Ronai and Ronai
AMERIKAI

5. Radnóti Menet: Szenes Hanna 2013. november 11. hétfő 23:34 | Kohányi Társaság

  • Hozzászólások(48)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
5. Radnóti Menet: Szenes Hanna

A Radnóti Menet során, ahogyan már előző évben is tettük, Szenes Hannára is emlékeztünk, akit a Kristályéjszaka évfordulója előtt két nappal, 1944. november 7-én gyilkoltak meg a német náci birodalom készséges magyarországi kiszolgálói a Margit körúti fogház udvarán.

A fiatal lány példája azt is mutatja, hogy vannak idők, mikor egy költőnek (írónak) nem elég csak írnia (művésznek alkotnia, előadnia), de ha kell, egyéb “földhözragadtabb” tetteket is bevállal. Szélsőséges helyzetben pl. ejtőernyős kiképzést, harcászatot tanul, hogy a szavakon kívül más eszközzel is tudjon küzdeni azokért az eszmékért, amelyek mellett műveiben hitet tesz. Áldozatvállalásával, mellesleg, versei hitelessége is kétségtelenné válik.

Miközben az 5. Radnóti Menet gyaloglóiként a leghosszabb, legfárasztóbb – a 298-as parcella és a Kis Varsó állomáshely közötti – szakasszal birkóztunk, néhány társunk – autós segítséggel – felkeresett egyéb, a Menet küldetéséhez kapcsolódó helyszínt, így a Szenes Hanna parkot is, ahol virágokat helyeztek a költő és antifasiszta hős emlékkövéhez. A Radnóti Menet két művész közreműködője, Zsolnai Júlia és Garai Róbert egy-egy vers ill. idézet elmondásával tette teljessé Szenes Hanna emlékének felidézését. Csillag Ádám felvételei révén ez az esemény, utólag, mások számára is láthatóvá válik.

A gyalogos Menet több állomáshelyén is felidéztük még Szenes Hanna emlékét, így a Pozsonyi úti végállomásán, ahol egy interneten fellelhető, nyílt levélből olvastuk fel a következő részletet:

Szenes Hannát, az utolsó kihallgatásra a Margit-körúti fegyházból vitték el. A kihallgatásról azonban soha nem tért vissza, mert Simon úr spontán, egy személyben, meghozta a halálos ítéletet, amit azonnal végre is hajtottak. Évekkel később az Argentínába emigrált Simon, azt mondta, hogy az ítélet korrekt volt, annyira rendben volt, hogy Szenes, még védőügyvédet sem kért. A dolog ördögi. Hiszen, mivel nem volt tárgyalás, nem is lehetett védőügyvédet fogadni, még kevésbé kegyelmi kérvényt benyújtani.

[...] a derék hadbírók, ahogy az lenni szokott a történelem folyamán,  azonnal igazodtak, félreérthetetlenül jelezték elkötelezettségüket és lojalitásukat az új kurzushoz.  Nov. 7.- én, egy egész kivégzési sorozat volt. Nem csak Anikót lőtték agyon, hanem, erőfitogtatás, demonstrálás címén, még szovjet hadifoglyokat is legyilkoltak. Hirtelen nem számítottak már a „Genfi konvenciók alapelvei”.

A rendszer olyan aljas volt, amilyen csak lehetett. Véresen antiszemita, hozzá kenetteljesen, dzsentroid attitűdökkel, mosolyogva hazudtak, becsapták, akit csak lehet. És ami elképesztő, hogy minden aljasság legális volt. Az egész magyarországi holocaust legális keretek között folyt. A Magyar Parlament szavazott meg minden törvényt. Mindenki mindenről tudott. 1941-től Kamjanec-Pogyilszkij-tól Balfig, Bortól Auschwitzig – 600 000 ezer ember halála, nem egyszemélyes, hanem kollektív döntések eredményei voltak. Ha bele gondolunk, soha senki nem mondta azt, hogy az akkori törvények törvénytelenek voltak. Ez a mai napig hat. Sőt, mivel soha nem beszélte meg önmagával a társadalom egésze, mi is történt, és hogyan történhetett meg valójában, – ma is itt lehetnek újra a zsigeri neonácik. Már bent ülnek a hatalom előszobáiban. Ott vannak az önkormányzatokban, az utcán, sőt, ott vannak a parlamentben is. És nem érzik, hogy ők a magyar társadalom kollektív szégyene.

A rendszer váltása után, Szenes Iván kérte Anikó jogi rehabilitálását. A válasz az volt, hogy nem tudják rehabilitálni, mert az akkori törvények erre lehetőséget adtak, az ítélet nem volt jogtalan. Lehetséges engedmény, amit adhatnak, hogy az ítéletet semmisnek kell tekinteni. Itt tartunk. Egy semmisnek tekintendő, de végrehajtott halálos ítélettel.

Azóta csend borul Anikó történetére.

Zsolnai Júlia pedig elmondta Szenes Hanna utolsó, nem sokkal kivégzése előtt, a börtönben írt versét:

Egy – kettő – három…
nyolc a hossza,
Két lépéssel mérem a szélet…
Kérdőjelként lebeg az Élet.
Egy – kettő – három…
tán egy hét is,
Vagy a hó vége még itt talál,
De fejem felett a Halál.
Huszonhárom lennék
most júliusban…
Merész játékban számra tettem,
A kocka perdült. – Veszítettem.

Budapest, 1944. VI. 20.

Végül a német antifasiszta fiatalok közül megkértünk egy arra vállalkozót, hogy a vers német fordítását  is felolvassa:
Hannah Szenes: Ein - zwei - drei

Köszönet mindezért minden közreműködőnek és segítőnek.
__________________________________
Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szenes_Hanna
Nyílt levél Szenes Hanna kapcsán
http://www.yadvashem.org (A vers német fordítását itt találtuk.)
Kapcsolódó cikkek:
Oldberg: Üzenetek a Radnóti Menetnek
Radnóti Menet 2013
Kertész Ákos: Amilyet megérdemel
http://nepszava.com/tag/szenes-hanna

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (34 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +48 ( 52 szavazatból)
5. Radnóti Menet: Szenes Hanna, 4.8 out of 5 based on 34 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(48)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

48 Reader’s Comments

  1. Köszönet és tisztelet a szervezőknek és résztvevőknek. És külön köszönet és tisztelet azoknak a német fiataloknak, akik a saját történelmükkel való szembenézés után eljöttek ezt az utat megtenni.
    .

    Nincs borzalmasabb, mint az értelmetlenül kioltott élet!
    És az még félelmetesebb, amikor felmerül a gondolat, hogy amit tett az csodálatos és nem volt értelmetlen.
    .
    Arra , hogy egy célért valaki képes legyen az életét is feláldozni, születni kell.
    SZENES HANNA egy csodálatos, elhivatott és élettel teli fiatal lány volt, aki számára az emberek mentése fontosabb volt a saját életénél, abban a korban amit versének egy sora a legjobban jellemez
    “……Kérdőjelként lebeg az Élet……”

    .
    Szenes Hanna jogi rehabilitációjának kérdését pedig ismét fel kellene vállalni.
    Most ebben a kusza Rendszer-Vissza-Váltó időszakban, ahol a visszamenőleges jogszabály alkotás a politikai törvényhozás mindennapos részévé lett, a régi válasz nem lehet indok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (34 szavazatból)
  2. Azt gondolom, hogy az a 22 német fiatal és a 3 osztrák fiatal akik eljöttek erre az alkalomra. 1 napot utaztak ide 1 napot vissza a saját költségükön, és végig gyalogolták a Radnóti nenetet azok megértették hogy miért fontos hogy részt vállaljanak mindebben. Örülök, hogy vannak ilyen fiatalok ma a világban. Mert a magyar fiatalok ezt nem tartották fontosnak( egyetemisták HÖK )hogy szolidarítást vállaljanak Szenes Hannával, Radnóti Miklóssal. Pedig ha így halad tovább minden akkor lehetnek még Szenes Hannák Radnóti Miklósok ártatlan áldozatai egy zsarnok elnyomó rendszerének.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (38 szavazatból)
  3. Soha nem értettem meg, a britek pontosan mit is vártak a Szenes Anikó és bajtársai akciójától. Amennyit lehetett, utánaolvastam, de nem lett tisztább a dolog.
    .
    Kiképeznek pár, jó erőben lévő, nyelveket beszélő zsidó fiatalt ejtőernyősnek, ez rendben. De a feladat, amit végre kellett volna hajtaniuk az akkori náci magyarországon, messze meghaladta volna még egy századnyi, vérprofi, kőkemény veterán képességeit is.
    .
    Ugye, zsidókat kellett volna menteniük, szabotázsakciókat végrehajtani, és közben pusztítani az ellent. De ehhez a minimális feltételek sem voltak adottak, olyanok, mint logisztikai támogatás, helyismeret, hálózatépítés lehetősége, menekülő útvonalak, biztonsági házak, helyi kapcsolatok, műszaki háttér, stb.
    .
    Egy olyan környezetben, mint akkor MO volt, mindezt nekik egyedül LEHETETLEN lett volna kiépíteni, nem is beszélve arról, hogy az idő is nagyon kötötte őket.
    .
    Egyszerűen érthetetlen, miért küldték ezeket a kiképzett fiatal katonákat a biztos halálba, ahelyett, hogy bevezették volna őket egy olyan helyen, ahol eredményesen tudtak volna szabotázsakciókat végrehajtani.
    .
    Valakinél tipp?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (24 szavazatból)
  4. Szenes Hanna nalunk- nemzeti hos – akirol megemlekezunk
    minden evben.
    Fiaim es unokaim- az elso es a masodik szabre{bennszulott}
    nemzedek- minden evben olvassak verseit,halljak megzenesitett
    koltemenyet- es- talan- egy kicsit- buszkek a gyokereikre .

    Talan ez a verse- amelyet – jobban mint mast- oroksegul hagyott rank:

    “Boldog a gyufa mely elhamvadt
    Es szitja a langot
    Boldog a lang
    Mely szivek melyen lobogott
    Boldog a sziv
    Mely dicson mult ki a vilagbol
    Boldog a gyufa mely elhamvadt
    Es szitja a langot”

    A megzenesitett verse
    Keszariara{Cesaria } menten.
    Ime

    http://www.youtube.com/watch?v=PYyALXGnltQ

    Minden Holocaust emleknapon egy percre megall az elet Izraelben.
    A szirena hangjara az emberek megallnak az utakon,munkahelyeken,uzletekben,
    iskolakban, es csendben, lehajtott fejjel , emlekeznek.

    A dal szovege{ha valaki nem tud heberul}
    “Istenem,Istenem- hogy soha ne legyen vege
    A homoknak, a tengernek
    A viz csobogasanak
    Az azurkek egnek
    Az Ember imajanak”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (27 szavazatból)
  5. "tisztelhölgyeimésuraim"

    .
    .

    A joggal való visszaélés tipikus esete, hiszen egy diktatúra olyan törvényeket hoz, hozott, amelyek 1.számára praktikusak, 2.amelyet nem szégyel. Ezen az alapon rehabilitálták Ságvári kivégzőjét is és nem rehabilitálták Szenes Hannát.
    Most az éppen aktuális diktatúránk hozott a bejelentéstől számított 2(!) napon (pontosabban hétvégi phenőnapon) belül egy olyan törvényt, amely bármikor az állampolgárok ellen fordítható.
    .
    Az előzetes letartóztatás végtelenített változatáról beszélek, amely arról szól, hogy egy esetleg ártatlan – meggyanusított – embert is a végtelenségig tarthatnak bent technikai akadályozatatásra hivatkozva. Nem akarom mondani, hogy mostanában mennyi koncepciós per van folyamatban az “orbáni főügyészség” jóvoltából. És nem akarom mondani, hogy már mióta fenik a bosszú nagykését a volt miniszterelnökünkre… Aztán ebből a törvényből a végén még nehogy Lex Gyurcsány legyen !
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (27 szavazatból)
  6. Szenes Hanna Budapesten született egy arisztokrata művész családba, a család minden tagja erősen kötődött a magyar kultúrához, a magyar művészetekhez. Hanna a középiskolában kezdte megismerni zsidó gyökereit, s, hogy megismerje az ezzel kapcsolatban a lelkében végbement változásokat 1939-ben alijázott Izraelbe. Eleinte egy Mosávban, majd egy kibutzban dolgozott, nehéz mezőgazdasági munkát végzett, de nagyon boldog volt, “beleszeretett” Izraelbe, közben ulpánon tanult héberül, és egy év után már héberül is írt. 44-ben önkéntesnek jelentkezett, mert segíteni szeretett volna a mo-i zsidó honfitársainknak.
    Hanna részletes történetét már itt Izraelben ismertem meg, amit az alapszintű ulpánon minden (ismétlem minden: amerikai, francia, orosz, spanyol,…stb !!!!) bevándorlónak megtanítanak!!!! Itt Izraelben múzeuma van, és számos emlékhelye Hannának!!!! Pedig, “csak” 4 évet élhetett itt “szegény gyermek”.
    Szégyenletes, hogy Hanna története már nem általános iskolai tananyag Mo-n! Többek között ez is elárul mindent ennek a beteg magyar népnek a lelkéről! És arra hogy ilyen alávalóan bánnak az emlékével (jogi rehabilitálás), szavak sincsenek…Az “alef-bet” ulpán szóbeli vizsgaanyagként Hanna történetét választottam, Kb. félév múlva végzek a “gimel-dalet” ulpánon, ahol 10-12 oldalas értekezést kell majd írni, továbbra is Hanna történetét választom, és a jogi rehabilitásáról szóló történetet, ezt a szégyent is bele fogom írni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (36 szavazatból)
  7. Kedves Jogászka! köszönöm

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  8. Film Szenes Hannáról

    http://mozi.tudozsido.com/biztatoan-int-a-gyertyafeny-szenes-hanna/

    Blessed Is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh
    színes, angol dokumentumfilm, 86 perc, 2008

    rendező: Roberta Grossman
    zeneszerző: Todd Boekelheide
    operatőr: Dyanna Taylor
    jelmeztervező: Rona Doron
    producer: Marta Kauffman
    szereposztás: Tracy Lilienfield

    Szenes Anikó vagy Szenes Hanna (1921. június 17-1944. november 7.) azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték, és az ítéletet végre is hajtották. Korábban Magyarországon egy református lányok számára létesített magániskolába járt, mely (magasabb tandíjért cserébe) katolikus és zsidó tanulókat is felvett. Kitűnő érettségit tett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, így vándorolt ki 1939 szeptemberében Palesztinába. Naplója, versei széles körben ismertek. Az idén elkészült angol dokumentumfilm Szenes Hanna sorsának legújabb feldolgozása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (18 szavazatból)
  9. ugyanitt

    http://mozi.tudozsido.com/tag/mozifilm/

    még sok-sok film

    teljesen ingyen, legálisan, semmit nem kell csinálni, csak nézni

    ízelítő:

    Távol Afrikától, Orwell – 1984, Macskajaj, Maraton életre-halálra, Az angol beteg, Hannah és nővérei, Játszd újra Sam, Az utolsó tangó Párizsban, Állatfarm, A Napsugár Fiúk (Woodyí Allennel és Peter Falkkal), Édentől Keletre (James Dean), Casablanca, Életvonat, Fogd a pénzt és fuss! etc.

    Remélem, Laci nem fedd meg a “reklám” miatt. Semmilyen érdekem nem fűződik a fentiek megosztásához, kivéve azt az egyet, hogy a kommenttársaknak ajánljam, hátha van, akinek örömöt szerzek vele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  10. Srácok, ez a sok tanulmány meg film remek, de nincs válasz a kérdésemre, melyet első kommentemben tettem fel.
    .
    Miért küldték őket öngyilkos küldetésre, a minimális feltételek hiányának tudatában, stb?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  11. Eldrad által feszegetett kérdés ill. megválaszolása engem is érdekelne, de szerintem ezt nem megtudható. Csak kevesen tudhatják, hogy a politikai és üzleti élet színfalai milyen mocskos játékokat takarnak. Akár Hitler, akár más hatalommániás diktátor, és egyáltalán: a sárgolyóbisunk bármely tájékán bármely színezetű rendszer esetében, .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  12. noam:
    .
    - Én meg annak örülnék, ha végre készülne egy nagyszabású háborús film mondjuk, a 67- es vagy a 73- as háborúról. Olyan Ryan közlegény megmentése, Katonák voltunk, Tae Guk Gi, vagy Windtalkers- színvonalú.
    .
    Érthetetlen, miért nincs ilyen film. A zsidók brutális testi- lelki szenvedéseiről ezernyi, világszínvonalú művészi alkotás van, mind film- remekművek.
    De mikor lesz már olyan film, amelyik arról szól, hogy a zsidó már régen nem egy tárgy, amibe mindenki belerúghat kedve és elmeállapota szerint, hanem a zsidó egy harcos, amelyik, ha megtámadják, olyat üt vissza, hogy abba belerokkan az ellen?
    .
    Szerintem Szenes Anikó, és a korabeli hősök előtt sokkal jobban lehetne tisztelegni ilyen filmekkel. Nem is beszélve a későbbi államalapítók (Dayan, Bar- Lev, Laszkov, Rabin, Saron, Tal, Weizmann, Gur, Hod, stb) II. világháborús erőfeszítéseiről a mai Izrael, Szíria, Libanon területén.
    .
    Érdekes felvetés, nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (16 szavazatból)
  13. e- Vita:
    .
    - Na, látod, pont ez az agyrém, hogy semmiféle “háttérjátszma” nem mutatható ki abban az elbaltázott akcióban. Semmi nyoma, se értelme, hogy a britek valami szövevényes összeesküvés, vagy mifene miatt küldték volna őket a halálba.
    .
    Kiképeznek egy önállóan tevékenykedő harci alakulatot (pénz, idő, stb), és beküldik őket a létező legellenségesebb területre, minimális feltételek hiányának tudatában. Ahelyett, hogy bevetették volna ezt az egész társaságot mondjuk a nyugati fronton, ahol nagy szükség lett volna rájuk, és ott a feltételek is adottak voltak.
    .
    Gyanítom, ezekre a kérdésekre egy izraeli hadtörténész se tudna értelmes magyarázatot adni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  14. jogászka 2013. november 12. kedd 12:56
    .
    Az ilyen megindító sorokat olvasván szégyellem azt a magyarságomat, amely nem akar szembenézni szégyenletes múltjával, mert változatlanul buta, lusta és gyáva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (15 szavazatból)
  15. “semmiféle “háttérjátszma” nem mutatható ki ” – Eldrad! A háttérjátszma attól háttérjátszma, hogy nem mutatható ki. Bár ha akkor lett volna egy Wikileaks vagy egy Snowden (na és persze internet), akkor lehetséges, hogy kiborult volna a biliből mégis valami trutyi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  16. Eldrad
    2013. november 12. kedd
    14:30
    plusz Ben Gurion

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  17. @Eldrad
    2013. november 12. kedd
    11:12
    A brit külső elháritás, már bocsánat, nem igazán törődik az ügynökök várható élettartamával, körülményeivel: T. H. Lawrence Arábiában csak a már korábban megszerzett ismereteire hagyatkozhatott, a fellázitott örményeket cserbenhagyták, mikor a törökök felismervén az árulást, megbüntették a hűtlen állampolgárokat, Sikorski, mikor terhessé vált, megszabadultak tőle, Gabčík és Kubiš biztonsága semmit sem számitott nekik a Hóhér megölés közben, vmely Párizsban ledobott indiai tanitónőt sem mentették ki, stb. Az IRA elleni akció során egy beépitett épp csak megfutott, és az irek már felismerték volna – a brit titkosszolgálat visszaküldte volna, ahol már lebukott. Ezek fikarcnyit sem törődnek az embereikkel, és a valóságban az amerikaiak sem. Ryan közlegény úgy dögölhet meg, ahogy a sors adja neki – ez a valóság.
    Jóhiszeműségnek itt nincs helye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  18. e- vita:
    .
    - Snowdent, ezt a retardált hülyegyereket le kellett volna vadászni, és felkötni.
    .
    Vannak olyan dolgok, melyek nem tartoznak a “közvéleményre”, nem véletlenül. És nem csak azért, mert az átlagember úgysem tud ilyen információkkal mit kezdeni, hanem azért is, mert ezzel katonák, ügynökök tízezreit kockáztatta ez a kretén – olyan emberekét, akik sokszor a civilizáció fennmaradásáért harcolnak – helyette, meg a többi szélsőliberális, nőhiányos, siker- és tekintélyéhes, stb. féleszű helyett is.
    .
    Egyébként, az hogy valaki nagy mennyiségű minősített információt tesz közzé, abból nem következik, hogy akkor mindenki megtud mindent, frászt. Csak az anarchiát növeli, semmi többet.
    .
    Az ilyen fajta tömeges nyilvánosságra hozatal egyáltalán nem von maga után valamiféle igazságosabb, és/ vagy felvilágosultabb társadalmat.
    .
    A “háttérjátszmáról”:
    .
    - Aktuális titkos világot nem szabad, és nem is nagyon lehet leleplezni, egy- két defekttől leszámítva. De amiről beszéltünk, ez már régmúlt, történelem, gyakorlatilag mindent tudunk már arról a korszakról. És nem hogy nincs semmi értelme ennek a Szenes Anikó és társai- feláldozásának, de semmi, s világon semmi jele nincs annak, hogy ez valami “összeesküvés” lett volna. Ki ellen, mi ellen, kik, stb? Saját, sok pénzen kiképzett katonáik ellen? Ne már!
    .
    Sehol semmi.
    .
    Még valami az ilyen snowden- féle eszelősökről:
    .
    - Tudjátok, mit? Jót tett vele, hogy megtette, de nem abban az értelemben, ahogy azt most a 99 % gondolná.
    .
    Hanem azért, mert így az elhárítás még szorosabb lesz, még figyelmesebb, és igen, még kegyetlenebb. Még kevesebb hiba lesz.
    .
    Ez pedig jó dolog, főleg, ha olyan ellenséggel állunk szemben, mint a globális iszlámnáci terror, és ezek közvetett vagy közvetlen támogatói – oroszok, szélsőbalosok, neonácik, és egyéb hulladékok. Több, mint kétmilliárd zemberről és vezéreikről beszélünk, ugyebár.
    .
    Az meg jó sok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (16 szavazatból)
  19. Noam:
    .
    - Az öreg Ben Gurion, naná. De igyekeztem olyanokat felsorolni, akik kimondottan frontharcosok, kommandósok voltak. Az Öreg a későbbi Izrael civil hátterét építette ki, úgymint államgépezet, közigazgatás, stb. Ő nem volt katona, persze ettől az érdemei nem kevesebbek.
    .
    Csak más jellegűek.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  20. Antal:
    .
    - Nem teljesen így van, de még ha így is lenne, ennek az egész Szenes Anikó és társai értelmetlen feláldozása- ügynek akkor sincs a világon semmi értelme.
    .
    Ha a brit, pláne az amerikai elhárítás, és katonai gépezet ilyen lenne, és/ vagy ilyen lett volna korábban, akkor Britanniát a Zusákokkal együtt rég szétszedték volna az ellenségei. Ha meg mostanában lenne ilyen, akkor mindkét ország, de még Európa fele is már lángokban állna az iszlámnácik miatt.
    .
    Nagyon speciális esetek előfordulhattak, amikor látszólag olyasmi történt, amiket írtál, de azoknak nagyon komoly oka kellett, hogy legyen. Én az izraeli elhárító szervek munkáját ismerem jobban, és ott – alaposan feltételezhetően – voltak hasonló dolgok, bár nagyon ritkán. Namost, semmi okom feltételezni, hogy a többi euro -atlanti nagyhatalom titkosszolgálatai másképp működnének.
    .
    És ez nem valamiféle jóhiszeműség kérdése, hanem adott körülményeké.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (12 szavazatból)
  21. Jogaszka!
    ברוכים הבאים!
    Aldottak az erkezok !
    Sok siikert a begyokerezeshez !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  22. “היא רצתה להבין את הקשר הזה ולכן עלתה לארץ”

    noam2, pontosan tudjuk, hogy Izrael állam mikor alakult meg hivatalosan, és alakulhatott meg egyáltalán!!! Köszönöm a kijavítást… (hogy “Palesztinába vándorolt ki”, igazán lenyűgöző volt ezt olvasni, hát itt ezzel az írással nem igazán lennél népszerű)…

    Oldster, legszívesebben eltitkolnám a magyar gyökereimet, de már nem lehet, mert valószínű megmarad az akcentusom…és köszönöm!

    Izraeli, nagyon köszönöm, és mindent megteszek, én is beleszerettem Izraelbe, Szenes Hanna igazi HAZÁJÁBA, a HAZÁNKBA! Egészséget és boldogságot kívánok Neked és a családodnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (15 szavazatból)
  23. Kedves Eldrad, azt hiszem, ön a bizalom diskurzusában (erre mondom, hogy jóhiszeműen) szeretné vizsgálni a szolgálatok működését: egy fideizmus, hogy “úgyis ott vannak mögöttem”, “úgyis felszednek, ha kész a küldetés”, hogy “mindent az ellenőrzésük alatt tartanak”, tehát sima séta az egész… és persze hogy “érek nekik annyit, hogyne hagyjanak ott”… A legszebb lányok meg csak rám várnak, a fagylalt ingyen van, és a lakásban nem kell takaritani, mert öntisztuló, sőt, a hűtőben magától jelenik meg a mindennapi pizza…
    And take it for granted.
    How about “NO”?
    Az én diskurzusom a család és az állam közti különbségtevéssel kezdődik, mint Rousseaunál: akinek “érsz annyit”, az az apuci meg anyuci. (Érzelmi kötődés.)
    A hivatalnok bácsinak egy sorszám az állampolgár, a tiszturamnak pedig egy újabb egyszerhasználatos eszköz – menj, okozz annyi kárt, amennyit tudsz, és ha szerencséd van, még vissza is jössz. (Pragmatikus hozzáállás.)
    De ha lebuksz, a te bajod. Van másik – munkanélküli a vállalkozónak, bőrnyakú a tiszturamnak, a titkosszolgának pedig egy újabb sakkbantartott, ált. zsarolással beszervezett balek, akiért nem kár. (Vagy talán a puszta egzisztenciális zsarolás kevés lenne, hogy ügynököt vagy bokorugrót képezzen? Ó, dehogy!) Amikor valaki a zsoldért támogatásról biztositja a libiai siitákat, hogy a népjóléti Dzsamahiria ellen közönséges haramiákként törjenek rá saját népükre, és a csoportos erőszak alexdelargei játékával szórakoztassák magukat az öldöklések közepette, az illető inkább a büntetéstől fél, semmint bizna abban, hogy jót tesz egy addig élhető ország véres, vallási fanatikusok dúlta pokollá változtatásával. A sniper élvezi a szabad gyilkolást, ahol a kecskepásztorgyerek hirtelen véreshónaljú terrorista és “iszlámnáci” (????) de ha nem tenné, akkor is a függelemsértési eljárástól tartana csak. Az agent azért megy bűnözőkkel haverkodni, mert a putyini kivégzés kémkedésért még mindig kevésbé ijesztő számára, mint az amerikai eljárás a visszarettent ügynökkel szemben. (Miért?)
    Nem fogadható el az az érv, hogy “csak különleges esetben” hagynák cserben a katonát: a háború eleve különleges eset. A történések kiszámithatatlanok, a szituációk változnak, a lojalitások pedig a büntetés közelségétől vagy távolságától függően elillanhatnak. Semmi sem biztonságos, és semmit sem tarthat maradéktalanul kézben a nagy Moloch, a véren élő földi istenség, a Pentagon sem. (Ha bombákat telepitenének az ügynökök testébe, 7/24 lehallgatnák őket, és bármikor felrobbanthatnák, akkor maximalizálhatnák az engedelmességet, akkor aztán jöhetne a Ryan-film, mint “realisztikum”!) Nem uralhatnak mindent, csak a katonát.
    Mellesleg, ha úgy tartja, biztonságos küldetésre küldik a katonát, mert már uralva van a szituáció – akkor már felesleges a küldetés! Hisz ahol már uralnak mindent, ott már egy foglalás történt, és szépen át is kutattak mindent! És megtaláltak mindent, és Washingtonba szállitottak mindent. Ahol tehát ellenőrzött a küldetés, ott már okafogyott is. Paradox a “biztonságos küldetés”.
    Izraelt illetően bizonyosan nem túloz, ha iszlám fenyegetettségről ir, de a világ többi részén ez a fenyegetettség eléri a “Darth Vader leszáll-e a garázsomon?” kérdés valószerűségét. Ezért a világ legtöbb részén az erőszakos elháritáserősités inkább afféle demagóg játék, “CNN-puccskisérlet Orbán Adolf ellen”. (Nem csoda, ha a legtöbb titkosszolga becsavarodik. Értsd: paranoiássá válik.)
    A bizalom diskurzusát ezért megalapozatlannak tartom a titkosszolgálatokkal szemben: ami velük szemben az egyén felől jön, az Szabó Lőrinc dolga, “Semmiért egészen”. Azonban Rousseau, Diderot sugalmazására talán, kifejti: a társadalmi szerződés során az egyén biztonsága fejében, amit élvezhet, elidegeniti szabadságát, és a közösségre bizza azt. Az uralmi szerződésben viszont az uralkodó fél minden jogot elidegenit, mig maga mindet élvezi, és az alávetettnek mindössze kötelességei maradnak. A katonai-titkosügynöki tevékenység alapja a szervezettel szembeni alávetettség.
    Ha Izrael legyőzi kemény munkával a Heszbollahot, és végre biztonságban élhetnek majd (ennek szurkol minden jóindulatú ember, hogy sikerüljön) az sem a szólamszerű “hazafias lelkesedés” dolognak tudható majd be, hanem annak, hogy az ügynökök kemény munkára voltak utasitva. (!)
    Ám a siker ezen záloga továbbra sem a rendszer iránti bizalom, és akként nem is tárgyalható.
    Macchiavelli, Basta és Mandeville tanulságán elmondható, hogy az állami, katonai, és üzleti élet nem tematizálható morális tárgyalásmódban, mert ezen területeken csak a hatékonyság vagy a kudarc a kérdés. És a siker pragmatikus faktum, nem morális kérdés. Ahogyan a gereblyézésről szóló tudást úszás közben nem kamatoztathatjuk, ugyanúgy más polcra valóak az etika és a politikai-üzleti szféra kérdései.
    Azt hiszem, ilyen okból beszéltünk el egymás mellett: mert én megteszem ezt a szétválasztást, mint Habermas is. Különben nekem is egy fideizmusba kellene bonyolódnom, ami, mint látható, megválaszolhatatlan, anti-occam módszerekre szoruló válaszokat hozó kérdésekhez vezetne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (9 szavazatból)
  24. jogászka
    2013. november 12. kedd
    17:48

    nem írtam semmit
    bekopiztam ami a nicknevem alatt van
    (illetve Ben Guriont említettem valahányadik “megszólalásomban”)

    szóval, ez nem stimmel:
    „noam2, pontosan tudjuk, hogy Izrael állam mikor alakult meg hivatalosan, és alakulhatott meg egyáltalán!!! Köszönöm a kijavítást… (hogy “Palesztinába vándorolt ki”, igazán lenyűgöző volt ezt olvasni, hát itt ezzel az írással nem igazán lennél népszerű)…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  25. Mínuszoló,…egyáltalán nem zavar a mínuszolás, amennyiben személyesen nekem, és nem Szenes Hanna emlékének szól(t)…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (13 szavazatból)
  26. noam2 18:19

    ne haragudj, de nem igazán érdekel, hogy honnan és mit kopizol be, figyelmetlenül vagy gonoszságból, legközelebb valami újnyilas fórumot használsz? … jó ez túlzás… Te érted, felfogod, hogy mit kopiztál be? … Segítek ezt: Szenes Hanna “Palesztinába vándorolt ki”…, figyelj jól: nem érdekel az, hogy akkor jogilag, közigazgatásilag ez a 2000 évig megszállt és elrabolt terület, ahova Hanna hazajött mi volt…mert ma már EREC ISRAEL, MEDINÁT ISRAEL! Ez a zsidó nép hazája, ahogy lélekben mindig az volt és most már a valóságban is az lesz. Erről ennyit. Shalom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  27. Ma , egy patkány betelefonált valahonnan Kolozsvárról a Bolgárgyurka műsorába és le csürhézte a Horthy-szobor ellen tüntető felháborodott embereket.
    Valamint fél órán át összevissza hazudozott arról a korszakról a Bolgár meg tűrte.
    Én nem.
    Áramtalanítottam a készüléket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  28. Eldrad:
    Nyugi.
    Snowdennek , az idiótának meg annak számlálva a napjai.
    ( Már most az angolok is bejelentették rá az igényüket.)
    AMERIKA nem felejt….remélem.
    ( Csakúgy mint patkány-Láden esetében.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  29. Izraelinek:
    Éli-Élí se lo jigamér leolám:
    Háchol vehájám
    Risrus sel hámájim
    Berák hásámájim
    Tfilát hádám.
    תפילת האדם
    Áldott legyen חנה סנש emléke.
    Szent nevét leírni sem szabad más nyelven.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  30. Geyza,most kérj bocsánatot a patkányoktól!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  31. Jó.
    Mégmajd virágot is viszek nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  32. Az egy szégyen,hogy arra hivatkoznak, az akkori törvények szerint jogszerű volt,amit Szenes Hannával műveltek.Akkor a mai Mo. jogfolytonosan a Horthy Mo. utóda?A jogszerűségre hivatkozva mentették fel a Ságvári Endrét lelövő és kivégzett csendőrt is.A Ságvári utcákat meg az új törvény alapján- mint önkényuralmi jelkép-keresztelik át Szent-Istvánná és egyebekké.Tényleg mindenki hülye a jobboldalon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  33. @Geyza Drágabolgárúr már régóta hallgathatatlan. Csak nekem jutott eszembe,hogy összefüggés lehet azok között,hogy Kunczét kitették és hosszú évek után a médiahatóság szerződést köt a Klubbal?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  34. jogászka
    2013. november 12. kedd
    19:02
    innen kopiztam be

    nézz már itt körül, mielőtt ostobaságokat beszélsz

    (nem kérem, hogy kérj elnézést tőlem, inkább máskor légy körültekintőbb)

    http://mozi.tudozsido.com/tag/mozifilm/

    Címlap
    Friss
    Mozi
    Tévé
    Doku
    Hírolvasó
    Tudózsidó
    Sófár
    Jewisjew
    בייה

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  35. Marlow :
    Drágabolgárúr nem hogy hallgathatatlan , de egyenesen FEL-HÁ-BO-RÍ-TÓ !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  36. noam2
    2013. november 13. szerda

    Természetesen nincs miért elnézésedet kérnem, mint ahogyan Neked sincs okod az én elnézésemet kérni, Neked Szenes Hanna emlékétől kellene elnézést kérni. Ismétlem, nem érdekel, hogy az anyagot honnan kopiztad, Itt Izraelben is MI vagyunk többségben, akik úgy gondoljuk, hogy Hanna “Erec Israelbe alijázott” és nem “Palesztinába vándorolt ki”, de ha egyedül is lennék ezzel a véleményemmel (ami persze nevetséges), akkor is vállalnám…természetesen nem tartom fenn magamnak az “utolsó szó jogát”…de kérlek, hogy ezzel a tényállítással vitatkozz, a saját véleményeddel (és ne bekopizott források mögé bújva), mert én “csak” ezt vitattam és kifogásoltam… Egyébként nincsen sem Palesztina, sem pedig Palesztin nép. Júdea és Kánaán volt, most pedig Erec Israel van, Medinát Israel van és Zsidó nép van, amelyik büszkén birtokolja ezt a csodás országot és büszkén őrzi hősei, közöttük Szenes Hanna áldott emlékét. Szerintem ennyit erről a témáról. Shalom!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  37. Úgy érzem, ma mindannyian egy kicsit Szenes Hannák vagyunk.
    Aki tesz a 2010 óta Magyarországon fent álló diktatúra és elnyomás ellen, szóban, írásban, akármivel, akármilyen fórumon, az Magyarország szabadságáért teszi.
    Jómagam nem vagyok semmilyen vallású sem, csak egy Ember, aki nem csak várja, de a tőle telhető minden eszközzel harcol ennek antihumán és illegitim narancsrezsimnek a bukásáért.
    Annak, ami a 30-as, 40-es években megtörtént, soha, de soha nem szabad újra megtörténnie, semmilyen formában sem !
    Akik ma ennek az orbáni rendszernek a mozgatói, aktív részvevői, cimborái és bármilyen szinten is haszonélvezői, cinikusan és vigyorogva taposnak el másokat, miközben kacagnak mások nyomorán, tragédiáján: az ilyenek nem érdemelnek kegyelmet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  38. Mongyon már valaki nekem egy azaz 1 darab palesztin királyt !!
    Merhogy azt ugatják a borultagyúak hogy ott ősi királyságuk volt nekik.
    ( Nem a megborultaknak hanem a filiszteusoknak )
    De ha kérhetném akkor kapásból mondja és ne azután hogy átnyálazta a nácirádiók meg oldalak vastagtaknyát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  39. Jogászka! Milyen jó, hogy mi, zsidók is ilyen nagyon különbözők vagyunk. Az egyik csak szajkózza ugyanazt, egyáltalán nem érdekli semmi, csak a saját mondandója, a másikat érdeklik a dolgok. Ez van. Ha neked nem felel meg az a leírás, amit – talán mégis vetettél rá egy fennkölt pillantást – egy meglehetősen zsidó oldalról másoltam be nagy örömömben, hogy a filmet megoszthatom nálad kevésbé begyepesedett társaimmal, írd le újra és újra, mi újság nálatok, ott, ahol lassan az utolsó nagybátyám is eltávozik az élők sorából, de persze azért élnek remek rokonaim, barátaim, ismerősem. Csá. Inkább velem kötözködj, nekem oszd az észt, mint valami nácinak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  40. Eldrad es E-vita,
    Ahogy en tudom, Hanna kuldetese a jugoszlaviai partizanok melletti osszekoto radios munka volt. Magyarorszag 1944 Marcius 19-i nemet megszallasa hirere Hanna dontese volt, hogy az uj helyzetben a magyar nemzeti ellenallasban tegye magat hasznossa. Reszben a sajat naivitasa aldozata lett, mert nem tudta, hogy a buszke es szabadsagszereto magyarok helyenkent viragesovel fogadtak a naci tankokat, es karlenditessel udvozoltek a bemasirozo nemet egysegeket. Azt gondolta, Magyarorszagrol, amit DeGaulle kesobb Franciaorszagrol hazudott: az egesz orszag ellenallt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  41. Tibor:
    .
    - Nem tudom, mivel úgy tűnik, nem volt még a feladatkörük sem pontosan meghatározva.
    .
    De bármi is lett volna az, eleve kudarcra voltak ítélve, ebben a kommentemben leírtam, miért: “Eldrad 2013. november 12. kedd 11:12″.
    .
    Semmi, egyszerűen semmi nem volt adott nem hogy az akció sikeréhez, de még ahhoz sem , hogy ne kapják el őket egyből.
    .
    És ezt semmi nem magyarázza meg, hogy lehet. Egy olyan anyagot nem láttam még, ami világosan elmagyarázná, miért küldték őket a biztos halálba, ahelyett, hogy pl. bevetették volna őket a nyugati fronton, pár veterán kommandós társaságában – ahol nagy szükség lett volna erre a csapatra.
    .
    A féleszű degaulle- t meg hagyjuk, az a majom volt szerintem a VH utáni Franciaország egyik legkártékonyabb vezéralakja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  42. Eldrad, megegyszer: tudtommal Hanna es csoportja kuldetesenek celja Jugoszlavia volt, nem Magyarorszag. Akkor mar a jugoszlav partizanok a nacikat hatalmas teruletekrol kiszoritottak, es regularis militaris egysegekben folytattak a nacik ellen a felszabadito haborut. Hanna es csoportja viszonylagos biztonsagot elveztek ott mint Brit osszekotok. A magyarorszagi akcio Hanna szemelyes kezdemenyezese volt. A Horthy-proklamacio utan, a nemet bevonulas elso napjaiban a szovetsegesek sem voltak tajekozottak, hogy a magyar esemenyek milyen fordulatot vehetnek. Hanna a sajatos optimizmusaval es idealizmusaval ugy gondolhatta, a magyarok nemzeti ellenallassal valaszolnak a naci agressziora. Sajnos tevedett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. Ha ez így van, az megmagyarázna pár dolgot… viszont, egy ejtőernyős esetében, aki ellenséges területen hajt végre ilyen műveleteket, nincs olyan, hogy “saját akció”, mert hogy ő “idealista”. Meg hogy erről nem egyeztet a parancsnoksággal (akik amúgy sem engedélyezték volna ezt a “különakciót”).
    .
    Rejtélyes ez, akárhogy is van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  44. noam2,
    Egyáltalán nem szerettem volna Veled kötözködni, és legalább megtudtam, hogy Te is zsidó vagy, ezért szívből örülök, hogy örömödben osztottad meg a linket…:-)…és meg is könnyebbültem…:-)…nem szeretném osztani az észt, sem neked, sem másoknak, egyszerűen csak a kedves tapasztalataimat szeretném megosztani…tudod egy óriási ajándékot “kaptam” az élettől, Izraeltől, napi 10 órában tanulhatom héberül(!) nagyon vallásos, és kevésbé vallásos, cionista és pacifista csodálatos tanároktól, barátoktól (köztük olyantól is aki szinte az összes háborút végigharcolta katonatisztként) részletesen Izrael, a zsidó nép történetét, történelmét, ismerhetem meg közelről, személyesen az érzéseiket, véleményeiket, az életüket…elsősorban Hanna miatt, másodsorban miattuk, és csak harmadsorban magam miatt “szálltam” Veled vitába, hidd el, ha átmentél volna ezeken a tapasztalatokon egyetértenél velem…szerintem ne “bántsuk tovább egymást” … és remélem, hogy lesz alkalmam egyszer meggyőzni Téged…:-) ….לשנה הבאה בירושלים

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  45. jogászka!
    (a többiektől pedig elnézést a sok-sok off-ért)
    Engem nem kell semmiről meggyőznöd. Bár, ha van ilyen ingerenciád, tedd meg. Igyekszem nyitott lenni. Ha akarod, ebben a pillanatban elfogadom az összes állításodat, érvedet. Egy valamire hívom fel újból (sokadszor) a figyelmed. Arra, hogy ahonnan kopiztam a szöveget, az a „mi honlapunk”. Amennyiben – jogos – kifogásod van az ottani megfogalmazással kapcsolatban, nosza, írj nekik. Amúgy pedig (hibás) ismertető nélkül Neked is szívből ajánlok onnan sok filmet. (Sajna héberül nem tudok, meg kell várnom, amíg a lányom hazaér, majd ő lefordítja. Vagy elküldöm a fiamnak, ő külföldön él, egyebek között héberül, jiddisül, arabul tanult,most végzi a második egyetemét.) Minden jót. (Azért a nicknevemből sejthetted, hogy nem tartott a pap a keresztvíz alá.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  46. ANIKÓ Szenes Hanna emlékére
    Hannah Senesh
    Legközelebbi vetítés 2013.11.14 19:22
    https://www.mymangoo.com/show/104
    Dokumentumfilm

    Vetítési hossz 69 perc

    Hordozó: Beta SP

    Író: Dénes Gábor
    Zene: Róth Péter
    Vágó: Ausch István , Mona Péter
    Szakértő: Hila Zelmer
    Operatőr: Dénes Gábor
    Rendező: Dénes Gábor
    Gyártó: DEGA FILM STÚDIÓ
    Gyártási év: 1994 – 1999

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  47. http://nepszava.com/2011/11/velemeny/kertesz-akos-amilyet-megerdemel.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. @szürkegér: Kertész Ákos mindig aktuális. És egyre aktuálisabb lesz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Kezdet és vég 2014. május 19. hétfő | AN

Gyarmati Fanni emlékére 2014. február 16. vasárnap | AN

Iványi Gábornál jártunk 2013. november 16. szombat | Kohányi Társaság

Oldberg: Üzenetek a Radnóti Menetnek 2013. november 9. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos