Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vizsgálja az ombudsman a devecseri és a ceglédi eseményeket 2012. augusztus 24. péntek 17:05 | AN Forrás: The Economist/MTI

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Vizsgálja az ombudsman a devecseri és a ceglédi eseményeket
Budapest – Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja a szélsőjobboldal devecseri demonstrációjával kapcsolatos rendőri intézkedéseket, valamint figyelemmel kíséri a ceglédi eseményekkel összefüggésben indított rendőri vizsgálatot is – közölte Szabó Máté hivatala pénteken. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának KDNP-s elnöke viszont nem tartja indokoltnak, hogy szocialista kezdeményezésre összehívja a testület rendkívüli ülését a ceglédi konfliktussal összefüggésben. Az Economist a devecseri hungarista terrorról közöl tényfeltáró cikket.
.
Szabó Máté közleménye szerint az elmúlt hónapban több olyan esemény is történt, amely azt mutatja: a fokozott védelem és az egyenlő méltóság elve melletti állami kiállásnak kiemelt a jelentősége. Emlékeztet: augusztus 5-én Devecseren egy parlamenti párt és több nemzeti radikális szervezet közös demonstrációt tartott. A híradások szerint a menet a település romák lakta részein is átvonult, eközben ketten megsérültek.
.
Mivel nem zárható ki, hogy több alapvető joggal összefüggő sérelem történt, az ügyben az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot – olvasható.
.
A továbbiakban felidézik, hogy a devecseri demonstrációt követően Cegléden alakult ki konfliktus a településre érkező, ott „állomásozó” egyenruhás szervezetek és a helyi roma lakosság között. Kitérnek arra, hogy az ügyben az országos rendőrfőkapitány átfogó tényfeltáró vizsgálatot kezdeményezett, amelynek lezárása tíz napon belül várható. Szabó Máté figyelemmel kíséri a vizsgálatot, és annak eredményétől függően dönt az esetleges további ombudsmani intézkedésekről – olvasható a közleményben.
.
Cegléden múlt vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől. A Pest megyei város utcáiban összegyűltek akkor azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott – szerintük romák által elkövetett – lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este „rendfenntartó sétára” indultak a Kékkő utca térségében, amikor mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 „járőrözőre”.
.
Roma szervezetek ugyanakkor állásfoglalást tettek közzé, eszerint a ceglédi cigány családok egy része félelmében rokonaihoz menekült. A szervezetek határozott fellépésre szólították föl az állami vezetőket és a rendőrséget, a cigányokat pedig arra kérték, hogy „minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak”.
.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek azt mondta: Hatala József országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban annak megállapítására, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás.
.
A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott provokációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között. Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke csütörtökön közölte, lakossági fórumon jelenti be a Jobbik és a devecseri önkormányzat, hogy milyen elképzelési vannak a „cigány-magyar konfliktus” rendezésére.
.
You are going to die here (Itt halsz meg) címmel közölt fényképes riportot a devecseri eseményekről a brit Economist, amely az elmúlt két évben rendszeresen foglalkozott a jogállam lebontásával és az Orbán-kormány különféle visszásságaival. Az Economist megfogalmazása szerint „auguszus 5-én Devecsert, egy nyugat-magyarországi falut, neonácik árasztották el”. A cikk megemlíti, hogy a falu két évvel ezelőtt a vörösiszap-katasztrófának is áldozatul esett.
.
Az Economist beszámol az általa szélsőjobboldalinak nevezett Jobbik és az angolra Outlaw Army (Törvényen kívüliek hadserege) néven említett Betyársereg jelenlétéről, valamint arról, hogy Toldi Tamás, Devecser fideszes polgármestere azt állította, nem volt képes meggátolni a felvonulást, amiről neki azt mondták, békemenet lesz. A brit lap szerint Toldi azt állította, „igazán mérges” lett a náci beszédek hallatán, de nem lett volna bölcs dolog a részéről, ha megpróbál a menettel szembeszállni, mert a rendőrség nem kívánt hatalmával élni – nem voltak ugyanis sem kiképezve, sem felszerelve arra, hogy neonácik dühödt hordájával felvegyék a harcot.
.
A jelek szerint az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága sem tartja a történteket hatáskörébe tartozónak, akár Devecserről, akár Ceglédről van szó. Lukács Tamás (KDNP) pénteken az MSZP-s Lendvai Ildikó javaslatára reagálva azt mondta: a bizottságnak valóban foglalkoznia kell a ceglédi esettel, ahogy más hasonló konfliktusokkal is, ám ezt megfelelő előkészítettség mellett kell megtennie.
.
Szerinte ha előkészítés nélkül ülésezik a testület, „az shownak jó, de másnak nem”. Úgy vélte: meg kell várni a Belügyminisztérium jelentését a rendőri intézkedések elmaradása tekintetében, valamint tanulmányozni kell az állami erőszakmonopólium védelméről szóló jogszabályokat, amelyek rögzítik, milyen tevékenységeket láthatnak el egyesületek. Ugyancsak vizsgálni kell az Alkotmánybíróság gyűlöletkeltést érintő döntéseit, valamint azt a bírósági határozatot, amely engedélyezte a Magyar Nemzeti Gárdának, hogy a Hősök terén tartsa meg avató ünnepségét március 15-én – tette hozzá.
.
„Jó reggelt kívánok!”, mondta Lukács Tamás azzal kapcsolatban, hogy Lendvai Ildikó öt nappal a ceglédi események után sürgeti a rendkívüli bizottsági ülést és vitatta, mi értelme lenne a sürgősségnek. A bizottsági elnök választ vár az ellenzéki politikustól arra, miért nem házszabályszerűen jár el a testület összehívása tekintetében, jelezve: nem kapta meg a képviselő nyílt levelét, így annak pontos tartalmát nem is ismeri.
.
Lendvai szerint „az elmúlt napok ceglédi eseményei világossá tették, szervezett provokáció készül annak érdekében, hogy a helyi konfliktusok erőszakba csapjanak át”. Pénteki nyílt levelében azt írta, az emberi jogi és kisebbségi kérdésekben felelősséget viselő parlamenti bizottságnak kötelessége útját állni egy ilyen folyamatnak.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Vizsgálja az ombudsman a devecseri és a ceglédi eseményeket, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. „az shownak jó, de másnak nem” :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  2. Csak a vak nem látja, hogy több “szakszerűen” szervezett paramilitáris banda
    működve továbbszervezkedik az országban.
    KI KÉPES EZEKNEK ELLENÁLLNI AMIKOR A DANDÁRTÁBORNOK SZÓVIVŐNEK
    FOGALMA SINCS ARRÓL MENNYIRE SZERVEZETT EZ A BANDA.
    A RENDŐRSÉG “ÖSSZEKÁSZÁLÓDNI” SEM TUD ANNYI IDŐ ALATT, AMENNYI
    ELEGENDŐ TÖBBSZÁZ BŰNÖZŐ HELYSZINRE TEREMTÉSÉHEZ.
    EZEK A BŰNÖZŐK VALÓSÁGBAN KATONAI SZERVEZETKÉNT MŰKÖDNEK.
    EZT NEM CSAK AZ EGYENRUHA ÉS A MENETGYAKORLATOK MUTATJÁK,
    HANEM LÁTHATÓAN AZ ELŐRE MEGSZERVEZETT FELADATOK ALAPJÁN
    VÉGREHAJTOTT RIADÓSZERŰ MOZGÓSITÁS AZ ADOTT FELADATRA.
    .
    GARAMVÖLGYI NE BESZÉLJ MELLÉ. TUDNOD KELL AZ IGAZSÁGOT!
    .
    VAN EGYÁLTALÁN AZ ORSZÁGBAN OLYAN HIVATALOS ERŐSZEKSZERVEZET,
    AMELY LÉTSZÁMÁT ÉS FELKÉSZÜLTSÉGÉT TEKINTVE ALKALMAS LENNE
    ARRA, HOGY ELLENÁLLJON HA EZ A – JELENLEG – TÖBB RÉSZBŐL ÁLLÓ
    FELKÉSZÜLT ERŐ EGYESÜLVE SZERVEZETT TÁMADÁSBA KEZD?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  3. Olvastam:
    Ha a Gárda a cigánybűnözés ellen irányulna, akkor nem putrikban élőket, a kisembereket félemlítenék meg, hanem nekimennének a BMW-s, Mercis kigyúrtaknak, mert ott az igazi bűnözés.
    Na, de könnyebb félelmet kelteni sokgyerekes, éhező, kiszolgáltatottban, mint az igazi ellenfélben – onnét viszont elpucolnak, de a birkák beveszik, hogy őket védelmezni mennek a falvakba, holott ezzel csak a legalizálásukat szolgálják….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  4. csakén.Én nem védem se a romákat sem a gárdákat de csak úgy heccből senki sem szokott vonulgatni.Biztos unatkozott az a több mint ötszáz roma akik siófokon felvonultak csak úgy az ugyan olyan megfélemlitő mint amit a gárdák csinálnak.Devecserben több roma megtámadott egy családot és miután rendőrt hivtak alig jött pár.Mikor a gárdát hivták ezek után segitségül hát akkor mindjárt hirtelen tudott jönni több száz.Ez egy kicsit érdekes.Devecserben biztos nem raboltak vagy loptak és félemlitettek meg még senkit a romák tehát valószinüleg csak viccből kértek segitséget a gárdától.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  5. Kakas!
    Nézd ezt a tömeget a képen! Mennyi értelmes és jószándékú entellektuel . Ők azok akik “csak úgy heccből sosem vonulnak fel”.
    Kívánom neked, hogy ezeknél jobb jóakaród soha ne legyen !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  6. Kordon Blued,

    ezektől nem félnek a cigány környezetben élők, a cigány bandáktól viszont igen.

    Még akkor is igy van ez, ha -a magyarokkal ellentétben- a cigányok körében dögivel találunk “entellektüel” és européer egyedeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  7. Megmondom a tutit! A cigány bandákat összeengedném a neonáci bandákkal és rájukheggeszteném a vasajtót.
    Ugyanígy tennék a szlovák, román, magyar, ukrán nacionalistákkal is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  8. “valamint tanulmányozni kell az állami erőszakmonopólium védelméről szóló jogszabályokat, ”
    Mia f@… akar tanulmányozni?
    Laikusként úgy tudom, hogy alakulatban nem masírozhat senki, kivéve a hivatalos szerveket.
    szövegkörnyezetből kiragadva:
    “Elöl járunk a harcban,
    És bátran támadunk.
    Vagyunk az …. gárda,
    Kegyelmet nem adunk.”
    :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  9. eEgy másik operett részlet:
    .
    “A gárda, a gárda
    vihar-sebesen tör az ellenen át…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  10. Rupcsi!
    .
    Az indulód folytatása:
    .
    A gyötrelmünknek vége,
    Nem alkuszunk mi többé már,
    Sallaira és Fürstre
    Emlékezz proletár!
    Az összes vértanúnkra
    Emlékezz proletár!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. No lámcsak:
    .
    . . . . . . . . . .AZ IGAZI BÉKEMENET, A MAGA VALÓSÁGÁBAN

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Petícióval a fajgyűlölet ellen 2012. augusztus 22. szerda | AN

A kormány „megvédi a kisebbségeket” 2012. augusztus 17. péntek | AN

A romák védelmét sürgette az AI 2012. augusztus 16. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos