Ronai and Ronai
AMERIKAI

Jagland aggódik a cenzúra miatt 2012. május 16. szerda 8:43 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Jagland aggódik a cenzúra miatt
Brüsszel – Thorbjorn Jaglandnak, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) főtitkárának még vannak komoly aggályai a magyar médiaszabályozással kapcsolatban, bár üdvözli az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítási javaslatokat.
.
Jagland kedden válaszlevelet küldött Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek. Navracsics korábban levélben tájékoztatta őt a médiatörvény módosítására vonatkozó elképzelésekről, kérve az Európa Tanács véleményét ezekkel kapcsolatban.
.
Jagland emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság tavaly decemberben több ponton alkotmányellenesnek minősítette a médiatörvényt, és május végéig szabott határidőt a szükséges változtatások elvégzésére. A módosítási javaslatokat ezekben a napokban tárgyalja a magyar törvényhozás.
.
A 47 európai országot átfogó – elsősorban a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő – Európa Tanács főtitkára üdvözölte a Navracsics által neki megküldött módosítási javaslatokat, valamint azt a tényt, hogy az ET és Magyarország között folyamatos az építő szellemű párbeszéd ebben a kérdésben.
.
Elmondta, hogy a magyar fél által tervbe vett módosítások többé-kevésbé választ adnak a törvénnyel kapcsolatos aggályokra, ám az Európa Tanács meglátása szerint továbbra is komoly aggodalomra ad okot a törvénynek az a része, amely a szabályozó testületek kinevezési eljárását rögzíti. Ezt úgy kell rendezni, hogy biztosított legyen a szabályozó testületek függetlensége.
.
Maga az ET nem terjesztett elő konkrét indítványt a törvényi szabályozás mikéntjére, hiszen ez a magyar hatóságok dolga. Azt a véleményét azonban megfogalmazta, hogy a médiahatósági függetlenséget fontos szempontnak tekinti. Az Európa Tanács határidőket sem szab a szükséges változtatások megtételére, hanem bízik abban, hogy a kérdés az ET és a magyar hatóságok közötti további konstruktív párbeszéd során megfelelően rendeződik.
.
Az Európa Tanács május 11-i keltezésű szakértői vélemény – amely Jagland főtitkár megállapításainak szakmai alapját képezi – úgy fogalmazott, hogy a médiaszabályozó testületek – a Médiatanács, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma, illetve a Közszolgálati Testület – kinevezési eljárásrendje „nem biztosítja a politikai semlegességet vagy függetlenséget”. A törvényben biztosított garanciákat az ET szakértői szerint „nagy mértékben aláássa az a tény, hogy a jelenlegi magyarországi kormánynak kétharmados parlamenti többsége van”. Úgy vélik, hogy az Európa Tanács normáinak való megfelelés, a bírálatok eloszlatása érdekében a kinevezési eljárást felül kellene vizsgálni.
.
A terjedelmes szakvélemény egy másik pontja – szintén a kétharmados többségre tekintettel – azt boncolgatta, hogy célszerű lehetne többpárti egyetértés kikötése a kétharmados egyetértés megkövetelése helyett.
.
A strasbourgi intézmény szakértői bírálták a nyomtatott és az online média ügyeinek közös törvényi szabályozását is. Szerintük Európában nincs demokratikus precedens arra, hogy az általános törvényalkotás érvényén túlmenően szabályoznák a nyomtatott és az azzal összevethető online médiatartalmat. Utaltak a magyar Alkotmánybíróság által emelt kifogásokra a nyomtatott sajtó kötelezettségeivel – az emberi méltóság védelmével, az alkotmányos renddel, a magántitokkal, illetve a nyilatkozat visszavonhatóságával – kapcsolatban, valamint az újságíró forrásainak titokban tartásával összefüggésben. Az Alkotmánybíróság azonban nem törölte el azt a kötelezettséget, hogy a nyomtatott és az online médiának regisztráltatnia kell magát a Médiatanácsnál – tette szóvá az ET szakvéleménye.
.
A dokumentum összeállítói szerint szükség lenne olyan módosításra, miszerint a magyar médiaszabályozás csak a Magyarországon létesített médiatartalom-szolgáltatókra vonatkozik, a nyomtatott sajtó területén pedig a terület önszabályozására kellene törekedni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Jagland aggódik a cenzúra miatt , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Magyarul: talán legjobb lenne újraírni az egész médiatörvényt! :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Van oka az aggodalomra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Az ET-ben is azt hiszik, hogy szavatartó úriemberekkel van dolguk – hozzájuk nem jutott el: ne azt figyeljék mit mondok…
    Nem kaptak egy nagy maflást még, de már érik, aztán akkor megjegyzik egy életre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Márpedig Orbán szava nem úri becsületszó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Tesz a törvényre a médiatanács 2012. május 11. péntek

Még mindig nem európai a médiatörvény 2012. április 29. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos