Ronai and Ronai
AMERIKAI

Guam és Észak-Mariana Romneyé 2012. március 11. vasárnap 11:41 | AN Forrás: AFP

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Guam és Észak-Mariana Romneyé

Guam-szigetek/Topeka, Kansas – A republikánus oldalon egyre biztosabban győztes pozícióba kerülő Mitt Romney győzött a szombati Guam- és Észak-Mariana szigeteken tartott kaukuszokon, s az Egyesült Államok tengerentúli területeinek összes delegátusa támogatását biztosította. Kansas viszont újjáélesztette Rick Santorum reményeit.

Guam és a Mariana-szigetek lakossága első pillantásra nem tűnik túlságosan jelentéktelennek, de voltak már amerikai elnökválasztások, amelyek annyira szorosra sikeredtek, hogy hetekig folyt a vita az eredményen. Guamon tizenkilenc bennszülött településen 180 ezren élnek; az 1944 óta amerikai védnökség alatt lévő guamiaknak választójoguk ugyan nincs, a pártkonvenciókra azonban delegátusokat küldhetnek – idén mind a kilencet Romney nevében. Rajtuk kívül 4700 tengerészgyalogos állomásozik, akiket Okinawáról vezényeltek át ide.

Romney ugyancsak megszerezte mind a kilenc delegátust az Északi Mariana szigeteken, ahol a 848 leadott szavazatból 740 jutott neki, 54 Rick Santorumnak, 28 Ron Paulnak és 27 Newt Gingrichnek. A szigeten utoljára harmincnégy éve járt elnöki kampánnyal politikus.

Santorum és Paul voltak a legaktívabb kampányolók Kansasben, ahol mindketten meghívták pénteki nagygyűlésükre Sam Brownback kormányzót, aki korábban a texasi Rick Perry mellett tette le a garast, Perry azonban már kiszállt a versengésből.

Kansasben a 2008-as republikánus előválasztáson Mike Huckabee hatvan százalékkal tarolt, messze lehagyva John McCaint (23,5), Pault (11) és Romneyt is, aki akkor már nem volt versenyben, így 3 %-ot kapott. Most ennél jóval nagyobbak voltak az esélyei, de végül a második helyre szorult 21 percenttel; az első Kansasben Rick Santorum lett 51 %-kal, akinek a nyerés újbóli reményeket adott a még előtte álló fontos déli előválasztások, így Alabama és Mississippi tekintetében. Gingrich 14, Ron Paul 12 %-ra volt jó a Közép-Nyugatnak ebben a híres államában.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Obamának novemberben vagy Romneyval, vagy Santorummal kell megküzdenie. Ha utóbbi győz Alabamában és Mississippiben, Newt Gingrich egykori házelnök, aki csak saját államában, Georgiában tudott győzni, akár hátradőlhet, és a továbbiakan nézőként figyelheti a fejleményeket. Délen azonban jól fogadhatják Santorumot is, akinek az abortusszal és a melegek házasságával kapcsolatos nézetei Kansasben sem fogadták rosszul, ahol a 40 delegátusból 33-at vitt.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Még félidő sincs, messze van az 1144. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Micsoda izgalom ez nekünk!
    Nálunk minden rendben, virágzunk, dübörgünk. 0,01% hőbörög,
    de ki nem szarja le? Kónya Péter kijelenti, hogy a kormányt
    le kell váltani
    Na, nagyon elég lenne nálunk, a bohócokból.
    ORBÁNNAK IGAZA VAN. FORDULJON A BOHÓCÜGYI ÁLLAMTITKÁRÁHOZ.
    ORBÁN TÉNYLEG ZSENI. RÖGTÖN LÁTTA, HOGY KIVEL VAN DOLGA. AKI ENNYIRE HÜLYE, AZ EZT ÉRDEMLI. MIÉRT NEM VOLTAK TÖBBEN?
    MIÉRT, KIÉRT KELLENE VÁSÁRRA VINNI A BŐRÜKET?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Félelmetesen gyenge a repiknél a felhozatal. Már csak az kell, hogy Sarah Palint megint elökapják. Olyan szép új szemüveget kapott a mi Sarah-nk.
    Nem igaz, hogy ne találtak volna egy épeszü elnökjelöltet. Egy Ronald Reagan-re egy Bush-ra (nem a hülyére, az apjára) azonnal szavaznék. De ezekre a szerencsétlenekre…?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Romney a szabadság korlátozásával vádolta Obamát 2012. április 15. vasárnap | AN

Alelnökjelölt még lehet Santorumból 2012. április 12. csütörtök | AN

Santorum távozása javított Romney esélyein 2012. április 11. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos