Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: TGM és a szegény Fidesz 2012. december 10. hétfő 19:54

  • Hozzászólások(83)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: TGM és a szegény Fidesz

Legjobb lenne elfelejteni azt a hamis tüntetést, amelynek céljai között az antinácizmus valahol a legvégén foglalt helyet. Sötét politikai játszmák érdekében szerveződött, és attól kell tartani, hogy újabb legenda van születőben. A legendagyártással ezúttal Tamás Gáspár Miklós siet a Fidesz és a Hit Gyülekezete segítségére (TGM: Az antináci tüntetés utóélete, HVG), azt állítva, hogy a Fidesz csak azért nem változtatott Rogán beszéde után a szélsőjobbhoz fűződő viszonyán, mert a balközép sajtó kifogásolta, hogy nem gyakorol önbírálatot saját tetteit illetően.

Hálás lehet a Fidesz propagandaosztálya, mert ez még nekik sem jutott eszükbe. Ráadásul TGM okfejtése eljut a tipikus szélsőjobboldali következtetéshez: megkérdőjelezi a baloldal jóhiszeműségét azzal a követeléssel kapcsolatban, hogy határolódjon el a “nemzeti jobboldal” az újfasisztáktól, hiszen fanyalogva fogadja, amikor ez az elhatárolódás megtörténik. Ez már csak karnyújtásnyira van attól a neonáci szövegtől, amely szerint a baloldal antifasiszta retorikája politikai célokat szolgál, a baloldal csupán kijátssza “a fasiszta kártyát”. Nálunk nagyjából ezt nevezik “elhatárolódásnak”.

TGM eddig nem jut el, pedig ez egy gondolati kör. Mivel azt állítja, hogy Rogán személyében a Fidesz elhatárolódott “a fasiszta vagy fasisztoid politikától”, legalább azt nem lehet letagadni, hogy “fasiszta vagy fasisztoid politika” létezik. Nagyvonalúan tekintsünk el most attól, hogy TGM kirekesztő módon “nemzeti jobboldalról” beszél, mintha a baloldal nem lenne “nemzeti”, vagy kevésbé lenne az, vagy amit a jobboldal “nemzetinek” nevez, az bármilyen értelemben is a nemzeti érdeket szolgálná, vagy jobban szolgálná, mint a baloldal (lásd még: a baloldal amikor tehette, rárontott a nemzetére).

TGM cikke azt sugallja, hogy a Fidesz tiszta szívvel fordult szembe a nácikkal, de két nap múlva azért folytatódott minden ott, ahol abbamaradt, mert a balközép sajtó kétségbe vonta ennek az őszinteségét. Követelte a Fidesztől saját tetteinek elítélését és korrigálását. Egyebek mellett a náci írók tananyagból való törlését. Szegény Fidesz meg akart térni, már a Hit Gyülekezete keresztelő medencéjénél tartott, de a jó útra térését a balközép akadályozta meg azzal, hogy Keresztelő Jánosként követelte: a Fidesz teremjen megtéréshez illő gyümölcsöket.

TGM szerint a baloldali sajtó akadályozta meg, hogy a Fidesz fordulata valóságos legyen: “az első lövést a balközép sajtó adta le, és ennek az ódiumát nem moshatja le magáról”. Úgy tűnik, TGM cikkének célja az, hogy a baloldal ne is moshassa le ezt  magáról. Ez ugyanis igazolja a szervezők szándékát, akik érdekében ez a cikk íródott. Az írás egyes részeiben gyanúsan visszaköszönnek Németh Sándor és a Hit Gyülekezete egyes mondatai.

Ha valaki szívből utálja a nácizmust, és el akar határolódni tőle, akkor azt megteszi, függetlenül attól, hogy ezt a külvilág kétkedve fogadja. Aki nem akar fasisztákkal cimborálni, az nem attól teszi függővé ezt, hogy mások hogyan fogadják az elhatározását. TGM azt a látszatot kelti, mintha a Fidesz azért gondolta volna meg magát, mert a baloldal előre megmondta, hogy kutyából nem lesz szalonna. Ezzel akadályozta meg, hogy a drága Fidesz végre jó útra térjen. Ezért folytatódott minden két nap múlva ott, ahol abbamaradt. Ezzel szemben csak annyi történt, hogy azok látták jól, akik előre megmondták, hogy semmi nem fog változni, és a kutyából tényleg nem lett szalonna.

TGM szerint a baloldal hiúsította meg, hogy a derék fideszes antinácik végre bebizonyítsák, mennyira utálják a fasizmust. A Fidesz miattuk kénytelen továbbra is nyilas és náci írókat tanítani a nemzeti magyar gyerekeknek, pedig egyáltalán nem értenek vele egyet. Ha a baloldal teljes bizalmáról biztosította volna a Fideszt, virágcsokorral várják Orbánt másnap a parlamentben, akkor ő sírva esett volna térdre, melleit verve vallotta volna be, hogy hibáztak, amikor ő Horthyt védte, Kövér Nyirőt magasztalta, Áder Wass Albertet szoborította. Orbán megígéri, hogy nem említi többé a “Magyar Magyarországot” jelszót, mert az színtiszta náci elmélet (lásd még: Mein Kampf). A Fidesz irányította sajtó nem közöl naponta kódolt antiszemita utalásokat. Megszüntetik a Trianon emléknapot, mert az a Jobbik programja: a Trianonról szóló antiszemita hazugság indította el azt a folyamatot, amely a holokausztig vezetett. TGM azt sugallja, hogy a Fidesz erre kész lett volna. És ez csak azért nem történt meg, mert a baloldali sajtó előre megmondta, hogy nem így lesz. Vagy ami még rosszabb: TGM azt gondolja, hogy Rogán beszéde mindezt tartalmazta, a felsorolt apróságokra már semmi szükség. A Fidesz antifasiszta lett Nyirővel és Trianonnal együtt.

TGM-nek kár hivatkoznia a Népszavára, mert a Népszava médiatámogatója volt a Fidesz számára készített rendezvénynek, amelynek fő célja Rogán szerepeltetése és a Fidesz állítólagos megtérítése volt. A Népszavát nem vádolhatja rosszindulattal, mert éppen azzal a reménnyel állt a rendezvény mellé, hogy a Fidesz olyan helyzetbe hozza magát, hogy nem támogathatja többé burkoltan sem a szélsőjobboldalt. Ez naiv feltételezés volt, mert tudni lehetett, hogy nem így lesz. De ha más érdeket nem veszünk figyelembe, a Népszava csatlakozása mindenképpen jószándékú volt.

A Népszabadságban Tamás Ervin forrón üdvözölte a Fidesszel létrejött antifasiszta népfrontot, méghozzá egy tőle szokatlanul sodró erejű publicisztikában. Egyedül Mihancsik Zsófia próbálta a Galamusban emlékeztetni a főszervező Hit Gyülekezetét arra, hogy egy megtérésnek vannak követelményei. Egy bűnös elítélheti általánosságban a bűnöket anélkül, hogy a maga bűnét elítélné vagy megbánná. Egy gyilkos elítélheti mások gyilkosságait, de ha a saját gyilkosságát nem ítéli el, akkor ő nem tért meg. Farizeusok ítélik el a mások bűneit, de a magukét nem. Ők látják meg más szemében a szálkát, és vétik el magukéban a gerendát. Ők hajítanának követ a házasságtörő asszonyra, ha a Messiás nem írná porba saját bűneiket. Mihancsik Zsófia a Galamusban nem tett mást, mint amit a názáreti Jézus. Porba írta a Fidesz bűneit, hogy mielőtt az egyedüli bűnbaknak kikiáltott Jobbikot megkövezi, vallja be, és bánja meg a saját bűneit is, amelyek azonosak a Jobbikéival. Az nem mentség, hogy az asszony az utcán paráználkodott, a farizeusok pedig a kamrában, a Jobbik nyíltan antiszemita, a Fidesz pedig kódoltan az. A kettő közül az utóbbi a veszélyesebb.

Rogán lítélte a Jobbikot anélkül, hogy megemlítette volna: őt a Jobbik segítette a polgármesteri székbe, mint választási szövetségese. Elítélte mások bűneit, szigorú ítéletet mondott mások vétkeire, becsülettel ostorozta mások gonoszságait, csak a magáéról nem beszélt. Ezt nevezte “szép, bátor és igaz beszédnek” TGM, és szerinte ezért mi köszönettel tartozunk Rogánnak. Azért kellene hálásnak lenni, mert elmondott ő is olyan mondatokat, amelyek számunkra mindig is evidensek voltak. Rogán a Fidesz nevében állt a színpadon, neki  a Fidesz bűneiről is beszélnie kellett volna. Nem jelentette be, hogy megváltoznak. Két nap múlva nem is történt más, csak amit Rogán beszéde sugallt: magukra nézve semmiféle döntést nem hoztak, belül nem történt változás. A tál külsejét mosták, de belül ottmaradt a mocsok, a sírokat meszelték kívülről. A Hit Gyülekezete egy farizeust állított színpadra, és a képmutatást ünnepelte.

TGM a Hit Gyülekezete megmentésére siet, nem képes kitörni annak bűvköréből, hogy Németh Sándor segítette – akkor is csalással – az SZDSZ párttá alakulását. Nem képes különbséget tenni a mozgalmi filoszemitizmus és a szívbeli fájdalomból fakadó együttérzés és antinácizmus között. TGM hiába próbálja beállítani a Hit Gyülekezete sajátosságait úgy, mintha az észak-amerikai evangéliumi mozgalmak sajátja lenne a parancsuralmi rendszer, a félelmet keltő együttmozgás, a gondolkodás nélküli engedelmesség és a személyi kultusz. Ez nem a “konzervatív pünkösdi egyházak”, hanem fasisztoid szervezetek sajátja, amelyek különféle csoportokban, így vallási közösségekben is kialakulhatnak.

Nekem ne magyarázza meg TGM, hogy mi a pünkösdi mozgalom, mi az amerikai evangéliumi kereszténység, és mi a Hit Gyülekezete. A parancsra történő skandálás, a kis egyenzászlók utasításra való lobogtatása, a holokauszt szörnyűségeinek méltóságteljes átélése helyett a “nácik haza” rigmus fenyegető ordítása nem az evangéliumi kereszténység sajátja. Ez nem Észak-Amerikára, hanem Észak-Koreára emlékeztet. Ebben Mihancsik Zsófia nagyon jól vette észre a diktatúrák természetét, mind pedig annak lehetőségét, hogy ezek az emberek ugyanilyen militáns módon hajtanak végre bármit, amit a vezérük parancsol.

A világi humanisták politikai ízlését nem azért nem elégítette ki a Hit Gyülekezete, mert nem evilági, hanem vallásos, hanem azért, mert fasiszta: szociológiai értelemben ez a szervezet minden ízében a fasisztoid szerveződések jellemzőit mutatja. Ellenkező előjellel ugyanolyan benyomást keltettek, mint a Magyar Gárda, azzal a különbséggel, hogy a Magyar Gárda szervezettsége meg sem közelíti a Hit Gyülekezetét, ezért a kettő közül ez a veszélyesebb, a másik ehhez képest egy operettszervezet. Ennek, kedves TGM, semmi köze nincs a názáreti Jézushoz, sem az észak-amerikai kereszténységhez. De még a jeruzsálemi ősegyházhoz sem: ehhez hasonlót a Bibliában nem talál.

És aki most azt mondaná, hogy ebben én nem vagyok kompetens, mert a Hit Gyülekezete tagja voltam, annak azt üzenem, hogy éppen ezért ismerem mindenkinél jobban ezt a szervezetet. TGM egy alkalommal az Élet és Irodalomban éppen az én könyvemről írott elmarasztaló kritikájában fogalmazta meg ugyanezt a tévedését, azt állítva, hogy “ez maga a kereszténység”. Nemcsak azért nem az, mert Jézus és Pál apostol nem az evangéliumi gazdagságot hirdette, és mert érthetetlen, hogy Németh Sándor milliárdjait miért nem eszi meg a moly és miért nem marja a rozsda, hanem azért, mert az apostolok nem szerveztek ijesztő, parancsszóra egyformán mozgó századokat. Jellemző módon TGM a könyvemről szóló kritikáját is úgy fogalmazta meg, hogy cikke végén bevallotta, hogy a könyvet nem is olvasta.

Azok, akik nem várnak sem a Fidesztől, sem a Hit Gyülekezetétől, sem Németh Sándortól, sem az ATV-től semmiféle előnyt, azok előre megmondták, hogy ez lesz. Ennyi történt, és két nap múlva ez be is igazolódott. Nem azért történt így, mert ők ezt mondták, és ezzel megsértették szegény Fidesz hamvas lelkivilágát, hanem azért, mert ez előre látható volt. Egyrészt tisztában vannak azzal, hogy a kódolt antiszemitizmus a Fidesz identitásának alapja, másrészt a rogáni fellépés előtt már jelét adta annak, hogy nem akar semmit változtatni az eddigi magatartásán, hiszen akkor saját táborával kerülne szembe, amely ezért szereti.

Ha a Fidesz azt gondolta volna, amit Németh Sándor és TGM karöltve próbál elhitetni, akkor Orbán is odamehetett volna a Kossuth térre. Láttunk már hasonló hőstetteket a világban. Elítélhette volna az antiszemitizmust, ha nem nevezné a többi felszólalót lépten-nyomon “idegen érdekek” hazaáruló ügynökeinek. De ha nem, akkor megemlíthette volna a szélsőjobbal való szakítást a gyűlés előtt abban a rádióinterjúban, amelyben előre egyeztetett kérdéseket tesz fel a riporter. Kiálhatott volna a hívei elé a sajtóban, hogy nemcsak mások antiszemitimusát ítélik el, hanem a magukét is, és mostantól más világ lesz. De ezt nem tette. TGM ezt a baloldali sajtó nyakába varrja, mintha Mihancsik Zsófia tehetne arról, hogy a Fidesz mégsem tért jó útra, és nem szakított a gyakorlatban a kódolt nácizmussal. Ezek az ártatlan emberek most miatta kénytelenek továbbra is kódolt nácik és antiszemiták lenni, nem hagyhatnak fel a nyilasbarátsággal, mert ezt Mihancsik és Andrassew nem engedte.

Valójában a baloldali sajtónak és Mesterházy – TGM által kifogásolt – felhívásának köszönhető, hogy nem sikerült teljesen báránybőrbe öltöztetni a farkast, mert amikor megkérdezték, miért olyan nagy a fogad, akkor azonnal harapott. Egy percig sem játszotta el a bárányt, de nekünk úgy kellene viselkednünk, mintha nem az ordas farkast, hanem a szelíd bárányt látnánk. A Hit Gyülekezete rendezvényének éppen ez volt a célja, hogy a farkast báránynak mutassa. De Orbán nem képes ezt úgy megjátszani, mint Németh Sándor, mert farkasok tömegei lesik az ordítását. TGM szerint Mesterházynak a nyilvánosság háta mögött kellett volna felhívnia Orbánt, hogy határolódjon el a szélsőjobbtól, hogy még csak ki se derüljön, hogy erre nem hajlandó. Kedves róka, kérlek, ne egyél több tyúkot.

TGM szerint Orbán kifogástalanul válaszolt Steiner Pál szocialista képviselőnek, amikor kezzességet vállalt, hogy a zsidókat megvédi. Pedig tipikusan kódolt antiszemita beszéd volt ez, amely nem a magyar állampolgároknak járó általános jogi védelmet ígérte, hanem egy zsarnok jóindulatát a magyaroktól megkülönböztetett zsidóknak. Megbélyegzünk, kirekesztünk benneteket, nemzeti hőst csinálunk azokból, akik benneteket utáltak, de nyugodjatok meg, nem engedjük, hogy megöljenek benneteket. Ennek a védelemnek eddig is  tanújelét adta Orbán, amikor például Csurka és strómanja náci színházat kapott a belvárosban. Ez csak azért nem képes kifejteni küldetését, mert az antiszemita író közben meghalt, viszont a Fidesz prominensei búcsúztatták a temetésen, mint harcostársukat.

TGM szó szerint megismétli azt a hazugságot, amelyet Németh Sándor és a hozzá csatlakozó baloldaliak a rendezvény indokaként mondtak: “Rogánnak a Fidesz-KDNP nevében, a miniszterelnök explicit helyeslésével, bátorításával elmondott kitűnő beszéde megmutatta, hogy a jobbikos antiszemitizmus ugyanaz, mint amely a zsidó néppel szemben elkövetett genocídiumhoz vezetett, s evvel egyszer s mindenkorra lehetetlenné tett a Fidesz és a Jobbik közötti mindennemű együttműködést – bármi történt is a múltban. (S éppen emiatt a közelmúlt miatt jelentős a kormányzó konzervatív jobboldal valódinak látszó fordulata.)”

TGM befejezett tényként ünnepli a jámbor óhajt, hogy Rogán fellépése lehetetlenné tett a Fidesz és a Jobbik között mindennemű együttműködést. De TGM maga állítja, hogy a jobboldali sajtóban két nap múlva folytatódott a burkolt antiszemita beszéd. Ez ne lenne együttműködés a szélsőjobboldallal? Minden ilyen cikk egy bátorító üzenet. TGM abban is téved, hogy a jobbikos antiszemitizmus vezetett a népirtáshoz. A Jobbik a nyilasokkal állítható párhuzamba, a genocídiumhoz a “keresztény-nemzeti” horthyzmus vezetett a zsidótörvényeken át, a Horthy utasítására végrehajtott deportálásokig bezárólag. Ennek az érának az ideológiáját vette be a Fidesz az alaptörvényébe. A Jobbikot azonosítani a népirtáshoz vezető antiszemitizmussal történelmietlen csalás. A holokauszt előzményének ideológiai örököse a Fidesz. Ezért lenne szüksége egy igazi megtérésre. Szemet kellene hunyni efölött, miközben Izraelben nemkívánatos személy a fideszes házelnök, mert nyilasokat mosdat. A világhírű Nobel-békedíjas Elie Wiesel a Fidesznek visszaadta a magyar kitüntetését, ezzel tiltakozott Orbán pártjának antiszemitizmusa ellen. De ezt mi ne említsük meg, nehogy megbántsuk őket, mert akkor nem fognak még látszólag sem szakítani semmivel.

Az írás legszebb része az, amikor TGM azzal mentegeti az Orbánék által rehabilitált nyilasokat, nácikat és fasisztákat, hogy a baloldal nem ítéli el hasonlóképpen a Kádár-rendszer által rehabilitált nyilasokat, nácikat és fasisztákat. Például Kodolányit. TGM elfelejti, hogy Kodolányit nem a fasizmusa miatt rehabilitálták. Nyirő és Wass kultusza azonban nem a feltámadt irodalmi érdeklődésnek, hanem az antiszemita és náci nézeteiknek köszönhető. Népszerűségük nem véletlenül a legótvarosabb szélsőjobboldali csoportokban kezdődött. Ez a Szittyakürt világa. A clevelandi fasiszta emigráció üdvöskéi voltak ezek, olyan emberek terjesztették, akiket egy járóbeteg elmeorvosi rendelőből sem engednének haza. Innen emelkedett a kultuszuk a legmagasabb szférákba, a kormánypártok repertoárjába, majd az iskolai tantervbe. Ha valaki nem tudná, a Fidesz oktatáspolitikája a Szittyakürt lapjait idézi. Ezt talán mégiscsak számon lehet kérni, nem? De még az is elfogadható lenne, ha TGM együtt ítélné el Kodolányit a Fidesz példaképeivel, de ehelyett ő Nyirőt és Wass Albertet is mentegeti.

TGM szerint a háborús bűnösként elítélt (és zsidógyilkosságokban való részvétellel vádolt) Wass, valamint a nyilas párttagsággal rendelkező, Hitlert és a náci Németországot éltető Nyirő kultusza elleni tiltakozás csak formailag indokolt. Szerinte ezek kifogásolása “aggasztó összefüggéseket és tudatlanságot sejtet”. Vagyis. inkább a nácik nácizmusát is letagadjuk, csak a Fidesz tisztaságát bizonyítsuk. Persze, ha Nyirő kóser, akkor értékelni kell a Fidesz “zsidóságteljesítményét”, ahogyan TGM nevezi Rogán képmutató beszédét. A Fidesz miatt átirjuk a definíciókat, hogy abba ne ütközzön bele Orbán pártja: mostantól azt nevezzük antiszemitának, aki nem tűzi ki célul a zsidók megsemmisítését, hanem megelégszik azzal, hogy “szabadságharcot” folytat ellenük, az antiszemitizmust gerjeszti, kódoltan a zsidóknak tulajdonítva a kapitalizmus, a parlamentarizmus minden baját, zsidó ármánynak láttatja a bankok működését, az ország eladósodását. Elég a gázkamrákat elítélni, a gettókkal már egyet lehet érteni. Aki ezt hirdeti, az kiváló “zsidóságteljesítményt” nyújt. Talán még ki is kellene tüntetni érte. Aki ezt elutasítja, mint az antiszemitizmus egy  formáját, az “a kibontakozó antifasiszta nemzeti egység” ellensége. Ezek után meg kell kérdezni Tamás Gáspár Miklóst: lehetek-e attól még jó antifasiszta, hogy a Wass Albertet nem szeretem?

Ezzel elérkeztünk a lényeghez. Ha nem akarjuk sérteni “a konzervatív véleményközösséget”, és Isten őrizzen attól, akkor el kell fogadnunk, hogy a nemzeti identitás része az, hogy nem zsidó. A nemzeti érdek a zsidó szellem ellen fogalmazódik meg, a keresztény (értsd: katolikus és reformált katolikus) Magyarországon a zsidó idegen. A zsidót nem tekintjük magyarnak, és védekezünk a káros befolyásával szemben, viszont elítéljük, ha valaki meg is akarja őket ölni. Ez az újabban hirdetett “antifasiszta nemzeti egység” alapja. Aki ezt támadja, az a magyar-magyar kiegyezést támadja. Nem úgy próbáljuk mostantól az árkokat betemetni, hogy a jobboldalt rávesszük, hagyjon fel a kirekesztéssel és az antiszemitizmussal, hanem alkalmazkodunk hozzá, és vigyázunk, nehogy megbántsuk, aközben mi is egy kicsit antiszemitákká válunk. Azonosulással segíthetjük a nemzeti kiegyezést és a békét. A klasszikus demokratikus gondolkodás szélsőséges, és gátja a nácikkal való kiegyezésnek. Belefáradt a liberális közönség az elnyomásba, keresi a megbékélést a diktatúrával.

Az antifasizmus fent vázolt új elvei alapján boruljunk össze egymással, mindenek előtt a drága Orbán Viktorral és pártjával, amely káprázatos zsidóságteljesítményre képes, amikor az emberek elégetését elítéli. Ezért köszönettel tartozunk neki. De fel kell ismernünk, hogy nemzeti érdekeink és “keresztény” értékeink alapján a zsidó szellemet vissza kell szorítani. Ezt mondta Prohászka Ottokár és Bangha Béla is, akik a “keresztény Magyarország” apostolai voltak. Ha igaz magyarok akarunk lenni, akkor ezzel a magyar identitással kell azonosulnunk, amelyhez képest – lássuk be – a zsidó mégiscsak idegen, amennyiben nem katolikus. Ha jó fiúk leszünk, a zsarnok megvéd bennünket, enyhíti a feszültséget, bizottsági tagságokkal és igazgatósági helyekkel ajándékoz meg (ahol sajnos mindig kisebbségben leszünk, de megélünk belőle), biztosítja az ellenzéki sajtó és a médiaelit megélhetését, gondosan kijelölve a határokat, amelyeken belül minden kockázat és félelem nélkül ellenzékieskedhetünk, és létrejön az antifasiszta nemzeti egység. Németh Sándor az Orbán-rendszerhez korrumpálná – magához hasonlóan – az egész baloldalt. Szinte látom, amint Kádár kacsint. Azzal a különbséggel, hogy Orbán nem Kádár, ő úgy várja el a hódolatunkat, hogy közben a csizmáját is a nyakunkon tartja. Feladatunk, hogy ezt ne vegyük észre. Viszont nem akar megölni senkit, mint a Jobbik, és ezért hálásnak kell lennünk.

Ha nem leszünk, mi vagyunk az okai, hogy a Fidesz antiszemita párt marad.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (28 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +40 ( 50 szavazatból)
Bartus László: TGM és a szegény Fidesz, 4.7 out of 5 based on 28 ratings

  • Hozzászólások(83)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

83 Reader’s Comments

  1. e- Vita

    Látod,milyen jó ,hogy nem mentél el Ausztráliába?
    Nagyon jó a példa,amit leirtál,kb. igy gondolom a vitát és az érvelést.
    Ugye micsoda különbség van hazugság és hazugság között?
    Miaszöszt eszem ágában sincs bántani, lehet,hogy első blikkre kukacoskodónak tűnök,de szerintem igenis ma ez az egyik legfontosabb problémánk.Ez az alapja mindennek! Következmények nélkül lehet hazudni, elhallgatni,félravezetni,becsapni ,hülyeséget beszélni( miaszösz az utóbbi és nem is szándékos) Legalább mi,itt legyünk kivételek.Merjük mondani,hogy bocs tévedtem.És érveljünk, érveljünk,érveljünk!!!!
    IRÉN és HAZAFI!!!!!
    Tökéletesen egyetértek veletek!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  2. anonyme
    “És ki fogja elzavarni Orbánékat?”
    Talán TGM-re gondoltál?
    Bruhaha … :((((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  3. Nem, nem TGM-re gondoltam. Azokra akik olyan ellenzékiek, hogy közben a mai hatalomnak lefekszenek. (mellékesen, leírtam)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. Hétfőn eldőlt, az egyetemi ifjúság ereje meghatározó. Döntő lesz szavazatuk a következő választásokon, ha csak addig nem robbantják ki a forradalmat, és zavarják el ezt a bandát.
    Az ellenzéki oldal prominensei – kevés kivétellel – megélhetési és egzisztenciális gondokkal küzd. Ma már valóság a megfélemlítés, zaklatás, perbe fogás, erkölcsi megsemmisítés, vezető szíjazás, nyilvános megbilincselés. Csoda, ha valaha talpra áll még az ellenzéki oldal. Be kell látnunk, a jelenlegi ellenzék zömében és naivan, még hisz a békés átalakulásban, Orbánék leváltásában. Hiú ábránd. Orbán világa a hazugságra és a megfélemlítésre épül: „Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  5. Emlékszem arra az időre /valamikor, évekkel ezelőtt/ amikor TGM a hazai Népszavában hiányolta , hogy a mostani mini elnök nem vesz részt a nyilvános politikában. Ez abban az időben volt, mikor a szélkakas bevágta a durcit, mert nem nyert. Szinte felszólitotta , hogy “gyere vissza, hiányzol “, most pedig ország-világ elé kiabálja, hogy “szépen kérünk menjél el ”
    Na, kérem szépen : itt a példa a hazai értelmiség bemutatására.
    Egyébként pedig , aki válszadás előtt sokáig keresgéli a szavakat /v.ö.Kósa La / annak sohasem higgyünk !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  6. Mikor elolvastam TGM HVG-beli írását, reméltem, hogy Bartus László rákattan. Nagyon örülök, hogy nem csalódtam. Volt már konfliktusom TGM ügyében egy főszerkesztővel, aki azt javasolta, ne akarjak két legyet ütni egy csapásra. TGM akkor is tarthatatlan dolgokat állított valamiről. Ne TGM-mel foglalkozzam, javasolta a főszerkesztő, az üggyel, amiről a filozófus ostobaságokat mond, az fontosabb, mint Tamás Gáspár Miklós személye. Akkor igazat adtam neki
    De a mennyiségi változás törvényszerűen minőségibe csapott át. Ennyiszer, ahányszor TGM teszi, nem lehet rossz ügyet képviselni álságosan. Vagyis, mintha ide tartozna, miközben odabeszél. TGM átlépett egy határt, ezért mint gondolkodni képes megnyilatkozót, le kell írni.
    Ő az a hallatlanul nagy tudású, de roppant alacsony IQ-val rendelkező gondolkodó, aki nem képes a tudását az agyában elrendezni, struktúra, koncepció helyett fékezhetetlen agyvelejében csak a káosz gomolyog. Álmomban sem hittem, hogy oda alacsonyodik, hogy Boross Péter elmeszüleményét, a „magyarságteljesítményt” kifordítva, mint uraktól levetett télikabátot, „zsidóságteljesítmény” címen magára (a tollára) veszi… megtörtént. Ez a vég.
    Már nem krakéler és nem polgárpukkasztó, a zavar az agyában súlyosabb. Egyszerre konzervatív liberális, ortodox marxista és zöld-baloldali. Egyszer megérti Orbán szabadságharcát, meghatározó fontosságúnak tekinti az a globális integráció századában a nemzeti önrendelkezés öngyilkos mítoszát. Aztán tagadja, hogy Kelet-Európa népeit a retardált feudalizmus teszi szolgalelkűekké, aztán annyira megérti Sólyom Lászlót, hogy Stumpf András köszönetét is kiérdemli, és most föltételezi, hogy a baloldal média, ezen belül is Mihancsik Zsófia és Andrassew Iván önbeteljesítő jóslata az oka, hogy a Fideszből nem válik echte behóved antifasiszta, filoszemita párt.
    Vagyis TGM elhiszi, és az olvasóival is el akarja hitetni, hogy a Fidesz megtérhet, antifasiszta és zsidóbarát párt lehet, s ha ez a folyamat akadozik, annak a baloldal gyanakvása, előítélete az oka. Ez az álláspont csak akkor bocsátható meg, ha azt mondom, nem tehet róla. Szegény…
    Ismétlem, de ismétlés a tudás anyja, törvényszerű, hogy a nagy attrakció, Németh Sándor Cirkusz Maximusza után a Fidesz ugyanott folytatja, ahol Rogán szirénéneke előtt abbahagyta. Az “antifasizmus” állványzata alatt a fasiszta és rasszista és antiszemita diktatúra zavartalanul üzemel. Ennek a diktatúrának nacionalistának kell lennie, kirekesztőnek kell lennie, xenofóbnak, rasszistának, zsidó- és cigánygyűlölőnek kell lennie, ez nem elhatározás kérése, ez politikai (de akár természeti) törvény.
    Mert magunk imádata, a nacionalizmus, mások szadista gyűlölete, a rasszizmus, a legnagyobb és legaljasabb tömegkábítószer, politikai drog.
    Mondjuk ki a fogalmat: a Fidesz egyértelműen fasiszta párt. Nem lehet más.
    Nem valamiféle ideológia alapján, hanem mert csak így működőképes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  7. oldberg +++++++++++!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  8. Mindennek ellenére elmentem a tüntetésre és nem bántam meg. Azért, mert nem arról volt szó – szerintem, – hogy a kormányt mennybe menesszük, hanem arról, hogy megvédjük a népünk becsületét. Hogy van itt számtalan eszement fasiszta, náci, szemét, de akad jóérzésű ember is. Ezért tartottam fontosnak, hogy sokan legyünk. Rogán beszéde alatt viszont émelyegtem. Akár Wass is írhatta volna. TGM-en nem csodálkozom, hiszen neki az állami vezérlet megfelel, ezt többször is kijelentette. Nekem, aki Marxot nagy gondolkodónak tartom, igen nehéz volt belátnom, hogy a munkáshatalom – vagy néphatalom – kinek, mi tetszik, megvalósíthatatlan. Mert az ember már csak olyan, ha akár “munkásként” akár “népként” ül a hatalomban, hamar elhiszi, hogy tévedhetetlen, hogy az elképzelései az egyedül üdvözítők a köz javára. És akkor tűzön-vízen keresztülviszi. Ezért bármilyen macerás is, mégiscsak a demokrácia a megoldás, bár az is csak a bolsevikok szókészletében jelent népuralmat. Egyébként oldberg:+++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  9. Felelőtlen vagy, laci, te is, TGM, majd jól elvitatkoztok egymással Auschwitzban (köszönettel mi is ott leszünk).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  10. FideSS sokat változott , a GÁRDA avatott megint egy csomó rendőr felügyelete mellet.
    Arogáns még akkor is hazudik ha kédez!!!
    Firgek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. TGM néha valóban mond és ír sületlenségeket. Most azt hiszem egy ilyen buta napja volt. A nyugat és kapitalizmus ellenessége azonban valóban őszinte, és ezért szeretem az e nézetének megfelelő gondolatait. A jobbikos akárki listázási felhívása miatt most áll a balhé. és ebben kényszerüségből a fideSS is résztvesz. Ettől azonban nem szűnik meg zsigeri antiszemitizmusuk. Egyszerűen csak nem merik felvállalni. Ezért szólalt fel Rogán, a jobbik szövetségese. Bartus Lászlónak egy dologban nincs igaza. Abban, hogy következetesen baloldalról beszél. Attól, hogy nem annyira jobboldali, mint ellenfele, még nem válik valaki baloldalivá. Talán a Schmuk Andor szocialistái egy kicsit balra állnak, de ők sem baloldaliak. Napjainkban a baloldaliságot a kapitalizmus (mint jövővel rendelkező társadalmi-gazdasági rendszer) elutasítása jelenti. Ez pedig csak a marxista pártokra jellemző. Sajnos ilyenből kevés van. A neomarxizmus a nyugati világban is csak mint értelmiségi divatirányzat van jelen. Meg néhány párttá még nem alakult protest mozgalomban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  12. anonyme
    NEM öncélú rugdosás, ha kifogásoljuk, ahogy TGM Rogán beszédét dicsérte – aki hangsúlyozottan MAGÁNemberként beszélt, ki sem ejtette a szákján a fidesz vagy a kormány szavakat.
    És nem öncélú rugdosás az sem, hogy Orbán kifejezett felszólításra SEM ELHATÁROLÓDÓ, viszont kódoltan antiszemita szövegét “kifogástalannak” minősítő TGM-et a demenciával hozzuk összefüggésbe. Mert az csak szánalomra méltó – szemben a megélhetési hajbókolással, vagy az eleve bomlasztásra irányuló ellenzékieskedéssel.
    Egyszerűbben: TGM-nek ez a szövege vagy szenilis, vagy szemét.
    Isteni szerencse, hogy a magyar viszonyokkal nem egészen tisztában levő amerikai kormányzat megdicsérte a kormányzatot a “helyes viselkedésért”
    mert ők is a kormánypárt frakcióvezetőjét látták a színpadon, nem magánembert. De TGM ennél egy kissé többet tud a honi helyzetről, neki ez nem nézhető el!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. anonyme
    Zöld Baloldal “meghirdetett programjuk szerint céljuk, hogy minden magyar állampolgár számára adjon az állam garantált alapjövedelmet, Magyarország lépjen ki a NATO-ból, amit oszlassanak fel,”
    El is pucolt tavaly szinte az egész vezetőség.
    És NAPI politikai kérdésekben nincs helye a bornírt “filozófikus” szövegeknek, bár EZT a szövegét többszöri újraolvasásra egyrészt nem méltó, másrészt nem is használna a véleményemnek: az igen lesújtó!
    Erre fokozottan igaz: “Ha hallgattál volna, okosabb lettél volna”
    gyozike
    Heller Ágnes szerint: “megmentette a mundér (az ország) becsületét”
    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/12/11/21/Gyongyosi_ugy_Hartley_szerint_jol_reagalt_a_magyar_kormany.aspx

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. Nos ide másolom a TGM ckkéhez írt kommentemet:
    Igen TGM most valóban téved. Nem mintha ez máskor nem fordult volna már vele elő. De hát a tévedés joga neki is kijár. Mert a Fidesz és Rogán szereplése noha látszatra elítéli a szélsőjobb szégyenletes szereplését, de ha tenni is kell hatékonyan ellene akkor megállt a tudomány.Ezért álságos és képmutató a szép szónoklat.Orbán azt ígérte kapnak két pofont és hazazavarja őket mint Horthy tette a nyilasokkal.
    Először is Horthy nem zavarta haza a nyilasokat, hanem 1944-ben azok zavarták ki Horthyt a rezidenciájából. Tehát már itt sántít a dolog.Másodszor a bíróság ugye betiltotta az un. “Nemzeti gárdát” és és mi történik? Az ország szeme láttára annak újabb szakasza tett eskü a mai napon. Miért nem tud érvényt szerezni a kormány a bírósági ítéletnek? Lehet folytatni a sort.Kedves TGM!Miért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  15. Tévedni emberi dolog. De sokat tévedni már bűn. TGM tévedései különös módon mindig a jobboldal, a diktatúra javát szolgálják. Egyébként nem hiszem, hogy TGM eladta magát. Egyszerűen baj van az elméjével. Hülye? Nem. Annál rosszabb. Zavaros. És már képtelen fölmérni agymenései súlyát. És nagyon el van telve magától. Csurkát is boldoggá avatta, Kertész Ákos, mielőtt eltűnt volna, az Amerikai Népszavában írt róla, érdemes újra olvasni. A MIÉP vezérének szerecsenmosdatása is egyszerűen tévedés? Amikor az a kérdés, kilábal-e valaha Magyarország ebből a pöcegödörből, amelybe Orbán vezérré emelésével belelavírozta magát?! Amikor csakugyan az a kérdés, lesz-e magyar jövő, vagy végképp halálra ítélte magát ez a nemzet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  16. oldberg ++++++++++!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. oldberg
    Tulajdonképpen a 20:45-ösre gondoltam ++++++++++!
    De az utolsó is +++++ :)
    .
    TGM írományát Csurkáról el is felejtettem, az mindennek a teteje volt!
    De TGM nem hülye, mégis úgy tesz “mintha ide tartozna, miközben odabeszél”. Két lehetőség van: vagy eladta magát, vagy valóban ezek a meggyőződései, de akkor ő tulajdonképpen szélsőjobboldali (hiába tetszeleg szélsőbaloldaliként).
    .
    Akár eladta magát, akár szereptévesztett szélsőjobboldali, TGM-et le lehet írni. Ő nem ide tartozik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  18. TGM vajon mit szólt az új gárdaavatáshoz? Miért nem mondott ott köszöntőt? Ezzel megkoronázhatta volna az életpályáját. Az új gárda megalakulását is Mihancsik Zsófia számlájára írja?
    A magyar jobboldal olyan betonbunkerben él, mely elhiteti velük a sérthetetlenségüket. TGM is szeretne ebben a bunkerben élni. És jól!
    De eljön az idő, ahogy eljött a náci bunkerek megsemmisítésének ideje is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. TGM-et célszerű lenne a baloldalnak m. Valójában,nem tudom mit keres még mindig az Amerikai ég a közeléből is eltávolítani,mert ez a fickó egy POLITIKAI KALANDOR,akinek tisztázatlan a romániai politikai előélete(pl. kommunista anya, kapcsolata a Securitate-val,idejövetele Magyarországra,stb.,) ,itteni gyanús politikai megnyilvánulásai (pl. benyomulása a Zöld Baloldalba és a Munkáspárt 2006 nevű pártbja illetve Csurkát magasztaló búcsúztatója, a 2006-os állítólagos “rendőrterror ” elítélése, szereplése az ATV-ben,stb.)…
    Mit keres etek után az Amerikai Magyar Népszava szerkesztőbizottságában???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  20. tiborka
    TGM nincs az Amerikai Népszava szerkesztőbizottságában. Régebben egy-egy cikkét közölték itt, de akkor is megjegyezték, hogy az nem egyezik az AN álláspontjával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  21. T. kekec

    Ismerem Gazsi mai nézeteit. Egy szóval sem állítottam, hogy egyetértek velük, bár van néhány figyelemre méltó gondolata.
    Két pont van amivel nem értek egyet a cikk hangulatával.
    Az egyik az, hogy nem TGM állt ki a választásokon az antiszemiták által támogatott Rogán mellé.Nem Ő volt az aki a színfalak mögött bratyizott a “rezsim” frakcióvezetőjével. Ott ahol még a közvetlenül érintettek sem kaptak szót. Így hát ha valakit kemény bírálat illett az nem Ő hanem azok akik jelenlétükkel hozzájárultak a Fidesz tisztára mosásához a nemzetközi közvélemény előtt. Ez legyen a HIT gyülekezet és a szónokok ügye, terhelje az Ő lelkiismeretüket.
    A másik. Nagyon nem tetszik ha olyanok hülyének neveznek valakit akik tizedét sem értik annak amiket mondani, publikálni szokott. Akár tetszik, akár nem, TGM sokat tett a rendszerváltásért. Tudom, sokak szemében ez nem érdem, inkább bűnnek számít és csak gyűlölettel tudnak szólni a rendszerváltó politikusokról. Ők vajon mit tettek a 70-es 80-as években azért, hogy jobb legyen?
    Van még egy sajnálatos kicsengése ennek a vitának. Az értelmiségi réteg “rugdosása”. Ennyire durván és folyamatosan csak a baloldalinak nevezett fórumokon találkozom a jelenséggel. Ezzel a retorikával nagy valószínűséggel sikerül a baloldalnak az értelmiséget maga mellé állítani. :(
    Eddig vártam, a régebben itt publikáló TGM reagálását, most már nem várom.
    Van egy nagyon alapvető kérdés, amit nagyon sürgősen tisztázni kellene. az ellenzék magatartását illetően: lehet e demokratikus eszközökkel leváltani a Fideszt vagy sem. Amennyiben úgy dönt az ellenzék, a demokratikus úttal próbálkozik akkor ne ítéljük el a hidakat építeni próbáló közéleti személyiségeket. Ha viszont nem a demokratikus út mellett döntenek akkor vezetőik is tartsák magukra kötelezőnek döntésüket és ne használják az Orbántól megszokott, kettős beszéd technikáját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  22. ” ne használják az Orbántól megszokott, kettős beszéd technikáját.”
    Erre talán TGM figyelmét sem ártana felhívni kedves anonyme! :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. Én úgy vettem észre azok az “ellenzéki” vezetők használják akik jobbikos belépővel járnak a parlamentbe, megakadályozták a DK frakcióalakítását és külföldön kitérnek a magyar diktatúrát érintő kérdések megválaszolása elől.
    Lehet, hogy a kelleténél túlzottan figyelmesebb vagyok ? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  24. Látom a fentiek egyesek szemében bocsánatos bűnök. :-)))))))))))))))))))))))))))
    Ezúton is köszöntön az ellenzék bénaságának köszönhetően 10. miniszterelnöki ciklusát betöltő Orbán Viktort.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  25. TGM.a köpönyeg forgatás minataképeként szerepel.Most a FIDESZ felé tetszeleg a baloldal riovására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  26. anonyme
    Nekem kifejezetten tetszett amit írtál, Gazsiról is és az értelmiségről úgy általában. Itt a fóromun nagyrészt értelmiségiek írnak, de olykor mindenki megrugdosna egy-egy magát értelmiséginek nevező jobber idiótát.
    .
    Ami Gazsit illeti, Bartus úr jól rámutatott TGM nézeteinek aberrációira.
    Szerintem TGM nézetei azért veszélyesek mert azok baloldalinak vannak beállítva, de közben tipikusan szélsőjobboldaliak, amolyan MIÉP-es nézetek, de antiszemitizmus nélkül.
    Lehet, hogy ő hidakat akar építeni, de azokon csak a jobboldali–szélsőjobboldali ideológia nyomul be a baloldali köztudatba, nem fordítva…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. anonyme
    Lehet, hogy sokat tett a rendszerváltásért, de most éppen a visszaváltáson ügyködik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. T. hunyadi

    Köszönöm, értem.
    Most egy pár mondatig engedtessék meg, hogy megszegjem az etikettet és személyeskedjem.
    Ismerem azóta az AN-t mikor jóformán még csak mint “apróhirdetés”-ként létezett. Örültem amikor hírportálra váltott és Bartus L. lehetőséget adott nekünk, hogy szabadon elmondhassuk véleményünket az idióta trollok elviselése nélkül. Reklámoztam is ahol tudtam.
    Jó néhány hónapja, talán van annak már egy éve is, megfogadtam, nem írok fórumokra. Hiszen nem vagyok egy párt tagja, szimpatizánsa, propagandistája sem, csak magamat képviselem. Már nem érzem feladatomnak mások meggyőzését.Néha itt, ezen a fórumon megszegtem fogadalmamat. (most úgy érzem, kár volt)
    Ha elolvastad amiket írtam láthatod, nem védtem TGM Hvg béli írását, magát az embert próbáltam védeni. Ezt is csak azért tettem mert nagyon nem tetszett a hangnem ahogy egyesek írtak róla. Nem ezt érdemli szerintem.Továbbmegyek, egyetlen demokrata sem ezt érdemli. Még akkor sem ha nem tetszik a véleménye, legyen akár jobb vagy bal oldali netán liberális.
    Sajnálnám ha ez a stílus itt is eluralkodna. Akkor mennyivel lenne különb ez a fórum a szélsőséges fórumoknál? Sajnálom, hogy egy számomra, és úgy érzem mások számára is parttalan vitába keveredtem.
    Maradok továbbra is “csak” olvasó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. anonyme
    Becsülöm a hozzáállásodat. Az igazságérzetedet bántotta, ahogy írtunk Tamás Gáspár Miklósról és a jó oldalát is bemutattad. Becsületedre válik, hogy megvédted.
    .
    Nem volt hiábavaló amit írtál a rendszerváltásban betöltött szerepéről. Most már nem hiszem, hogy eladta volna magát a Fidesznek. A kép ami kialakult a hozzászólások / hozzászólásaid alapján az, hogy Tamás úr becsületes, de egyáltalán nem baloldali. Szélsőséges nézetei vannak nemzeti-konzervatív alapokba beágyazva, amelyeket nehezen lehet definiálni (esetleg szélsőjobboldalinak, bár a MIÉP-et nácinak tartotta és a Jobbikot egyenesen utálja).
    .
    A lényeg viszont az, hogy TGM-re nem lehet többé baloldali véleményformálóként tekinteni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  30. TGM-nek sokszor van olyan megszólalása, eszmefuttatása, amikor szívesen mondanám neki, mint más zseninek is, hogy ne légy hülye. (Ezt a fordulatot nem én találtam ki, de nem vagyok phd, nem kell pontosan megjelölnöm a forrást)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. anonyme
    Kérünk szépen viktor ,menj el! NINCS SEMMI BAJ?!?! NEM HARAGSZUNK?!?
    Mi ez a többes szám? Kiknek a nevében mondja ezt TGM? Én értem az iróniát, de mengelével sem szokás ironizálni.Én már 1989-ben halgattam TGM előadásait
    és hát elég szomorúan látom ,hogyan múlik el a világ dicsősége.
    Néha szabályszerű hülyeségeket beszél,néha mond okosakat is azután váratlanul a hordát kezdi dicsérgetni. Amit ő kinál az zavaros és teljesen működésképtelen . Zagyvaság! Kár érte!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. Én tisztelem és kedvelem TGM-et, nem korrupt ember. Nálam ez a legfontosabb. Amikor legutóbb New Yorkban járt, együtt vacsoráztunk, nagyszerű estét töltöttünk. Egy nagy esti sétával és beszélgetéssel a Soho-ban. De ez nem akadályoz meg abban, hogy az ellenvéleményemet kifejtsem ezzel a cikkével kapcsolatban. TGM nagyszerű ember, nagyon sokat köszönhet neki a magyar demokrácia, és időnként nagy hülyeségeket is ír, amelyek sokszor nagy károkat okoznak, de hát, Istenem, ember, akire nem tudok haragudni, még akkor sem, amikor ilyen hülyeségeket ír, mert nem korrupt, nem aljas, nem számító, nem haszonleső. De befolyásolható. Szerintem Németh Sándor szólt Hack Péternek, hogy hívja el magához, és oltsa be, hogy leszerelje azokat az értelmiségieket, akik Mihancsik Zsófia nyomán megundorodtak – teljes joggal – a Hit Gyülekezetétől, és felismerték a szervezet militáns és fasiszta vonásait. TGM ezeket a szövegeket adta most vissza, szerintem. Nem paranoiás vagyok, tudom, hogy amikor még ott voltam, ez mindig így volt. TGM-et legyőzi a régi szép idők romantikája, és elhitte, hogy a Hit Gyülekezetét ért kritikák a pünkösdi-karizmatikus jellege miatt születnek, de ez csak kisebb részben igaz. Ilyen is van. De nagyobb részt azért, mert ez egy olyan ijesztő, parancsuralmi, egy ember érdekeit szolgáló faisztoid szervezet, amilyennek Mihancsik Zsófia leírta. Ezzel TGM még nem nézett szembe. Ezért magáévá tette Hack korrupt szövegét, aki beetette neki Németh demagógiáját. Eszköz lett. Más esetekben pedig az történik szerintem, hogy a fejében levő hatalmas tudás, olvasottság nem rendeződik egy szilárd értékrend köré, amely strukturálná ezt. Olyan benyomást kelt, mint amikor megrántják a félkarú rablót, és a sok ismeret valamilyen konstellációt, kombinációt kidob. Ezt dobja a gép. Ezért tudja Hack is megetetni, aki szerintem ennek a cikknek a hátterében áll, és TGM-el szemben aljas is, jellemtelen is, korrupt is, sunyi is. Ezt csak az itt kialakult vita miatt akartam elmondani. TGM ártalmatlan ember, bár mindenki ilyen lenne, és csupán a tévedéseivel kellene harcolni, amit nem erőltet senkire. Ő éppenséggel belefér egy demokráciába a tévedéseivel, esetenként hülyeségeivel együtt, egy érdekes, sziporkázó egyéniség, akinek van öniróniája, és a maga tévedésein, hülyeségein is képes nevetni. Szegényebb lenne a világ nélküle. TGM egy igazi unikum a tömegemberek között, nemzeti kincs, sokkal inkább, mint az unalmas és fasiszta Fradi. Nem veszélyes ember, szemben Németh Sándorral és Orbán Viktorral, és az őket kiszolgáló jellemtelen és gerinctelen tányérnyalókkal, akik mindenre képesek.
    Én csupán azt akartam itt kifejteni, hogy TGM-nek nincs igaza. De nem szeretném őt közös nevezőre állítani címeres gazemberekkel, mert ő nem az. Ő egy kedves ember. Amit most írt, az egy nagy baromság. Egy kedves ember nagy baromsága. Ha valóban Hack etette be, amiben bárkivel mernék nagy tételekben fogadni, akkor ideje lenni felülvizsgálni a HGY-ve kapcsolatos tévhiteit. Ha lenne elég példányom, küldenék neki egy Fesz van-t, hogy ideje lenne elolvasnia.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  33. T Barry1
    Sokáig gondolkodtam válaszoljak e az amúgy tetsző megszólításodra. Bartus L. iménti, korrekt kiegészítése után úgy döntöttem érdemes.
    Menjünk akkor sorjában.
    A diktátorok egyik legnagyobb ellenfele a humor és az irónia.
    Ha hallottad miket mondott TGM-t 89 óta tudhatod, sok jóslata nem jött be. Nem is jöhetett be mert ő a demokrácia keretei közt gondolkodott és ez idealizmus máig Magyarországon.
    Zavaros amiket ír, mond? Nem mondanám, van benne logika. Az általa elképzelt világ működésképtelen? Az, szerintem is.
    De!
    Ne feledjük, Lenint Párizsi emigrációs évei alatt Picasson kívül senki sem vette komolyan és “működésképtelennek” látta az általa elképzelt világot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos