Ronai and Ronai
AMERIKAI

Abbamaradhat az iraki rendőrség kiképzése 2012. május 14. hétfő 11:45 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Abbamaradhat az iraki rendőrség kiképzése
Washington – A növekvő költségek, valamint irakiak idegenkedése miatt az amerikai külügyminisztérium erősen visszafogta az iraki rendőrség kiképzését támogató programját és nem kizárt, hogy az év végére teljesen meg fogja szüntetni, írta New York Times.
.
A lap szerint az eredetileg 350 amerikai kiképzővel számoló projekt az oktatók számát előbb 190-re, majd 100-ra fogta vissza. A legújabb átalakítási tervben már csak egy mintegy 50 fős állomány szerepel, de az amerikai diplomáciai tárca nem zárja ki, hogy 2013-ra már egyetlen bűnüldözési kiképző sem marad az országban.
.
Az októberben elkezdődött projektre, amely része lett volna annak az iraki missziónak, amelyet a Marshall-terv óta a legambiciózusabb amerikai erőfeszítésnek tekintettek, eddig 500 millió dollárt fordítottak. A rendőrségi kiképzési terv összeomlása látványos példája annak, hogy a csapatkivonás után az arab országban milyen erősen csökkent az amerikai befolyás. Egyúttal arra is rávilágít, hogy a washingtoni tervezők nem számoltak azzal, hogy a bagdadi vezetés ilyen erélyesen akarja majd helyreállítani az ország szuverenitását.
.
Az amerikai külügyi tárca tavaly 343 millió dollárt különített el arra, hogy Bagdadban, Erbilben és Bászrában kiépítse a rendőrképzés több száz kiképző mellett mintegy ezerfős kisegítő személyzetre támaszkodó infrastruktúráját.
.
A lap szerint áprilisban több iraki rendőr úgy nyilatkozott, hogy haszontalannak tartja az amerikaiak által tartott kiképzést. A lap példaként hozta fel, hogy az egyik instruktor kijelentette a helyi rendőröknek: arra, hogy valaki öngyilkos merényletre készül, abból lehet következtetni, hogy nagyobb összeget vesz fel a bankszámlájáról és hogy inni kezd. Az okítással kapcsolatban a helyi feltételek között „mindössze” az volt probléma, hogy kevés iraki rendelkezik kontóval, a szélsőséges szunnita merénylőkre pedig nem jellemző az alkoholfogyasztás.
.
Mivel az amerikai csapatok távozása után a kiképzők mozgásszabadsága jelentősen szűkült, az oktatást nem terepen, hanem amerikai létesítményekben, tanteremben tartják. Jellemző a két fél közötti bizalmatlanságra, hogy az amerikaiak biztonsági okokból nem mennek iraki létesítményekbe kiképzést tartani.
.
Az amerikai külügyminisztérium úgy gondolta, hogy az amerikai katonák Irakból történt kivonása után a saját képviseletének kiterjesztésével, önerőből próbája majd ellensúlyozni a növekvő iráni befolyást. A bagdadi nagykövetség létszámát tavaly 16 ezer főre duzzasztották fel – az alkalmazottak zöme szerződéses (biztonsági) alkalmazott –, de a létszámot, részben a túlzott jelenlétet kifogásoló iraki tiltakozások miatt, 12 ezer főre fogták vissza és a jövőben tovább fogják csökkenteni.
.
2003 óta az amerikai kormányok csaknem 8 milliárd dollárt költöttek az iraki rendőrségre. A kiképzést eleinte a külügyminisztérium felügyelte, de azt a helyi ellenállás erősödése miatt a Pentagon vette át. A végeredmény az lett, hogy a rendőrség, amelyet a felkelés elleni harcra képeztek ki, nem tartatja be a közlekedési szabályokat és nem reagál a nem bűnügyekben tett lakossági segélykérésekre.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Abbamaradhat az iraki rendőrség kiképzése, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Falra hányt borsó esete. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Határokat lezárni, külföldieket evakuálni, oszt öljék egymást a teveszarnál alig különb népségek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  3. Azért jönnek el onnan, mert az irakiak (is) tipikus arab- iszlamista felfogásban tenyésző idióták. Helyileg képezhetetlenek, agyalágyultak. Kizárólag az oktatókat hibáztatják, magukban soha nem keresnek hibát.
    .
    Nem rendőri, hanem katonai vonatkozású cikk, de ugyanerről a jelenségről, ennek vallási- kulturális- pszichológiai- társadalmi hátteréről szól:
    .
    http://www.meforum.org/984/miert-vesztik-el-az-arabok-a-haboruikat
    .
    Azon kívül, mi baromság már ez:
    .
    “…A lap példaként hozta fel, hogy az egyik instruktor kijelentette a helyi rendőröknek: arra, hogy valaki öngyilkos merényletre készül, abból lehet következtetni, hogy nagyobb összeget vesz fel a bankszámlájáról és hogy inni kezd…”
    .
    1, Mi bizonyítja, hogy nem csak egy ellenőrizhetetlen forrás mondja ezt, és ez így tényleg elhangzott?
    .
    2, Ha a Zusákok antiterror oktatása ebben merülne ki, alighanem hetente volna 2- 3 londoni, beszlani, madridi, new yorki, bali, moszkvai, stb. léptékű merénylet náluk.
    .
    Agyalágyult arabok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Azt minden épeszű megérti, hogy egy korábban megszállt ország megpróbálja visszaszerezni függetlenségét, mi is akkor lélegeztünk fel igazán, amikor az utolsó orosz katona is elment, viszont meglepő, hogy az egykori ellenség pozitív hozadékait is megtagadnák, ez esetben egy olyan hatékony rendőrség-katonaság létrehozását, amely képes lenne nemcsak a közönséges bűnözőket elkapni, hanem a mindenfajta terroristasejt felszámolására is.

    Ezen is látszik, hogy még katonai erővel, több évnyi megszállással és az ezzel járó akaratlan kulturális keveredéssel sem lehet rábírni egy olyan begyepesedett társadalmat a változásra, mint amilyen a széttöredezett irakiaké. Olyan képtelen ötlet, mint a magyarországi társadalomból kiirtani a beteges pesszimizmust és hitvány irigykedést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Azt hiszem az amerikaiak nagyon elrontották az iraki háborút, az irakiak lerohanását. Jobban jártunk volna mindnyájan ha meghagyják a Szaddami rezsimet, és arra fókuszáltak volna hogyan lehetne még jobban kiaknázni Iraknak az iráni rezsimmel szemben meglévő ellenségességes érzületét. Bebizonyosodott, hogy semmit sem értek el az irakiak lerohanásával. Sőt! Kiderült, hogy nem volt semmiféle nukleáris veszély. Elhamarkodottságukkal felborították a térség katonai egyensúlyát, és Iránt hozták helyzetbe. Nem is kicsit, nagyon! Most sokkal veszélyesebb lett a világ a megnövekedett iráni regionális hatalmi szerep miatt. Inkább a Szaddami rezsimet kellett volna annyira felszínen tartani, hogy ellensúlyozza Irán katonai hatalmát. Úgy látszik az amerikai politika sincs mindig a helyzet magaslatán. A mostani helyzetben csak egyet tehetnének, támogatni mindenben Izraelt, hogy továbbra is be tudja tölteni azt a szerepet, melyet már megalakulása óta betölt. Nevezetesen, hogy a nyugat – köztük a miénk is – kelet közti kulturális és vallási különbözőség védőbástyája. Aki ezt nem látja, az nem csak vak, hanem ostoba. Amint elesik Izrael, azonnal áttevődik a kultúrák háborúja Európára és Amerikára. A keresztyén kultúra, azonnal a rendkívül agresszív muzulmán támadások kereszttűzébe fog kerülni. Ennek az agresszív és alattomos háborúnak az előszelét tapasztaltuk meg az elmúlt években Angliában, Spanyolországban és Franciaországban is. Ne ringassuk magunk abba a tévhitbe, hogy mihozzánk nem fog elérni. De! Ide fog érni! A kérdés csak az, hogy mikor, és mennyire leszünk rá felkészülve. Addig jó Európának és a keresztyén világnak amíg Izrael állja a sarat. Adjunk meg hát minden segítséget nekik ebben a nagy honvédő háborúban amely értünk is dúl.
    Koterba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Nyugi Koterba. Nem sokara Iran is megkapja a magaet. Bar tenyleg lehet hogy ezeknek jobb a diktatura ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Iraki kézen a Bálád légibázis 2011. november 9. szerda | RR

Nem kapnak mentelmi jogot Irakban az amerikaiak 2011. október 23. vasárnap | RR

Irak: menni, vagy maradni? 2011. szeptember 7. szerda | RR

Egyre több az iraki menedékkérő 2011. augusztus 15. hétfő | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos