Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem kapott állami támogatást a Szép Ginevra 2013. február 12. kedd 15:17 | AN

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem kapott állami támogatást a Szép Ginevra

Budapest – Noha már több mint fél éve egyre sikeresebben működik az internetes kulturális folyóirat, a Szép Ginevra (www.szepginevra.hu), melyről lapunk már korábban tudósított, mégsem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól, noha az pályázati kiírásában kifejezetten hangoztatta, hogy az újonnan induló, on line, egyéni arculattal bíró lapokat fogja különösen támogatni.

- Rendkívül el vagyunk keseredve — mondja az alapító  főszerkesztő Kozár Alexandra. Ráadásul nem tudjuk, mi az oka az elutasításnak, hiszen indoklást sosem küld az intézmény, és kérni sem lehet, a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs. És ilyenkor elvész sajnos az igen borsos nevezési díj is.

A Szép Ginevra 2012 májusában indult el saját tőkéből, mint női művészeti magazin, mely a színháztól a zenén és a filmművészeten át az irodalomig szinte minden művészeti ágat felölelt.

— Sose politizáltunk, kizárólag a létrejött művészi, kulturális értékekre koncentráltunk, nem azon lamentáltunk, mi megy az országban, milyen pozíciókra kik kerülnek, csakis a produkciókat néztük, szakmai, kritikai szemmel, politikailag teljesen elfogulatlanul. Ráadásul olyan pozitív életszemléletet tükröztünk, amit egyetlen lap sem, nagyon ritkán jelent meg kifejezetten romboló kritika előadásról, ha mégis, akkor is csak a néző érdekében, amikor az már a „kikérjük magunknak” kategóriába tartozott, mert mondjuk egy musical esetében szinte egyik szereplő sem tudott énekelni – folytatja Kozár Alexandra.

A Szép Ginevra már az első hónapokban elérte a több évtizedes múlttal rendelkező, nagy presztízsű irodalmi-művészeti folyóiratok olvasottságát, azóta pedig sokszorosan meghaladta, részint annak köszönhetően, hogy reklámjai folyamatosan jelen vannak a budapesti könyvtárakban, mozikban, színházakban, kávéházakban és kulturális színtereken, részint mert olyan ismert portálokkal áll kapcsolatban, ahonnan egyetlen kattintással ide térhet az olvasó. Jelenleg kb. 12 ezres a havi látogatottság, ami egy ilyen igényes, minden bulvártól mentes portál esetében kifejezetten jónak számít.

- A kollégáim és én is, mindenki bő féléven át ingyen dolgoztunk. Egy ilyen lap fenntartása azonban, az informatikai háttér, a dizájn, de leginkább a tartalom előállítása igencsak idő- és pénzigényes, ezért ha nem jutunk támogatóhoz a piacról záros határidőn belül, sajnos be kell szüntetnünk tevékenységünket. Ami nagy kár lenne, mert kifejezetten művészeti on line magazin nincs a piacon, különösen olyan nem, ami egyszerre foglalkozik művészetkritikával, nemzetközi zenei tendenciákkal, exkluzív úti riportokat közöl Európából és a tengeren túlról, és étteremkritikái révén még a gasztrokultúrának is kiemelt helyet juttat. A Szép Ginevra mint ilyen abszolút piaci rést tölt be. Nagy kár lenne, ha kiveszne egy ilyen szemléletű portál, amely kulturális értéket és színt jelent teljesen elsivárosodó, tömegfogyasztásra állt világunkban. Kérjük ezért azokat, akik tehetik, vásároljanak hirdetési felületet vagy támogassák magazinunkat, ahol a művészetek mellett kiemelt feladatunknak tekintjük a sikeres nők bemutatását. Gondoltuk, hogy egy olyan portál, mely nem a celebekkel foglalkozik, hanem igazi művészi teljesítményekkel, létformákkal, például Marozsán Erikával, Harcsa Veronikával vagy Básti Julival, majd érdemes lesz az állami támogatásra. Tévedtünk. Most már csak a piacban és a szponzorokban bízhatunk – tette hozzá Kozár Alexandra főszerkesztő.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 9 szavazatból)
Nem kapott állami támogatást a Szép Ginevra, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Golem a' lá lehem

    TÉNYLEG SZÉP EZ A GINEVRA…… hhhhhhhhhhmm !
    .
    .
    .
    A piaci rést sem hagyták ki a cikkből. O.K.
    már bocsánat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Aztán már miért kapna?
    Írt az ismét sikeres békemenetről, vagy piárkodott a Nemes-gép, vagy más oligarcha érdekében, tudósított a Miniszterelnök EU-ból pénzt kifacsaró sikeres küldetéséről? NEM és nem
    Akkor meg mit akar?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  3. “…Ráadásul nem tudjuk, mi az oka az elutasításnak,…”
    .
    - Na vajon mi?
    .
    Semmi közük nincs a fitymesz- haveri körhöz, és fitymesz- kitartotti szerepet sem töltenek be. Nem is fognak.
    .
    Akkor pedig annyi az “állami” támogatásnak.
    .
    Ez ma sz…rgyarország. Ha nem vagy orKbán- kitartott, akkor francot se kapsz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  4. Csak a csuti baltas szekertoloi kaphatnak tamogatast es a Fidess bagazs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Itt támogatást csak a fülkeforradalmárok és a hozzájuk közel állók, az őket fényezők kaphatnak, ahogy azt kerényi Imre monta: Most a többiekre jön a hét szűk esztendő! Mert Magyarország megújul!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Kedves Kozár Alexandra, Önben van a hiba!
    Mielőtt belekezdett volna a Szép Ginevra internetes kultúrális folyóiratába, szépen meg kellett volna kérdeznie a hatalmat, hogy mi legyen az újság tartalma.
    .
    Mennyivel jobban járt volna, ha az egyéni arculat helyett inkább Orbán Viktor arculatát választotta volna.
    Talán nem tudja, hogy ma már az országban sok helyen, a Lenin képek helyett Orbán fotók vannak lakások falain?
    .
    Hogy-hogy színház, zene, filmművészet és irodalom?
    Felháborító!
    A focit kell abba az on-line magazinba beletenni! A footballt !
    .
    Nem politizálunk, meg nem lamentálunk, mi?
    Akkor amikor jó sok pénzért plakátokon szídni kell a Gyurcsány-Bajnait, akkor az Ön újságja ebből nem veszi ki a részét? Pfuj!
    .
    Ráadásul sokan olvassák is? Igényes piaci rést tölt be?
    Ejnye-ejnye! Igy akkor hogyan fog elbutulni a nép?
    .
    Úgyhogy kedves Alexandra, innen bizony a lé nem várható.
    Érdeklődjön a Magyar Hirlapnál, hogy kell ezt csinálni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  7. Kedves Alexandra, Maga kifejezetten balliberális (hangsúly a liberálison!) szellemben vezette a Népszava Szép Szó rovatát éveken át igen nagy sikerrel. Aztán a lap gazdasági okokból kénytelen volt megválni Magától. Nem állíthatja, hogy nem élt benne a politika sűrűjében. Csakugyan olyan naiv lenne, hogy elfelejtette minden tapasztalatát? Hogyan képzelte, hogy Orbanisztánban a bunkó macsó Hatalom támogatni fog egy független, apolitikus, ráadásul, ha nem is kimondottan feminista, de női szemléletű kulturális online médiumot? Az élet azért történik meg velünk, hogy okuljunk belőle.
    Teendő? Könnyebbet kérdezzen, mert nem tudom.
    Ha van (anyagi) kitartása, akkor a passzív rezisztencia. Jobbat még mindig nem tudok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  8. telekis írta: “Kedves Kozár Alexandra, Önben van a hiba!”

    Kedves Kozár Alexandra! A képet nézve… önben nincs hiba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  9. Alexandra valószínű nem ismeri az unortodox címer jelképeket , fagyi és galamb.
    Aki nem nyal repül !
    Öntudatos nő , öntudatos polgár ez a kurmány rémálma !!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  10. Kedves Kommentelők,

    ó, mindenkinek nagyon-nagyon köszönöm! Nagyon jól esik! Oldberg! Bár nem tudom, ki Ön, nagyon jól értesült. Válaszom: azért bíztam mégis, mert ha megnézi a listát, kaptak más balliberálisok is, olyan is, aki folyton szidja a rendszert. (Tán hogy leszereljék?) Na meg néha az ember bízik a “ne csak mi kapjunk” elvében. Vagy a véletlenben. Vagy…. a tudatlanságban. Vagy a gesztusban. Meg hát a remény hal meg utoljára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  11. Egyébként felhívom befektetni képes olvasóink figyelmét, hogy Amerikában az ilyen profilú lapok, megfelelően feltőkésítve, óriási üzleti lehetőséget jelentenek. Felteszem, hogy Magyarországon nem online változatban, de érdemes lenne kinyomtatni is a lapot. A Sanoma egyebek mellett ezekből az újságokból gazdagszik, csak nem a minőséget nyújtva. Itt valóban van egy piaci rés, az igényes nőknek nincs igazán jó kulturális női lapjuk. Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  12. Vádli Hatóság

    A Fidesz kultúra gyűlöli a feministákat, különösen ha ” k o z á r o k “.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Azért álljunk már meg egy pillanatra gondolkodni is.
    .
    Megnéztem újra az oldalt. Ez egy blog. Havonta 1-5 bejegyzéssel, wordpress motorral, kifejezetten esetlen és laikus designnal.
    .
    Ha a fenntartási költsége nagyobb mint 0 Ft (a cikkek írását leszámítva), akkor itt valakit nagyot átvertek.
    .
    Oké, hogy utáljuk a kormányt, de mégis, miért kellene egy blognak állami pénzt adni? Ezzel az erővel én is kaphatnék. Az enyém olvasmányosabb. Mégsem kérek.
    .
    Tudjátok, milyen sokba kerül mindenfelé hirdetni egy blogot a városban? Súlyos pénzekbe. Ezt nevezik üzleti vállalkozásnak. Miért kellene rá állami pénz? Én is hirdettem már magamat, fizettem érte. Hűha. Ez a piacgazdaság.
    .
    Na és a színvonal: “Gondoltuk, hogy egy olyan portál, mely nem a celebekkel foglalkozik, hanem igazi művészi teljesítményekkel,”
    .
    Tehát aki híres, az nem lehet igazi művész? “Igazi művészi teljesítmény”. Milyen könnyű dobálózni ezzel a kifejezéssel. Akiről mi írunk, az igazi művész, akiről nem, az nem.
    .
    Az egyik legjobb (legtartalmasabb) magyar film, amit az elmúlt tíz évben láttam, a Pánik volt Tillától. Ő celeb. Róla írnátok? Hogy van ez?
    .
    “amely kulturális értéket és színt jelent teljesen elsivárosodó, tömegfogyasztásra állt világunkban.”
    .
    Aki ezt le bírja írni, annak nem újságot vagy blogot kellene írnia, hanem ruhákat mosni.
    .
    Lehetőleg kézzel, ahogy a nők mostak napi 10 órában, ötven-száz évvel ezelőtt. Háztartási robotként. És akkor beszélhetne hülyeséget az “elsivárodó világunkról”. Amiben ma a nőnek másra is van lehetősége, mint reggeltől estig házi munkát végezni. Csak van, aki alkalmas rá, van, aki nem.
    .
    Például ez a blog már másodszor kap ingyenreklámot az egyetlen olvasható magyar nyelvű portálon. Ahová értelmes emberek jártak. Ha ez sem elég, valamit nagyon rosszul csinálnak. Ha ez a fenti, idézett mondatokból még nem derült volna ki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  14. T. Maeldron! (Amúgy sejtem, ki Ön)

    A Szép Ginevra nem egy blog. Négy szerzője van, csak a posztoknál jelenik meg mindenütt az én nevem, mint kitevőé, de ha ennyire ért az admin felület kezeléséhez, nyilván ezt is tudja.

    A celeb és a híres nem szinonimák. Az inkriminált mondatnak semmi baja nincs, de mutassa ki, és elhiszem, amúgy nem tudhatja, ki írta.

    Szívesen megnézem az Ön blogját és ha köztiszteletben álló, rangos díjakat nyert kollégák dolgoznak rajta teljesen ingyen, kalapot fogok emelni. Főleg, ha ilyen kulturális tartalmakat közvetítenek.

    A “városi reklámok” nem kerülnek sok pénzbe, mert szórólapokról van szó és jó fej helyekről, amelyek mind hozzájárulnak a kitételükhöz. Mellesleg számos igen sok hirdetővel bíró, valódi üzleti vállalkozást is nyert állami támogatást, ahogy minden színház így működik. Azt miért nem kérdezi meg, hogy a MÜPA miért kap állami támogatást a 13 ezer Ft-os jegyárak mellett? Vagy a Madách Színház? Ugye nem gondolja, hogy a két szférának ki kell zárnia egymást?

    A dizájn és a technikai háttér sajnos valóban nagyon kezdetleges, ebben teljesen igaza van, volt már jobb is, profi is, de pénz hiányában meg kellett szüntetni. Ám ennél sokkal kezdetlegesebb dizájnú oldalak milliós támogatásokat kaptak, tehát megint csak nem jó érv. És hát talán nem a dizájn dönti el, hogy valami támogatásra alkalmas-e vagy sem. És óriási tévedés, hogy üzleti vállalkozás. Nem az. Kultúraközvetítés. Lehetne üzleti vállalkozás, de az pénz nélkül nem megy. És persze joga van az államnak nem adni pénzt (mondjuk indoklás nem ártana azért), mi nem is ezt vitattuk, csak tényeket közöltünk. Illetve ha ilyen tájékozott, akkor nyilván azt is tudja, mi egy ilyen megjelenés mögöttes tartalma a tényközlésen túl.

    De örülök hogy kritikai észrevételeivel hozzájárult a vitakultúra fejlődéséhez.

    Üdvözlettel: Kozár Alexandra

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  15. Kedves Alexandra,
    .
    olyan kedvesen válaszolt, hogy nincs szívem a tárgyi kérdésről vitatkozni.
    .
    Önnek igaza van abban, hogy az állam össze-vissza ad pénzt az ismerősöknek, és ez a rendszerváltás így megy, volt, akiktől én is kaptam.
    .
    Valószínűleg a Szép Ginervánál sokkal méltatlanabb oldalak, projektek jutottak támogatáshoz így, és ez nem jó, és nem igazságos. De nem is az a megoldás, hogy akkor még kiknek adjunk.
    .
    Az államnak vissza kellene húzódnia ebből a szférából, és vagy a piacnak kellene eltartania a kulturával foglalkozó médiumokat, vagy a szponzoroknak, vagy a lelkesedésnek. Az állam dolga nem az, hogy “kultúra” címszóval szórja a pénzt – még akkor sem, ha a Ginervánál méltatlanabb szereplőknek már adott.
    .
    A színházak állami támogatása más, mert a színház – tudomásom szerint – eleve állami intézmény. Aki színésznek ment, számolhatott azzal, hogy lesz munkahelye, ha jól végzi a dolgát. Arról szó se volt, hogy az állam magánkezdeményezéseket kell támogasson. Az ilyeneknek általában az a vége, hogy az ismerősök kapnak pénzt. Ez így megy, jól tudom.
    .
    A “teljesen elsivárosodó, tömegfogyasztásra állt világunkban” mondatra pedig azért kapja fel a gondolkodásra hajlamos olvasó a fejét, mert eszébe jut, hogy 60 évvel ezelőtt volt egy világháború és a Holocaust, utána 40 év kommunizmus, ami szintén nem a kultúra melegágya. Előtte voltak a nyilasok, előtte az első világháború. A századforduló szinte kegyelmi időszaknak számít. Ha tovább repülünk visszafelé az időben, hamar a feudalizmushoz, a sötétséghez, a nők – napjainkra jellemzőbbnél még sokkal gyakoribb – bántalmazásához, és az inkvizícióhoz érkezünk. És a 14 éves lányok házasságaihoz.
    .
    Ezek alapján kérdem, mihez képest “sivárosodik el teljesen a világ”?
    .
    Egy párhuzamos Univerzumhoz képest esetleg?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A Szép Ginevra az igényes nők új kedvence 2012. július 3. kedd | AN/Facsádi Orsolya

Fellebbeznek a Boeing-szubvenciók miatt 2011. április 14. csütörtök | AN

Erőszakos állami rekatolizáció kezdődött 2011. március 7. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos