Ronai and Ronai
AMERIKAI

Antifasiszta koszorúzás a Gesztenyéskertben 2012. augusztus 1. szerda 16:57 | AN Forrás: AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Antifasiszta koszorúzás a Gesztenyéskertben
Budapest – Második alkalommal gyűltek össze emlékezők a Gesztenyéskertben a Magyar Antifasiszta Liga és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Országos Szövetsége által 2011-ben kezdeményezett magyar antifasiszta ellenállás emléknapja alkalmából. Az Amerikai Népszava köré szerveződött Kohányi Társaság is elhelyezte a kegyelet koszorúját.
.
„Sajnálattal, de meglepődéstől mentesen jelenthetjük ki: a tavaly itt elmondottak továbbra is változatlanul aktuálisak és helytállóak – nemigen tudunk újat mondani”, jelentette ki Erdei Éva. „Tisztelettel adózunk ismét azok emlékének, akik a fasizmus elleni harcot életük árán is vállalni merték. Bizonyára nem hitték volna, hogy Magyarország hatvan-hetven év múlva egy újfajta fasisztoid rendszer építésén munkálkodik. Könnyen felvetődhet bennünk a kérdés: vajon méltók vagyunk-e hozzájuk, akik huszonkettedik éve hagyjuk, hogy így legyen.”
.
Erdei megemlítette Rozsnyai Ervin baloldali filozófus, író három hónappal ezelőtt bekövetkezett halálát, aki 2009-ben arra figyelmeztette a magyar társadalmat: „Minden egyes fasiszta győzelem, még a látszólag legjelentéktelenebb is, lépés a globális pusztulás felé. Következésképpen, nincs fontosabb politikai feladat, mint a fasizmus leleplezése és feltartóztatása; minden más eltörpül ehhez képest, minden mást ennek kell alárendelni.”
.
„Magyarországon a szélsőjobb diktátuma érvényesül: antifasisztának lenni (szlengesen bár, de találóan) ’ciki’, mert ez olyan ’komcsi’ dolog”, folytatta Erdei. „Magukat demokratikus ellenzékinek nevező pártok prominens alakjai nyíltan kijelentik: az antifasizmusnak számukra nincs politikai marketing értéke. Pedig a demokrácia iránt elkötelezett állampolgárok együttműködésének közös minimuma a fasizmus elleni harc. Ezt az elvet a demokrácia iskolájának felsőbb osztályába járó országok polgárai jól ismerik, és gyakorlatban is alkalmazzák.”
.
„A Fidesz 2010-ben nem tudta volna az ország fölötti teljhatalmat megszerezni és nem tudná azt megtartani az újfasiszták segítsége nélkül – miközben a Párizsi békeszerződés alapján Magyarország magyar törvényt és nemzetközi egyezményt sért meg” – utalt a Kohányi Társaság arra, hogy Magyarország a második világháború győzteseivel Párizsban, 1947. évi február hó 10. napján kötött békeszerződésben vállalta a nácizmus teljes felszámolását területén. „Magyarország, amely a Fegyverszüneti Egyezmény értelmében intézkedett magyar területen minden fasiszta jellegű politikai, katonai vagy katonai színezetű szervezetnek, valamint minden olyan szervezetnek feloszlatása iránt, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát, ideértve a revizionista propagandát fejt ki, a jövőben nem engedi meg olyan effajta szervezeteknek fennállását és működését, amelyeknek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól”, mondja ki a 4. cikk.
.
Erdei felidézte, hogy a A MAL és MEASZ 2006 novemberében nyilatkozatban próbálta felhívni a társadalom és a papírforma szerint demokratikusnak tekintett akkori kormányzás figyelmét az ijesztően megmutatkozó tendenciára: „Követeljük, hogy a magyar parlamenti pártok hozzanak a Párizsi Békeszerződés betűjének és szellemének megfelelő, a társadalmi többséget megvédő törvényeket a szélsőjobboldali és neofasiszta előretörés megfékezése érdekében!”
.
„Tudjuk, hogy ez a felhívás is hiábavaló volt”, állapította meg Erdei Éva. „Bár nem lehetünk biztosak afelől sem, hogy külföldről mennyi segítségre számíthatunk, ennek ellenére Magyarországnak mára az az egyetlen esélye maradt, ha elsősorban az aláíró, magukat szilárd és erős demokráciáknak tartó országok segítenek. Csak 2011 szeptemberében történt az első lépés: Vajnai Attila és Nyári Zsolt keresetet nyújtottak be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra  a magyar állam ellen, az 1947-es párizsi békeszerződésben rárótt/vállalt kötelezettségének nem teljesítése ügyében. Jogi képviseletüket Dr. Kende Péter ügyvéd vállalta.”
.
„Sajnos az ügy nem kap elég publicitást”, figyelmeztetett a szónok. „Nem találunk olyan webhelyet, ahol az ügy minden részlete, minden dokumentuma naprakészen, áttekinthetően, együtt elérhető lenne. Nem tudunk arról sem, hogy a magukat demokratikus erőknek nevező hivatásos politikai és civil formációk felsorakoztak volna az ügy mögött.”
.
„A megújult magyar nyelvű Amerikai Népszava online felülete 2010. december 20-án a fidesz médiatörvény megszavazásával azonos napon kezdte meg működését azzal a céllal, hogy országhatárokon átívelően a szabadon, demokratikusan gondolkodó magyarokat összetartsa, számukra szabad, független, cenzúrától és öncenzúrától mentes médiafelületet biztosítson. Magyarországon – eddig – alig éltek e páratlan lehetőséggel. Érhető okokból: egy baloldali magyar író példája igazolja, hogy Magyarországon van mitől félni. Kertész Ákos a napokban egy szabad, demokratikus, távoli országban ünnepelhette 80. születésnapját.”
.
.
„A Kohányi Társaság a szabad, demokratikus, nyugati világ nevében és annak értékei alapján újra és továbbra is tiltakozik a jogfosztások, az elnyomás, a diktatúra, a fasiszta típusú  állam berendezkedése ellen” – fejezte be beszédét Erdei Éva, aki Nagy Dénes Lajossal, a Kohányi Társaság másik titkárával együtt helyezett el koszorút a magyar antifasiszta ellenállás emléknapja alkalmából.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 15 szavazatból)
Antifasiszta koszorúzás a Gesztenyéskertben, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Tisztelt Erdei Eva! Nehogy mar az USA es a nyugati orszagok legyenek a hibasak abban,hogy Magyarorszag fasiszta orszag lett.A tisztelt magyarokat tessek elovenni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Falra hányt borsó minden normálisan megfogalmazott mondat…
    Magyarország némán tűr.
    Kedves Éva!
    Sokszor, és sok helyen elmondtad már ezeket a figyelemreméltó gondolatokat.Nincs politikus, aki felfigyeljen rá, és nincs hazafi, aki kiállna ezek mellett a gondolatok mellett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  3. “A Kohányi Társaság a szabad, demokratikus, nyugati világ nevében és annak értékei alapján újra és továbbra is tiltakozik a jogfosztások, az elnyomás, a diktatúra, a fasiszta típusú állam berendezkedése ellen” – fejezte be beszédét Erdei Éva”

    Kedves Éva, ismeretlenül is azt kérem ÜVÖLTSÉK VILÁGGÁ, azt, ami ma a megfélemlített magyar emberek által lakott MAGYARORSZÁGON történik!
    A hazai magyar nép hallgat még azt is el kell majd tűrnie, hogy az Orbán-oligarchia által a romániai, stb. magyaroknak biztosított szavazók olyan országgá változtassák hazánkat, amelyet NEM AZ ITTHONI MAGYAROK AKARNAK megélni!
    Borzalom, rémálmai vannak ennek az Orbánnak, aki már a demokratikus rendszert szétrombolta, de újabb variációban akarja egyeduralkodását megerősíteni,
    MIÉRT HAGYJA EZT A NEMZETKÖZI PARTNERSÉG????????
    A magyarok nem mernek utcára menni, azt a kis jövödelmet, amiből alig élnek meg, gyerekeik taníttatására sem futja már, elszegényedettek, féltik azt a kis pénzt, hogy elveszíthetik, amiből elvegetálnak, némán, tűrve.

    Szomorú világ van Magyarországon és TŰRI az Európai Unió, tűri Amerika, tűri Németország, stb., gyalázat, ahogy a magyar emberek magukra maradtak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  4. Kydonna

    A romäniai magyarok nem fogják voksukat adni sem a Fideszre sem másra tömegesen.
    Gyáva népnek nincs hazája, csak ez olyan kényelmes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Gesztenyeskert?! /regen MOM-park/ ott nottem fel, a gyermekem kedvenc jatszotere volt, ott jatszott a kutyusom, szoval ismerem minden zugat !
    A legnagyobb bigott jobboldali es zsidogyulolo kerulet! Meg Mitnyam polgarmester idejet vegigszenvettem. Ma mar 3 eve nem elek otthon, nem kell latnom hogyan tette tonkre a keruletet stb.
    Remelem nem lesz eltuntetve a koszoru masnapra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  6. “Magyarország a második világháború győzteseivel Párizsban, 1947. évi február hó 10. napján kötött békeszerződésben vállalta a nácizmus teljes felszámolását területén.”
    Hiába minden, mert tudjuk jól, hogy Mo. a most hatályos alaptörvény rendelkezései értelmében 44-től 89-ig mint afféle tetszhalott, nem is volt ura a cselekedeteinek, ezért egy 47-es békeszerződés nekünk nem dirigálhat. Még szép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  7. “hogy külföldről mennyi segítségre számíthatunk.”
    Kitől kell a segítség ? Milyen segítség ? Miről van itt szó ? Kért valaki valamiféle segítséget külföldről ? Megkérjük az USÁ-t hogy mondjon egy újabb ejnye-bejnyét ?
    Vagy a külfödön élő magyarok vagy más nemzet tagjai fogják megszüntetni a fasizmust MO-n?
    Velem van baj vagy ennek a mondatnak nincs értelme ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. “Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

    Ezt Horthy Miklós írta gróf Teleki Pálnak, 1940. október 14-én!

    És ez a világ legcinikusabb szövege, ami zsidókat, és magyarokat is sért egyaránt!
    Tanúvallomása egy olyan embernek, akinek csak a kihasználás volt a lételeme, és mindig csak saját érdekeit tartotta szem előtt!

    -A magyarokat ugyanúgy nem nézte semmibe, mint a zsidókat, bár a mostani kormány, mégis hősnek akarja beállítani rajongói elődjeinek gyilkosát a hatalom megszerzése érdekében:
    “Hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemeknek tartotta őket!”

    -És a zsidókért sem volt oda, csupán a gazdaság fellendítése miatt nem értett egyet kivégzésükkel, mivel még szüksége volt rájuk:
    “Én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

    P.S.
    A Fidesz, pedig 18-alattiak szavazatát is szívesen venné, és jól gondolkodik, mert van itt is fórumozó, aki még /talán életkora miatt!/azt sem tudja, hogy Orbánék már voltak hatalmon!
    Még szép, hogy ezeknek a tudatlan gyerekeknek a szavazatát is szívesen venné a Vezér!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kezdet és vég 2014. május 19. hétfő | AN

Gyarmati Fanni emlékére 2014. február 16. vasárnap | AN

Iványi Gábornál jártunk 2013. november 16. szombat | Kohányi Társaság

5. Radnóti Menet: Szenes Hanna 2013. november 11. hétfő | Kohányi Társaság

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos