Ronai and Ronai
AMERIKAI

Temesi áldokumentumregényt írt Bartókról 2012. június 4. hétfő 12:37 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Temesi áldokumentumregényt írt Bartókról
Budapest – A 83. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Temesi Ferenc Bartók című regénye az Alexandra Kiadó gondozásában. A több mint 600 oldalas könyvről az író az MTI-nek elmondta: a kötettel egy negyven éve született terv vált valóra.
.
Temesi Ferenc az MTI-nek felidézte: már gyerekkorában megismerte Bartók Béla muzsikáját, gyakran hallgatta, ahogy nővére zongorán a zeneszerző műveit gyakorolja. „Én csellóra jártam, de annyira remegett a kezem, hogy százfelé szálltak a hangok. Szerencsémre másfél év múlva kirúgtak”, mesélt zenei élményeiről az író, majd megemlítette, hogy Bartók Béla zenéje végigkísérte életét, még beatzenészként is gyakran hallgatta műveit.
.
Emlékei szerint alig múlt húszéves, amikor először felvetette, hogy valakinek meg kellene írnia a Bartók-regényt is. „Ez akkor úgy hangozhatott, mint valamit fenyegetés. Ugyanakkor önbeteljesítő jóslat is volt, hiszen ettől kezdve a barátaim folyamatosan emlékeztettek rá, kérdezgettek, mikor írom már meg”, fogalmazott Temesi Ferenc, megjegyezve, hogy a könyvet végül barátja, Száraz Miklós György író bíztatására kezdte el. „Nem lehetett már tovább húzni, mert szerződést is kötöttem rá. Emellett időközben majdnem meghaltam. Ezt is beleírtam.”
.
Elmondta: a regény csírái már leghíresebb regényében, a Porban is megtalálhatók a Zene címszó alatt. Arról is beszélt, hogy többen megpróbálták lebeszélni a Bartók-regényről, mondván, lehetetlen vállalkozás, kész öngyilkosság. „Minél többen győzködtek, annál jobban akartam, egyszerűen inspirált ez a sok féltő jótanács”, tette hozzá.
.
Arra a kérdésre, mi volt a legnagyobb kihívás az írásban, Temesi Ferenc azt felelte, hogy Bartók szituációkba helyezése, megszólaltatása. „Engem is meglepett az, hogy miket mondott. Szófukar, zárkózott ember hírében állt, biztosan meg fogom kapni, hogy a könyvben többet beszél, mint egész életében”, tette hozzá ironikusan. Ugyanakkor leszögezte: a könyvében az ő személyes Bartókját írta meg. „Ez az én Bartókom, ha mások nem ilyennek látják, írják meg ők is a saját regényüket és akkor meglátjuk, melyik a jobb”.
.
Temesi Ferenc arról is beszélt, hogy sokan tévesen tényregényként tartják számon a könyvet, ám szerinte az áldokumentumregény. „A könyv nagy részét én találtam ki. Segítségül hívtam a tanúkat, édesanyját, feleségeit, fiait, kollégáit, barátait, tanítványait, újrateremtettem a találkozásokat, szituációkat. Ehhez olykor elég volt egy levél”, mesélte. Példaként Bartók Stravinskyval történő találkozását említette, amelyet a zeneszerző említett egy levelében. „Azt írta, hogy Stravinsky roppant beképzelt alak, de azt is megjegyzi, hogy kisebb nála”.
.
A cselekmény három szálon fut: Bartók Magyarországon, Amerikában és van egy rövidebb szál, az életrajzoló története. „Ez utóbbi a legrövidebb. Bartók az abszolút főszereplő, a 110 fejezetből 85 szól róla és csak 25 az életrajzolóról”, jegyezte meg az író, aki beszélt arról is, hogy az írást csaknem 30 évig tartó gyűjtőmunka előzte meg. „A hosszú készülődés után 14 hónap alatt megírtam a könyvet. Amikor végeztem, úgy éreztem magam, mint aki leszáll egy olyan vonatról, amelyet gőzmozdony húzott. Eltűntem teljesen a gőzében”, fogalmazott.
.
Temesi Ferenc elárulta: ahogy általában regényeinek, úgy a Bartóknak a szerkezetét is Fibonaccitól, az aranymetszés elméletének megalkotójától vette. „Arra gondoltam, hogyha ez Bartóknak jó volt, nekem is megfelel” jegyezte meg. A könyvben a három szálat könnyen felismerhető jellel látta el, hogy az olvasók külön-külön is elolvashassák őket.
.
Arra kérdésre, hogy mennyire változott meg a korábban a zeneszerzőről alkotott képe a munka végére, Temesi Ferenc azt felelte, hogy sokkal közelebbről megismerte Bartókot. Minél jobban beleásta magát az anyagba, annál jobban megértette a zeneszerzőt. Kitért arra is, hogy Bartók Béla fantasztikus író lehetett volna, legalábbis levelei, írásai erről tanúskodnak. Szerinte ez nem véletlen, hiszen a zenének és az irodalomnak is a ritmus az alapja, a nyelv pedig zenének is tekinthető.
.
Az író elárulta, eredetileg A 48-56-os zongora volt a regény címe, de végül Száraz Miklós György javaslatára átírta Bartókra. Az eredeti cím egy kölcsönzött zongorára utalt, a két szám pedig a magyar történelemre.
.
A könyv bemutatóját június 9-én tartják a budapesti A38 állóhajón. A tervek szerint a rendhagyó esten fellép mások mellett a Lukács Miklós-Dresch Mihály duó is. Temesi Ferenc elmondta: Dresch Mihály szerepel is a regényben. „Sok-sok barátomat beleírtam a könyvbe”, tette hozzá az író.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Temesi áldokumentumregényt írt Bartókról, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Ki tévedt be az MTI-be, vagy még nem minden értelmes újságírót menesztettek?
    Jó cikk az írói kulisszák láthatatlan részéről. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. A cím lehetett volna ez is: Hogyan nem találkoztam Bartók Bélával.
    De ezt már megírták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Nem túl eredeti az ötlet! Bizonyára Temesiben, aki 1949-ben született, mély nyomot hagyott Déry Tibor kisregénye, aki 1971-ben megírta képzelt riportját, egy amerikai popfesztiválról, ami akár nevezhető “áldokumentumregénynek” is. Arról sem kellene megfeledkezni, hogy az író az orbán kormány által még az új alaptörvénnyel is megtámogatott, néhai Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyar Művészeti Akadémia oszlopos tagja, amely azon magukat “nemzetinek” nevező alkotók gyűjtőhelye, akiknek felvállalt elődei kényszerítették Bartók Bélát hazájától távoli országba, önkéntes száműzetésbe.
    Ennek fényében roppantul érdekelne, hogy Bartók örököseinek az egyetértésével vagy őket megkerülve, -talán ezért a furmányos műfaji meghatározás-, adnak ki könyvet a zeneszerző nevét felhasználva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos