Ronai and Ronai
AMERIKAI

Letartóztatták a British Petrol mérnökét 2012. április 25. szerda 11:47 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Letartóztatták a British Petrol mérnökét
Washington – Letartóztatták kedden a BP egy volt mérnökét, amiért bizonyítékokat próbált meg megsemmisíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, amikor két évvel ezelőtt megsérült az olajipari cég egyik mélytengeri kútja.
.
Az 50 éves Kurt Mix ellen vádat emeltek, amiért ki akarta törölni azt a szöveges üzenetváltást, amely közte és a főnöke között folyt az olajszivárgás elfojtására irányuló kísérlet közben.
.
Az üzenetek az amerikai igazságügyi minisztérium szerint azonos idejű, kényes belső információkat tartalmaztak, ezért Mixet az igazságszolgáltatás két rendbeli akadályozásával vádolják.
.
Azt, hogy BP Macondo nevű kútjából ömlik az olaj, azután vették észre, hogy egy, az abból eredő kitörés robbanást okozott a Transocean által üzemeltetett Deepwater Horizon fúróplatformon. A baleset ami 11 emberéletet követelt. A baleset az Egyesült Államok történetének eddigi legsúlyosabb tengeri olajömlése volt, amely során becslések szerint több mint 4 millió hordónyi nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe. A BP-nek végül a 2010 szeptemberében sikerült „megölnie” a kutat.
.
Mix, aki idén januárig dolgozott a BP-nél, részt vett az elfojtási kísérletek különböző szakaszaiban. Az ügyészség azt állítja, hogy a vádlott, amikor 2010 októberében kiderült, hogy meg fogják vizsgálni az elektronikus dokumentum, több száz üzenetet kitörölt azzal a  művelettel kapcsolatban, amelynek során nehéziszappal próbálták meg elfojtani a kitörést. Az üzenetek arra vonatkoztak, hogy miközben a BP vezetése „sikerről” és arról értekezett, hogy „minden a terv szerint halad”, előre látható volt a kísérlet kudarca.
.
A  BP olyan üzeneteket küldött Mixnek, amelyben felszólították, hogy tartson vissza minden, a Macondo kútra vonatkozó információt. Utóbbiakból kiderült, hogy az olaj gyorsabb ütemben ömlik a tengerbe, min azt a BP mérnökei jósolták.
.
A BP kedden azt közölte, hogy együttműködik az amerikai nyomozóhatóságokkal, és megőrzi a bizonyítékokat A cég Mix ügyét nem kívánta kommentálni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 2 szavazatból)

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Ezt a sarat nehéz lesz egyetlen balekra kenni. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos