Ronai and Ronai
AMERIKAI

Újabb terrorhullám sújtja Irakot 2012. január 6. péntek 10:00 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Újabb terrorhullám sújtja Irakot

Bagdad/Kerbala – Az amerikai csapatok Irakból történt kivonása után immár másodízben hajtanak végre feltehetően szunnita szélsőségesek koordinált robbantássorozatot síita célpontok ellen. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a terrorcselekményekért.

Az első két pokolgép a reggeli órákban lépett működésbe síita negyedekben: Szádrban és Kázimijében, és azonnal huszonhét embert ölt meg. Néhány órával később öngyilkos merénylők zarándokokat robbantottak fel a síiták szent városában, Kerbalában, ez újabb negyvenöt ember halálát okozta.

A terrormerényletekre a síiták szent napja, az Árbáín közeledtével került sor; ez a nap jelzi a negyvennapos gyász végét, amelyet a vallás hívei Husszein imám évfordulóján tartanak meg rendszeresen. Ebben az időszakban rendszeresen síita zarándokok sokasága kel útra Kerbalába.

Kászim ál-Muszávi vezérőrnagy, bagdadi katonai szóvivő szerint a terrormerényletek célja, hogy „felfordulást okozzon az iraki népben”, de szerinte túl korai lenne megnevezni a tetteseket.

Az újabb tömeggyilkosságok fokozzák az iraki belpolitikai válságot, melynek középpontjában az északi kurd félautonóm területre menekült Tárik al-Hásemi szunnita alelnök áll. Hásemi ellen halálbrigádok bevetése miatt adott ki elfogatóparancsot Núri al-Máliki síita miniszterelnök, Hásemi viszont azt állítja, az egész hadjárat arra megy ki, hogy a síiták egyszer és mindenkorra leszámoljanak a kisebbségben lévő szunnitákkal, a betiltott Baath párt és Szaddám Huszein legfőbb bázisával.

Ehhez fogható súlyú terror-robbantásokat utoljára december 22-én, négy nappal az amerikai erők kivonása után hajtottak végre, javarészt szintén síita negyedekben, hatvankilenc halálos áldozatot követelve. Az akkori támadásokért az iraki al-Kaida vállalta a felelősséget.

E hét szerdáján támadásokat hajtottak végre rendőrtisztek és egy kormánypárti milicista otthona ellen Bakubában és Abu Ghraíbban. A merényletekben négyen vesztették életüket, köztük két gyermek.

Jelenleg semmilyen kiút nem látszik a polgárháborúvá fajuló iraki politikai válságból. Máliki miniszterelnök legfőbb politikai riválisa, a szunnita támogatású Irakíja tömb bojkottálja a parlament munkáját és a kormányüléseket is, így tiltakozva az ellen, hogy ki akarják őket szorítani a hatalomból.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Újabb terrorhullám sújtja Irakot, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Nem vagyok alapjában híve a szemet-szemért gondolatnak, de a síiták között nincs olyan, aki hasonló merényleteket követne el a szunniták között(ellen)?
    Mégis csak ártatlan síita embereket – köztük gyermekeket -gyilkolnak a szunnita terroristák!
    Legalább akkor megtudnák a szunniták, mit jelent a gyász.
    *
    A végén az utolsó engedje le az országhatár jelző sorompót…….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. 3 részre fog szakadni Irak!?!?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Szaddam alatt,a siitaknak nem volt szavuk,mert maga Szaddam tudta ,ha nem fogja kordaba oket,a siitak fogjak a szunnik torkat elvagni.
    Az amerikaiak ki is hasznaltak ezt a veres ellentetet.
    Nagyon jol tudtak mi lesz ha kimennek….egymast fogjak oldokolni…..
    Ahogy Gets feltetelezne: Irak 3 reszre valo szakadasa lenne,legalabb a Kurdoknak legyen mar valami.Attol tartok Iran fogja a szart kavarni,eddig is azt tette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos