt meg, csak lassított. Kicsapódott az ajtó. Ahogyan egy kaszkadõrbemutatón láttam, beugrottam a száguldó autóba. Nekiestem a mûszerfalnak. “Azt hiszem, eltört a térdem” – mondtam sziszegve. Morvay gázt adott. Csengettem Czingiszert:

- Imre. Mögötted vagyunk. Várj meg.

- Nem tudok lassítani. Értsd meg, hogy fesz van. A Judit már másodszor telefonált.

- Imre. Nem látják, ha megállsz. Nem tudok az egyik mozgó autóból átugrani a másikba.

- Próbáljatok megelõzni.

Letette. Akkor mi lesz, ha megelõzzük? Ugorjak rá a szélvédõre? “Hova kerültem? – tûnõdtem magamban, miközben megpróbáltam kiegyenesíteni a lábam. – Nem mer megállni. Kik ezek az emberek, hogy 100 km-re tõlük a sofõr nem mer megállni?” Morvay áthajtott a piroson. Már láttuk a Mondeo hátulját.

- Imre. Itt vagyunk mögötted. Ha belenézel a visszapillantó tükörbe, bennünket látsz. Állj meg, csak egy pillanatra.

- Lassítok.

- Az nem elég, mert mire kiszállok innen, addig lemaradok. Nem tudlak utolérni futva, mert beütöttem a térdem. Lehet, hogy eltörött.

- Azért kellene megelõzni.

- Nem tudunk, a Mondeo gyorsabb.

- Jó. A Kolosy téri templomnál megállok. Ha tíz másodperc alatt odaérsz, rendben. Ha nem, akkor indulok. Már így is nagy lesz a késés. A Judit már kétszer telefonált.

- Rendben. Állj meg. Nem fogjuk megmondani.

A járókelõk azt hitték, filmet forgatnak. Keresték a kamerát. Morvay teljes gázzal bevágódott Czingiszer mellé. Fejjel beleestem a szélvédõbe. Menet közben kiugrottam. Czingiszer Imre elindult, de már fogtam az ajtót.

- Nem látnak, Imre – kiáltottam, és futottam a kocsi mellett. Igyekeztem páros lábbal beugrani az autóba. Az ajtó berántott.

A kocsiban egész úton nem beszéltünk. Imre izgult. Éreztem, hogy fesz van. Végig döngettük az utat. Inkább becsuktam a szemem. Camp Davidben Németh S. Judit várt bennünket, de még negyedórát elbeszélgetett – nyilván az Úrról – a kertben (akárcsak Éva az Édenben). Aztán lassan elindultak. Czingiszer Imre háromszor kért bocsánatot, hogy késett. “Autóval jöttünk, nem repülõvel” – dünnyögtem magamban, és besántikáltam a hallba.

Németh Sándorral egész éjjel dolgoztunk. Az Opus Deirõl szóló könyvbõl diktált tollba fejezeteket. A leleplezõ mû szerint ami aljasság elképzelhetõ, azt a katolikus világi rend elkövette. Kezükben tartják a világot. Mindenhol jelen vannak. A rendbõl kilépni nem lehet, beépültek a politikai hatalomba. A rend tagjai abszolút engedelmességgel tartoznak a jezsuita generálisnak. Németh Sándor óriási élvezettel olvasta a mûvet. Észrevettem, hogy egyes pontokon a rend tevékenysége kísértetiesen emlékeztet a Hit Gyülekezetére. A vezetõ lelkész olvasás közben többször felsóhajtott: “Van mit tanulnunk a jezsuitáktól.”

Hajnali háromkor a fejem néha ráesett a számítógép billentyûire. Akkor már harmadik napja nem aludtam. De nem akart vége lenni a cikknek. Emlékeztettem Németh Sándort, hogy a szöveg mennyisége már most sokkal több, mint amennyi egy oldalra elfér.

- Nem számít – mondta. – Annyi oldalon közöljük, ahányra kifér.

Azon tûnõdtem, miért kell a könyvet még egyszer, újság formájában is kiadni.

- Egy napilap formátumú újságban viszonylag ritkán jelennek meg több oldalon át húzódó cikkek – próbálkoztam.

- Nem kell nekünk mereven ragaszkodni a formákhoz -közölte a fõszerkesztõ. – Átléphetjük a magunk által állított szabályokat.

Feladtam. Lehet, hogy a következõ héttõl megszûnnek a rovatok is. Jószerivel úgyis a Németh család írta valamennyit. Majd folyamatosan beömlesztjük a szöveget az újságba. Talán még tördelni sem kell.

Hajnali négykor Németh Sándor a hallba irányított. Adott egy plédet, és engedélyezte, hogy a bõrkanapén feküdjek, amíg õ alszik az egyik szobában. Azt hittem, azonnal mély álomba zuhanok. De furcsa zajra lettem figyelmes. Tõlem nem messze mûködött a belsõ szökõkút. Aranyhalak úszkáltak benne. Folyamatosan csobogott a víz. Éppen olyan hatást keltett, mint amikor az úttörõtáborban vizet csurgattak az ember füle mellett. Nálam ez mindig bevált. A bõrkanapéra gondoltam. Mi lesz, ha nem ébredek fel, a biológiai reflexeim pedig mûködésbe lépnek?

Elõször azt kerestem, hol lehet a szökõkutat elzárni. Aztán arra gondoltam, leengedem a vizet. De akkor megdöglenek az aranyhalak. Mi lenne – töprengtem -, ha kihalásznám a halakat egy edénybe, és úgy engedném le a vizet? A csobogás nem múlna el. Visszafeküdtem, és igyekeztem nyitva tartani a szemem. Úgy éreztem, mintha egyre jobban erõsödne a csöpögés. A várt hatás nem maradt el. A mosdót nem mertem használni, mert felriaszthatja a szolgálati ajándékot. Nem kockáztathattam meg. Azt hittem, szétdurranok. “Hülye Rapp Attila a csehszlovák regõs táborban” – tolultak a kínzó emlékek az agyamba. Hajnali öt körül úgy éreztem, hogy a hatodik osztályos Rapp Attila ott áll nagy fülekkel, fekete klott gatyában a bõrkanapé mellett, és két vizes pohárral a kezében vigyorog rám.

Odakinn világosodott. Németh Sándor felkelt.

- Jól aludtál? – kérdezte.

- Igen – mondtam. – Remekül. Használhatom a mosdót?

- Ott van jobbra.

Minden lépés egy örökkévalóság. Csodálatos hajópadlón lépkedek. Ez nem ázhat el. Sikerült, elértem az ajtóig. “Halleluja -mondtam õszinte hálával a szívemben. – Dicsõség az Úrnak.” Szorongásom azonban nem múlt el: attól féltem, hogy perceken át elnyomom a szökõkút csobogásának zaját (amely annyira nyugtatja a szolgálati ajándékot, különösen ilyenkor, reggel). Megnyitottam a vízcsapot, hogy fedezzem magam. “Csak nem hiszi, hogy zuhanyzok?” – kaptam fel a fejem.

Hazafelé nyitott szemmel aludtam. Németh Sándor igyekezett közvetlen lenni, mintha barátok lennénk. Teljesen úgy viselkedett, ahogyan emberek szoktak egymással. De már nem ültem fel ennek. Pavlovi reflexeim ellenálltak. A közvetlenség után mindig belém állította a “kést”, vagy szemrebbenés nélkül átgázolt rajtam. “Ha nem harapok rá a kockacukorra – gondoltam -, jobban megúszom a korbácsot is.” A vízumkérelmem akkor már ketyegett az amerikai konzulátuson. “Menekülni, bárhová – ez járt a fejemben. – Túlélni valahogy.” Barátságos voltam, de a szívemet, azt már nem nyitottam meg.

Reggel nyolcra érkeztünk Budapestre. Németh Sándor délelõtt tíz órára elõadást hirdetett, amelyen a kommunikációról beszél majd. “Várlak tízre” – mondta, és elváltunk.

A fõiskola alagsorában várakozott a teljes gyülekezeti elit. Németh Sándor rövid bevezetõ után a tárgyra tért: “Ha nem lehet veled kommunikálni, akkor te beteg ember vagy. Torz a személyiséged. Nem tudod kifejezni magad. A benned levõ érzéseket magadba fojtod. Képtelen vagy megnyílni a másik ember elõtt. Alkalmatlan vagy arra, hogy megfogalmazd a gondolataidat. Tudd meg, hogy beteg a lelked. Démonikus.” És így tovább, mintegy két órán át.

Többen óvatosan rám néztek. Mindenki tudta, hogy rólam beszél. A janicsárképzés forgatókönyve szerint most össze kellett volna omlanom. Majd még készségesebbnek lennem a tekintély felé. De ezen már túl voltam. Akkor már többen tudták, hogy nem kapok levegõt. Odahajoltam az elõttem ülõ Piszter Ervinhez: “Szerinted én nem tudok kommunikálni? Betegesen introvertált típus vagyok? Nem tudom a gondolataimat és az érzéseimet kifejezni? Akkor most elõremegyek, és kifejezem az érzéseimet: szétverem a pofáját ennek a szemétládának. Metakommunikatíve.” Lefogtak. Németh Sándor csak mondta tovább.

A kommunikációs tréning végén az engedelmes hívek messze elkerültek (Szekeres Gyuri véletlenül sem mondta, hogy “nagyon szeretlek, barátom” – nehogy meglássa a vezetõ lelkész). A többiek csendben kitartást kívántak. Kozma Napsugár és a szerkesztõség több ifjú munkatársa mélyen felháborodott, és nagyon megbotránkozott. Õk látták, hogyan készül a Hetek. Látták mûködés közben a zseni fõszerkesztõt is. Nyugtatgattam õket: “Nem így gondolta a Sándor.”

Közben Szamóca hívott telefonon. Üzeni a Sándornak, hogy a feladatot végrehajtották: megtalálták a jezsuiták központját, az Opus Dei feltételezett magyarországi székhelyét. Megfigyelés alatt tartják a házat. Úgy álcázzák a katolikusok, mintha csak két egyetemista lakna ott. “Ne mozduljatok onnan – mondtam. – Szekrény Gyuri feküdjön keresztbe a kapuban. Amikor a pápa bemegy, fényképezzétek le. Ha máglyát láttok az udvaron, lõjetek.”

Aztán amikor egyedül maradtam, megsürgettem az amerikai konzulátust. Azt a levelet fogalmazgattam magamban, amelyet a vezetõ lelkész kézhez kap: “Kedves Sándor! Amikor ezt a levelet olvasod, már az óceán felett repülök…” Nemes Pali megérzett valamit. Éppen Králl Csabával beszélgettünk, amikor közölte: “Innen nem lehet elmenni. Németh Sándortól te soha nem szabadulhatsz meg. A távolság nem old meg semmit. Bárhová mész, utánad mennek. Éjjel-nappal átkozni fognak, tönkreteszik az életedet. Amilyen fontos vagy neki, bele is halhatsz.” Ha halni kell – gondoltam -, akkor haljunk meg emelt fõvel, szabadon. És aggódva pillantottam Nemes Palira: “Rossz bõrben vagy.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (19 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +28 ( 30 szavazatból)
Bartus László: Fesz van - "A bolond lány" és a "Fesz van", a címadó történet, 5.0 out of 5 based on 19 ratings

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Letöltöttem, de még nem volt időm rá.

    A két ünnep között szerintem lesz rá időm!

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Egyedül a rálátó, tárgyilagos humor az, ami viszi a történetet. Meg a Németh Sándor féle aljasság.
    Mennyi embert aláz meg ez a hitvány szekta vezér?
    Még jó, hogy az ilyen átkok nem fognak.
    Esetleg visszaszállnak.
    Az viszont keserves lesz ennek a pojácának!Működtethet bármilyen imakommandót,meg fogja találni.
    Tudom.
    Engem is átkoztak. Vissza is szállt rendesen a küldőjére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  3. Hát én ilyen jót már régen röhögtem! A Horn Gyulás megbeszélés egyszerűen klasszikus. Végigélni persze nem lehetett ilyen vidám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  4. Már olvastam a könyvet. Egyszerre lehet sírni, és nevetni rajta. Tragédia és komédia . Olyan abszurd, ez az egész. Egy régi állami gondozott oszt.társam hit gyülis. Rendszeresen támogatom nehéz sorsa van. Cigány missziót vezet. 1 hétig nálam lakott, hogy kipihenje magát. Sokat beszélgettünk. Mondtam neki olvassa el a hitgyüliről írt AN cikkeket. ( nincs internete otthon). Elmeséltem neki sok mindent. Azt mondta nem szabad Bartus cikket olvasni. Miért kérdeztem. Isten azt mondja vizsgáljatok meg mindent. Nem birkának teremtett minket Isten. Adott látó szemeket halló füleket. Akkor se szabad mondta….., mert ha elolvasom a rossz szellemek belém költöznek. Ne hülyéskedj mondtam neki. De nem tudtam elérni, hogy elolvassa. Pedig tudom hogy szeret, és szüksége van rám. Ilyen erős hatása van n.s-nak. Mit taníthat a cigány misszióban? Nagyon nagy a sötétség Magyarországon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  5. Nagyon elvezetes reading vagy olvasmany!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  6. A “bolond” lany anno azt kepzelte hogy szerelmes Nemeth Sandorba es termeszetesen az Isten akarata. Szoval ahogy irva van uldozte NS-t a szerelmevel szo szerint. Ha kelett parokat vett fel hogy kijatsza a beleptetok figyelmet es az utcan is kovette NS-t es azt kiabalta hogy “gyereket akarok toled” A nyilt utcan.

    No gondoljatok el hogy a Nemeth S Judit mennyire lehetett kibukva ezen hogy egy tinedzser fruska szexel kinalgatja a ferjet es ( innen csak gondolom ) joooooool megraghatta a ferje fulet hogy aztan most mar tegyen pontot az ugy vgere. NS nel ez prioritast is kapott. Nem is akarmiyet mert a biztonsagi szolgalatnl egy kulon csapat foglalkozott a lany figyelesevel, es ha feltunt akkor a semlegesitesevel a gyulekezetbol NS kornyezetebol valo eltavolitasaval.
    Mutatva a kereszteny “ertekeket” egyik alaklommal az egyik fojanicsar K.Gabor es “Szucsi” becenevu aljanicsar elvittek a lanyt egy kis esti setara a kozeli erdobe ahol felpofoztak es a cipoit feldobtak a fara egy kis ejji terror jegyeben.

    Nekik uzenem hogy ha nem vagy mas hogy emlekeznek erre akkor van segitseg mert a sofor es a segitok pontosan emlekeznek az esetre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  7. "tisztelthölgyeimésuraim"

    .
    .
    Nem tette jól N.S., hogy nem vette maga mellé a bolond lányt. Van rá pozitív példa az Újszövetségben is…
    Jézusnak is volt egy tanítványa – követője, Mária Magdolna – akit később Bűnbánó Magdolnának neveztek el. Évszázadok óta szentként tisztelik…
    Egy alkalommal Jézus nyilvánosan szájon is csókolta őt, ami a gyülekezetben viszolygást váltott ki… Na és ?
    .
    Egyébként fontos ember volt ez a Magdalena, mert ő vette észre, hogy a sír elől elgörgették a követ és, hogy a holttest is hiányzik, melyet azonnal jelentett az elképedt gyülekezetnek, amiből rögtön arra következtettek, hogy nemcsak a lélek, de – ezek szerint – a test is képes föltámadni… khm… .
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos