Ronai and Ronai
AMERIKAI

Véget ért a chicagói pedagógussztrájk 2012. szeptember 20. csütörtök 0:24 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Véget ért a chicagói pedagógussztrájk
Chicago – Visszatérhetett mintegy 350 ezer gyerek szerdán a chicagói óvodákba, általános és középiskolákba, mivel több mint egy hét után kompromisszummal ért véget a Szeles Város pedagógusainak munkabeszüntetése.
.
A 29 ezer sztrájkoló pedagógus képviselői kedden megszavazták, hogy elfogadják a Rahm Emanuel polgármester által előterjesztett új, három évre szóló, kompromisszumos szerződésjavaslatot. Ennek alapján a tanárok az elkövetkező négy év folyamán 17,6 százalékos béremelést kapnak. A pedagógusok munkájának értékelésére olyan új rendszert hoznak létre, amely részben a diákoknak a szabványteszteken elért eredményein alapul.
.
A közszférában alkalmazott chicagói pedagógusok – juttatások nélkül – átlagosan évi 76 ezer dollárt (csaknem 17 millió forintot) kerestek a sztrájk előtt. Ezzel a munkáltatók szerint a város tanárai az Egyesült Államok legjobban fizetett pedagógusai. A tanárok szakszervezete szerint a chicagóiak országos viszonylatban a második helyen állnak a New York-iak mögött.
.
A chicagói pedagógusok újfajta értékelésének bevezetése Emanuel polgármester fő követelése volt, mert komoly kifogások merültek fel a város iskoláinak oktatási színvonalával kapcsolatban, és a középiskolát eredményesen befejező diákok aránya elmarad az országos átlagtól. A szakszervezeteknek sikerült elhárítaniuk Emanuelnek azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok bérezését közvetlenül az oktatás eredményességéhez kössék.
.
A chicagói iskolákban már 25 éve nem sztrájkoltak.  A város iskolakerülete a harmadik legnagyobb az Egyesült Államokban, a New York-i és a Los Angeles-i után. Az Illinois állambeli nagyváros vezetősége a sztrájk hét napja alatt mintegy 150 központot üzemeltetett, amelyben vigyáztak a gyerekekre, a szülők nagy része azonban más megoldást keresett.
.
A pedagógusok munkabeszüntetése a választások előtt alig két hónappal kellemetlen helyzetbe hozta Barack Obama elnököt, aki kampánybeszédeiben az oktatás fontosságát szokta hangsúlyozni, és aki korábban Illinois állam szenátora volt, előtte pedig jogot oktatott és a közösségi érdekképviselet szervezője volt Chichagóban.
.
Chicago polgármestere tavaly február óta Rahm Emanuel, aki a Fehér Ház kabinetfőnöke volt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Véget ért a chicagói pedagógussztrájk, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Ez a fizetési szint az itthoni pedagógusoknak az álmok világa. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Úgy van, álmok világa! Ez akár bruttó, akár nettó fizetés, mindenképpen elérhetetlen fizetési szint egy tanár részére Mo-n.
    Már ennek a feléből tisztességesen meg lehetne élni nálunk.
    Gratulálok nekik!
    Elgondolkodom azon, hogy ez a jövedelem a sztrájk előtti keresetük, meg a 2. helyezésükön országos viszonylatban. Chicagoban biztos nem olcsó az élet, máshol akár jelentősen rosszabb lehet a kereset. Ettől függetlenül azt hiszem, szívesen lennék tanár odaát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Sztrájkolnak a tanárok Chicagóban 2012. szeptember 11. kedd | AN

Mi baja ifjabb Jesse Jacksonnak? 2012. július 10. kedd | AN

Orbán mégis menni Amerika 2012. május 1. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos