Ronai and Ronai
AMERIKAI

Különleges alakulatok a hadúr nyomában 2012. április 30. hétfő 17:19 | Rákócza Richárd Forrás: Yahoo News

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Különleges alakulatok a hadúr nyomában
Washington/Obo, Közép-Afrikai Köztársaság – Amerikai szakértők is segítenek több afrikai ország katonaságának a világ egyik legelvetemültebb gonosztevője, Joseph Kony kézrekerítésében. Az ugandai hadúr az úgynevezett Úr Ellenállási Hadseregét vezeti, amely a terrorszervezetek közül is a legocsmányabb rémtetteket követi el.
.
A Közép-Afrikai Köztársaságban lévő Obo volt az első hely, ahol a Kony vezette Úr Ellenállási Hadserege 2008-ban lecsapott; a város egyike annak a négy afrikai helynek, ahol amerikai, közép-afrikai és ugandai katonák egyesült erővel igyekeznek élve vagy holtan kézre keríteni ezt a véres kezű szörnyeteget. Kony valahol az erősen tagolt fennsíkon bujkál Obo városától északnyugatra. Minden oka megvan arra, hogy ne mutatkozzék: a Nemzetközi Büntetőbíróság hét éve adott ki ellene elfogatóparancsot az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények és háborús bűnök miatt, miután martalócai a térség több országában tömeggyilkosságokat, emberrablásokat és tömeges nemi erőszakot hajtottak végre.
.

A terrorbanda nyomában. Jelenleg 150 és 300 fő között lehet az Ellenállási Mozgalom létszáma

A Kony-banda részben azért olyan illékony, mert szabadon használja a térség meglehetősen átjárható határait a Közép-Afrikai Köztársaság, Dél-Szudán és Kongó között. Tavaly óta azonban szorul körülöttük a hurok: az Egyesült Államok a konfliktusba beavatkozva hírszerzési kapacitását az Ellenállási Hadsereggel leszámolni készülő reguláris erők szolgálatába állította, s egyben összehangolta az üldözők kommunikációs kapcsolatait is, így azok jobb eséllyel vehetik fel a harcot a gerillataktikát alkalmazó terroristák ellen. Barack Obama elnök 2011 vége felé száz katonát is a helyszínre vezényelt, akik most tanácsadóként tizenöt-harminc fős csoportokban vannak jelen a helyi erők bázisain; az amerikai technológia az ő közvetítésükkel jut el a tömeggyilkosokat hajszoló afrikai katonákhoz.
.
A Közép-Afrikában dolgozó amerikai katonai szakértők pontos holléte természetesen hadititok, miután senki sem szeretné, ha Kony rajtaütésekkel védekezhetne. A csapat egyik parancsnoka, egy 29 éves texasi százados is csak keresztnevén, Gregoryként mutatkozik be biztonsági okokból. Elmondja, hogy az amerikai erők a helyi lakosoktól, vadászoktól értesülnek arról, merre fordulnak meg a terrorbanda emberei, és az információkat összerakva mindinkább kirajzolódik Konyék mozgása. Eközben érdekes dolgok derülnek ki, többek között az, hogy nem lehet minden, a térségben történő erőszakot az Úr Ellenállási Hadserege számlájára írni. Más, kisebb bandák is kedvet kaptak a fosztogatáshoz, gyilkoláshoz és csoportos nemi erőszakhoz.
.
Gregory százados Texasból közép-afrikai katonákkal. Joseph Kony meglapult, mióta ott vannak az amerikaiak
.
A Közép-Afrikai Köztársaság hadseregét a 2010 óta az országban tartózkodó, képzettebb ugandai katonák segítik, ám január óta így is csak a terrorbanda hét tagját tudták leteríteni és egy embert elfogni. A helyi erők parancsnoka, Joseph Balikuddembe ezredes viszont nagy eredménynek tartja azt, hogy sikerült tíz felnőttet és öt gyereket kiszabadítani az Ellenállási Hadsereg rabságából. A terrorbanda igyekszik eltűnni a dzsungelben, március óta minden érintkezés megszűnt közte és a reguláris erők között; mint Felix Kulayigye, az ugandai hadsereg szóvivője fogalmaz, az Ellenállási Hadsereg „túlélési üzemmódba” kapcsolt. Nincsenek sokan: a kemény mag létszámát 150 és 300 fő közé becsülik. Ennyi ember nem elég ahhoz, hogy hatalmas területeket tartson rettegésben, korábban viszont sokkal többen voltak: a banda fennállása óta becslések szerint 66 ezer gyerekkatonát sorozott be erőszakkal, és kétmillió embert kényszerített arra, hogy eredeti lakóhelyéről elmeneküljön.
.
Most azonban bujkálnak, újabb rémtettekről nem érkeznek hírek.
.
Az üldözőknek meggyőződésük, hogy amíg magát Konyt el nem fogják vagy meg nem ölik, addig az Úr Ellenállási Hadserege létezni fog. Korábban is kapcsoltak már „túlélési üzemmódba”, később azonban újra magukra találtak, és ott folytatták, ahol abbahagyták. Jelenleg azért lapulnak meg, mert tisztában vannak azzal, hogy az amerikai beavatkozás rendkívüli veszélyt jelent számukra, mondta Matthew Brubacher, az ENSZ kongói missziójának politikai illetékese, aki korábban öt éven át volt a Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozója Kony ügyében. Szerinte ha csak tíz embere marad meg a hadúrnak, már ebből a magból is képes újra felépíteni magánhadseregét.
.
A Közép-Afrikai Köztársaság számára megoldhatatlan feladatot jelentett Kony, különösen, hogy északon több más terrorgenggel is folyamatosan harcolniuk kell
.
Sokan bíznak azonban abban, hogy a feltámadás ezúttal elmarad: a helyiek nagy reményeket fűznek a közép-afrikai Obóban és Dzsemában, valamint a kongói Dunguban és a dél-szudáni Nzarában állomásozó amerikaiakhoz, akiknek jelenléte két dologra garancia. Az egyik, hogy Joseph Kony csillaga hamarosan leáldozik, a másik: hamarosan sok pénz érkezik a térségbe, humanitárius programokra. Jean Francis Bozize, a Közép-Afrikai Köztársaság védelmi miniszterhelyettese szerint az ország hadserege számára megoldhatatlan feladatot jelentett Kony, különösen, hogy északon több más terrorgenggel is folyamatosan harcolniuk kell.
.
A katonai beavatkozás azonban még amerikai segítséggel sem egyszerű dolog errefelé: sok évtizede katonáskodó, tapasztalt dzsungelharcosokról van szó, akik, ha kell, hónapokra eltűnnek a vadonban, a rajtuk esett sérelmet a polgári lakosságon bosszulják meg brutálisan, és nem lehet minden falu mellé védőőrizetet adni. Problémát jelent az is, hogy az adott ország katonasága, már ha egyáltalán veszi a fáradságot, csak a határig üldözheti a bandatagokat. Az Ellenállási Hadsereg általában éjszaka csap le, majd hamarosan el is tűnik az őserdőben, és arra is van gondja, hogy nyomait úgy összekuszálja, hogy azokon legfeljebb tapasztalt nyomkeresők igazodhatnak ki. Most, hogy az amerikaiak ott vannak, Kony beszüntetett minden rádióforgalmat és a műholdas telefonjait sem használja; beéri az ősi módszerekkel – futárokkal kommunikál, illetve emberei rendszeresen megjelennek a csak általuk ismert találkozási pontokon.
Amerika dollármilliókkal támogatja a terrorbandává vált szekta elleni harcot
.
A helyi lakosok sokszor értékes információkkal szolgálhatnak róluk, ezt azonban csak akkor fogják megtenni, ha biztonságban érzik magukat, mert tudják, hogy az Ellenállási Hadsereg az „árulást” nem fogja házak felperzselésével, élve feldarabolással, nők megerőszakolásával és fiatalok rabszolgasorba hajtásával megtorolni.
.
A banda 1986 körül alakult észak-ugandai lázadókból, az acholi törzs tagjaiból. Elvileg a Tízparancsolaton alapuló teokratikus állam alapításáért harcolnak, ám nincs a Tízparancsolatnak olyan pontja, amit rendszeresen meg ne szegnének. Különösebb politikai ideológiával sohasem rendelkezett, lényegében az erőszakért létezik, jóllehet önmagát fundamentalista kereszténynek mondja. Ez a „kereszténység” azonban meglehetősen pogány szellemű, erősen áthatja az acholi nacionalizmus és az afrikai babonaság. A legtöbb terrorszervezetnek, ha másként nem, hát legalább elviekben vannak bizonyos követelései, amelyek teljesülése esetén hajlandó letenni a fegyvert. Az Úr Ellenállási Hadserege azonban nem támaszt feltételeket, csak folytatja tevékenységét: a tömeges gyilkolást és nemi erőszakot, a rablást és a gyerekkatonák besorozását.
.
Vannak, akiknek sikerült megszökniük a bandából; egybehangzó vallomásuk szerint a kegyetlenkedéseket azért kellett elkövetniük, hogy ne rajtuk kövessék el őket. A magát Isten küldöttének és szóvivőjének tartó bandavezér, Joseph Kony módszeresen farag nyolc-tízéves gyerekekből kínzómestereket és gyilkosokat; ezek lelkülete olyannyira deformálódik, hogy normális ember már sohasem lesz belőlük, egész életükben mentális gyötrelmekkel, rémálmokkal küszködnek, alkoholisták, kábítószeresek lesznek. A legtöbbjük azonban sohasem szabadul a bandából, és előbb-utóbb, valamelyik összecsapásnál otthagyja a fogát.
.
Joseph Kony. Boszorkánydoktorból lett szektavezér, majd tömeggyilkos
.
Az 1961-ben született Joseph Rao Kony katolikus apától és anglikán anyától született, évekig ministránsfiúként szolgált, de tizenöt évesen kimaradt az iskolából, és ebben az időben az egyházzal is szakított, és boszorkánydoktor bátyja halála után egy faluban átvette ezt a tisztséget. Szektavezérként 1986-ban mutatkozott be első ízben az igen népszerű Alice Auma Szentlélek Mozgalom premillenarista csoport vezetőjeként. A Yoweri Museweni vezette Nemzeti Ellenállási Hadsereg az 1981-1986-os polgárháborúban döntötte meg az acholi törzsből való Tito Okello elnök uralmát; ez sarkallta Konyt arra, hogy saját fegyveres csoportot hozzon létre, amely az évek során egyre nagyobb kihívást jelentett Museweni elnök uralma ellen.
.
A több névváltoztatást megért csoport egyre népszerűtlenebb lett, különösen, hogy Museweni elnök uralma alatt Ugandának sikerült valamelyest kirántania a gazdaság szekerét a mocsárból, és voltak évek, amikor az ország tíz százalékos gazdasági növekedést mutatott fel. Az ugandai hadsereg egyre nagyobb csapásokat mért az Úr Ellenállási Hadseregére és egyre kijjebb szorította az országból; ezzel párhuzamosan Joseph Kony világnézete is egyre inkább eltorzult. Hívei és ellenfelei egyetértenek azzal, hogy megszállottról van szó – de előbbiek szerint isteni, utóbbiak szerint viszont démoni megszállottságról. Állítólag minden évben elzarándokol az ugandai Ato-hegyre, ahol órákig fekszik révületben a napon. Hisz abban, hogy a kereszt jele minden bajtól megóvja az embert, és a gyerekkatonákkal is igyekszik azt elhitetni, hogy ha a mellükön viselik a keresztet, akkor nem fogja őket a golyó. Az Ótestamentumra hivatkozva poligámiát folytat, egy 2008-as jelentés szerint 88 felesége volt és 42 gyereke. Parancsait Isten parancsainak, önmagát pedig e parancsok közvetítőjének tartja.
.
Joseph Kony (balra) alvezére, Vincent Otti társaságában 2006-ban, Dél-Szudánban. Hívei és ellenfelei egyetértenek azzal, hogy megszállottról van szó

A bandavezér fiatalkori tanulmányainak köszönhetően viszonylag jól ismeri a Biblia szövegét, annak mögöttes jelentéseivel azonban nincs tisztában, így a szöveg egyszerű értelmezését a félműveltekre jellemzően nem egy esetben arra használja fel, hogy a leírt eseményekkel önnön rémtetteit igazolja. Francis Ongom, a terrorszervezet egy volt, dezertált tisztje szerint Kony a Szentírással igazolja a boszorkányok megölését – hogy ki boszorkány, azt ő állapítja meg –, de akár a disznótenyésztők meggyilkolását is, mert a Jézus által kiűzött démonok disznókba menekültek. Ugyanakkor képes embereket megöletni pusztán azon az alapon, hogy Isten ugyanezt tette az Özönvíz idején, vagy Szodoma és Gomorra elpusztításakor.
.
Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma az idén 35 millió dollárt irányzott elő arra, hogy megszabadítsa Afrika középső fertályát ettől az embertől; a Külügyminisztérium 2008 óta mintegy 50 millió dollárral támogatta az ugandai hadsereg logisztikáját, 500 millióval pedig a Kony utáni kutatást. A Kony 2012 kampány célja hivatalosan az, hogy ezt az emberállatot lehetőleg még az idén kiiktassák.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Különleges alakulatok a hadúr nyomában, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Nagy az Isten állatkertje. :(((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  2. Meg kellene kérni a TEK-et. Talán telefonálnak, azt eredményes lesz a tárgyalás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Négy ember kell. Két ember kezében a mesterlövész puska, a másik kettő a segítő.
    A probléma kiiktatva. Logisztikán múlik a négy ember kimenekítése.
    Nem kell dollár milliókat költeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  4. Ki az a barom aki minuszol ? Az en csaladom is tamogatja a Kony elleni amerikai szervezetet. Ezt az allatfajt nem szabad gyorsan megolni, csak szepen lassan, hadd szenvedjen.
    Persze azokat is erre a sorsra szanom akik egyetertenek vele.
    Ez a fazon egy boszorkany doctor, maga a sátán szolgája. Az elméjét is démonok irányítják. Megérett a halálra !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Véres zavargások Ugandában 2011. április 29. péntek | AN

Ellenzéki politikusra lőttek Ugandában 2011. április 14. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos