Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Kohányi Társaság a Radnóti Meneten tisztelgett 2012. november 19. hétfő 0:04 | AN

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Kohányi Társaság a Radnóti Meneten tisztelgett

Budapest – A civilek által négy éve kezdeményezett és azóta is minden ősszel megrendezett budapesti Radnóti Menet egyik idei szervezője a Kohányi Társaság volt. A Radnóti Menet november 9-én, a fasizmus elleni küzdelem világnapján a nagy költő 1944. novemberi meggyilkolására és a fasizmus áldozataira emlékezett. A Menet felhívta a figyelmet arra is, hogy ha nem ismerjük fel az újjáéledő fasizmus intő jeleit, akkor megismétlődhetnek az egykori borzalmak.

Az Amerikai Népszava szerkesztősége ezúton kér elnézést az olvasótól, hogy szűkös kapacitása miatt csak késve tájékoztat a 4. Budapesti Radnóti Menetről, amelynek egyik szervezője ez évben is a Kohányi Társaság volt. A Menet állomáshelyein a megemlékezések keretében Zsolnai Júlia és Garai Róbert Radnóti Miklós és Szenes Hanna verseit adták elő, a Pozsonyi úti végállomáson Fodor Tamás Radnóti: Ötödik ecloga c. versét szavalta el. Csillag Ádám most is végigfilmezte a Menetet.

Az idei 4. Radnóti Menet állomásain az újjáéledő fasizmus áldozataira is emlékeztek: a 2008-2009 évi, romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira. Több támadás is esett 2008 novemberére. A résztvevők megemlékeztek Szenes Hannáról is, aki 1944. november 7-én esett áldozatul a nyilas terrornak.

Köszönet és tisztelet
- annak a néhány társunknak, akik végig gyalogolták az egész távot, vagy akár annak egy vagy több részét a múlt és jelen intő jeleire figyelmeztetésül;
- annak a 40-50 embernek, akikkel egyik vagy másik helyszínen együtt emlékezhettünk és emlékeztethettünk;
- annak a néhány társunknak, akik a menettel egyidejűleg a megemlékezés koszorúját ill. virágait helyezték el Radnóti sírján, Szenes Hannak emlékkövénél, és Radnóti szobránál;
- a botlatókő-emlékezés résztvevőinek a köveknél való megemlékezéseket és a Pozsonyi úton való megjelenésüket.
- az autós segítőknek, akik fuvarozták a hosszú gyalogolást vállalni nem tudókat, a művészeket, a kellékeket;
- a közreműködő művészeknek: Fodor Tamásnak, Garai Róbertnek, Zsolnai Júliának;
- Csillag Ádámnak, hogy a 4. Radnóti Menet eseményeit is végigfilmezte;
- a társzervező MAL elnökének, Hirschler Tamásnak, hogy a meneten végig autós ill. saját kezű technikai segítséget nyújtott;
- a fotózó-videózó társainknak, akik segítségével az esemény azok számára is láthatóvá tehető, akik nem tudtak eljönni;
- mindazoknak, akik egyéb módokon segítségünkre voltak;
- azoknak, akik személyesen nem tudtak csatlakozni, de lélekben velünk voltak;
- az időjárásnak, hogy csodálatosan szép őszi napos idővel hozzájárult a rendezés sikerességéhez;
- a rendőröknek, hogy elejétől végig vigyáztak, ügyeltek ránk.

Az első Radnóti Menetet 2009-ben kezdeményezték a később megszűnt Demokratikus Hálózat fiatal aktivistái azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy Magyarország a Rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájában(1) nyilas gyilkosokat tisztel meg közpénzen fenntartott állami díszsírhelyekkel. Dr. Csapody Tamás több éven át tartó, dokumentált kutatásai erre bizonyítékokat szolgáltatnak. A szintén közpénzen fenntartott állami hivatalok és hivatalnokok – közöttük is a jelentős szerepet játszó Boross Péter (korábban belügyminiszterként ill. miniszterelnökként, később a Nemzeti Emlékhely Bizottság elnökeként) – 20 éve foggal és körömmel védik ezt az általuk létrehozott botrányos helyzetet, a mindenkori kormány pedig rendszeresen lerója kegyeletét (a nemzet képviseletében) a 298-a parcella díszsírhelyei előtt is.
A jelenlegi hivatalos álláspont szerint Radnóti Miklós(2) magyar költőt 1944. november 9-én gyilkolták meg nyilas keretlegények, ezért választották a kezdeményezők november 9-ét a rendezvény napjául. A rendezvény szervezői és résztvevői között kezdettől ott volt minden évben a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és a Magyar Antifasiszta Liga (MAL), 2011-ben pedig az alig egy éves Kohányi Társaság is csatlakozott hozzájuk.
A Radnóti Menet egy, körülbelül 17 km-es gyalogos emlékmenet, mely a 298-as parcellától, a nyilas gyilkosok díszsírhelyeitől indul, és a Duna-parton ér véget, ahol a nyilasok 1944-45 során sok magyar állampolgárt lőttek a folyóba.
A menet résztvevői az út során a következő közbülső állomáshelyeken tartanak megemlékezéseket:
- a Kis Varsó emléktábla a VIII. kerületi Népszínház utcában
- a Magyar Zsidó Munkaszolgálatosok Emlékműve a VII. kerületi Bethlen Gábor téren
- Koszorús Ferenc emléktáblája a Dohány utcai zsinagógával szemben
Az emlékmenet a Duna partnál záró megemlékezésekkel ér véget a Cipők a Duna-parton nevű emlékműnél, illetve Radnóti Miklós emléktáblájánál a Jászai Mari térnél.
Ugyancsak e napnak éjszakáján, 1938. november 9-10-én történt a később Kristályéjszaka néven is ismert esemény, mely egy szervezett, összehangolt zsidóellenes pogrom volt egész Németországra kiterjedően és a nácik által már megszállt Ausztria különböző részein. A megfelelő ürügyet egy Franciaországban szolgáló német diplomata meggyilkolása jelentette, melyet egy zsidó fiatalember követett el. Náci vezetők megtorlásként indították el a központilag megtervezett és irányított, országos erőszakhullámot, amelynek kivitelezését a náci párt fegyveres különítményei és civilek végezték.
A pogrom során több tucat zsidót meglincseltek, ezreket koncentrációs táborba szállítottak, zsinagógák és zsidó otthonok, üzletek, kórházak, iskolák százait rombolták le, gyújtották fel. Az esemény a nevét a betört kirakatokból szertehulló üvegszilánkokról kapta.

A kristályéjszaka a Holocaust nyitányának tekinthető.

A Kristályéjszaka emlékére november 9-ét a Fasizmus és Antiszemitizmus Elleni Tiltakozás Nemzetközi Napjává választották.

A civil szervezők azóta is úgy látják, hogy november 9-én a megemlékező és figyelemfelhívó Radnóti Menet megszervezésére szükség van, ezért megrendezték 2010-ben és 2011-ben is, és 2012-ben is.
.
A 4. Budapesti Radnóti Menettel kapcsolatos további részletek, fotók, videók az esemény nyilvános Facebook oldalán találhatók.

.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +13 ( 17 szavazatból)
A Kohányi Társaság a Radnóti Meneten tisztelgett , 4.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Tavaly ott voltam, az idén sajnos nem lehettem ott, csak lélekben.Sajnálom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  2. Köszönet a résztvevőknek, egyre gyakrabban sajnálom a vidéki lét hátrányait a hasonló demonstrációk miatt. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  3. videken is vannak ilyen demonstraciok pl Veszprem-Szentkiralyszabadja kozott minden evben (tobb mind 50 eve )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  4. Valahogyan elkerülte a figyelmemet a meghívás. Szóval november 9. Igyekszem 2013-ig nem elfelejteni. Köszönet a – helyettem is – részt vevőknek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  5. Le a kalappal a résztvevők előtt. A magam részéről sajnos nem tudtam részt venni rajta a több mint 100 km. távolság miatt. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a fidess is kamerázott, hiszen ellenük is szólt a megemlékezés. Már készül a lista a részt vevő emberekről, “megbízhatatlan” kategóriában. Hiszen mi a jelenlegi FIDESZ?

    Fasiszta
    Idióták
    DEgenerált
    SZövetsége

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  6. Tisztelet a Kohányi társaságnak a 4.Radnóti Menetért. Nemes megemlékezés egy nagyszerű emberről, aki kinjaiban és szenvedéseiben vált hazánk legkifejezőbb költőjévé.
    Áldott legyen Radnóti Miklós emléke. Forgassuk verseit és eclogáit.
    Jövőre többen legyünk a Radnóti Meneten, mint idén és egyre többen. Ezt kivánom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. tisztelhölgyeimésuraim

    .
    .

    RADNÓTI MIKLÓS, A MAGYAR NEMZET – PETŐFIVEL, ADYVAL ÉS JÓZSEF ATTILÁVAL HASONLÓ – HALHATATLAN GÉNIUSZA.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kezdet és vég 2014. május 19. hétfő | AN

Gyarmati Fanni emlékére 2014. február 16. vasárnap | AN

Iványi Gábornál jártunk 2013. november 16. szombat | Kohányi Társaság

5. Radnóti Menet: Szenes Hanna 2013. november 11. hétfő | Kohányi Társaság

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos