Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Katolikusok és banditák 2013. október 5. szombat 19:44

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Katolikusok és banditák

Ha pontosan idézték a híradások Orbán nyilatkozatát, akkor azt mondta a legutóbbi közrádiós eligazításon, hogy “Horvátország egy római katolikus állam, amelyikkel sok száz éve jó viszonyt ápol Magyarország, és ezt a viszonyt semmiképp nem szabad elrontani gazdasági érdekek kedvéért”. Ha ez így van, akkor Orbán először mondta ki, hogy az ő állama római katolikus állam, amely erre hivatkozva próbál kiegyezni a horvátokkal. Jó lenne, ha felfigyelnének erre azok, akik továbbra is csupán maffiaállamnak látják Orbán-rendszerét, és nem képesek elhelyezni történelmi távlatokban.

Orbán azt mondja, a horvátokkal való “jó viszonyt nem szabad elrontani gazdasági érdekek kedvéért”. Csakhogy a jó viszonyt nemcsak elrontották, hanem fenn is tartották egészen addig, amíg a horvát állam nem indított büntetőeljárást Hernádi Zsolt ellen. A MOL minden bizonnyal vesztegetés árán terjeszkedett Horvátországban. A horvátoknak ez eddig sem tetszett, de ez nem számított addig, amíg veszélybe nem került a Videoton VIP páholyának állandó összetétele.

Amikor a Hernádi elleni elfogatóparancs után Orbán azt mondja, hogy „rendben, egyezzünk ki, ne rontsuk a jó viszonyt, jó katolikusok vagyunk”, akkor gengszterfilmek jelenetét látjuk, ahol a maffiafőnököt földre teperik és pisztolyt nyomnak a fejéhez. Egyezzünk meg, mondja erre, minek ez a háborúság.

Orbán ezzel a szöveggel két dolgot ismert el: egyrészt Hernádi bűnösségét, másrészt azt, hogy a másik fél nagyobb puskát tartott a fejéhez, mint amekkora neki van. Ez a másik tanulság arról szól, hogy miből ért Orbán. Nem a szép szóból. Hanem a homlokához nyomott pisztolyból.

Ha Hernádi ártatlan lenne, Orbán előzékenyen kísérné el Zágrábba, hogy álljon nyugodtan a horvát igazságszolgáltatás elé. Nem hagyta volna ki az ügyben rejlő propagandalehetőséget, hogy a kamerákba mondja: a magyarok nem csalnak, nem vesztegetnek, nem követnek el bűncselekményt. De a magyarok csalnak, vesztegetnek és bűncselekményt követnek el, ezért megegyezést ajánl. Elvégre barátok vagyunk. Hernádi azért nem akar az igazságszolgáltatás elé állni, mert nem ártatlan. Ha Orbán hinne az ártatlanságában, akkor bíztatná, hogy menjen el Zágrábba. Ezen a kihallgatáson évekkel ezelőtt áteshetett volna. Kimegy, elmondja, hazajön, vége az ügynek. De nem ez történt. Akit megvesztegetett Hernádi, azt már el is ítélték. Pontosan tudja, miért bujkál a horvátok elől.

Ezért kezd a jogi út helyett Orbán maffianyelven beszélni: elismerem, hogy megfogtál bennünket, de hát mindketten tudjuk, hogy a dolgok így működnek. Nem kell tovább feszíteni a húrt. Egyezzünk meg. Mi visszaadjuk azt, amit elloptunk, ti pedig elengeditek az emberünket. Mindenki tegye le a fegyverét, cseréljük ki a túszt a pénzre. Mi átadjuk az INA-t, ti visszaadjátok Hernádit. Elvégre jó katolikusok vagyunk.

Hogy Magyarország népe nem háborodik fel ezen az ótvaros maffiaszövegen, a nyíltan hangoztatott bűnözői mentalitáson, az végtelenül lesújtó. Hogy Magyarország egy emberként fog össze ebben az ügyben, mint egy útszéli rablóbanda, az mindennél többet elmond.

Orbán elismeri, hogy maffiamódszerekkel dolgozott a MOL, most hasonlóan maffiamódszerekkel kívánja az igazságszolgáltatást elkerülni. De a magát demokratikusnak nevező ellenzék ezt nemcsak elfogadja, hanem természetesnek is tartja. Viselkedésével azt a látszatot kelti, mintha az egész ország a maffia része lenne. Mintha egész Magyarország vesztegette volna meg a volt horvát miniszterelnököt, nemcsak Hernádi Zsolt. Mintha együtt buktunk volna le.

Orbán ajánlata a baltás gyilkos kiadatásával azonos gazemberség. Bűnözői gondolkodásra vall, semmi köze a joghoz. Innen lehet látni, hogyan jár ennek az embernek az agya. Jogállamban lehetne arról tárgyalni, hogy a MOL (vagy a résztulajdonos magyar állam) átadja-e az INA-t a horvátoknak, lehet beszélni a két ország jó viszonyáról, ha nem is azon az alapon, hogy mindkettő katolikus állam. De a Hernádi-féle büntetőeljárástól függetlenül.

A jogtisztelő magatartás az, hogy Hernádi odaáll az igazságszolgáltatás elé, megkap minden segítséget, hogy megvédje az ártatlanságát. Ha nem ártatlan, megkapja a törvényes büntetését és leüli. Ennek semmi köze ahhoz, hogyan állítja helyre Magyarország és Horvátország a törvényes helyzetet és a jó viszonyt.

Ápolhatná Orbán a jó viszonyt azzal is, hogy eleget tesz a horvátok kérésének. Nem mellesleg a nemzetközi jognak is, és kiadja Hernádit. Ez ugyan nem katolikus megoldás, de a jó viszonynak ez használna legjobban. Ehelyett elhiteti a magyarokkal, hogy a jogállami magatartás megkerülése magyar érdek. Miközben Magyarország legnagyobb nemzeti érdeke a joguralom lenne.

Egész Magyarország úgy viselkedik az ügyben, mint a rajtakapott tolvaj. Pedig Magyarországnak nem kellene azonosulnia a Hernádi által elkövetett bűncselekménnyel. Ez olyan hatást kelt, mintha Magyarország bízta volna meg, és helyeselné a magyar gazdasági érdek bűncselekmények útján történő érvényesítését. Orbán visszaviszi az országot a törzsszövetségi viszonyok közé, amikor együtt jártunk rabolni. Közös ellenség volt a külvilág, amellyel szemben minden megengedett. Befelé összetartunk, ha elkapnak közülünk valakit.

Mindezt azok a jobboldaliak helyeslik legjobban, akik habzó szájjal tiltakoznak a multinacionális cégek “gyarmatosítása” ellen. Pedig az ő esetükben senki nem bizonyította, hogy a magyar piacon való térnyerésüket vesztegetéssel érték volna el. Hernádi pedig nemzeti hős, mert ilyen ügyesen megszerezte a horvát energiacég fölötti rendelkezés jogát. Hol vagyunk? A középkorban? Hernádi a Búvár Kund?

De az már végképp érthetetlen, hogy a magát demokratikus ellenzéknek nevező liberális baloldal beáll ebbe a kórusba. Ez a demokratikus ellenzék akarja visszaállítani a jogállamot, amely szemet huny egy törvénytelenség gyanúja fölött? Nem azt mondja, hogy meg kell jelenni az igazságszolgáltatás előtt? Egyetért azzal, hogy ne a bíróság döntsön egy bűnügyben, hanem a két jó katolikus állam banditák módjára történő megegyezése a törvények felett?

Hernádi a mi Safarovunk. Ez azerbajdzsáni stílus, nem európai. Pénzért kiváltjuk a bűnözőnket. Mindez két európai uniós tagállamban, azon az alapon, hogy jó katolikusok vagyunk, ezért több száz éve ezekkel a gengsztermódszerekkel dolgozunk.

Horvátország most vizsgázik. Ha Horvátország jogállam, azt mondja: örömmel fogadjuk Orbán Viktor ajánlatát a jó viszony rendezésére. A szakértők vizsgálják meg az INA horvát tulajdonba vételének lehetőségét és annak feltételeit. Ha a bíróság bebizonyítja, hogy a MOL törvénytelen eszközökkel szerzett irányító jogot a horvát cégben, akkor a jogászok vizsgálják meg a semmisség lehetőségét. De Hernádi Zsoltot várjuk szeretettel a horvát büntetésvégrehajtási intézetben előzetes letartóztatásának megkezdésére. Felszólítjuk a magyar államot, hogy tegyen eleget a nemzetközi elfogatóparancsnak. Adja át Hernádit a horvát igazságszolgáltatásnak. Hernádi Zsoltnak megvan minden lehetősége, hogy az ártatlanságát bizonyítsa. Horvátország átlátható és törvényes eljárást ígér. A magyar államnak minden feltételt biztosít, hogy segítse Hernádi jogi védelmét az eljárás során. Hozzájárul európai uniós megfigyelőkhöz is. De Orbán minden ajánlatáról csak a Hernádi-féle büntetőeljáráson kívül lehet beszélni, és nem helyette. Ez a jogállami válasz.

Ha Horvátország ezzel szemben elfogadja Orbán ajánlatát, azt a látszatot kelti, hogy a Hernádi-féle eljárás első számú célja valóban az INA megszerzése és nem a bűn üldözése volt. A megegyezés arról szól, hogy Orbán elismeri a vesztegetést és Hernádi bűnösségét, a horvát állam pedig elismeri, hogy a jog számára a zsarolás eszköze volt.

Nevezhetik peren kívüli egyezségnek, hogy megállapodnak a magyarokkal a bűnöző elengedéséről, ha visszakapják azt, amit a bűncselekménnyel elvettek tőlük. De a látszat az, hogy zsaroltak, és Orbán már most ezt a látszatot kelti. Orbán magatartásánál nincs visszataszítóbb: egy bandita leüt, kirabol, fosztogat, és amikor sikerül ártalmatlanná tenni, azt mondja hátracsavart kézzel, hogy “dehát mi barátok vagyunk”.

Az is hazug szöveg, hogy a két ország viszonyát “nem szabad elrontani gazdasági érdekek kedvéért”. Itt nem gazdasági érdekek miatt romlik a viszony, hanem a Hernádi által elkövetett bűncselekmény miatt. Ha betartják a törvényeket,  a globalizált világban gazdasági érdekek nem ronthatják meg országok viszonyát. Ellenkezőleg. Kivéve olyan eseteket, mint Magyarország, ahol a kormány a törvényesen működő külföldi tulajdonú cégeket is üldözi, agyonadóztatja, kriminalizálja, támadja és zsarolja, uszít ellenük, hogy a tulajdonukat és a piacukat megszerezze, ha Simicska Lajos szemet vetett rá.

A horvátok nagy hibát követnek el, ha futni hagyják Hernádit. Orbán még ebben a helyzetben is tisztességtelen velük szemben. Azt sugallja, hogy Hernádi gyanúsítása mögött “gazdasági érdek” áll. Hernádi nem bűnös, hanem a horvátoknak kell az INA. Ezért akarják a drága jó ártatlan Hernádit elfogatni.

A magyar szélsőjobb (benne a Fidesz többmilliós tábora) most is azt híreszteli, hogy a horvátok csak zsarolnak, az kell nekik, ami most a magyaroké. Még a horvátokat állítják be bűnözőnek, miközben tőlük vették el a cégüket törvénytelen eszközökkel. Ha belemennek az Orbán által ajánlott alkuba, akkor a fideszes propagandát erősítik: Hernádit ártatlanul akarták lecsukni. Orbán megvédte őt is, és a magyar érdeket is.

Azzal is kábítják a magyarokat, hogy Orbán pórázon tartott kiskutyája, Polt Péter legfőbb ügyész már ártatlannak nyilvánította Hernádit. A bűncselekmény Horvátországban történt, a horvát hatóságok jogkörébe tartozik. Teljesen indifferens, hogy Hernádiról Magyarországon mit mond az ügyészség. Semmiféle magyar “eljárás” nem helyettesíti a horvát büntetőügyet.

A horvátok akkor járnának el korrektül, ha Hernádit nem engednék futni. Ragaszkodnának az eljárás lefolytatásához, az igazságszolgáltatás függetlenségéhez. Ettől függetlenül folytatnának tárgyalásokat a törvényes helyzet helyreállításáról.

Aztán ha elítélték Hernádit, a jó viszonyra való tekintettel, adhatnak neki horvát elnöki kegyelmet. Ezzel is bizonyítva, hogy Horvátország, mint az Európai Unió tagja, már nem katolikus banditaállam, hanem liberális jogállam, amely annak ellentéte. Ezért nem kompatibilis Orbán katolikus banditaállamával.

Ha ennek ellenkezője történik, a liberális demokratikus Európa keresztet vethet magára. Egy petákot nem adnék azért, meddig marad meg a szabadsága.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (70 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +128 ( 136 szavazatból)
Bartus László: Katolikusok és banditák, 4.7 out of 5 based on 70 ratings

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

55 Reader’s Comments

  1. Szerintem sem a MOL, sem Hernádi Zsolt ebből a dologból jól nem fog kijönni.
    Legyen Hernádi Zsolt annyira karakán, hogy oda áll a horvát ügyészség elé! Ne felejtsük el, Horvátországot csak úgy vehették fel az EU-ba, ha az EU elismerte az igazságszolgáltatásuk függetlenségét – azaz Magyarország is, hiszen mi igennel szavaztunk az ország felvételére. Akkor pedig miért nem mer Hernádi úr odamenni?
    Vagy nem független a horvát igazságszolgáltatás? Akkor miért szavaztuk meg ez EU felvételüket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Sajnos a horvátok is katolikusok:-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. “Több évszázados jó viszony”?! Én még azt tanultam, szimpla perszonálunió kötötte össze a két országot, noha a kisebb területű Hrvatska kénytelen volt az alávetett szerepét betölteni… Orbán erre is másképp emlékszik.
    A törökök szerint ők 150 év barátságra jöttek, az osztrákok szerint a Habsburg-elnyomás évszázadai boldog békeidők voltak, a nácik szerint őktök aranyosan bántak mindenkivel.
    De még ha tényleg felhőtlenebb lett volna a viszony, mint volt, akkor is: most azért ne nyomozzanak? Irracionális követelés!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Egyetértek Csacsicska Tamással, ilyen, egyébként legális jogi és pénzügyi “trükközésekbe” én is beleláttam. Egyre kell figyelni mindig, hogy a “törvényes kiskapukat” kell megtalálni és akkor nem is lehet “beleszaladni” büntetőügyekbe, és azon belül is zsarolási ügyekbe sem. Ezekkel egy baj szokott lenni, nagyon kevesen tudják csak megállni, hogy ne legyenek mohók, és egy idő után már gátlástalanul rúgják fel a szabályokat, nem elégszenek meg a jogszerű “kiskapuk” nyújtotta “apróbb” csipegetési lehetőségekkel. (Illetve már láttam olyat is, hogy nem is a mohóság vezérelte, hanem egy nagy kockázatos társasjáték résztvevőjeként pusztán az adrenalin szintjének fokozását látta benne).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Elég sokáig (évekig) mondogatták a nyugati uniós államokban, hogy nem Magyarország népére haragudnak, hanem “csak” az OV kormány simlisségeit ítélik el.
    Manapság azonban egyre többen kérdezik személyesen is: “miért engeditek?”
    Meg azt mondják: “Ti szavaztátok meg!” Erre válaszolhattam eddig, hogy ti is Hitlert 1933-ban, de ha a béna, egységre képtelen “ellenzékünk” végül is hatalomban tartja Ovit 2014-ben, akkor már nem lehetnek argumentumaink arra, hogy nem a magyarok többsége olyan, amilyen, és megérdemeljük, amit ezért majd el kell szenvednünk. Ez a Hernádi ill. INA ügy akár egyfajta (ha nem is fő-) próbának is tekinthető a nálunk már lerombolt jogállamiság ügyében.
    Hiába mondod Te is, testvér, hogy nem vagy része a birka népnek és hiába mondom én is. Ugyanúgy elér bennünket az ovi és csókosai által terjesztett döghalál, mint a birka magyarokat. Ezért menekül, aki csak tud.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos