Ronai and Ronai
AMERIKAI

Para-Kovács Imre: A sötét 50 árnyalata 2013. január 30. szerda 18:46

  • Hozzászólások(50)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Para-Kovács Imre: A sötét 50 árnyalata

Ha a bomlott elméjű Kádár János még hatalmon marad, és összefog a katolikus egyházzal, valamint meghallja a folyamatosan smúzoló népi ellenzék hangját, és olthatatlan vágyat érez az Erdély-giccs, a turbófolk valamint az aktualizált revíziós dalok iránt, akkor kábé itt tartanánk.

A periféria centruma is a periféria.

Fogalmazzunk úgy: megcsapott minket a változás szele, de geopolitikai sajátosságainknak köszönhetően szellővé szelídült, majd megbüdösödött. Voltak olyan hónapok, sőt évek a rendszerváltás előtt és közben, amikor azt hittem, hogy egy modern, európai ország lesz Magyarországból, ahol modern, európai emberek élnek, a részecskefizika nem az ördögtől való, a taxis tud angolul, a népi táncosok pedig népitáncolnak, de aztán győzött az MDF és minden elcsitult. Gyakorlatilag akkor és ott elveszett minden remény, mivel a későbbi kétségbeesett modernizálási kísérletek nem az egykori ellenzéktől jöttek, hanem az egykori állampárttól, ami azért elég avas próbálkozás. Kedves elvtársak, az új ötéves terv elsődleges feladata a modernizálás, brrr, nem egy sikertörténet.

Miért ilyen önteltek és arrogánsak a liberálisok?

Mert okosabbak a többieknél.

De lépjünk tovább ezen a kellemetlen apróságon, mert most épp nem az a kérdés, hogy modern európai ország lesz-e Magyarország vagy modern ország a Mesterházy Attila-i értelemben, hanem pusztán annyi: a térség kubikosait fogjuk biztosítani a következő évszázadban, miközben népies műdalokat üvölt a rádió, vagy óvatosan csökken az analfabéták száma und ránk bíznak bonyolultabb munkákat is a gödörásásnál. Ez a helyzet.

Ha egy műveletlen és magabiztos kormány hozzányúl a kultúrához, ha elképzelései vannak oktatásról és művészetről, akkor annak tragikomikus következményei lesznek, ezt szemléljük éppen, ezt látjuk, ha bekapcsoljuk a kormánytévét, ha belehallgatunk a kormányrádióba, ha olvassuk a kormánylapokat. Van azonban egy hatalmas különbség oktatás és művészet között, márpedig az, hogy a művészet önálló, politikusoktól független valami, és csak büntetni, károsítani, elnyomni lehet, megváltoztatni nem, mert ez a sajátossága. A művészek felnőtt emberek, akkor is vannak, ha nem alkothatnak, aztán majd ha ezek a bohócok eltakarodnak, folytatják ott, ahol abbahagyták. Öregebben, dühösebben, de folytatják. Az oktatás azonban frontvonal, az itt okozott károk hosszú távra szólnak, és ha elhatározzák (márpedig elhatározták), hogy felnevelik a nemzeti giccs és az igénytelen középszerűség leendő közönségét, akkor sikerülhet nekik.

A kötelező oktatás korhatárának leszállítása, a felsőoktatás szétverése, egy klerikál-kádárista oktatási államtitkár ámokfuttatása csupán egyetlen célt szolgál: befogadókat, lelkes közönséget teremt Kerényi Imre könyvtárának és Dörner György színházának. Először tehát a tehetségtelenség intézményrendszere épül ki, majd az oktatási intézmények ontani kezdik a széksorokat megtöltő bunkókat.

A „Nyírő József vagy Radnóti Miklós?” kérdésre a kormány határozott válasza az, hogy eddig Radnóti volt, de most jön Nyírő József, vége a tehetségtelenek hét szűk esztendejének, így van ez rendjén: két ciklus kultúra, két ciklus nemzeti kultúra, ahol a nyilvánvaló fosztóképző a „nemzeti”. És mielőtt félreértenék az erre szakosodottak: nem a nemzettel van baj, még csak annak kultúrájával sem, mert bizony minden, ami kultúra ebben az országban, az lényegénél fogva nemzeti kultúra, Parti Nagy, Esterházy, Dj. Palotai, Muzsikás együttes, Vágtázó Halottkémek, Tankcsapda, Alföldi Róbert, ami meg nem az, az attól sem lesz kultúra, hogy Orbán Viktor személyesen nevezi ki.

Azt persze el lehet érni ezzel az oktatás- és kultúrpolitikával, hogy felnő egy rossz ízlésű nemzedék, amelyik örömmel fogadja, ha megjönnek a fehérvári huszárok, vágyik egy nő után, esetleg kettő után, beugrik a nagybőgőbe és édes Erdély, ott van, de ez számottevő változást nem okoz, mert mindig többen voltak azok, akik vonzódtak a szarhoz, mint azok, akik nem.

Még szerencse, hogy most már a kormány is támogatja őket.

A legmókásabb nyilván a sznobok viselkedése lesz, akik eddig kényszerből operát hallgattak és kortárs képzőművészetet néztek, esetleg táncszínházat, mostantól pedig fafaragást, operettet és magyar nótát néznek, hallgatnak, csodálnak ájultan a megfelelési kényszertől hajtva. Látom magam előtt a kormányfüggő vidéki értelmiséget, a kisvárosi elitet, ahogy tolong a rosszabbnál rosszabb kiállításokon, előadásokon és dalesteken – tolong és tombol.

Nyoma mindennek nem marad, a jótékony idő mindent megold, elúszik ez az egész, befedi a rárakódó jövő, aztán majd enyhén szégyenkezve, de némi daccal beszélnek utódaink a korszakról, amiből nem maradt fenn semmi értékelhető, semmi emlékezetes, mert akkor itt „oroszlánok laktak”, nem jeleztek minket a térképeken, aki tehette elkerülte Magyarországot, aki meg nem, az kínosan röhögcsélt, és másra terelte a szót, ha kérdezték, mi volt?

Szabolcska Mihály lesz az új ötszázason, Wass Albert az ezresen. Ennyit tehetnek, mielőtt eltakarodnak, aztán a többi néma csend.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (176 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +259 ( 297 szavazatból)
Para-Kovács Imre: A sötét 50 árnyalata, 4.6 out of 5 based on 176 ratings

  • Hozzászólások(50)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

50 Reader’s Comments

  1. Jól látod Para .
    De az a leg undorítóbb hogy hatalomban tartják , mert ha 3 régi kolis társa azt mondaná hogy , NEM , vége az őrületnek viki, de hát csak odáig jutottak hogy versenyeznek ki tudja mentális állapot romlásban lekörözni a vezérlőcsillagot !!!!
    De ha ŐK nem ÉN mondom , Kisember itt a vége .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +66 (76 szavazatból)
  2. Hiába, Orbánt már nem tudják leváltani a tettestársak sem. Megpróbálhatják, de a hívők széttépnék őket.

    Azt hiszem, a fentiekhez politikai párhuzamként illeszkedik a “failed democracy” jelensége. Ehhez egyre közelebb állunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (45 szavazatból)
  3. osztom. :) :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  4. Nem kellene rugdosni a vidéket, Magyarországon nyolcmillió ember él vidéken, míg csupán 2 millió a fővárosi vízfejben.

    A felsőfokú végzettséggel rendelkező állami alkalmazottak meg mióta számítanak bárhol, pusztán egy oklevél vagy diploma birtoklása miatt szellemi elitnek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -9 (69 szavazatból)
  5. Nagyon jo,Para! Sajnos ismet megneztem Orwell 1984 filmet.Huuuu,azota megint felek,kozeledik a sztory…a Nagy testver mar megvan.Csak E-Korea ne jusson az eszukbe…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (41 szavazatból)
  6. “aztán győzött az MDF és minden elcsitult”
    Igen.
    Most (kivételesen) jó az írás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (36 szavazatból)
  7. Wass Albert és Szabolcska optimàlis esetben !
    Mert azzal is szàmolni kell, hogy Orbàn az indiai modellt vàlasztja, ahol ugye
    Gandhi van az ÖSSZES címleten !
    Az egyébkent is jobban hajaz a középkorra…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  8. Nagyon jó az írás, de Máriának igazat adok. Itten, Pöstön és Budán is vannak ám kormányfüggő sznob értelmiségiek, keresztény lelkülettel megáldottak, dögivel. Akik elmennek Alföldi Róbert darabjaira, mert el kell mondani, hogy ott voltak. Utána az aktuális kurzussal elkezdik fikázni, vagy műfelháborodással felállnak a darab közepén, hogy milyen felháborító. Ne legyünk már ennyire önteltek, mi Budapestiek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (34 szavazatból)
  9. Valamelyik nap egy màsik cikknél màr megjegyeztem, de megismétlem :
    egy esetleges ( és tartós! ) politikai fordulat esetén valahol az 5. generàció környékén lesz tapintható a vàltozàs .
    Az pedig azért lehetetlen, mert ezekben a nagyon lepukkant intervallumokban
    100 ezrével – millióval pattannak meg azok, akik nem kérnek ebbôl a szarból,van egy kis eszük, ízlésük , ambícióik stb, akikre alapozni lehetne a haladàst ( viszont hibàztatni nem nagyon lehet ôket, amiért leléptek )
    Ez van, sajnos, és ha el is fog tûnni idôlegesen, alighanem meg fog újra ismétlôdni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (33 szavazatból)
  10. - Pista bà’, jógàzol ?
    - Jó’ hàlistennek, különösen a tarkababtól….
    ( mert egy kis vidàmsàg nélkül a samsara még mogorvàbb lenne )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  11. Orbán találkozik Kádárral és megkérdezi tőle, hogyan maradhatott annyi évig a hatalomban?
    .
    Kádár válasza: „A végén kell meghülyülni, nem az elején.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +99 (101 szavazatból)
  12. jav. budapestiek kis b-vel. A viccek jók.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  13. Csacsika! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. “…a taxis tud angolul, a népi táncosok pedig népitáncolnak, de aztán győzött az MDF és minden elcsitult….mindig többen voltak azok, akik vonzódtak a szarhoz, mint azok, akik nem…Szabolcska Mihály lesz az új ötszázason, Wass Albert az ezresen. Ennyit tehetnek, mielőtt eltakarodnak, aztán a többi néma csend.”
    Lehet ilyeneket írni de minek. Tán a dolgok háta mögé kéne nézni , oszt rávilágítani az okokra…oszt meg József Attilától tanulni “Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon taní – taní” Ez az írástudók feladata és kötelessége. Mert való igaz győzött az MDF oszt minden oda. Nem kellene a Kádár rendszert alulról kezelni. Mert fejlődött majdnem eljutottunk Kádestől Kánaánig. Ha hagyták volna kívülről is belülről is.Igaz, hogy mint “proletárdiktatúra” “elnyomott” egy-két ezer embert de ugyanakkor milliókat felemelt. A nép nagy többsége csalódott a rendszerváltásban. Azért mert kialakultak a demokrácia keretei de akik hatalomra kerültek folytatták a a politikai “osztályharcot” Lenintől tanulva, hogy a kis/nagy/ üzem napról napra termeli a kapitalizmust/szocializmust. Lásd:Vörösbárók/ Oszt ennek jegyében megnyomorították a világ élvonalába tartozó mezőgazdaságunkat ami annak következménye másfél millió munkanélkülli. strb. Így aztán most ott tartunk, hogy a mezőgazdaság a legjobb évben is csak 70 % – át adja a rendszerváltás előtti hozamoknak. A keleti piacokat politikai okoból/ “Tovarisi konyec”/ felszámolták stb összességében a gazdaságot a padlóra küldték. Valahogy így. nem folytatom mert egyrészt kevés a hely, másrészt álmos vagyok. A többit legközelebb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (38 szavazatból)
  15. Parti Nagy, Esterházy, Dj. Palotai, Muzsikás együttes, Vágtázó Halottkémek, Tankcsapda, Alföldi Róbert… Igen, igen, igen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  16. Amit Para írt, az éppen a diktatúra melegágya, az azt lehetővé tevő körülmények…
    Azon töröm az agyam, van-e még az életünknek olyan szeglete, ahol a mai magyar újdiktatúrával ne találkoznánk?
    Igen! Az erdőben még lehet jókat sétálni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  17. Nemzeti bugrisok mondják meg mi a kultúra….olyanok, akiknek kilóg a szájukból a kapanyél.
    Olyanok, akik hamvakkal rohangásznak, és kiröhögik a szomszéd állam határőreit, mert jól megvezették őket.
    A ne azt nézzék, hogy mit mondok, hanem amit teszek, aki sallerokat osztogat és meg is teheti, és még pávatáncolhat is, ilyen felfogással országvezető lehet, hát nekünk annyi! Oszt jónapot!
    Ha az értelmiségieknek mondottaknak ez a megfelelő színvonal, akkor ez még a sötét középkortól is sötétebb ország.
    De azer verhetik a mellüket a nagy magyarságról és a nagy hazaszeretetről
    papolva.
    Szerintem pedig ez minden, csak nem hazaszeretet…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (46 szavazatból)
  18. Édes istenem, Mária, akinek nem inge, nem veszi magára, ne beszéljünk már félre….én is vidéki vagyok, mégsem gondolom, hogy bármelyik vidéki méltatlanul meg lett volna sértve….ne máár….amúgy meg, ilyen korrekt helyzetértékelést már rég olvastam, szivemből szól….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (34 szavazatból)
  19. …pontosabban, aki sértve érzi magát, ott lehet, hogy problémák vannak….persze, nem, ha neki úgy a jó, viszont akkor inkább olvasson magyar hírlapot, azon nem fog fölháborodni

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  20. Kedves Mária, kedves bubu64, itt nem a vidéket fikázzák, hanem – teljes joggal – a bunkóságot, amely helytől teljesen független. Ami pedig az MDF-et illeti: ha valaki emlékszik rá, a mára zseniális kókler, de akkor még csak simán zseniális TGM figyelmeztetett idejében: “Itt mucsa lesz!” Mekkora botrány lett belőle, pedig milyen igaza volt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  21. Ork bán és a fidesz képében a balsors sújtja a magyar nemzetet, ami még mindig nem bűnhődte meg eléggé a múltat s jövendőt.
    Semmitérő gazemberekkel tele van az ország és mostmár állami szintre emelték a kitermelésüket is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  22. Olvastam:
    Mitnyalszky Attila – Rózsika néni kiragadott mondatának, hájas, lúdtalpas….minta példénya. Tudom, nem ez a legnagyobb baj vele…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  23. Egyetértek. De kiegészíteném: “szétverték a felsőoktatást”. Igen, ez is baj, de nem kisebb baj, hogy egy elbizakodott csempeárus kezébe adták a szakoktatást, amely mindenféle közismeret hiányában legfeljebb “gödörásókat” bocsát majd ki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  24. Az 1980-as évek második felében én is abban reménykedtem, hogy Magyarország egy modern, európai országgá alakulhat át. Követhető példaként akkoriban Spanyolországot tekintettem, amely kilépve a diktatúrából kiépítette demokratikus intézményrendszerét és sikeresen modernizálódott. Minden gazdasági és társadalmi problémája ellenére, Spanyolországot ma is Európa egyik legszabadabb és legmodernebb országának tartom.
    És hol tart ma Magyarország?
    Hol van itt modernség, európaiság?
    Mivel alapvetően optimista vagyok, abban bízok, hogy Magyarországon nincs minden veszve: új irányt szabva fejlődésének, lehet még változtatni a dolgok kimenetén, az ország sorsának alakulásán. Lehet még szabad, demokratikus Magyarország! – mondhatnám, de nem mondom, mert úgy vélem, hogy ez csak a minimum, amit megkövetelhetünk tőle, s magunknak kívánhatunk. Kell még ehhez egy plusz is, mégpedig az, hogy legyen modern és európai is Magyarország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  25. Akkor lesz csak igazán jó, ha a csempe, és fürdőszobafelszerelés
    árus Parragh, és hasonlóan szofisztikált kamarai barátai beleszólási jogot kapnak az egyébként most agyonvert felsőoktatásba. A terv már kész, a kivitelezés innen már csak napok, hetek kérdése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  26. “Okeyo”:

    Sajnos ahhoz a NÉPET kellene lecserélni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  27. Para, ne legyen igazam, ezek itt fognak ülni még ötven évig, és akkor is “aztán a többi néma csend”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  28. “Miért ilyen önteltek és arrogánsak a liberálisok?

    Mert okosabbak a többieknél.”

    itt kezdtem el visítani!!! :) (csak okosabbnak gondolják magukat, és az ugye nem ugyan az) jó a humorod.
    12 évig gründolták a liberálisok az oktatáspolitikát, lett belőle egy 2/3 orbán…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  29. “okeyo” nem akarlak elkeseríteni de a spanyolok nagyon közel vannak a bedőléshez. Miközben magunkat vizsgáljuk, a hazai gondokat, és szitkozódunk, nem vesszük észre hogy más hol sem feltétlen olyan jó mint ahogy láttatják.
    De az oktatás ügye az hátborzongató, hogy az intelligens középosztályt teljesen leépítenék, olcsó munkaerő reményében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. Imádlak te parátkovácsoló! Tényleg. És őszintén, túl a Szabolcska- Wass Alberten, van nekünk Grecsónk, Tasnádink, és újabban Jókai Annánk. Hát ez van. Nem te vagy a legjobb magyar író (tudom, szívenszúrtalak), de hétfőnként szeretem hallgatni a hol szinten lévő, hol magas színvonalú, hol szintalatti klubrádiós performance-(jeidet!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  31. Para egyben talán téved. Van magyar jövő! Én emlékszem arra, hogy 56-ban kb százhetvenezren menekültek el Magyarországról. többségük nem azért mert félt a felelősségrevonástól, hanem azért, mert nem látta a jövőjét itthon. Az utóbbi években több mint ötszárezren. Ugyanolyan okból. Van magyar jövő! Szebb jövőt magyarok! Utánuk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  32. Almasi
    2013. január 31. csütörtök
    02:24

    Neked adok igazat! Ha nem te írtad volna, most én írtam volna valami ilyesmit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. Sárközi Mátyás a bizarr éveinek nevezi a kultúra államosítását 1950 táján. Akkortájt írta még itthon Márai: ” Az írás és az államhatalom viszonya titokzatos. A hatalom tehetetlen a szellemi ember beleegyezése és helyeslése nélkül: a tömegek bizalma csak akkor föltétlen, ha a szellemi ember, a maga különös, pogány, táltosos tekintélyével bizonyítja, hogy az a hatalmi rendszer, amelyről éppen szó van, jó hatalom és érdemes áldozatot hozni érte. Ezért az erőszakos hatalom – csábítások és fenyegetések formájában – mindent elkövet, hogy a szellemi ember jóváhagyását megkapja. S ugyanakkor tudja a hatalom, hogy ez a mágikus tekintély a pillanatban, amikor a megvásárolt vagy megfélemlített író oda adja a szavát a hatalmi rendszeernek, a tömegek szemében elveszti hitelét és értékét. Ez az irodalom egyetlen és szomorú elégtétele. “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  34. Donáth Ferenc
    .
    Biztos, hogy Sárközi Mátyás? Biztos, hogy “1950 táján nevezte” “a bizarr éveinek”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  35. Nyul György

    “szebb jövőt, magyarok!” Ilyet még viccből se irjál le. Légyszives.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  36. proaktív
    Biztos, hogy ezek a jó kérdések? Mert szerintem Lengyel László most egészen jól fogalmazott Nádas ügyében:
    http://nol.hu/lap/forum/20130131-negy_erintes
    ” Ahogy a huszadik században az értelmiség igen jelentős részét elkapta az a fajta morális düh, amely ezt az ítélkezést természetessé tette, hogy a politikában minden további nélkül ítélkezhetünk, mert legalább annyira értünk hozzá, mint minden máshoz. Most nem akarom fölidézni Raymond Aron, Francois Furet vagy Tony Judt nagy műveit, amelyek ezt a fajta értelmiségi magatartást a huszadik század legborzalmasabb következményeként írják le: hogyan válik a szellemi elit beleszólásai következtében milliók halálának okozójává vagy elfogadtatójává. Ugyanaz a szellemi elit – még csak óvatosan mondom –, amely a csúcsokon tanyázik a kultúrában, amikor a politikai ítéleteiben megfellebbezhetetlenül dönt, amikor bemegy az író a politikába, s morális leckéztetésként igyekszik helyére utasítani a politikát, akkor nem bizonyos, hogy mindig neki van igaza. ”
    “Nádas politikai ítélkezéseivel szemben ott a kérdés: ha valaki az írói mesterség minden szavát, mondatát meggondolta, lecsiszolta, megengedheti-e magának a politikai hozzá nem értés meggondolatlanságát és csiszolatlanságát? ”
    ….
    Azaz ez egy szimbiózis: a politika igényli a kultúra igazolását, de a kultúra is igényli a beleszólást. És akkor már nem kultúra, hanem ideológia, amivel milliók halála okozható….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  37. és ez egy jó tyúk vagy tojás (volt előbb)kérdés:
    Ismerünk pár világirodalmi tartós értéket, amely politikai pamfletként keletkezett (hogy csak a rabszolgaság ellenes Tamás bátya kunyhóját említsem) Ezek a téma általános érvénye, vagy pedig az eleve létező irodalmi színvonal miatt maradtak fenn? A maguk korában politikai hatás kiváltására irányultak ugyanis, viszont máig olvashatók-élvezhetők, amikor a célzott hatást elérték, sőt a támadott jogintézmény már nem is létezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  38. kekec
    “Biztos, hogy ezek a jó kérdések? Mert szerintem Lengyel László most egészen jól fogalmazott Nádas ügyében”
    .
    Biztos, hogy nekem szántad a kérdést? Sem Nádast, sem Lengyelt nem érintettem.
    Donáth Ferencnél a személy és az időpont iránt érdeklődtem, mert Sárközi Mátyás kb. 10-12 éves lehetett 1950-ben. Donáth Ferenc szerintem Sárközi Mártára, az édesanyjára gondolt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  39. vicces olvasni, ahogy az emberek tele szájjal szidják a pártokat, hogy nem lett itt se kánaán, se nyugat, közben ők nem juttatták soha a hatalomba az antikommunista ellenzéket, először beszavazták a kijelentetten nem ellenzéki szervezet MDF-et, aki a munkásőrség föloszlatása ellen szavaztatott a 4igenesen, aztán rögtön vissza hatalmas többséggel a (reform)komcsikat, többször is, és most másodjára a reform KISZ-t….sajnos baxottul igaz a mondás, minden népnek olyan kormánya (és állapotai) van, amilyet megérdemel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  40. …na és persze divat habzó szájjal szidni az SZDSZ-t , hogy ilyen feltételek mellett nem csinált csodát….hát, ha nem vett volna részt praktikusan teljesen súlytalanul a reformkomcsi kormányokban, akkor még szarabb lenne

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  41. egykori ellenzéknek nevezni az MDF-et akik lepaktáltak az MSZMP-vel (“átmenet”) és hasonlók elég kemény. volt ott jópár megállapodás a háttérben amit csak sejteni lehet, persze hogy elcsitult minden! az akkori politikai vezetés meg sikeresen mentette át a politikai hatalmat gazdasági hatalommá mégis hogy lenne itt változás? vannak jó észrevételek a cikkben de a kiindulásban kicsit jobban a dolgok mögé kéne nézni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  42. Szerintem a botcsinálta politikusokból lenne elég csak, mert ők vélik úgy rövid időn belül, hogy ők nyalták hegyesre a piramisokat is. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  43. 10 pontos! Am nem elfelejteni, hogy a magyar azert ugyes: egy epeszu hazaspar gyerekenek hiaba ontik a szart a fulebe, attol meg egeszseges intellektusa altal hajtva teljesn kepes ignoralni, es csak azt befogadni, amit otthon es rokoni korben lat/hall.
    Ez volt a kora ‘50-es evekben Rakosi alatt is, ez van most orban alatt is, es pont AZOK, AKIK SZAMITANAK szarjak telibe az ilyen primitiv rendszereket es tartjak azt a szintet, amitol egy orszagot elismernek valamelyest a civilizalt vilagban. Es a szenny rendszerek ott allnak be fejjel a sajat tragyahalmukba, hogy a minoseget teremetonek marad fenn a neve, nem a rendszernek, amiben teljesitett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  44. und. Jó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  45. Pusztai Zoltán

    Para-Kovács (a parafa érthetőbb,
    értelmesebb lenne) nem hiába be-
    szél, hisz ő már semmiben sem hisz,
    de ennek ellenére (!) vagy épp ennek
    köszönhetően (?) épp ezért: már látta,
    leszögezve , mint tényt
    a fényt, korda gyuri bá’
    atyai jó barátjával karöltve,
    leteheti tehát bátran a garast,
    és büszke sőt szerény is lehet
    a nem tudni mire, vagyis a jó pénzért
    kiárusított lélekre, és ő lehet itt és most
    a gyuribák azon agyon ajnározott okos fia,
    aki a libások mások zászlóvivőjeként irányt
    és kiutat mutat a sötétben tévelygő
    többségnek: nekünk, s persze ezért
    mi hálásak is leszünk neki, miként
    korniss mityunak, s a hasonszőrű
    mindazoknak, akik azért nyafognak
    fülünkbe folyton, hogy miért nem jó
    a gumigolyó a szemünk közé, s azzal
    is mi baj, ha szarból jövő mély-magyar
    vésettel ellátott érdemérmet (kitüntetést?)
    akasztgat mellünkre spíró az író, aki költő
    pózban is mutatkozott nem is oly régen még.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  46. Pusztai Zoltán, vegyen be két aszpirint, mossa meg a fejét hideg vízben, józanodjék ki kicsit, és aztán ugorjon neki egyszerű mondatokban. Tudja: Alany, állítmány, tárgy. Én a jelzőkkel a maga helyében még várnék, és a körmondatokkal is. Ahhoz azért több kell, hogy értelme is legyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  47. korda gyuri kedvence
    felmászott a kredencre
    onnan hirdet büszkén igét
    úgy hallgatjuk mint egy misét
    kiderül a szentbeszédből
    mi a villa titka
    korda mester
    okos fejjel
    rábólint
    hogy ritka
    magyar földön
    az ily szónok
    minden lélek
    nagyon boldog
    a sok ékes szótól
    égig érnek már a fények
    felemel ma minden mondat
    a mucsai porból
    bajnai is tapsikol
    a hiller se horkol
    tapsol balról jobbról
    aki él és aki mozog
    az ily csoda ritka
    világos már
    minden dolog
    mint a villa titka
    ránk vár tárva nyitva
    minden titok ajtaja
    mehetünk is
    lassan haza
    tudjuk ami kell
    nem felejtjük el
    (légy se hull a borba
    virágozzék korda!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  48. korda gyuri kedvence
    felmászott a kredencre
    onnan hirdet büszkén igét
    úgy hallgatjuk mint egy misét
    kiderül a szentbeszédből
    mi a villa titka
    korda mester
    okos fejjel
    rábólint
    hogy ritka
    magyar földön
    az ily szónok
    minden lélek
    nagyon boldog
    a sok ékes szótól
    égig érnek már a fények
    felemel ma minden mondat
    a mucsai porból
    bajnai is tapsikol
    a hiller se horkol
    tapsol balról jobbról
    aki él és aki mozog
    az ily csoda ritka
    világos már
    minden dolog
    mint a villa titka
    ránk vár tárva nyitva
    minden titok ajtaja
    mehetünk is
    lassan haza
    tudjuk ami kell
    nem felejtjük el
    (légy se hull a borba
    virágozzék korda!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  49. Majdnem mindenben egyetértek! (A teljes egyetértés, nekem mindig gyanús.) Ez ugyan nem a reklám helye, de hasonló gondolatokkal foglalkozó könyvem bemutatója lesz február 26-án 17.oo órától az Írószövetség könyvtárába. Ha mód van rá, örömmel látom.
    Sz.J.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Ezt a történetet csakis ebben a stílusban érdemes előadni! Le a kalappal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos