Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Szabharc svédekkel 2013. június 17. hétfő 13:17

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Szabharc svédekkel

Voltaire XII. Károly című politikai pályarajzát tartom a kezemben. A maga korában „politológiai jelentőségű mű” volt (Genf, 1771). A derék és a maga korában méltán sztárolt, kalandos életű svéd uralkodó pedig azért jelentős, mert Narvánál előbb pufira verte az oroszt, hogy úgy kikapjon Nagy Pétertől Poltavánál, hogy az egyúttal a svéd hatalmi álmok végét, Svédország nemzetközi devalválódását jelentette. (Nekünk legyen mondva.) Ami a dologban igazán érdekes, az nem Károly, nem is Putyin-Péter, hanem Károly csapatainak szétvert maradékai, amelyek csonttá fagyva menekültek Ukrajnából Rákóczi Magyarországára. Magyarhonban épp valami Nyugat-ellenes szabadságharc dúlt. Kuruckodott, ájemfezett a nép, inflálódott a réz-garas. Rákóczi – ismerve hadainak gyöngeségét és képzetlen tahóságukat – rögtön alkalmas, a kor high-tech színvonalán álló katonaanyagot látott a jövevényekben, s be is sorozta őket kurucnak. Hogy az „uniós” svédek milyennek látták a kurucot, arról több svéd visszaemlékezés, irat is szól. Beugróként részt vettek ugyanis a Trencsényi ütközetben, ahol Bercsényi-Orbán, a nem nagyon tehetséges, de nagypofájú hadvezér az utolsó nagy erőösszpontosítást hajtotta végre. Fegyver volt, ló, pénz dettó, lőszer úgyszintén, s még külföldi légiós is akadt, 2000 komor skandináv, akit sajátos, tokaji aszú kúrának vetett alá vezérlő fejedelem urunk, hogy megszabadítsa őket a kor jellegzetes katonaragályától, a tífusztól. Őnáluk rosszabb állapotban csak az ellenhadak, a császári-labanc uniósok voltak. Mivel a Habsburg Brüsszelben lévén érdekelt, a Napkirállyal volt kisebb költségvetési csetepatéja, alig állomásoztatott csapatokat a húsz éve visszafoglalt magyar végeken. Mikor a topon voltak, akkor állt fegyverben 11 ezer uniós labanc. Vezérlő fejedelmünk – szintén a csúcson, 1707-ben – nyolcvanezres sereget vezényelt, többnyire közmunkásokat. Hogy ez a 11 ezer milyen állapotban lehetett, arról a svéd légiósok bőven beszélnek. Igen leromlott, félig éhező uniósok voltak, hitelkártyájuk kongott az ürességtől, őket is megnyomta a frankhitel. Bercsényi-Rákócziék se villoghattak, de ők játszottak hazai pályán, s volt mit enniük cafetériából a pöstyéni Burger Kingben. Az ütközet kezdetén fejedelem urunk lova megbotlott, s a balszárnyra állított svédek passzívak maradtak. Végig is nézték, ahogy maroknyi labanc-uniós úgy szétzavarja a dohánykoncesszión marakodó szabadságharcosokat, civil fórumosokat, hogy Romhányig meg sem állnak. De a svédek ezt már nem várták be. Húztak haza olajos szardíniát enni.

A magyariak elvesztették a szabharcot, s három év múlva, a majtényi síkon le is tették a nuncsakut Pálffy-Barroso generális globál-gyülevész hadai előtt, hogy megkössék a szatmári (mások szerint a felcsúti) békét, miközben fejedelmünk Putyin Péterrel tárgyalt értékpapír átváltási ügyekben. Mégiscsak számít valamit a high-tech katonai szaktudás, továbbá sokat akar a szarka, s nem nagyon bírja azt a farka. Az kiknek szemeik vagynak, lássák, az kiknek füleik vagynak, hallják.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (26 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +36 ( 42 szavazatból)
Buják Attila: Szabharc svédekkel, 4.5 out of 5 based on 26 ratings

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. A metaforákat nem kell magyarázni.
    Azt vagy megérti valaki, vagy nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (23 szavazatból)
  2. A történelem ismétli magát, csak egyre gyengébb változatban. Mit lehet tenni, minden kópia 2O% ot veszít a minőségéből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  3. Ez most jól sikerült, gratulálok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  4. Ez nagyon jó volt. Köszönöm Buják Úr! Úgy látom nem a csak komor írások sikerülnek jól Önnek.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  5. Csak a pontosítás végett: A trencséni csatában (1708. augusztus 3.) még nem vehettek részt a poltavai csatából megmenekült svédek, mert az csaknem egy évvel később zajlott 1709 június 27-én. Annál inkább a romhányi csatában, amit szintén sikerült elveszíteni. Egyébként nagyon jó írás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. oldster
    2013. június 17. hétfő
    14:29
    “Azt vagy megérti valaki, vagy nem.”
    Így igaz!
    Még sokan vagyunk, bár 2010-ben nem voltunk elegen.
    Csak félő, hogy a Hoffman féle tanterv szerint most tanulók úgy 12-17 év múlva ebből egy kukkot sem értenek majd meg.
    A metafórákkal már csak az a “baj”, hogy felfogásukhoz több kell, mint Birnbaum-Finkelstein törzsközönségének szellemi szinvonala.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  7. Bocsánat, helyesen: metaforákkal

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  8. Hej Rákóczi, Bercsényi, Magyar vitézek nemes vezéri! Hová lettek, hová mentek Válogatott vitézi?
    Régi magyar nagy vitézek hová lettenek? Kiket minden más nemzetek tiszteltenek, Sőt nevektől is rettegtenek. Óh már hová lett? Egykor hirök mindenfelé, nemzetek kö-
    zött elterjedett. Szegény magyar nép, Olyan vagy már, mint cserép. Szegény magyar nép, mikor léssz már ép? Olyan vagy már, mint cserép.
    Mikor léssz már ép?
    Hej Rákóczi, Bercsényi, Bezerédi! Magyar vitézek nemes vezéri! Hová lettek, hová mentek? Válogatott vitézi!
    Jaj néked, szegény magyar nép! Mert az ellenség szaggat s tép Mire jutott állapotod romlandó cserép! Szegény magyar nép!
    Megromlottál mint cserép. Mert a sasnak körme között fonnyadsz, mint a lép. Mikor lesz már ép?
    Hallgassátok meg magyarok, amit beszélek! Tanácsoljatok vitézek, mitévő légyek? Jön az német, dúl, fúl, pusztit, rabol, kerget, mindent éget; Jaj már mit tégyek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  9. Elfelejtettem idézőjelbe tenni: Korabeli kuruc nóta!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  10. Tölgy
    2013. június 18. kedd
    08:20
    “Jön az német, dúl, fúl, pusztit, rabol, kerget, mindent éget; Jaj már mit tégyek?”
    Például ne tégy hamis kesergéseket, mert ez lehet, hogy megállta a helyét a XVII-XVIII. században, de mára már nemhogy avittos, de káros is.
    Nem beszélve arról, hogy maholnap belőlük élsz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. Libikóka
    2013. június 18. kedd
    06:05 Bocsánat, helyesen: metaforákkal

    Azért ez jellemző az eszetlen, fizetett bérminuszolókra, hogy még a helyesírási hibák javítását is “nemtetszésükkel” jutalmazzák.
    Ennyit a korábban hivatkozott szellemi szinvonalról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  12. #
    Libikóka
    2013. június 18. kedd
    09:28 Én csupán idéztem egy kuruc nótát, ugyanis ez a kesergés, a nyugat hibáztatása stb a jelenlegi Magyarországra is érvényes!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. #
    Libikóka
    2013. június 18. kedd
    09:28 Nem én teszek hamis kesergéseket hanem a Fidesz és a Jobbik! Emlékezzünk Viktor többször elhangzott kuruc-labanc hasonlatára amit a jelenlegi korszakra vetít ki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  14. Tölgy
    2013. június 18. kedd
    10:06
    Tölgy
    2013. június 18. kedd
    10:06

    Akkor ezt tisztáztuk!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Libikóka!

    A bérmínuszolókat nem érdekli a tartalom. El sem olvassák. Ők csak mínuszolnak pénzért, vagy rosszindulatból, avagy a másság iránti utálatból.

    Súlyosabb kérdés a “…törzsközönségének szellemi színvonala.”. Ez sok-sok ember. Magyar ember. Rendes ember. Jó ember. Buta ember.
    Bárhol keresem-kutatom nem találok megfelelő magyarázatot arra, hogy a teljesen nyilvánvaló, teljesen közérthető, teljesen egyértelmű tényeket, a mai magyar valóságot, miért látják sokan (minden érdek nélkül) ellenkezőleg, itt az AN-en megjelent cikkektől és azokat kommentálóktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  16. oldster
    2013. június 18. kedd
    10:23
    Megfellebbezhetetlen magyarázatokkal én sem tudok szolgálni.
    Csupán arra telik szerény képességeimből, hogy nyitott szemmel, füllel élek és körmyeztemet “tanulmányozom”.
    Leggyakoribb tapasztalatom: az, hogy ki milyen “örökséggel” érkezett 1989. ill 1990. rendszerváltásának mérföldkövéhez, aszerint itéli meg az azóta eltelt 20-23 évet. Ez lehet szégyenteljes, letagadásra érett szerep, vagy tapasztalat, de lehet értékörző, hagyományos polgári attitűd is.
    Szerencsésnek azok mondhatók, akiknek nem kellett alapfelfogásukon lényegesen változtaniuk. Megőrizhették indentitásukat és itt most nem igazán az anyagi, egzisztenciális függetlenségre gondolok.
    Ettől kezdve egyéni döntés, hogy hogyan viszonyulnak a fennálló társadalmi rendhez, vagy viszonyulni akarnak-e egyáltalán. Utóbbi esetben marad a keserű emigráció, amiből – gusztusommal ellentétben- sokan kreálnak érdemeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  17. #
    Libikóka
    2013. június 18. kedd
    11:32 Nem érdem kérdése a külföldre történő költözés, sokan azért mennek mert már nem bírják az itthoni légkört! Beszéltem az egyik egyetemi tanárral aki szerint az ország legértelmesebb embereinek nagy része már elköltözött külföldre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Kedves Tölgy!

    Jókai írta valahol, azt hiszem az Egy magyar nábob-ban:
    “Ha egy népet azok hagynak el, akik a leggazdagabbak, annak a népnek törvényszerűen szegénynek kell lennie.”

    Na most helyettesítsd be……………………..

    Milyen jól is hangzott annak idején (én még emlékszem), mikor az erdélyi magyar értelmiséget győzködték, hogy az áttelepülés helyett inkább az otthonmaradást válasszák, bármennyivel is nehezebb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Eldradnak:
    Az ATV Start vendége Vadai Ágnes, volt honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő, DK.
    http://atv.hu/videotar/20130618_uj_katonai_eletpalyamodell_keszult

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. #
    Libikóka
    2013. június 18. kedd
    14:51 Az erdélyi magyar értelmiség közül is csak már a Fidesz seggnyalók jönnek Magyarországra zsíros állásokért cserébe! A normálisabbak otthon maradnak Erdélyben vagy Nyugatra költöznek! Magyarország már nem vonzó ország olyan emberek számára akiknek vannak Önálló gondolataik !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  21. Tölgy
    2013. június 18. kedd
    16:11
    Összefoglalnám:
    Tehát, mint írod:”…az ország legértelmesebb embereinek nagy része már elköltözött külföldre!”
    Továbbá, hogy “…Magyarország már nem vonzó ország olyan emberek számára akiknek vannak Önálló gondolataik !”

    Most már csak az a kérdés, hogy akkor kikkel és hogyan lehet 2014-ben ezt a Fidesz uralta rémálmot megszakítani és újraépíteni egy – megközelítőleg – normális Magyarországot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Tölgy 11:42
    Az a rektor nyilván nem véletlenül maradt itthon…. Nem tudtam, hogy IQ tesztet töltenek ki a kiköltözők és azt nyilván is tartja valami hivatal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. oldster!

    A bérminuszolók itt, erre a cikkre még nem jelentek meg.
    Szerintem azért, mert Bartusra vannak ráállítva.
    De nem is bérmínuszolók ők, hanem társadalmi munkások, mint a békemenetesek.
    Lelkes aktívák, még talán nem is központi utasításra teszik, egyszerűen “hallgatnak a szívükre”. Az eszükre nem tudnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos