Ronai and Ronai
AMERIKAI

Rózsa Mihály: A forradalomtól nem kell félni 2013. szeptember 26. csütörtök 14:29

  • Hozzászólások(69)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Rózsa Mihály: A forradalomtól nem kell félni

Tegnap egy nagyon érdekes beszélgetésen vehettem részt a Firkász étteremben a Liberális Klub rendezésében. Tarján András barátom, a zseniális Bitó Lacival beszélgetett. Az egész beszélgetés rendkívül érdekes volt, aki nem jött el, az bánhatja. De volt a Bitónak egy nagyon érdekes gondolatmenete, amitől nem tudok szabadulni.

Emlékeztetett minket arra, hogy nagyon sokan szeretik idézni Bibónak azt a mondatát, hogy demokratának lenni annyi, mint nem félni. Csakhogy azt már kevesen teszik hozzá, hogy Bibó részletesen ki is fejti, hogy mi az, amitől nem kell félni. És nagyon fontos gondolata ezek között, hogy a forradalomtól nem kell félni!

Láthattuk már a választási törvény erőszakos és egyoldalú megváltoztatásánál, hogy a Fidesz mit akar kezdeni a jogállammal, miként is viszonyul a szabad választások intézményéhez. Baján meg is mutatta, mennyire tiszteli a választási tisztaságot. És ott lebeghet előttünk a határon túliak szavazati jogának kérdése, akik levélben szavazhatnak, ellenőrizetlenül, nem is feltétlenül személyesen ők adhatják így le szavazatukat, hanem más is megteheti ezt helyettük. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e hatalmat váltani békésen, demokratikus úton a jelenlegi csapdahelyzetben? Lehet-e ott békésen hatalmat váltani, ahol a választóról listák készülnek, ahol, ha nem kedvező eredmény születik a végén, akkor aki a “rossz oldalon” állt, elveszítheti állását, egzisztenciáját, vagy akár koncepciós perbe is keveredhet? Lehet-e ott békésen változást elérni, ahol a hatalom a hatalmat koncként védi? Bibó azt is mondta: a kommunista akkor a legveszélyesebb, amikor már nem az elvet védi, hanem kizárólag a zsákmányt. Ez erre a neokommunista hatalomra is – sajnos félek – igaz.

Az emberek többsége nyugalomban és békében szeretne élni. A forradalomtól természetesen viszolyog, hiszen nagyon ritka a vértelen forradalom, ahol meg vér folyik, szinte elkerülhetetlen az ártatlan véráldozat. Ezt jó lenne elkerülni. Amíg lehet. Min van a hangsúly? Az elkerülésen, vagy az amíg még leheten? Ha az utóbbin, akkor hol van az a határ, amikor már kimondjuk, hogy nem lehet? Elrabolták 3 millió ember magánmegtakarítását. Elrabolták emberek az ország földjét és szétosztogatták ajándékba haveroknak, rokonoknak. Elrabolták több tízezer ember megélhetését jelentő trafikját, amit jellemzően szintén a haverok és rokonok között osztogattak szét. Koncepciós perek tömegét indították el emberek ellen. Tömegeket bocsátottak el állásukból, politikai okok miatt.  Manipulatív szándékkal, nyerészkedésből bedöntötték többször is a forintot, amin egyesek hatalmasat kerestek, míg tömegek kerültek általa kilátástalan helyzetbe. Rokkant embereket rúgtak ki az ellátásból, hogy a nekik jogosan járó pénzeket saját céljaikra használják fel. Elhibázott gazdaságpolitikájuk okán az országban egyre rosszabb lett a gazdasági helyzet, egyre nagyobb tömeg él létbizonytalanságban. Például tönkretették forrásmegvonásokkal azokat a szervezeteket, akik a hajléktalanokat segítették, közben meg a hajléktalanokat a hajléktalanságuk okán kriminalizálták. Olyan állapotokat idéztek itt elő, ami okán - menekülve innen – több fiatal hagyta el az országot, mint amennyi az 56-os megtorlások elől volt kénytelen menekülni. A szegényebb réteg gyerekei elől gyakorlatilag elvették a lehetőséget ahhoz, hogy felsőfokú képzésben vegyenek részt. A munkanélküliektől megvont támogatásokkal elérték, hogy aki elveszíti az állását, éhhalálra van szinte ítélve. Rossz gazdaságpolitikájuknak köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozások ellehetetlenültek, ilyen arányban a rendszerváltás óta még nem mentek tönkre cégek, mint most. Folytathatnám sajnos szinte végtelen hosszan ezt a sort, miként lett széles tömeg számára elveszve a remény. Ezek az intézkedések közvetlenül érintettek széles tömegeket. És akkor még nem beszéltem a jogállam, a demokrácia tudatos lebontásáról, a média szabadságának erőszakos korlátozásáról, nem beszéltem az ország nemzetközi lejáratásáról, a vállalhatatlan gazemberségek sorozatáról. Ezek nem lépték át a forradalom elkerülésének ”amíg lehet” határát?

Sokan gondolkodnak azon, van-e forradalmi helyzet ma Magyarországon, vagy nincsen. Nagyon okos emberek – pro és kontra - sok érvet tudnak erre vagy arra a változatra felhozni. Csak az a baj ezzel, hogy a forradalom soha nem úgy tör ki, hogy vannak látható és hosszabb folyamatai. Ma teljes nyugalom és béke, holnap már lángtenger mindenhol. Ha kirobban egy forradalom, rendkívül gyorsan történik, nagy dolog sem kell igazán hozzá. Adott a húr, amit feszítenek, feszítenek. Amíg feszítik, nem tudjuk milyen állapotban is van az a húr pontosan. Lehet, hogy egy nagyon pici mozdulat kell a végén már csak ahhoz, hogy nagyot pendüljön és elszakadjon.

Ma Magyarországon az csak a vak vagy hülye előtt nem egyértelmű, hogy rendesen “meg van ez a húr feszítve”. Tekeri a kormány elég rendesen és úgy gondolja, érdemi lazítás az, ha mondjuk rezsicsökkentés kamujával eteti az embereket, miközben a többség pontosan látja, hogy ami csökkentés, az valójában emelés, hiszen a lényeg, hogy a végén mennyi marad a zsebben. De egy egy ilyen tyúklépés, még ha valóban tehercsökkentés is lenne, ahogyan nem az, egy negyed csavarlazítás a teljes csavarfeszítéssel szemben. Mérhető a társadalomban, az egyéni viselkedésben is a feszültség növekedése. De a magyar olyan fajta, hogy csak tűr, tűr, sokáig fát lehet hasogatni a hátán, de aztán a sok tűrés olyan feszültséget halmoz fel benne, hogy amikor kitör, akkor az a tűzhányó erejével ér fel.

Sokan azt mondják, nincs forradalmi helyzet, hiszen az ellenzéki demonstrációkon alig pár ezer ember vesz csak részt, a nagy tömeg hallgat. De ez a kép nem mutat semmit, csak annyit, hogy a hatalom aljasan ügyesen építette fel a megfélemlítés taktikáját. Ne szólj szám, nem fáj fejem - mondják sokan ma még -, és várnak az alkalmas pillanatra. Lehet, ma az ellenzék rendezvényeire pár ezer ember megy ki. A békés rendezvényekre, ahol mindenki tudja, hogy kicsit morgolódunk, majd békésen haza fogunk sétálni, miközben ezzel nem változtattunk semmit, csak erkölcsi kötelességünket teljesítettük. Ráadásul ezt az ellenzéket csak valamivel kevésbé tartja a nagy többség gazembernek és idiótának, mint a kormányt. Ez is sokakat távol tart az utcára vonulástól. De mi történik, ha egyszer az utcán a demokratikus oldal tömege nem lesz békés? Ha bemegy a parlamentbe, ha elindul és keményen lép fel? Az első pár perc vagy óra a kivárásé, de utána simán elképzelhető, hogy több tízezer, több százezer ember is csatlakozna a felforduláshoz.  A jelenlegi hallgatás nagyon nem azonos a forradalmi helyzet hiányával.

Akarom-e a forradalmat? Nagyon sok rossz kormány regnálását éltem át a rendszerváltás után is. Azok a kormányok voltak kisebbségben, amiket rendben lévőnek találtam. Talán a Horn-kormány 94-96-os időszakát mondanám ennek, az első Gyurcsány-kormányt, és leginkább a Bajnai-kormány rendkívül rövid időszakát. De bármennyire is elegem volt ezekből a kormányokból, ha valaki feltette volna nekem a kérdést, hogy akarnék-e forradalmat, a leghatározottabb nem lett volna rá a válaszom. Ma viszont erre a kérdésre már ilyen határozott nemet képtelen lennék kimondani. És néha ettől még magam is meg tudok riadni. Ott MÉG nem tartok, hogy magam ragadjak fegyvert és vonuljak az utcára felszabadítani a városomat, a hazámat, de ha elindulna a demokratikus oldal az utcára ezzel a szándékkal, MÁR nem gondolom, hogy itthon maradnék. Persze akkor is jobban örülnék, ha fegyverek nélkül csinálnánk forradalmat, egyéb eszközökkel – amit vagy lehet vagy nem -, de ma már nem tudnék hittel a forradalom ellen szólni.

Kell-e félni tehát a forradalomtól? Félni biztosan lehet, hiszen az erőszak minden formájától nem árt, ha tart az ember. De van, lehet olyan helyzet, amikor az embernek le kell tudni győzni a félelmét, és vállalni azt is, amit nem szívesen vállal. Van olyan, amikor a rosszat csak radikális fordulat, radikális eszközök változtathatják meg. És félek, ´56 óta ilyen közel ehhez még nem állt az ország, mint most.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (40 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +63 ( 75 szavazatból)
Rózsa Mihály: A forradalomtól nem kell félni, 4.7 out of 5 based on 40 ratings

  • Hozzászólások(69)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

69 Reader’s Comments

  1. Ez egy jó cikk.. Valóban: mi lesz Orbáb bukása után?
    Mert előbb vagy utóbb,.valamilyen módon bekövetkezik.
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/329516_van_e_jogallami_alternativa_az_orban_rendszerrel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Igen, ebben a cikkben:
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/329516_van_e_jogallami_alternativa_az_orban_rendszerrel
    “Mert ha Orbán Viktor rendszere demokrácia (ahogyan ő maga és rajta kívül még néhányan mások is állítják), akkor ezeknek a kétharmados többséggel meghozott törvényeknek az egyszerű többséggel való hatályon kívül helyezése természetesen a jogállami normák megsértésének tekinthetőek. Amennyiben viszont ezt a rendszert nem tekintjük demokráciának, akkor sem a törvényei, sem az intézményei nem köteleznek minket.”
    ” Jogilag nincs semmi akadály a győztes demokratikus ellenzék előtt, mindent megtehet, amit meg akar tenni.”
    “a hideg polgárháború folytatódni fog, ha nem sikerül megfelelő mértékben korrumpálni az új intézmények döntéshozóit és alkalmazottait. A hatalom jelenlegi urai mindenképpen megpróbálják majd rákényszeríteni akaratukat az új, demokratikus, ámde a saját identitásában bizonytalan kormányra.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Nekem is Bajnai szakmaiságának időszaka a leginkább bizalomgerjesztő. A cikkíró vagy lektor ki kéne tegye a vesszőket a tagmondatok közé is, nemcsak ahol épp eszébe jut. Ez az újág azért nem a Story magazin C vágány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Jav.: újság

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. *
    Sajnos Orbanininak a Tek, a hadsereg, talán a rendőrség mellett még a rongyosgárdája, azaz a jobbikos tömeg (B-közép, hugyos parlamenterek, stb,) a háta mögött áll. Ettől pöffeszkedik oly magabiztosan a diktátor…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Hogy mitől pöffeszkedik a diktátor, azt gondolom, mert ilyen alapból!
    Szemrebbenés nélkül tud az emberek arcába belehazudni és eljátszani, hogy itt minden rendben van, csak éppen füldugóval jár, mert nem akarja hallani, hogy mennyire recseg-ropog körülötte minden!
    -
    A jövő évi választásokat kizárólag a számonkérés, az elszámoltatás miatt kellene megnyerniük, mert ahogyan most az ország gazdaságilag és morálisan áll, hát az nem lesz egy főnyeremény….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. *
    Már 2010-ben az első dolga volt ennek törpeszuper-nek, hogy az erőszakszerveket “megreformálja”. Csak úgy bámult a pógár; ez már tud valamit, amit mi még nem tudunk!?
    *
    Hát Hölgyeim és Uraim ! E fenti cikk veleje motoszkált már akkor Vezérünk domború szemöldökcsontja felett, hogy – mint az korábban már kétszer megtörtént – Őt itt békés eszközökkel többé már senki le nem váltja, és meg nem buktatja, de nem ám !!!!!
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. KB
    “Őt itt békés eszközökkel többé már senki le nem váltja, és meg nem buktatja, de nem ám !!!!! ”
    -
    De, az övéi, ha besokallnak és azt gondolják, úgy tán még megúszhatják?
    Vagy segítenek neki elmenekülni, vagy együtt lécelnek le. Nagy itt a tét! Hm?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. orbán tisztában van tetteinek súlyával. erröl árulkodik az egész országot megcélzó megfélemlítés, a választási csalás, a fegyverkezés a tek-kel. elérte, hogy demokratikusan nem leváltható. ezt csak az mszp-együtt nem tudja ebben országban. sajnos a DK sem biztos abban, hogy választáson elzavarható-e orbán rendszere már nem kell sokáig hezitálnia és mehet az mszp-együttel tényleg együtt a politikai süllyesztöbe. ki akar egy eleve vesztes pofozógépre szavazni? bár orbán félelmében mindent megtesz, hogy elrettentsen az eröszaktól, mégis egyre több szó esik egy igazi forradalomról. lásd ezt a cikket is. egyre több embernek van egyre kevesebb veszíteni valója orbanisztánban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Az ország jelenleg olyan, mint egy kukta. Van rajta biztonsági szelep, amin kiengedi a gőzt. Ez a szelep az, hogy még el lehet hagyni az országot. Azok csinálnának forradalmat, akik elmentek, hiszen azért mentek el, mert nem akarnak így élni. Ha betiltják a szabad kijárást – tehát elzárják a biztonsági szelepet -, akkor fog robbanni a kukta, akkor lesz forradalom.
    .
    És még az sem biztos, hogy forradalom lesz, hiszen az emberek már annyira egymásnak vannak ugrasztva, hogy inkább polgárháborúra gondolok. Tehát Orbán fotelből fogja végignézni, ahogy az emberek egymást pusztítják. Majd ha már kevesen leszünk, akkor belép ő is a gárdájával és a TEK-el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Ejnye-bejnye bumburi,persze,hogy nem mondja az ellenzék,hogy Magyarországon diktatúra van,mert nem akar szembe menni a UNIÓVAL . Kiderült,hogy az USA tudott a 2006-os zavargások Fideszes támogatásáról és mégis azt mondják Orbán Viktor ténykedéseire,hogy csak így tovább,ha föllázadna a nép a magukat demokratikusnak valló nagyhatalmak ellen kellene harcolnunk,ahhoz pedig kicsik vagyunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Forradalom akkor tör ki, ha van olyan erő, ami megszervezi. Magyarországon igazi forradalom soha nem volt, és soha nem is lesz. Ez a nép alkalmatlan a forradalomra. Ötvenhatban sem volt forradalom! Volt egy gyengécske lázadás, amit néhány tudatszegény ember most megpróbál forradalomnak kinevezni. Nem volt igazi tömeg a lázadás mögött. A nagy többség otthon ülve sumákolt, várta hogy mi történik, majd ötvenhét május elsején kivonult Kádár mellett tüntetni. Akik elhagyták az országot, azok nagy többsége sem a terror elől menekült, hanem a jobb élet reményében ment ki, mint azok a százezrek, akik ma orbanisztánból menekülnek. Persze közülük sokan kiáltották ki magukat forradalmárnak amikor a határon túl voltak, mert ettől remélték a több támogatást. Úgy viselkedtek, mint a 45 utáni önjelölt partizánok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Kadart es Horthyt osszevetni botorsag…..Horthy millio magyart kuldott a halalba revizionista, nacionalista amokfutasa idejen, mig Kadar “csupan” parszaz ember halalaert teheto felelosse…….. vannak olyan velemenyek is, ha nem Kadar “vallaja” ezt a szerepet, akkor az aldozatok szama sokkal, de sokkal nagyobb lett volna….
    Egesz ‘56 – nak a legnagyobb tanulsaga az, hogy Magyarorszag mint politikailag, mint gazdasagilag szinte nulla, igy egyetlen nagyhatalom szamara sem erdekes, tehat minden harcat sajat maganak kell megvivnia! Nalunk nagyon jellemzo, hogy mindenki a masikra var, akiviszont a cselekves utjara lepne, netan a cselekves elere is allna, azt az “aktual” politikusi szerepben tetszelgok, szohoz sem hagyjak jutni egyetlen forumon sem! Szemelyesn ismerek tobb olyan embert is, aki barhol, barmikor ezerszer “gyujtohangubb” beszedet mondana, mind barmely a palettan talalhato szemely…… A mai ellenzek legnagyobb hibajanak tartom, hogy “kesztyus kezzel” akar a szarhoz nyulni! Maradhatnak dzsentlemenek, de egy maffia berendezkedesu Orbanisztannal szemben ez edes keves lesz, igy konnyen kivivhatjak az ” OROKOS ELLENZEK” megalazo szerepet! Golyoszoroval lovo ellenseg ellen nem lehet parbaj pisztollyal meg veletlenul sem nyerni! A mostani kormany a regnalasa alatt napontafelad annyi magas labdat, hogy ha csak a tizedet leutnek, mar regen nem Orbannak hivnak a miniszterelnokot! Helyette a szart is kakinak becezik, pedig ettol semmivel sem lesz kevesbe budos!!!! Masik magyaros sajatsag: szerveztunk/szerveztem nem egy kormanypolitika elleni demonstraciot, de egyetlen esetben sem fordult elo, hogy legalabb ket magat ellenzekinek hazudo valakik ugyanarraazidore ra ne szerveztek volna! Aztan a kifogasok…….. eppen a fenti cikk irojatol szarmazik az egyik kedvencem: ilyenkor mar hideg van es lehet, az eso is esni fog……….masik dolog, ha o ott,akkor en nem es egy valos indok: kozalkalmazott vagyok, egyedul nevelem a gyerekeimet, lakashitellel es akar egy kepen, egy videon meglatnanak, masnap ki vagyok rugva!! Zeng a kozmedianak hazudott partorganumok mindegyike, hogy mar 10 %alatt a munkanelkuliseg! Ebbe persze beleszamoljak a kulfoldon es a “kozmunkanak” hazudott rabszolgamunkat is…… Ennek a kozmunkanak egyetlen celja, zsrolasi potentatuk megnovelese, amiben eppen az a groteszk, hogy az MSZP a Fidesszel egyutt szavazta meg, ugy, hogy az onkormanyzatok 86% – a jobboldali uralom alatt volt! Kiis hasznaltak es hasznaljak is szepen. Pl. kis falu, nagy beruhazas ( 30 millios), viszi a falugazda fianak a vallakozasa – annak a falugazdanak, aki egy szemelyben dont, hogy ki johet es ki nem kozmunkara, valamint lungrodromos neparulokent cigany letere szemelyesen olvasta fel a faluban vendegul latott fasiszta gardanak szoloudvozlo beszedet!!! Meg is lett a jutalma, most mar o a kisebsegi elnok, a csaladja pedig az elnokseg……. Ezek utan olyan aprosagokon mar ne is csodalkozzatok, hogy a fia alltal “elnyert” ravatalozot a kozmunkasokkal epitettek meg, akiknek a bere 95 % at az allambacsi, vagyis mi fizettuk! o pedig halasan hordta vissza borondben a helyi kiskiralyoknak a penz jelentos reszet. Ja, bocs! Ahelyzethez tudni kell, hogy aki barmilyen okbol nemdolgozza le a ra ” kiszabott” 3 honap kozmunkat, az mindenfele segelyezestol elesik azegezy evre! Nos ezert lesz konnyu ezt a valasztast azellenzeknek elveszitenie, igy majd csak a kaszara, kapara marad nekunk……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Meg kéne változtatnom a nick-nevemet „oldbergről” Ciceróra, hiszen cicerói mániákussággal ismételgetem, hogy Orbánt csak egy, a második világháborúhoz hasonló kataklizma képes elsöpörni.
    Két hozzá hasonlóan agresszív totális diktatúra volt a hidegháború előtti Európában: (Mussolini, Hitler), és ezeket csak totális katonai vereség volt képes megdönteni. (A Varsói Szerződés országait ne számítsuk ide, mert a Szovjetunió belülről esett szét – az egy másik történet.) A teljes gazdasági és társadalmi, katonai és közigazgatási apparátus összeomlása után a nulláról kellett kezdeni; így épültek a demokráciák negyvenöt után. Az más kérdés, hogy ez az „aranykor” csak a hidegháborúig tartott.
    Akik arról álmodoznak, hogy Orbánt egy forradalom megbuktathatja, ötvenhatra szoktak gondolni, mert ötvenhatban is totális diktatúra volt, katonai, rendőri, állambiztonsági erők vigyáztak a rendre; és ezt a borzasztóan megerősített rendőrállamot volt képes az utca egy szerencsés pillanatban tömegdemonstrációval, bojkottal, sztrájkkal és fegyveres lázadással órák alatt elsöpörni.
    De van egy rossz hírem: ötvenhatot maguk a kommunisták, pontosabban: a reform-kommunisták csinálták, belső puccs volt. Sztálin földobta a bakancsot, ettől először is zavar keletkezett a Pártban és a hatalomban, ennek hatásárasa a diktatúra szorítása enyhült (azonnal megjelent Ilja Ehrenburg regénye, az Olvadás), és a kommunista világon belüli belső, haladó marxista erők, akik abban hittek, hogy magát a redisztribúciós államkapitalizmust is lehet jobban csinálni, és kételkedtek abban, hogy a szocializmus, a leghaladóbb társadalmi rend, csak véres osztálydiktatúrával tartható fönn. Nincs itt valami tévedés? – kérdezték. Nem lehet, hogy a bolsevikok által kárhoztatott szociáldemokrata út mégis járható? A Petőfi kör vitáin reform marxisták keresték a kiutat Sztálin trónfosztása, a XX. kongresszus után.
    Ilyen fajta emberek álltak Nagy Imre mögött, akit a belső, hatalmi harcok egyszer miniszterelnökké tettek, aztán a bolsevisták, Rákosiék megerősödtek, és Nagy Imrét visszaszorították.
    Ez a csapat szervezte az október 23-i tüntetést. Arról volt szó, hogy a konzervatív, sztálinista Rákosi (és Gerő) menjen, és a reformer Nagy Imre jöjjön vissza. És ebben talán a XX. kongresszus utáni Moszkva is segít.
    Arról, hogy „ki az oroszokkal!” szó sem volt. Ezt a jelszót az utca adta ki. (Tudom, én is ott voltam október 23-án este!) És ez volt az egyetlen jelszó, amire a nacionalista magyar tömegek rákattantak. És az ÜGY abban a pillanatban elveszett. A katonai és nukleáris erőegyensúly ötvenhatban, amikor teljes mértékben érvényben volt Jalta és Potsdam, nem volt megváltoztatható, a Szabad Európa rádió uszítása felelőtlen lelkiismeretlenség volt, amivel belehajszolták az országot a tragédiába.
    És aztán jött Kádár, és megpróbálta menteni, ami menthető.
    Azért taglaltam ilyen részletesen ötvenhatot, mert közülünk is rengetegen vetítik ki ötvenhatra, rossz magyar szokás szerint, az álmaikat, démonizálják Kádárt és szentté avatják Nagy Imrét. Nagy Imre egy rossz döntést, hogy az oroszok ellen forduló tömegek élére állt, a mártírhalálig vállalt, de ugyanolyan kommunista volt, mint Kádár. Az ötvenes évek elején ő irányította a begyűjtést és a padlás-lesöpréseket rengeteg egyéni tragédiát okozva, miközben állandóan opponálta a Rákosi-Gerő féle gazdaságpolitikát. A „vérszomjas” Kádár nyakába szeretik varrni az ötvenhat utáni megtorlásokat. Én legalábbis kételkedem. Egyéb megnyilvánulásait ismerve valószínűtlen, hogy a megtorlásoknak ő lett volna a spiritusz rektora, mikor olyan vaskalapos szektás bolsevista munkatársakkal volt körülvéve, mint Ilku, Biszku, Münnich, és Andropov szovjet nagykövettől kapta Moszkva ukázait. Vezetőként persze felelős volt, ezt nem vitatom. De bátorkodom föltételezni, hogy Nagy Imre éppúgy nem volt „nagy” államférfi, ahogy Kádár sem volt maga Belzebub. A világ ennél bonyolultabb.
    De leginkább azért piszkálom ötvenhatot, hogy belássuk, teljesen valószínűtlen hogy ilyenfajta belső, reformer erők megerősödhessenek a Fideszen belül. Olyanok, akik a reform-kommunistákhoz hasonlóan fölismerik, hogy a diktatúra a szakadékba visz, és a demokrácia, csak a demokrácia az egyedüli járható út Európában. Nem csak a baloldali, szociális állam, de a konzervatív, polgári berendezkedés számára is.
    Ezért tartok tőle, hogy a szakadék legmélyére le kell zuhanni ahhoz, hogy a szakadék túloldalán ki lehessen kapaszkodni belőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Ez a diktatúra azért jöhetett létre, mert a rendszerváltás után nem történt meg az elszámoltatás és nem hozták nyilvánosságra a besúgók kilétét.!!! Hajaj, de hány játssza most a demokrata szerepet! A nép meg kiábrándult mindenből! Nem mentségkét mondom, de ezt is meg lehet érteni! Tőlem nyomhatnak ezer mínuszt akiket telibe találtam, de a bajok igenis ott kezdődnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. Orbánt meg lehet verni és le is lehet győzni!
    Hogyan? Törvényesen? De a törvényeket ő alkotta….Tehát ez nem járható út!
    Orbánnak meg kell találni a gyenge és sebezhető pontjai…
    A diktátorokat soha nem választások útján távolították el a hatalomból!
    Akkor hogyan?
    Orbán hiú és hazug! Erősnek képzeli magát, ugyanakkor gyenge. Fanatikusan ragaszkodik rögeszméihez.
    Szeret osztogatni a hűbéresei között, természetesen abból, amit Tőled elvett …
    Na ezek a gyenge pontjai…. Itt kell legyőzni! Mert minden diktátor le lehet győzni és le is kell, mert rabszolga maradsz saját hazádba, otthonodba!
    És ha nem cselekszel, a fiaid és unokáid is rabszolgák lesznek! Ezt akarod?
    És keresd azokat, akik cselekedni akarnak! És ne azzal foglalkozzál, aki nem akar cselekedni, mert azok a Te energiádat faló vámpírok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. Dudás Ferenc
    Az ellenzék nem akart szembemenni az Unióval, azért nem mondta ki, hogy diktatúra van? Ne legyünk már nevetségesek! Szerintem gyávaságból, vagy jól felfogott érdekekből nem hangoztatták.
    Akár tudott az USA akár nem (ma már tudjuk hogy tudott) a 2006-os zavargások fideszes támogatásáról, nem ők döntöttek az ellenzék gyávaságáról.
    Ne keverjük már a szezont a fazonnal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Tudja valaki, hogy miért generál a gép 44 üres blogot?
    Csak kérdezem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/328973_rezsimvaltast_de_hogyan
    .
    Kerék-Bárczy Szabolcs: Rezsimváltást, de hogyan?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos