Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Horthy-reneszánsz újabb állomása 2012. május 8. kedd 10:38 | AN Forrás: AN

  • Hozzászólások(70)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Horthy-reneszánsz újabb állomása
Debrecen – Újabb vérforraló tettre készül a Horthy-diktatúra rehabilitálása jegyében a klérus – ezúttal a református, amely egyház soraiba a lovastengerész is tartozott. Nemrégiben Gyömrő önkormányzata döntött úgy egy jobbikos képviselő javaslatát elfogadva, hogy Horthy Miklósról nevezi el a település főterét. A Fidesz nem tiltakozott a döntés ellen, s a lépés – a Szabadság tér árkeresztelése Horthy térre – besorolható a rezsim szimbolikus tettei közé. Alábbiakban az emléktábla ellen tiltakozók felhívását közöljük.
.
A magyar protestantizmus és a magyar történelem legkiválóbb szellemi nagyságait kibocsátó, elévülhetetlen egyház- és kultúrtörténeti érdemeket jegyző Debreceni Református Kollégium múltjának súlyos meggyalázásra készül az iskolafenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület. Csokonai Vitéz Mihálynak, Arany Jánosnak, Ady Endrének vagy Móricz Zsigmondnak az alma mater hírnevét hirdető táblái mellett 2012. május 19-én – a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre kezdeményezése alapján – vissza kívánja helyezni az épület egyik falára Horthy Miklós hetven évvel ezelőtt felállított, majd később eltávolított emlékjelét. A Bölcskei Gusztáv püspök liturgiai közreműködésével tervezett ünnepi alkalomhoz lásd itt.
.
Annak ellenére, hogy Horthy Miklós életpályáját némelyek igyekeznek kedvező, sőt, kifejezetten érdemdús színben feltüntetni, a református közösségnek tudnia kell az alábbiakat:
.
Bárhogy vélekedik is valaki a Horthy-rendszer konszolidáltabb időszakairól, Horthy személyének a tisztelet jegyében fogant méltatása kontinuitásvállalást jelent olyan évekkel és eseményekkel is, amelyeket a „differenciált” Horthy-kép feltétlen hívei közül sem tekint senki a magáénak, aki a civilizált értékeknek is elkötelezett képviselője. Horthy emlékének ápolása kontinuitást és kontinuitásvállalást jelent például a fehérterrorral; az antiszemitizmussal és a fajelmélettel; a zsidótörvényekkel; a revizionista célok igézetében Hitlerrel kötött szövetséggel; az 1941-es előholokauszttal; a Délvidéken elkövetett tömeggyilkossággal, és nem utolsó soron az 1944. április 16-a és július 6-a közötti időszak fejleményeivel, amikor az államfő személyes döntéseivel összhangban ment végbe hazánk vidéki zsidóságának gettóba zárása és deportálása.
.
.
Őszintén reméljük, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület és annak vezetője, Bölcskei Gusztáv püspök úr, aki egyszersmind a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke is, tudatában van a volt kormányzó életútjához kapcsolódó erőteljes történelmi és társadalomlélektani szimbolizmusnak, és minden igyekezettel el kívánja kerülni egyháza és saját közösségvállalását azzal a szellemi métellyel is, amelynek rehabilitációját és népszerűsítését ma éppen a Horthy-kultuszt építő magyar újnácizmus közéletfertőző gaztevői szorgalmaznak.
.
Minderre tekintettel, és tudva azt, hogy a világ jobbik felében a Horthyhoz hasonló múlttal rendelkezők emlékét inkább szégyellni való gyalázatnak tartják, kérjük és fel is szólítjuk az egyházkerület felelős tényezőit, hogy még időben fontolják meg a Református Kollégium jó hírnevét semmiképpen nem szolgáló volt növendék, Horthy Miklós emléktáblájának az iskola falára történő visszahelyezését.
.
2012. május 7.
.
Bánlaky Pál szociológus; Bárdos-Féltoronyi Miklós geopolitológus; Bartha Júlia pedagógus; Boreczky Ágnes család- és nevelésszociológus; Csákó Mihály szociológus; Csillag Ferenc közoktatási szakértő; Eisen, George, politológus; Faludy Judit művészettörténész; Fazekas Csaba történész; Hajdu Tibor történész; Hunčík Péter pszichiáter; Iványi Gábor teológus; Kamarás István OJD szociológus; Karády Viktor történész; Karsai László történész; Knausz Imre pedagógiai kutató; Knoll Júlia gyermekgyógyász; Krausz Tamás történész; Lukács János filozófus; Lukács Péter oktatásszociológus; Majsai Tamás teológus; Mártonffy Marcell teológus; Mink Júlia jogász; Nagy Péter Tibor szociológus; Szuhay Péter antropológus; Szűgyi Jerne, pszichológus; Kiss Tamás kultúrakutató; Tibori Timea szociológus; Trencsényi László pedagógiai kutató; Várdy Péter filozófus; Várnai Andrásné iskolaigazgató; Vattamány Gyula vallástörténész; Vekerdy Tamás pszichológus.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +16 ( 22 szavazatból)
A Horthy-reneszánsz újabb állomása, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

  • Hozzászólások(70)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

70 Reader’s Comments

  1. A közelmúlt, a történelem meghamisítása gőzerővel folyik.
    Az én szemeben Vitéz Nagybányai Horthy Miklós háborús bűnös és tömeggyilkos!
    Voronyezsnél, a Don kanyarnál “hazánkat védő” 200.000 halott katona és kormányzása utolsó időszakában a halálba kiszolgáltatott, kiszállíttatott 500.000 zsidó honfitársunk halála valóban elismerést érdemel. Teret kel nevezni róla, sőt lovasszobrot állítani, sőt boldoggá avatni, melynek az emléktábla az emlékezet hamisítás egyik eleme.
    Mikor lesz normális kis hazánk?
    Nehéz lesz visszatalálni a demokratikus köztársaságba, a tények, emberek, történelem /általam/ helyesnek vélt feltárásába.
    Remélem nem én vagyok az egyedüli, aki 66 körüliként képtelen vagyok elfogadni ezt a képtelenséget.
    Megjegyzés: Kiskunlacházán V. N. H. M-ról júniusban előadás fognak tartani, mint nemzetmentőről és nemzetépítőről.
    Szégyen! Szégyen! Szégyen!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. “családneve nem Orsós, hanem Orbán. Rengeteg bajom van vele, de ezek közé legkevésbé sem tartozik vélt vagy valós származása, illetve hogy neki vagy felmenőinek mi volt az eredeti neve.”

    Sokáig azt hittem magamról, hogy toleráns vagyok és pl. az egyáltalán nem érdekel, ha valaki cigány származású. A tettei számítanak (meg amit kinézek belőle, na jó határeset, bár ez nem bőrszín szerinti “diszkrimináció”, inkább tapasztalati elővetés, persze bizonyíthat, de nem alap a teljes bizalom esetleg).

    Szóval a jobbosok annyit elértek a ‘cigánybűnözés’ mantrával, hogy összevetettem a “cigány jellenvonásokat” orbán jegyeivel.

    - Csak az erőből ért.
    - A “család” összetart, mindenki más értéktelen szemét (tárgyak csupán).
    - Bárkitől bármit ellop lelkiismeret furdalás nélkül, mert az neki “jár”.

    Né’ má’! Igaza lenne a cigánybűnözöket keresőknek, ezek valóban ‘ezekre’ jellemző vonások?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  3. Most hallottam, hogy a Tokody Ilona operaénekes a Horthy lovasszobra javára fog énekelni egy neki rendkívül szimpatikus Vitézi Rendtag kérésére. Hánynom kell a kétségbeeséstől, hova züllött a magyar “értelmiség”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  4. Nem értek egyet azokkal akik azt akarják,hogy a más véleményen lévők takarodjanak.A mocskolódástól viszont tartózkodni kellene.A vélemények szabadsága a demokrácia alapja.Az egyházak és azok szolgái csak az igehirdetés legyen feladatuk és ne a napi politika, de sajnos a múltban előfordult ,hogy a mindenkori hatalom mellé állt.Lásd háborúk és térítések.A lényeg mindig a középpontban maradni.Horthytól a történelem már kifejtette az álláspontját ,de sajnos az oktatás a mindenkori hatalom ideológiájának megfelelően ferdíti az történelmet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  5. A bal mar megvolt Tori.
    «A bál ürügyén a Klubrádió mai műsorában megszólalt Tokody Ilona, bár ne tette volna! Elmondta, hogy ő egy korábbi kitüntetése alkalmával (Magyarok Világszövetsége/der/) ismerkedett meg a Vitézi rend egyik prominensével, aki a párjával együtt most meghívta erre a bálra. Arról azonban nem tudott, hogy neki ott énekelnie is kellett volna, mert erre nem kapott felkérést. A bálon sajnos nem tudott részt venni, mert vidéki fellépése volt, de ha az nincs elment volna. Elmondta, hogy művészként nem politizál, és ha kérik szívesen vállalta volna a szereplést.

    Hát bizony, a művésznő most is bebizonyította, hogy nem az esze miatt szeretjük.

    Mellékesen szóba került az Operaház mai helyzete is, de kitért a válasz elől, mondván hogy az idő kevés arra, hogy annak részleteit is kibonthassa. Csupán az egyesület korábbi nyilatkozatának azt a részét említette meg, ami a szakma, a művésztársadalom passzivitását kifogásolja a kialakult helyzetben.»
    … …

    Pedig a szerzödését felmondtak az Operanal…mégis kiszolgalja a rendszert? Lelke rajta…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  6. Miért nem lehet látni az előző hozzászólásokat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Az ész tényleg megáll (sokaknál már rég megállt), hogy mi folyik ebben az országban.
    “A kegyelmesurak és jobbágyok világa visszatér?” – Igen.
    És valóban, a Győzelem napja szép csendben elmúlik minálunk. De legyünk optimisták: talán ma már ejtenek róla egy félmondatot.
    Elnézést, igazságtalan vagyok. A Szent Korona Rádió ” A vereség napja” címen megemlékezett róla. Mint mottójában kifejti:
    “Jobboldali ember számára ez a dátum semmiképp nem lehet a győzelem és a szabadság eljövetelének évfordulója, hanem sokkal inkább a maradványaiban még tradicionális jellegű Európa veresége, a bukás, és az egyetemes hanyatlás végső stádiuma kezdetének napja.”
    Akkor most min is csodálkozunk? Hát nem illeszkedik szervesen ebbe a gondolati rendszerbe Horthy dicsőítése?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  8. Akik a Horthy-rendszert dédelgetik mellüköm, fogalmuk sincs az akkori körülményekről Magyarországon.
    Kiváltságosok alatt a nyomorgó tömeg és nagymagyar lózungok.

    Erre haladunk ma is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  9. Ja, hányni jó.
    -
    vagy olvasni a gimnáziumi történelem tankönyveket.
    -
    a mai történelem érettségire való tekintettel ugyanis tegnap rájött a “gyermek”, hogy nem tudja a HOrthy korszakot. Föleg: mi volt az államforma? Nos, a tankönyv szerint volt az elsö, második, meg harmadik köztársaság: tehát 1918-ban Károlyi, aztán 1946 a kisgazdák, és 1989-ben a rendszervátlás. Horthy – - nem volt köztársaság. Volt ugyan parlament meg ellenzék, – írja a tankönyv – , de befolyásuk nem volt. Érdekes a szóhasználat is: úgy tünik, akkor alakult át a “nemzeti” szó kötöszóvá, mely folyamatot Orbán vitte teljes virágzásra. Horthy a Nemzeti Hadsereg élén lovagolt be Pestre. A tanköny egész bekezdést szentel a “keresztény” szó magyarázatára, és mikor gyermekünk az antiszemitizmust magyarázva elmondta, hogy a Horthy korszakban a “liberális” nemzet-ellenesnek, a zsidókat pedig az egységet megbontó csoportnak tekintették, bizony azt hittem, Bartus olvasott.
    -
    ha még hinném, van értelme, mennék Debrecenbe, tiltakozni ez ellen a szenny ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. Azért “megnyugodhat” mindenki.
    Itt tudja a rendőrség a dolgát.
    .
    “Rendőrök zavarták szét a demonstráló idősgondozókat
    Fél napig demonstrált békésen harminc idősgondozó a Magyar Államkincstár veszprémi fiókjánál, mert két hónapja nem utalják nekik az állami normatívát. A kihívott rendőrök a sajtó nagy számban megjelent munkatársait kitessékelték az épületből, mondván, az szerintük nem közintézmény – írja a veszport.hu”
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=547641
    .
    Majd legközelebb vigyenek magukkal kalasnyikovot, hozzá vaklőszert, durrogtassanak vele rendesen, égessenek uniós zászlót, azt szabadon lehet, azokért esetlen utólag szólnak, de nem AZONNAL!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Kedves ZSIDÓ hozászolok,nem ebbe az országban kellene tépni a szátokat hanem haza kellene menetek már!!!
    Senki sem kiváncsi sem rátok sem a Kún Béla rajongokra,a másik meg illene tudni hogy a fehér terrornak hívott esemény a VÖRÖS terrornak a folytatása volt.Azt is illene tudni hogy hogy egy történész sem találtrá bizonyitékot hogy Horty valaha is adott kivégzésekre utasitást.
    Mi Magyarok sokat köszönhetünk a Kormányzó úrnak de ti ZSIDÓK semmit és ez a sors vár rátok ha tetszik ha nem.
    MERT MI MAGYAROK VAGYUNK!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  12. Tisztelt Magyar!
    Úgy vélem Ön hiányzott a történelem órán, vagy kizárólag a terror házából, a “Hír” tv-ből és az “Ekhó”-ból hallott a magyar történelemről. Ön nem tudja mit beszél, vagy nagyon is tudja és az még nagyobb szégyen kis hazánkra. Születéskori vallásom okán 1952-ben voltam első áldozó. Nem szégyellem, hogy megkereszteltek, de ha az Ön írását olvasom Ön helyett is szégyellem magam. A “Kormányzót” urat lehet szeretni, de ha megkérhetem ne itt tegye. És ha megkérhetném Ön ne használjon olyan nevet hogy ” Magyar”!
    Tisztelje meg a Hazánkat, hogy változtassa meg a belépési jelszavát. Mert amit ír az szégyent hoz ránk. Itt élő, itt élt, s itt élni kívánó magyarokra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  13. “Kedves” Magyar!
    Kérlek cseréld le a nick nevedet pl. ‘furkó’-ra, mert az jobban illik a szövegedhez.
    Ha esetleg tanulnál, akkor a magyarságot nem szégyenítenéd meg ilyen ormótlan bugyuta baromságokkal és idővel ki is érdemelnéd, hogy magyar legyél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. #
    Magyar
    2012. május 10. csütörtök
    17:15 Én nem vagyok zsidó! Azonban az olyan mocskokat mint te vagy fel kellene akasztani, te nyomorék gané! Mit magyarkodsz itt? Tudod bizonyítani, hogy az őseid Árpáddal jöttek be az országba? Honnan tudod, hogy az őseid között nincsenek zsidók, cigányok, románok, szlovákok, törökök? stb Az ember névre sem vagy méltó, te rohadék! Veritek a nyálatokat, rohangáltok árpádsávos zászlóval, közben meg vedelitek a pálinkát! Azt sem tudod mi az, hogy magyarság, te tahó! Menj a kurucinfóra és a többi ottani ganét szórakoztasd, te genetikai hulladék! Anyád nem dolgozott együtt Witner Máriával?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  15. “MERT MI MAGYAROK VAGYUNK!!!!!!!!!” Magyar! A Witner Máriával egy munkakörbe dolgozó anyukádat szórakoztasd! Fogalmad sincs a magyarságról, te genetikai hulladék! Ha Horthy apád téged is az orosz frontra vezényelt volna és nyomorékon, kéz, vagy láb nélkül jöttél volna haza, akkor is dicsérnéd a Kormányzó Urat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Magyar! Menjél magyarkodni a magyarok őshazájába, zabálj nyereg alatt puhított hús és igyál kumiszt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Hothy kultusz! Azt sem tudja a sok birka, hogy mit művel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. magyarka!
    Ha Hitler győzött volna, ön most mit gondol, hol lenne?!
    Jobb esetben a mongol sztyeppén, rosszabb változatban sehol….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  19. Nekem, ahogy már korábban jeleztem a Tokody mérhetetlen butasága okozott csalódást.
    .
    A Horthy családot, meg hagyjuk békén, itt élnek a tőlem nem messze dél angliai Lewesben. A Horthy Istvánka, immár 71(?) évesen Sharif Horthy néven az indonéiai eredetű tiszteltreméltó SUBUD lelkiség aktív egyénisége, követője és hirdetője: http://www.youtube.com/watch?v=rgSAokRws2A
    itt meg a felesége Astuti a balszélen, Sharif Horthy középen és édesanyja Rahmadiyah a jobbszélen látható: http://www.youtube.com/watch?v=1_QH5-R_2e4&feature=related.
    .
    Itt látható Horthy Miklós menye, aki Rachmaniyah Horthy néven megnyitja egy grafikus kiállítását Lewesben. Egy pillanatra látható a menye a jávai Astuti Horthy amikor átadja neki a szalagvágó ollót:
    http://www.youtube.com/watch?v=-e3nqgCH-5s
    .
    The last time he checked he had five children and eleven grandchildren.
    Tehát Sharif Horthy, amikor utóljára megszámlálta 5 gyermeke és tizenegy unokája volt. Hagyjuk őket békén

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Nekem, ahogy már korábban jeleztem a Tokody mérhetetlen butasága okozott csalódást.
    .
    A Horthy családot, meg hagyjuk békén, itt élnek a tőlem nem messze dél angliai Lewesben. A Horthy Istvánka, immár 71(?) évesen Sharif Horthy néven az indonéiai eredetű tiszteltreméltó SUBUD lelkiség aktív egyénisége, követője és hirdetője: http://www.youtube.com/watch?v=rgSAokRws2A
    itt meg a felesége Astuti a balszélen, Sharif Horthy középen és édesanyja Rahmadiyah a jobbszélen látható: http://www.youtube.com/watch?v=1_QH5-R_2e4&feature=related.
    .
    Itt látható Horthy Miklós menye, aki Rachmaniyah Horthy néven megnyitja egy grafikus kiállítását Lewesben. Egy pillanatra látható a menye a jávai Astuti Horthy amikor átadja neki a szalagvágó ollót:
    http://www.youtube.com/watch?v=-e3nqgCH-5s
    .
    The last time he checked he had five children and eleven grandchildren.
    Tehát Sharif Horthy, amikor utóljára megszámlálta 5 gyermeke és tizenegy unokája volt. Hagyjuk őket békén

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos