Ronai and Ronai
AMERIKAI

Orbán magánhadserege már Amerikában is téma 2012. április 20. péntek 14:11 Forrás: AN, MTI, ÉS

  • Hozzászólások(56)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Orbán magánhadserege már Amerikában is téma

Budapest, New York – A Terrorelhárítási Központ hamarosan Orbán Viktor saját titkosrendőrségévé válik – írja Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára a The New York Times internetes oldalán, Paul Krugman blogjában.

A politológus szerint a TEK az elmúlt két évben “orwelli hatalomra” tett szert, többek között megfigyelhet és adatokat is gyűjthet gyakorlatilag bárkiről. A cikk szerint a TEK a rendőrség szervezetén kívül áll, a miniszterelnök nevezi ki, vagy bocsáthatja el a vezetőjét, ketetjük között pedig csupán a belügyminiszter áll – írja Kim Lane Scheppel PAul Krugman blogjában.

A Terrorelhárítási Központot a Belügyminisztériumon belül 10 milliárd forintból állították fel válság idején, azóta pedig a szervezet még nagyobbra nőtt, és a miniszterelnök védelmén kívül egyre több jogkört szerzett meg magának. Scheppele szerint a TEK ma már egy olyan titkosrendőrség, amelyet bármelyik önkényuralmi vezető megirigyelne. A különböző jogköreit törvénymódosításokkal szerezte meg 2011 decemberében, amikor a parlament egyszerre fogadott el több törvényt, így kevésbé szúrtak szemet a TEK-kel kapcsolatos jogszabályok.

A TEK ugyanis megfigyelhet bárkit úgy, hogy a kabineten kívüli személyektől gyakorlatilag nem is kell engedélyt kérnie rá. A szervezetnek joga van titokban behatolni bárkinek a lakásába, lehallgatni embereket, hang- és videofelvételt készíteni bárkiről az engedélye nélkül, átkutathatja a postát és az elektronikus adatok között is keresgélhet. Ráadásul ezekről az érintetteket nem is kell értesíteni, viszont arról nincs szabályozás, hogy meddig tárolhatja az adatokat a szervezet.

A TEK egy másik törvénymódosítással jogot kapott arra is, hogy bármilyen állami- és magánintézménytől adatot gyűjthessen magánszemélyekről úgy, hogy az érintett felet ebben az esetben is tilos értesíteni. A TEK ezzel gyakorlatilag hozzáférést kapott a bankok, mobil- és internetszolgáltatók adatbázisaihoz is, valamint minden, állami intézmények által kezelt adathoz. Az adatkérésnek ráadásul nem is kell nyomozáshoz kapcsolódnia, vagy ügyész által megerősíttetni, Scheppele szerint pedig a TEK ezzel gyakorlatilag korlátlan hatalmat kapott a személyes, vagy bármiféle adatok és információk titkos gyűjtésére.

Az amerikai politológus szerint problémás a TEK jogi helyzete, mert egyszerre működi rendőrségként és nemzetbiztonsági hatóságként is, egyik feladat pedig a terrorizmus ellen való fellépés. Scheppele megállapítja, hogy Magyarországon tág értelemben írják le a terrorizmust és a hozzá kapcsolódó bűncselekményeket, így a TEK letartztathat embereket akkor is, ha veszélyesnek ítéli őket. Összességében a politológus megállapítja, hoyg a törvény szövege nem határozza meg pontosan, hol vannak a TEK intézkedési jogkörének határai.

Scheppele felhívja a figyelmet arra is, hogy ha valakinek a titkos eljárások ellenére esetleg mégis tudomására jutna, hogy megfigyelték, és panaszt akarna benyújtani a Terrorelhárítási Központ ellen, akkor sem egy függetlnen intézményhez, hanem annak főnökéhez, a belügyminiszterhez kell fordulnia.

Az amerikai politológus úgy véli, a TEK hatalmának kiterjesztése összefüggésben lehet az önálló adatvédelmi ombudsman posztjának megszüntetéséhez is, mert egy biztos hatékonyabban tudott volna fellépni az adatkezelés ezen formája ellen.

Scheppele kitér a napokban elfogadott országgyűlési törvény által felállított “para-militáris” házőrségre is, amelyről tévesen megállapítja, hogy magánlakásokban is intézkedhet. Az amerikai politológus megállapítja, ezzel Magyarország lett az egyetlen ország Európában, amelynek parlamentje saját fegyveres testülettel rendelkezik.

A Terrorelhárítási Központ aránytalanul nagy hatalmáról adott ki azonos értelmű közleményt a Nyilvánosság Klub ügyvivői testülete is, amely a pénteki Élet és Irodalomban jelent meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (34 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +42 ( 50 szavazatból)
Orbán magánhadserege már Amerikában is téma, 4.6 out of 5 based on 34 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(56)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

56 Reader’s Comments

  1. Tavaly a Facebook-on a Milla körül rengeteg olyan ember mozdult meg, akik korábban sohasem politizáltak. Lelkesen szervezték a demonstrációkat, alakították a szervezeteket. Utálták a politikát, ezért politikai tapasztalataik sem voltak. Naívan, közvetlen demokráciát és transzparenciát követelve a szervezeteiken belül is, a lehető legkönnyebb prédát nyújtották a “hagyományos” titkosszolgálatnak, amely remekül ért a bomlasztáshoz.
    Ezért nincsenek ütős szervezetek, és kiemelkedő vezetők. Lenullázták, lenullázzák őket belső feszültségek keltésével, lejáratással, ki tudja, mi mindennel.
    A TEK, gondolható, még tesz erre egy lapáttal.
    Nehéz szívvel írom le, de úgy látom, hogy csak a meglévő pártok erőforrásainak felhasználásával lehet bármit is remélni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  2. Ilyenkor eszembe jut Radványi Géza megdöbbentő filmje „Valahol Európában”.
    A kis kölyök beszólását nem akarom ismételni, pedig aktuális lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  3. kukkatz! péntek 14:24
    *
    Klasszikusoktól csak pontosan, helyesen: ” T o k a j . h í m v s s z e j e ”
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Tudom hogy nem ide tartozik,de felháboritó hogy már a foci birókat is az orbán irányitja-Zalaegerszeg -videoton- amit ezen a mérközésen a birók produkáltak azt nem lehet véletlenül csinálni,ez csak a mindenáron megfelni a vezérnek elvnek lehet betudni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. “Behatolhatnak bárki lakásába”,ezt h kell csinálni?Hasonlot már ORWEL leirt az1984 c regenyeben,filmen is láttam.Onnan jött az ötlet?Biztos csak veletlen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Egyáltalán minek neki a széleskörű felhatalmazás? A jogosítványok birtokában sem a rendőrségnek, sem a TEK-nek valamiért nem sikerült megelőznie azt, hogy Toroczkayék március 15-én behatoljanak a Bankcenterbe, és ott pirotechnika eszközöket robbantsanak fel. Lehet, hogy a megfigyelés, és megelőzés helyett a fiúk az AUDI terepjárók felnijeit tisztogatták a garázsban, vagy esetleg Orbán Viktor ünnepi ebédjéért szaladtak le a New Yorkba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor szabadsága 2014. április 15. kedd

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Rendkívül feszült a viszony a sógorokkal 2014. április 13. vasárnap

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos