Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Titanic áldozataira emlékezett Southampton 2012. április 10. kedd 20:29 | AN Forrás: MTI, NatGeo

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Titanic áldozataira emlékezett Southampton
London – A Titanic áldozataira emlékezett kedden a dél-angliai Southampton, amelynek lakói közül több százan váltak a világ leghírhedtebb hajókatasztrófájának áldozatává. A katasztrófa századik évfordulóján eddiginél élesebb és nagyobb felbontású képek készültek arról a tengerfenék-területről, ahol az 1912-ben jégheggyel ütközött óriás roncsai hevernek.
.
.
Robot a Titanic fedélzetén

Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott, első és egyben utolsó útján mégis elsüllyedt Titanic éppen száz éve, 1912. április 10-én indult Southampton kikötőjéből. A városi tanács nyilvántartása szerint a hajó 897 fős legénységéből 714-en laktak Southamptonban. Az indulás után öt nappal bekövetkezett katasztrófában a személyzet 685 tagja halt meg, és közülük 538-nak volt Southamptonban bejegyzett lakcíme. Ezzel a dél-angliai nagyváros szenvedte el messze a legnagyobb emberveszteséget a Titanic szerencsétlenségében.
.

.
Az orr-rész, ahol a Cameron-film emblematikus jelenete játszódott

Kedden a legénység odaveszett tagjainak számos hozzátartozója gyűlt össze a southamptoni kikötőben, és koszorúkat dobtak a tengerbe. Ezután több száz gyermek vonult fel a város utcáin, korhű öltözetben, és mindegyikük a legénység egy-egy tagjának portréját tartotta a kezében.
.
Így fekszik ma a tengerfenéken a kettészakadt hajótest elsőnek elsüllyedt, nagyobbik része
.
Az indulás századik évfordulóján múzeumot is avattak Southamptonban. A 15 millió font (5,3 milliárd forint) költséggel létrehozott SeaCity Museum a város és a tenger, illetve különös hangsúllyal a város és a Titanic kapcsolatát mutatja be.
.
.

Volt rajta konditerem is

A hajó – az addigi legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz alkotott – öt nappal a southamptoni indulás után, egy fagyos éjszakán szinte vakon nekirohant egy jéghegynek az Atlanti-óceán északi vizein, Újfundland partjaitól 600 kilométerre. A jéghegy által a Titanic oldalán hasított hosszú léken át pillanatok alatt több ezer tonna tengervíz zúdult a hajótérbe, a hajótest nem sokkal később kettétört, és a két hatalmas roncsdarab egymástól 600 méterre csapódott be 3800 méter mélyen a mederbe, a fedélzeten tartózkodó 2224 személy közül 1514-et magával rántva a hullámsírba.
.
Kronométer a parancsnoki hídról
.
A képeken láthatók a hajótest darabjai és lépcsők a tat körül. A tengerfenéket a katasztrófát okozó jéghegyből származó leomló tömbök által ütött kráterek szabdalják. A felvételeket a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) kutatói készítették több hónap alatt.
.

Bankjegyek a hullámsírból
.
„Most már mindennek ismerjük a helyét. Száz év múltán a lepel végre fellebbent”, idézte a WHOI munkatársát, Bill Lange-et a The Daily Telegraph.
.
.

Az első osztályú utasok kávéscsészéje

A képeket, amelyek a National Geographic áprilisi, a Titanic elsüllyedésének századik évfordulójáról megemlékező számában jelentek meg, három speciális robot készítette, amelyek optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a hatalmas, több mint 38 négyzetkilométeres területet.
.
Teáscsésze a harmadik osztályról
.
James Selgado, az expedíció tudományos vezetője a National Geographicnek elmondta, a felvételek „megváltoztatják a játékszabályokat.”
.
.
„A múltban a Titanicot feltérképezni olyan volt, mintha Manhattant próbáltuk volna megismerni egy esős éjjelen egyetlen vaku segítségével. Most már behatárolt területtel rendelkezünk, amely feltérképezhető, lemérhető. A következő években ez a térkép megszólaltathatja azokat az embereket, akik elnémultak – ahogy hittük, örökre – akkor, amikor a jeges víz összezárult a fejük felett”, tette hozzá.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
A Titanic áldozataira emlékezett Southampton , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. “a felvételek „megváltoztatják a játékszabályokat.””
    Netán a rendezésre kerülő aukció is a további feltárást támogatja?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. A kék kávéscsésze nagyon szép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Szándékosan süllyesztették el a Titanicot?
    Barsi Timi
    2010-07-03

    Kivételesen nem azt kérdezzük, hogyan süllyedt el a titokzatos gőzős, hanem azt hogy KI süllyesztette el?! Amióta sikerült megtalálni a tenger fenekén a roncsokat, leginkább csak a tudományos kutatásokkal foglalkozunk. Feledésbe merültek azonban a régi feltételezések.

    Pedig… Valaki egyszer azt állította: az elmúlt 200 év legnagyobb tragédiáiban a jezsuiták keze van. Lehet?

    Kik voltak a jezsuiták?

    A jezsuita rendet 1540-ben alapították. És azóta is erős. Mindig is Európa uralkodó házainak gyóntatói voltak, a pápát és a katolikus egyházat védik mindenhol. Még ma is. Céljuk a katolikus hit terjesztése, megőrzése. De van egy sötét oldaluk is: a Jézus-társaság. Évszázadokon át ők intézték a vallásos alapú gyilkosságokat. Sötét fickók, sötét köpönyegben, tőrrel a kezükben.

    1910-ben hét férfi találkozott a Jekyll szigeten, nem messze Georgia partjaitól, hogy a Federal Reserve Bank,(az amerikai nemzeti bank) terveit megbeszéljék. Nelson Aldrich és Frank Valderclip képviselte a Rockefeller-pénzbirodalmat. Henry Davidson, Charles Norton és Benjamin Strong J.P. Morgant, Paul Warberg képviselte a Rothschildokat, Európából. A Rothschildok voltak mindig is a jezsuiták bankárai, és ők voltak a kulcs a katolikus egyház vagyonához.

    A Morganok, Rothschildok és Rockefellerék egymás erős ellenfelei voltak pénzügyekben, és most mégis szövetséget kötöttek. Megalakították azt a nemzeti bankszövetséget, kartellt, amit „Federal Reserve System.”-nek, Nemzeti tartalékalapnak” neveztek. A bankárok így szereztek hatalmat a világ fölött: a politikusokat nem nehéz könnyen hozzáférhető pénzekkel csapdába csalni. A Rothschildokat, Morganokat és Rockefellereket a jezsuita rend irányítja. Ezek a „mindenható” aztán megtesznek minden szükségeset, letörjék Amerika alkotmányos szabadságát, és a pápa uralhasson mindent.

    Hogy kerül a képbe a Titanic?

    A Titanic építése 1909-ben kezdődött meg, egy belfasti hajóépítő üzemben, Belfast protestáns város, gyűlölték a jezsuiták. Morgan átvette az irányítást a White Star Lines hajótársaság fölött. A jezsuiták megparancsolták Morgannak, hogy építtesse meg a Titanicot. A luxusgőzös a kezdetektől fogva halára volt ítélve. Volt egy csomó ember, akik NEM voltak a „Federal Reserve System” kedvencei. Benjamin Guggenheim, Isa Strauss és John Jacob Astor ellene voltak az F.R.S. megalapításának. Ezek az emberek a világ leggazdagabbjai közé tartoztak, és a jezsuiták terveinek útjában álltak. Ezeket az embereket azonban valahogy rávették, hogy felszálljanak az úszó palotára. Nem csak ők voltak a jezsuiták és az F.R.S, ellenségei, de ők a vagyonukkal és befolyásukkal meg tudták volna akadályozni az I. Világháborút.

    Ez volt a valaha is épített legnagyobb hajó első útja. A reklámhadjárat – hogy elsüllyeszthetetlen -, biztonságba ringatta a lehetséges utasokat. Sok ír, francia és olasz katolikus is utazott a hajón. De a belfasti protestánsokat is arra buzdították, ezzel a hajóval utazzanak az Újvilágba. Ezek legtöbbje „föláldozható” ember volt. A fő cél a Guggenheim-Strauss-Astor hármas kiiktatása volt. Olyan módon kellett őket eltüntetni, hogy soha senki még csak ne is feltételezze, hogy gyilkosság áldozatai lettek, soha senki ne tudja a jezsuitákat gyanúsítani.

    A Titanic kapitánya Edward Smith volt, jezsuita, és J.P. Morgannak dolgozott. Amikor a Titanic kihajózott Dél-Angliából, a fedélzeten tartózkodott Francis Browne. Ő volt a leghatalmasabb jezsuita egész Írországban, és Edward Smith mestere. Ez az igazi jezsuita módszer: Francis Browne fölszáll a hajóra, lefényképezi az eljövendő áldozatokat, még valószínűleg megerősíti a kapitány jezsuita esküjét, és másnap reggel kiszáll…
    Smith szinte istennek tartotta felettesét. És Browne utasította, mit is kell tennie majd az Észak-Atlanti vizeken. Edward Smith parancsot kapott, hogy süllyessze el a Titanicot, és ő pontosan ezt is tette. A titkos jezsuita tanítások szerint a nagyobb jó kedvéért föl lehet áldozni az ártatlanokat, a cél szentesíti az eszközt.

    Smith akkor már 26 éve járta az Észak-Atlanti vizeket, ő volt az egyik legtapasztaltabb. A kapitány mindvégig tudta, hogy a hajója a jezsuiták ellenségeinek készült. És, hogy sorsa és feladata az, hogy az első útján elsüllyedjen. Smith azt is tudta pontosan, merre vannak a jéghegyek. A titkos parancsnak megfelelően egyenesen arra irányította a hajót, egy holdtalan éjszakán, 22 csomós sebességgel, bele egy 80 négyzetmérföldnyi hatalmas jégmezőbe.

    Smith kapitány viselkedése az utolsó órákban nem vall erőskezű vezetőre. Mintha csak a lelkiismeretével küzdött volna. Legyen ő a bátor és hős hajóskapitány, vagy a mestere parancsát kövesse, és süllyessze el a hajót?
    Direkt nem volt elegendő életmentő csónak. És rengetegben csak egy pár nő és gyerek ült, amikor leengedték. Fehér rakétákat lőttek föl vészjelzésként. Az arra járó hajókon így azt gondolták, a Titanicon csak tűzijáték van. A vészjelző rakétáknak vörösnek kellett volna lenniük. És ez nem azért volt, mert a túlzottan magabiztos hajózó személyzet azt gondolta, a Titanic elsüllyeszthetetlen. Ezeket a hibákat előre betervezték.

    Az elsüllyeszthetetlen hajó április 14-én, pont azon a napon, amikor Abraham Lincolnt is meggyilkolták valamikor, jéghegynek ütközött és így a Federal Reserve összes ellensége megszűnt létezni. 1913 decemberére létre is jött a „Federal Reserve System” az Egyesült Államokban. Nyolc hónappal később a jezsuitáknak már elegendő pénzalapjuk volt ahhoz, hogy belevághassanak az I. Világháborúba. Tényleg csak véletlen volna ennyi kapcsolatot és összefüggést találni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  4. :)
    .
    Ilyesmikkel általában a zsidókat szokták vádolni. Eljött az ideje, hogy az Opus Deire is rájárjon a rúd. Az ötletet jónak tartom. Ezt hívják úgy, hogy a fagyi visszanyal, wuhaha…

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Összeesküvés elméletet bármire lehet találni ám. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Megjobbított Úszókészülék

    Jó nagy marhaság ez, kedves Hazafi. A Zeitgeist-videók vannak tele ilyen blődségekkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos