Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Wallenberg, a magyar hős 2012. június 12. kedd 15:54

  • Hozzászólások(41)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Wallenberg, a magyar hős
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének lapja május 15-i számában közli Kati Marton nyilatkozatát, amelyet Washingtonban adott az MTI-nek. A magyar származású írónő abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Magyarországon is megjelent első műve, harminc évvel ezelőtt írott Wallenberg monográfiája.
Az Új Élet Kati Marton nyilatkozata fölött közli a „Wallenberg-megemlékezések az amerikai magyar képviseleteken” című MTI-hírt. Kati Marton nyilatkozata jól illik a külügy Wallenberg-kampányába, amely az országimázs javítása érdekében a holokausztból próbál magyar sikertörténetet gyártani, mintha a magyar holokauszt elsősorban életmentésről szólt volna.
Kati Marton azt állította a hírcentrumnak, hogy „Wallenberg valójában magyar hős volt”. Eddig úgy tudtuk, hogy svéd diplomata, és a magyarokhoz annyi köze volt, hogy a magyarok által gettókba gyűjtött és haláltáborokba deportált zsidókat mentett.
Kati Marton szerint Wallenberg azért volt magyar hős, mert „1944-ben magyarokat mentett meg Budapesten”.  Csakhogy 1944-ben nem magyarokat deportáltak a haláltáborokba, hanem zsidókat, akiket kitagadtak a magyarok maguk közül. Senkit nem deportáltak azért, mert magyar, hanem csak azért, mert zsidó. Kati Marton történetében a holokausztból eltűntek a zsidók és a magyar fasiszták. Magyarokat mentett a jó magyar Wallenberg. Csupa nagyszerű magyar, magyar áldozatok közt magyar életmentő.
Csak azt nem tudjuk, ki elől kellett mentenie a magyar Wallenbergnek a magyarokat? Hacsak nem a svédek vagy a zsidók elől.
Kati Marton nem először kerül zavarba a zsidók és magyarok felcserélésével. A “Kilenc magyar – aki világgá ment és megváltoztatta a világot” című könyve Amerikában The Great Escape: Nine Jews Who Fled Hitler and Changed the World (A nagy menekülés – Kilenc zsidó, aki megmenekült Hitlertől, és megváltoztatta a világot) címmel jelent meg. Kati Marton az antiszemita Magyarországon jobbnak látta elhallgatni, hogy ezek zsidók. Amerikában, ahol jobban hangzik, hogy zsidó, ott a kilenc magyarból kilenc zsidó lett.
A magyarországi változatban a kilenc tudós világgá ment, mint a legkisebb fiú, szerencsét próbálni. Amerikában már Hitler elől menekültek, noha nem Hitler szedte volna össze őket, hanem a magyar csendőrök. De Hitlert jobban ismerik New Yorkban, mint Horthyt.
Most egy svéd embermentőből lett magyar a büszke magyaroknak, akik sajnálhatják is magukat, mert Kati Marton előadásában a sárga csillagot nem a zsidók, hanem a magyarok hordták. Biztos zsidók tették rájuk.
Ha Wallenberg utólag kettős állampolgárságot is kap az Orbán-kormánytól, leszármazottai szavazhatnak is akár a Nyirőt rehabilitáló Fideszre, és árpádsávos zászlók előtt futballozhatnak is a magyar válogatottban a felcsúti stadionban.
A svédek ellen.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (35 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +56 ( 64 szavazatból)
Bartus László: Wallenberg, a magyar hős, 4.8 out of 5 based on 35 ratings

  • Hozzászólások(41)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

41 Reader’s Comments

  1. Hehehe…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (14 szavazatból)
  2. Jó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (17 szavazatból)
  3. Kár, hogy Kati Martont is utolérte a “morvaíkrisztina” szindróma.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (23 szavazatból)
  4. Ez a Kati Marton tud tükörbe nézni?
    És ha igen, akkor nem szégyenli magát?
    A történetében egyszerű érthető szavakkal kellett volna mindkét nyelven leírnia az igazságot, egyik nyelven sem változtatva a lényegen.
    Emberi értékét minősíti ezekkel a nyelvi bakafántoskodásokkal.
    Mintha Orbán csinálta volna…Szégyenletes…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (27 szavazatból)
  5. Gondolom SOKKAL könnyebb lelkileg úgy értelmezni a zsidókkal a Vészkorszak idején elkövetett etnikai tisztogatását, halálba küldését, majd ingó-ingatlan tulajdonainak állami szintű jogosulatlan elkobzását, ha egy közismert, az országban ténykedő embermentőt emelünk fel a magasba annak bizonyítékaként, hogy a nem-zsidó/cigány magyarok teljesen ártatlanok, a körülmények áldozataiként nem tehettek semmit saját szomszédaik megmentéséért. Ez azért érdekes, mert még a náci Németországban, az Endlösung indulása előtt német “árja” asszonyoktól riadt meg Hitler, akik követelték fél-zsidó vagy zsidó illetve más nem szívlelt ideológiai-”faji” tulajdonságú férjeik-fiaik a(z akkor még) munkatáborokból való szabadon engedését, és igen, teljesítették azt.

    Mi meghunyászkodtunk, lapultunk, mint a szar a fűbe, pedig csak a kávéházi politizálók értesültségét is alulmúló áruló nyilasok hitték, hogy a nácik megnyerhetik a háborút, hogy megállíthatják a szovjet előrenyomulást, mindenki másnak tisztába kellett volna lennie, hogy újfent a vesztes oldalára állt az ország, és ha Sztálin zsarnokságától nem is, de a történelem szégyenétől megmenthette volna az ország jó hírét egy sokkalta nagyobb, hevesebb szembenállás a német megszállással és a kisebbségek üldöztetésével, ha már olyan rohadtul büszkék voltunk-vagyunk 1956-ra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (20 szavazatból)
  6. Ilyen zavaros gondolkodással hogyan lehet valaki híres? :(((
    Vagy szélkakasnak született? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (19 szavazatból)
  7. Legyünk jóhiszeműek.
    1. A deportál zsidók természetesen magyarok (is) voltak, sőt, nem csak zsidók, hanem keresztények, vallástalanok, és más nációjúak is, csak összefoglalóan zsidónak minősítették őket. Kati magyarságukat hangsúlyozta, azt, hogy ők elsősorban magyarok voltak, és az őket halálba küldő magyarok magyarokat öltek.
    2. Az, hogy Wallenberg magyar hős, azt is jelentheti, hogy a magyarok hőse. A magyaroknak valóban hősként kellene rá emlékezniük, hiszen magyarokat (magyar zsidókat) mentett.
    De bocs, nem ismerem az eredeti szöveget, Könnyen lehet, hogy egyszerűen csak a helyzetet és az emberek érzelmeit kihasználó szélkakassal (gets above) van dolgunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (16 szavazatból)
  8. Kedves girbegurba,

    Marton Kati így védekezne, és el is hinném, hogy így gondolta, ha a könyvével nem játssza el ugyanazt, hogy itt magyarok, ott zsidók. És történetesen nem ott nevezi zsidóknak a büszkeségeket, ahol az öntelt nacionalizmus és az antiszemitizmus tombol. De Amerikában ugyanezek már zsidóvá válnak, és nem magyarok, mert Amerikában sokkal jobban hangzik, ha valaki zsidó, minthogy magyar.
    Ami Wallenberget illeti: ha azt írja, hogy Wallenberg a magyarok hőse, az sem azt jelenti, hogy magyar hős, de még úgysem igaz. A magyaroknak nem arra van szükségük, hogy hazugságaikban megerősítsék őket, hanem arra, hogy szembesüljenek a magyarok felelősségével és viselkedésével a holokauszt idején. Tisztelet a kevés életmentőnek, de “a” magyarok viselkedésére nem ez volt a jellemző, hanem legjobb esetben a közömbösség. Milyen magyaroknak kellene hősként emlékeznmi Wallenbergre? Azoknak, akik ma is antiszemiták? Akik disznólábat akasztanak a nyakába? Dehát ők tekintik magukat magyarnak, ők hordozzák az uralkodó magyar identitást, akik hősként emlékezünk Wallenbergre, mi magyarellenes magyargyalázóknak számítunk, mi ki vagyunk tagadva a magyarságból. Kati Marton ezt talán nem tudja? Amerika olyan messze lenne, hogy ne tudná, mi zajlik Magyarországon? A nagyszüleit kik tették vajon a vagonba? És őket a magyarságuk miatt vitték a haláltáborba? Hány embert vittek oda azért, mert magyar vagy magyarnak gondolták? Ne vicceljünk.
    Vajon Marton Kati nagyszülei mit szólnának, hogy a magyarokat dicsőíti, hogy magyaroknak nevezi a holokauszt áldozatait, akiket kitagadtak a magyarságból, majd meg is öltek a zsidóságuk miatt? Mit szólnának, hogy Kati Marton annak az Orbán-kormánynak a hazug kampányában vesz részt, amely a holokausztot a zsidómentéssel azonosítva akarja láttatni? Annak a pártnak asszisztál, amelynek reprezentánsa egy nyilas íróról azt mondja, hogy minden magyarnak a szívébe kell zárnia őt?
    Eljátszhatja valaki a naívát, de azért ez történelemhamisítás a javából, és éppen arra való, hogy a szerepeket, a helyzeteke és a felelősséget elmossa. Ez nem segíti a magyarok katarzisát, lelki megtisztulását, hanem hazugsággal akarja gyógyítani a beteget, amely ettől csak még betegebb lesz. Kati Marton a liberálisok üdvöskéje is, ezért nekünk, liberálisoknak a felelőssége az, hogy szembesítsük a szavaival, és felhívjuk a figyelmét, hogy nem beszélhet zöldségeket, és a magyarokat nem jól szereti, ha elvtelenül felmenti őket. Vagy világossá kell tennie, hogy a zsidókat a zsidóságuk miatt ölték meg, pedig azok ugaynúgy magyarok voltak.
    Azt pedig végleg ne tessék mondani, hogy a holokausztban keresztényeket gyilkoltak, akik nem is voltak zsidó származásúak. Nehogy már a holokauszt keresztény szenvedéstörténet legyen.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (43 szavazatból)
  9. Bírom mikor a kisebbség kitagadja a többséget.
    Mert azért HISZEM hogy a magyarok nagyobbik fele nem olyan mint a magának jogtalanul jobbik jelzőt bitorló nemzetrontók .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  10. Mit akar, mit akart elérni Kati Marton ezzel a nyilatkozattal? Magyarországra akar települni, és meg akar felelni ov rendszerének? Érdekből tette ezt a nyilatkozatot vagy így is gondolja??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  11. Kati Martonnak van egy érzéke a helyezkedéshez, ami belőlem például mindig látványosan hiányzott. De nem irigylem érte. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (29 szavazatból)
  12. Kedves Geyza,

    sajnos, én már nem hiszem. Vona tudta, mit beszél, amikor azt mondta, hogy a magyarok kétharmada jobbikos, csak még nem tudja. BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  13. Lehet találgatni, hogy mi volt előbb: a tyúk, vagy a tojás? A magyarok sokasága (2/3-ra azért nem tippelnék) azért fusztrált és sikertelen-e, mert hajlamos kizárólag a külső körülményeket okolni ezért? Azért maradt sikertelen, mert ahelyett, hogy a gondjai megoldásán törte volna a fejét, mindig kibúvókat keresett? Vagy azért nem tud sikeressé válni, mert ilyen kontraproduktív a társadalma? Ilyen iszonyú rossz hangulat nem tudom, mikor volt utoljára e hazában. Egyáltalán nem előny, ha valaki tájékozott, véleménye van, sőt bűn.
    Kedves admin: egyébként valóban voltak keresztények is a lágerekben, néhány tényleg istenhívő pap, de a szociáldemokraták, kommunisták között is voltak keresztények, nem beszélve a szövetségesek hadifoglyairól, bár úgy tudom, – az oroszokon kívül –,őket nem a megsemmisítő táborokba vitték, hanem a munkatáborokba, amelyek között volt különbség, ahogyan én ezt többek között Kertész Imrétől olvastam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  14. Kati Márton identitászavarral kuzd. Hiszen melyen katolikusnak neveltek a holokausztbol megmenekült szülei. Felnőtt fejjel szembesult avval, hogy hiába hithű katolikus, zsido ver csorog az ereiben. (anyai nagyszulokrol meg csak meselni sem meseltek neki!) Nehez az ilyet feldolgozni. Van aki tudja, van aki nem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  15. Érdekes tény. Kati Marton, mint a nem régen elhúnyt Richard Holbrooke külügyi szakértő felesége, elözőleg az ABC TV kanadai származású Peter Jennings hírolvasó/reporter felesége volt. PJ kimondottan arab szimpatizáns és nyiltan Izraelellenes volt. (Madarat tolláról?) Hosszú éveket töltött a térségben, főleg Beirutban, ahol számos nő kapcsolata volt. Egyike azoknak a palesztin Hanan Ashrawi ribanc volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  16. Trulla !
    Sajnos neki nem sikerült, de a tisztességét sikerült elveszítenie, rossz úton indult el, inkább a pszichológia és a traumafeldolgozás, mint a tisztességtelenség és a jellemhiba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. BL
    Nagyon jó írás, gratulálok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  18. Számomra döbbenetes KM nyilatkozata.
    Idemásolom a Wikipédiából egy részét, amit róla írtak. Talán nem “olvasta”???
    “…Családja [szerkesztés]

    Marton Kati katolikusként nevelkedett. Zsidó eredetéről és arról, hogy anyai nagyszülei Auschwitzban pusztultak el, csak felnőttként szerzett tudomást, amikor Budapestre utazott, hogy Raoul Wallenbergről, a zsidók életét szisztematikusan mentő svéd diplomatáról készülő könyvéhez gyűjtsön anyagot. Édesanyjának egy régi barátjától tudta meg, hogy Wallenberg túl későn érkezett nagyszüleinek megmentésére.[4]

    Édesapja, Marton Endre a sárga csillag nélkül, hamis papírokkal vészelte át a nyilasok üldözését. Az Associated Press tudósítója volt.[5] Mivel munkája révén rendszeres kapcsolatban volt az amerikai követséggel, az ÁVO 1955-ben bebörtönözte.[6]…”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  19. Girbegurbnak igaza lehet,
    Wallenberg elsősorban a magyaroknak hős, a magyarok hőse kellene, hogy legyen, bár már a svédek is hősként tekintenek rá, mint hazájuk fiára, ez azért nem mindig volt olyan egyértelmű, hagyták is megrohadni sztálin börtönében, a magyarokért végezte hősies munkáját és küzdelmét, a magyarok hazájában.
    Amerikában nyilván nem magyarokról beszél az írónő, mert sokkal érthetőbb, hogy zsidó származásuk miatt üldözött emberekről van szó, az amerikaiak fejében a holocaust a zsidókkal függ legszorosabban össze, de Magyarországon tudni kellene, hogy magyar zsidókat és zsidónak bélyegzett magyarokat üldöztek. Természetesen nem kissebítem a zsidó identitású vagy a kettős, magyar és zsidó identitású áldozatok veszteségét, de sokan voltak olyanok is, akik nem érezték magukat az üldözés előtt zsidónak, elég volt az egyik nagyszülőnek zsidónak lenni a megbélyegzéshez, Magyarországon sokféle származás keveredik az emberekben,a magyartól, a tóthtól az oláhig, a ráctól a szászig, a lengyeltől a vendig vagy ruténig, és még sorolhatnám az olaszt, a görögöt, a bolgárt, stb, stb… a zsidót, stb..az embernek a kevert származása ellenére többnyire, persze kivételek is vannak, csak egyféle identitása szokott lenni, maximum kettő, de általában az anyanyelve adja az identitását, a hazája, ahol született, ahol él, sok zsidónak minősített embernek nem volt zsidó identitása, sem vallása, az üldözés döbbentett rá sokakat a származásukra, de elsősorban vagy kizárólagosan magyarnak érezték magukat, ki kérdőjelezné meg pl. Petrovics (Petőfi) Sándor magyarságát, pedig származása csak részben magyar, a neve és apja szerb, de még a fizimiskája is, így voltak ezzel sokan, tényleg elsősorban magyarokat üldöztek és küldtek a halálba, magyarok, és Magyarországon ennek érthetőnek kellene lenni. Természetesen ettől még előfordulhat, hogy az írónő próbál kozmetikázni a látszaton, én ezt nem tudom megítélni. De az, hogy katolikusnak keresztelték, nem feltétlenül jelent sokat, nyilván az anyja katolikus volt, esetleg az apja is lehetett. Más dolog a vallás és más a származás, egyébként is kevert származású volt. Wallenberg svéd hős, a magyarok svéd hőse, magyarokat védett magyaroktól és németektől, de remélem csak a szavakon csúsztunk el és maximum a magyar kormány akarta fényezni magát Márton Katival, nem hiszem, hogy minimálisan is tisztességtelen szándékai lettek volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  20. No Bartus Ur, ez nem egy olyan jo cikk. Az elozzo jobb volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (12 szavazatból)
  21. ……… en meg ugy tudtam, hogy /Magyarorszagon/ zsido es kereszteny mindketto magyar! csak a vallasuk kulonbozteti meg oket. De ha mar itt tartunk az en nagyapam zsidoszarmazasu kereszteny volt. Raadasul cipesz, es vegtelenul jo ember! /volt/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  22. „… remélem csak a szavakon csúsztunk el és maximum a magyar kormány akarta fényezni magát Márton Katival, nem hiszem, hogy minimálisan is tisztességtelen szándékai lettek volna.”
    .
    ikab el kellene olvasni a cikket! Persze reménykedni lehet?!
    .
    A “Kilenc magyar – aki világgá ment és megváltoztatta a világot” című könyve Amerikában The Great Escape: Nine Jews Who Fled Hitler and Changed the World (A nagy menekülés – Kilenc zsidó, aki megmenekült Hitlertől, és megváltoztatta a világot) címmel jelent meg. Kati Marton az antiszemita Magyarországon jobbnak látta elhallgatni, hogy ezek zsidók. Amerikában, ahol jobban hangzik, hogy zsidó, ott a kilenc magyarból kilenc zsidó lett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  23. Nem olyan egyértelmű, hogy a svédek mit gondolnak Wallenbergről. Az ő akkori és azóta is folyamatos mulasztásuk az oka, hogy mai napig nem tudjuk pontosan, mi történt Wallenberggel. Nemrégiben jelent meg egyrövid cikk arról, miszerint a svéd diplomatát 15 kiló arannyal fogták el az oroszok – és ez lehetett a veszte. Természetesen sanda feltételezések alapja és zsidózás ürügye lett nálunk a cikk. http://www.mult-kor.hu/20120518_15_kilogramm_arany_miatt_foghattak_el_wallenberget

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  24. Ó ez a már oly sokszor jól bevált magyar szokás kedves tóthlili, ezek a nyavalyás svédek az okai, hogy mit sem tudunk Wallenbergről, legfeljebb örök hálánk jegyében disznólábakat aggatunk a szobrára.
    Ilyen tökös nemzet vagyunk, mindjárt az Élet Menete után.
    Mi azután meg tudjuk mondani egész Európának, milyen is a jó keresztény ember, milyen is az az unortodox kereszténység.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  25. Semmiféle magyaros szokásról nincs szó, csupán azt jeleztem, hogy igenis megvan a svédek felelőssége, különösképpen, hogy most ilyen lejárató könyvet, cikket jelentetnek meg Wallenbergről, amit felháborodottan olvastam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  26. A svéd kormány 2012-t Wallenberg-évnek nyilvánította, a skandináv országban számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg zsidómentő, emberbaráti tevékenységéről. Augusztus 4-én lesz az egykori diplomata születésének 100. évfordulója.
    ??????????? Nem értem, miről beszélsz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  27. figyelő – ahol egy Breivik volt, ott lehet több más elmebeteg, a svéd születés ugyanis még nem garancia a nácizmus elleni rezisztanciára. Ha 1-2 svéd náci ír cikket vagy könyvet az nem a “svédek” véleménye, és főleg nem a “svédek felelőssége’ Én például nem érzem magamat felelősnek a parlamentben tiszaeszlározó elmebeteg jobbikos miatt, mint magyar. Azért azok a magyarok felelősek, akik oda beszavazták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  28. tóthlili:
    Az ember élete oly rövid, és a JÓ irodalom olyan nagy, hogy az ember kénytelen válogatni, hogy MIT olvas el. És ez a választás jellemző az emberre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  29. Itt az újabb:
    .
    “Zsidó származása miatt vertek meg egy idős férfit a Dohány utcai zsinagógánál
    Egy hetven év körüli idős férfit vertek meg zsidó származása szerint pénteken Budapesten – számolt be az RTL Klub Híradója. A férfit elmondása szerint földre lökték és az arcát ütlegelték a támadói, akik zsidó származását hangoztatták. A BRFK közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt nyomoz.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  30. Köszönöm a remek tanácsokat. Lehetőleg mindent elolvasok, már ami a cikkeket illeti. Szeretek tájékozódni, és ez nem jelenti azt, hogy egyet is értek azzal, amit elolvasok. Valamint újra és újra bebizonyosodik számomra, hogy aki félre akarja érteni a másikat, az félre is érte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. kekec Breivik Norvég volt, ne varrjuk szegény Svédek nyakába. Igazad van egyébként, de a linkben amit tóthlili felrakott, az idézett részt is olvashattam ezért nem értem, mit igazol a linkkel.
    Persze, hogy mindenütt van egy csomó megtévesztett és önkéntes elmebeteg, de ha a saját felelősségünket sikerülne elsősorban tudomásul venni és csak azután mutogatni szerte-széjjel. Ezért írtam.
    Sajnos az emberek szeretik a sommás véleményalkotást, vagyis sokan mint fasiszta ideológiák újraélesztőiként beszélnek rólad és rólam is „a magyarokról” általában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  32. Egy újabb ostoba tyúk, aki írónak képzeli magát, ez a kényszerképzete, úgyhogy könnyű volt őt megvenni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  33. Nem csak Kati Martonról szól ez a történet.
    Ő csak annak az együgyű jómódú – már bocs’, de amerikai – tömegnek éli mindennapi dolce vítáját, melynek halvány gőze sincs az európai történelem oly’ apró nüanszairól, mint a szegedi, a budapesti és a többi gettó. Azoknak a tengerentúli nyugdíjasoknak, akiknek csak az a dolga, hogy télen északról lakókocsijaikon levonuljanak a déli területekre, majd tavasszal fordítva. Számukra ezek a kérdések egyre mennek a regényekben olvasott, de főleg az amerikai filmek hol mézes mázos, hol meg horrorba hajló thriller élményeivel, illetve “információival” az életről. Egyébként – és ez fontos – ha pénze van, bármelyikük regényíróvá, producerré sőt, még filmrendezővé is avanzsálhat… Arról nem is beszélve, ha úgy tetszik egy SA-legény bádibildinges világsztár fiacskáját is megválaszthatják kaliforniai kormányzónak, de ha úgy adódik, még amerikai elnöknek is…
    *
    A Magyarországon uralkodó rezsim viszont minden évben “előszeretettel” ünnepli, illetve emlékezik meg Raoul Wallenbergről, és nem véletlenül. A valóban hős diplomatáról, akiről tényleg csakis jót lehet elmondani, azonban ez az önfeláldozó emberség senkit nem érdekelne a hatalom jelenlegi birtokosai közül – néhány példa Witner, Kövér, vagy Répási stb.- h a[!] szegényt . n e m . a .
    s z o v j e t . h a d s e r e g . v i s z i . e l, valamiféle szörnyen fatális ostobaság [fakabát logikából] katonai kém-paranoiából kiindulva.
    *
    Amikor korábban a holokauszt rémségeiről csak egy szó is esett Répási Róbert – aki ma jogügyi államtitkár, akkor még megmondóember – azonnal azzal replikázott, hogy “de a kommunizmus bűnei”, meg, hogy amennyiben állami rangra – tehát jogi szintre – emelnék “a gyűlöletbeszéd” üldözését, akkor majd hatalomra jutásuk esetén, ők meg majd annak az elítélését emelik állami rangra… Azt hiszem világos, hogy a mai jobboldalnak micsoda kifacsart logikájú, és sötét gondolkodásmódját tükrözi ez, amely legfőbb céljaként nem másra törekszik, mint a faji üldözés, a rasszizmus és természetesen ezzel együtt
    a . n á c i z m u s . b ű n e i n e k . r e l a t i v i z á l á s á r a. … És lámcsak, az egyik kultúrális “erőforrás” államtitkáruk hatalomra kerülésük után azonnal már bele is pofázott a Holokauszt Múzeum függetlenségébe, amikor egy nekik nem tetsző – a magyarok negatív közreműködését a holokausztban említő – ismertető anyag helyreigazítására szólította föl a múzeum igazgatóját.
    *
    Az ilyen, Kati Martonféle abszurd, butaságból szívességet tesz a, szerintem igenis szélső-jobboldali Orbán rezsim élcsapatának, amikor – bár gyenge, mert hazug – mégiscsak egy hivatkozási alapot ad annak kezébe.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  34. Kedves Admin ! [20;55]
    Mindig a szívem szerint szólsz, mint itt is. Köszönöm!
    A keresztények deportálása abszurdumnak tűnik, ám mégis volt ilyen, mely kivétel sajnos! szintén csak a szabályt erősíti. A hős Salkaházy Sára nővér esete a mai nácik naptárában is csak egy kis epizód…
    Vannak azonban tragikusabb, és az előbbinél még drámaibb nem közismert momentumok ebben a szörnyű történetben. Egy ismerősöm – sajnos már ő sem él – mesélte el családja, a Gara család történetét. Jómódú kalocsai zsidó vallású ügyvéd, tagja valamelyik ottani bank igazgatóságának. A századforduló táján – ki tudja pontosan miért, talán Tiszaeszlár figyelmeztette őket – katolizáltak. Ismerősöm és nővére már katolikusnak születtek, azaz meghintették őket keresztvízzel. Rendszeres templomjáró “jó keresztények” voltak. (Ismerősöm az események után, haláláig i az maradt)
    Több katolikus jóbarát között, a szülők rendszeresen összejártak a kalocsai érsekkel is, sokszor ebédeltek és kártyáztak együtt a lakásukon is. Két lányukat rendben kitaníttatták, akik aztán – más városban – családot is alapítottak, gyerekeik lettek. Az egyiknek például Miskolc város rendőr kapitánya lett a férje… (Ezért tudott megmaradni.)
    Amikor aztán több mint két évtizedes zsidótörvény-rózsafüzért követően édes hazánkban “beköszöntött” a zsidóüldözés gyakorlati megvalósítása, hát Garáék nem győztek eleget levelezni, többek közt az érsek úrral, hogy ugyebár rájuk ezek a törvények nem fognak vonatkozni, aki erről biztosította is őket… Természetesen, az érsekúr szava egy árva fityinget, annyit nem ért, hisz az első transzporttal, ‘44 májusában, úgy vágták be a már ötven éve keresztény, idős házaspárt, a Kalocsai Gettóból a marhavagonba, mint annak a rendje. [Megjegyzem: Akkor ez volt a rend] Még a megváltójuk sem tudta őket megváltani, az auschwitzi halálvonatból.
    Még annyi megjegyzés mindehhez, hogy ez az eset a mai Horthy-restaurátorok szemében csupán egy egyéni tragédia, hiszen szerintük mennyien kerültek ezzel egy időben például hadifogságba. Meg amikor Budapestet – a gettót is – bombázták nagyon nehéz volt karácsonyfához jutni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  35. Remélem, Kati Marton ismeri hazánkfia Pehm József életútját!
    Azét az emberét, akinek beosztottai megáldották a nyári ruházatú, papírtalpú bakancsban a keleti frontra küldött több százezer magyar katona fegyvereit!
    Arról viszont, hogy embereket mentett volna a vérviharos időkben, nem szól a fáma. Az ‘56-os rádióbeszéde fő témája is az egyházi, a papi birtokok visszaadása volt.
    ‘44-ben már felnőtt, 52 éves volt. (Született 1892. 03. 29.). Nem hivatkozhat tehát “ifjúkori” botlásra!
    Ha Kati Marton még nem jött rá, kiről van szó, üsse be az említett nevet bármelyik netes keresőbe! Ne csodálkozzék viszont, ha Mindszenty József neve jön elő!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  36. Kedves Admin,
    Gyanítom, hogy igaza van Marton Katival kapcsolatban.
    Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy
    1. Wallenbergnek magyar hősnek, pontosabban: a magyarok által tisztelt hősnek is kellene lennie, és a magyarok szégyene, ha nem az,
    2. a zsidóságuk miatt meggyilkoltak nagyrészt magyarok (is) voltak, és voltak közöttük nem zsidó magyarok is.
    Ez csak megerősíti azt, amit Ön írt. Sajnálom, hogy az első írásom félreérthető.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  37. MK azért is hiteltelen, mert a “másként írok oda és másként írok ide ugyanarról” mögött, nem csak politika van, hanem üzleti számítás is. Másként adom el itt, mint ott, csak vegyék és legyenek velem elégedett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  38. Hány ezer dollár üti Marton Kati kezét ezért a véleményéért. Hát persze az adófizetők pénzéből. Szégyen és gyalázat, igy átirni a történelmet. Remélem nem veszi be az amerikai politika ezt az ocsmány hazugságot. Amerikai katonák tizezrei hullatták vérüket a nácik ellen, s most Orbán maffiózó és maffiózó társai, a háttérben az adófizetők pénzén zsirosodó fidesz támogató üzletemberek átitják a történelmet. Remélem az amerikai politikusok sarokba szoritják Orbánt.
    Szégyen és gyalázat , h Horty után megint olyan dicstelen kormányunk van mint az Orbán kormány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  39. Kedves B.L!

    “Ez nem segíti a magyarok katarzisát, lelki megtisztulását,”

    Lehet. De az a nagy kérdés, hogy vajon mi az, ami , ki az, aki segíteni tudná!
    Kell-e egyáltalán erre a katarzisra várni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  40. kekec 2012. június 13. szerda 08:10
    “Az ember élete oly rövid, és a JÓ irodalom olyan nagy, hogy az ember kénytelen válogatni, hogy MIT olvas el.”
    .
    Várjál! tóthlili az ide bemásolt múlt-kor linket olvashatta el, csak nem utalt rá eléggé nyilvánvalóan. Nekem sem volt világos, mire vonatkoztatta amit írt, de más eset nem lehet. Kár lenne összekapni egy nem egyértelmû vélemény nyilvánítás miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. Tulajdonképp még most sem értem ezt a cikket.
    -
    „Wallenberg valójában magyar hős volt”.
    Igen, mintahogy az aradi vértanúk valójában magyar hősök voltak.
    -
    “Kati Marton előadásában a sárga csillagot nem a zsidók, hanem a magyarok hordták.”
    Igen, magyar hatóságok írták elő magyar állampolgároknak.
    -
    Végül: a holokaust során magyar hatóságok, magyar állampolgárokat adtak át idegen hatalomnak.
    -
    Vagy nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos