Ronai and Ronai
AMERIKAI

Végső búcsút vettek Zwack Pétertől 2012. augusztus 21. kedd 17:36 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Végső búcsút vettek Zwack Pétertől
Budapest – Végső búcsút vettek Zwack Pétertől, a Zwack Unicum Nyrt. korábbi elnök-vezérigazgatójától, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőtől kedden Budapesten, a Fiumei úti temetőben, ahol a hamvait tartalmazó urnáját a katolikus egyház szertartása szerint a családi sírhelyben helyezték el. Zwack Pétert özvegye, hét gyermeke, számos unokája, rokonai, barátai és a vállalat több száz dolgozója kísérte utolsó útjára.
.
A temetési szertartást Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi bencés főapát végezte. A Zwack Péter hamvait tartalmazó urnát hagyományőrző díszhuszárok szállították a gyászmise helyszínéről, a Szent István-bazilikából a Fiumei úti temetőbe.
.
A temetésen részt vett mások mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, Gál Zoltán, az Országgyűlés volt szocialista elnöke, Kuncze Gábor volt belügyminiszter, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gulyás Kálmán volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő.
.
Zwack Izabella, Zwack Péter lánya a temetőben mondott búcsúbeszédében azt mondta: édesapja „tele volt élettel, túlcsordult benne az élet”. Megjegyezte, Zwack Péter egyik legfőbb erénye a remény volt, halálával pedig „a család körüli tengernyi szeretetet engedik a földbe”.
.
Zwack Sándor, Zwack Péter fia a gyászmisén mondott beszédében megköszönte édesapjának, hogy „mindig ott volt mellette”, és „megtanította arra, hogy soha ne adja fel, történjen bármi”. Mint mondta, édesapja arra nevelte, hogy a legfontosabb az életben: embernek maradni, hogy higgyen Istenben, és legyen mindig toleráns. Édesapját idézve rámutatott: „Az életben nincs kudarc, csak az, ha nem próbálod meg véghezvinni az életben azt, amiben hiszel”.
.
Peter Zwack Jr. amerikai dandártábornok, Zwack Péter fia a gyászmisén azt mondta: édesapja egyesült államokbeli évei alatt soha nem gondolta volna, hogy „élete utolsó negyed százada ilyen szerencsés fordulatot vesz”, és hazajöhet Magyarországra. Utalt arra, hogy édesapja 1956-ban gyűjtést szervezett az emigráns magyaroknak az Egyesült Államokban. Mint közölte, Zwack Péter gyermekei nem tanultak meg magyarul az Egyesült Államokban, de a családját „körülvette a magyar kultúra”. Megjegyezte, a néhai vállalatvezető „gyűlölte a szélsőségesség és az intolerancia minden formáját”. Hozzátette: édesapja „hihetetlen jó képviselője volt Magyarországnak” a rendszerváltás után az Egyesült Államokban nagykövetként.
.
.
A gyászszertartáson megjelent többek között Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, Kuncze Gábor, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Demján Sándor vállalkozó, Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.
.
A temetés után a Zwack család a Zwack Unicum Nyrt. székházában fogadja a vállalat dolgozóit és partnereit Zwack Péter közös búcsúztatásán.
.
Zwack Péter 1927-ben született Budapesten. 1946-ban felvették a Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karára, de emellett a családi gyárban is dolgozott. Később apja tanácsára elhagyta az országot, először Olaszországba, majd az Egyesült Államokba emigrált, ebben a két országban végzett közgazdasági tanulmányokat.
.
1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett. 1970-ben elhagyta az Egyesült Államokat, Bécsbe ment a családi vállalat irányítása érdekében. 1972-ben visszatért Olaszországba, először Genovából, majd Velencéből és Firenzéből irányította a céget.
.
1987-ben hazajött Magyarországra, majd 1989-ben létrehozta a Zwack Unicum Budapest Kft-t. 1991-ben a cég privatizálta a Budapesti Likőripari Vállalatot, megalakítva ezzel a Zwack Unicum Rt.-t, melynek társtulajdonosa és az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban visszavonult a cégvezetéstől, helyét legifjabb fia és legifjabb lánya vette át.
.
Zwack Péter 1990 és 1991 között Magyarország washingtoni nagykövete volt. 1992-ben a Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja elnökévé választották. 1994-ben választási szövetséget kötöttek az SZDSZ-szel, a Fidesszel és az Agrárszövetséggel, amelynek értelmében a négy párt közös jelöltjeként indult Kecskeméten, ahonnan bejutott az Országgyűlésbe, amelyben akkor ő volt az egyetlen független képviselő.
.
1998-ban az SZDSZ által támogatott független képviselőjelölt volt, de mandátumot nem szerzett. Ugyanebben az évben belépett az SZDSZ-be. 1999-ben a párt országos tanácsának, majd ennek elnökségének a tagja volt. 2000-ben a párt ügyvivőjévé választották, a posztot 2003-ig viselte. 2002-ben pártja országos listáján újra bejutott az Országgyűlésbe, de fél évvel később lemondott mandátumáról. 2010-ben, a pártfelülvizsgálat során nem újította meg tagságát.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 13 szavazatból)
Végső búcsút vettek Zwack Pétertől, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. R.I.P. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Nyugodjék békében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  3. Néhai szeretett nagyanyám ódákat zengett az Unikumról.

    Megkóstoltam a Budapesti Likőripari Vállalat termékét.

    Hááááát……

    Aztán jött Zwack Péter és az ő Unikum-ja.

    Nagyanyám unszolására ismét megkóstoltam.

    És akkor én ist azt mondtam: das ist ein Unicum!

    Azóta is kedvenc ünnepi italom, kizárólag unikumos pohárból jéghidegen, amikor olyan sűrű mint a motorolaj.

    Isten nyugosztaljon Zwack Péter!

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  4. Csak annyit pontosítanék a cikkben leírtakon, hogy Zwack Péter úgy privatizálta az egyébként prosperáló Budapesti Likőripari Vállalatot (BULIV), hogy azt piaci áron vásárolta meg a magyar államtól. Tehát nem visszakapta ingyen, nem mozgó árfolyamú kárpótlási jeggyel fizetve, nem sumák módon, nyomott áron ahogy az akkori privatizációban szokásos volt, hanem azt a valós értékén, tiszta, átlátható módon vette vissza.
    Akkoriban azt mondta, hogy tartozik annyival a gyárat alapító édesapjának, Zwack Jánosnak, és saját gyermekeinek, hogy ismét a Zwack család tulajdonába kerüljön vissza a gyár.

    http://nol.hu/archivum/20120807-a_jo_tokes_emlekezete

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (30 szavazatból)
  5. Nyugodj békében hazánk jóhirét növelő jó magyar!
    Azok is emlékezni fognak rád, akik nem is ismertek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  6. az a tyúk mit tart olyan mulatságosnak?
    egyébként commandante ez igy igaz ahogy mondod!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  7. Egy korrekt ember volt gazdaságban, politikában, közéletben.
    Tanulhatnának tőle a mai újgazdag vállalkozók.
    Annak a libának a képen elfelejtették megmondani, hogy munkaadója temetésén van? Szégyen az ilyen viselkedés!
    Nyugodjék békében Zwack Péter!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  8. …És ne feledjük, hogy eredetileg zsidónak született, ami azokban az időkben nem volt hasznos útilapu, ki kellett keresztelkedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  9. Nem kellett Zwack Péternek kikeresztelkednie, mivel felmenői ezt évtizedekkel korábban megtették. Katolikus családban született és nevelkedett.

    Ez a lényeget tekintve nem fontos, de mindig akad aki erre fókuszál.
    Kiváló hazafi és európai polgár volt, a magyarok büszkék lehetnek rá.
    Nyugtassa az Isten!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  10. Igazatok lehet bajao és Mist, talán nem kéne egy gyászszertartás alatt mosolyogni.
    De én már voltam olyan temetésen, ahol az elhunytat méltató és annak életét felelevenítők mosolyogtak azért mert a szeretet és az elhunyt életvidámsága átütött, és boldogság volt emlékezni rá.
    Én remélni tudom, hogy ezen a szertartáson is az történhetett, hogy olyan sok szeretettel és életvidámsággal emlékeztek az Ő életére, és ez tükrözik vissza.
    Nem hiszem, hogy szükséges méltatni Zwack Péter nagyságát, hiszen emberségből, tisztességből mindenkinek példa lehet.
    Nekem hasonló érzések és hasonló szomorúság járta át a szívem, mint amikor Habsburg Ottó halálát kellett tudomásul venni.
    Nem tudom, hogy vannak-e olyan követői, akik méltóak lehetnének arra, hogy egy napon emlegessük velük. Remélem igen, ez kellene nekünk magyaroknak. Ilyen példaképek kellenek.
    Kérek mindenkit, ne feledjük el, akkor nem hiába élt, és nem csak egy vállalat, egy legendás ital marad meg utána.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. Nyugodjon békében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Egy igazi, a szó legjobb értelmében vett úriemberrel kevesebbek lettünk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Igyatok az emlékére egy Unicumot 2012. augusztus 6. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos