Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hogyan manipulálja Orbán a magyarokat? 2012. december 22. szombat 7:50 Forrás: AN

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hogyan manipulálja Orbán a magyarokat?

Magyarország (ex Magyar Köztársaság) – Noam Chomsky a Massachusetts Institute of Technology nyelvészeti és filozófiai tanszékének előadója. Nem szobatudós, társadalmi kérdések is foglalkoztatják, ebből kifolyólag mintegy 25 évvel ezelőtt megalkotta a mindenkori politikai hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek természetrajzát, amelyet azóta Chomsky tízparancsolatának is neveznek. Nehéz nem észrevenni a hasonlóságot az Orbán hatalomgyakorlása és Chomsky tanításai között – nem benne van a hiba.

Nézzük meg tehát, Chomsky után szabadon, hogyan lehet egy országot magunk alá gyűrni. Következzék Chomsky tízparancsolata.

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”).

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (43 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +62 ( 68 szavazatból)
Hogyan manipulálja Orbán a magyarokat?, 4.9 out of 5 based on 43 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

60 Reader’s Comments

  1. U.i
    Netán a gyerekeinktől várjuk, hogy minket védjenek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Kedves Gyöngyi Péter, te pontosan ugyanazt mondod, mint én, nem a HÖOK-tól függ onnantól, hogy magukra maradtak.Sajnálom, hogy félreérthető lett a kérdésem, eszembe nem jutott, hogy hibáztatnád őket. Éppen ezért kérdeztem, hogy mert nagyon is egyformán látjuk, és nekem fogalmam sincs, mit kellett volna MÉG azokon a példaérték cselekedeteiken kívül tenniük, én ugyanis kezdetben ezredennyit se feltételeztem róluk.
    Az egyetlen, amit talán másképpen látok: a felnőtteknek ebben az esetben az oltalmazó féltése csupán abban merül ki, hogy “jajj, istenem, inkább ne vegyél részt semmiben, gyermekem” szó sincs bátor kiállásról és melléállásról, sem szolidaritás, sem önmagukért.
    Kedves kekec, nem várok én (már) semmit, csupán megjegyeztem, hogy volt lehetőség, talán eddig a legnagyobb, de ez is elúszott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Orban titkosszolgalati eszkozokkel mindenkit figyeltet mert paranoias beszari paraszt , fel mindentol es mindenkitol . Sajnos a telefonokat, e- maileket, beszelgeteseket vendeglato egysegekben, mindent figyeltet Skype , Viber jo alternativa ha valaki nem szeretne elvezni a felcsuti es hordajanak tarsasagat ! Most KGBst jatszik mert ez a hatalmon maradasanak zaloga szerinte meg Habony Szelhamos Arpika szerint!Habony egy playboy szelhamos tanacsadoja a gyoker a felcsuti taj paraszt nemzeti tolvajnak. Habony lehuzta az OREG VITEZYT aki neve alatt futnak Orban horvatorszagi befektetesei , kikoto, ingatlanok stb stb magyarul Vitezy is Orban stroman , mint Meszaros Lorincz felcsuti polgarcsalomester. Orbannak jo dok stromanja van , mi fog tortenni ha orra esik ?? Kie kesz a 2000 milliardos vagyona?? Stromanoke? Mi is egy Orban Stroman erdeke akkor? ORIASI ORBAN BUKAS !Ezen gondolkozzunk el egy picit …………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. csatt
    2012. december 23. vasárnap
    07:53 Kedves Gyöngyi Péter, mit kellett volna tennie a HÖOK-nak?
    A felnőtt társadalomnak fel volt dobva a labda, eszükbe se jutott lecsapni. (KiI lehetett volna terjeszteni általános sztrájkká, országmegbénítássá a diáktüntetést.)
    Kedves Csatt!
    Igazad van, tovább lehetett volna fejleszteni a felnőtt társadalommal együtt általános sztrájkká a dolgot. De hogyan? Talán szövetségeseket kellett volna keresni. Kik lehetnek ezek? Szakszervezetek, civil szervezetek ÉS politikai PÁRTOK!!! Na itt a bibi. Amíg ezt nem tudja felfogni a civil társadalom, röhögve leszereli minden megmozdulását a kormány. Demokráciában ezek a szervezetek képviselik a civilek érdekeit szervezetten és hatékonyan. Ezt meg kéne már tanulni és hatékonyan használni kéne és nem elzavarni ezeket a szervezeteket!!!! CAPISI?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Leo Klein
    2012. december 23. vasárnap
    10:56

    Több kommentelőtől hallottam a 2000 milliárdos vagyonáról. Tulajdonképpen honnan van ez a számadat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Gyöngyi Péter
    “Európa, nem fog Magyarországért kirobbantani egy térségi háborút.”
    .
    Nem is. Majd megteszi az Orbán nacionalistává züllesztett Magyarországa.
    Félreértetted, amit korábban írtam:
    “Az EU-ban az integráción – közvetve a béke fenntartásán – dolgoznak, mert politikai és gazdasági téren is az a leghatékonyabb. Csak éppen Magyarországon nem veszik észre, vagy a fülkeforradalmárok nem akarják észrevenni. Inkább szítják a nacionalista magyar tüzet, amíg lángra nem lobbantják. (Vele Európát is.)”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. *
    Ez a Tízparancsolat akár Adolf Hitler tízparancsolata is lehetne.
    MI A KÜLÖNBSÉG ???
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Kedves Kekec! Legalább szóltál!
    Az IGAZI kérdést azért nem tettem fel, mert már megválaszoltad egy másik helyen. Akkor irtam, hogy neked kéne a röplapokat szerkesztened. Ezt egyetértésemként irtam, megértve és helyeselve az IGAZI problémát. Érintettem a lényeget: “Igen, a vége mindenképpen azon múlik, hogy lesz-e működő gazdaság.”

    Azóta sikerült ezzel a gondolattal egy fülkésben a légzés elakadását elérnem.
    Emitt a “reform” megoldását akartam elbiráltatni. Mert itt a való világban csak momdom a magamét és csak néznek rám. Csakhogy ezeket a gondolatokat a HÖOK-hoz és a HH-hoz is el kellen juttani, mert nézve a riportokat, ők mintha nem értenék.
    Egyébként a folyó ügyben az a véleményem, hogy a kormányzat rengetegszer bizonyitotta már, hogy hazug, és taktikája az időhúzás és a hátbavágás, ezért nem szabad velük szobára menni. Vagy ha igen – mert kint hideg van – akkor legyen kihangositva a téren, de legjobb direktben a rádióban. Mellesleg szólva a tárgyalás helyszine sem mindegy. Ezt mondom külön részletezés nélkül.
    Gyöngyi Péterrel egyetértek: valamikor ki kellene teljesednie a mozgalomnak legalább a civilekkel, de aztán a pártokkal is. De addig világossá kellene válni, hogy a fidesz szerinti reform mire hajaz a valóságban, és ezt a demokrácia felrúgása után merte megtenni. És ettől kezdve a cél a diktatúra megszüntetése a cél!

    Csakhogy ennek nem szabad hónapokig tartania, de ha igen, akkor vesszen egy tanulmányi év is akár!
    Csakhogy ez nem fog menni vezénylés nélkül, vezért meg nem látok. Bár jobb is ha nem látszik, de van.
    Úgyhogy most csak lesek. Messze vagyok a helyszintől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Csatt!
    Lehet, hogy elúszott, vagy el fog úszni. De ez akkor is egy rés lesz a gyorsnaszádon!
    Mindig mondom: valszinűleg elzabrálják a választást, de ha lesz és valós, akkor nőtt a béketábor. A választásokért is küzdeni kell párhuzamban, de tudom, hogy nem mi és itt fogunk ebben nyerni. A pártok és a civilek együttese soket tehet és igenis kell az eunak is. Rúgjonak ki bennünket, keritsenek be bennünket, és nyilvánitsák persona non grata-nak Orbánt és bandáját, ha nem teszik ellenőrizhetővé a választást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Stumpné Bekes Margit

    Igen,Orbán manipulál bennünket! Szinte szóról szóra igaz,amit a fentiekben leirtak! De ha igy látjuk és érezzük,akkor miért nem teszünk ellene??!!! Minden taktikának meg van a kidolgozott ellenszere! Hol van az az ellenzéki stratéga aki
    élére állna az ellenállásnak?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos