Ronai and Ronai
AMERIKAI

Volt fideszes: Kiszorulhatunk az Unióból 2012. április 22. vasárnap 17:19 | AN Forrás: Nol

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Volt fideszes: Kiszorulhatunk az Unióból
Budapest/Brüsszel – Ilyen politikai válságot az ország a rendszerváltás óta nem ért meg, nyilatkozta a Népszabadságnak Hegedűs István Brüsszelben élő szociológus, aki még a hősidőkben, 1988 tavaszán lépett be a Fideszbe, és még abban az évben választmányi tag lett. A párt fodorista szárnyának felmorzsolása idején, 1994-ben kilépett a Fideszből.
.
Hegedűst bizonyos fokig meglepetésként érte, hogy épp Áder János lett a köztársasági elnök, holott évekkel azelőtt egy „Magyar Nemzet-cikk alapján egyértelműen kegyvesztett lett”, amellett „sokkal kevésbé ideologikus alkat, mint Orbán Viktor, vagy különösen Kövér László”, sőt, ha be kéne sorolnia, mérsékeltebbnek, pragmatikusabbnak mondaná, olyannak, aki ugyanakkor magáévá tette az orbánizmus gondolkodásmódját. „Rendkívül barátságos, szelíd fiú volt. Évekkel később, 1992–94 között a kapcsolatunk sokat romlott, hiszen Áder János akkor már az ’orbánista’ táborhoz tartozott a Fideszen belül, szemben a ’fodorista’ csoporttal. Akkor még az Orbán és Kövér közötti, megbonthatatlannak tűnő barátság volt az orbánista csapat hajtóereje a fideszes párteliten belül, különös tekintettel a parlamenti frakcióra. Áder János egyértelműen ehhez a többségi körhöz tartozott”, emlékezik vissza a közel két évtizede zajlott pártharcokra Hegedűs.
.
A szociológus a Népszabadságnak elmesélte annak a brüsszeli találkozónak a történetét, amelyre azután került sor, hogy Navracsics Tibor összecsapott Neelie Kroesszel, az Európai Bizottság alelnökével. Mint ismeretes, a holland biztos egyértelmű ígéretet szeretett volna hallani nyilvánosan arra, hogy magyar kormány kérni fogja az Európa Tanács teljes körű vizsgálatát a médiatörvényről, és eszerint módosítani a jogszabályt. A kormányfő-helyettes igennel válaszolt, de csak akkor, ha a szervezet ajánlásai nem ütköznek a magyar alkotmányba. „Áder János felfelé jött az ülésteremben, összenéztünk, és odaszólt, hogy ’nahát, jobban is felkészíthetted volna a csapatodat’.” Hegedűs szerint „ő, Szájer József és Gál Kinga is rendkívül feszültek voltak, és láthatóan kiborultak azon, hogy Neelie Kroes mennyire keményen viselkedett a magyar miniszterelnök-helyettessel szemben. Nem vettem megjegyzését támadásnak vagy hazaárulózásnak. Azzal válaszoltam gyorsan, hogy ’majd most figyelj!’, hiszen még nem volt vége az ülésnek, többen is érkeztek Magyarországról, hogy elemezzék az otthoni viszonyokat. Ezzel a dolog el is intéződött, többé nem találkoztunk. Az anekdota mégis attól lehet érdekesebb, hogy másnap, az Európai Néppárt Fidesz-csoportja kiadott egy nyilatkozatot, amelyben szerepelt egy olyan mondat is, nem szó szerint idézem, hogy az európai parlamenti képviselők dezinformálásához hozzájárult néhány Brüsszelbe költözött egykori liberális személyiség is.”
.
Áder és Orbán anno
..
Hegedűs nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Áder köztársasági elnökként valamelyest önállósodna, kulcsszerepre azonban szerinte legfeljebb a Fidesz súlyosabb veresége esetén tehet szert. „Orbán Viktor éppen azért választotta Áder Jánost, hogy annak az új politikai rendszernek, amit közösen kezdtek el kiépíteni, legyen az őrzője, gyámja, akkor is, ha nehéz idők jönnek a Fidesz számára”, véli. „(…) olyan köztársasági elnököt akar, aki a demarkációs vonalat nem a Sándor-palota és a kormány között, hanem a magyar szuverenitás és az Európai Unió között húzza meg.”
.
A szociológus szerint Orbán esetében „nagyon nehéz megfogni, hogy pontosan mit gondolhat, hol húzódik a nemzeti szuverenitás határa, mert hiszen a változó helyzethez adott esetben tud alkalmazkodni is. Közben valószínűleg nagyon rossz, és egyre rosszabb véleménnyel van erről az egész európai politikai ’vircsaftról’, hogy egyik szófordulatát idézzem egy másik összefüggésből. A “nem leszünk gyarmat” ennek a radikalizálódásnak a kifejeződése. (…) Az Európai Unió politikai rendszerének demokratikus háttere fontos politikai és szakmai téma, de ahogyan Orbán Viktor fogalmazott, az egyszerűen durva támadás volt az európai politikai intézmények ellen: gyakorlatilag kétségbe vonta legitimitásukat”.
.
Hegedűs érzése szerint Brüsszelben az elmúlt egy évben gyökeresen megváltozott Orbán és rezsimjének értékelése. „A Kroes által felállított ’high level group’ véleménye szerint a kényszerű módosítások után is Európa legszigorúbb, legkorlátozóbb médiatörvénye a magyarországi, és az Orbán-kormány még mindig ellenáll. Ebben a légkörben fogadta Neelie Kroes oly szívélyességgel a Klubrádió delegációját, miközben nem tárgyalt Szalai Annamáriával, a médiahatóság elnökével. Mindennek az is az oka, hogy az Európai Parlamentben egy év alatt három többségi határozatban ítélték el a magyar kormányt. A Parlament mindhárom alkalommal felszólította a Bizottságot, hogy a magyar ügyekkel foglalkozzon, tehát onnan is kapott erős politikai mandátumot a Bizottság. Vagyis több mint egy esztendő után az Európai Bizottság már nem csupán technicista és jogias alapon áll a magyar kormányhoz és az otthoni törvénygyártáshoz – azt is érzékelik és értelmezik, hogy általában mi zajlik Magyarországon. (…) Barroso szóvivőjén keresztül üzent nyilvánosan Orbán Viktornak a demokrácia lényegéről. Ilyesmi egyetlen másik tagállam esetében sem fordult még elő”, emlékeztet a Fidesz egykori választmányi tagja.
.
Arra a kérdésre, hogy az EU képes-e Orbánt mint „szabadságharcost” térdre kényszeríteni, Hegedűs így válaszol: „A játszma kimenetele, ha fogalmazhatunk így, többesélyes. Persze az is elképzelhető, hogy bizonyos területeken Orbán Viktor visszavonul, talán éppen a jegybank függetlensége ügyében, míg máshol megpróbál ’győzelmeket’ aratni – ezekkel valójában a magyarországi demokratikus ellensúlyokat csökkentené. (…) Ebben az elhúzódó, egyre durvuló konfliktussorozatban a magyar kormányzat és az európai intézmények között az Európai Bizottság keresi azokat a módszereket, lehetőségeket, amelyekkel – most már ismerve a magyar kormányzati mentalitást – megpróbálja – a Lisszaboni Szerződés talaján – Magyarországot visszarángatni a demokratikus jogállami keretek közé.
.
Hegedűs István szerint „igen erőteljes távolságtartás, meghökkenés, értetlenkedés és ellenszenv” övezi a magyarországi fejleményeket, Orbán „teljesen elszigetelődött Európában: senkivel sem találkozik, sehová sem hívják, Magyarországra sem látogat el komoly politikus, különösen a féléves uniós tanácsi elnökség óta. (…) Ugyanez egyébként Európán kívül, a Washington Post vagy a New York Times hangvételéből is kiderül: a politizáló közvélemény ott is döbbenten figyeli a magyarországi fejleményeket. Az összbenyomás tehát nagyon negatív Orbán Viktorról”, aki „teljesen szembefordította egymással az európai és a magyar identitást, mint két, egymásnak ellentmondó attitűdrendszert, és nem egymást kiegészítő azonosságtudatként fogalmazta meg őket. Azóta is gyakran a magyar és az európai gondolatot/ügyet játssza ki egymás ellen szabadságharcos hevülettel. Úgy tűnik, az egyre radikálisabb szövegek mögött az is meghúzódik, hogy nem sikerült nagyot alakítani a magyar uniós tanácsi elnökség idején sem itthon, sem európai szinten. Ez azért is fontos, mert Orbán Viktor magatartását gyakran a sodródás magyarázza a legjobban. Nem arról van szó, hogy létezne egy világos orbáni elképzelés Európáról, hanem az évek során egyre nacionalistábbá és populistábbá váló politikus maga is az eseményekkel sodródik, és foglya lesz egyre vadabb szövegeinek. Ez általában is igaz: amit először csak taktikai okokból mond, abban később elkezd hinni. Amikor az előbb céloztam arra, hogy van, amikor rugalmasan el tud szakadni korábbi álláspontjától, akkor arra gondoltam, hogy éppen az az izgalmas a személyiségében és a politikai viselkedésében, hogy nem látható előre, mikor képes a falnak ütközve módosításokra, nagyobb váltásokra, és mikor olyan erős a küldetéstudata, hogy nem hajlandó engedni.”
.
Hegedűs szerint a 2001-es vereség után Orbán arra a következtetésre jutott, hogy nem volt elég kemény, így most, a kétharmad birtokában megfogadta, hogy még egyszer nem követi el ugyanazt a hibát, miközben „sodródik, hiszen vannak görcsei, fixa ideái, alapvetően fekete-fehérben, barát-ellenség rendszerben értelmezi a fennálló politikai viszonyokat, a közéletet, miközben nem idegenek tőle a pragmatikus megoldások sem. Rugalmasságára egy európai uniós példa: amikor miniszterelnök lett, és találkozott Barroso bizottsági elnökkel, akivel akkor még igen jó lehetett a viszonya, gyakorlatilag lehátrált a gazdaságélénkítés választási programjáról, és a deficit csökkentése lett a fő cél. Az IMF kirúgása, visszahívása és – ha már zsarolásról beszéltünk – az időhúzás pedig mintha éppen a küldetéstudatos gondolkodás, a pragmatizmus és a sodródás hármasának felelne meg.”
.
A kérdésre – lehetséges-e, hogy Orbán Viktor kivezesse Magyarországot az Európai Unióból – egykori harcostársa így válaszol: „…Egy évvel ezelőtt kizártnak tartottam volna, hogy idáig eljussunk. Ma már úgy vélem, ez is benne van a pakliban, illetve a kettő – kiszorulás és kilépés – egymást kiegészítve is megtörténhet, akár az események nem szándékolt következményeként. Mégsem hiszem, hogy hamarosan az Európai Unión kívül találnánk magunkat – az európai politikai eliteknek nincs is olyan céljuk, hogy ez legyen a kimenetele a viszálynak. Pontosabban: a súlyos magyarországi politikai válságnak, mert hiszen erről van szó. Az inkább bekövetkezhet, hogy ha az európai pártcsaládok többségében úgy értékelik, nem történt meg a visszakanyarodás a demokratikus közös normákhoz, akkor az Európai Parlamentben a magyar kormány szavazati jogának megvonását is javasolhatják. Hogy aztán ez az elképzelés megkapná-e a tagállamok politikusainak elegendő mértékű támogatását, az kiszámíthatatlan. Valószínűbbnek tartom, hogy fennmarad a mostani feszült helyzet, úgy, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyében az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul, miközben lehet, hogy a magyar kormányzat olyan új költségvetést állít össze júniusra, hogy nem függesztik fel a kohéziós alapokból járó kifizetések egy részét – félmilliárd eurót – 2013-tól. Az is lehet, hogy a 2014-es választás oldja fel a konfliktust, ha addig megjelenik-megerősödik a demokratikus politikai alternatíva Magyarországon. Vagy ellenkezőleg: még rosszabb időszak jön, ha azok a vészforgatókönyvek valósulnának meg, miszerint a Fidesz egyedül nem szerzi meg a többséget, és vagy kívülről támogatná a Jobbik, vagy belépne a kormányba egy-két, akár jelentéktelen posztért cserébe. A Fidesz érvelésében a kormányozhatóságtól a haza megmentéséig sok minden benne lenne, természetesen. Persze ez megint nagyon messze van, csak éppen matematikailag nem kizárható”.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (24 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +34 ( 36 szavazatból)
Volt fideszes: Kiszorulhatunk az Unióból , 5.0 out of 5 based on 24 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

32 Reader’s Comments

  1. ” Áder és Orbán anno ”

    Még a szemük sem áll jól !!!!
    (k)áder megmutatja a nagy vezírnek, hogy ki fog rájuk 30-30 évet kiszabni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (28 szavazatból)
  2. A Jobbik már belépett a kormányba. Mikor veszik már észre Barroso-ék, hogy Magyarországon tombol a fasizmus és már nem csak verbálisan. Ezt a cikket is és a hasonló elemzéseket is el kellene küldeni anyanyelvükön Merkelnek, Sarkozy-nek, Cameronnak, Barrosonak, Hillary Clintonnak, stb. Csak ők állíthatják meg ezt az őrült kormányost…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +33 (43 szavazatból)
  3. Magyar népszava komment. – Bármi is lesz, sokat fizetünk Orbán háborúja miatt

    [pipiter] [2012.ápr.22. 17:02]
    Magyarország beteg.
    Kórtünete: Fidesz.
    A fideszesség olyan betegség, melyben a beteg sejtek az egéségesek ellen fordulnak. Megtévesztésként azt próbálják elhitetni, hogy ők az egészségesek.
    Gyógyulás lehetséges, de gyenlőre kilátástalan, mert a betegség fönntartására a szervezett betegség minden lehetőséget bevet. Nemcsak a falrapisilőket adóztatja, hanem kilátásban van a távrecsegés beszédeinek adója is.
    A dr. próbálja helyes irányba terelni a kigyógyulás kúráját, de a betegség nem fogad szót, sőt, védekezésül még az orvost is meg akarja fertőzni. Mi lesz, ha reménytelen esettel áll szembe ? Diktatúra, összeomlás ? Egészséget csak demokráciával, a köztársaság valóságos helyreállításával lehet megvalósítani. De addig ? Sokat fizetünk, mert a fideszes érdek a háború, ahol szabadon harácsolhatnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (42 szavazatból)
  4. sydney:

    A fasizmus valóban működik, de még nem tombol.
    A hungarizmus (nemzeti szocializmus) is kb, úgy van jelen, mint néhány évvel Hitler hatalomra jutása előtt. Még nem tombol, de már itt van, mérgez, egyes embereket és széles rétegeket terrorizál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (38 szavazatból)
  5. Ja kérem ! …Ahol egyel több lesz a hülye-nem kétharmaddal-azonnal elkezdik felzabálni az okosokat !! (egy magyar régi közmondás)
    Milyen lelki traumát fog majd okozni,ha külföld bebizonyítja számunkra,hogy
    elmebetegek vezették az országot -ne adj isten- esetleg valami katasztrófába.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  6. Az AN majdnem komplett szellemisége visszaköszönt. :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  7. Sajnos az ilyen egykori bajtársi – de mára elidegenedett – visszaemlékezések (úgy, mint Fodor és Hegedüs is) mindig magukba foglalják az önigazolás érvrendszerét is. Pedig nem igaz, hogy Orbánon már akkoriban nem jöttek ki a despotikus vezető személyiség jegyei. Legfeljebb ők, az akkor még ifjú rajongó barátok elvakultságukban nem voltak képesek felismerni ezt, ami az ő személyes hibájuk és, hogy későn fedezték fel ezeket, meg hogy ma is evidenciákat próbálnak kimagyarázni, hogy önmagukat szebb színben tüntessék fel, akkori hibáikat enyhítendő, ez súlyos hiba.
    Hegedüsnek az a mondta, miszerint:
    “Egy évvel ez előtt kizártnak tartottam volna, hogy idáig eljussunk”,
    az én állításomat igazolja. Íme egy régi harcostárs, aki egy évvel ez előtt még nem ismerte Orbán Viktor személyiség jegyeit…! Az egyébként személyes ismeretséget ha ki is hagyjuk, akkor is kellet olvasnia a viselt dolgairól, ügyeiről és “rendhagyó” – nem zseniális! – természetéről. Ha mást nem is, hallott, látott erről a cezaropápistáról, de Debreczeni Józsf és Kende Péter Orbánról írott kiváló több kötetnyi könyveit, melyek mindezt előre megjósolták csak olvasta…?! De Bartus írásait csak olvasta már 2011. tavaszán. Vagy, ha azokat nem ismerné, legalább a Neten található személyiségrajzok sokaságával csakcsak találkozott, nemde?
    Egy évvel ez előtt bizony – nem kellett ahhoz még ismerősnek, brüsszeli politikusnak, vagy politológusnak sem lenni – mégis . o l y . s o k a n
    m e g j ó s o l t á k . a mai állapotokat. Csakhogy azok nem voltak elszállva, elvakulva az Orbánnal egykor eltöltött arany évek emlékétől, a “hősi korszak” mindent megszépítő távolságától, mint a képviselő úr.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. “Hegedűst bizonyos fokig meglepetésként érte, hogy épp Áder János lett a köztársasági elnök,” ezek szerint politikai analfabéta. Minden realitásérzéket nem nélkülöző ember tudja hogy a gráczi kezelt mindenáron csak a hatalom birtoklására törekszik. Ez teljesen elképzelhetetlen demokratikus gondolkodású köztársasági elnök mellet. Kövér a paraszt stílusa miatt azért necces lett volna ha elvállalja-az egy külön történet miért nem tette.
    Csak egy vélemény: a fidesz belső körei nélkül ovi nem lesz elkergetve. Kiépített vezetői és törvényei mellett demokratikusan nem lehet leváltani, ha a nem lépnek ez az ország 1-2 évtizedre visszacsúszik a 90′ évek színvonalára. Azért az elvakult ‘elmúttnyocév’ező fanok elgondolkodhatnának egy csóró diktatórikus országban melyik gyerek marad , ki fizet nyugdíjat, mikor jön el az idő amikor a rendfenntartó pofán vág mert panasszal éltél valamelyik kiskirály ellen. Persze a gondolkodáshoz agy is kellene….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  9. btag
    2012. április 22. vasárnap
    18:42
    Nagyon optimista vagy a dátummal!
    Ha megnézed a 90′ évek gazdasági mutatóit, már régen alatta vagyunk

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  10. Egyébiránt, ha jól tudom: a nagypapája, mint ideiglenes ME írta alá 56-ban az oroszok behívását kérő iratot. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  11. Hegedűs, Hegedűs…aki kilép a bandából arra is vonatkozik az omerta törvénye….a fidesznyikok nem felejtenek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. Kiszorulunk? Ugyan dehogy. Szó sincs róla!
    Itt más lesz!
    Az átmosott agyú 2/3 szavazók már azt szajkózzák, amit a médiájuk, hogy ki kell lépnünk az elnyomó, gyarmatosító EU-ból! Önként távozunk!
    Orbánnak régtől ez a terve, senki előtt nem újdonság.
    Csak ő ezt a döntést se vállalja, mosatja a pribékjeivel az agyakat és elhiteti, hogy szabadságharcot visel!
    Egyedül Magyarország nem érzi jól magát az európai államok klubjában? Nem, hanem a szép számban megtalálható magyar bunkók nem érzik ott jól magukat. Élükön Orbánnal, akit máig nem tudtak megtanítani kultúrember módjára enni. Késsel veszi a szájába a falatot! Nem tudja kezelni a mobilt, a számítógépet, kizárólag a pálinkafőzés, a kolbásztöltés, a futball, a basáskodás és a bosszú élteti.
    Ha kiszálltunk, akkor jön a nagy baj!
    Nincs komolyan vehető hadseregünk, hogy megvédjük magunkat, de a bunkó szájhősök jóvoltából van körülöttünk egy csomó magunkra haragított náció!
    Nincs iparunk, kereskedelmünk, mezőgazdaságunk, nincsenek nyersanyagaink, nincs energiánk. Rovásírásból, meg hátrafelé nyilazó lovas mutatványokból nehéz lesz megélni.
    Az eddig kapott uniós hitelek és támogatások visszafizetését azonnal meg kell kezdeni. További hitelek nem lesznek, bedől a nemzetgazdaság. Az itt lévő agyonátkozott multik összepakolnak és továbbállnak.
    Fakérget eszünk mi is, mint Korea északi felében a szerencsétlen lakosság.
    Ha az életben valahogy sikerül majd ettől a gyalázatos bandától a TEK és minden más ellenére megszabadulnunk, évtizedekig fizethetjük ennek az ostoba politikának az árát, amely már ma ellopott és elkótyavetyélt ezermilliárdokban mérhető.
    Hajrá Magyarország, gratula okos magyarok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (45 szavazatból)
  13. Hegedűs kiegyensúlyozott, jó elemző, érdemes odafigyelni arra, amit mond.
    .
    A villámgyorsan lezavart, pofátlanul agresszív és teljes pályás jogtiprásokra az EU lassan és puhán reagált, de azért nem szabad lebecsülni Brüsszel lehetőségeit. Végülis az európai integráció nem csaták során, nem gyarmatosítás útján bővül és mélyül, hanem hanem ajánlatokkal, alkukkal és szerződésekkel. És ez a lassú víz, ami földrészünkön már annyi nacionalizmus partját alámosta, Magyarországon is fel fogja puhítani a fideszes ovodások homokvárait. Aki nem látja, hogy Közép, Kelet és Dél-Európa történelmét évszázadok óta a régión kívül írják, hogy csatáinak kimenetelét, országhatárait és berendezkedését kívülről diktálják, az történelemből és közgazdaságtanból egyest érdemel, tehát meg fog bukni. .
    .
    A múltkor Spiró György írását olvastam a “Nem leszük gyarmat” jelszóról. Spiró itt főleg az igeragozásban talált kivetnivalót, hiszen csak a vak nem látja, hogy a Kárpát medencében a főbb kereteket évszázadok óta kívülről határozzák meg. Bethlen Gábor óta az a nagy államférfi, aki ezt elfogadva tud élhető rendszert kialakítani. Móriczot idézte, aki Erdély c. trilógiájában leírja, ahogy Bethlen – török hadak élén – megdönti a rövidlátóan önállóskodó, de a kisebbségeket és a szomszédokat magára haragító, hősies de hepciás politikát folytató Báthory Gábor hatalmát..
    .
    Azóta az országnak a külső hatalmaktól való függését a globalizáció csak erősítette. Erdemes volt népszavazással úgy döntenünk, hogy feláldozzuk a szuverenitásunk egy részét az európai integráció érdekében. Ettől csak gazdagodtunk és civilizálódtunk. Nézzétek meg, hogy pedálozik az EU felé minden szerencsétlen ország, amelyik nem időben lépte ezt meg.
    .
    A Köztársaságot megdöntő garnitúra elsöpörte a fékeket és ellensúlyokat, így most már hatalmukban áll akár az is, hogy kipiszkáljanak bennünket az EU-ból. De azt ők is tudják, hogy ez csak gyorsítaná homkváruk összeomlását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  14. Orbán végét az fogja elhozni, amire legkevésbe számít. Miközben gazdasági növekedésben reménykedik, lassan csúszik az ország lefelé. 1929-es krachhoz hasonló összeomlás vár a fejlett világra pár éven belül, amely Orbánt a csatornába fogja mosni pártjával együtt.
    Kevés lesz magyarkodni tömegeknek éhes szájjal…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  15. “Egyébiránt, ha jól tudom: a nagypapája, mint ideiglenes ME írta alá 56-ban az oroszok behívását kérő iratot. :(((”
    Tévedés. Meg nem is az apám. De ez mindegy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. Én most már attól félek, hogy megkérnek minket, hogy valljunk szint. Vagy kilépünk, vagy …….! Féltem a NATO tagságunkat is. Ebbe már van beleszólása az USA-nak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. Jó lenne már tudomásul vennünk, hogy Orbán az országot már kívül szeretné látni az EU-ból.Hidegrázása van a demokráciától, meg mindentől amit nem ő diktál. csak nem tudja hogy lépje meg, hogy a kecske is jóllaklon. meg a káposzta is megmaradjon.
    hazudozik össze-vissza a harc folytatódik mi meg csak állunk feltartott kezekkel már csak azt kéne kiírni a mellkasunkra, hogy ide lőjjetek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  18. “Európának az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló államszövetséggé kell válnia – jelentette ki Traian Basescu román államfő a Sulinában megrendezett ARC 2011 szabadegyetemen. A politikus úgy vélte, Európa csak az egyes országok szuverenitásának feladásával maradhat „gazdasági és katonai hatalom”. „Ellenkező esetben Európa a világ történelemkönyve marad, amelyben a legkifinomultabb kultúrákról lehet majd olvasni” – figyelmeztetett az államfő.

    Basescu részletesen ki is fejtette, hogy miért lenne szükség egy Európai Egyesült Államokra: „Ha nincs erős gazdaságunk, nem lehet erős harci erőnk sem. Hiába támadjuk meg Líbiát, ha nem nyerjük meg a háborút. A biztonság pedig alapvető dolog. Biztonságot csak pénzzel lehet létrehozni, és pénzt csak egy versenyképes gazdaság képes termelni. Egy széttöredezett, 27 különböző irányba tartó politikai képződmény – értsd: az Európai Unió – nem képes gazdasági szempontból versenyképessé tenni minket. Gyorsan kell döntenünk, a következő 2-3 évben, hogy akarunk-e Európai Egyesült Államokat vagy sem.” Az egyértelmű példakép Basescu szerint az Egyesült Államok, amelynek szövetségi államai helyi kérdésekben önállóan döntenek, de a gazdaságpolitikát összehangolták.

    Saját bevallása szerint Basescu támogatná egy ehhez hasonló államforma létrejöttét Európában, ám ez szerinte igen kényes dolog, hiszen kell hozzá egy nagyon határozott és erős politikai vezetés, amely meggyőzi a 27 országot (plusz a később csatlakozott országokat), hogy adják fel szuverenitásukat. Basescu szerint Európa jelenleg nem felkészült arra, hogy végrehajtson egy ilyen nagyszabású politikai manővert, de ha nem kerül rá sor záros határidőn belül, akkor a közös pénz, az euró nem fog fennmaradni.” Románia elnöke erősebb Európát akar! Feladná országa szuverenitását és nem folytat szabadságharcot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  19. Orbán – mint minden diktáror – egyszerűen nem szeret bármilyen kontrollt maga fölött. Legyen ez jogszabályi, vagy szervezeti kontroll. A jogszabályi kontroll kérdését megoldotta (alaptörvény) – baj az EU-val és az IMF-fel (USA) van: ez Orbán számára egyszerűen megoldhatatlan feladat. Orbánnal senki sem akar együttműködni – és ellentétben a cikkben nyilatkozóval – én úgy vélem, hogy most már az EU játssza ki a „török kártyát”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  20. Nem csak az Unióból szorulhatunk ki de a civilizált emberi társadalomból és a 21. századból is, a magyar nép és Magyarország pedig a történelmi túlélők sorából.

    -
    A cikkből:
    “A szociológus szerint Orbán esetében „nagyon nehéz megfogni, hogy pontosan mit gondolhat, ….”

    Szerintem nem, de viszont azt, hogy mit csinál azt tisztán lehet látni, az magáért beszél és az is bőven elég.

    Ezt leírtam egy korábbi hozzászólásomban de mivel újra és újra időszerűvé válik és a történések engem igazolnak, talán újra nyomtatnám itt. Sajnos megbuktam magyarból és csal angolul tudtam korrektül megfogalmazni. Ezért bocsánatot kérek.
    -
    Orbán has obviously made up his mind to hit the ripple limit and create endless ripple effects.

    Not gonna toe the line any more and will start setting up booby-traps for his own fellas. Guided by schizophrenic delusions he is just waiting for the EU to kick this case upstairs, which could make him swing into motion in his own pigsty by allowing him to expand his latitude within the Fidesz and Hungary.

    He feels like having a private table, blackjack and wants to play no limit. He plays like a real jerkoff. He knows that no one wants to be the first to close the table and bring down the whole casino. This is it.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  21. Visszakézből
    2012. április 22. vasárnap
    18:54

    Így igaz. Én az előző hsz-emben leírtam milyen Orbán, te pedig, hogy milyen Magyarország.

    Ha kidob minket az EU akkor nem a szabadság kezdődik, hanem a rabság, valószínűleg visszaállított vasfüggöny, a magyarok izolálása, és a valós megszállás és gyarmatosítás olyanoktól akiknek az eszköze nem a tárgyalóasztal, a feltételek szabása, hanem a brutalitás, erőszak.
    -
    Fizetnünk akkor is kell, de a tárgyalóképes EU és IMF helyett jönnek a könyörtelen uzsorások akik filléreket adnak ugyan kérdezés nélkül, de másnap küldik a verőlegényeiket, a végrehajtóikat és lefoglalják, elveszik a házunkat, Magyarországot. Ez így megy. Csak a ház az érdekes nekik, a lakók, a magyarok teher és kiköltöztetik.
    -
    Azt hiszem Magyarországra nagyon sötét évek várnak, ha egy háború vagy a történelem el nem söpri és a szó, hogy Magyarország eltűnhet a szótárakból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  22. Hazánk RÁK BETEGSÉGE maga a FIDESZ, öl, bútít és nyomorbadönt……..

    Orbán már rég nem az emberek érdekével foglalkozik, hanem a SAJÁT MAGÁNAK KIÉPÍTENDŐ Magyarországgal! – amilyent ő akar, vagyis VÁLLALKOZÁSA TÁRGYA LETT MAGYARORSZÁG! -

    na, ebből ELÉG, most és NE TOVÁBB !
    Áder? – a titkos államfő választáskor minden egyes fideszes “titkos” szavazólapját elkérte és jól megnézte, hogy kit jelöltek be! – na Áder már itt elveszítette az etikai értékét, lennullázta magát erkölcsileg és politikailag egyaránt.
    Dehát, ennek az Orbánnak, aki ny@l és a Magyarország kisajátítása egyszemélyes vállalkozásába Orbánt támogatja, azokat mind “alkalmazottaiként” fogadja.
    Különös, gondoljatok csak bele, nem kell kft, nem kell RT, Zrt, van egy ország, amely Orbán TULAJDONSA lett, elsőszámú tulajdonosaként oszt-szoroz……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  23. A második képen a Bibó István Szakkollégiumból lett – legújabb nevén – KOLLÉGIUM HUNGARIKUM . k é t . e m i n e n s e . látható. Igazi hungarikumok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. A normális országok úgy működnek, hogy van a civil társadalom, meg vannak azok, akik a politikával foglalkoznak.

    Egy normális országban a politikával foglalkozók az országuk, a nemzetük érdekeit tartják szem előtt, amikor pártokba tömörülve igyekeznek saját utakat kidolgozni egy egyszerűbben, könnyebben megvalósítható, jobban boldoguló ország érdekében. Nincs bennük gyűlölet, pusztító indulat a saját népük és egymás iránt, ha úgy adódik bárki bárkivel koalícióra is tud lépni egy adott cél megvalósítása érdekében.

    Egy normális országban fasiszták, de általában a szélsőséges, tarthatatlan, gyalázatos és szégyenletes nézeteket vallók nem kerülhetnek be a parlamentbe, mert a társadalom tagjai normálisak, embernek tekintenek mindenkit, ott pusztítani, gyilkolászni nem akar senki, aki netán mégis, azt teketóriázás nélkül fülön csípik a rend őrei és elzárják jó időre.

    Egy normális országban a civilek nem foglalkoznak politikával. Dolgoznak, élnek, szeretnek, utaznak, gyereket nevelnek. Azt se tudják igazából, hogy éppen kik vannak hatalmon. Mindaddig, amíg jól megy a verkli.
    A sajtó helyettük figyeli a hatalmon lévők ténykedését és könyörtelenül leleplezi a legkisebb csalást, sikkasztást, lopást, korrupciót – bármely párt légyen is éppen kormányon. Nemzetellenes cselekedetet el se lehet képzelni egy normális országban.

    Ha valamely normális ország miniszterelnöke és kormánya olyan gazemberségre vetemedne, hogy fel akarná számolni a köztársaságot és diktatúrát akarna kiépíteni, azt a sajtó és a népharag órák alatt elsöpörné. Százezrek vonulnának azonnal az utcára a pártszimpátiáktól teljesen függetlenül, mert ezerszer fontosabbnak tartják polgáraik az emberi szabadságot és demokráciát, mint bármely politikust, vagy pártot!
    De egy normális országban normális politikusok dolgoznak, őrültek és elmebeteg hatalommániások arrafelé labdába se rúghatnak Hitler és Mussolini óta.

    Egy normális országban nem a féktelen gyűlölet, a pusztítási vágy, a másik kifosztása, legyűrése és teljes ellehetetlenítése motiválja a politikusokat, hanem az államférfiakhoz illő, a nemzet érdekében történő felelősségteljes gondolkodás és cselekvés.

    Egy normális országban elképzelhetetlen, hogy a választók istenként imádják a politikusokat. Amíg méltók rá, megbíznak bennük, de mivel a kormánynál van a hatalom és a kasszakulcs, ez a bizalom soha nem teljes még arrafelé sem.
    Az meg végképp elképzelhetetlen, hogy két éves pusztítás, rombolás és a lakosság tökéletes kifosztása, milliárdokat összelopott haverjainak és támogatóinak a közpénzekből számolatlanul ajándékozott ezermilliárdjaink eltüntetése ellenére se lázadjanak fel az alattvalók!

    Arra meg magyarázatot se könnyű találni, hogy a kifosztottak százezrei a primitív, populista, gonosz, bűnöző diktátor iránti rajongásukat mivel képesek magukban még éhezve és nélkülözve is életben tartani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  25. Emberek!
    Álljunk le mindennel, Orbán jó irányba viszi az országot, mi vagyunk eltévedve!
    ——-
    A Fidesz jelöltjei nyerték az időközi képviselőválasztásokat
    MTI|2012. 04. 22., 22:27
    A II. kerületben és Miskolcon is a kormánypártok jelöltjei nyerték a megüresedett önkormányzati képviselői helyekért tartott időközi választásokat. Pesthidegkúton úgy kapott több mint 50 százalékot a fideszes aspiráns, hogy a Jobbik kivételével valamennyi parlamenti ellenzéki párt a független induló támogatására szólított fel.


    No comment…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  26. T. Visszakézből 9:54!
    Döbbenetes!!!!!!!!!!!!
    Most tényleg én látnék mindent rosszul?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  27. apák és fiúk, az a Hegedűs, nem ez a Hegedűs, de mindkettő rendes ember!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. Miskolcon: ‘A terület 8540 választásra jogosult lakója közül 2685-en mentek el szavazni, 25 cédula érvénytelennek bizonyult.’

    II. kerületben: ‘Az időközi választáson a választópolgárok több mint negyede, 26,3 százaléka jelent meg. ‘

    A többiek már bocsánat a kifejezésért de mi a f***t csinálnak, hogy nem bírják odatolni a képüket? Ha mindig csak a megrögzött Fideszes talpnyalók, a Jobbikos agyalágyultak, és a szűk értelmes réteg képviselteti magát, akkor itt soha nem lesz változás!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  29. “120992
    2012. április 22. vasárnap
    17:58

    Magyar népszava komment. – Bármi is lesz, sokat fizetünk Orbán háborúja miatt

    [pipiter] [2012.ápr.22. 17:02]
    “120992
    2012. április 22. vasárnap
    17:58
    …Magyarország beteg.
    Kórtünete: Fidesz.”

    Helyesbíteni vagyok kénytelen: a Fityisz nem kórtünet, hanem patogén egyedek összessége, vagyis ők a kórokozók.
    A kórkép neve: orbánc (erysipelas).
    Az orbánc gusztustalan, alattomos, mocsok fertőzés, pusztít és halált okozhat.
    LE VELE!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  30. kugli Teljes mértékben igazad van és én kérek elnézést, hogy a Miskolciak egy része megint hülyeséget csinált! Én is elmentem volna szavazni – no nem a FIDEsz-re, – de sajna nem e körzetben lakom, hanem a Marcel féle “47 ezerből meglehet élni ‘ skandáló körzetében! Gondolhatod, hogy milyen állapotban vagyok ! Nem tudom, pedig itt Miskolcon rengeteg az elkeseredett emberke és mégis ilyet csinálnak!!! Bár tegyük hozzá, hogy Miskoc elitebb részéről beszélünk, szóval nem ért váratlanul a szavazás eredménye! De fölöttébb dühös vagyok, ahogy írod is, hogy “nem bírják odatolni a képüket?” Mert nekik semmi gondjuk nincs, olyan fantasztikus házban laknak, amiről mi néhányan csak álmodozhatunk! Remélem lesz itt olyan Miskolci hozzászóló, aki igazat fog adni nekem !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  31. MOST: (A Klub rádió “megbeszéljük”)
    .
    Hegedüs tk. kijelentette, hogy Magyarország veszélyezteti a jogbiztonságot, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  32. Hegedűs István
    - érdekes, hogy nem Stirner omertás hozzászólására válaszolt!
    Hadd tippeljek: nagybácsi?
    Visszakézből:
    de kommenteljük! Miskolcon 26-al csúszott le, mert a JESZ elvitt 90-et és az LMP 60-at. A II. kerületben ugyan az Mszp és az LMP is támogatta a független jelöltet, de ott SOHA nem győzött még nem jobboldali jelölt. Viszont csak minden negyedik ember ment el szavazni! Tehát minden mozgósítás ellenére is csak 12-13 % szavazott a fideszre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Matolcsy: minek is kéne nekünk euró? 2012. május 31. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos