Török Monika: Lennél-e roma Magyarországon? 2012. June 22. Friday 12:12

Török Monika: Lennél-e roma Magyarországon?

Szeretnéd-e, hogy már újszülöttként is másik kocsira pakoljanak pólyástul, messze a rendes fehér gyerekektől?

Mit szólnál hozzá, ha vályogviskóba kellene öt-hat naposan hazatérned, ahol se villany, se gáz?

Mennyire örülnél, ha apád-anyád munkanélküli volna, genetikusan, mert nincs olyan hely, ahol pont őket alkalmaznák?

Az óvodában szeretnél-e játszani a kisvonattal? Sírnál-e, hogy nem adják oda, nehogy összekoszold?

Furcsállnád-e, hogy senki nem akar a melletted lévő szekrénynél öltözni, pedig piros esernyő a jeled?

Értenéd-e, téged miért nem hívnak meg szülinapi zsúrokra?

Elviselnéd-e négyévesen, hogy mindig téged és csak téged motoz meg a dadus, ha eltűnik egy ólomkatona a polcról?

Mit szólnál, ha naponta kurkásznák a fejed, nem vagy-e tetves?

Szégyellnéd-e anyádat, ahogy a viseltes szoknyájában nagy hangon ordít ezért az óvodában?

Bánnád-e, hogy aztán már nem mész oda többet?

Szeretnél-e olyan lenni, mint a többiek? Értenéd-e, miért nem lehetsz? És azt, hogy miért nem mehetsz “rendes” iskolába? Miért ülsz, eszel, ballagsz külön? Miért néznek ki a boltból?

Tudomásul veszed-e, hogy soha, de soha nem fog szóba állni veled az a fehér lány, fehér fiú, bármennyire is tetszik neked? Hányszor gondoltál arra, hogy kifehéríted a bőröd, mint májköldzsekszön?

Próbáltál-e tanulni, tovább, egyre tovább? És? Lehetett? Nem volt jóval nehezebb, mint másnak? Mikor adtad fel?

Kaptál-e munkát? És milyet? Annyiért, mint mások?

Hányszor tettek ajánlatot az utcán szembejövő koszos csavargók, mondván: a cigány lányok mind kurvák? Hányszor kötöttek beléd, és te hányszor kötöttél beléjük? Hiszen úgyis mindegy: a cigányok kötekedőek, ugye?

Számoltad-e, hányszor igazoltat a rendőr?

Voltál-e a diszkóban? És ugyan hol van az, ahol beengednek?

Gondolkodtál-e már azon, miért kell állandóan szégyellned magad, miért kell azt mondanod, hogy te nem vagy olyan? És kell?

Mikor sírtál először? Mikor gyűlöltél meg mindent, magadat is?

Mikor ütöttél először?

Mikor érezted azt, hogy megteszed, mégis megteszed, amire kényszerítenek szóval, tettel, csöndes gyűlölettel?

Mikor akartál először elmenni messzire?

Mikor jöttél rá, hogy nincs választásod – hogy még csak az sincs?

.

(A félreértések elkerülése végett: ez a cikk 1994-ben jelent meg először a 168 Órában…)

463 Reader’s Comments

 1. Romának is nagyon nehéz,de magyarnak Magyarországon ?

 2. Tisztelt Cím!
  Tökéletes kérdéseket tett fel..CSAK egy baj van, ami alapjaiban rengeti meg az Ön összes demagóg kérdéseit!!!!! Ezek a lények erre specializálták magukat, egyik sem akar jobban,emberibben,munkával,tolranciával élni!!!!! Ők nem akarnak dolgozni, tanulni,jobbá válni mint a szüleik DE ezt évszázadok óta így van,csak a szocializmusban erre a aljasságra mint amit most csinálnak nem kaptak teret,mert a Kádár- Rendőrség-Vajdák kordában tartották Őket !!!!!! Öntől meglepő,hogy azt hiszi, hogy attól hogy hova születünk ettől értelemszerűen állatnak kell lenni…. !!!!!!!! érdekes DE mindenképp demagógia….

 3. Ságodi Ibolya – emberekről beszél, az állatok más kategória, menjen vissza az ált. iskolába és tanulja meg!
  Kérdezek valamit:
  Hallott már valaha arról, hogy cigány anya kukázta a gyerekét?!

 4. nagypapa
  Magyarnak is nehéz lenni – bocsánat, de “ők” is magyarok….
  Ha nem a kinti csókosoknak döntené a pénzt, meg stadionokra és kinti egyetemekre és kinti alapítványokra, amit tőlünk vonnak meg (rokkantaktól, nyugdíjasoktól, kórházaktól, egyetemektől), akkor nem lenne ilyen nehéz!
  De kellenek a szavazatok, pedig ha ránk költené azt a temérdek pénzt, megkapná a szavazatokat – annyi esze nincs, mint egy molylepkének és ilyen vezet egy országot.
  Összeugrasztja az itthoniakat, a kintieket – hogy ebben mi öröme van én nem értem?
  “Jó embernek lenni sem sokkal nehezebb, mint gonosznak. Viszont a különbség amit érzel majd, amikor el kell számolnod, leírhatatlan.”
  Ha felfogná a vezér…. de nincsenek rá antennái, mint a sleppjének sem!

 5. Igen is van ojan cigany aki szeret dolgozni es akar mig Magyarorszagban voltunk a ferjem telefonon hivot egy munka hejet telefonon alkalmaztak is masnap be hivtak a szerzodest alairni amint meg latak hog cigany azt montak hogy nincs fevetel betelt a letszam erdekes nem !! Angliaban elunk 3 gyermekem van rendes normalis iskolaba jarnak es nem ciganyozak le oket a ferjemel egyut mar egy eve dolgozunk Magyarorszagon az utobi idoben esejunk sem volt munkara!!En alairom hoy nagyon sok ojan cigany van aki lop csal sajnos csak az a baj hogy a tobi ciganyt is ijenek gondojak de ez mind a rendorseg es a kormany hibaja nem tudnak rendet teremteni igen is ha cigany ha nem cigany aki lop csal buntesek meg kemenyen

 6. Én is sok rendes, becsületes cigányt ismerek ki akar dolgozni…
  csak nem a bőr színét kell nézni…
  sajnos a sokszor alul iskolázott, 8 osztályt sem végzett, szakma nélküli EMBEREK
  többségében romák helyzete nagyon nehéz most a munkaerő piacon…
  de a DIPLOMÁS SEM KELL A KUTYÁNAK SEM ,MERT TÚLKÉPZETT..

 7. Hiszek Nektek..!!!!!…..Én sem találtam munkát!!!!!! Helyesebben találtam ,csak nem vettek fel!!!!! NAGYON AKARTAM DOLGOZNI, MERT IMÁDTAM A MUNKÁMAT …… olyan helyzetekbe kerültem ,hogy ellehetetlenítettek, pedig szakmai képességemben nem találtak semmi kivetni valót …. Mindig becsületesen láttam el a munkámat, sokat tanultam,. és tanulok a mai napig .” oly korban élünk” ahol nem számít a tisztesség, az erkölcs , a tehetség csak az hogy milyen kapcsolatrendszered van ,,,,Aki nem tud gazsulálni,.akinek az értékrendjébe nem fér bele a tisztességtelen kompromisszum , aki nem tud azonosulni ,és szemet húnyni a szemétség felett azt összeférhetetlennek titulálják,,,,és stigmálják. A z emberi méltóság, pedig mindenkinek jár , azt megsérthetik, de elvenni nem tudják . Minden körülmények között meg kell a méltóságunkat őrízni, mert ettől leszünk emberibbek…….. Nem érdemlik meg a könnyeimet…….

 8. Van egy ismerősöm, minden vágya az volt egykor, hogy operaénekes legyen. Majdnem mindene megvolt hozzá: célkitűzése, szorgalma, kitartása, csupán egyvalami hiányzott: az énekhangja. Ma vigasztalhatatlan, és az élet legnagyobb kiszúrásának tartja, hogy nem teljesül az álma.
  … Hát vannak ilyenek. Igaz, ő addig munkálkodott, míg a sok kudarc után (sehova nem vették fel, ahol az énekhang volt a feltétel), megvalósította önmagát: ma menő jogász doktor.
  Aki valóban nagyon AKAR IS dolgozni, az meg is találja a lehetőséget, mint ahogy azok a cigány ismerőseim is, akik építőipari brigádként a környék legmegbízhatóbbjai, egymást versengve tolonganak megrendeléseikkel a megbízók, hogy ők nyerjék meg kivitelezésre ezt a társaságot. (Nos ők mesélik, hogy míg dolgozni járnak, nem árt megfigyelőt hagyni otthon a saját házukban, mert saját közeli rokonaik rendszeresen megdézsmálják példamutató tisztességgel gyűjtögetett vagyonkájukat.)
  Jöhetnek a minuszok, hajrá!

 9. Igenis vannak a ciganyok kozott is tisztesseges tanult emberek mint ahogy a feherek kozott is vannak csirkefogok gazemberek.
  Az en vezerigazgatom cigany volt tobb diplomaval tobb emberseggel mint egy feher
  Kullemre akar model is lehetett volna olyan elegans volt mindig. Buszke voltam ra hogy vele dolgozhattam.
  Soha nem itelnek meg senkit a borszine alapjan hanem a tetteit kell nezni es azutan
  itelni.
  Egy erdekes esetem volt egy tomott villamoson egy uriasn oltozott elegans fiatalember tuntetoen kinezett az ablakon mikor egy oreg szemmellathatoan beteg
  neni szallt fel. Ket sorral odebb ult egy szinesfrizuras mindenfele csungokkel felekszerezve egy fiatalember. O volt az aki felugorva odainvitalta az oreg nenit meg segitett is neki leulni. Hat ezert nem lehet a kulso alapjan valakit elitelni en nem azt nezem valaki hogy nez ki kivulrol hanem hogy mit tesz..

 10. Csak a kb 100 éve megjelent ‘Göre Gábor’ Gárdonyi Géza Kátsa cigány címü könyvét kell elolvasni!!!

 11. Még magyar se, ha nem lenne muszáj

 12. A napokban voltam egy temetésen. Akit temettek nem volt idős. A beteg három hónap alatt veszett el ,véglegesen a családjából. Mindenki tudta ,hogy nem gyógyitható. Családja volt aki végig kisérte és ápolta szülőjét. A temetésen hat gyermeke ,huszonegy unokája családtagok és ismerősök kisérték utolsó útjára. A gyermekek is ott voltak ,egy karéjban pár felnőtt vigyázott rájuk. Hófehér ingben, blúzban., tisztán rendezetten. A felnőtt gyermekek zokogva siratták édesanyjukat a kicsik a drága jó mamájukat.
  Sokan nagyon sokan voltunk ott. Hullott a könny és nem csak a romák szeméből.
  Tisztességes gondoskodó , egy házasságban sok évet békességben szeretetben megélt ember aki életében egy doboz gyufát nem lopott , gyermekeit tisztességesen felnevelte, tanitotta, élte azt az életet amiről már sokan nem is tudunk. Ma divat elfekvőbe tenni a beteget,nem törődni velül, tehernek érezni azt aki felnevelt, nincs kapcsolat a nagyszülők és unokáik között, a gyermek és szülője között.
  Azt mondom példaértékű amit láttam, ahelyett ,hogy otromba emberek ,bántják cigányozzák Őket, példát tanulhatnának emberségből, becsületről, törődésből tőlük. Leszünk még mi is idősek vajon lesz e aki egyetlen pohár vizet ad nekünk.

 13. Szalóky Réka

  Kedves Ságodi Ibolya!

  Na na na hé hé! Álljunk meg egy szóra! Nekem a szembe szomszédaim (kertvárosi szépen részen élek, nem 8 kerület) tőzsgyökeres romák ÉS ami a legfontosabb: normálisak, kedvesek, segítőkészek. A gyerekek tanulnak a szülők pedig rendesen – és tisztességesen – dogoznak. Soha semmi konfrontációm nem volt velük. Lehet, hogy most majd azzal jössz, hogy vannak kivételek amelyek erősítik a szabályt, de nekem az a tapasztalatom, hogy %-ban mérve, közel ugyanannyi munkakerülő senkiházit sikerült megismernem fehér vérvonalból, mint romából.

  Nem a származása teszi az embert hanem a dolgokhoz – az élethez való hozzáállása.

  Tisztelettel, Réka


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók