Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kevesebb bért kaptak a tanárok 2013. február 5. kedd 13:34 Forrás: MTI, Népszava

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kevesebb bért kaptak a tanárok

Budapest, Dunakeszi – Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak – írta keddi számában a Népszava. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok.

A lap emlékeztetett: a tanárok munkáltatója, az államosított iskolákat irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőre ígérte, hogy minden pedagógus megkapja a januárban számfejtett fizetését, ami Marekné Pintér Aranka elnök szerint a jogszabályok alapján történt meg. A Népszava szerint a nettó bércsökkenés mögött újabb adminisztrációs hibák állhatnak; az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit „felejtették el” jóváírni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lap Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnökétől úgy tudja: az önkormányzatoknak – hiába maradtak működtetők – már nincs lehetőségük arra, hogy különböző önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak.

A Magyar Nemzet kitért arra, hogy a Klik ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, hogy törvényileg garantált bérelem nem szűnt meg, elvileg mindenkinek ugyanannyi marad a fizetése, ráadásul az önkormányzatok fenntartói továbbra is adhatnak önként vállalt támogatásokat. Emellett kormánydöntés is született arról, hogy 2013. augusztus 31-ig egyetlen pedagógusnak sem csökkenhet az összjövedelme.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra hívta fel a lap figyelmét, hogy hiába adnának a települések, nincs miből, mivel a feladatokat és a hozzájuk rendelt pénzt nem egyenlő arányban vonták el az önkormányzatoktól.

A Népszabadságnak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: számos panasz érkezik az érdekvédelemhez a bérekkel kapcsolatban. A PDSZ-t megkeresték amiatt is, hogy sokan nem kapták meg a bérükbe épített pótlékokat. Példaként említette az osztályfőnöki és a munkaközösség-vezetői pótlékot.

A Világgazdaságnak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke problémának nevezte, hogy maga a Klik sem mérte fel az oktatási intézmények állami fenntartásba vétele előtt, hogy az érintett pedagógusok milyen pluszjuttatásokat kapnak és milyen mértékben.

A lap szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál keresik a most hátrányba került pedagógusok kompenzálásának költségvetési forrását. A lap megjegyzi, hogy a probléma elvileg csak időleges, mivel a tervek szerint szeptembertől bevezetik az új pedagógus életpálya-modellt, amellyel – a nyilatkozatok szerint ha a gazdaság helyzete megengedi – új pedagógusbérek is járnának.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 8 szavazatból)
Kevesebb bért kaptak a tanárok, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

59 Reader’s Comments

  1. istván55
    Valaki hibázott és kiengedte, de legalább a gyógyszerét vegye be!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. http://mage.hu/2013/2/6/connection

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Hétfőn folytatódhat a diákmegmozdulás….lassan már alig tisztelt, de nagyon megvezetett pedagógusok, talán ideje lenne csatlakozni!
    Hétfőre érnek a fővárosba az Éhségmenetelők is – lehetne őket is támogatni, mert a sok elbocsátott pedagógus is lassan az ő sorsukra jut.
    A diákok nem kérnek a pártok támogatásából – akkor legalább a szülőktől és a tanáraiktól kapjanak támogatást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Bocsi, kedves adatbányász, most olvastam megszólításodat.
    Remélem, nem kések túlságosan a válasszal:
    Pontosan azt értem kiemelkedő érdekérvényesítő képességen, amit említesz. A vasutasok a közlekedés megbénításával az utazóközönségen ütnek, nem a kormányon.
    A pedagógusok a tanítás szüneteltetésével a gyerekeken, rajtuk keresztül az összes szülőn ütnek, nem a kormányon.
    A félpályás útlezárók a közlekedni akarókon, orvosokhoz igyekvőkön, tüzet eloltani igyekvőkön ütnek, nem a kormányon.
    Az egészségügyben az alapszolgáltatást ellátók, de azon kívül semmit elvégezni nem hajlandók a betegeken, a hozzátartozókon ütnek, nem a kormányon…
    Ez már csak így van. Sajnos. Aki érdekeit érvényesíteni akarja, az mások érdekeit súlyosan megsérti, de nincs más út. Mert ha mindenki felháborodik, akkor a kormány kénytelen elgondolkozni, nem tartható sokáig, ha a fél országot megbénítják.
    Ez a világ minden táján így működik, sajnos.
    Érdekes módon, amikor a Gyurcsány kormánynak kellett betartani, akkor nem a sírás-rívás ment, hanem a cselekvés.
    Síráson azt a panaszkodást értem, ami most folyik azok részéről, akik képesek lennének az érdekeiket érvényesíteni, de nem teszik, hanem másoktól várják el…
    A takarítónők, a pénztárosok, a nyugdíjasok, a közmunkások senkin nem ütnek, ha betartanak a munkáltatójuknak. Őket legfeljebb elküldik és felvesznek helyettük másokat. Ők valóban ki vannak szolgáltatva, mert semmilyen lehetőségük nincsen.
    A pedagógusoknak van. Lenne. Igazolták, hogy tudnak élni vele. Csak akkor fele ennyi okuk nem volt rá. Most volna.
    De élni csak akkor éltek vele, amikor nem volt benne semmilyen rizikó. Amikor a vizitdíj ellen (kellett???!!!) felháborodni.
    Most valóban lenne elegendő ok cselekedni a saját sorsuk jobbrafordításáért, de most csak a panaszkodásig jutnak el. Merítsenek erőt abból a múltból, amit Gyurcsány ellen műveltek. Nem volt oly rég, hogy el kellett volna felejteni.
    Egyébként meg itt az alkalom, kezdődik (folytatódik) a diákok harca, nosza, lehet(ne) csatlakozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. “Itt egy olyan sztrájkra lenne szükség, amelynek célja nem az lenne, hogy az amúgy soha senkivel nem tárgyaló és az ígéreteit meg nem tartó (Bankszövetség!) kormány tárgyaljon a pedagógusokkal. Nem: itt az lehetne az egyetlen cél, hogy azonnal vonják vissza az egész hoffmannizmust, államosítással, Klebelsbergközponttal, tanfelügyelőkkel, egy hónap alatt megírandó új tankönyvekkel, tananyagba iktatott fasisztákkal, miegymással együtt. És ameddig nem, addig áll a komplett magyar oktatás! (Természetesen az egyházi iskolák nem, mert ott … a hoffmannizmus lényege – és ott ugye nincs is hiány semmiféle anyagi forrásban…)”
    Az idézet a Progresszív blogból van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. bubu64
    2013. február 7. csütörtök
    16:15
    Tévedsz – elnézést – ide olyan sztrájk kellene, ami megállítja az ország működését, legalább addig, amíg mindenki rá nem jön arra, hogy még egy lépés és zuhanunk ( szakadék, anarchia, diktatúra stb. jelzők kivánság szerint kiválaszthatók ).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. “amióta világ a világ, két szegény ember el nem eresztené tíz garasért egymás torkát” – mondta Rideg Sándor (FIGYELEM!!!! Ő aztán sokat vert illegális kommunista volt) – közben meg azok, akik dúskáltak a jólétben, kiröhögték őket.

    csatt mester: nem hiszek abban, hogy ha én majd kicseszek a tőlem segítséget váró egyetemistával, akkor majd orbán észbe kap és visszakozik.

    abban sem hiszek, hogy az itt habzó szájjal kárörvendő, a csalánt más hímtagjával csépelni akaró brigád majd hirtelen szolidárissá válik a pedagógusokkal, ha sokan nem tudnak dolgozni menni, mert nem tudják hova tenni a gyereket.

    nem tudom, hol élsz, én még emlékszem a legutóbbi bkv-sztrájkra, ahol a napi kötelességeikben akadályozott gyalogló és elkéső munkavállalók nem a menedzsmentet szidták, hanem a sztrájkoló buszsofőrt.

    ahogy az elmúttnyóccév alatt a nyugdíjas komcsi-kádárista nyugger volt, ma meg fideszseggnyaló nyugger.

    bognárgyula jr. igen könnyen ítélkezik californiából, és követel egységes sztrájkot, amikor a pedagógus – egyáltalán, van fogalmatok arról, milyen a közalkalmazotti bértábla? és hogy nem emelkedtek a fizetések egy centtel sem hat év óta? – a fizetéséből se nagyon tud megélni, nemhogy a sztrájk idején fizetendő távolléti díjból. nem beszélve arról, hogy a fidesz által, a tanári kar ellenére kinevezett iskolaigazgató árgus szemmel lesi minden mozdulatát. ha kirúgják, jó esetben elmehet tesco pénztárosnak.
    hát csak rajta: minden fanyalgó menjen jó példát mutatni sztrájkban és tüntetésben – lehet gépkocsikat is borogatni, kukát felgyújtani, rendőrre u-szöggel és golyóscsapággyal lövöldözni…. orbán meg majd röhög a markába.

    “te csak szökellj, pajtás, én majd lövök” ti vezényeltek külföldről, a fotelból, tét nélkül…..de ha nem ugrik mindenki egyszerre és ugyanúgy, általános megvetésetek kísér.
    szolidaritás? empátia? ugyan, magyarok vagyunk. ha valaki MOST szóvá mer tenni valami igazságtalanságot, az sír.
    nektek orbán kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  8. Ó, kezd kibújni a szög a zsákból, kedves adatbányász…
    “nektek Orbán kell…”
    Ez az a mondat, amikor nincs több érv. Pedig jó lenne, ha lenne. Azoknak kell Orbán
    1. Akik elmennek rászavazni
    2. Akik nem mennek ellene szavazni (bárkire, de ellene)
    A többire legfeljebb rákényszerítik – erről ennyit.
    Hiába akarsz a sztrájkoknak más színezetet adni, az egész világon így működik. Eredetileg senki nem azoknak akar betartani, akik megszívják, mégis világjelenség.
    De szabadna megkérdeznem, amikor Gyurcsány betervezett reformjai ellen alkalmazták a vasutasok, pedagógusok, egészségügyiek, félpályás útlezárók, akkor miért nem vetődött fel ez a fanyalgás, amit emlegetsz?
    Mert amíg nem kapok érdemleges választ, én bizony abban a hitemben ringatom magam, hogy azért nem fanyalogtak, sírtak-ríttak akkor a pedagógusok, mert semmilyen rizikót nem vállalt fel az, aki hozzákezdett munkát beszüntetni. Nos, ha akkor nagylegények-nagyleányok voltak, akkor nosza, itt a lehetőség most is.
    És ennek a felismeréséhez nem szükséges “mester”-ré avanzsálni, kedves adatbányász.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. adatbányász
    LEHET, hogy nem vagy vérfideszes, de UGYANAZT a technikát alkalmazod, mint ők: Gyurcsányék ellen mindent bele – ahogy csatt is írja – mert rizikó nélkül tehettétek egy demokráciában – most bezzeg rinyáltok szolidaritásért.
    A fidesz is mindent megengedett magának, most meg rinyál békéért, támogatásért.
    Egyiknek sem áll módunkban eleget tenni.
    És aki lemegy papucsba, azt meglepetések érhetik:
    http://curikatanevelde.hupont.hu/felhasznalok/23193/kepfeltoltes/vicces_funny_002618.gif
    Álljatok ki magatokért – és akkor mellétek állunk, de nem fogunk helyettetek kiállni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos