Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Márciusi szép üzenet 2013. március 15. péntek 12:11

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Márciusi szép üzenet

Nem szeretnék már a Klubrádióval és az ATV-vel foglalkozni, de muszáj, mert demokrácia nincs demokratikus és jogállami sajtó nélkül. Ezek pedig nem azok, legfeljebb színvonalas szórakoztatóipari termékek. Szabad, független, demokratikus közéleti sajtó ma – az Élet és Irodalom, valamint néhány más lap kivételével – nincs Magyarországon. Ennyit talán leszögezhetünk március 15-én.

A sajtószabadság nemcsak akkor sérül, ha a hatalom korlátozza a sajtót. A sajtószabadság elvész akkor is, ha a tulajdonosnak más érdeke van, mint a sajtónak és az újságírónak, s a médiumát nem arra használja, amire az való. De a sajtószabadság legjobban akkor sérül, ha az újságíró jövedelme attól függ, hogy hajlandó-e hazudni. Hajlandó-e kiszolgálni annak az érdekeit, aki az egzisztenciáját biztosítja. A hatalom elnyomása nem képes akkora pusztítást végezni a sajtószabadságban, mint egy tulajdonos, és egy korrumpáló, lélekölő sajtófinanszírozás. Ha az újságíró tudja, hogy a pénze lopott vagyonból van, és azt elfogadja, akkor már nem lesz a tolvajok elkötelezett üldözője.

Ebből a szempontból elmondhatjuk, hogy a sajtószabadság jobban sérült a diktatúra előtt, mint az Orbán-rezsim alatt. A hatalom külső kényszere nem képes akkora rombolást végezni, mint a korrupció, mert a külső elnyomásban a lélek szabad marad. De a korrupció hamissá és hazuggá teszi a lelket. Egy újságíró pedig csak addig újságíró, amíg nem hamis, hazug és korrupt a lelke.

Ezért először a valóban szabad és független sajtót kell megteremteni, mert amíg az nincs, addig nem lehet a diktatúrát eltörölni. Demokrácia és szabad sajtó egymást feltételezi. Ha egyik nincs, nincs a másik sem.

A jelenlegi ellenzéki média zászlóshajóinak nevezett sajtó korrupt és rohadt. Ahogyan működött, az se nem demokratikus, se nem jogállami nem volt. És erről nem hajlandó tudomást venni. A diktatúra nem a semmiből lesz. Ha van, szabad és független sajtó, akkor ez nem történhet meg.

Ezért Magyarország újjászületéséhez mindenek előtt szabad, független médiára van szükség, amely demokratikus és jogállami normákat vall, azok szerint működik, és szakít a sajtófinanszírozás eddigi módjából fakadó korrupt és mocskos gyakorlatával. Amíg ez nem jön létre, addig itt szabadság, demokrácia és jogállam nem lesz.

A Klubrádió, és különösen az ATV, nem jogállami, nem demokratikus, nem szabad, és nem független, hanem korrupt, szétrohadt, mocskos végterméke a sajtófinanszírozás és a pártfinanszírozás gyalázatos rendszerének. Ezek hamis és hazug médiumok. Nem igazak, nem tiszták.

Mivel nem szeretném ismételni azokat, amelyeket már több alkalommal kifejtettem, az alábbiakban bemásolom a legutóbbi cikkem végén tett hozzászólásom egy részletét. Ebben kendőzetlen formában próbálom elmondani, hogy ez a sajtó nem sajtó. Ezek a sajtómunkások nem újságírók, hanem pártbérmunkások, akiket megrontott a sajtófinanszírozás, és az egyik politikai oldal kilóra megvett. Elveszítették a szabad és független újságírók legfontosabb munkaeszközét, a hazugsággal szembeni őszinte felháborodás képességét. Azért, mert belementek egy hazug rendszerbe, amelynek a kialakulását meg kellett volna akadályozniuk. Emiatt rossz a lelkiismeretük. Ez a rendszer megrontotta őket. És most is azt keresik, kinek adhatnák el magukat.

Ez a sajtó nem képes a közhatalmat ellenőrizni, a demokratikus intézményeket és a jogállami normákat megvédeni. Akinek kétségei lettek volna efelől, azt az elmúlt két év erről meggyőzhette. Ebből a szempontból nem mentség, milyen nagy nevek gyűltek össze véd- és dacszövetségben a Klubrádióban. Elég gyalázatos, hogy ennyi kiváló szakember közül senki nem teszi fel ezeket a kérdéseket, és asszisztál egy hazugsághoz, amely tönkretette a magyar demokratikus sajtót. Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Azt hiszik, hogy ha az Orbán-rezsimre mutatnak, akkor magukat szeplőtelen bárányként tudják a másik oldalon definiálni. Csakhogy ez nem megy. Lászanak a szeplők.

Íme az idézet, amelyben – egy újabb hosszú tanulmány helyett – próbálom a gondolkodást az eddigi pályákról kizökkenteni, és más irányba terelni, hogy az ingerek eljussanak az agyba. Aki ezt sem érti meg, az soha nem fogja megérteni, és jobban jár, ha a közélettel való értelmetlen foglalkozás helyett valami értelmes elfoglaltság után néz.

“Számomra nem szimpatikus a baloldal elfogultsága és önelégültsége, amikor ok nélkül és lehetetlen helyzetben is állandóan egymást és magát ünnepli, egymás vállát veregetik, sértve érzik magukat, ha valaki merészel olyan alapvető kérdéseket feltenni, amelyekkel foglalkozni kellene komoly szinten, és megoldást kellene találni rájuk. Csak ajnározni tudják magukat és egymást, miközben ég a ház, és még azt sem tudják, hogy mi okozta a tüzet. Beteges belterjes társaság hamis mártíromsága és hazug hősködése ez, és most már ez lett még ebből a Szaniszló-féle disznóságból is. Ebből is önünneplés és megdicsőülés lett, miközben a bátorság nem az, hogy egy senkiházi koszos nyilas Szaniszló ellen tiltakoznak. Tiltakoztak volna Rogán ellen. tiltakoznának Orbán ellen, de ott nagy kussolás van, pofa be, sunyítás és lapítás.

És az igazi kérdések azok, hogy a sajtófinanszírozás megoldatlansága hogyan korrumpálta és prostituálta a baloldali, liberális, demokratikus médiát, és milyen szerepe van ennek a történtekben, illetve abban, hogy nincs a következetes ellenzékiségnek médiája, vezető ereje, szócsöve.

Szét vannak rohadva morálisan a mi médiaüdvöskéink, és nincs aki elkergesse őket. Ez a baj elvtársak.

Ebből nem lesz se szabadság, se jogállam, se demokrácia. Undorodom attól, ahogyan egymást ünneplik, ahogyan egymást ajnázozzák, egymásnak hazudoznak, miközben velejéig rohadt az egész társaság. Arató mocskos üzelmeiről, ahogyan a piti magánérdekeit próbálja a köz érdekének eladni, és ezzel az igazi közszolgálatot Orbánnak átengedni, az ütésért kiált.

Kötözni való bolondok az ellenzékiek, eszeveszett hülyék, hogy ebből semmit nem látnak, nem vesznek észre, hanem bedőlnek a hamis és hazug pátosznak, és szurkolnak ezeknek a simlis hétpróbás gazembereknek, akik eladták a lelküket, ránk szabadították a fasisztákat, ahelyett, hogy jól seggbe rugdosnák őket. Ebből nem lesz jogállam, mert a Klubrádió működése Orbán előtt sem volt jogállami. És ezek úgy tesznek, mintha minden rendben lett volna.

Addig maradjon Orbán Viktor, amíg ezt a sok mocsokságot ki nem takarítja. A természet tudja a dolgát, ez egy öntisztulás, ha máshogy nem megy, akkor fasisztákat használ fel a természet, hogy a beteg daganatokat kivágja. Nagyon helyes, repesve várom, és remélem, páholyból fogom szemlélni.

Azok az ellenzékiek pedig, akik azt hiszik, hogy a Klubrádió a jó, Orbán pedig a rossz, és nekik a Klubrádió mellett kell meghatódva hajbókolni, és ebben a gusztustalan önimádásban résztvenni, azok eszveszett hülyék, idióta barmok, akik nem látnak az orrukig. Orbán egy fasiszta, akire azért volt szükség, mert Önök nem tették helyre a Klubrádiót és társait, nem beszélve a pártokról, akikkel együtt disznólkodtak, ahogyan most sem akarják, és emiatt egy fasiszta diktatúra kell a megtisztuláshoz.

Ha Önök nem lennének ennyire bambák és hülyék, Orbánra nem lenne szükség, és ha nem lenne rá szükség, akkor simán megbukna. De ha Önök nem követelik meg a tiszta, korrekt, egyenes és jogállami viszonyokat, akkor egy fasiszta tisztítótűzre van szükség, és ha az sem segít, akkor jön a pokol, és mennek a levesbe.

Muszáj ezt beleordítani a fülükbe, hogy egyszer megértsék? Ne bambuljanak a csaló és hazug rádió előtt, hanem rugják seggbe őket, hogy észhez térjenek. Ha pedig nem térnek, akkor ezeket kergessék el először, mert amíg ezek itt vannak, és nem változnak, addig Orbán Viktor és a diktatúra marad.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.9/5 (34 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 66 szavazatból)
Bartus László: Márciusi szép üzenet, 3.9 out of 5 based on 34 ratings

  • Hozzászólások(51)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

51 Reader’s Comments

  1. A csütörtöki Drága Bolgár Úrban szinte minden betelefonáló gratulált a Klub Rádiónak a megmaradáshoz, nekem is hasonló érzéseim támadtak, mint Barus Úrnak. Most, amikor az orbán-rendszer már a nyílt fasizmust is felvállalva, szinte minden frontot magának tudhat, akkor ez a a hozsannázás enyhén szólva ízléstelen és időszerűtlen. Nem vezet megoldáshoz és feloldáshoz…
    Egyetlen reménység suhant át fáradt elmémen, hogy talán, most már képesek lesznek kimondani az eddig kimondani nem mert szavakat, hogy például fasizmus, nácizmus, diktatúra és diktátor ül a nyakunkon és már rég megdőlt a demokrácia… De, ahogy hallgattam az egymás után befutó ünnepi telefonokat lemondtam erről a lehetőségről is. Különösen azért, mert Bolgár György miután mindegyiket keresetlen ünnepélyes válaszmondatokkal kikerekítette, egyszer sem mondta azt, hogy egyelőre ez a fesztivál annyira korai sőt fölösleges, mert a sárkány még mindig lángot okád és a legsötétebb álmainkban látott rémséges jövő füstjét bocsátja az ellenfelei irányába… – Felénk.
    *
    Ami Klubrádióval történt, és ahogyan az történt, nem a KR ügyességén, vagy a Vezér jószándékán, hanem egy rosszul kiválasztott testület[+vezetője] és Orbán
    e l b i z a k o d o t t s á g á n . múlott…
    *
    Mint hallom, most meg hétfőn késő délután, valamiféle nagyszabású tájékoztató ankétra készülnek valahol, ahol – úgymond – bárki föltehet kérdést a rádió vezérigazgatójának és egyes munkatársainak. Az az érzésem, hogy a gyereket készülnek kiönteni a fürdővízzel együtt… Alleluja !
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos