Ronai and Ronai
AMERIKAI

Átadta Irak az utolsó amerikai halottat 2012. február 28. kedd 19:32 | AN Forrás: Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Átadta Irak az utolsó amerikai halottat

Washington/Bagdad – Egy síita milícia átadta az utolsó eltűntnek nyilvánított amerikai katona földi maradványait. Ezzel – két hónappal az amerikai csapatkivonások után – végképp lezárult a katonának az ügye, aki öt éve tűnt el, miközben titokban meglátogatta a feleségét Bagdadban.

Az Aszajb al-Hák síita milícia saját közlése szerint „közvetítőként” járt el, amikor az arab származású, szunnita muzulmán amerikai katona, Ahmed Kousay al-Taie törzsőrmester maradványait az iraki kormánynak átadta, és hangsúlyozták: nem ők rabolták el és gyilkolták meg a katonát.

Számi al-Ászkári, a Núri al-Máliki miniszterelnökhöz közel álló síita törvényhozó elmondása szerint a maradványokat múlt szerdán kapták kézhez, és azt haladéktalanul az amerikai követségre szállították. Washingtonban a Külügyminisztérium megerősítette, hogy csakugyan az öt éve eltűnt katona csontjait kapták vissza.

Az Irakban született al-Taie szülőhazája lerohanása után, arab tolmácsnak jelentkezett az Egyesült Államok hadseregébe. Nem sokkal bevonulása előtt utazott el Irakba, és feleségül vett egy nőt Bagdadban. 2006-ban, negyvenegy évesen veszett nyoma, a síita felkelés csúcspontján.

Családja úgy nyilatkozott, a hír lesújtotta, az azonban vigaszt jelent, hogy megadhatják a halottnak a végtisztességet. A maradványokat az Egyesült Államokba szállítják és Michiganben temetik el.

Az Aszajb al-Hák a Moktada al-Szadr síita hitszónok vezette Mehdi Hadserege terrorszervezet egyik vérengző leányvállalata, amely számos gerillatámadást hajtott végre amerikai katonák ellen. A decemberi kivonulás után azt ígérte, leteszi a fegyvert és csatlakozik a politikai küzdelmekhez.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Átadta Irak az utolsó amerikai halottat, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Levonták a zászlót Bagdadban 2011. december 16. péntek | RR

Obama: Vége az iraki háborúnak 2011. december 13. kedd | RR

Iraki kézen a Bálád légibázis 2011. november 9. szerda | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos