Ronai and Ronai
AMERIKAI

Matolcsyék magasan tartják a benzin árát 2012. április 12. csütörtök 17:47 Forrás: AN, TI

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Matolcsyék magasan tartják a benzin árát

Budapest – Bár ellenzéki korában a Fidesz rendszeresen bírálta az akkori szocialista kormányokat, amiért nem csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját, most eszük ágában sincs elviselhetőbbé tenni az emberek mindennapjait. Pedig a magas üzemanyagár nemcsak az autósok életét keseríti, begyürüzik az élet szinte minden más területére. A kormánynak persze kell az extraprofit, ám ez rövid távú gondolkodás, és hosszabb távon nemcsak az embereket sújtja, de a gazdaság növekedését is fékezi.

A kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját – ez derül ki Matolcsy György írásos válaszából. A nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre azt mondta, hogy a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák, emellett azt állította, hogy az így lehetséges mérséklés pedig a fogyasztóknak nem jelentene érezhető árcsökkenést, annál érzékenyebben érintené azonban a költségvetési bevételeket.

Az adó mértéke nem alakítható tetszőlegesen, hiszen uniós előírás határozza meg azt az adóösszeget (minimumadó), amelyet mindenképp el kell érnie a tagállami adószintnek. Ezen a kereten belül csak néhány forintos adócsökkentésre lenne elvi lehetőség, és az üzemanyagok ára továbbra is jelentős mértékben meghaladná a “lélektani határként” emlegetett literenkénti 400 forintot – írja a miniszter.

Ferenczi Gábor (Jobbik) a miniszterhez intézett kérdésében megjegyezte, hogy a 95-ös benzin árában a literenkénti 120 forintos, a gázolajéban 110,35 forintos adó nemcsak elviselhetetlenné teszi az üzemanyagárakat, de versenyképtelenné is teszi Magyarországot. A tranzitforgalom a magas árak miatt már elkerüli Magyarországot, a határok mentén élők külföldre járnak tankolni, hiszen a környező országok közül nálunk a legmagasabb az üzemanyagok ára – írja az ellenzéki képviselő.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban Matolcsy György hangsúlyozza azt is, hogy az üzemanyagárak magas szintje nem elszigetelt, kizárólag Magyarországra jellemző jelenség. Az árak folyamatos, drasztikus emelkedése az Európai Unió más tagállamaiban és az EU-n kívül is tapasztalható, amelynek elsődlegesen világgazdasági, világpiaci és külpolitikai okai vannak. (Orbán Viktor jobb keze azt elfelejtette hozzátenni, hogy a jövedelmek Európa több országában sokszorosan meghaladják a magyarországit).

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 10 szavazatból)
Matolcsyék magasan tartják a benzin árát, 3.8 out of 5 based on 5 ratings

  • Hozzászólások(33)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

33 Reader’s Comments

  1. A nagyobb extraprofitból többet tudnak ellopni a fideSStrollok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (20 szavazatból)
  2. Tippelési akciót kellene indítani: MIKOR CSŐDÖL BE A GAZDASÁG?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  3. Nem tehetnek mást !
    A gaz Gyurcsányisták tették bele a magas adót , aztat kivenni onnan már nem lehetséges.
    Elmúttnyóccév ( 10 év … 2 év ? ) a hibás !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  4. Szerintem még Kádár a hibás mert , ő élt, ő él, ő élni fog. :-))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  5. Valami nagyon nincs itt rendben ! Néhány hete a saját szememmel láttam hogy a Bécs környéki MOL-kutaknál olcsóbb a benzin mint idehaza !!- Vagy csak én vagyok a hülye(?) hogy nem értem ??!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  6. Ezen már csak egy valamilyen blokád tudna segíteni, de olyan, hogy elérje a kormányváltás szintjét. A lakosság minden tagjának érdeke lenne, hogy az üzemanyag árak legalább 380.-Ft-ig visszamenjenek, mert nem csak az autósoknak drágul ettől minden bolti és nem bolti termék ára. Ez mindenkit érint.Orbánéknak ez jó, mert a költségvetésnek kell a pénz, de az egy kulcsos adót az istenért sem változtatnának meg, ami bőven meghaladná azt a szintet, hogy a benzin árával ne spekuláljanak.Normális pénzügyi politika és normális kormányzás mellett ez nem következett volna be. Már nincs az emberek pucájában vér, a taxisok sem a régiek, mindenki sunnyog csak és várja a jó szerencsét. Hát abból nem eszünk.Még az új munkatörvény szabályai sem ébresztik fel az embereket, itt már a totális káosz uralkodik. Ilyen defektes kormánynak már az árokban lenne a helye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  7. Van valami halvány emlékem az “elmúttnyócévből”, hogy valami fideszes megmondóvalaki verete az asztalt, hogy a “Kormánynak megvolna az eszköze az üzemanyagárak csökkentésére”. Ezt a dumát kéne kinyalni óriásplakátokon névvel és dátummal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (26 szavazatból)
  8. Mennyi időnk van még a csődig? egy hét, egy hónap?Robogunk erősen afelé…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  9. vidoq
    Igen igazad van Kádár a hibás, olyan iskolarendszert teremtett, ahol ilyen diletánsokat képeztek, és senki nem kérte-mondta nekik, hogy amit nem tudnak azt ne csinálják, ne közel tízmillió emberen kísérletezzenek, mert ez nem dr. Mengele házatája.
    Persze ha jobban meggondolom minden Kádár, az elmúlt 2011 év, a gonosz külföldi oligarchák, a nácik, a komenisták, a gyurcsánytakaroggy, a hívők és hitetlenek és mindenki más miatt van, csak a kormány és a parlament hülye döntései miatt nem. Mint mindnyájan tudjuk vagy nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  10. Segítsen, aki tudja a benzin árképzésének módját. Úgy olvastam valamikor, a jövedéki adót hozzáadják az előállítási árhoz, majd erre teszik rá az ÁFA-t. Tehát a jövedéki adót is ÁFA terheli.
    Azt viszont tudom, hogy az üzemanyag ára mindenben megjelenik. Pl. januárban még 11 %-kal olcsóbban vettem kedvenc kenyeremet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  11. csak azt szeretném tudni ez a kis görény mikor hazudott,akkor mikor ellenzékbe volt vagy most????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. ABNORMÁLIS világot teremt az orbán-klán kis hazánk embereinek, pedig NEM erre szavaztak!

    Persze érthető, mocskosul PÉNZÉHES banda ez, minden képviselőnek tuti jól jön az szja és a járulékfizetés nélküli KORLÁTLAN MENNYISÉGŰ KILÓMÉTER PÉNZ ELSZÁMOLÁSA, hiszen LAKHATÁSRA is bezsebelnek a képviselőink milliókat, ahogy tetszik nekik éppen jó messze költöznek a fővárostól, így ez is és a dúsás drága benzin elszámolás, ez igen és még KÉPESEK a “népet” ennyi pénzért képviselni,

    hogy nem sül ki a szeműk! – sz@r banda, SZÉGYELLI ORBÁN KIMONDANI a FOLYAMATOS MEGSZORÍTÁS szót, pedig MINDENKI TUDJA, ami ma hazánkban ennek a közveszélyes kormánynek az intézkedései révén folyik az nem más, mint TOTÁLIS anyagi és lelki, stb. MEGSZORONGATÁSA a népnek, ÖNGYILKOSSÁGBA hajszolás a céljuk, így legalább segélyt sem és táppénzt sem, sőt a lebecsült, semmibevett NYUGGEREKNEK a nyugdíjával is kitörölhetik a seggüket…….
    Hát eszteleneknek, vakoknak, süketeknek és gondolkodásban szegényeknek tartja ez a szerencsétlen hebegő, hablatyoló, unió ellen kampányoló orbán ezt az elszegényített népet. Ő pedig már itthon és külföldön is megszerzett hektárjai, stb. milliárdosaként röhög, hogy ÖVÉ LETT MAGYARORSZÁG, MAGÁNAK “ÁLLAMOSÍT”-……..

    Pusztuljanak a magyar parlamentből az ilyen emberellenes intézkedéseket hozó kormányukkal együtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  13. Olvasom a cikket és persze olvasom a kommenteket is. Talán, ha egy volt közöttük aki valamiféle megmozdulást emlegetett ez ügyben. El lehet képzelni, hogyan nézik ezt az országot külföldről, ahol még nemrég taxis blokád volt, most meg mindenki kussol. Megint csak azt tudom mondani, mint már annyiszor a társadalom gyávasága, hogy ezt is tűri. Mellesleg a politikában sem láttam olyan nagy tiltakozást a benzin árak elképesztő drágasága ellen. Pont két éve, hogy egyre kevésbé értem mi folyik ebben az országban? Nemcsak politikailag, de úgy általában, társadalmilag is. Mikor szakad már el a cérna végérvényesen? Valami hamis hang van itt a dalban. Mert vagy az nem igaz, hogy nagyon sokan nagyon rosszul élnek, vagy annyira sunyi megalkuvó a társadalom nagy része, hogy nem is érdemel jobbat. El lehet dönteni, mi az igazabb!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  14. Orban nem kompatibilis , meg magaval sem. A fiatalkori onmaga lekopne a mostani Orban-t. MOst mar nem a szabadsag hanem a penz es a hatalom (katolicizmus) as istene (nana hogy kis ivel).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  15. Jade:
    Itt már nincs társadalom.
    Csak társaságok vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  16. Emlékezetem szerint pedig egy időben igenis csökkentették a jövedéki adót azok a piszok kommenisták! Méghozzá egy automatizmust vittek bele, ha egy bizonyos szintet meghaladott az ár.
    .
    Az üzemanyagok jövedékiadó-mértékének időszaki csökkentéséről a kormány először a 158/2004. (V. 20.) Korm. rendeletben döntött.
    A 2004. évi XLI. törvény két egymást követő hét hétfőjén érvényes benzin- és gázolajátlagárhoz kapcsolódóan kimondja, hogy ha a benzin átlagára literenként a 250 forintot, a gázolajé a 225 forintot meghaladja, úgy a jövedéki adó mértéke – a jogszabályban leírt szabályok szerint – csökken. A kormány az adómérték-csökkenést rendeletben állapítja meg. A csökkentett adómérték mindaddig érvényben marad, amíg a kormány újabb rendeletben nem tesz közzé új átlagárat és ahhoz tartozó adómérték-csökkenést.
    Aztán ezt megszüntették és akkor valóban elkezdte verni a Fidesz az asztalt, hogy mért nem csökkentik az adót.
    .
    @ neveletlen
    Valóban, tudtommal fix tétel a jövedéki adó és a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetségnek fizetendő díj, és ezekre is ÁFA jön még.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Kedves Geyza!
    .
    Aki humoros, az vagy bölcs, vagy cinikus…
    .
    .
    .
    … – Szerintem te az első kategóriába tartozol, de nem akarlak a szemedbe dicsérni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. A benzin árakban bent van az unios adó, plusz zöld adó és országos adó.
    Országos adóért és a forint ingadozásért pedig Orbán és politikája a felelös. Zöld adóra nincs szükség ma, mert ilyen árak mellet kevesebb a fogyasztás. Az a baj hogy magyarul sötétség van a tájékoztatásban.
    Ezek voltak a benzin árak Orbán elött az unioban US$/gal.
    1 US gallon = 3.78541178 liters
    http://www.hybridsuv.com/news/world-gas-prices
    Igy néz ki a forint a dollárhoz viszonyitva, 5 éves hullámvasut. Dollárban fizetik az olajat.
    http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=HUF&view=5Y

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Ez – két szóban összefoglalva – a hétköznapi fasizmus.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. figyelő
    2012. április 12. csütörtök
    20:37
    Tudod ők még mindig az óvodások szintjén vannak. Mindig a másik a hibás, ő kezdte. Vannak akik ezt kinőtték de ez a car rohadt banda nem. ÉBRESZTŐ MAGYAROK !!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. vidoq

    Már régóta ezt hangoztatom én is, többen magammal, ‘ Miért nem ordítotok?”
    Erre a választ , Kertész Ákos Úr fogalmazta meg a választ, mert birkák vagyunk!
    Nem tudunk semmit sem csinálni, hiába tüntetünk, sztrájkolunk semmit sem ér!
    Az ellenzéki párt olyan gyenge mint a vattacukor!
    Így kétféle választás marad, vagy tűrjük ami ebben az országban folyik vagy fogjuk a sátorfánkat és egy másik országban probálunk szerencsét!
    Ez a szomorú helyzet van , nem érdemes tovább ragozni a dolgokat!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. Ne azt figyeljétek, ami mondunk.
    EZT TUDJUK TENNI !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. figyelő
    2012. április 12. csütörtök
    20:37
    Telje mértékben igazad van. Sok fórumon csak a pofázás megy de tenni valamit !!!
    Valahogy mégsem értem az embereket nem hiszem, hogy ilyen gyávák lennénk. Az ellenzékkel csak az a nagy baj, nem tudnak összefogni hanem egymással marakodnak csak. ( a hatalomért) Elmenni??? Nem tudom ki hogy van vele de 50 éve itt élek, valahogy itt érzem jól magam pedig sok helyen jártam már .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. Elsősorban a nyugdíjasok korai halálához fog vezetni az államcsőd előidézése, mert nekik már nincs hová távozni az országból – kutyának sem kellenek.
    .
    Eljött az ideje a nyugdíjas demonstrációknak is. :((((((((
    .
    A fogyatékkal élők hasonló helyzetükben még demonstrációra sem tudnak szerveződni. :((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  25. Bocsi elírtam sedona a címzett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. bolygó 2012. április 12. csütörtök 19:22
    “Bécs környéki MOL-kutaknál olcsóbb a benzin mint idehaza !!- Vagy csak én vagyok a hülye(?) hogy nem értem ??!!!!”
    Milyen pénzzel fizettél ? Biztosan nem HUF-al.
    .
    neveletlen 2012. április 12. csütörtök 21:17
    ” januárban még 11 %-kal olcsóbban vettem kedvenc kenyeremet”
    Gondod meg a vetőmag beszerzésétől……………amig nálad van, hányszor
    kell szállitani és munkagépet használni. Üzemanyag nélkül nem megy.
    EBBEN VAN AZ ADÓTARTALOM.
    .
    A II. világháború kezdetén, néhány német tudós már megjósolta milyen
    közvetett módszerekkel lehet uralkodni, vagy elbukni. Első helyen az
    üzemanyag gazdálkodás befolyásolása szerepelt.
    Mi is ezt szivjuk. Kintről, mert nincs üzemanyagunk. Bentről, mert
    semmit nem tudsz tenni nélküle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. Azért szeretek e forumra járni, mert sok értékes hozzászólást lehet olvasni és sok hozzáértő közgazdász is van – ezt most pozítiv értelemben írtam – akik nagyszerűen szólnak hozzá a dolgokhoz!
    Igenis én félek, hogy mikor lesz Államcsőd e országban, vajon meddig tudja húzni az időt a kormány az IMF megállapodásig ?
    Amikor oly sok ember vitte ki a pénzét, hát bizony ők most egy kicsit vesztettek, hisz a Euro és dollár is lement, ugyanakkor egy esetleges államcsőd esetén győztesek lehetnek!
    De erre építeni, hogy lesz e államcsőd , ez egy kicsit felemészti tűrőhatár képességet mindenkinél – szerintem – !
    Oly sok közgazdászt kérdeztem – mibe érdemes fektetni, külföldre vinni, mit csináljunk az összesporolt kis pénzünkel – hogy mitévő legyünk, mindenki tartózkodott e kérdés megválaszolásától!
    Mindössze a válaszuk az volt hogy nemesfémekbe ne fektessünk!
    Úgyhogy a válasz, – mi legyünk saját magunk közgazdásza , mi magunk hozzuk meg a döntéseinket – !
    Sok nyugdíjkorú ismerősöm ment már el ebből az országból és tisztességesen élnek ! E gondolatomat Gets-nek írtam, hogy “a nyugdíjasok korai halálához fog vezetni az államcsőd előidézése, mert nekik már nincs hová távozni az országból – kutyának sem kellenek.”
    Igenis kellenek ők még külföldön, nagyobb elismerésben részesülhetnek mint itthon, csak egy kis önbizalom és elszántság kell hozzá!
    Olyan érdekes , hogy három hitelminősítő intézet – Standard & Poor’s és Moody’s és a Fitch Ratings – már hónapokkal ezelőtt megtette a lemínősítést és még mindig nem romlott annyira a forint , az IMF tárgyalások elkezdéséről még nem is beszélve!
    Nagyon nagy mázlink van, hogy a pénzügyi piacok még sehogyan sem reagáltak ! De vajon meddig mehet az újabb időhúzás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  28. “a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák,”

    Milyen érdekes ez az Unió, amikor emelik a jövedéki adó árát, akkor nem kell engedélyt kérni tőlük, de amikor le kellene vinni akkor meg kell az engedélyük, na elmentek ti az anyátokba, tetű tolvaj banda.
    Már írtam párszor, meg kellene tankolni, fullra, és utána, csak akkor menni a kocsival, amikor életbe vágó lenne, (egy tank kb. 60l, ezzel ellehetne az ember egy ideig) és egy hónapig senki sem menne tankolni, a bevétel nullára esne vissza, akkor lentebb vinnék akár 50 ft-al is, másképp nem fog csökkenni az ára, ez tuti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  29. Valamit nem értek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Segítsetek! Nekem az jutott eszembe, hogy az oroszoktól azért vette meg a kormány a MOL részvényeket, hogy nyereséget is kapjon. Akkor az az érdeke, hogy az üza ára minél magasabb legyen!
    Nem?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  31. Latyapatya

    Pont ezért nem csökken az üa. ára. Nekik is kell a pénz az államháztartásba (ha oda megy).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. hamond
    Az unióra való hivatkozás csak egy hazugság a sok közül.Magyarországnak felmentése van az EU energia adók bevezetése alól. Ez az állapot egy 2012-es bizottsági jelentés szerint máig fennáll.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. “Matolcsyék magasan tartják a benzin árát ”
    a nyakukba kötött kötelet kellene magasan tartani, vagy 3-4 percig

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos