Ronai and Ronai
AMERIKAI

Alföldi mégis megrendezi a Mephisto-t 2013. február 2. szombat 9:21 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Alföldi mégis megrendezi a Mephisto-t

Budapest  Nyílt levélben fordult a közönséghez Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az előadásaik iránti érdeklődést megköszönve leszögezte: a korábban meghirdetett bemutatóikat megtartják.

A Népszava online kiadásában olvasható, a Nemzeti Színház közönségének szóló nyílt levélben Alföldi Róbert kiemelte: Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével való megállapodásuk értelmében június 30-ig, szerződése lejártáig, ő vezeti a Nemzeti Színházat.

 A korábban meghirdetett programjainkat és bemutatóinkat megtartjuk, a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban és a takarékosságot maximálisan szem előtt tartva fogjuk felhasználni  fogalmazott. Mint írta, az új vezérigazgató munkájához segítséget nyújtva, a miniszter által kinevezett miniszteri biztossal együttműködve, európai módon vesz részt a Nemzeti Színház átadásában.  Ahogy azt a lelkiismeretem és a felelősségérzetem is diktálja  olvasható a levélben.

Alföldi Róbert az előadások iránti érdeklődést a társulat nevében is megköszönve azt írta: “Manapság, ebben a teljesen átpolitizált kulturális és közéletben igazán felemelő, hogy Önök ennyire kíváncsian, nyitottan és értő figyelemmel fordulnak előadásaink felé, szem előtt tartva a művészet, a színház erejét és szabadságát a napi politikai csatározások ellenére”. A társulat szakmai hitelességét leginkább a nézők töretlen érdeklődése mutatja. “Az Önök elismerése ad erőt fiatal pályakezdő vagy akár Kossuth-díjas művészeinknek, hogy méltó módon, felelősen tudjuk továbbra is képviselni a magyar nemzeti kultúrát, ahogy  meggyőződésem szerint  eddig is tettük.”

A Népszavában csütörtökön közölt interjújában Vidnyánszky Attila, aki július 1-jétől vezeti a teátrumot, arról beszélt: az a kérése, hogy a májusban bemutatni tervezett Mephisto című előadás már ne szülessen meg, ugyanis több szereplő jelezte, hogy nem kíván maradni a Nemzetiben, így viszont nem lehet majd kijátszani az előadást. “Mielőtt még rám támadnak emiatt, jelzem: efféle racionális okokból hagyott el annak idején két bemutatót Jordán Tamás, hogy megkönnyítse az átmenetet Alföldinek”  tette hozzá.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +14 ( 16 szavazatból)
Alföldi mégis megrendezi a Mephisto-t, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. A közönség győzött !!!!! Országosan is meg kell próbálni!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  2. Mégis mit gondolt Vidnyánszky? Hogy a tőle függő zemberek kinevezése feljogosítja arra, hogy kérjen valamit???
    Alfölditől a Nemzeti főigazgatójától? Alföldi saját jogán a társulat által maximálisan elfogadott főigazgató lesz még visszatekintve sok év múlva is, míg erre a pohos törtető bumfurdi alakra rá fog vetülni még évek múlva is a kinevezése körüli aljasság!
    Becsülöm Alföldi Róbertet mint Művészt, és mint EMBERT!A nézők szeretete olyan magasságokba emelte, amilyet ez a Vidnyánszky csókos soha nem fog megtapasztalni!
    Ideje volna már színházon kívül is bebizonyítani a magyar virtust,mert ezek nem értenek a szép szóból!
    Ki kell rugdosni mindegyiket a helyéről! Orbánnal kezdve,amikor nincsenek mellette a félelem őrei!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (36 szavazatból)
  3. Kecskeméti Károly vontolla

    Alföldi Róbert az Atv Start című műsorában: “Jordán Tamás igazgatásának vége felé egyetlen bemutatót hagyott el a színház (Szász János rendezte volna a Három nővért), ám jelezte, hogy ehhez az igazgatóváltásnak semmi köze nem volt.”
    A rezzenéstelen arccal kimondott hazugságok immár a magyar közélet szerves és eltűrt részei.
    A gusztustalan eszközökkel utóddá trükközött V.A.-nak – és persze a hűbérurainak – különösen kellemetlen lesz a Mephistó üzenete és rendkívüli sikere.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (29 szavazatból)
  4. Tudom,hogy Vidnyánszky Attila emberileg nem tökéletes, mint ahogy a hozzá hasonló fajmagyarok egyike sem egészen ép jellemű, de rendezői kvalitásait el kell ismernem. Abban biztos vagyok hogy Alföldi emberi kiválóságának az árnyékába sem kerülhet. Jellemző az a pofátlansága, hogy felszólítja Alföldit a Mefisztó bemutatásának elhalasztására. Nem csak Alföldinek akar ártani, hanem annak a közönségnek, aki kíváncsian várja a bemutatót. Azoknak, akik hónapokkal előbb megvettek minden jegyet. Átlátszó az az üzletinek tetsző indok, hogy nem tudja a darabot kijátszani, mert sok művész elhagyja a Nemzetit. Biztos vagyok abban, hogy a Nemzetit elhagyó művészek vendégként is eljátszanák a szerepüket, ha Vidnyánszky felkérné őket. Az az érzésem, hogy ő inkább Alföldi szellemétől fér, akinek a Mefisztó a hattyúdala a Nemzeti igazgatójaként. Nem bízik abban, hogy Alföldi szellemi színvonalát bármelyik rendezésében meg tudná közelíteni. A Mefisztó témája alkalmas arra, hogy megszólítsa a hozzáértő embereket, és mondanivalója legyen a számukra. Azt hiszem ettől fél a magát nemzetinek nevező nemzetrontó banda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (29 szavazatból)
  5. Mit vártok Vidnyánszky Attilától ????
    Folytatja azt a szellemiséget amit kinevezői elvárnak tőle , azaz HAZUDNI, HAZUDNI, HAZUDNI !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  6. Szolid 2o13.o2.o2.
    Kecskeméti Károly vontolla
    2o12.o2.o2.
    Bizony sokan hazudnak rezzenéstelen arccal.! Így jutottunk ide ahol vagyunk! Tiszta erkölcs magán és közéletben egyformán kötelező. Anélkül ez az eredmény!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  7. Nyúl György !
    *
    Tévedés !
    Vidnyánszkyból nem a rendező beszél, amikor el szeretné halasztatni a Mephystót, hanem az Orbán rendszer maga, minthogy a darab szelleme egy az egyben ráhúzható az egész bagázsra, együtt és külön-külön, egyenként.
    A rezsim talpnyalói, akár hamis hivatástudatból, akár társadalmi sodortatás útján feküdtek, fekszenek le nap-mint nap a diktátor kényének kedvének, ezért feladva egyéniségüket, áldozva fel tehetséget és függetlenséget a diktatúra oltárán, amelynek kényszerítő szorításából többé már kibújni sem tudnak… Hiába hivatkoznak, “a szakmára”, ők már nem lehetnek azok akiknek régen látszottak… Egyszerűen szólva jellemtelen kollaboránsai egy velejéig romlott NER-diktatúrának, melyetz finom szólva is minimum a fasiszta jelző illeti meg.
    Ezért hát . l e s z ó l t a k . a hamis pályázaton általuk nyertessé kikiáltott bábjuknak – kire a Klaus Mann-féle szimbolika már csak ezért is tökéletesen ráillik – hogy mindent kövessen el a színrevitel megakadályozása érdekében… Arra persze nem gondoltak, hogy már ez az eljárás önmagában is a darab mondanivalóját szaporítja úgy, hogy no lámcsak mitől is fél egy echte diktatúra?! A “róka fogta csuka” tökéletes esete. De hát miért is gondoltak volna rá, akkor ők nem Ők lennének.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  8. Nem kevés cinizmus kell arra hivatkozni, amiért elszerződnek a nemzetiből színészek, mert olyan igazgatót erőltetnének a nyakukra pöffeszkedni, akivel semmiképpen nem dolgoznának együtt, akkor már ne is legyen megvalósítva az a terv, ami még a pöffeszkedés életbelépése előtti időre ütemeztek be…
    Az igazgatóváltást megelőzően színpadra állított művek egyáltalán nem tartalmaznak olyan rendelkezéseket, melyeket a következő igazgatónak kellene teljesítenie, nem beszélve persze annak a színvonalnak a szintjéről, melyet a közönség a későbbiekben is elvárna, oszt’ vagy megkapja, vagy nem.
    Tehát Vidnyánszki elvárása bakfitty kategória, Alföldi pedig nagyon helyesen teszi, hogy tájékoztatja a nyilvánosságot, ahelyett, hogy csak a kulisszák mögött vívná harcát. Tájékozódjanak minél szélesebb körökben a fideszes szemétkedésekről…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  9. Édesanyádnak vezényeljél, Vidnyánszky, már elnézést kérek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  10. *
    Szomorúan jegyezném meg azt is, hogy az ismertetett jelenség;
    A MEPHISTO SZINDRÓMA sajnos eredményesen arat nemcsak a művész körökben, de az ellenzéki újságírás, a médiumok és rádiók stúdióiban, és az egyes ellenzéki politikusok hajlékában is, “a megfelelni, de semmiképp konfrontálódni” formájában…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  11. Megette a fene, ha az emberek arra vannak kötelezve, hogy másképp lássák a világot. Pedig most ez történik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  12. http://mage.hu/2013/1/29/panem_et_circenses

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. Mephisto. Jó volt filmen. Tükröt mutat a hatalomnak, bátorság kell ehhez, semmi más, a mai fasizálódó Magyarországon. Úgy látom Alföldi Róbertnek van. Igazi humanista, európai gondolkodású EMBER.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  14. Tetszenek tudni, hogy kik a mai Mephisto-k? Akiken csüngeni tetszenek naphosszat a Klubrádióban és az ATV-ben. Mephisto nem az, aki a rendszer része, hanem aki alkalmazkodik, és megpróbál megélni benne, és ideológiákat gyárt ahhoz, hogy továbbra is érvényesülni akar, pénzt akar keresni, szerepelni akar, híresség akar lenni. Nem Kerényi a Mephisto. Hanem azok, akik kívül vannak, de sunnyognak. Ezek amúgy az Önök mindennapi példaképei, bálványai, akiket követnek. Ezt csak azért mondom, nehogy tévedésben legyen bárki. Aki ezeket nézi és hallgatja, az ne tapsoljon majd a Mephisto előadásán.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (21 szavazatból)
  15. Szolid 2o13.o2.o2.
    admin 2o13.o2.o2.

    Így igaz! Akik sunnyogva mínuszolnak, ha az erkölcsről van szó! A szereplés a pénz……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. Eleve nem értem, hogy az anyjukba merült fel, hogy beleugatnak abba, hogy mit rendez Alföldi addig, amíg ő az igazgató.
    .
    Ezeket agyon kéne kövezni. Tiszta szívből mondom. Szeretettel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  17. Kedves Admin. Hiányoltam mostanság. Örülök, hogy újra megszólalt.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  18. Admin! (sz 21,28)
    *
    Ugyanezt fogalmaztam meg a (sz.14,43) bejegyzésemben, amikor a jelenséget, helyesebben a kórismét mephysto szindrómaként aposztrofáltam – egyes “ellenzéki” ú j s á g í r ó k . esetében is.
    *
    Persze annyit azért hadd kérdezzek, hogy az egyszerű, szürke mezei halandó, vagyis a hétköznapi Mephysto, különben honnan a fenéből tájékozódjék, melyik tévé, vagy rádió csatornáról… – ismerve a “széles” hazai ellenzéki választékot… (?)
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  19. Én maradnék a Mephisto eredeti értelmezésénél.Höfgen a szinész kinyalja a hatalom seggét,kiszolgálja,hogy eljátszhassa álmai szerepét- a Mephistot- a Berlini Állami Színházban.Vidnyánszky úr nagy álma volt,hogy ő lehessen a Nemzeti igazgatója,ezért pontosan tudta,hogy kiket kell körbenyálazni,még az öltözködésével is hangsúlyozni akarja akalmasságát.Klaus Mann jól ismerte ezt a tipust,hiszen a saját sógora volt a minta.Egyszerű ez,mint a faék,legalábbis az én értelmezésemben..Én erőltetetttnek érzem a mephistoi példa kiterjesztését az ellenzékre,bár már semmiben nem vagyok biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Golem a' lá lehem

    .
    .
    Kedves Entrópia !
    .
    Ez nem kierjesztés. Bizony közöttünk is akadnak, akik szívük szerint ellenzékiek, ám amikor a tettekről van szó, akkor vagy visszaúzódnak, vagy rövid idő múlva úgy kezdenek viselkedni, mint a legyőzött kutya – lefekszik a másiknak… Sőt a még rosszabb fajta nem csak lefekszik, de – pl.újságírók esetében – úgy beszél és úgy kérdez, hogy istenőrizz ki ne csússzon a száján olyasmi, ami “sértheti” a diktátor büszkeségét. Példának okáért, az már ki sem csúszik a szájukon, hogy diktatúra van… Ez a viselkedés tökéletesen megfelel Höfgen meghunyászkodásának – a saját érdekük, illeve egyes médiumok esetében a puszta megmaradásuk – érdekéban.
    .
    Itt tehát nem feltétlenül politikusi viselkedésről van szó, hanem egyfajta emberi gyengeségről, amely igaz lehet a politikusra, de a szürke mezei állampolgárra is. Természetesen az írástudókat, az értelmiséget ebben a kérdésben mégis jobban kötlezi vállalt hivatása, mint a napi gondokkal küzdő alsóbb rétegeket…
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Ne tessék bántani az újságírókat, azok már rég nincsenek.
    Belföldön csak médiamunkásokat lehet látni, hallani, olvasni.
    Akik mellesleg a jó édesanyanyelvükkel sincsenek tisztában!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Sajnos nem sikerült jegyet szereznem a Mefisztó bemutatójára. Bevallom irigykedek azokra akiknek ez sikerült. Alföldi a Mefisztónál aktuálisabb darabot nem is választhatott volna utolsó bemutatójaként. Az őt váltó Vidnyánszky nem véletlenül kérte hogy ne mutassák be. Magára ismerhet a hatalom szolgálatába szegődött Höffgenben. A Mefisztó róla és a hozzá hasonló cselédekről szól. A hatalmat kiszolgáló művészet perverzitás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Bocsánat, de hát “eladó az egész világ”… Ezt is egy Mephysto énekelte, egy másik Meohysto.
    *
    Meg, hogy:
    “Áll a hajsza áll a bál a péz körül,
    Járja koldus és király, a Sátán örül.”
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos