Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A mi Háry Jánosunk 2013. június 15. szombat 23:16

  • Hozzászólások(300)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A mi Háry Jánosunk

Igazi Háry János-történet a Skultéty-ügy. A magyar nemzeti gondolkodás állatorvosi lova, amely egyetlen haszonnal kecsegtet: Háry János révén a magyar nemzeti karakter egyik fontos vonására irányítja a figyelmet. Háry János alakját a szekszárdi Garay János alkotta meg “Az obsitos” című művében, és életrajzírói azt állítják, hogy ” Háry Jánosban a magyar élet egyik jellegzetes figuráját rajzolja meg”. Ha Háry János valóban megtetesíti a magyar karaktert, akkor már nem is kell csodálkozni azon, hogy egy Háry János vezeti az országot, és egyben a népszerűségi listákat.

Háry János lódít, nagyokat mond, de alakját a magyar mitológia megszépíti, nagyotmondását elnézően fogadja, és megkülönbözteti például a német Münchausen bárótól, akit közönséges hazudozónak tart. Háry János értünk szépíti meg a valóságot, a nagyotmondás értünk van, és formailag ugyan hazugság, de tartalmilag mégis igaz, mert a nemzeti nagyság jelenik meg benne. Ha van valami, ami “a magyar élet jellegzetessége”, akkor a hazudozásnak ez a felfogása mindenképpen az. Észrevétlenül megy át a valóság a mesék és az ámítások világába, a határvonalak elmosódnak a tények és a vágyálmok között. Ez a magyar élet. Mi sem természetesebb, hogy a nemzeti ügyek kormánya még Háry János kapcsán is füllent, amikor azt állítja, hogy Háry János figuráját Garay a most kihantolt Skultéty Lászlóról mintázta. Ez azt is jelentené, hogy Skultétyvel együtt Háry Jánost is elvették a szlovákok a magyaroktól, de azt nem lehet: Háry János, a nagy mesemondó (hogy finomak legyünk) elválaszthatatlan a magyar identitástól. Azon lehet vitatkozni, hogy Skultéty magyar vagy szlovák, de azon nem, hogy Háry János magyar. Háry János maga “a” magyar.

Skultéty teteme fölött lehet acsarkodni a magyar és szlovák sovinizmus nagyobb dicsőségére, de ennek semmi köze Háry Jánoshoz. Háry János figuráját ugyanis Garay nem Skultéty László zászlótartóról mintázta. Életrajza szerint is “Dunántúli alakjainak idézése közben bukkant a nagyotmondó obsitos alakjára, Háry Jánosra”.  De ennél is meggyőzőbb Hadnagy Albert “Ki volt Háry János?” című munkája, amelyben bebizonyítja, hogy Háry János nem kitalált személy, hanem valóban élt, méghozzá Szekszárdon, ahol Garay is élt és alkotott. Obsitos volt, a fazekas mesterséget űzte és Szekszárdon is halt meg. Semjén Zsolttal szemben Hadnagy Albert főlevéltáros azt állítja, hogy Háry János nem Hegyesmajtényban (a mai Szlovákia területén), hanem Simontornyán született 1766-ban, Szekszárdon élt és ott is halt meg 1850-ben. Garay “Az obsitos”-t 1843-ban írta és a levéltári adatok szerint még találkozott is Háry Jánossal. Nagy szomorúságára már csak azután, hogy a művet kiadta, így számos történet kimaradt belőle. De Hadnagy Albertnek vélhetően nincs igaza, hiszen ő csak egy főlevéltáros papírmoly volt Szekszárdon, míg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Hadnagy Albert történész 1926-tól volt a Szekszárdi Levéltár igazgatója a haláláig, és egyik fő kutatási területe Háry János volt. De az már régen volt, Semjén Zsolt mindezt jobban tudhatja, mert olyan régen nem tudhattak annyit az emberek, mint most. Arról nem beszélve, hogy a tévedhetetlenség dogmája Semjénre is kiterjed mint a Vatikán ügynökére.

Hadnagy Sándor idézi a Háry János életével foglalkozó első komoly munka szerzőjét, Bodnár Istvánt, aki kutatásai eredményét 1898-ban, alig 48 évvel Háry János halála után a Garay-szobor avatása kapcsán tette közzé. Ebben szó sincs Skultétyről, akit Garay nem is ismert. Elmondja viszont azt, hogy 1850-ben Mehrwerth Ignác, Szekszárd akkori főjegyzője személyesen is bemutatta Garaynak Háry Jánost, aki segítőként részt vett a szőlője szüretén. Garay János addig csak a nagyotmondó szekszárdi obsitos történeteit ismerte, őt magát nem. Háry János a szüreten további mesékkel traktálta a költőt, aki a fejét fogta, hogy miért nem találkoztak előbb is személyesen. Ezt maga Mehrwerth mesélte el Bodnár Istvánnak, Semjén nem volt jelen. Ha Garay nem a szekszárdi hagyomány alapján az igazi Háry János történeteit írta volna meg, hanem a hőst Skultétyről mintázza, talán megemlítette volna, hogy nem is tudott a szekszárdi Háry János létezéséről, milyen véletlen, hogy éppen ezt a nevet adta neki.

Bodnár István érdekes forrás az igazi Háry János személyiségére vonatkozóan is. Az ő leírása nem egyezik az idealizáló magyar közfelfogással, amely csak egy ártalmatlan lódítót lát a hazudozó személyében. Nem szépíti a valóságot, és a Háry-történet rendkívül tanulságos a magyar valóságérzékelés leírására. Érdemes megismerni a tényeket és összevetni a magyarok által megszépített valósággal. Bodnár István szerint Háry János, aki “a magyar élet jellegzetes figurája”, nem egy kedélyes, kedves, szeretni való figura volt a valóságban. Azt mondja Háry kortársa, hogy “Háry János nemcsak mesemondó volt, hanem mint ilyes természetű ember, a mesterségét is elhanyagolta, híres volt fuser munkájáról, az általa készített cserépfedők nem illettek rá a fazekakra, az általa készített cserépkályha kipróbáláskor felrobbant és így tovább. Megállapításai szerint igen sok baja volt a fazekas céh-vel is, melynek nem egyszer hágta át a szabályait, mind magatartásával, mind fazekasbéli mesterségével”.

Ez az igazi Háry János, aki hazudozik, a munkáját nem végzi el rendesen, amit készít, az használhatatlan, a céhével összeférhetetlen, mert nem tart be semmiféle szabályt, a magatartásával pedig áthágja a törvényes előírásokat. Ez a karakter a magyaroknak kedves figura, akit megszépítenek, akinek tisztességtelenségét “csavaros magyar észjárásnak” hívják, és erre büszkék. Ez az igazi Háry János, aki handabandázik, hazudozik, link szélhámos, aki törvénysértő és károkat okoz másoknak. Ez a magyar nemzeti hős. Mivel Hadnagy Albert nem volt miniszterelnök-helyettes, és nem kellett belovagolnia székely városokba, mint Semjénék példaképének, Horthy Miklósnak, ezért volt elég ideje arra, hogy utána járjon az igazságnak. Saját leírása szerint “a korabeli összes irat egyenkénti átnézése után igyekeztem választ adni arra a kérdésre, ki volt Háry János”. Elég elavult módszer. Semjén ezt enélkül is tudja, talán ez lehetett az oka annak, hogy saját tudományosnak nevezett dolgozatai megírásához sem fárasztotta magát egyetlen alkalommal sem efféle hiábavaló ténykedéssel. A kész végeredményhez gyűjtött mások által megírt könyveket, és bemásolta mint kutatásának eredményét. Háry János országában ez természetes, még köztársasági elnök is lehet belőle.

Hadnagy Albert ezzel szemben átnyálazta a teljes levéltárat és egyebek mellett a következőket találta: Augusz Antal, Liszt Ferenc barátja, Tolna megye egykori alispánja, 1843. február 22-én levelet írt osztrák származású menyasszonyának, Schwaab Klárának, amelyben említést tesz Háryról is. Ekképpen: “Tegnap este bált adtam a házi cselédjeimnek és vincelléreimnek, több mint ötvenen voltak jelen. A következő vasárnap meg kell ismételnem a bált a palánki juh- és ökörpásztoraim számára is. Látnod kellene a mi kedves báránykáinkat, már hatvanan vannak. Ezek bakot ugrándoznak, miként Háry tegnap este a bálon. Ő nagyon igényesen jelent meg a bálon, de ma egyáltalán nem látható. Ezt a kiváló egyéniséget valószínűleg kénytelen leszek udvarom létszámából eltávolítani, mivel ő kevésbé megbízható, és szeszélyeinek túlságos teret enged.”

Háry János Augusz Antal alispán alkalmazottja volt. A leírásból azt láthatjuk, hogy a hazudozó Háry egy féleszű, aki nem tud egy bálra odaillő módon felöltözni, ugrándozik, mint a bakkecske, inzultálja és megbotránkoztatja a társaságot, szeszélyes és megbízhatatlan. Ezért a gazdája ki akarja rúgni. Hadnagy Albert hozzáteszi, hogy “nézetem szerint ezek a jellemvonások az igazi Háryra vallanak”. A főlevéltáros azt mondja, hogy ennek a Hárynak “Az obsitos” főhősével való azonosságát erősíti, hogy az elszegényedett Garay Jánost az Augusz család anyagilag segítette, így közeli kapcsolatban álltak egymással. Garay az első verseskötetét hálából Augusz Antalnak is ajánlotta. Nyilván Augusz elmeséléséből ismerte Háry Jánost és a lódító történeteit. Ennél is érdekesebb, hogy Hadnagy Albert azt mondja, Szekszárdon “sok Háry János élt, Garaynak a sok Háry János közül kellett ismernie azt az egyetlent, aki a legközelebb állt meséinek történeti gyökereihez. Ez ismét csak arra mutat, hogy az igazi Háry János Augusznak említett belső embere lehetett”.

Ami ennél is megdöbbentőbb, Hadnagy Albert leírja, hogy Háry korában hogyan lett valakiből a császár katonája. A katonafogdosás úgy zajlott, hogy a falvakra kivetették a kötelező újonclétszámot, és először összeírták, kik a faluban a dologkerülők, a lusták, az iszákosok, a szüleik iránt engedetlenek, kocsmázók és kártyások. Először ezeket fogdosták össze, belőlük tevődött össze az osztrák ármádia. Ha nem volt ki a létszám, akkor a vándoriparos legényeket szedték össze. Így szabadult meg a falu és a város a garázda elemektől. Ezek egy része aztán megszökött, belőlük lettek a betyárok, a kor bűnözői, akiket a magyar néplélek szintén pozitív érzelmekkel ruház fel. Elsősorban azért, mert kirabolja a náluk gazdagabbakat, akikre irigykednek. Ez volt hát Háry János, a magyar nép hős fia, aki miután visszatért a katonaságból és obsitos lett, a legkülönfélébb mesékkel kábította a környezetét a hőstetteiről és a nagy győzelmeiről.

Háry János valóban a magyar élet jellegzetes figurája. Háry megszépített alakja jól kifejezi azt is, hogyan viszonyul a magyar nép ezekhez a karakterjegyekhez. Kell-e magyarázni, hogy ezt a népet mindig a Háry Jánosok vezették az orránál fogva, a nép pedig szeretetre méltó figuráknak látta a hazug, megbízhatatlan, tehetségtelen és bűnözői hajlamú egyéneket, akiknek közönséges hazudozásait ártalmatlan lódításoknak tartotta. Nagyotmondásaikra viszketett a fülük. Ennek a népnek a történelmét Háry Jánosok írják. Ez a nép mindig úgy látta magát a történelemben, ahogyan Háry János a csatában. Az öncsalás, az önbecsapás és az önámítás mesterei, amit jól szimbolizál Háry János alakja. A magyar nép eredeti hőse azonban, akiről a szerző a figurát mintázta, egy gazember, szélhámos, hazudozó, megbízhatatlan, ma úgy mondanák, hogy hamiskártyás strici. De erről a magyar nép, amely álomvilágban akar élni, nem vesz tudomást. Az sem baj, ha valaki lop, csal, hazudik, ha megfelelő körítéssel adja elő, és segít elkerülni a valósággal való szembenézést. A legvisszataszítóbb tulajdonságokat képes heroizálni, ha a hazugságok saját ártatlanságát, vélt igazát és nagyságát mutatják.

Ha ebből a szempontból vizsgáljuk a történelmet, jól látható, hogy egy magyar politikus elfogadása attól függ, hogy az illető mekkora Háry János. Minél nagyobb gazember, és minél nagyobbakat hazudik, annál népszerűbb és annál nagyobb az elfogadottsága. A 13. havi bér és 13. havi nyugdíj népe, amely már a 14. havi járandóságra is nyitott volt, kétharmaddal, és még többel is hajlandó jutalmazni, ha valaki igazi Háry János. A magyar történelem egyik legnagyobb Háry Jánosa, a legnagyobb csaló és hazudozó most kormányozza Magyarországot. Legnagyobb bejelentése az volt, hogy ő még soha nem hazudott. És a magyarok ezt elhitték neki. Saját szavajárása szerint soha még ekkora felhatalmazással nem bíztak meg senkit a kormányzással, mint őt, és ezen egy cseppet sem csodálkozunk. A mi Háry Jánosunk is naponta indul csatába, győzelmet győzelemre halmoz, a magyar nép szabadságáért küzd a gáton, Brüsszelben és a felcsúti focipályán. A magyar nép elbűvölten hallgatja szavait a magyar szuverenitás korlátozásáról, amikor az ő személyes önkényuralmát korlátozná a demokratikus Európa. Személyes hatalmi vágyai a magyar nép szabadságharcának képében jelennek meg. Háry János igazi népfi, lehetne felcsúti, a disznóvágások és a kocsmák nótavilágából, a fehérvári huszárok regimentjéből való. A mi Háry Jánosunk megvédi a nyugdíjunkat, a földjeinket, az állásainkat, a megélhetésünket, a jogainkat, a szabadságunkat, a trafikjainkat, és hamarosan megvéd minket a patikáinktól is, miután az offshore-cégek kezéből “magyar kézbe” kerülnek majd a trafikok mintájára a “nemzeti patikák” is. A pályázatot már kiírták. A mi Háry Jánosunk mindenünket megpályáztat, és nyílt versenyben elnyer tőlünk mindent. A szekszárdi Háry János nagy hamiskártyás volt, de ennyit ő se nyert, pedig azt akarta, hogy ő nyerje a legtöbbet.

Semjén nem véletlenül harcol Háry Jánosért, aki a nemzeti együttműködés jelképe és kulcsfigurája. Ha elveszik a magyaroktól Háry Jánost, semmijük nem marad. Egész hazug életük összeomlik. Összeomlik a történelmük, összeomlik a jelenük és a jövőjük. Semjén fej nélküli Mindszenty-szobrot avat a másik nagy nemzeti együttműködővel, Kövérrel. Észreveszi valaki? Számít, ha nincs feje? A jelenet hasonlít a Pitypang Szálló ünnepélyes megnyitásához vagy a magyar narancs felavatásához a Tanú című filmben. A teljes Jancsó-életmű az önbecsapásról szól, a magyar abszurdot mutatja be minden remekmű, azt a fordított világot, amelyben a hazug, ugrándozó bakkecskék, a megbízhatatlan bűnözők, a tehetségtelen törvénysértők a példaképek és a nemzeti hősök. Háry János a legrosszabb tulajdonságok és a leggyarlóbb emberi magatartás megtestesítője, valójában ennek a népnek a legalja, amely romantikus és hősies, idealizált formában példaképpé teszi és hasonul hozzá. A nép ezt a talmit és giccset szereti, ezért az intelligencia számkivetett, az emberi értékek helyet cserélnek az alpárival, a társadalom alja és mocska kerül felülre. Ez uralkodik, ez kormányoz, és büszkén azonosítja magát a nemzettel. Aki nem ilyen, az idegenszívű.

Sok kis Háry János avat új szobrokat, utcákat. Semjén a fejetlen Mindszenty-szobor avatásán azt mondta, hogy Mindszentyt azért üldözték, mert “keresztény” volt és “magyar”. De ezen a címen más keresztényeket és más magyarokat is üldözhettek volna, de nem üldöztek. Azonban Mindszenty kartárs egy olyan fasiszta rendszert akart visszaállítani, amelyik hárommillió koldust, százezer doni halottat, félmillió elgázosított magyart produkált. Ezt nevezte ő “kereszténynek” és “magyarnak”. Háry János hozzájuk képest egy Pál apostol, aki azt mondta, hogy igazságot szólok Krisztusban, nem hazudok. Mindszenty kartársat nem azért üldözték, mert hitt a feltámadásban, vagy mert nem kínai volt, hanem magyar. Most ugyanezt a fasiszta diktatúrát építgeti a felcsúti Vezér, ezért avatják Mindszenty szobrát még fej nélkül is. Nem azért, mert a zsidó Messiásban hitt vagy Árpád apánktól született. De ez az igazság senkit nem érdekel. Háry János ezekhez képest tényleg egy ártalmatlan szélhámos lódító volt, aki legfeljebb a fazekaknak ártott, és legrosszabb esetben felrobbantott egy kályhát.

Semjén jó úton jár, amikor kevés híján háborút indít Skultéty László zászlótartó földi maradványaiért. Skultéty szerinte az osztrák hadseregben is a magyar szabadságért harcolt, amit szintén csak Háry János tudna megfejteni. Mindez persze összhangban van azzal, hogy a katolikus egyház is a császári seregeket támogatta a magyar honvédekkel szemben a szabadságharc idején, és így védte a magyar szabadságot a nemzeti érdek letéteményeseként. Háry János világában ilyan apróságokon nem akad fenn senki. Semjén nemzetpolitikusként ugyanazt a nacionalista politikát folytatja, amely a monarchiát szétverte, és amelynek következtében elcsatolták Magyarország kétharmadát. Elfelejti, hogy amikor ő megkülönbözteti a szlovákot és a magyart, és a szlovákoktól elvitatja, hogy Skultéty az övék is legyen, akkor Magyarországot beszorítja a nemzetállami lét egyre szűkülő korlátai közé. Ha Skultéty lehetne szlovák is, és magyar is, akkor lenne esélyük a magyaroknak arra, hogy merjenek nagyok lenni. Ilyen kicsinyes banda hiába akar nagy lenni, soha nem lesz. Csak a nagylelkűség tesz naggyá, de ezek pondrók. A fülemüle füttye miatt veszekedő magyarral senki nem akar együttélni. Skultéty három nyelven beszélt, magyarul, szlovákul és németül, és egy nagy birodalom katonája volt. Nagyot nézne, hogy most kis nemzetek képesek veszekedni a hamvai fölött, és akár elpusztítani egymást azért, hogy ő magyar vagy szlovák, miközben egy birodalom állampolgára volt.

A mi Háry Jánosunk annyiban különbözik az eredetitől, hogy hazugságait már nem a felcsúti vagy a szekszárdi kocsmában adja elő, hanem a miniszterelnöki székből, amely ma már korlátlan hatalommal bír. Most legyőzte a vizet, lefegyverezte a Dunát, és újabb csatákba indul értünk. Hallgassunk bele abba, hogyan szólt Háry János mai magyar hangja az önkéntes tartalékos honvédekhez, miután saját jószántából apadni kezdett a Duna. A harmincas évek filmhíradóit idéző beszédében azt mondta: „a tartalékos honvédek a munkálatok során példát mutattak a legfőbb katonai erényekből, a hazájuk iránti hűségből, kötelességtudatból, fegyelemből, bátorságból, bajtársiasságból. (…) Megmutatták, hogy katonai erényekre egy erős nemzetnek mindenkor szüksége van. Akkor is, amikor nem ropognak a fegyverek, nem más országok katonáitól kell megvédeni a hazát és polgárait, hanem természeti csapástól, vagy éppen környezeti katasztrófától. Magyarország immár kiállt magáért és polgáraiért, minden erejével igyekszik érvényesíteni a magyarok érdekeit és megvédeni az értékeit. (…) Ez azt is jelenti, hogy a honvédség már nem pusztán egy évről évre megjelenő sor a költségvetésben, hanem a nemzet erejének egyik fontos záloga és a nemzeti szuverenitás előfeltétele. Csak az az ország lehet erős, amelyiknek magabiztos hadserege van.” Erről a hadseregről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy homokzsákok töltésében magabiztos és erős. De ha Háryn múlik, minden csatát megnyer.

Magyarország fejlődésének útja ez: Háry János 1842-ben csak egy alispán alkalmazottja lehetett, ma már az országot vezeti. Ma is ugrál mint egy bakkecske, csak ezt ma pávatáncnak nevezi. Háry Jánost még kirúgták az alkalmazásból, ha nem tudott egy bálra illően felöltözni. A mi Háry Jánosunk ezzel szemben azt mondja, hogy ez lesz a divat, és most készül megválasztani az ő népe nem kétharmados, hanem háromnegyedes többséggel.

Háry János még nem ismerte a rezsicsökkentést.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (68 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +84 ( 104 szavazatból)
Bartus László: A mi Háry Jánosunk , 4.5 out of 5 based on 68 ratings

  • Hozzászólások(300)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

300 Reader’s Comments

  1. bubu64: “Tudod Maeldron, nagyon elegem van. Sokan vagyunk így.”
    .
    Tudom.
    .
    Belőlem is azért jönnek elő impulzív mondatok, kifejezések, mert nem tudom, vagy nem akarom azt, hogy egyáltalán ne törődjek az ottmaradottakkal. Legyen szó rokonokról, ismerősökről, vagy AN olvasokról (akikkel, minden egyes véleménykülönbség ellenére, nyilván valamilyen szinten közösséget érzek).
    .
    Ott él a dolgos, becsületes, jólelkű autószerelőm, ruhatisztítóm, programozó barátom, bejárónőm, és nem tudom megérteni, hogy miért kell nekik szenvedniük abban a rettenetben. Jobbat érdemelnének. Vígan élnének máshol azzal, ahogy dolgoznak, ahogy az ügyfeleikhez állnak. És nem ők tehettek arról, hogy ez lett ott, hogy se te, se én nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Kedves Maeldron! Miután összesen vagy öten beszélgetünk most, ebből a négy tényleg “szembe”.
    “amelyre jellemző, hogy egész más összeget kell visszafizetni, mint amit előre kiszámoltak az ügyfélnek.” – írod. Itt van az eb elhantolva. Ha te devizahitelt vettél volna föl, semmi probléma: megkapod a svájci frankot (vagy mást), és svájci frankban törlesztesz. Ilyet csak akkor kaphattál, ha volt igazolható jövedelmed az illető devizában. Az adós most is 10 ezer, ötezer vagy akárhány ezer frankkal tartozik: csakhogy az már nem 175 forint/frank, hanem 230 körül. Tehát kezdte a hitelt – ezer frank esetén – 1 millió 750 ezer forinttal, amiből lett kétmillió 300 ezer forint, de az maradt ezer frank. (Persze mínusz az időközi törlesztés.) Ez volt az eufémikusan fogalmazott árfolyamkockázat. Olyan finomságokról nem is beszélve, hogy melyik szerződés szerint milyen arányban megy a részlet kamattörlesztésre, és mennyi a tőketörlesztésre. A futamidő elején jó ideig szinte csak a kamatot fizeted vissza, a tőke marad. Így eshetett meg, hogy 3-4 évi törlesztés után szinte érintetlen maradt a hitelösszeg. Az persze külön tészta, hogy a bankok ebből iszonyú üzletet csináltak, tisztességtelenül szervezték az adósokat és tetemes költségeket nyomtak rájuk – például annak a devizakölcsönnek az árát, amit azért vettek föl, hogy hitelezhessenek, meg az átváltások költségeit stb. Jobban járnának az adósok, ha vennének forintért svájci frankot és azt fizetnék vissza. Csakhogy ezt a szerződés kizárta – legalábbis, amit én megnéztem. Én ezért nem ugrottam bele, hogy az akkor 10 éves Suzikát egy fiatalabbra cseréljem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Hornt a németeknél is gyászolni fogják. Húsz év alatt ő volt az egyetlen elfogadható miniszterelnök.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Azt is el kell ismernem, hogy az összes politikus közül egyedül Gyurcsány szólt úgy hozzá Horn halálhíréhez, hogy azt érdemes volt elolvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  5. Witner Mariska néni most őrül? Mert annyira várta Horn Gyula halálát! Azonban Horn a magyar történelem csúcsán lesz még Mariska a szemétdombján!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  6. gets
    A link fölötti számok sem érdektelenek:

    2013. 06. 19., szerda 18:16
    .
    EUR: 296,99 Ft
    CHF: 240,54 Ft
    BUX: 19026,68
    OTP: 4738,00 Ft
    Valamennyi érték a piros mezőben van, a romló, negatív sávban.
    A link újra:
    http://index.hu/belfold/2013/06/19/gyurcsany_egyre_kemenyebb_leszek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. bubu64
    Még nem tudják, hogy a környezetük nyomora mit ront ezen.
    “Szerintem tudják, de nem érdekli őket.”
    Én is majdnem írtam egy ilyen változatot. De elgondolkodtam, hogy miért nem érdekli őket. Egyetlen választ találtam: Azt hiszik, hogy ez nekik így jó lesz.
    Két eset lehetséges: 1: Igazuk van. 2: Nincs igazuk. Én az utóbbit gondolom, ők az előbbit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Horn Gyula nyugodjon békében. Remélem a repedtsarkú most boldog .
    Soha nagyobb öröme ne legyen.
    Sedona, Ez a tranzakciós adó egy sima lenyúlás ,semmi több ,de gondolj bele
    nekünk 100 ezer forintonként jelent 300 ft pluszköltséget,tudom ehois van( mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül,ami már önmagában is nonszensz. De ez ,bár elvileg is gusztustalan és elfogadhatatlan ,bár ez lenne a legnagyobb bajunk.
    Szerintem ez még nem indok arra,hogy ide-oda tologassuk a pénzt. Pláne nem államkötvénybe ,még ha valami minimális többletkamattal is jár ( ha jár)
    ugyanis egyik nap se tudhatjuk ,hogy mikor módositanak bármely törvényt visszamenőlegesen a tatárjárásik. Azonkivül a nagy tömegnek minimális pénzügyi kultúrája se nem van. A kormány nem véletlenül tereli a pénzt a bankokból az állampapir piac felé.ugyanis fogytán a mani!!! Nincs még egy lenyulható manyup, meg úgy általában semmi. Kinkeservesen söprik össze az utolsó morzsákat. Pénzt ,de azonnal ,bárhonnan és bármi áron . !!!
    Sedona, én ezt ugatom több mint egy éve. Recep Tayyip Erdogan ugyanolyan vadbarom mint a csuti de kb. BOKROS a pénzügyminisztere!!!! Érted???
    Évi 5-6 % GDP növekedés!!!!! Ez már majdnem kinai szint. Sokan akik azt jósoljátok ,hogy ezek még 20 évig maradnak és azt csinálnak amit csak akarnak ,ERRŐL feledkeztek el A gazdaságnak vannak törvényszerűségei !!!
    10 l benzinnel nem tudok leautózni Miskolcra!!! orbán folyamatosan csatátzk ,harcol,háborúban áll Mi is az a 3 dolog ami a háborúhoz kell????
    Ja, money, geld és soldi, szóval pénz. És az pedig már nem van!!!!!!
    Áhhhh! Finitó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  9. girbegurba
    3.eset. Nem számoltak a lehetőséggel, hogy ez megeshet.Azt hiszik jól kiszámoltak minden lépést, de hiba csúszott bele. A nagy ARC elvitte őket…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Maeldron

    Kiváncsi lennék,mi a véleményed a devizahiteles konstrukcióra javasolt két változtatásomra 8ma 14:54.Persze csak elvileg ,hiszen a game is over.
    a másik amit szerintem félreértesz ,az az én viszonyom mindenfajta (akár személyes) felelősséghez! Ezt átfogóan ,általánosan értem ,nem csak gazdasági vagy hitelezési ügyekre.
    Gazdasági dolgokban meg igyekszem koplexen látni az egész rendszert, a nyilt vagy rejtett összefüggésekkel,következményekkel,hatásokkal és kölcsönhatásokkal,ugyanis ezek a dolgok általában jól modelezhetők és kiszámithatók. Persze nem teljesen. Ha meghallom ,hogy rezsicsökkentés ,akkor én nem csak a csökkenő árakat látom ,hanem annak következményeit is . Hatása az inflációra ,adóbevételre , beruházásokra,fejlesztésekremunkahelyekre, járulékokra (ezek szociális és társadalmi következményei és azok politikai hatása ),amely önmagában is számtalan hasonló kérdést vet fel ,amik felvetnek egy csomó új kérdést és ez hatványozódik……… folytassam???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Számomra szimbolikus jelentéssel bír, hogy Horn Gyula azon a napon hunyt el, amikor a Tavares jelentés elfogadásával nyugtázták, hogy nálunk a demokrácia szünetel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  12. Barry1: nekem halvány fogalmam sincs, hogy lehet ezt a dolgot utólag helyrehozni, mert az a pénz, ami az árfolyamkülönbségből fakad, gyakorlatilag elveszett. Sem a svájci, sem a magyar bankoknál nincsen. Egyik ország sem profitál belőle. Valahol szétterült a világgazdasádban, mint a tengerben egy csepp.
    .
    Én a magam részéről bezárnám azokat, akik nem állították le (fideszben is, mszp-ben is, pszáf-ben is), az árfolyamkülönbséget szerintem megfelezném a bank és a hitelt felvevő között, megpróbálnék kidolgozni sablon megoldásokat olyan esetekre, ahol a bank és a hitelfelvevő hajlandó “egyéb” módon megegyezni, tehát támogatnám a peren kívüli, a nem drasztikus, egyedi megoldásokat, kötelezővé tenném a pénzügy oktatását általános iskolában, felszámolnám a munkanélküliséget, teremtenék 3 millió új munkahelyet, és….
    .
    Ja, bocs, ez másik szakma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. Kecskeméti Károly

    HORN GYULA és Németh Miklós “uralkodása” idején, az “átkosban” Magyarország a demokratikus és a Felvilágosodás alapjaira építkező Nyugat által megbecsült, szeretett ország volt. Értékelték, hogy a megszállt térségben tudtuk és mertük megmutatni, hová szeretnénk, hová érezzük tartozónak magunkat valójában.
    Az elhunytra a Cölöpök című könyvében olvasható epizóddal emlékezem és tisztelgek a teljesítménye előtt, nem pontosan idézve:
    Miután ismerte a nyelvet, Kádár vele utazott a bolgár pártkongresszusra. Az ünnepi nagygyűlés előtt az “öreg” megkérte, a felszólalása után figyeljen rá, jelzi majd, amikor a protokoll idővel jóval előbb távozni akar. “Kint találkozunk….” Merthogy viszolygott a “süket dumáktól”.
    Mindketten viszolyogtak!
    Ha egyszer mégis, talán mégis lesz pontos leírása az utóbbi évtizedek honi történéseinek, H.Gy. egyike lesz – ITTHON IS – a legkiválóbb egyikének.
    Nyugodjék békében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  14. Kedves Maeldron! Gyurcsány hol szólt Horn Gyula haláláról? A face-n se találom, meg a dkp portálon se. Kösz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. talalom
    https://www.facebook.com/gyurcsanyf
    Gyurcsány véleménye Horn Gyuláról:
    “Elment.
    Ő volt a legellentmondásosabb és a legtehetségesebb.
    …őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán.
    …sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk …
    Sokra tartottam…
    Béke veled.”
    .
    Elítélő-megbocsátó véleményét Horn születésnapján fejezte ki erőteljesebben:
    “Kedves Gyula!
    … Nemzedéked sok tagjával együtt hosszú ideig hitted, a kommunizmus felszabadíthatja az alávetettek, kitaszítottak millióit, mindenki számára biztosíthatja az emberhez méltó életet… a szocializmus kísérlete megbukott … hosszú, önemésztő gyötrődés alakított tiszteletreméltó demokratává”
    .
    Hát igen, megbukott…
    Itt a fasiszta demokrácia…
    Erősebb a gazdagok és rablók igazsága…
    Megint itt vannak a alávetettek, kitaszítottak milliói…
    Az emberhez méltó élet nem közeledett, inkább csak távolodott…
    Mindez 23 000 000 000 000 forint adósság árán
    Ferinek meg van minden oka, hogy felülről nézzen le Hornra, a kommunistákra és a szocialistákra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  16. Kedves Maeldron

    Amit irsz ,hogy megfelezni az árfolyamveszteséget ( és az esetleges nyereséget is) Az szóról szóra ugyanaz, mint amit én javasoltam ( már 2005 óta!) Persze ez már eső után köpönyeg, meg a keletkezett nyereség már réges régen a fidesz ( csókosok)zsebében van. Ha a fidesz a hatalomra kerülése után ,hagyja a kétkulcsos adót ,és nem MOL részvényeket vásárolnak 100 milliárdos veszteséggel és nem rabolják ki a bankokat, akkor velük közösen játszva megoldást találhatott volna erre az egész problémára .
    Persze szigorúan méltányosságot gyakorolva és nem orrba-szájba alanyi jogon!!! Ez nagyon fontos ,a bizonyithatóan felelőtlen, és túlzó igények miatt felvett hitelekre ill luxusdolgokra elherdálókra ez nem vonatkozott volna.

    A dolog ebben a részében szerintem nincs is vita köztünk . Amiben viszont ANTAGONISZTIKUS az ellentét , az a hitalfelvevő SZEMÉLYES felelősségének és felelősségvállalásanak megitélése. Ha egy felnőtt ,ivarérett, (családos) választópolgárnak joga és lehetősége van arra ,hogy rám és családomra ,nemzetemre rászabaditsa minden idők legszemetebb bandáját ,és az egész országnak viselnie kell ennek a “döntésnek “a következményeit, akkor IGENIS KÖVETELEM ,hogy az is viselje , aki hitelügyben rosszul döntött vagy rosszul mérte fel a lehetőségeit. Pláne ,hogy az előbbinél valakik más döntése miatt
    “szivnak” ,az utóbbiak pedig a saját döntéseik miatt. FELNŐTT EMBER LEGYEN FELELŐS A DÖNTÉSÉÉRT!!! Abszolúte nem mentség ,ha valaki hülye. Különben nekik van a legnagyobb pofájuk például Gyurcsányozásban vagy komcsizásban.Abban “nagyon okosak”!!!!
    Maeldron egyszerűen nem hiszem el ,hogy nem érted, miről beszélek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  17. Allen Stewart Konigsberg

    Barry1!

    Megköszönném, ha ezt kicsomagolnád!

    ” MOL részvényeket vásárolnak 100 milliárdos veszteséggel “..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  18. ASK
    500milliárd forint értékben vásároltak MOL részvényt a ruszkiktól és az a részvénycsomag 2 hőnap múlva már csak 400 milliárdot ért, mivel esett a MOL részvények ára.
    (Egyébként a Bajnaiék által el nem költött, kipaterolt IMF pénzből vették)
    A pakett ára most is kb 400 milliárd körül van. Na ,ha ezt mondjuk a Gyurcsány csinálja, még belegondolni is rossz…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  19. Allen Stewart Konigsberg

    T. Barry1!

    Nagyon nehéz úgy közgazdasági kérdésekről beszélni, vitázni, ha van egy alapállásod! Minden sz.r, amit a Fidesz csinált!
    Nézzük a konkrét esetet! Az Állam vásárolt uszkve 500 milliárdért kb. 24% tulajdonrészt a MOL-ban! Egy petákot sem vesztett, mivel még(!!) nem értékesítette a pakettet! Az, hogy pillanatnyilag mennyi az árfolyam, irreveláns!
    Az “omahai bölcsként” is ismert Warren Buffet olyan cégek nagyrészvényese, mint a Coca cola Company, a Gilette, a Fruit of the loom, stb, stb. És már vagy 30 éve! Szerinted Őt mennyire érdekli a pillanatnyi árfolyam? Semmit! Egy dolog érdekli, a cég nyereséges, minél nyereségesebb működése! Az árfolyam csak akkor lesz érdekes, ha értékesít!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  20. ASK

    Ja ,és ami fontos: Tehát ez kőkemény tőzsdézés( ráadásul jó nagy veszteséggel )
    , miközben selmeczi a magánnyugdij -pénztárakat vádolja azzal ,hogy eltőzsdézték a mittudoménmit, amit ha akarták volna se tehettek volna meg (tehát netto hazugság) ,mivel a törvény szerint a vagyonuk (most nem emlékszem 80 vagy 90%-át kötelesek állampapirba fektetni) Ez a pofátlanság teteje!!!
    Azt is hazudják ,hogy mikor átvették ,az ország görög szintű csődben volt. Volt az anyjuk kinja. Ha tényleg abban lett volna ,akkor miképpen lehetett pont akkor bevezetni az 1 kulcsos SZJA-t meg 500 milliárdot Mol részvényre költeni. Miből? Hogyan?
    Ez totális ellentmondás. Abszurd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  21. ASK
    Na ezt ne.! Warren Buffet nem állami , tehát közpénzt költ illetve kockáztat.
    Felőlem ha orbán ,simicska,nyerges,fellegi és mészáros lőrinc összedobják a pénzt ,azt vesznek amit akarnak,semmi közöm hozzá. De ez több mint csúsztatás,ne játszunk ilyet. Méltatlan és átlátszó.
    Amiről te irsz ,azt úgy hivják ,hogy nem realizált veszteség. De ha ezt nem itt parkoltatják ,esetleg realizált nyereség is lehetne.
    aA24 % Mol részvénypakettjüket meg a hajukra kenhetik ,,ilyen tulajdon arány ,hát finoman szólva nem sokat ér.
    Nem tudom ,mit akarsz ebből kihozni ,de sejtem. ( A hülyék a túlparton ,you know.) Szerintem még eljuthatunk oda ,hogy Ócsa is jó ötlet volt és gazdaságos( eddig a rózsadombi másfélszerese a m2 ár , de ugye ez csak akkor számit ha majd eladják ,hát nem???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  22. ASK
    Bocs hogy belepofázok, de az általad említett cégek osztalékot fizetnek, mert jól működnek.
    Nálunk meg egymás után vetik ki az adókat, az éves költségvetést sem képesek még megsaccolni sem, vagy ami még rosszabb nem is merik.
    .

    Ja és az árfolyam nem mellékes tényező sehol sem, az bevételi oldalon az aktuális árfolyamon valamilyen formában szerepel, mint létező vagyon minden mérlegben.
    És a pillanatnyi árfolyam minden normális céget minden pillanatban érdekel.
    Működésük létérdeke az árfolyam megfelelő szinten tartása.
    .

    Egy állam meg ne tőzsdézzen, hanem normális törvények alapján a normális költségvetés készítésével és egyáltalán az állam normális működtetésével foglalkozzon és ne rekvirálással.
    Persze ehhez normális államfő is szükségeltetik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  23. Allen Stewart Konigsberg

    Drága Barry! ( majdnem azt írtam Barátom, hisz több időt töltök Veled, mint Velük!:)) )

    A 9:52-es kommentedben írtál valamit a MOL részvényekről! A 10:44-es kommentenben arról próbáltam írni, hogy mivel a veszteség nem mérhető, ezért ez a részedről “csúsztatás”! Hoztam példákat is, de írhattam volna a Volkswagen AG. nagytulajdonosáról is, Niedersachsen tartományról, vagy a SUEZ-ben lévő állami pakettről is!
    Erre Te a10.48-as válaszodban hadoválni kezdtél, Selmecziről, magánnyugdíj vagyonról, 16%-os Szja-ról! Feladom, így nincs értelme!
    Amint ezt a kommentet elküldtem, a falhoz állok, feltépem az ingemet, és nyugodtan lőhetsz!
    Így tényleg nincs értelme!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (10 szavazatból)
  24. Allen Stewart Konigsberg

    Szenzor!

    “A Mol Nyrt. 32,3 milliárd forint nettó eredményt ért el 2013 első negyedévében”… NOL

    Ez kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszaka, de Moldova Gyuri bácsi szavaival:” nincs olyan kis pénz, ami ne jönne jól!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  25. Szenzor.
    Erről ugatok!!
    ASK
    Én is tőzsdéztem és bizony mindig tudtam az éppen aktuális árat,mert ez a normális. Nyugi Mr. Buffet is tudja, mondhatsz bármit . ( majd felhivom a jó öreg Warry boyt,és megkérdezem. )Azt mondod ,hogy nekem van egy álláspontom ,( miért ,kinek nincs hogy minden sz@r ,amit a fidesz csinál. ( és Ez igy igaz ,de ennek sajnos semmi
    köze ahhoz ,hogy mi az én álláspontom, Mondjál egy dolgot amit jól csináltak és ami hatásaiban is jól sült el (az országnak ,nem a haveroknak) De tudod mit , inkább ne mondjál semmit Csak azt nem értem ,hogy miért gondolod azt ,hogy az itt kommentelőket is lehet echo tévés szinten hülyiteni ( warren buffet story,……az ész megáll…..).. Ha valaki nem tud különbséget tenni az adófizetők pénze és MAGÁNVAGYON között,……tudod mit, ? Inkább fejezzük be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  26. Barry1
    Nyugi!
    Nincs értelme vitatkozni ASK-val. (velem sokkal jobban szoktál járni)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  27. Csak egy dolgot mondjál meg . A selmeczi duma az miért hadova??? Ő
    vádolt olyanokat eltőzsdézéssel akik nem is tőzsdéztek mert nem is tőzsdézhettek.
    Még azt se lehet mondani: Ez most ,hogy jön ide? Hát pontosan ez a lényeg. Szerinted ha Bajnai vagy (horribile dictu) Gyurcsány veszi iugyanigy meg ezt a MOl pakettet, szerinted a fidesz mit mondott volna?? vagy ez is csak hadova?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  28. Allen Stewart Konigsberg

    T.Barry!

    Vagy a gőg, ami mögül már nem látsz ki, vagy a meleg teszi, de nem tudsz értelmezni 2 azaz kettő kommentet! Buffetet én a hosszútávú befektető példájaként említettem! Pont! Az állami részvételre hoztam a Volkswagenes, SUEZ-es példát! Pont!
    Hogy mit keres itt Ócsa, Echo tv? Hihetetlen vagy!
    De meghajolok, megint Neked van igazad! Mint mindig!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  29. szenzor Kösz . oké, landoltam…. befejeztem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  30. Allen Stewart Konigsberg

    Drága Barry Barátom!:))

    Olvasd el Oszkó Péter nyilatkozatait MOL és a nyugdíjpénztárak ügyében!!!!
    Azt mondta, hogy Ők is nagyon szerették volna a pakettet, de nem tudtak megállapodni az oroszokkal! Semmi hadova tőzsdéről, meg állami pénzekről, egyszerűen Ők nem adták meg, amit az oroszok kértek! Tiszta közgazdaság!
    Magánnyugdikak:
    Ők is elgondolkoztak, hogy visszavezetik az állami nyugdíjellátásba, de modellezték, ha jól emlékszem 30 évre, és úgy döntöttek, hogy NEM ÉRI MEG!
    Semmi hadova a lenyulásról, ellopásról, tiszta közgazdasági számítás! És csak ez számít!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  31. ASK Tényleg nem érted.??? NEM IS A MI,HANEM A HOGYAN????
    Ha fejed tetejére állsz ,akkor se hiszem el ,hogy nem érted ,hogy kerül ide a selmeczi. Nem hiszem el . A másik . Ha nekem az az álláspontom ,hogy Danny de Vito alacsony , akkor ő nem azért az ,mert én ugy gondolom ,hanem attól függetlenül . Igen ,vállalom ,hogy az az álláspontom ,hogy minden rossz ,amit a fidesz csinál.. Mi ezzel a gond? Ha te mást gondolsz erről ,hát gondolj. Soha nem mondtam ,hogy ezt én tudom jobban. ,hogy nekem van igazam. ,csak azt ,hogy nekem ez a véleményem. Szerinted a MOL jó üzlet volt
    ,szerintem meg nem Én igy gondolom ,te meg úgy . Ami a gőgöt illeti ….. ,ne legyél nevetséges……. Tudom ,most azt fogod irni:” Drága (nagyarcú) Barry barátom ,hát te nem semmi vagy , de tudod mit??? Legyen igazad mint mindig. Mert csak neked lehet igazad ,blablabla de nem értem ,hogy kerül ide a sel illetve az ech…. izé akarom mondani a Danny de Vito. Hát én most megkaparom magam”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  32. #
    Maeldron
    2013. június 19. szerda
    19:58 “Horn Gyula

    (1932-2013)

    Nyugodj békében Miniszterelnök Úr!
    Búcsú Horn Gyulától

    Mély megrendüléssel értesültünk az MSZP egyik alapítójának, máig meghatározó elnökének, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökének halálhíréről. Osztozunk a család gyászában, nemcsak párttagjaink, hazai tisztelői, hanem a nemzetközi baloldali értékközösség nevében is. Horn Gyula élete, munkássága tiszteletet és elismerést érdemel itthon és külföldön egyaránt. Megkérdőjelezhetetlen hite hazájában, bizalma az emberekben tette azzá a maradandó teljesítményű politikussá, aki történelmi léptékkel mérhető módon járult hozzá Magyarország felemelkedéséhez, nemzetközi elismertségéhez.

    Horn Gyula volt az a politikus, aki 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel átvágta a műszaki határzár egy darabját, amely a vasfüggöny elbontásának jelképévé vált. Ismertséget és elismertséget mindenek előtt a keletnémet menekültek előtti 1989 szeptemberi határnyitás hozta meg számára.

    Múlhatatlan érdeme, hogy fáradhatatlan munkával szervezte újjá a hazai baloldalt, építette fel a Magyar Szocialista Pártot. A teljes reménytelenségből jelölte ki a magyar szocialisták megkerülhetetlen helyét a hazai közéletben, amikor vezetésével az MSZP 1994-ben abszolút többséget szerzett a Parlamentben.

    Miniszterelnökként következetesen fáradozott Magyarország demokratikus átalakításán, hazánk európai integrációján. Horn Gyula kormánya régen látott zuhanás után fejlődési pályára állította a magyar gazdaságot. Felelős nemzetpolitikájával rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, ezzel segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését.

    A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja, a párt valamennyi testülete saját halottjaként búcsúzik Horn Gyulától. Örökre velünk marad emléke. Mindig emlékezni fogunk Horn Gyulára, aki a mélyről jött ember kivételes érzékével ismerte a hétköznapi sorsokat, példás bátorsággal és odaadással tudott megküzdeni a lehetetlennek tűnő kihívásokkal.

    Mesterházy Attila
    pártelnök-frakcióvezető” mszp.hu

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  33. Allen Stewart Konigsberg
    Akik 23 000 000 000 000 forint adósságal és 3 bóvlis országkockázattal terhelt kamatokkal kezdenek MOL-részvényekkel tőzsdézni azok komplett idióták. Ha Bajnaiék is gondolkoztak ezen akkor ők se álltak messze ettől.
    A MOL kevés osztalékot szokott fizetni, mert a piaconmaradáshoz befektetésekbe kell visszaforgassa a nyereséget. Az állam marad az adóssággal, ami csak nő és nő… 3 BÓVLI !!!
    .
    Az oroszok örömmámorban ünnepelhettek, hogy rátaláltak a nagy-magyar nemzeti idiótákra, akik világgazdasági krízisben akarnak befektetni. Mert az oroszok bármikor visszavásárolhatják a részvényeket potom áron a tőlük függő, 3 bóvlis adósságban vergödő Magyarországtól. Kőkemény tárgyalópozícióban vannak: náluk a kőolaj és a gáz… A MOL csak kereskedik ezekkel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  34. Nem olvasta valaki Bogáti Péter : A Linkostowni csapda c. ifjúsági novelláját ? A delfin könyvek sorozatban jelent meg 1972 – ben. Régi kedves olvasmányom volt, most nosztalgiából elolvastam újra. Nem tudtam már miről szól, csak emlékeztem, hogy jó könyv. Megdöbbenve tapasztaltam, mintha szóról szóra az orbán-rezsimet írná le ezekben az években (csak más helyen játszódik). Az író maga is meglepődhetett, mert tavaly halt meg 88 évesen úgyhogy a szemei előtt vált valóra amit 40 évvel azelőtt megprófétált.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  35. Nekem csak Az ágasvári csata jutott, de azt ma is szívesen veszem a kezembe.
    Abból való az észrevétel, hogy a pimaszságnak van egy olyan magas foka, amiért büntetés már nem jár, csak csodálat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  36. Kedves Barry1

    Nem tudom, hogy láttad-e Az egyenes beszéd című műsort, ahol Kálmán Olga vendége volt Békesi László!
    Szóba került a Varga csomag is, és Kálmán Olga felolvasott egy példát , ha valaki 100 ezer forintot betesz és lejönnek belőle az adók és a végén a tranzakciós díj is, akkor a 100 ezer után 99800 forint marad :(((((((((((((((
    Na ne már, mert akkor itt oltári nagy balhé lesz, mert minuszba megy át az illető!
    Sőt, már az asztalon van a törvénytervezetett is , hogy amely számlákat nem terheltek meg 16% adóval, azokra is kiterjesztik!!!
    Azt a fütyülős rézangyalát , erről neked mi a véleményed?
    Csak kapkodom a fejemet és értetlenkedem, hogy mi lesz ebből
    MÉg mindig úgy látod, hogy maradni kell?
    Nem lehetne úgy, hogy elmegyünk és ha normalizálódik a helyzet visszajövünk?
    Ne haragudj meg, de ez már aljas pofátlanság , amit a kormány művel és tényleg a béka feneke alatt leszek, vagy még azalatt is !!!!!!!
    Nagyon dühös vagyok és számolok ezerrel , hogy hogyan tovább és az eredmény mindig ugyanaz , amit már te is tudsz ……………………………..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  37. Kedves sedona.

    Semmi véleményem nincs,minden halad a maga útján,miért mire számitottál?
    Már megmondtam ,én nem megyek sehova. Ez az én hazám ,ha itt kell megdöglenem , akkor itt döglök meg ,akkor se megyek . Menjenek ők. Mi a sz@rt képzelnek ezek?? Nyomorult senkik. Ha elmegyünk ,akkor már soha nem lesz hova visszajönni.
    Sedona ,csodák nincsenek , amit Békesi mond , az várható volt. ELFOGYOTT
    A MAN I I!!!!! És ez fel fog gyorsulni . Ne felejtsd el, mit jósoltam . Max: 2014 vége. Annyit már fél lábon is. Amivel nem kalkuláltam ,az Bajnai hihetetlenül KÁROS tevékenysége. Egyszerűen szétveri az ellenzéket. Mérhetetlen károkat okoz a drogos haverjával együtt. Nekem ő a legnagyobb csalódás. Remélem ,valami spontán fog alakulni.Az pedig , miért baj,hogy a fidesz bevadul? Miért ,jobb lenne ,ha a választások közeledtével észhez térnének? Isten őrizz!
    Ha már több mint három éven túl vagyunk. Az egyenes beszédben láttad az
    Eörsi interjút? Az legalább olyan fontos volt ,mint a Békesi.
    Nekem egyébként a két fő kedvencem a Békesi és a Petschnig (a férjét nem csipem) Szóval: Ne törödjél semmivel egyél zsömlét ,kiflivel. Nehogy már ezek a senkiháziak kiboritsanak . Gondolj arra ,hogy az idő már nekünk dolgozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  38. TGM szakavatott elemzése: Horn Gyula, az ember:
    .
    “TGM: Horn Gyula meghalt
    2013. június 20., csütörtök, 12:00
    .
    Nekrológ egy érdekes emberről, aki elképesztő paradoxonokat testesített meg. Aki bizonyos értelemben régimódi „kommunista” maradt, akinek nagyobb megtiszteltetés volt a KB-osztályvezetői és miniszterhelyettesi poszt a Magyar Népköztársaságban, mint a miniszterelnöki „beosztás” a Magyar Köztársaságban, de aki semmire se tartotta Grósz Károly szónoklatát a fehérterrorról: az ilyesmit nem fenyegető beszédekkel kell megelőzni, hanem gyors és radikális kompromisszumokkal. A kompromisszumot pedig nem a magyarországi rendszerváltás szerinte „zavaros” és bizonytalan képviselőivel kell megkötni, hanem a Nyugattal.”
    http://hvg.hu/velemeny/20130620_TGM_Horn_Gyula_meghalt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  39. TGM szakavatottan elemezte Csurkát is. Megmagyarázta a megmagyarázhatatlant.Közben soha nem derül ki, hogy ő milyen nézeteket vall. Ő az, aki kávézgatna Orbánnal, de lehet, hogy elcsevegne Sztálinnak és Hitlerrel is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  40. Újabb államosítás. Esetleg nemzeti patikák, a trafikok mellé.
    http://nol.hu/belfold/ha_a_gyogyszereszeknek_nem_kell__az_allam_vehetne_meg_a_patikakat

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  41. Barry1: “Amivel nem kalkuláltam ,az Bajnai hihetetlenül KÁROS tevékenysége. Nekem ő a legnagyobb csalódás”. “(egyik) kedvencem Petschnig (a férjét nem csipem)”.
    .
    Na, most három dologban is egyetértünk, gyorsan csokorba szedtem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  42. Kedves Barry1

    Megtaláltam egy érdekes cikket:
    A számítás lényege, hogy hiába teszel be 100 ezer forintot a bankba két hónapra, a nyereséged elviszik az új adók, sőt, a végén még kevesebb pénzed lesz, mint korábban.
    Na akkor hogy is van ez?

    Tételezzük fel, hogy van 100 000 forintom, de nem akarom a pénztárcámban őrizgetni, mert momentán absztinens és antinicotinista leszek két hónapig.

    Beteszem a bankba, éves 4,5% kamatra (MNB irányadó), mondjuk pont két hónapra (61 nap)

    Ezalatt kamatozik 752 Ft-ot

    Kamatadó (16%): – 120,33 Ft

    EHO (6%): – 45,12 Ft

    Marad (a tőkével együtt):100 586,55 Ft.

    Ezt felveszem, mert nem megy ez az absztinencia és kell egy kis készpénz a pénztárcámba.

    Tranzakciós illeték (0,6%): – 603,52 Ft (és akkor még a készpénzfelvétel költségét nem is számoltuk)

    Kezemben lesz két hónap után 99 983 Ft.

    Akkor most betegyem a bankba ezt a 100 000 Ft-ot két hónapra, vagy inkább ne?

    Korábban belinkeltem egy másik számolást is, az is hasonló eredményt prodkulált!
    De kedves Barry1, de mire oda kerül a sor, egy árva petákom sem lesz,hogy egy zsemlét vagy egy kiflit egyek?
    Bár mind a kettőt imádom, mert remek péksékből szoktam vásárolni és ideig órákig okés vagyok!
    Jézusom , hova jutunk így ?
    Abban igazad van, hogy az Eörsi interjú is meggyőző volt teljes mértékben!
    Ráadásul ha még az EBESZ is eljön hozzánk , na akkor az szép lesz :(((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  43. Varánusz (Fabius) kolléga is megírta már a magáét:
    http://varanus.blog.hu/2013/06/20/elment_a_gyula
    Én is lekörmöltem pár visszafogott sort:
    ..
    R.I.P. Horn – egy temetés margójára

    Horn Gyula sírjánál hatalmas tömeg;
    Eljöttek leróni kegyeletüket.

    Rokonok barátok, meg pár ellenség –
    Itt van mind, hogy “A Hornt” együtt temessék.

    Kiöltözött majmok, pár bunkóberci;
    Viktor küldte őket nyálukat verni.

    Megkérünk, Tompika, tartsd most a pofád!
    Mondandód inkább a budiban okádd!

    Durung Duci Laci, te se szólj semmit!
    Tekintélyed veszne – nem ér meg ennyit!

    Lázár Janó, rajtad ott még a pólya;
    Sose lehetnél táskahordozója.

    Wittner Mariska meg – jó ízlés híján -
    Holtrészegen táncol a halott sírján.

    Tartsatok ki, fiúk, közel az idő!
    Lesz rajtatok újra öltöny meg cipő!

    Koporsófedél is borul majd rátok,
    Búcsúztat titeket tengernyi átok.

    Nem sirat majd meg, csak édesanyátok…
    Apropó! Nincs klausztrofóbiátok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  44. sedona

    Mondom ,nyugi , egyre mélyebbre ássák bele magukat az izébe. Innen már
    nem lehet visszafordulni.
    Ez a kamatvariáció nem is annyira bosszantó ,mint nevetséges és szánalmas.
    Itt már rajtuk nem múlik semmi ,nyerni nem tudnak ,csak az ellenzék tud vesziteni. Ezt a két szerencsétlent látni se birom ,főleg a Bajnait. Egyszerűen nem értem ezt a pasast.Főleg mikor rendőrtúlkapásozik vagy határontúlizik.
    Ez el van tévedve.Rosseb egye meg. Pedig én nagyon sokat vártam tőle,de attól tartok ,ő fogja elcseszni………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  45. Én Bajnairól már lemondtam végérvényesen!
    Menjen vissza Washingtonba és New Yorkba tanítani!
    Felcsuti Péter említette , hogy az állam 100 forint helyett 93 forintot fizet ki a bankoknak az önkormányzati adósságátvállalás során, akkor szelektív államcsőd lehet.
    Ugyanakkor felbukkan egy technikai államcsőd is , ahogy Békesi László megfogalmazta !
    Szóval lehet hogy lesz itt bukta , de azzal bukunk mindanyian te is , meg én is, meg mindenki!
    Ezért hangsúlyozom oly annyira, hogy lépjen már az EU és nem érdekel hogy beavatkozhat-e vagy sem, ha nem lép, akkor nekünk befellegzett !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  46. És még egy pikáns levezetés a nap végére: Az egyik megoldás már bekövetkezett, , hogy nem változtat a terveken a kormány, kiigazításokra, vagyis a már jól ismert megszorításokra került sor. Reális alternatíva a technikai csőd – amelyet Békesi László is említett – amire akkor kerül sor, amikor az újabb hitelfelvétel az alaptörvénybe ütközik. Egy harmadik elképesztő lehetőség, hogy a kormány ennek tudatában hamis számokkal dolgozik, bár ennek lehetőségét a kitüntetett hitelminősítői figyelem valamelyest csökkenti. A negyedik lehetőség a nyílt alkotmánysértés, ami azzal járhat, hogy a hitelnyújtók egy része nem ad pénzt, a másik része pedig kockázati felárat kér. Az ilyen esetben elszálló állampapír-piaci hozamok azonban a tényleges országcsőd irányába mutatnak.
    Nem tudom, hogy a ketyegő bomba mikor fog robbanni , de tényleg jó volna már valamit lépni , mert mindannyian bukni fogunk , nem kicsit hanem nagyon!
    Követelem , hogy az EU lépjen MOST AZONNAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  47. Olvastam:
    Voltak akik már a 2010. 2/3-s kormányváltás után jelezték, hogy a “gazdaságpolitika” az erőltetett államcsőd irányába halad.
    Ezek az országvesztők beszélnek hazaárulásról az ellenzékkel kapcsolatban, ezek magyarkodnak, ezek szenteskednek, ezek, akik szembehazudják még önmagukat is – pedig nekik aztán csak a harácsolás és a hatalmuk megtartása a lényeg.
    Magyarország imázsát hazavágták – nehéz lesz lemosnunk magunkról, hogy miért és hogyan is hagyhattuk azt, hogy ez így legyen?!
    Az a körlevél, mely a kormányhivataloknál kering, jelzi, hogy nincs pénz.
    Valójában semmire nincs pénz, mert az, hogy folytatódik a stadionok építése, az nem jelenti azt, hogy van is rá pénz – a körbetartozások nem azt jelzik!
    Az árvízi segítség is meg fogja mutatni a hívő embereknek, hogy nincs segítség, mert az EU, a gyarmattartó csak a károk helyreállítása után, a tényleges költségek felmutatása után fog pénzt adni – azt is majd csak jövőre!
    A kórházak helyzete, az egyetemeken sincs pénz az ösztöndíjakra, a lifteken spórolnak!
    Nyomatja a gülüszemű szerverfiú, hogy szeptemberben újabb rezsicsökkentés lesz – közben látszik a fején, hogy már nem is fűszálba, hanem a levegőbe kapaszkodik.
    De, ha államcsőd kell ahhoz, hogy a zemberek felébredjenek, hát akkor azt kell megérnünk, aztán majd az alapoktól lehet kezdeni Magyarország újjáépítését, ha lesz rá egy bátor építőmester, aki nem emútnyócévezni fog.
    Minél tovább tart az agonizálásunk, annál több kár keletkezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  48. ASK -tól megkaptam azt ,hogy nekem van egy “álláspontom “: amit a fidesz csinál ,az eleve rossz.IGAZA VAN.!!! Amit a fidesz csinál 101%-ban rossz.
    Nemcsak dilettáns,szakmaiatlan ,hanem a velejéig romlott ,gonosz ,kegyetlen és érzéketlen. Plusz kontraproduktiv és még buták is.
    Mostantól ezekről a dolgokról még vitázni se vagyok hajlandó ,ugyanúgy ahogy 1945 februárjában sem lehetett arról ,hogy azért hitler se mindent csinált rosszul.
    Az ember arról se vitázik ,hogy a föld lapos e.
    Aki nincs tisztában azzal ,hogy mit művel ez a banda és az elmebeteg vezére az vagy hülye vagy aljas.
    Sértődjenek meg , mondjanak el mindenfajta beképzelt nagyokosnak.
    Le vannak sz@rva, nem érdekelnek, ugyanolyan zombik mint orsós.Tehetnek egy szivességet. ( ugyse hagyom) már rég itt lenne az ideje ,hogy nevén nevezzük a dolgokat és minden ,fizikai ,szellemi és verbális érintkezést megszüntetni ezekkel,nem pedig a “kegyeiket keresve ” ácsingózni a nyomorult szavazataikra ,ahogy ezt Bajnai teszi. ( a “riszálás”,ahogy Gyurcsány mondta) Pfujj. Csakén 05:30 ++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  49. Barry1
    A fideszék mindent rosszul csinálnak, ami az országgal és az emberekkel, a nemzetközi politikával kapcsolatos!
    Viszont nagyon jól csinálják a gátlástalanságukat – oszt jó napot!
    Demokratikusan gondolkodók és igazi demokráciában élők eddig nem hittek a szemüknek és fülüknek, mert nem is feltételeztek ilyen gátlástalan pávatáncot, amivel nem csak a saját népét, de a világot is megvezette, azer a fejükre nőhetett!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  50. Ez a Háry jancsi nem csak dunántúli, hanem ő egyenesen a középhegység géniusza (tudjuk, volt egy másik is egy nagyobb hegy mellől). Viszont minden más elődjét túlszárnyalja ország-tönkretevésben. Garantáltan, több évtizedre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos