Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Vészbiztosíték 2012. August 1. Wednesday 15:27

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Vészbiztosíték

- Öt percet adok magának, hogy megoldja ezt a dolgot. Szedje a lábát, menni fog – mondta a fiatal százados, elővette tárcáját az árokparton és sodorni kezdte a cigarettát. És a szavazóurna, katonai felügyelet mellett (akkor még olyan is volt), öt percen belül előkerült a kukoricásból. A bohózatba illő jelenet a magyar demokratikus eljárásmód klasszikus korszakából, a ’30-as évekből származik. A „követállítások korából”, a jeles esetben Tarpa község (Tiszahát) környékéről, ahol a kor neves politikusa, a később mártírhalált halt Bajcsy-Zsililnszki Endre próbálta követté választatni magát, mindhiába. Erőteljes kormánypárti nyomás mellett elbukott Bethlenék jelöltje, Konkoly méltóságos úr ellen.  Vészbiztosíték akkor is volt már bőven. Rögtön ott a klasszikus bethleni demokrácia magyarázat, mely szerint a magyarnak azért nem szokása az általános és titkos szavazati jog, azért kell a jegyző előtt, jól hallhatóan és érthetően bemondani jelöltje nevét, mert a magyar néplélek természetes nyíltágával, a  paraszti egyenesség morális kötelmével összeegyeztethetetlen a sunnyogó fülkeszavazás.

Azóta túlestünk egy s máson, kékcédulás szavazáson, a legendás Hazafias Népfront (HNF) 99 ,9 százalékos diadalmain, kopi-cédula manipulációkon, „oszt jó napotokon”. De ami most következik, a régi szép időket idézi. A magyar néplélekről ezúttal kiviláglik, hogy nem sajátja a demokratikus tökölés. A bizonytalankodás, a hezitálás, hogy szép időnk lesz anyukám, rossz idő lesz, megyünk-e a telekre, vagy beugrunk előtte szavazni? Orbán miniszterelnök futó ötlete szerint, aki 2014-ben élni kíván aktív választói jogával, regisztráltatnia kell magát, vagy előzetesen „fel kell iratkoznia” a tanácsban, vagy mit is mondok, az önkormányzaton. A lépés csak első pillantásra értelmetlen. Nagyon is tudja Viktorunk, mit és miért cselekszik. Ezerszer átgondolta, elemezte a különösen éles 2002-es versenyt.

A Fidesz ott, mint mondják, az utolsó percig kiváró, bizonytalan szavazók miatt vesztett. Ez többet nem fog megtörténni.  Mert  ez a fajta szavazó különös anyagból van gyúrva. Nemcsak bizonytalan. Amit legfőképp utál, az erőszakosság, a lelki agresszió, a félelem, a privát szféra politikai elfoglalása.  Az effélék szívesen szavaznak nem túl dinamikus, tétova,  „nyugis pasasokra”. Orbánunk sajnos nem éppen ilyen. A langyosakat pedig kiköpi az Úr szája.

Ahogy most is. 1947-ben, a „fordulat éve” előtt a SZEB (Szövetséges Ellenőrző Bizottság) nyomatékos kívánsága szerint 300 ezer magyar szavazót töröltek a választói névjegyzékből. Vélt vagy valódi „reakciósokat”, a régi rend kreatúráit, gyanítható antikommunista szavazókat. A kék cédula mellett ez volt a baloldal „győzelmének” záloga.  Nincs új a nap alatt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 18 szavazatból)
Buják Attila: Vészbiztosíték, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Helyesen: Bajcsy-Zsilinszky Endre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Kedves Buják ur, jo a cikke mint mindig.
    Sajnos minden szava igaz.
    orbán viktor köztörvényes elkövetö kapaszkodik a tronba.
    Nyilván ha veszit, börtönben a helye.
    Ennek tudatában ha kell beáldozza az országot is.
    De a koronát nem adja másnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  3. Jusef
    Jó is lenne, ha a cikk “minden szava” igaz lenne. De ha a helyi önkormányzatokra kellene csak besétáltatni a népet, az túl egyszerű lenne. Ezért a tervek szerint a járási okmányirodákban kell majd feliratkozni előre megkért időpontokban, ami felér egy műveltségi és vagyoni cenzussal. A segélyen élőknek nem futja majd oda közlekedésre és nem is igazán fognak interneten időpontot foglalni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Egyébként még ha hónapokat is adnak erre: kiszámolta már valaki, hogy a 8 millió választópolgárnak hány ügyintéző hány órában tudná elvégezni a feliratkozását? Mert hogy a kapacitást ennyire kell biztosítani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. És külföldön élők hogy “iratkoznak fel”? Brazília pl. elég nagy ország ahhoz, hogy kétszer megtegye az utat a nagykövetségig. Vagy ott elég lesz telefonon bejelentkezni. Aztán meg levélben szavazni? Még megérjük, hogy 8 millió honfitársunk él a határainkon kívül, mert ennyi (talán narancssárga) levél érkezik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos