Ronai and Ronai
AMERIKAI

Esterházy Péter kiosztotta az MTVA vezetőjét 2013. január 25. péntek 0:40

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Esterházy Péter kiosztotta az MTVA vezetőjét

Budapest – Néhány hete nagy vihart kavart, amikor a közrádióban cenzúrázták Esterházy Pétert. A Kossuth-díjas írót kulturális ajánlóra kérték fel, ám szövegéből azt a részt, amikor a még Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színházat méltatta és ajánlotta a közönség figyelmébe, egy, a felsőbbségnek túlzottan megfelelni kívánó szerkesztő kigyomlálta a műsorból.

A közmédiában vizsgálat indult, melynek végeztével a már korábbi botrányok alkalmával megismert megszokott módon ismeretlen embert tettek felelőssé az ügyben. Később Böröcz  István, a közmédia első embere némiképp pökhendi módon azt nyilatkozta: csak az író érdemeire való tekintettel kértek bocsánatot.

Esterházy Péter most az Élet és Irodalomban reagált az MTVA vezetőjének arra a mondatára, hogy csak az író személyére, munkásságára való tekintettel kértek bocsánatot tőle amiatt, hogy kiszerkesztették az általa adott ajánlóból a Nemzeti Színházra vonatkozó részt.

Az író reagálásában azt írta, “Hogy mi nem illett hova? Egy laza beszélgetéses ajánlóba mi nem tud illeni? Hogy élemedett koromra sem voltam képes fölfogni az efféle ajánlások szigorú – és fölteszem – közismert törvényeit? Akkor meg se kell az ilyet hívni (ahogy a Hír tévében Kálomista filmproducer nagy, értelmiségi empátiával javasolta).

“Hát el tetszik lenni tévedve lenni. Van az az anekdota a szolnoki rendőrfőnökről meg a kurváról, hát ön már rég nem lesz vezérigazgató, amikor én még mindig strichelni fogok a Körúton, úgy értve, hogy még mindig n-ed rangú magyar író leszek, büszkén, hogy tagja lehetek annak a céhnek, amely nélkül ön vezérigazgató sem lehetne. Ez sok, visszavonom, lehetne. Mert mért ne lehetne meg egy közrádió irodalom nélkül? De akkor Wass Albert sincs” – reagált az író Böröcz Istvánnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (37 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +55 ( 61 szavazatból)
Esterházy Péter kiosztotta az MTVA vezetőjét, 4.7 out of 5 based on 37 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(27)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

27 Reader’s Comments

  1. Jo fej ez a muki:)! Inteligensen elkuldte a k e a -ba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +42 (52 szavazatból)
  2. “Mert mért ne lehetne meg egy közrádió irodalom nélkül? De akkor Wass Albert sincs” – reagált az író Böröcz Istvánnak.”.
    De sajnos Wass Albert van. Sőt Szabó Dezső és Nyírő József is van . Vannak. Évek óta. Oszt a Fidesz nagyjai ártatlan pofával képesek bocsánatot kérni az utcán bántalmazott idős rabbitól. Oszt meg Rogán feláll a rasszizmus elleni tüntetőknek szónokolni ugyanakkor a jelzett rasszista “írókkal”illetve műveikkel mérgezik a magyar lakosságot sajnos benne a fiatalságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (59 szavazatból)
  3. Innen is tiszteltetem Esterházy Pétert!
    Ilyen kiállást szeretnék látni mindenkitől, akit a hatalom seggnyalói hozzá nem értésükkel, vagy lojalitásuk okán befolyásolni akarnak.
    A Dés Lászlóval szembeni aljas hazudozásaikat is nyilvánosságra hozta Esterházy a cikkben leplezetlenül.
    Ez a Böröcz nevű csúszómászó meddig gerinctelenkedik még?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +52 (66 szavazatból)
  4. Jól tette Eszteházy Péter, hogy nem hagyta szó nélkül Böröcz István bárdolatlan szavait. Írói nagyságához illő, méltó választ adott a magyar közszolgálati médiát szétverő fülkeforradalmi komisszárnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +40 (52 szavazatból)
  5. Olyan Országban élünk ahol azok az emberek érvényesülnek akik Hofi szavaival élve: “már akkor is senkik voltak, amikor azt hitték, hogy valakik”. Eszterházy Péter valaki és az is marad. Böröcz “úr” meg senki és az is marad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +48 (58 szavazatból)
  6. 1. Mindig is szimpatikus volt nekem az egész család. Marcistól, Gyiristól. A negyediket nem ismerem.
    2. Ki az a vakhitű debilimádó, aki idejön a feletem írt kommentekt minuszolni?
    Menjen nyalja a fasiszta diktátor holt tetemét, de inkább ma , mint holnap!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (36 szavazatból)
  7. Kár, hogy ezek fel sem fogják EP mondatait és következményeit! :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (32 szavazatból)
  8. Bocs elírtam. Az u és az i közel van a klaviatúrámon. Szinte szomszédok. Szóval Esterházy GyUri s szimpatikus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  9. .
    .
    Esterházy MINDEN megnyilvánulásából süt az, ami ezeknek a tahó állataoknak SOHA, SEMMIKOR SEM LESZ MEG!
    történetesen az évszázadokra visszamenőlegesen felhalmozott emberi, erkölcsi tudás, érték, a kulturált viselkedési normák genetikus megléte. azok a bizonyos hagyományok, ugye?
    mert lássuk be ezeknek a fidesztahóknak a hagyományai csak az útszéli bunkó modorra, a családi erőszakra terjed ki. ölég, ha csak a zorbánállat apaállat viszonyát megvizsgáljuk, s akkor még a családi legendárium legnagyobb barmáról a nagypapáról nem is beszéltünk.
    tudják, uraim! az a bizonyos gyerekszoba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (43 szavazatból)
  10. Néhányszor eljátszottam már azzal a gondolattal, hogy milyen baromi jó lenne lélekturkászként vagy/és láthatatlanként kilesni, hogy a magukat jobboldali “entellektüelnek” gondolók, és egyébként teljes természetességgel életvitelszerűen akként is viselkedők, az efféle otromba afférokra önmagukban és legszűkebb bizalmi körükben – merthogy nyilvánosan leginkább kussolnak – miképp tisztázgatják saját hozzáállásukat, lelkiismeretük ( meg)nyugatatására miféle alibit találnak (fel)hallgatásukra…
    .
    Merthogy alkalom efféle lelkitusára jó ideje bőségesen adódik!
    .
    Persze az is talány, hogy ez az affinitásuk egyáltalán (meg)van-e még; meg az is, hogy melyik az alávalóbb: ha nincs, vagy: van, de érdekből elfojtják…
    .
    És kár lenne tagadni: ez az attitűd nem egészen oldalspecifikus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  11. Ez a Böröcz egy fasiszta barom. Tegnapelőtt este az M1-en sugárzott “Az Este” c. műsor ismétlését egy órával később már nem lehetett látni a Duna TV-n, mert a műsorban Ungváry Krisztián konzervatív, jobboldali de művelt és tisztességes író vitatkozott egy pökhendi, felkészületlen kis fajankóval, bizonyos Stumpf Andrással, aki a Borókai féle heti szennylap “újságírója”. Ungváry rendesen kiosztotta a bunkó fővezért és seggnyalóit. Ezt már 1 órával később nem lehetett megnézni, bár az éjjel fél 12-es kezdést nem igazán sokan várják meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (21 szavazatból)
  12. Ez Qrva jó !!!
    Ez III/III-as fíreg megkapta , de sok nem jotott el a tudatába , mert csak a VEZÉRLŐCSILLAG kódja indítja be az agyának egy részét :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (20 szavazatból)
  13. Egy történet a szerénységről, egy igazi arisztokratáról:
    Egy neve sincs mágnás várakozott Andrássy Gyula várószobájában, ahonnét Munkácsy Mihály jött ki.
    Hogyan barátkozhatsz ezzel az asztalosinassal? Te külügyminiszter vagy!
    Andrássy: Mondd kérlek, te meg tudod mondani, hogy Michelangelo korában ki volt a külügyminiszter?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +44 (54 szavazatból)
  14. sydney! Rudolf lesz az az Ungváry! Ő az író! A fia fiatal történész, a Krisztián. Sajnos a fia, ahogy a mai 20-as, 30-asok többsége is egyre jobban csúszik a jobboldal felé! Nézd csak meg, hogy dícséri a Horthy-korszakot a cikkeiben! :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  15. Ki ez a Böröczki egy órbáni komiszár.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  16. “istvan55
    2013. január 25. péntek
    17:12

    sydney! Rudolf lesz az az Ungváry! Ő az író! A fia fiatal történész, a Krisztián. Sajnos a fia,….”

    Igaz! Pontosan így van, bocs-bocs, de eltévesztettem a keresztnevét. Azóta megnéztem, persze nem lehet megtalálni a vitát a m1 honlapján, meg én nem találtam a “You Tube”-on sem. Ha valaki tudja, honnan lehetne letölteni, kéremn, hogy jelezze!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  17. Ki ez a Böröcz egy órbáni komiszár.Idiota.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  18. sydney,
    ez az?
    Ma lett megosztva. Ungváry és Stumpf András.
    http://www.youtube.com/watch?v=3dGmG38zBSU

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  19. bonhomme
    Megnéztem a linket. Gyalázatos! Ez a Stumpf nevezetű eszméletlen hogy milyen alattvaló!
    Az újságírók szégyene!
    A tényekkel még véletlenül sem foglalkozna ha tehetné.Ungváry nem hagyta,és jól tette.
    A moderátor meg egyenesen szánalmas volt, ahogy mosakodott. (volna)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  20. Vihar a biliben. Az az igazság, hogy Esterházy Péternek újból és újból szüksége van reklámra. Akármilyenre. Különben már sokan nem figyelnének rá.
    Első írásai elég gyengék voltak, de származása elütött a többiektől és ez a Kádár rendszer akkori szakaszában érdekessé tette őt + a lapot azért nyilvánosságot kapott. A rangkórságtól a magyarok sem mentesek azért EP-t már az első pillanatban felkapták. EP később belejött az írásba majd egy ponton túl elkezdett toporogni mert elfogyott a mondanivaló így már csak magát ismételgette. Végül és állítólag utolsóként megszületett a Harmonia Caelestis, a nagy családregény amelyben az ősökről az is kiderül, ami addig nem derült ki. Igaz ugyan hogy az ezzel kapcsolatos vívódásairól is értesülhet az olvasó de a könyvvel mégis nagy olvasótábort vesztett.

    Aki évtizedek alatt megszokta, hogy a figyelem középpontjában van annak nehéz lemondani róla . Újabban adódtak alkalmak szereplésre amivel ismét előtérbe került és amit valószínű érdemesnek tart kihasználni.

    Fenti mondanivalójában van egy hasonlat a rendőrfőnökről és a qurváról ez utóbbit nyilvánvalóan saját magára érti. Tudatalatti? :))) Az élet törvényei szerint nem csak a rendőrfőnökök öregszenek ki de a qurvák is. Azt, hogy melyik író mennyire éli túl a századokat, a jelen nem tudhatja, de a gyakorlat azt mutatja hogy nem azok akik saját korukban nagyon felkapottak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -15 (15 szavazatból)
  21. “Azt, hogy melyik író mennyire éli túl a századokat, a jelen nem tudhatja, de a gyakorlat azt mutatja hogy nem azok akik saját korukban nagyon felkapottak.”
    .
    Így igaz, kedves Bagó, mert például Jókait, Vas Gerebent, Mikszáthot vagy Herczeg Ferencet a saját korában a kutya sem olvasta, ezzel szemben haláluk után napjainkig mindegyiküknek szinte szétolvassák a munkáikat.
    .
    A helyzet az – komolyra fordítva a szót -, hogy az említettek népszerűsége mindmáig így is, úgy is alakult, holott eléggé közkedvelt írói voltak saját koruknak.
    .
    Sajnos vagy sem, de napjaink könyvválasztéka és -piaca már annyira vegyes és bonyolult, hogy az utóbbi mutatói a “felkapottság” megítélésében nem mérvadóak, de különösképpen alkalmatlanok az ún. szépirodalom olvasottságát illetően. Mindösszesen már a könyvtárak sem szolgál(tathat)nak egyértelmű és hiátust pótló adalékokat.
    Bár az pl., hogy valaki mennyire ismert és megbecsült a határainkon túl, talán ma sem mellékes tényező…
    .
    Az előbbiek okán sem sok értelem van napjaink bármelyik népszerűnek látszó/vélt írójának/költőjének későbbi sorsáról filózni.
    .
    Meg aztán tudjuk, hogy van olyan is, hogy savanyú a szőlő…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Berecz
    Kérdezi, hogy ki ez a Böröcz.
    Olvastam egy véleményt, frappánsnak találtam:
    Akiből a WC ajtóra is kettőt írnak (OO), hogy egyértelmű legyen…..
    Bago
    József Attila mindig is hányatott sorsú költő volt, de a XXI. században a szobrát már a megszokott helyéről is kimozdították, ugyan még csak a Duna partjára, “nézegesse az elúszó dinnyehéjakat” idéztem a klasszikustól, a fő bugristól. József Attila legközelebb már a Dunában fogja végezni?!
    A 3 millió emberrel, akik “annyitisérnek”mi legyen?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. Bago

    2013. január 26. szombat

    05:44
    “…én még mindig strichelni fogok a Körúton, úgy értve, hogy még mindig n-ed rangú magyar író leszek…”
    “… a qurváról ez utóbbit nyilvánvalóan saját magára érti. …”

    Bagó, ne erőltesd magadnak Esterházyt. Nem a te kategóriád.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. *
    Aki kitűnő írónak, az kitűnő jellemnek is: Esterházy Péter.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  25. III-III aljas besúgó aki pénzért tett tönkre , embereket , családokat ! Nem kényszer vagy zsarolás miatt tette meg a jelentéseit . A keresőbe csak be kell írni „kicsoda Böröcz István „ Ilyen múlttal kinevezni az MTVA élére azt hiszem mindent elmond a kinevezőiről is . Itt a válasz miért nem teszik nyilvánossá , kutathatóvá az ügynökök névsorát .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  26. Mustar: “Így igaz, kedves Bagó, mert például Jókait, Vas Gerebent, Mikszáthot vagy Herczeg Ferencet a saját korában a kutya sem olvasta, ezzel szemben haláluk után napjainkig mindegyiküknek szinte szétolvassák a munkáikat.”
    :)))
    Hozzászólásodból érezhető, hogy ismerős területen mozogsz. Éppen ezért valószínű tudod, miről beszéltem. A maga korában nagy névnek számított Verseghy Ferenc, Tolnay Lajos, ma ki olvassa őket? Jobbról is balról is véve írókat, koruk meghatározói voltak: Harsányi Kálmán, Bródy Sándor, Csáth Géza, Török Gyula, Füst Milán, Balázs Béla, Kaffka Margit, Erdélyi József ( eltörölve), a Vaszaryak ( milyen nagy számok voltak), de Szabó Pál, Révai József, Gábor Andor, Kassák Lajos is és valamennyien csak csepp a tengerben. Márai útja sem volt kiszámítható, felkapták, elejtették, most ismét reneszánszát éli. Gondolom nem kell folytassam.

    Mustar:“Az előbbiek okán sem sok értelem van napjaink bármelyik népszerűnek látszó/vélt írójának/költőjének későbbi sorsáról filózni”

    Pontosan ezt mondom én is. EP sem tudhatja, hogy meddig tart a fent, hogy milyen hosszú az ő még mindig, amikor más már sehol…
    .
    Mustar:“Meg aztán tudjuk, hogy van olyan is, hogy savanyú a szőlő…”

    Jah. Még a legnagyobbakkal is előfordul. Igaz, többségük szerényen éli meg.

    Aristeides:
    >“…én még mindig strichelni fogok a Körúton, úgy értve, hogy még mindig n-ed rangú magyar író leszek…”
    “… a qurváról ez utóbbit nyilvánvalóan saját magára érti. …”
    Bagó, ne erőltesd magadnak Esterházyt. Nem a te kategóriád.<

    Egyetértek. Az a nagy és híres író, aki helyzetére nem képes saját frappáns hasonlatot eszkábálni , helyette ócska, lejárt viccel próbálja kifejezni magát, az nem az én kategóriám ( s még a viccet sem prezentálja pontosan, mert hol rendőrfőnökről hol vezérigazgatóról van szó )
    Nagy embereknek jobban áll a szerénység. Úgy is szokás mondani, hogy van nekik mire szerénynek lenni és EP-nek azért lenne is mire ha…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  27. Böröcöt nem kell durván minősíteni. Vele csak egy baj van, – az hogy az intelligenciát nem lehet egyetemen tanulni. Az unintelligencia nem baj, csak nem szabadna vele visszaélni. Az a felelős, aki egy ilyen embert felelős pozícióba enged.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos