Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Mit csodálkoztok? 2013. március 13. szerda 17:12

  • Hozzászólások(132)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Mit csodálkoztok?

Első pillantásra megnyugtató látni, hogy a demokratikus világ milyen erőteljesen reagál a magyar eseményekre, és még a hazai ellenzéki sajtó is hősködik önmagához képest, leginkább azzal, hogy a keményhangú külföldi bírálatokat közli. Az örömben üröm, hogy láttunk már néhány ilyet, amikor például a médiatörvény megszületett, aztán annak sem lett semmi haszna. Lecsillapodtak a kedélyek, Orbán két arcátlan törvénysértés közé beiktatott egy kis konszolidációs szünetet, hogy mindenki megszokja: van élet a jogállamon kívül is. Most sem lesz másképp, óvatosan araszolva épül ki a totális diktatúra.

Nincs ezen mit csodálkozni, Para-Kovács Imre úgy mondaná, menjenek innen emberek, oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló. Csodálkozni legfeljebb azon kell, miért lep meg ez bárkit is. Mondjon akárki Orbánnak egyetlen olyan lépését, amely nincs összhangban ezzel. Egyetlen olyan törvényt, amely nem ennek szellemében született. Aki látta az alaptörvényt, az miért csodálkozik ezen a negyedik módosításon? Mussolini sem azzal kezdte, hogy feloszlatta a parlamentet. Csodálkozni csak azon kell, hogy Európa és a magyar ellenzék még mindig csodálkozik. Aki elolvasta a NENYI-t, az ne csodálkozzon, abban minden benne van. Még az is, ami meg sem történt. Aki hallotta a kötcsei beszédet, az mindent tudhat arról, ami eddig történt, és ami ezután történni fog. Miért nem hisznek egy kicsit jobban Orbán Viktornak? Miért nem bíznak benne? Semmit nem titkolt, mindent előre bejelentett, mindent ennek szellemében tesz, és mégis minden alkalommal csodálkozik a publikum, hogy mi történik. Nem hisznek neki, pedig ebben az egy esetben igazat mond. De a külvilág nem akar hinni a két szemének, a két fülének, mert reménykedik abban, hogy ez nem igaz. De igaz. Mikor néznek végre szembe azzal, hogy a diktatúra bevezetésének eltökélt szándéka igaz? Mikor nyugszik már bele a külvilág, hogy kénytelen vállalni a konfrontációval járó kellemetlenséget és felelősséget, mert különben ez az ember nem áll meg, és amit előre megmondott, azt maradéktalanul végrehajtja? Márpedig ő a duális erőtér megszüntetéséről beszélt, a viták kiiktatásáról, egyetlen párt uralmáról, amely a „nemzet” érdekeit artikulálja. Ennek a végpontja a totális diktatúra.

Csodálkoztok azon, hogy kikapcsolta az Alkotmánybíróságot az alkotmányozás és a törvényhozás folyamatából? Nem volt ez a lépés implicite benne abban, ahogy gátlástalanul eltörölték a demokratikus alkotmányt az iPad-en készült firkálmánnyal felváltva? Ahogyan a saját alaptörvényüket tisztelték, abban nem volt benne az alkotmányossághoz és a törvényességhez való viszony? Annak ellenére, hogy formálisan még nem romboltak le mindent, nem önkényes döntések határoznak meg mindent? Nem megmondta már évekkel ezelőtt a jogszerűségről, hogy „oszt jó napot”? Miért nem hisztek neki? Az alaptörvény egy feudális rendszer, egy ideológiai állam és egy egyeduralom állapotát állítja mintaként. A „kereszténység” alaptörvénybe foglalásában benne van az európai történelem véres katolikus hagyománya, az inkvizícióval, a kirekesztéssel, az ideológiai háborúval, az antiszemitizmussal, a liberális demokrácia gyűlöletével együtt. Magyarország identitását az egyenlő jogokra épülő demokrácia elutasítására építették. A magyar nemzet „szentistváni” és „szentkoronás” hagyományának semmi köze nincs a történelmi Szent Istvánhoz, hanem egy sötét, elnyomó rendszerhez, amelynek végén vagonokban vitték a százezreket megsemmisíteni, és Dunába lőtték a nőket és a gyerekeket. Ti pedig azon csodálkoztok, hogy most kiiktatta az alkotmányos korlátokat? Miért nem előre néztek? Miért nem arra figyeltek, hogy milyen szándék húzódik meg emögött?

Miért nem lehet felismerni, hogy ez egy folyamat, amelynek kiszámítható a vége? A kezdetben benne van a vég. Akik hülyéznek például engem azért, mert diktatúráról beszélek, azok csak az orrukig látnak, és arról beszélnek, ami a vaksi szemük előtt van. De én például első perctől a végéről beszélek, ami az első lépésben kódolva van. Egyben látom az egészet, az ellenzék és a médiája nagy része pedig elveszik a napi ügyekben, rágja az orruk elé dobott csontot, és nem látja a nagy egészet és annak lényegét. A vakok hülyézik azokat, akik látnak, és akik elmesélik nekik, hogy milyen a pirkadat és a napnyugta. Hogy ez a folyamat térben és időben e pillanatban hol tart, a lényegét tekintve mindegy. A természete a lényeg. Az pedig az első pillanattól az utolsóig ugyanaz. A NENYI-ben benne van a totális diktatúra. Totális diktatúra nem akkor lesz, amikor a pincékbe menekülnek az emberek, és tele lesznek a börtönök, egyesek nyomtalanul eltűnnek, hanem az volt abban a pillanatban, amikor Orbán bejelentette, hogy forradalom történt, új rendszer megalapításáról döntöttek a szavazók. A gyilkosság nem akkor kezdődik, amikor a gyilkos belevágja a kést az áldozatába, hanem akkor, amikor megfogalmazódik benne a szándék. A gyilkosság a szívben kezdődik, és akinek a szívében megtörténik a gyilkosság, az végre is hajtja. Már akkor is gyilkos, amikor az áldozata még él.

Megállítani egy diktátort csak addig lehet, amíg nem fejezte be a művét. De ehhez tudni kell, hogy mi a vége, és a végére tekintve kell viszonyulni hozzá. Orbánra úgy kell tekinteni, mint egy olyan bűnözőre, akit emberiségellenes bűncselekmények miatt állítanak Hágában bíróság elé, mert ez van a szívében. Ennek a programját jelentette be. Csak úgy lehet megakadályozni, ha ezt a saját bejelentését komolyan veszik, és úgy viszonyulnak hozzá, mint aki kész megtenni azt, amiről beszél. A gyilkosokat meg kell állítani. Aki azt gondolja, hogy itt demokratikus választások lesznek, ahol majd legyőzik a diktátort, aki nem is csak Magyarország, hanem egész Európa „keresztény” uralkodója akar lenni – bocsánat, de nincs rá jobb szó – az hülye. Ezek a választások, amíg lesznek, arra valók, hogy a maradék ellenzéket is szétzúzza és a porba tapossa. Meg lehet nézni, hogy ki az egyetlen, aki üdvözli az alkortmányossággal tett mocsokságot: a római katolikus egyház. Ez teljes összhangban áll a katolicizmussal, abból levezethető, azt fordítja le a gyakorlat nyelvére. Nagyjából 50 millió áldozata volt eddig ennek.

Teljesen érthetetlen ez a csodálkozás és felháborodás. Orbán mindent előre bejelentett, minden lépése megtervezett és következetes, egyenes úton halad a totális diktatúra felé. Megvannak a történelmi előképek, ugyanaz az ideológia, a publikum pedig minden egyes lépésnél csodálkozik, és úgy tesz, mintha ez nem lett volna várható. Ha az ilyen incifinci alkotmánymódosításon csodálkoznak, akkor mit tesznek, amikor majd elviszik az első embert felségsértés miatt? Ha az ellenzéki pártokat betiltják, vagy a parlamentet egy nagytanáccsal helyettesítik? Olyanokat nem is merek leírni, hogy politikai gyilkosságok és merényletek lesznek, emberek eltűnnek, mert még jobban lehülyéznek. De ez elképzelhetetlen? És az elképzelhető volt, hogy kiiktatják az alkotmányt, az eddigi alkotmánybírósági döntéseket, az egész Alkotmánybíróságot, a teljes jogrendet? Miért van szükség erre? Ha törvénytelen állapotot hoznak létre, félreteszik a jogi korlátokat, az csak előkészület, nem a végső stádium. Ha törvénytelen helyzetet hoznak létre, akkor törvénytelenségeket akarnak elkövetni. Ez ellen akkor kell tiltakozni, amikor megfogalmazódik a szándék, akkor kellett volna ordítani, hogy beleremegjen Budapest, amikor az első lépéseket megtették. De akkor gitározgattak a tiltakozók, mint egy kábítószeres bulin. Addig kellett volna tiltakozni, amíg van jog. Mostantól az a jog, amit Orbán mond. A bűnözők írják a törvényt, és az lesz bűnöző, akikre ők rámutatnak. Ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy a bíróságokat hamar ledarálják. Minden tisztelet a bíróké és a bíróságoké, akik legtovább álltak ellent a terrornak. Elsőnek kapitulált a korrupt ellenzéki sajtó, utána az ellenzéki pártok, és így tovább. Legtovább a bíróságok tartották magukat. Kalapom lengetem Darák Péter, a Kúria elnöke előtt, aki közölte a diktátorral, hogy a tárgyalóteremben a bíró dönt, és nincsenek felülről jövő parancsok. Hány Darák Péter van ebben az országban? Pedig ő is ugyanúgy félthetné a családját, az állását, a pénzét, a gyerekeit, a jövőjét, és amire rajtam kívül csak kevesen gondolnak, az életét is.

Emlékszünk még arra, hogy az Erzsébet-híd lezárása miatt hosszú procedúra után 50 ezer forint pénzbírságot szabtak ki a szervezőnek? Most egy nap alatt megkapták az 50 ezer forintos büntetést azok a diákok, akik merészeltek tiltakozni úgy, hogy bemásztak egy kerítésen, vagy odamentek a parlamenthez, mindegy is. Gyilkosokat küldtek rájuk, majd megbüntették őket, és ne legyenek kétségei senkinek, hogy mi vár azokra, akik komolyan ellenállnak majd a diktatúrának. A KDNP nevű párt, amely egyenes ági leszármazottja a katharok gyerekeit legyilkoltató főapátnak, már bejelentette, hogy az ilyesmi terrorcselekmény. A jogvédőkkel úgy bánnak majd, mint a terroristákkal szokás. Vajon miért Terrorelhárítási Központ a magánhadsereg neve? Orbán tudta, hogy majd lesznek ellenállók, akikkel úgy bánnak majd, mint a terroristákkal. Európával közli, hogy ezek a demokratikus államrend ellen támadtak. Államellenes bűncselekményt követtek el. Az ítéleteket pedig nem Darák Péter hozza, mert lehetséges, hogy ő az elítéltek között lesz. Orbán és bűnbandája a demokratikus rendőrség által törvényesen felállított kordonokat is büntetlenül lebonthatta. De mostantól még bírálni sem szabad, mert azzal a nagyságos urak méltóságát sérti, és feltehetően börtön jár majd érte, hogy mindenki megértse. Bolgáréknak lesz mire hivatkozni, miért gyávák, és lassan elfelejti mindenki, hogy akkor is gyávák voltak, amikor még beszélhettek volna.

Lehet legyintgetni, lehet röhögni, de azért megkérdezem halkan a nevető legyintgetőket: ha két éve azt mondom, hogy ez megtörténhet, elhitték volna? És ezt mondtam, de nem hitték el. Aztán megtörtént. Nincs értelme már nagy kutatásokat folytatni, és hatalmas tanulmányokat írni, mert aki ebből nem ért, az nem ért abból sem, ha még százszor levezetik neki a kristálytiszta logikát, amire Orbán rábólintana, hogy így van, csak az ellenzéke nem hiszi el neki. Aki nem hisz a szemének, azzal nem lehet mit kezdeni. Egyszerűbb ember csak beüti a Wikipédiába, hogy Mussolini, és ott ezt olvassa: „Mussolini már miniszterelnöksége első évében létrehozta a Fasiszta Nagytanácsot, amelynek tagjai a fasiszta miniszterek és pártvezetők lettek. Ezzel lerakta a pártállam alapjait. 1923-ban ügyes manőverezéssel új választójogi törvényt fogadtatott el, ami a legtöbb szavazatot elnyerő párt számára a parlamenti helyek abszolút többségét (2/3-át) biztosította. Az 1924-es választásokon rendkívül erőszakosan, példátlan csalásokkal kiharcolták a Fasiszta Párt győzelmét, noha a látszat kedvéért koalíciós kormányt alakítottak. A csalásokat szóvá tevő Giacomo Matteotti szocialista képviselőt meggyilkolták. Bár Mussolini személyes felelőssége vitatott az ügyben, a gyilkosság megingatta a pozícióját: a többi párt kivonult a kormányból és a parlamentből, a király katonai diktatúra felállítását fontolgatta, a fasiszták egy része pedig vezére ellen akart fordulni. Mivel a polgárháború kitöréséhez közeli helyzetben a hadsereg nem vállalkozott az erőszakos rendteremtésre, III. Viktor Emánuel Mussolini kezébe adta a helyzet kulcsát. A miniszterelnök 1925. január 3-án feloszlatta a parlamentet, megkezdve a fasiszta diktatúra kiépítését.” Itt még annyi ellenállás sem lesz, mert még egy gyenge király sincs. Mi a különbség? Az, hogy a fasiszta pártot nem Fasiszta Pártnak hívják, hanem Fidesznek? Ez az akadálya, hogy nem lehet felismerni?

És mit szóltok ehhez: „Mussolini hosszú kormányfősége alatt több tárcát is vezetett személyesen: volt bel-, had-, gyarmatügyi-, és külügyminiszter, felelt a korporációkért és a közmunkákért. Előfordult, hogy egyszerre hét minisztériumot vezetett. Ő volt a Nemzeti Fasiszta Párt feje, és ő irányította a regionális pártmilíciát, a hírhedt “feketeingeseket”, ami az ellenzékieket terrorizálta. Később megalakult egy államilag fenntartott, intézményesített alakulat is, az OVRA (titkosrendőrség). Ily módon Mussolini biztosította maga számára a teljes irányítást, és nem hagyott lehetőséget esetleges ellenfeleinek a kiemelkedésre.” Orbánnak nem kell személyesen vezetnie hét minisztériumot, mert engedelmes bábok helyettesítik. Ő nem hét minisztériumot vezet, hanem az összeset.

Továbbá: „Mussolini idejének nagy részét – külföldi útjait is beleértve – a propaganda töltötte ki. Szorgosan munkálkodva építette ki magáról a gondoskodó, tévedhetetlen, népe javán fáradhatatlanul munkálkodó Duce (Vezér) képét. Olyan kiterjedt és hatékony propagandát folytatott, hogy az egyszemélyi diktatúra kiépítésében nem akadt számottevő ellenzékre. Ezen a téren felbecsülhetetlenül hasznos volt számára újságírói munkássága. A sajtót, a rádiót, a filmeket, az oktatást szigorúan ellenőrizték, hogy azt sugallják az olasz lakosságnak, hogy a fasizmus a 20. század legjelentősebb ideológiája, amely győzedelmeskedik a demokrácia, a liberalizmus és a bolsevizmus felett. Az oktatásügyben dolgozóknak fel kellett esküdniük a fasizmus építésére, védelmére. A sajtót teljesen a párt ellenőrzése alá vonták (1925): minden lapszerkesztőt a kormányzat nevezett ki, és a Fasiszta Nagytanács jóváhagyása nélkül senki sem lehetett újságíró. Rengeteg pénzt öltek látványos közmunkákra és nemzetközi presztízst hozó eredményekbe.”

Az idők változnak, a díszletek mások, de a lényeg ugyanaz marad. “A sajtót, a rádiót, a filmeket, az oktatást szigorúan ellenőrizték, hogy azt sugallják az olasz lakosságnak, hogy a fasizmus a 20. század legjelentősebb ideológiája, amely győzedelmeskedik a demokrácia, a liberalizmus és a bolsevizmus felett.” Lefordítsam? “A sajtót, a rádiót, a filmeket, az oktatást szigorúan ellenőrizték, hogy azt sugallják a magyar lakosságnak, hogy a nemzeti együttműködés a 20. század legjelentősebb ideológiája, amely győzedelmeskedik a demokrácia, a liberalizmus és a bolsevizmus felett.” Fogad velem valaki, hogy eljön az idő, amikor az újságíró engedélyeket a fasiszta párt adja majd ki?

Ez csak egy Wikipedia szócikk. De aki ebből sem látja a párhuzamokat, és nem tudja, hogy a szálak hova vezetnek, és mi lesz ennek a vége, az bolond. Amikor ezeket az embereket beterelik majd húszéves börtönbüntetésre, vagy kínvallatásnak vetik alá, vagy egy terroristáknak fenntartott titkos táborba kerülnek, azokról nem beszélve, akiket csak egyszerűen elvisznek, és holtan találják meg őket, vagy nyomtalanul eltűnnek (ilyen apróság még a konszolidált Oroszországban is előfordul, mert ilyen az élet), akkor ők megint csak csodálkozni fognak.

Én pedig ezen a csodálkozáson egy cseppet sem csodálkozom. Ugyanígy meneteltek a birkák régen is a vágóhíd felé. Tessenek bégetni közben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (81 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +140 ( 156 szavazatból)
Bartus László: Mit csodálkoztok?, 4.8 out of 5 based on 81 ratings

  • Hozzászólások(132)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

132 Reader’s Comments

  1. Ez is szóról-szóra igaz! Miért csak egy ember van a világon, aki ezt felismeri és le is meri írni?
    Jó lenne sokszorosítani ezeket a cikkeket és osztogatni, ha másként nem megy, hát úgy ahogy annak idején Nyugatról léggömbökkel juttatták be az országba a röplapokat. (Lehet, hogy most is az “ellenség” kezét látva benne, a TEK rohangálna a mezőkön-földeken-városokban összeszedni a röplapokat….)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  2. sedona, hat igen, Merkel asszony le is fejelhette volna, de itthon dragajobolgarur csak tisztelettel beszél vele.
    Masrészt az összes ellenzéki part arra kérte àdert , hogy ne irja ala. Azt honnan gondoltak, hogy nem irja majd ala, hogy ez az ember külöbözik a többitöl? Alairta. Itthon is lehetne keményebben fellépni.
    A Cib mar kivonulofélben.
    Az EU-val meg az a baj, hogy majd megint kérik, hogy vonjon vissza bizonyos dolgokat (mert a szankciok akkor jönnek, he egyértelmüen azt mondja Orban, hogy NEM, de ö ilyet sose mond, csak tesz), és akkor majd lejt egy pavatancot, oszt jonapot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  3. Reméltem, hogy nem kell megszólalnom újra pápa ügyben, felismeri valaki, hogy irónia akarózott lenni az első megszólalás. De nemtörtént semmi, helyette a T. Admin ismét elküldte a selyemzsinort. Ha nem írtam volna le többször az itthoniban és az amerikaiban a masszív, a Lászlóéhoz hasonló kemény véleményemet a Hálózatról, akkor most kényszerülnék megtenni. Ez most elmaradhat.
    A “Napfivér Holdnővér”-t, Zefirelli remek filmjét Assisi Szent Ferencről a nyolcvanas években minden osztályommal megnéztük a Filmmúzeumban, jó alkalom volt beszélgetni arról, mik igazán fontosak a boldog élethez. Nem ő tehet arról, mivé torzult az utókora. (Lásd. a videót Bayer Zsolt látogatásáról az Esztergomi Ferences Gimnáziumban például.)
    Elég ennyi gyónás?!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. Kedves Bartus László
    2013. március 14. csütörtök
    06:08
    Önnél kifejezőbben talán csak V.I. Lenin bírálta a katolicizmust. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  5. sedona
    2013. március 14. csütörtök 16:31
    Köszönöm válaszodat.Nekem is ilyesmi rémlett.
    Engem a pénzcsap elzárása abból a szempontból érdekel, hogy akkor az UNO-ból való kilépés is jöhet.
    Valószínűleg gyorsabban lecsökkentik a kamatot, úgy látom, hogy az államkötvények felé próbálják átirányítani a pénzeket. Azután a fele megint el fog tűnni (külföldön és vánkosban)
    Majd meglepődnek, hogy a társasági adó a bankoknál a bevételek hiányában jelentősen lecsökken.
    Nem tudom, hogy érdekli-e őket a Ft megfelelő sávban tartása. Nálam (nem csak nálam) a hozzáértésük erősen meg van kérdőjelezve.
    Bár ezt lehet unortodox politikának is nevezni. (Így tényleg elegánsabb)
    .
    Ha nagyon őszinte leszek, én a “békakölcsön” rémét látom a nem is olyan távoli jövőben felsejleni.
    Szerintem nekünk nincs több évünk megvárni, amíg ezt a bolondot helyrerakják.
    Teljesen hazavágnak mindent, a demokrácia és nemzeti érzelem jelszavával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  6. telekis

    Nyilván én azt kérdeztem,hogy Magyarországon kivül.
    Szerinted bármit megtehetnek ,csalhatnak és mindenki elfogadja a győzelmüket.
    Szerintem meg nem.
    Azt kérdezed , NEKEM miért fontos ,hogy még egy évük legyen. Normális vagy. ?
    Ilyet kérdezel TŐLEM?Ha rajtam mult volna ez a tetü még akkora karriert se futott volna be mint BIKICSUNÁJ Ököritófülpösön. AZ első másodperctől pontosan tudom ,hogy ez kicsoda.
    DE!!!!!! A magyar nép önként választotta meg,és bizony ennek következménye van. Ez nem ovódai kiscsoport ,hogy nem ér a nevem.
    Én mindig is bőven megtettem mindent ,hogy ez a helyzet ne álljon elő, de nem akarok én hős lenni és a sok butaarcú,nagy -magyar matricás, székely és árpádsáv zászlós ,vagy csak “bizonytalan” seggfej miatt (helyett) putyilov
    gyárkodni a barrikádokon. Egy nagy lósz@rt. Ha nem magyar lennék és nem az én és a családom bőrére menne a játék, bizony az lenne a véleményem,hogy a
    vengerkák csak azt kapják amit megérdemelnek. Kb 4 millió “komlói bányásznak” kellene már lenni. Az egyik nap sorbaálltam az Auchan pénztáránál és elnézegettem az embereket . 32 országban ,jártam , dolgoztam 4 földrészen ,beszélek idegen nyelvet.,tehát van mihez és kihez hasonlitanom.
    Szóval ,elnézelődtem és arra gondoltam,hogy nincs min csodálkozni.
    Nem a balsors tép minket, hanem saját magunk. Elnézést ,ha kissédurván fogalmazok ,de nagyon el vagyok keseredve. Hogy a francba fordulhat elő ,hogy az elmúlt 3 (illetve az elmúlt 15 év)után a median (nem a nézőpont) szerint a biztos pártválasztók 48 (AZAZ NEGYVENNYOLC) százaléka ma is a fideszre szavazna?????? Ezeket sajnáljam???
    Mit is irt az öngyilkosságot elkövető Teleki Pál, Horthyhoz irt búcsúlevelében?
    ” A legpocsékabb nemzet”
    Kedves telekis, sajnos ez van Barry1

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. Barry1
    Nem akarlak elkeseríteni, de bikicsunáj a magyar Népszavába megint megjelentette a legújabb szösszenetét. Amelyben “Kedves Barátaim”-nak címezve előadja, hogy lesz még magyar köztársaság… A választások után… Mert győzni fognak, természetesen…Opsza!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Bumburi
    Most te melyik bikicsunájról (Big in Japan) irsz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Barry1
    Mesterházy bikicsunájról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Károly, olvasd el, mivé lett még Ferenc életében a ferences rend. Megértesz valamit a világról. :))

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Bumburi, én meg az igazi Bikicsunájról ( a tv tehetségkutatóból).
    Én nem vagyok mszp szimpatizáns , de felőlem nyerhetnek ők is . Bár már látnám. Nálam tényleg mindent felül ir, hogy ezek takarodjanak , felőlem
    akár Uhrin Benedek is nyerhet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  12. Tisztelt Fórumtársak!
    .
    Nem szokásom ugyanazt a kommentet több cikkhez is betenni, DE úgy érzem nagyon idevág a “Lezsidózták az ELTE néhány oktatóját” című cikkhez írt hozzászólásom.
    Bocs, ha valakit sértenék vele!
    Íme:
    .
    Tisztelt Fórumtársak!
    .
    Most olvastam Ken Follettől A megfagyott világot.
    A nagy gazdasági világválságtól a ll. világháború utáni pár évig terjedő korszakot öleli föl. Benne igen részletesen taglalja Hitler és a nácizmus, fasizmus feljődését, terjedését, tulajdonságait.
    Foglalkozik még a fasizmus emberi aljasságával iis.
    .
    Mindenkinek AJÁNLOTT ELOLVASNI, mert KÍSÉRTETIES A HASONLÓSÁG a hitleri fasizmus és az orbáni fasiszta-diktatúra kialakulása, fejlődése és tulajdonságai között.
    SZINTE FÉLELMETES ! !!!!!!!!!
    .
    Az emberi aljasság legaljától a hitleri tömegpszichózisig, az erőtlen, akaratgyenge emberek cinikus megalkuvásáig MINDEN STIMMEL :-(((((((((.
    .
    Akkor is CSAK AZÉRT tudott Hitler náci pártja hatalomra kerülni és aljasságait végrehajtani, mert a nép NEM AKADÁLYOZTA MEG AKKOR, AMIKOR MÉG MEGTEHETTE VOLNA.
    Utána pedig már lehetőség sem volt rá :-(((((.
    Ahogy játszódott itt, Magyarországon is :-(((((((((. S ahogy játszódik MA IS!
    .
    Biztos, hogy az elmebeteg NAGYON JÓL ISMERI AZ AKKORI TÖRTÉNELMET.
    Abban is biztos vagyok, hogy orbán onnan MÁSOLJA a “Hogyan építsünk fasiszta-diktatúrát Magyarországon” című “társasjáték” (ami számunkra korántsem játék, hanem maga az élet :-(((((( ) szabályait, bevált fogásait !!!
    NEM SZERETNÉM, DE SAJNA MINDEN JEL ARRA MUTAT :-(((((((((.
    .
    Mindenesetre rendkívül tanúlságos olvasmány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. Hihetetlen , hogy OV mit meg nem enged magának!!!!

    “ül Budapesten az ember, egy hónapja zajlik az alkotmánymódosítás vitája és nem érkezik kritika heteken át. Aztán egy nappal a szavazás előtt jön a kritika, ez abszurd”- válaszolta Orbán Viktor az újságíróknak!
    Az eszem megáll, ilyen nincs , ezt nem hiszem el!

    Az uniós alaptörvény hetes cikkelyére a következőket válaszolta:
    “politikai véleményeket látok, talán még gyűlöletet is, csak tényeket nem. Magyarország sokat tett a szabadságáért és nem fogom senki kedvéért feladni ezeket.”

    Tessék, erről beszélek, még odakint sem hajlandó engedni belőle!!!
    Íme a kegyelemdöfés az €U vezetőinek :”ódzkodom attól, hogy ígéretet tegyem rá, hogy amennyiben az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság jogászai kifogást találnak a negyedik alkotmánymódosításon, akkor kész vagyok ötödször is azt módosítani”

    Magyarul, esze ágában sincs ezen változtatni!
    Nem értem, mit akar ez az ember elérni ezzel a viselkedéssel!
    A Századvég felmérése pedig abszurd, tök kamu az egész !!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Sedona
    “Nem értem, mit akar ez az ember elérni ezzel a viselkedéssel!”
    A válasz a cikkben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Kuksi
    Ez a Hitler idézet csak megfordítja a “nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” elvet: Nem kérdezhetek meg senki/szakember/t, megkérdezek hát mindenkit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. a reményünk az ifjúságba vetjük, akik ilyen világosan látnak – és el is merik/tudják/akarják mondani:
    http://propeller.hu/itthon/2647428-veres-david-kikeri-maganak-megfenyegette?utm_source=hvg.hu&utm_medium=partner&utm_campaign=Veres%20D%C3%A1vid%20kik%C3%A9ri%

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Kekec
    Ő tényleg nagyon jó. Végig néztem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Mussolini és Hitler ugyanolyan véget ért, mint amire Orbán is számíthat, csak idő kérdése. Az időt csak az befolyásolhatja, hogy Európa és Amerika vezetői meddig töketlenkednek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. sommas
    Valóban nagyon jó könyv. Az első része is tetszett a trilógiának, de ez a második totális leírása Orbán rendszerének. Bennem nagyon megmaradt, amikor betörtek a nácik a szoc.dem újság szerkesztőségébe és a rendőrök csak nézték kívülről a dolgot. Nem olyan volt, mint a Lendvay utcában? Dániel Péter, Kertész Péter esete, a mai ELTE zsidózás. Épül ki a nácizmus, ez már nem fasizmus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  20. Szoktunk itt elmélkedni azon, hogy csak egy megoldás van, mert ennek nem lesz vége addig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Kedves László,
    A katolicizmus lényegét tekintve egyetértünk, engem már korábban meggyőzött (nem is kellett nagyon győzködni). Csak abban kételkedem, hogy a náci rendszer egésze, ilyen kialakítása a RKE aktuális politikai célkitűzése volt, hogy az orbáni bűnszövetkezet a RKE bábja (habár kizárni sem tudom). Szerintem ennek a bűnszövetkezetnek megvan a saját alantas célja, és ők úgy hiszik, hogy erre csak felhasználják a katolicizmus ideológiáját – mint ahogy a RKE is azt hiszi, hogy csak felhasználja a baltás gyilkos cinkosát.
    A “szentatya” kifejezés használatát leszólni azért nem szerencsés, mert magukat katolikusnak valló, ugyanakkor a szabadság és a demokrácia pártján álló társainkat riasztja el. Ők mást gondolnak a katolicizmusról, mást látnak benne – de attól, hogy nem látják benne a szörnyet, az ő szándékuk még tiszta lehet. Persze, tudom, az egyének szándéka nem azonos a szervezet szándékával. De mi egyénekkel beszélünk. Mellesleg én is pápáról szoktam beszélni, pedig nem hiszek benne, és szükség esetén pusztán udvariasságból atyát is mondhatok, ha egy katolikus pappal beszélek, vagy róla egy hívével. (Inkább a pap utasíthatná vissza, hiszen nekem nem lelki atyám.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. T. bubu64!
    .
    bubu64
    2013. március 14. csütörtök
    22:27
    .
    A trilógia első részét sajna nem tudtam megszerezni (egyenlőre) elektronikus formátumban :-(.
    De a második rész olvasásakor AKARATLANUL IS SOKSZOR eszembe jutott, hogy orbán UGYANEZEKET a módszereket alkalmazza :-((((((.
    Vajon honnan tanulta a fíreg ? ??????
    .
    “Bennem nagyon megmaradt, amikor betörtek a nácik a szoc.dem újság szerkesztőségébe és a rendőrök csak nézték kívülről a dolgot.”
    .
    Sőt ugyanez volt a ll. világháború után, az orosz kézen lévő Berlinben is, amikor a képviselőket ugyanígy nem akarta beengedni a felheccelt tömeg, nehogy a kommunisták nyerjenek.
    Végül aztán csak bejutottak és nyertek szavazáskor, de utána a felheccelt tömeg megrugdosta a terhes Carlát a nyílt utcán.
    .
    Ha így haladunk, nemsokára mi is így járhatunk :-((((.
    Sajna, a történelem ismétli önmagát :-(.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  23. Tisztelt Bartus László Úr!
    Szinte elviselhetetlen, ahogyan a cikke egy részének a Mandinerben megjelentetett része alapján Önt “ekézik”, ahogyan ezt ma mondják. No meg a hozzászólók egymást is.
    Kérem, maradjon meg Önben az az érzés, hogy sokan, akik a mai Magyarországon kénytelenek élni és 2010-ben NEM SZAVAZTAK a Fideszre, nagyon is elfogadják és osztják az Ön nézeteit. Örülünk annak, hogy szavakba önti és megfogalmazza azt, amit mi is érzünk csak nem tudjuk úgy kimondani, ahogyan Ön teszi.
    Sok évet megéltem már és valószínűleg nem kár, ha együtt veszem el a mostani, akárhányadik magyar Trianonban. Talán elkerülhető lett volna, ha a magyarság valóban feldolgozza mint a trianoni tragédiáját, mind a II. világ-háborúban játszott dicstelen szerepét, de nem dolgoztuk fel egyiket sem. Még Mohácsot sem. Nem magamért sírok, hanem a gyerekeinkért és az unokáinkért és nagyon is nagy mértékben azért, hogy miért kell ennek az országnak és népnek (a Világ kultúrájában játszott jelentős szerepe ellenére is) a vesztébe rohannia. Ráadásul bégető birkanyájként egy végtelenül primitív, bunkó önkényúr és vele egy szinten lévő csapata “vezetésével”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  24. A diktatúra kifejezés nem illik a magyarországi helyzetre. Hogy ez posztmodernül mit jelent, azt nem tudom, magyarul azt jelenti: MAGYARORSZÁGON NINCS DIKTATÚRA.
    Az írófejedelem, Esterházy Péter, nyilatkozott. És nem akárhol, Németországban, a frankfurti könyvvásáron. A magyar írófejedelem megnyugtatta azokat a német politikusokat és publicistákat, akik most csodálkoztak és meghökkentek az Alaptákolmány Negyedik Módosítása alkalmából, és gyanakodni kezdtek, hogy Orbán Viktor talán mégis totális diktatúrát épít.
    Nem, mondta Esterházy, a diktatúra kifejezés nem illik a magyarországi helyzetre. “Amikor elhangzik a diktatúra szó, azt hisszük, hogy tudjuk, hol vagyunk, de a kifejezés nem illik” a jelenlegi helyzetre – fogalmazott világosan és mély értelműen az író, és hozzátette: a mai Magyarország nem hasonlítható össze azzal a diktatúrával, amelyben 1990-ig élt.
    Ő maga. Méghozzá, mint Marci Hevesen, édesapja, a III/III ügynök jóvoltából, akinek a szolgálataiért (ne tagadjuk meg tőle: áldozatáért) cserébe a rendszer ölben ringatta az egész családját, s kiváltképp őt magát. Már a nyolcvanas évek elejétől tündökölt, és a balliberális politikusok, publicisták nap mint nap idézték nagy és bölcs mondásait.
    Idejében szólok a lap olvasóinak, tévedni tetszenek, a magyar írók doyenje megmondta…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  25. oldberg
    “Az írófejedelem, Esterházy Péter, nyilatkozott. És nem akárhol, Németországban, a frankfurti könyvvásáron. A magyar írófejedelem megnyugtatta azokat a német politikusokat és publicistákat, akik most csodálkoztak és meghökkentek az Alaptákolmány Negyedik Módosítása alkalmából, és gyanakodni kezdtek, hogy Orbán Viktor talán mégis totális diktatúrát épít.”
    .
    Frankfurti Könyvvásár minden évben október elején van. Azóta változott a hazai politikai helyzet, ugyanúgy Esteházy álláspontja is változhatott.
    Biztosan változott is, mert a Kossuth adón nemrég a heti kulturális programajánlatából kivágták az Alföldi vezette Nemzeti Színház látogatására buzdító mondatait. Mondván: a Nemzeti Színház említése nem illik a kultúrajánlatok közé.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. Oldberg
    És még csak nem is hazudott. A mai rendszer nem hasonlítható össze azzal a diktatúrával, amiben 1990-ig élt. Mert annak nem volt náci-fasisztoid jellege.
    Tényleg: “Mit csodálkoztok?”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  27. Oldberg
    Esterházy nem “a frankfurti könyvvásáron” nyilatkozott, hanem a jelenleg zajló lipcsein. A többi stimmel. Ezek szerint Esterházy nem Mo.-n él, vagy futtatják, vagy megvették kilóra.
    .
    Az MTI szerint:
    “Esterházy Péter a jelenlegi belpolitikai folyamatok ellenére nem érzi úgy, hogy elnyomják. A Kossuth-díjas magyar író a lipcsei könyvvásáron beszélt erről a dpa német hírügynökség csütörtöki jelentése szerint. (…)
    A vasárnapig tartó könyvvásár első napján egy rendezvényen úgy fogalmazott, „a kormányunk jól szidható kormány, de nem kényszerít hallgatásra”.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. Kedves Sommas!

    “Sőt ugyanez volt a ll. világháború után, az orosz kézen lévő Berlinben is, amikor a képviselőket ugyanígy nem akarta beengedni a felheccelt tömeg,”
    Igen beugrott ez a rész is. Tisztára, mint a a birkamenet, akiket bayer irányít, a tudatlan nyáj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Kedves bubu64!
    .
    bubu64
    2013. március 15. péntek
    13:05
    .
    “Tisztára, mint a a birkamenet, akiket bayer irányít, a tudatlan nyáj.”
    .
    Nagyon IGAZ!
    Birkamenet, akaratgyenge birkákkal :-(((.
    Akiknek az kell, hogy MINDIG MÁS MONDJA MEG NEKIK, HOGY MIKOR MIT KELL CSINÁLNIUK :-(((((.
    És akik reménykednek, hogy ha szolgalelkűen kiszolgálják a gazdát, ők megúszhatják.
    ILYEN EMBEREKBŐL ÁLL A FIDESS, MEG A BIRKAMENET :-(((((( !!!!!!!
    Ezeket én csak FÍRGEKNEK HÍVOM, MERT AZOK.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  30. Igazságod vagyon, kekec.
    A mindenki gyakran egyenlő a senkivel. Ahogy mondani szoktam azt is (bár lehet, hogy nem eredeti), hogy aki azt állítja, hogy ő mindenkit szeret, az valójában senkit nem szeret.
    Csupán egy újabb párhuzamra szerettem volna rámutatni.
    .
    Ami pedig a katolicizmust és a pápát illeti: érteni vélem Bartus urat. Magam ateista vagyok, bár megkereszteltek a katolikus hitben, amiért ifjú koromban erősen nehezteltem is a szüleimre (azóta persze megbocsátottam). Azt gondolom, hogy tiszteletben kell tartani mások vallási meggyőződését. Ha nekik úgy esik jól, hát nevezzék a pápájukat Szentatyának, higgyék azt, amit hisznek – lelkük rajta. Egyetlen gond van ezzel: ha másokra is rá akarják ezt erőltetni, ha ezt állami szintre emelik. Márpedig éppen ez történik nálunk.
    Tegnap adtam hangot egy szűkebb körben annak a véleményemnek Áder köszöntője kapcsán (honnan ismeri ilyen jól az új pápa eddigi ténykedését?!), hogy a jezsuiták éppenhogy igen harcos fajták voltak és a pápák túlnyomó többségéről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy “szentéletűek” lettek volna. Lám, már piszkálják is szegény Ferencet, hogy támogatta a katonai juntát. De legalábbis cinkos módon hallgatott. Ismerős a történet? Szóval nem fog kilógni a sorból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. Bocsánat, tévedtem, nem a frankfurti, hanem a lipcsei könyvvásáron hangzott el. Emlékeimben az élt, hogy a frankfurti könyvvásár a legnagyobb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Félelmetes amit Bartus úr leír.
    De az igazán félelmetes, hogy teljesen igaza van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos