Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lehessen héberül érettségizni! 2012. június 22. péntek 11:29 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lehessen héberül érettségizni!
Budapest – Levelet írtak Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek a héber nyelvet oktató középiskolák vezetői annak érdekében, hogy a héber továbbra is érettségi vizsgatárgy maradhasson.
.
Levelüket ismertetve az érintett iskolák vezetői csütörtökön közölték: arra mutattak rá, hogy az esélyegyenlőség, a szabad vallásgyakorlás és a hagyományok őrzése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlennek tartják, hogy héberből a jövőben is lehessen érettségi vizsgát tenni.
.
A levél aláírói között szerepelnek a bejegyzett magyarországi zsidó felekezetek vezetői, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora, az Izraeli Kulturális Intézet vezetői, a héber nyelvet oktató középiskolák pedagógiai és vallási vezetői, a héber nyelv érettségitétel-készítő bizottságának vezetője és tagjai, továbbá több magánszemély.
.
Az iskolavezetők közleményükben azt írták: a héber egyfelől klasszikus nyelv, amely a zsidó-keresztény kultúra szerves része. Másfelől ugyan formálisan nem nemzetiségi nyelv, de a zsidó családok jelentős része jelenleg is őrzi a zsidó hagyományokat, amelyek szimbolikus megtartója az országban több iskola által oktatott héber nyelv.
.
Emlékeztettek arra: a június elsejei kormányrendeletből az derül ki, hogy a héber nyelv nem szerepel a tételesen felsorolt érettségi vizsgatárgyként megjelölt idegen nyelvek között. Mivel a magyarországi zsidóság nem nemzetiség, a törvény által vizsgatárgyként megjelölt nemzetiségi nyelvek közé sem sorolható be. Felhívták a figyelmet arra, hogy ugyanakkor a módosítás tervezetének elkészülte és a kormányrendelet megjelenése között eltelt időben bizonyos nyelvek visszakerültek az érettségi vizsgatárgyak közé.
.
Kitértek arra is, hogy a héber nyelv mint érettségi vizsgatárgy megszüntetésének tervezetére reagálva május 2-án a három magyarországi zsidó iskola aláírásával, a héber érettségitétel-készítő bizottság levelet írt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak, felhívva figyelmét a héber nyelv, mint érettségi vizsgatárgy fontosságára, erre azonban nem érkezett érdemi válasz.
.
Múlt csütörtökön Verő Tamás rabbi közölte: május 2-ai levelükben egyebek mellett azt írták, „természetesen egyetértünk azon törekvéssel, miszerint a vizsgarendszerre vonatkozóan is alkalmazni kell a költséghatékonyságot”, ugyanakkor hozzátették, hogy a héber nyelv ismerete nélkül sem a zsidó vallás gyakorlata, sem pedig az etnikai kisebbségi létezés feltételei nem biztosítottak.
.
Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az érettségi változásait rögzítő kormányrendeletben foglaltakat a vizsgarendszer ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakításának szándékával indokolta. Közleményében rámutatott: az érettségi változásait rögzítő kormányrendelet elfogadása után érkezett hozzájuk a megkeresés a héber nyelv érettségi vizsgájának ügyében. Mint írta, a rendelet egyik célja, hogy „az európai gyakorlattól eltérően indokolatlanul sok választható tantárgyak számát csökkentse”, valamint „biztosítsa a vizsgarendszer áttekinthetőbb, ésszerűbb és költséghatékonyabb átalakítását”.
.
A kormányrendelet szerint a jövőben angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatottakból érettségizhetnek a diákok, tette hozzá.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 2.8/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 8 szavazatból)
Lehessen héberül érettségizni!, 2.8 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. Miért nem természetes ez a lehetőség???? :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (22 szavazatból)
  2. Az volt, csak most kivették a hébert meg egy csomó más nyelvet a körből.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  3. Ebben a latin az igazán szép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  4. Nekem valahol nevetségesnek tünik hogy a Roma középfokot ugyanugy fogadják el pl a rendörségen mint az Angolt vagy a Németet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (16 szavazatból)
  5. Itt üt vissza az a hülyeség, hogy a magyarországi zsidók nem voltak hajlandóak eddig önmagukat nemzetiségként meghatározni, így lehetővé vált a nyelvük kivétele a lehetőségek közül.

    Ez egyben válasz gets -nek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (24 szavazatból)
  6. Rossz válasz, ülj le fiam – egyes!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (18 szavazatból)
  7. Én a japánt sem igazán értem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  8. valaki
    -
    Én értem a japánt. Még a latint is értem bár egy marhaságnak tartom. Amit nem értek, hogy ez (a héber) miért nem természetes? Miért kell ezért levelet irni? És egyáltalán! Miért kell törvényileg meghatározni, hogy egy (elvileg) szabad ország (elvileg) szabad polgára milyen idegen nyelvet tanuljon. Azt el tudom fogadni, hogy a “nagy” nyelvek egyike kötelezö. De, hogy emellett én még mit tartok az életem továbbviteléhez fonosnak, azt döntsem már én el… jó!? Mi van ha valaki Izraelben akarja folytatni a felsöfokú tanulmányait? Lehet, hogy én vagyok a türelmetlen de én ezt az egész nagy magyar szart nem értem. Ki és milyen alapon pofázik bele a gyerekem éltébe?! Hagyja ott mindenki azt a szart és disszidáljon!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (22 szavazatból)
  9. Mi ezt fogjuk tenni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  10. Dark Brain: “Itt üt vissza az a hülyeség, hogy a magyarországi zsidók nem voltak hajlandóak eddig önmagukat nemzetiségként meghatározni,…”
    Egyem azt a kis sötétségedet. Egy nyelvet nem azért tanul ám valaki, mert nemzetiségi, hanem, mert szüksége van rá az eeletben. Logikádat követve váljon zsidó nemzetiségüvé valaki,csak azért hogy érettségizhessen héber nyelvböl. Te,.. a Hold körül ne keringjen? Azt mondod nem a hülyeséget kell megváltoztatni, hanem a világot lehülyiteni a magyar oktatás szintjére. Figyusz Dark,… nem akarsz Hofman Rózsika helyére ülni?
    Kösz, hogy megröhögtettél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (16 szavazatból)
  11. ricsi
    -
    Teljes szivvel szurkolok neked. .. meg mindenkinek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  12. Akkor keresd meg a lakhelyedhez legközelebbi Szochnutot és jól rúgd őket valagba! Mert rájuk várunk úgy fél éve.

    VN:D [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  13. Nem avatkozom idegen ország belügyeibe. De szurkolok!

    VA:D [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  14. ricsi
    2012. június 22. péntek
    17:06
    Mi a gond? E-mailt kell írni és türelemmel lenni. Az unokaöcsémnek 3 évbe tellett míg elintéztük :)))
    Persze úgy, hogy a családban már 4 állampolgárság van, tehát minden papír bent van. Aztán számolj majd a kekeckedéssel is mert mostanában mindent nagyon leellenőriznek.

    VA:D [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  15. Gloviczki Hoffmann Rózsa beosztottja volt, ahogy most is. Tanár volt abban a gimnáziumban, ahol és amikor Hoffmann igazgató volt. Azt mondja, amit a főnöke enged neki mondani. Hoffmann meg azt mondja, azt csinálja, amit ov mondani és csinálni enged neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  16. cOLOMBUS

    Én ezt poénnak szántam. Bocs de nem volt időm bővebben kifejteni.
    Nekem is az a véleményem, mindenki érettségizzen abból amiből akar.

    DE én továbbra sem értem a japánt….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  17. A tudomány mai állása szerint a magyar nyelv legközelebbi rokona a finn. Finnből se lehet érettségizni. De ha valaki a kazah rokonságot erőlteti, hát akkor abból miért nem lehet?! A japán érthető, bármikor előállhat a közös határ. Ha már latin, az ógörög miért nem? Nekem, mint becsületes belgának persze a belga nyelv hiányzik a leginkább a listából,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  18. Na ezért utálnak minket zsidókat. Mert pl a bolgár vagy a görög kisebbség nem kezdett el sírni, hogy miért nem lehet érettségizni mostantól az ő nyelvükön. Nem megtiltották, hogy tanuljuk, hanem nem készítenek érettségi teszteket ezekből a nyelvekből. 12 ember kedvéért ne kelljen már összeállítani külön tesztet. A nyelvet az ember saját magának tanulja, nem az érettségi bizottságnak. Megint csak felesleges sírás és figyelem felhívás. Mit számít, hogy ki milyen nyelvből érettségizik? A nyelvvizsga mindenki előtt nyitva áll.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  19. Az érettségi vizsga ugye többek között arra van kitalálva, hogy a középfokú tanulmányait befejező fiatal néhány területen felmutathassa a kvalitásai legjavát, és így eldönthetővé váljon, hogy megérdemli-e az érettségi bizonyítványt (felmutatta-e a megfelelő „érettséget”), vagy nem.
    Vannak kötelező, és vannak választható tárgyak.
    Ha egy fiatalt a nyelvészeti, irodalmi, filológiai, vallási, hermeneutikai stb. érdeklődése, vagy éppen a tervezett további életpályája arra késztet, hogy a kapacitásának a nagy részét a héber nyelv tanulásával kösse le, akkor jogos az az igénye, hogy az így szerzett tudását az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez is felhasználhassa. Lehet, hogy választana ő szívesen még más tárgyakat is, de lássuk be, hogy a diákok kapacitása is véges. Az pedig senkinek nem érdeke, hogy a diák tanulóképessége túl sok tárgyra szóródjon szét, és így sehol ne tudja megmutatni, mire képes. (És ne tudja megalapozni a további fejlődését.)
    Ha viszont csak ez a szempont érvényesülne, akkor szinte minden tanított tárgy érettségi tárgy lehetne (szintén őrültség).
    Tehát az igazságtevő egyensúlyi pontot kell keresni.
    No itt kéne szerephez jutnia annak a nézetnek, hogy mikben is gyökerezik az európai kultúra. Nem az alkotmány preambulumában vagy az egyházi iskolák feltuningolt támogatásában (ugyanabból a kasszából, amelyből más iskoláknak alig jut). Vagy Prohászka-szobor állításában.
    A latin, görög (ógörög) és héber nyelvek ismerete ma is szükséges az ide tartozó kultúrtörténeti anyag műveléséhez. Az orvosi és a jogi szaknyelv ma is igényli a latinnak valamilyen szintű megszagolását. Lehet, hogy kiváló történészekkel, irodalomtörténészekkel, filológusokkal, vagy másképp: Devecseri Gábor, Komoróczy Géza, Hegedűs Géza, Kerényi Károly, Pais István, stb lehetséges méltó utódait veszítjük el azzal, ha ők most, maturandus korukban nem fordulhatnak teljes erejükből pl. a héberhez v. göröghöz, mert az érettségi vizsga „letudásához” kénytelenek voltak még valami mást is bevenni. (Bár, amilyen szédületes befogadóképességet az ilyen nagyságok gyakran már fiatalon is mutatnak, ez nem biztos, hogy mindig igaz).
    Szóval ezeknek a kultúrtörténeti ősmasszívumoknak (amelyek ma is sok mindent hordoznak) az érettségi körből való kivétele igazi mocsok-fideszes állatság.
    Lesz mit visszacsinálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  20. Szerintem lehessen továbbra is,de ugyanakkor kötelező legyen a rovásírásos érettségi is,egyelőre csak azoknak a jobbikosoknak,akik másból nem képesek az érettségire.MINDENT A TOLERANCIÁÉRT !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  21. Azért nem lehet, mert a listába külön ki kellene írni a héber nyelvet – így pedig feltűnne a szavazóbázisnak.:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Mennyi probléma komolyan…. Ha van igény akkor biztos lesz… Ez szerintem csak a zsidóságot járatja le Magyarországon. Üdv Manhattembol

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  23. “Ki és milyen alapon pofázik bele a gyerekem éltébe?!”
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  24. Avi, az a pofátlanság, hogy én már izraeli állampolgár vagyok, ergo a feleségemnek meg a gyerekemnek minden további nélkül joga van velemmel együtt letelepedni ott. Csakhogy mainapság nem az a helyzet, hogy az ember repülőjegyeket akaszt le a szögről, tehát rá vagyunk szorulva mindarra, ami jár. Az viszont csak a Szochnuton keresztül jár, akiknek nincs mit ellenőrizgetni, a feleségem nem arab kém, az ötévesről már nem is beszélve. Sajnos szükségünk van az újrakezdési támogatásukra, anélkül egyszerűen nem megy, de most már az ideg is öl, hogy lesz itt egy összeomlás, mielőtt az ember letélakolna. Én meg azt már csak tévén akarom nézni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Don Karlos! de la marósfő

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos