Ronai and Ronai
AMERIKAI

Apa, kezdődik: 22 oktatójától válik meg az ELTE 2013. február 24. vasárnap 19:45 Forrás: AN, hvg.hu

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Apa, kezdődik: 22 oktatójától válik meg az ELTE

Budapest – Bár évértékelőjében Orbán Viktor sok más mellett azt a vízióját is elővezette, hogy több magyar egyetem is a világ legjobbjai között lesz, ennek jelenleg az ellenkezője zajlik. Semmire sincs pénz, az oktatás körülményei rosszabbak, mint a kormányváltáskor. Mindezek fényében nem csoda, hogy a színvonal is veszélyben van: pénzhiány miatt kiváló oktatóktól válnak meg az egyetemek.

Huszonkét oktatójától válik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) – közölte Dezső Tamás, a kar dékánja.

A hvg.hu értesülései szerint több tucatnyi oktatót érintő elbocsátási hullám kezdődött a Bölcsészettudományi Karon, akár félszázan is érintettek lehetnek. Dezső Tamás elmondta, az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó.

További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig. Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat.

A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak – tette hozzá a dékán. Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Apa, kezdődik: 22 oktatójától válik meg az ELTE, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Gondolom a náci szimpatizánsok maradnak. :((((((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  2. Na kérem!
    Gyurcsányék sokallták a felsőoktatási intézményeket ( jogosan ), Orbán meg sokallja a tanárokat! Minden rebellist el kell küldeni!Ezt kívánja a magyar nemzet!
    Majd ő megmutatja, hogy lesz itt igazodás! Aki nem lép egyszerre….
    Mit képzeltek mégis a tanárok? Hogy a diákok mellé állhatnak???

    .Csak nagyon halkan kérdezem: hol van a pedagógus szakszervezet, hogy megvédje őket???
    Ja, már elmentek a pénztártól?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (27 szavazatból)
  3. .
    .
    azt gondolom, nincs ezzel baj. azzal, hogy kiket küldenek el.
    tudjuk kiket küldenek el. azokat, akik nem igazodnak a fasiszta horda rendszeréhez nyilvánosan. akik nem lapítanak, kollaborálnak, akik vállaljék nyíltan a szembenállást ezzel a mocsok, féreg bandával.
    szokták volt mondani az okosok, hogy az embert ne a külseje alapján, ne a fizimiskája alapján ítéljünk meg. rendben van.
    .
    DE!
    .
    csak kibúvik a kisördög belőlem elnézve ennek a patkánynak, ki a hofmanrózsa utódaként kelleti ocsmány ábrázatát, hogy biza nem biztos, hogy az okosoknak van igaza. ennél ocsmányabb, gusztustalanabb féregpofa kevés van a nyilvános kínálatban, mit ez a dög. ez a dög az aki most megmutatja nekünk, miként válik el a szar a májtól, azaz kik azok, akiket majdan az ilyen ártányok ellenében, s helyére vissza kell majd helyezni pozíciójukba, míg a csótányokat ki kell irtani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. Ha megkapjak a nyugdijat ezek az oktatok, akkor ne sajnaljuk oket. Ez a velemenyem, sazt hiszem, hogy ezzel csak nyerhet a magyar tarsadalom. Ott is vannak am lusta emberek, mint a politikaban is. Mindenutt egy kis valtozasra lenne szukseg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -13 (17 szavazatból)
  5. Hullik az érték, marad a férgese! Te jó ég! Mit kell nekünk még s majd utódainknak elviselni? Ami ebben az országban az mát nem a gödör, hanem a kráter feneke.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  6. Méghogy romlik a felsőoktatás? Sorra nyílnak a fociakadémiák.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  7. Nem voltak Orbanistak?? Allitolag minden es mindenki be van poloskazva az allami intezmenyekbe is ! Akirol kiderul , hogy nem rendszer parti azonnal menesztik!!! IGY EPUL ORBAN AGYMOSOTT SEREGE !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  8. Seggnyalot kifelejtettem , pedig az nagyon fontos kriterium!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Ismerősöm aki Oxfordban tanít legutóbbi találkozásunkkor beszélt nekem arról, hogy az egyetemek színvonala nem csak nálunk romlik. Nem értettem, hogy a világ egyik leghíresebb és legrégíbb egyetemének oktatója hogy mondhat ilyet. Rá is kérdeztem, ekkor elmondta, hogy atudományos világ átalakulóban van. Csöken a kőegyetemek. jelentősége, viszont növekszik az egyetemeken belül működő tudományos kutató munka jelentősége. Egy valamirevaló egyetem legkiválóbb professzorainak előadásait meg lehet találnio az interneten, és a keresők segítségével név, tárgy, tartalom és még d részletek szerint isbármikor meg lehet találni. Így egyre kevesebb a hallgatók előadásokon való részvételének jelentősége, különösen azért, , mert az előadásokat általában a délelőtti vagy koradélutáni órákban, tartják, amikor az ember tanulási képessége nem a legkedvezőbb álapotában van. Hasonlóképen minden egyetemi jegyzet elérhető az interneten. Az egyetemi hallgatókra egyre inkább jellemző, hogy saját anyanyelvükön kívül egy-két. világnyelvet középfoknál magasabb szinten beszélnekl. Az egyetemi oktatásban viszont megnőtt a hallgatók tudományos munkájának a jelentősége. Igen sok hallgató választja azt a megoldást, hogy egy-két félévet más egyetemeken tölt el, vagy különböző szakokat más- más egyetemeken végez. Sajnos nálunk ez szinte lehetetlen. mi visszalépünk a 20 század közepének szinvonalára, ami viszont nem jelenti azt, hogy a valóban tanulni szándékozó tanulók, ne használhatnák ki a 21. század lehetőségeit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  10. Én azt hiszem kormányzati oldalról nézvést nincs itt semmi baj. Az elbocsájtott 22 egyetemi oktató ugyanennyi közmunkás felvételével simán kiegyenlíthető. A foglalkoztatási helyzet nem romlott, ígéret betartva, feladat kipipálva, mehetünk tovább.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  11. Érettségizőknek -aki teheti- jó tanács!
    Külföldre kell menni tanulni, diplomát szerezni. Utána szabadon eldöntheti a frissdiplomás, hol akar élni stb.
    Ennél sokkal rosszabb verzió, magyar diplomával csicskának lenni nyugaton!…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  12. A szakszervezeteket Orbán okosan megosztotta, ehhez az egyhez nagyon ért, de hová lett (nem Damon Hill) a Processzorok Batthyány Köre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. telekis++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Ebben teljesen igazat adok Önnek! Menjenek külföldi egyetemekre az érettségiző, tehetséges gyerekek – várják őket Csehország, Franciaország, Németország, Anglia, Spanyolország egyetemei.
    Aki tud és akar is tanulni, az már láthatja, hogy aki nem a 4 klán valakije, annak esélye nem lesz bekerülni az ösztöndíjasok közé, a manipuláció ki fogja szűrni őket. Most szórják ki azokat az oktatókat, akik talán ezt a manipulációt még nem tennék meg!
    Sok kinti egyetem ingyenes, diákmunkát pedig adnak a fiataloknak, hogy a koleszt és a megélhetésükre valót is megkeressék. Ez itthon is költség lenne, esetleges diákmunka nélkül, tehát a szülőre hárulna, így is segíteni kell, de akkor legalább van értelme, van jövője!
    Tudom, hogy a szülőnek nehéz elengedni egy 18 éves gyereket, bármi megtörténhet….de látjuk, hogy azok a bármik itthon is megtörténhetnek velük, hogy csak a jobbikos besorolásokat nézzük, már az maga a rettenet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  14. .
    .
    csakén!
    .
    mivel te is csak, meg én is csak, kérlek írjál nekem privátim, a nevem után gmail.com címre! kérdeznék valamit, hátha tudsz segíteni.
    köszi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Ha már külfölben kell gondolkodni a felsőfokú oktatásban (is),akkor szívből ajánlhatom Dániát. EU tagoknak ingyenes a felsőoktatás, diákmunka van, angol nyelven lehet tanulni. Persze, ha valaki rászánja magát,és megtanul dánul, az mindjárt egész Skandináviával tud kommunikálni. Malmőből meg fillérekért lehet hazamenni a wizzairrel…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. Emily
    Köszi az információt, nálunk még van pár év, hogy a gyerek felvegye a nyúlcipőt, de nem árt időben tájékozódni és felkészülni.
    Kitűnő tanuló, szorgalmas és tudja mit akar és már a csókosoktól is megkapta az első leckét a nyolcadik év végén, azt nem írom, hogy miként, mert nem szeretném ha ránk ismernének és utána nyúlnának….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Ahogy hallom, az ELTE-BTK “képzi” nekünk az újnácikat, a Jobbik utánpótlását. Klinghammer még ott volt rektor, amikor ez már elkezdődött, most meg államtitkár lett. Hogy is van ez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  18. Úgy hírlik, veretes a lapátra kerülők névsora: pl. Kálmán László, Radnóti Sándor. Olyanok, akik nyíltan vállalják a jelenlegi hatalommal szembeni véleményüket. Biztos véletlen, hogy velük kezdik a tisztogatást…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. Nyul György
    A kőegyetemek és a távelérés ügyében igazat adok, de nem értem az összefüggést a színvonal romlásával. Attól, hogy az egyetemek működése változik, még nem kell romlaniuk.
    Mi a helyzet ezzel?
    Köszönettel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. csakén

    Emilyhez hasonlóan én is ajánlom Dániát. A gyermekem csak egy fél évet tanult ott Erasmus ösztöndíjjal, de nagyon megszerette az országot. Kétszer én is meglátogattam autóval a 6 hónap alatt és megpróbáltuk minél jobban megismerni Dániát. Ez az az ország, ahol szívesen élnék!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Orbán Viktor parlamenti beszéde a költségvetési törvényjavaslatról.
    ,, Egy kormány távlatos gondolkodását a mindenütt a világon azon lehet lemérni,hogy mennyit és milyen hatékonysággal költ oktatásra és tudományra.”
    ( Elhangzott, 1991.december 11-én.)
    Lemértem Orbán Viktor gondolkodását. Más is megteheti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos