Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magyarország, Bandita Pub – Láng Judit riportja 2013. szeptember 21. szombat 18:43 | Láng Judit

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magyarország, Bandita Pub - Láng Judit riportja

Ébl Gyuri, a lokálpatrióta beszél.

Tősgyökeres adonyi vagyok apai ágon, már az üknagyapám apja, a szépnagyapám is itt született 1870-ben.

Szoktam is mondani a „jött-menteknek”, akik hiába laknak Adonyban már húsz-harminc éve, hogy mi más minőségű állampolgárok vagyunk: ők csak betelepültek, pedig nekik is itt születtek a gyermekeik. De attól még „jött-mentek”! Akinek már az unokája is itt él, na, őt már adonyi lakosnak tekintjük.

Van is egy helyi mondás:„akit Pusztaszabolcson nem bicskáznak meg, akit Iváncsán nem lopnak meg, és Adonyban nem néznek ki, az már itt mindent kibír.”

Adony hatszáz éves sváb település: annyira büszkék, hogy kinézik maguk közül azt, aki nem oda való: persze nem a hovatartozása miatt, mert élnek itt szerbek és cigányok is, csak kevesebben, hanem esetleg a viselkedése miatt, ha az olyan.

Az apai dédszüleim nagyon jól beszéltek németül, az üknagyapám egyáltalán nem tudott magyarul, de az apai nagyapám már nem beszélte, mert a II. Világháború után nem volt szerencsés megszólalni a gyerekek előtt csak magyarul. Kitelepítések voltak, ezért az apám már nem tanulta meg a nyelvet, így én sem. Később persze az iskolában igen, de nem otthon.

Adony nagyon szép település, adunk rá, hogy az legyen.  Ápoltak a porták, virágokkal teli minden udvar: a városközpont is, ahol a templom és a Polgármesteri Hivatal van.

***

Kirinovics Péter is törzsgyökeres adonyi. Együtt jártunk iskolába. Ő is fideszes, én is. Kifogásolom a működését, szégyen ránk nézve: ez ellen tenni kell!

Kirinovics a legutóbbi helyi választásoknál (2010) indult a polgármesteri státuszért, ehhez bevetett egy mocskos kampányt, vagyis a HÍR TV-től kezdve mindent. A független jelöltek betartották a verseny szabályait: tehát nem rágalmaztak, nem köpködtek, nem átkozódtak, ezzel a hozzáállással nyertek is.

Mikor Kirinovics megérezte, hogy nem terem neki babér a Fejér megyei FIDESZ 4-es választó kerületében, azonnal megalapította a helyi Kereszténydemokrata Néppártot FIDESZ-es tagként (Perkáta, Adony és Pusztaszabolcs körzetben) azért, hogy aztán majd a velük kötött egyezséggel kapjon valami pozíciót a helyi FIDESZ-en belül. Nem rá szavaztak az emberek: Kirinovics elbukta polgármester-jelöltként a választásokat: egy független jelölt nyert – Ronyecz Péter.

A polgármester mondta, hogy Kirinovics váratlanul 2011 áprilisában bosszúból feljelentett néhány önkormányzati képviselőt és helyi vállalkozót, hűtlen kezelés és más gazdasági bűncselekmények miatt, de már megszüntették a nyomozást, mert nem találtak semmi terhelőt, viszont vérlázító számomra, hogy Kirinovics a saját politikai vetélytársait így próbálta meg hitelteleníteni.

***

A Faloda étterem a Steigeré volt. Eladta a folyamatos atrocitások és megfélemlítések miatt, mert náluk cirkuszoltak Perkátáról a Pataiék: védelmi pénzt szedtek tőle. Mire megtudtuk, már egy ideje zsarolták.

A rendőrség a maffiamódszerekkel szemben sokszor tehetetlen, mert a sértett gyakran félelemből vonja vissza a feljelentést, és a bűnözők ügyvédeinek rafinált jogi csűrcsavarjai miatt sem tudnak elég hatékonyak lenni.

Polgárőr vagyok. A lehetőségeinkhez képest, szerény anyagi forrásból gazdálkodva megteszünk mindent a rendőrséggel együtt, hogy védjük a lakosok biztonságát.

Nem az a baj, ha átjönnek Perkátáról vagy Pusztaszabolcsról táncolni, vagy meginni egy sört, hanem az, hogy direkt balhéznak. Olyankor rendszeresen kivágjuk ezeket az embereket a településről, hadd lássák: nem hagyjuk, hogy a kisvárosunkban terror legyen. Takarodjanak haza.

Beszéltem Steiger apjával: büszke sváb család vagytok, és hagytátok, hogy a gyereketeket ezek fenyegessék? Miért nem szóltál? Odamentem volna, kinyomtam volna a szemeit. A rendőrségen voltál már? Jelentsd fel őket, de az nem igaz, hogy Adonyban nincs annyi összefogás az emberek közt, hogyha valakit ilyen támadás ér!

Sokkal jobban haragszom a sértettre, mint az elkövetőre: ez az igazság.  Az elkövető próbálkozik: ez az alaptermészete. Nem hibáztatom őt: kinyomom a szemeit, és kész. Viszont azt, aki fizet neki – az felelős: megmondom, miért. Ha valaki ezt eltűri, akkor a végén azt hiszi a megfélemlítő büdös kis patkány, hogy ezt megteheti majd a barátommal, a szomszédommal, és velem is. Az ilyen ember ezért közvetlenül veszélyes a többiekre nézve is, ezt gondolom. Azt mondják: félelemből hagyja. De akkor mi a kurva anyjáért nem szól a helyieknek? Inkább hagyja, hogy terrorizálják és fizet? Minek? Annak így sosem lesz vége!

Elmondom, hogyan zajlik a zsarolás: velem is próbálkoztak már, úgyhogy tudom, miről van szó. Sok kisvállalkozó életét keserítik meg a bűnözők!

Mindig úgy kezdődik, hogy bemennek öten-hatan az adott helyiségbe olyanok, akiken már eleve látszik, hogy kellemetlen emberek. Először felmérik a terepet, hogy kik vannak még ott rajtuk kívül, és azok áldozat típusok-e, vagy sem. Az áldozat típusokat fogják bántani, aztán a vezetőjük felkínálja a tulajnak, hogy „bevédi” az üzletet, ergo védelmi pénzt kér tőle.

Először csak „beoldalaznak” valakit: odamennek hozzá, kérdezgetik tőle, hogy mi a szokás, hogy kik járnak oda, ilyesmi. Ha látják, hogy készséges, úgy is mondhatjuk gyenge, azt utána „megették”, zsebre van vágva gyakorlatilag. Amikor már kezdik magukat biztonságban érezni, akkor köt bele a vezérük a szórakozóhely vezetőjébe: „testvérem, hívjál már meg valamire”. És a vége mindig az, hogy orrba vágják a delikvenst, és elszedik a pénzét. Tehát, ha beoldalaznak, akkor az a normális, ha hasonlóképen, keményen reagálsz: „Hát igen tesókám, a következő körrel te jössz, te fizetsz!” Ha félsz, akkor se mutasd ki.  Maradjon meg a tartásod! Ha kezet fogtok, akkor ne engedd, hogy a tenyerével rézsút lefelé fordítva rászorítson a tiedre, hanem egyenesítsd vissza: ne uraljon le semmiképp a metakommunikáció szintjén sem.

***

Engem a volt fideszes társam Kirinovics Péter próbált befenyíteni, még annak ellenére is, hogy tudja: polgárőr vagyok. Nem tudom mitől falsulhatott be ennyire, pedig rendesek a szülei.

Közösen vállalkoztunk: édesanyám házát felújítottuk, átalakítottuk étterem-sörözővé, aztán megnyitottuk a „Bandita pub”-ot.

Furcsa volt, hogy Kirinovics leginkább a bűnöző ismerőseivel, erőt demonstrálva szeretett megjelenni. A barátai azzal viccelődtek, hogy nem akarnak fizetni, tréfálkozva fenyegették a személyzetet: „ha nem csinálsz azonnal egy hamburgert, téged darálunk a húsba”, és ehhez hasonló megnyilvánulásaik voltak. Müller Zoltán, az egyik haverja, csak egy héttel később fizette ki az alkalmankénti tízezer forintos számlákat: sportot csinált belőle. Az üzlettársamat ez nem zavarta, és semmit nem tett ennek elkerülésére, bár kifejezetten kértem erre.

Müller akkoriban egy Czakó Miklós nevű őrző-védő vállalkozóval jött rendszeresen a Banditába, aki a 7-es fekete BMW- jével teljesen elállta a bejáratot. A hely ilyenkor kiürült, mert Müller demonstratíve mindig felpofozta az egyik sameszát, aki mindenki előtt tűrte a nyilvános megaláztatást. Ezeken a közjátékokon Kirinovics nevetett. Czakó verte a vendégeket is, eltörte egyikük orrát és mikor a pultosom közbeszólt, akkor megpofozta őt is.

Egy este Müller és Czakó bejöttek a pult mögé, ilyen még nem volt korábban. A munkatársaimat már beoldalazták, de direktben engem még nem. Figyelj Gyurikám, nagyon pipa vagyok – mondta Müller -, az a hír járja, hogy el akarod törni a kezünket? Ki mondott ilyet? – kérdeztem.  A Kirinovics Peti, mondta Czakó. Idehívjuk? – kérdezte Müller fenyegető testtartással.  Felszívtam magam én is, nagydarab, magas pali vagyok, híre van, hogy nem hagyom magam, hogy bolond vagyok: menjetek ki a pultból, itt nem lehet vendég, vagy kihívom a rendőrséget és rátok verek egy olyan rablási kísérletet, hogy annyit ültök, mint Edmond Dantes, buzikáim. Czakón látszott, hogy felmérte, nem érdemes velem közelharcba bonyolódni. Müller erősködött még egy kicsit, hogy beszéljek szépen úgy, ahogy neki is tetszik, ezután barátságosra váltott és meghívott egy italra. Czakó pedig kedvesen magyarázta, hogy „a Peti rafinált politikus, aki arra törekszik, hogy összeugrassza egymással az embereket, utána pedig majd ő kerül ki győztesen a balhéból”.

Másnap találkoztam Kirinoviccsal, és megkérdeztem, hogy ő küldte-e rám a Czakóékat. Miért tettem volna? – kérdezett vissza. Látszott rajta, hogy hazudik: pocsék érzés volt, de tudtam, hogy nem tehetek semmit. Nem csoda, hogy nem ment jól a söröző. Furcsa módon Kirinovicsot nem zavarta, hogy sokszor veszteséges estéket zártunk.

Aztán, egy napon előállt a farbával: „van egy állami pályázati lehetőségem, ezen keresztül megveszem édesanyád házát” – mondta. Hozzájuthatsz tízmillió forinthoz, csak ki kell szállnod a Banditából, a cégem papíron megveszi anyukádtól az ingatlant, aztán az állam utalja a pénzt a cégemnek, én meg neked, és kész.  Csak a bankszámlán kell mozgatni a pénzeket, sima ügy az egész. Átgondoltam, mit ajánlott Kirinovics: édesanyám egy forint nélkül átadja az ingatlanát annak a cégnek, amelyben én már nem vagyok társtulajdonos. Hát nem tudom, hogy ez a Kirinovicson kívül kinek lett volna még jó.

Aztán Kirinovics kirámolta az üzletet, teljesen nyíltan. Telefonon értesítettek, hogy a „Banditánál” nagy pakolás van. Tudok-e róla? Mikor odaértem nem volt ott senki. Kinyitottam a rácson a lakatot, majd az ajtót, és láttam, hogy tök üres a helyiség, gyakorlatilag mindent elvittek: LCD televíziókat, házimozit, fritőzt, hűtőket, mikrót, szóval, mindent. Most zárva a helyiség, a rendőrség nyomoz. Nyílt titok Adonyban, hogy Kirinovics a kirablással a fővárosi bűnözői körökben eléggé ismert Müller Zoltánt bízta meg, akivel üzleti kapcsolatban vannak a közös cégeik kapcsán.

Polgárőrként kellett ezt megélnem, mert Müller Zoltán Székesfehérvárról és Budapestről hozatott verőembereket. Kirinovics ezért tud harácsolni Adonyban – beszélik az emberek -, mert Müllerrel jár minden üzleti tárgyalásra: senki nem mer neki nemet mondani. Erre szoktam azt mondani, hogy a rendőrség ez ellen tehetetlen.

***

Ronyecz Péterrel, a polgármesterrel beszélgettem erről, idézem: „Gondolkodtam rajta, hogy mitől lett ennyire gonosz ez az ember. Az én öregapám az ő nagyapjával korabeliek voltak és eszembe jutott, hogy Kirinovics öregapjával sem állt szóba senki a faluban, ahogy most vele sem. A vér nem válik vízzé: a Kirinovics tiszta nagyapja.

Gondoltam, elmegyek az öreghez: néha szoktam. És hátra vitt a kertbe, hogy nézzem meg az emésztőt, itt vannak a tyúkólak, meg minden. Megyünk előre a házhoz, förtelmes büdös van. Hát, az öreg ablaka alatt ott egy nagy kupac disznószar. Kérdem: miért tartja itt? Hadd szagolja az a szemét, intett a fejével a kerítés túloldalára. Képes volt a saját ablaka alatt disznószart tartani, hogy a szomszéd is szagolja. Próbáltam beszélni vele: nem jó, hogy minden szomszéddal szórakozik, de nem lehetett, ilyen a természete.

Az én nagyapám is összerúgta a port az öreg Kirinoviccsal. Öregapám kint lakott a birtokán, soha nem jött be a faluba. A Kirinovics nagyapja havonta, másfél havonta kiment hozzá motorral, beszélgettek, pletykálkodtak. Aztán öregapám kis pulikutyája egyszer megharapta: elkapta a vádliját, mert hergelte motorral. Nem széttépte, csak megfogta. Az öregapám ellátta a sebét, és Kirinovics nagyapja elment. Idáig ez rendben is van, viszont feljelentést tett a kutya miatt. Öregapámat megbüntették huszonötezer forintra. Kirinovics nagyapja minden hónapban odajárt, szóval nem tévedt el: tudta, hogy van kutya. Ráadásul öregapám a saját birtokán belül volt és a nyugdíja akkoriban olyan háromezer forint körül volt. Hosszú ideig tartott, mire ki tudta kifizetni a büntetést.

Sok mindent elmond ez a történet, és most ugyanez van az unokájánál. Kirinovics valóban elég gátlástalan: nem érzi, hogy hol a probléma a működésében. Nem érti, hogy miért probléma, ha mindent felvásárol a településen és mindenki mást eltapos. Kirinovics tipikusan maffiafőnököt játszik: úgy megy el minden üzleti tárgyalásra, hogy vele van a verőembere is. Nem érdekelné a lakosokat, hogy Kirinovicsnak van pénze, ha korrekt üzleti versenyben szerzi a vagyonát és normálisan viselkedik, de maffiaeszközökkel jut hozzá: ezt pedig már nem nagyon szereti senki.

Ennek a magatartásnak köszönhetően gyűlölték meg a Fideszt Adony és környékén, mert itt a lakosság inkább az „élni és élni hagyni” elv szerint él, és nem az számít, hogy valaki jobb- vagy baloldali gondolkodású.

***

Ecsődi László, MSZP-és politikus volt a körzetben, már visszavonult. Elmondtam neki is az adonyi helyzetet, bár már hallott már róla. Ő ezt gondolja:

„Szerintem ez a mentalitás nemcsak Kirinovicsra jellemző, hanem elterjedt Magyarországon sajnos. Erről az jut eszembe, hogy a történelem folyamán sokan visszaéltek már a hatalom kínálta lehetőséggel: a német és az orosz katonák mellett, mindig volt egy civil magyar, aki megsúgta, hogy kit kell elvinni, mert vágyott a vagyonára, vagy haragudott rá. Én ezt szomorúnak tartom: ha megtámadják az országot, akkor inkább össze kellene tartani, nem kiszolgáltatni a másikat. Ki kell közösíteni azokat, akik nem tartják be a közösségi normákat.”

Az egyes politikusok agresszív anyagi gyarapodása, helyi kiskirályokká válása szinte biztos, hogy a Fidesz bukását fogja okozni. Ha a felső vezetés tudna erről, biztos, hogy nem nézné jó szemmel. Mindenki azt várja el, hogy a többiek is betartsák a törvényeket, a szabályokat, a normákat: például azt, hogy a szomszédomat, vagy a falubelit nem jelentem fel, nem próbálom meg elvenni a vagyonát, és betartom a normál üzleti verseny szabályait. Itt Adonyban ez a normális, nem az, ahogy Kirinovics működik.

A kormányok a társadalmi hierarchia legtetején majdnem mindig erőszakosak voltak. De mikor ez az erőszakosság legyűrűzik a legkisebb településekre is, és az ottani politikai vezető lesz nyíltan harácsoló kiskirály, akkor válik nyilvánvalóvá már a hétköznapi ember számára is, hogy baj van.

***

Szerintem, meg kellene tisztulnia az egész országnak. Az értelmiségnek, a sajtónak, és az egyénnek is nagyon fontos szerepe van a változás elindításában: hogy a normát, amit maga betart, azt várja el mástól is, illetve, amit mástól elvár, azt ő is tartsa be, mert ez oda-vissza alapon működik.

Mi adonyiak nem maradunk passzívak az erőszakos kiskirályokkal. Fogjon össze mindenki azokon a településeken, ahol kell! Elég a birkaságból: a passzivitással nem indul el a változás! Tisztuljon meg végre a közélet és az ország vezetése! A hétköznapok szintjén ez abszolút rajtunk múlik!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +28 ( 28 szavazatból)
Magyarország, Bandita Pub - Láng Judit riportja, 5.0 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. ” Ha a felső vezetés tudna erről, biztos, hogy nem nézné jó szemmel.”
    Mese mese mátka.
    Csak egy példa, de 1000 számra sorolhatnánk: Megyes Tamás Esztergom.
    Mit el tűrt a fidesz vezetése? Micsoda semmilyen ember a Megyes Tamás, mennyi kárt tett a városnak, és mennyi hasznot hajtott saját magának? Még főorvost is zsarolt, hogy ne tudódjanak ki a családban elkövetett durvaságai.
    Esztergom a mai napig szenved tőle.
    És teszi ezt a fidesz felső vezetőinek tudtával, és beleegyezésével a mai napig.
    Ne legyünk gyávák, és ne mentegessük a gazembereket!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +50 (52 szavazatból)
  2. A gazemberség nem nemzetiség-függő kérdés. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  3. Ami Adonyban és más helyeken történik, az fidesz működési modellje.Ugyan mikor, kire “szólt” rá a kedves vezető,ha a visszaélt hatalmával,lopott,csalt,zsarolt,hazudott?Ha ellenfeleit hazugságokkal tette tönkre.Erről szól orbán és a fidesz politikai pályafutása.Ő ugyanolyan mint ez a majom kirinovics ,a különbség,hogy ő nagyban csinálja,egy országgal.Ő az “iváncsai”.Hány ilyen település van az országban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (31 szavazatból)
  4. E egy nagyon-nagyon fontos írás. Eddig is sejtettük, éreztük, kikövetkeztettük, hogy valami ilyesmi történik bizonyára a “végeken”, de most Láng Juditnak hála.végre bizonyíthatóan tudjuk is..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (33 szavazatból)
  5. “Imádom” ezt a jött-mentezést. Elég primitív dolog, de a szerző szemmel láthatóan büszkén lubickol benne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -13 (27 szavazatból)
  6. Tomi fiam, te is kiszűrted a lényeget az írásból. Leülhetsz, egyes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (22 szavazatból)
  7. Tud róla a “felső vezetés.” Ők adják a mintát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  8. Bar ilyen egyszerű lenne, minden településen ezer ok van arra, hogy kiábránduljanak a fideszből az emberek. Kívánom, hogy így legyen, lássanak az orruknál tovább, ne attól legyenek elájulva a népek, hogy a miniszterelnök a Hazám, hazámra avat étolajüzemet. Persze az, hogy Hazám, hazám, te mindenem nagyon őszinte mondat. Hisz mindene innen van az egész famíliának, a barátoknak, rokonokban, szoba-és elvtársaknak. A kirabolt hazából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  9. Kis magyar természetrajz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Csak az a baj, hogy az ilyen kirinovicsszabásúak nem állíthatóak meg, míg a civilek nem pusztán össze nem fognak, hanem a kiérkező verőlegényeket legalábbis pár puska és a helyiek közös összefogásával ácsolt bitó nem fogadja: a cikkben is ott áll, hogy a hatóság tehetetlen. Csak a döglött náci/verőlegény a jó jobboldali, “demokratikus” keretek között a probléma megoldhatatlan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. “Csak a döglött náci/verőlegény a jó jobboldali”
    .
    1. Ezt szokták mondani kommunistákra, németekre, japánokra, zsidókra stb., a sor folytatható.
    .
    2. Az ilyen mondások *aktuálisan*, pl. háborús (polgárháborús) helyzetben találók lehetnek, de általános érvénnyel embertelen álláspontot fejeznek ki.
    .
    3. A náci erőszakkal erőt kell szembe állítani, ezzel egyetértek. Ezt elmulasztotta a Köztársaság a rendelkezésére álló 20 év alatt, és ebben bűnrésze van minden parlamenti pártnak. Meg kellett volna akadályozni a náci beszédet, az eszmék terjesztését, az erőszakot, és súlyos büntetéseket kellett volna kiróni rájuk.
    .
    4. A náciság nem változatlan emberi tulajdonság. Az egyes emberek egy-egy eszméből kiábrándulnak, egy másikhoz elcsábulnak. A fidesz-hívők sokasága sem egyforma. De beszéljünk csak a jobbikról. Gondoljuk meg, hogy a keleti megyékben milyena jobbik híveinek aránya, s ez hány főt jelent. Ezek közül sokan kilátástalan helyzetükből keresnek (téves és embertelen) kiutat. Ez mind csak “döglött” állapotban lenne jó?! Ez elfogadhatatlan. Polgárháborús helyzetben (mint a mostani is) kényszerből nyúlunk ilyen eszközökhöz. De az alkotmányos rend helyreállítása után ez az út nem követhető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos