Ronai and Ronai
AMERIKAI

Külföldi sajtó Magyarországról 2012. június 3. vasárnap 0:29 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Külföldi sajtó Magyarországról
Bécs/Berlin/Prága – Áder János pénteki bécsi látogatása a „vitatott, jobboldali-nemzeti” Orbán-kormány mandátumának félidejére esik –, fogalmazott finoman a budapesti diktatúra kapcsán a liberális Standard, kiemelve azt is, hogy az új államfő első útja Ausztriába vezet.
.
Választási diadala után Orbán hozzákezdett az állam teljes átalakításához – fogalmazott a lap budapesti tudósítója. Mára készen vannak az új államszerkezet alapjai. „Az új alkotmány Istenre, a hazára és a kereszténységre hivatkozik, jóllehet egyúttal az európai alapjogi katalógust is átveszi” a lap szerint. Az új médiatörvény pedig „megpróbálja korlátozni a sajtószabadságot”, de az EU és az Alkotmánybíróság bírálatába ütközött, a parlament éppen a múlt héten módosította a törvényt. „Az államapparátusban átfogó tisztogatások zajlottak le”, írta, felidézve az uniós kötelezettségszegési eljárást és azt, hogy bírálatok hatására a parlament módosította a jegybanktörvényt.
.
Hivatalba lépésekor Áder „szokatlanul békítő hangot” ütött meg, írta a tudósító. Felidézte, hogy az államfő kijelentette, nem ír alá hibás törvényeket. A lap szerint ezzel a parlamenten áthajszolt törvények özönénél történt defektekre utalt. „Korábbi személyes nézetkülönbségek ellenére Áder szilárdan az Orbán-projekt mögött áll”, fogalmazott a Standard, amely felidézte, hogy a politikus vezető szerepet töltött be az igazságügyi reform és a választójogi törvény kidolgozásában. Utóbbiról szakértők úgy vélik, az „a következő választásokon jelentős előnyöket biztosít (Áder) pártjának”.
.
A Fidesz frakcióvezető-helyettese az alaptörvényről a Die Pressében közölt terjedelmes írásában szükségesnek látja a bírálatokkal szemben új nézőpontokat bemutatni, mert „a közelmúltban téves állítások félreértésekhez vezettek”. Az 1945-ből [valójában: 1949-ből – AN] származó alkotmány 1989-ben alapvető módosításon ment keresztül, de a nép részvétele és a nép általi legitimáció nélkül, írta Gulyás Gergely. Szerinte a működőképes államszervezet ellenére a régi alkotmány nem volt alkalmas arra, hogy minden tekintetben betöltse az alaptörvény szerepét. Hiányoztak például a felelőtlen költségvetési politika korlátai, ezt több más európai alkotmányban is rögzítették, tette hozzá.
.
Az új alkotmány megőrzi a hatalommegosztás alapelvét, és csak kis mértékben változtat a hatalommegosztás elmúlt húsz évben intézményesített rendszerén – állt a cikkben. „Más állításokkal ellentétben az alkotmánybíróság hatásköre jelentősen bővült”, írta Gulyás, felidézve az alkotmányos panasz bevezetését és az alkotmányos normakontroll kiterjesztését. Az alkotmány megfelel az európai alkotmányjogi hagyományoknak, a jogállamiság követelményeinek, az EU-csatlakozáskor vállalt kötelezettségeknek, és lehetőséget ad a rendszerváltás értékeivel való mélyebb azonosulásra. „A magyar állampolgárok a választáson egyértelmű döntést hoztak, és azóta is támogatják a szabadon választott kormányt. Természetesen mindenkinek joga van más véleményen lenni a magyar belpolitikáról, de arra kérjük, ezt a véleményét tényekre alapozza” állt a cikkben.
.
A Frankfurter Allgemeine Zetiung (FAZ) című konzervatív lap és a hr-online, a Hessen tartományi közszolgálati műsorszóró társaság (Hessischer Rundfunk) hírportálja beszámolt arról, hogy magyar állampolgárt, Breier Zsuzsát nevezték ki a Hessen tartományi kormány európai ügyekért felelős államtitkárának. A FAZ kifejtette: Breier kinevezése heves bírálatokat váltott ki az ellenzék soraiban, mert Breier demokratának tartja hazája vitatott miniszterelnökét, Orbán Viktort. Az ellenzéki szociáldemokraták szerint ez a vélemény „egy olyan emberről, aki fellép az igazságszolgáltatás és a magyar média ellen”, kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Breier alkalmas-e a tisztségre, írta a FAZ.
.
A hr-online A jóindulat Orbánnal szemben megosztja a tartományi gyűlést című beszámolójában kiemelte: a hagyománnyal ellentétben Hessen tartomány új európai ügyekért felelős államtitkárát nem támogatja a tartományi gyűlés egésze, ennek pedig az az oka, hogy Breier kiállt a vitatott magyar kormányfő mellett. A liberális FDP által delegált európai ügyekért felelős miniszter, Jörg-Uwe Hahn egy lapinterjúra hivatkozva védelmébe vette az új államtitkárt. Az interjúban Breier elismerte, hogy történtek hibák Magyarországon – emelte ki a miniszter. „Hozzátette: ’vannak olyan politikai folyamatok Magyarországon, amelyeket meg kell fordítani’” – áll a hr-online beszámolójában.
.
„Magyar is lehet a macska, csak fogjon egeret” című jegyzetében az Orbán Viktor és Robert Fico politikája közti hasonlóságokra és eltérésekre hívta fel a figyelmet a Lidové Noviny. A cseh konzervatív napilap szerint Fico a magyar példa nyomán vezette be a külföldi távközlési és az energetikai cégek rendkívüli megadóztatását. Miután tanult Orbán hibáiból, lehetséges, hogy Brüsszellel nem lesz problémája.
.
„Orbánban és Ficóban több a közös, mint amennyit talán szeretnének. Mindketten kétségbeesetten keresnek pénzt a költségvetés számára. Tekintettel a magyar pénzügyek helyzetére és a következő választás kilátásaira, Orbán sokkal kétségbeesettebben, mint Fico”, véli Lubos Palata, a szerző. Szerinte mindkét politikus „populista, aki nem szereti a külföldi befektetőket, s úgy tesz, mintha az egyszerű emberek pártfogója lenne”. Nem idegenek azonban tőlük a „többé-kevésbé autoriter módszerek sem, amelyekhez a neonacionalista Orbán közelebb áll, mint a posztkommunista Fico”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +11 ( 15 szavazatból)
Külföldi sajtó Magyarországról, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Breier Zsuzsa kinevezése azt jelképezi, hogy a FidSS és sleppje lassacskán átveszi az Európai Unió irányítását is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (13 szavazatból)
  2. “Az államapparátusban átfogó tisztogatások zajlottak le”
    Igen, ez történt a legalsóbb szintig, ezért küldtek el engem is, igaz külsősként.
    Szó szerint tisztogatás volt, figyelembe sem vették az ott dolgozók tapasztalatait stb. Ráadásul még jól át is vertek.
    Ha az Orbán kormány bukik 2014-ben vagy előbb (de jó is lenne!), akkor rengeteg bajt kell orvosolni, amiket már többször is felsoroltak a kommentelők a hsz-ekben.
    Évekig fog tartani a sok mocskot eltakarítani! Csakhogy ez már nem tisztogatás lesz, hanem számonkérés, felelősségrevonás, bírósági ítéletek – remélem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (19 szavazatból)
  3. Mindezért a 2/3-al rendelkező kormány a felelős, amiért majd felelniük is kell!
    Azért legyen mindig a szemünk előtt, hogy a szétfröccsenő trutymóból kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek jut a ruhájára!
    A fenébe!
    Látom és érzem magamon is, és a LÁDÁN is vannak már nyomok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  4. Grezó – sok szerencsét egy polpeti által vezetett ügyészséggel, és lefejezett, viszont gyorstalpalón képzett fideszhű bírákkal végrehajtott “felelősségrevonás”-hoz. Mit gondolsz, mi a francnak igyekeznek annyira?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  5. Azt mondja ez a mama kedvence Gulyás Gergely, hogy a régi alkotmány nem volt megfelelő a tekintetben sem, hogy hiányzott belőle pl. a felelőtlen költségvetési politika korlátai c. kitétel. Na amennyiben most bele tették, remélem az AB el fog tudni járni, majd annak idején és kellő képpen megbünteti a felelőtlen költségvetési politikát folytatókat. Orbán-Matolcsi tandem csücsüke! Milyen szép is lenne, csak egy szer kéne méltó példát statuálni, utána már százszor meggondolná egy politikus, hogy ilyen elképesztően felelőtlenül bánjanak az adófizetők pénzével. Minden olyan beruházási tendert amit tisztességtlenül nyert el bárki is ,szigorú börtönnel kéne büntetni. Amíg ez nem történik meg, az ország csak egyre lejjebb süllyed, egyszerűen elborítja a beláthatatlan korrupció.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Történelemmosdatás Magyarországon 2012. július 27. péntek | AN

Ki az európai demokráciák őre? 2012. július 25. szerda | AN

Csatáry és a romaügy visszhangja külföldön 2012. július 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos