Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Fülöp-szigetek katonailag szembeszállt Kínával 2012. április 15. vasárnap 1:32 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Fülöp-szigetek katonailag szembeszállt Kínával
Manila/Peking – Valamennyi kínai halászhajó elhagyta azt a lagúnát, amelybe azután szorultak, hogy a Fülöp-szigetek hajói elzárták útjukat egy vitatott hovatartozású sziget, sziklazátony szomszédságában, jelentette a kínai média. Fegyver nem dördült el, az incidens azonban mindenképp jelzi, milyen veszélyekkel jár az, ha Peking agresszív módon más országok olajgazdag tengeri területeit is a magáénak tekinti.
.
Albert del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminiszter szombati közleménye szerint a kínai halászhajók távoztak, csupán egy kínai tengeri megfigyelő őrhajó maradt a helyszínen.
.
A konfliktus április 8-án kezdődött, amikor a kínai halászok a vihar elől behúzódtak a lagúnába Huangjan szigetnél, majd ezt észlelve a Fülöp-szigetek legnagyobb hadihajóját, a BRP Gregorio del Pilart küldte ellenőrzésükre. Tucatnyi katona, köztük hat fegyveres átvizsgálta a hajókat, de a halászokat már nem tudták őrizetbe venni, mert a közelben tartózkodó két kínai őrhajó a segítségükre sietett.
.
Manila és Peking egyaránt országa területe részének tekinti a szigetet, Kína nagykövetsége közleményben nyomatékosította, hogy a térség hozzá tartozik, a terület ősi kínai halászterület, míg a Fülöp-szigeteki külügyminiszter közölte: ha arra kényszerülnek, megvédik országuk szuverenitását.
.
A diplomáciai patthelyzetben Manila a parti őrség újabb hajóját küldte a helyszínre, s Peking is erősítést indított útnak.
.
A legfrissebb hírek szerint a Fülöp-szigeteki hatóságok először ahhoz a feltételhez kötötték a kínai hajók távozását, hogy lefoglalják védettnek minősülő rakományukat. A kínai nagykövet azonban leszögezte, hogy  kínai hajókat csak kínai hatóságok ellenőrizhetnek.
.
A péntek esti tárgyalásokon hírek szerint mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy a másik hagyja el előbb a helyet. A kínai hajók végül két részletben két kísérőhajóval távoztak, egy kínai megfigyelőhajó és a Fülöp-szigetek parti őrségének hajója azonban ott maradt.
.
Rosario újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a tengeri területek körüli viták rendezésére mindkét fél javaslatokat tett, de nem szólt azok részleteiről, illetve arról, hogy ez ügyben történtek-e konkrét egyeztetések.
.
Hétfőn amerikai katonák ezreivel kéthetes hadgyakorlatot kezdenek a Fülöp-szigetekhez tartozó vizeken. Sajtóértesülések szerint a Balikatan (Vállvetve) elnevezésű éves gyakorlat egyes manővereit a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri szigetek közelében hajtják végre.
.
A Balikatan szóvivője, Emmanuel Garcia közölte, a 4500 amerikai és 2300 Fülöp-szigeteki katonát felvonultató gyakorlat nem irányul egyetlen ország ellen sem, csupán a tengeri biztonságot és az ország érdekeinek védelmét szolgálja.
.
Kína elsősorban a haditengerészetét fejleszti nagy ütemben: újabb tengeralattjárókat állított hadrendbe, és már a tengereket szeli az első kínai repülőgép-anyahajó is. Pekingnek egy sor országgal tengeri határvitája van, miután beltengerének tekinti a Dél-kínai tenger egy olajban gazdag részét, miközben az ENSZ által megállapított határok szerint az illető területhez öt más államnak (Tajvan, Fülöp-szigetek, Malájzia, Brunei és Vietnam) is joga van.
.
Az Egyesült Államok haditengerészete decemberben jelentette be: több új hadihajó érkezik Szingapúrba és valószínűleg a Fülöp-szigetekre is az elkövetkező években. A csendes-óceáni amerikai hegemónia növelése tovább erősítheti a máris fejlett kínai paranoiát, miszerint a Nyugat „be akarja keríteni”, és elmérgesítheti a dél-kínai-tengeri területvitákat.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
A Fülöp-szigetek katonailag szembeszállt Kínával, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. Az egesz terseg egy puskaporoshordo. Olyan mint Europaban a Balkan. .
    A kinaiak agressziv nyomulasara jellemzo hogy a valamikor kinai segitseggel az USA ellen is sikeresen harcolo Vietnam is hatalmas haditechnikai beszerzesbe kezdett es egyre erositi kapcsolatait az USA val. Nem csak gazdasagi de katonai szinten is. Meg kozos hadgyakorlatuk is volt nem regen.
    /
    /
    A tersegben mindenki nagyon komolyan veszi a kinai nyomulast es mindenki az USa hoz szaladt mint uj vagy regi nagytesohoz nemi vedelemert.
    /
    /
    Kinaiaknak viszont a jelenlegi helyzetben amikor a tarsadalmi bekejuk a nem fentarthato, tehat elobb utobb osszeomlo gazdasagi novekedesre epul,csak ket opciojuk van. Egy a Szovjetuinio osszeomlasat mintazo kinai osszeomlas vagy pedig a haborus eszkozokkel folytatott rablohadjarat.
    /
    /
    A fegyveres eroinek rohamos fejleszteset elnezve nem kerdes hogy melyiket fogja valasztani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. ubul,
    A SzU összeomlása és a mai kínai helyzet nem ugyanaz.
    Inkább a német tőkés fejlődéshez hasonlít. Kína is a nyersanyag-források újraelosztását akarja kierőszakolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Újabb régió a III.WW frontjaihoz. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Kína ugyan valóban gyorsan fejleszti a tengeri ütőerejét, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez azért még mindig nagyon karcsú az USA flottáihoz képest…

    És aztatat is szeretik sokan elfelejteni (nem értem, miért), hogy Kína ugyan fejleszt, épít, meg minden, de a zusákok sem állnak ám meg mindebben.

    Kína hadiipari képességei messze elmaradnak a zusákokétól, és ez a jövőben sem lesz másképp. Nagyon sok évvel, bizonyos területeken évtizedekkel vannak elmaradva, a rep.gép hordozó és a tengeralattjáró építés pl. pont ilyen terület.

    Ez meg egyik sem olyan, hogy van sok pénzem, meg lopok egy halom ipari technológiát, ‘oszt’ már meg is vagyok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  5. Kínának még nem érdeke a nyilt összecsapás, de belpolitikai céljait is szolgálja a szembenállás, a “kínai területek” védelmezése. Ez még nem a harmadik világháború előszele. A kinai hadipotenciál fejlesztése viszont logikus lépés. A világ leendő első számu hatalma ezen a területen sem maradhat másodrangú. A világ átalakulóban van. Az USA jelenleg egyedülj átssza a világcsendőr szerepét. Ezt az edditg indított háborúival bizonyította is. Kína gazdasági és technológiai fejlődése. valószinűsiti, hogyez nem marad így. és ez jó a világnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  6. “…A világ leendő első számu hatalma ezen a területen sem maradhat másodrangú…”

    - Soha nem értettem, ezt mégis, mire alapozzák, akik ezt állítják.

    Egy tervutasításos rablókapitalista gazdaság a kínai, mely messze túlnyújtózkodik lehetőségein. Népének nagy része középkori körülmények között él a mai napig, embertelen a korrupció, pénzügyi helyzete ingatag, semmit nem képes megépíteni, amit a valóban fejlett országok már ne építettek volna meg 30- 50 éve.

    GDP- je ugyan növekszik, de ez önmagában lófütyköst sem jelent, ezt az összes többi, országok állapotát leíró statisztikai adattal együtt lehet figyelembe venni.

    Agyaglábakon álló behemót Kína, nem pedig “A világ leendő első számu hatalma”.

    És még valami:

    - Őrködjön egy demokratikus, liberális nagyhatalom a világ eszelősei fölött, semmint egy rablókapitalista, eszeveszetten korrupt banda- amelyik, ha tehetné, letarolna mindenkit.

    Hogy ez nem történik meg, annak egy akadálya van; a zusákok.

    Jó, mi?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  7. És ugyebár a GDP-t mindig per kopf számoljuk. És ugyebár minden adatot akkor fogadunk el valósnak, ha azt nemzetközileg auditálták független szereplők. Kínában, főleg Sanghajban valóban látványosak a felhőkarcolók, de egyelőre nem volt idejük a baromi nagy fejlődésben foglalkozni olyan apróságokkal, hogy társadalombiztosítást vagy nyugdíjat vezessenek be, és ki tudja, mi igaz azokból a mesés 10 meg 15 %-os fejlődésből. Lehet, hogy sok, de egymilliárd ember megszívatásával, mindennemű érdeke teljes figyelmen kívül hagyásával kétségtelenül látványos eredményeket lehet elérni. Egy darabig. És most a filippínók, akárhogyan is vesszük, simán fölvették a kesztyűt velük szemben. Bátor lépés volt.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. Ricsi:

    - Valahogy így… de te is jól tudod, hogy sokaknak ebből csak az jön le, hogy Húúú, b…meg, mekkora mán a dzsídípí, oszt akkor már olyan fejlettek, hogy csak na!

    Pedig nagyon nem így van, ez csak az egyik mutató a sok közül, amiket EGYÜTT kell figyelembe venni, ha egy ország helyzetét értékelni akarjuk.

    Volt itt egyszer egy betegesen USA- gyűlölő agyalágyult, aki a következőt jelentette ki:

    - Kína ma már a legerősebb a világon, mert a GDP- jük 2011- ben még alacsonyabb volt, mint az USA-é, de ma már 2012 van, ebből adódóan most már több a kínai GD, mint az USA- é.

    És ezt komolyan is gondolta.

    Most mit lehet erre mondani, ilyen szintű suttyóságra?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. Kina par eve lezerel lotte szet a sajat tonkremet muholdjat. A statosferaba. Egy lovesel telibe talalltak. ( a foldrol az urbe)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Vory, ez az egyszerűbb dolog. A náci Németország is bravúrosan teljesített technológiailag, föltalálta pl. a lökhajtásos gépet, rakétával lőtte Londont, az SS, aki ezt kidolgozta, Wernher von Braun megcsinálta később az Apollo-programot. Én amondó vagyok, hogy elnyomással meg terrorral nem nagy művészet produkálni. És mégis, a demokráciák a végén mindig, mindenben nyernek.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Ricsi!

    Ugy legyen! High tech-juk okozhat meglepeteseket. 20 eve torna cipokel hamis adiddasal stb kezdtek .Ilyen fejlodes peldanelkuli. Zusakoknak toppon kell lenni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. ricsi, ez tényleg egyszerű dolog. Hogy is csinálták? Húzták a gumicsúzlt, azt beletettek egy gyertyát. Ha csak ilyen egyszerűen nem,….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. “Kina par eve lezerel lotte szet a sajat tonkremet muholdjat. A statosferaba. Egy lovesel telibe talalltak. ( a foldrol az urbe)”

    Vory!

    Ezt te igy tudod mert a kinai eeeetarsak ezt igy kozoltek. A valosag az hogy a kinaiak egy korosodo de meg mukodo holdjukat hoztak le kozel es allitottak stabil palyara a foldi stabil nem mozgathato lezergyaaruk ( mert akkora mint egy kisuzem ) fole. Aztan mikor a “vad” besetalt a celkeresztbe akkor elkezdtek sutogetni. Ez nem olyan volt mint a csillagok haborujaba hogy egy rovid impulzus aztan tuzijatek hanem cca fel egypercig sutogettek mig megadta magat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Ubul!
    Thx !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos